Dodaj do ulubionych

Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii

24.03.08, 22:48
"Amerykański koncern w piątek formalnie przejął 72,4 proc. akcji
dawnej rumuńskiej fabryki Daewoo, za które zapłacił 57 mln euro. Tę
skromną zapłatę rekompensują hojne obietnice(...)2
________

Przed swiętami pojawiły się w PL-prasie artykuły o tym, że po
wejściu PL do Szengen kradzieże w b. NRD wrosły z kilku do kilkuset
miesięcznie. Jako największych złodziei sugerowano Rumunów.

No proszę: USA udało się okraść mega-złodziei. Czy to nie jest super
wyczyn?
Obserwuj wątek
    • mcozio tanie ? to po ile 25.03.08, 16:46
      20-25 tys brutto ?
      • mcozio jakby w polsce 25.03.08, 16:56
        kupowal ?

skoda nie jest tania,,,nie ma tanich aut dla przecietnego obywatela..ze srednia
        krajowa
        • znajomy_jennifer_lopez Re: jakby w polsce 25.03.08, 17:46
          "W branży samochodowej spekuluje się, że Sandero ma poprawić wyniki sprzedaży Renault w Europie Środkowej."

Doprawdy? Spekuluje sie? Pewnie połowa bowiem przypuszcza że Sandero ma POGORSZYC WYNIKI sprzedazy. Co za mowa trawa. Nastawił budzik bo, jak spekuluja specjalisci postanowił rano wstać...
          • swoboda_t Re: jakby w polsce 25.03.08, 18:40
            Poza w/w należy zwrócić uwage na błąd, a co najmniej nieścisłość w
            tekście. Pierwszą współczesną inwestycją Forda w produkcję aut w
            Eur.Śr. była spółka z Fiatem dotycząca produkcji Forda Ka w tyskiej
            fabryce (rusza w najbliższym czasie).
          • cloclo80 Re: jakby w polsce 25.03.08, 22:25
            Jeśli coś mogłoby poprawić sprzedaż Renault to Thalia zbudowana na ClioIII.
            Francuzi przespali sprawę więc muszą zmierzyć się np. z Fiatem Linea przy który
            dowolny wyrób państwowej firmy z socjalistycznego państwa (mam na myśli Rno)
            wygląda jak indyjska trójkołówka.
        • gollum.z.kremla Re: USA udało się okraść mega-złodziei 26.08.09, 21:13

Effcia znów pryncypialnie daje odpór wrednym jankesom ;-D

Zapomniała tylko wyjaśnić, co właściwie mieli zrobić Ci nieszczęśni Rumuni z
          fabryką po bankrucie...(bo tym razem konsorcjum Sbierbanku jakoś nie było
          zainteresowane ;-> )
      • cloclo80 Re: tanie ? to po ile 25.03.08, 16:58
        Słuszna uwaga. Jeśli nie dotrze do nich, że auto wielkości Matiza nie ma prawa
        kosztować więcej niż 10kPLN, a Polo 15kPLN, dojrzą to Chińczycy i będzie po
        balu. Guzik obchodzi mnie brak bezpieczeństwa ich aut. To ja mam uważać jak
        jeżdżę i nie pchać się tam gdzie jest niebezpiecznie.
        • mcozio musza byc bezpieczne 25.03.08, 17:02
          ale na warunki miejskie, przecie nikt nie jedzie matizem 150km/h
          auta sa drogie,,,jakby ceny spadły o 20-30% to by ludzie kupowali nowsze a nie
          jechali gniotem z importu...

jak widdze cene 30-35k za jakies smieszne auto, to mnie krew zalewa,,

w USA auto to nie jest luksus, dlatego maja i po 2-3 na rodzine, jest to wyzsza
          koniecznosc, moblilnosc daje prace i zarobki,,a ceny paliwa to juz mrzonka w
          polsce...

ja mam diesla i jak bede kupowal to tylko diesla
          • kontonagownie Re: musza byc bezpieczne 25.03.08, 20:45
            co do Matiza...jade sobie 150km/h A4ką a na pewnym odcinku co jedzie z tyłu?
            właśnie szary Matiz zapindala - dokładnie 150km/h tyle samo co ja.
            Mocno sie wtedy zdziwiłem. Nie wiem jaki to ma silnik, ale fakt jest faktem - to
            autko potrafi pojechać te 150km/h.

diesel to wiesz - na trasy moze i jest oszczedny, dla firm tez dobry czy ludzi
            co robią po 10k km miesięcznie. ja jednak wole sobie kupic benzyniaka a po paru
            latach następnego.
            zysk na paliwie w przypadku diesla jest iluzoryczny. zresztą, kto co lubi...bo
            to głównie tym się kierują ludzie przy zakupie.
          • cloclo80 Re: musza byc bezpieczne 25.03.08, 22:17
            mcozio napisał(a):

> ale na warunki miejskie, przecie nikt nie jedzie matizem 150km/h
            > auta sa drogie,,,jakby ceny spadły o 20-30% to by ludzie kupowali >nowsze a
            nie jechali gniotem z importu...

Mam raczej na myśli to, że od taniego auta nie można wymagać 5 gwiazdek,
            niemniej powinno mieć poduszki i ABS. Reszta należy do kierowcy, w końcu
            większość wypadków to wjechaniem w coś, niż zostanie najechanym.

> jak widdze cene 30-35k za jakies smieszne auto, to mnie krew >zalewa

To się zgadza. Taka cena to nie jest tanie auto a raczej szrot klasy B.

> ja mam diesla i jak bede kupowal to tylko diesla

Diesel i tani auto to się ze sobą kłóci. Motory benzynowe produkuje się w dwóch
            powodów: są tańsze i palą paliwo którego nie spali motor Diesla. Diesel będzie
            zawsze droższy chociaż dla mały i naprawdę tanich samochodów można pomyśleć o
            dwucylindrowych Dieslach. No i kto powiedział, że to musi być czterosuw.
    • daniel.jed Re: Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii 25.03.08, 16:48
      Od kiedy Skody są tanie? Są na poziomie normalnych samochodów.
      • kosmiczny_swir Re: Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii 25.03.08, 21:05
        Normalny samochód musi normalnie kosztować.
      • pyzz Re: Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii 25.03.08, 21:26
        Chyba nie OD kiedy, tylko DO kiedy. Bo Skody BYŁY tanie. Ale się skończyło, gdy
        wprowadzono pierwszą Octavię.
        A teraz już nie są tanie. Ba, mało tego, że nie są tanie, to nawet drogie wersje
        podstawowe mają silniczki od kosiarek do trawy.
    • piotrek20074 Tani samochód to za 12-15 tys. 25.03.08, 18:32
      .
      • kosmiczny_swir Oszalałeś? 25.03.08, 21:03
        Oszalałeś? Ludzie którzy by taki samochód produkowali musieli by zarabiać po 500
        zł na miesiąc za pełen etat. Poza tym w tej cenie każdy używany samochód byłby
        lepszy. Co jak co ale wolę używaną Toyotę/VW/Opla/Renault/Cytrynkę niż
        fabrycznie nowy samochód za 15 tys. Bezpieczniej i lepsze wyposażenie.
        • cloclo80 Re: Oszalałeś? 25.03.08, 22:20
          Takie auta mogą wytwarzać roboty a nie ludzie. Jeśli tak się nie dzieje to tylko
          z powodu oszczędności firm macierzystych, ze szkodą dla jakości rzecz jasna.
          Za 15kPLN nie kupisz, żadnego z wymienionych aut w rozsądnym stanie technicznym.
          • kosmiczny_swir Re: Oszalałeś? 25.03.08, 22:44
            1. Roboty też kosztują. Robotów używa się wszędzie tam gdzie droga jest siła
            robocza a produkcja jest powtarzalna. Roboty nie mają ekonomicznego uzasadnienia
            w krajach gdzie siła robocza jest tania i nie ma powszechnej opieki zdrowotnej i
            systemu emerytalnego na które też trzeba płacić. Roboty są w sumie dość drogie.
            2. za 15 tys zł. mogę kupić w niezłym stanie: Yaris, Clio, Punto, Corsę, Saxo,
            206, jak widać wybór jest duży. O dziwo za tą cenę nie kupi się dobrego auta
            używanego ze stajni VW: Ibiza jest dość droga, Fabia z upływem czasu traci
            bardzo mało, Polo jest za drogie na samym początku pomimo że ma taką samą
            konstrukcję jak dwa poprzednie i te same wersje silnikowe, tyle że ma znaczek VW
            na grillu.
    • man35 Ha! Wciąż w pamięci mam Citroena z Rumunii. 25.03.08, 19:21
      Kupiłem go z 10 lat temu. Miałem go 2 lata, "miałem", bo nie mogę napisać, że jeździłem 2 lata. Może ze 2 miesiące, bo resztę był w naprawach. Silnik nie odpalił po pierwszym przymrozku, po pierwszym deszczu nadwozie przeraźliwie skrzypiało na każdej nierówności drogi, a jak trochę poświeciło słońce, to kierownica się zakleszczała i trzeba było ją szarpać z całej siły podczas jazdy. Dodam jeszcze, że lakier też nie wytrzymał pierwszej zimy i już na wiosnę łuszczył się jak pieczony ziemniak z ogniska. Kiedy pojechałem do autoryzowanego serwisu, to mechanik stwierdził, że 20 tysięcy km to już "znaczny" przebieg dla tego modelu i muszę powoli się przygotować do remontu kapitalnego. Oddałem go na złom, kiedy nagle na ulicy (a miał już 25 tys. km) wyciekł cały olej z miski. Pozdrawiam wszystkich miłośników rumuńskich samochodów!!
      • the-dubliner Re: Ha! Wciąż w pamięci mam Citroena z Rumunii. 25.03.08, 19:48
        man35 - super przezycia :-)
      • goldi_wawa Re: Ha! Wciąż w pamięci mam Citroena z Rumunii. 25.03.08, 20:13
        Citroen nigdy nie był w Rumunii produkowany!!! Miałeś OLTICIT-a auto
        robione w Rumunii przy wspólpracy z francuzami od 1980 do 1996 r.
        Przez 5 lat 1985-90 auto to było sprzedawane w lepszej wersji do
        Europy zachodniej jako Citroen Axel,ale watpie zybys akurat mial tę
        wersje bo bylo ich nie wiele.Myśle,że wogóle nie miałeś tego auta
        skoro nawet nie wiesz jak sie nazywało.Pewnie chciałes sie tylko
        pośmiac z zacofanych Rumunów,ale to oni nie długo będą sie śmiać z
        nas ( a może juz sie smieja).Pewnie myslisz ,że Rumuni to cio co
        kiedyś żebrali na ulicach Polskich miast,ale to byli rumuńscy
        cyganie,których jest tam 2 mln.Myśle,że Polacy są ostatni,którzy
        powinni się smiać z rumuńskich aut wystarczy sobie przypomniec
        jakiej jakości byly nasze Polonezy do czasu kiedy nie zainwestował
        w FSO Daewoo bo potem troche sie jakosc poprawila.
        • man35 Oczywiście, że miałem Oltcita. Ale mnóstwo części 25.03.08, 20:28
          było ze znakiem fabrycznym Citroena. Poza tym serwisy posprzedażowe były wspólne z Citroenem, a Francuzi nawet początkowo nadzorowali jego "produkcję". Po jakimś czasie przestali, bo uznali, że to nie ma sensu.. Nie naśmiewam się z Rumunów - stwierdzam tylko fakty.. Dealerzy, którzy sprzedawali Oltcita w Polsce też zarzekali się, że nie ma nic wspólnego z jakością Dacii. Rzeczywiście - Daciami za Ceaucescu dało się jeszcze jeździć ;)
          • kosmiczny_swir No cóż jak tanie to gó..ane 25.03.08, 21:00
            Ja zamiast gó..anego auta wolę dobry rower, przynajmniej nie stoję w korkach.
            Fakt, mam teraz auto ale i tak rower jest cool. Zwłaszcza w Danii. W Polsce
            powinni zrobić asfaltowe ścieżki rowerowe odizolowane od chodników i od dróg. A
            w Hiszpanii widziałem zajebiaszczy patent na kierowców co robią ze ścieżek
            parkingi - kant wysoki na 15 cm i szeroki na 15 cm pomiędzy ścieżką i jezdną.
            Przejechanie przez takie coś gwarantuje uszkodzenie miski olejowej. Metoda
            trochę w stylu "za mordę" ale Hiszpanie i Polacy mają prawie takie samo
            podejście do przepisów więc trzeba się uciekać do takich rowiązań.
        • czarny.kolezka Oltcity...hehehe 06.05.08, 22:12
          Goldi_wawa - nie znasz sie to nie komentuj. Man35 to musial sie niezle na to
          cudo napalic. To bylo robione na licencji Citroena i podobne do Visa II. Tylko
          ze Visy i C15 jeszcze jezdza po drogach a Oltcity (Axle) odjechaly do krainy
          wiecznych bubli po uprzednim rozdziale na metal,plastik i szklo. I w tej samej
          fabryce Ford bedzie klepal swoej bryki. A Dacki byly robione na licencji Renault
          12. Analogicznie: oryginalne renowki sa widoczne w przekazach tv z Iranu i
          czasem nawet na polskich drogach a Dacki pomimo ilosci wytracily sie. W Rumunii
          bylem 3 razy i zrozumialem przyczyny dlaczego ich samochody byly takie badziewne.
    • az555 Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii 25.03.08, 20:01
      widziałem w życiu wielu Rumunów.Tego forda to ja nie kupię.
    • honkers Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii 26.03.08, 07:47
      Dacie to były dobre samochody - jedyną ich wadą było to iż robione
      były w Rumunii...
    • mr_kagan Ford szykuje ofensywę tanich aut z Rumunii 26.08.09, 20:59
      Malo kto w Polsce kupi te rumunska tandete!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka