marych Niestety PO coraz mniej rózni się od PiS-u 21.04.08, 11:55 a zakaz in-vitro dla związków pozamałżeńskich jest niekonstytucyjna dyskryminacją, o czym p. Gowin powinien wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Kościół won od świeckich spraw! 21.04.08, 12:11 Opodatkować kościół na zasadach ogólnych. Poddać ich finanse kontroli, bo niby dlaczego nie. Generalnie państwo ma być świeckie. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: Kościół won od świeckich spraw! 21.04.08, 13:33 Państwo swieckie, ale oparte o zdrowe zasady, np. chrzescijansko - judaistyczne. Jednym slowem rodzina, w ktorej role odgrywaja matka i ojciec jest podstawa spoleczenstwa. Zadne badziewie europejskiej socrepubliki tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
orangewhatever Re: Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:13 zacznijmy od tego, że pomysł refundacji in-vitro to jest szczyt. rozważania, co, jak i komu, to tylko powiększanie tegoż szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:13 Oczywiście Panie Gowin! Tylko w Polsce! Tylko małżeństwa! Tylko małżeństwa rzymskokatolickie! Tylko małżeństwa z pieczątką od proboszcza! Tylko małżeństwa z bioetyczną parafką od Pana Gowina! Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:18 Chcialabym, aby państwo wyszło z mojej sypialni i z gabinetu mojego lekarza. Stuknij sie w glowe Panie Gowin. Odpowiedz Link Zgłoś
przyczajony_mason_ukryty_zyd Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:21 Jak czytam takie pie..gie jakimi racza nas ludziki pokroju Gówina to mi sie niedobrze robi...,gdzie my zyjemy? w sredniowiecznym panstwie wyznaniowym??? brakuje mi jeszcze tylko inkwizycji . Ch.. panstwu do tego w jakim zwiazku kto zyje panie osle, ch..krk ma prawo sie wtracac ludziom w ich najintymniejsze sprawy. Opodatkujcie jeszcze zwiekszona stawka osoby zyjace singlowo albo w nieformalnych zwiazkach pajace katolskie. Pomroczna cały czas rulezz... posmiewisko Europy.Skansen xianizmu w najgorszym wydaniu. Jakbym zył w frankistowskiej Hiszpanii z lat 50/70 ,masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
martadrianus Gowin ma w 100% rację 21.04.08, 12:26 Nie myślcie o sobie cholerni egoiści.Tylko los i szczęście dzieci się liczy.A jak może takie dziecko dostać szczęście od emocjonalnie niedojrzałych upośledzonych osób,które nie potrafią się określić w sprawie dzielenia życia z inną osobą. Chcesz być w związku nieformalnym?Chcesz być wolny i te inne sraty taty?To przestań myśleć o dziecku i o tym jakim byś był/a fantastycznym rodzicem Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Gowin ma w 100% rację 21.04.08, 12:36 Cóż za precyzja, jaka dogłębna znajomość zagadnienia - pary żyjące bez papierka to tylko "emocjonalnie niedojrzałe upośledzone osoby". A to znasz? "Nie papierek a chęć szczera zrobi z ciebie rodziciela?" Odpowiedz Link Zgłoś
marian793 Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:31 Różnicowanie dostępności in vitro jest jawnie sprzeczne z konstytucją a pomysł p. Gowina jawnym dowodem iż demokracja bywa sprzeczna z zasadami wynikającymi z wiary. Kiedy wreszcie bedziemy mieli w Polsce partię liberalną i kogoś kto będzie dbał o prawa wszystkich bez wyjątku. Pomysł p. Gowina jest jest niestety dowodem iż nawet taki porządny facet jak Gowin ma "szatańskie" pomysły. Panie Gowin co Pan na fikcyjne małżeństwo by uzyskać zaświadczenie niezbędne do przeprowadzenia zabiegu in vitro o potem po sukcesie natychmiast szybki rozwodzik??? Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:32 dzisiaj sie dowiedzieliśmy z moją ukochaną,ze nasza rodzina(ojciec matka+ dwoje dzieci)jest gorszą kategorią związku bo zyjemy w stanie nieformalnym.Podziękujemy za to panu Gowinowi w następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
annam33 wstyd, panie pośle 21.04.08, 12:36 Obraził mnie pan dzisiaj, panie pośle. Obraził pan również miliony osób, które wychowały dzieci w niepełnych rodzinach, często zdecydowanie lepiej niż uczyniły to przykładne rodziny katolickie Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: wstyd, panie pośle 21.04.08, 12:38 Pan Gowin się tym nie przejmuje. On głosów takich nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
latoszka Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:38 "Dziecko rozwija się naprawdę dobrze i harmonijne tylko wtedy, gdy ma ojca i matkę"- i to mówi przewodniczący zespołu ds. bioETYKI.... Czyżby prawdziwymi rodzicami mogli być tylko Ci, których związek jest uświęcony przez prawo? Jak można stawiać wszystkich żyjących poza jednym namaszczonym przez państwo (i Kościół) modelem w jednym rzędzie obok morderców i pedofilów? I skąd przekonanie, że właśnie w małżeństwie dziecko będzie miało idealne warunki do rozwoju- akt ślubu nie robi z nikogo idealnego kandydata na rodzica... I czyż sposób myślenia p. Gowina nie jest prostą drogą do dalszego ograniczania swobód obywatelskich? Czemu np. nie ograniczyć prawa reprodukcyjnego każdemu niemieszczącemu się w idealnym modelu? Przecież chodzi o dobro dziecka! A poza małżeństwem ono go na pewno nie zazna... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Na szczęście granice są otwarte... 21.04.08, 12:39 Więc kto będzie potrzebował, skorzysta z in-vitro w innych krajach europejskich - jak widać bardziej oświeconych niż nasz. Tworzenie martwych przepisów i bicie piany to nasza narodowa specjalność, prawda, panie Gowin? O dzieleniu ludzi na lepszych i gorszych nie będę się wypowiadał, bo pan i tak nie zrozumie... Wstyd mi za PO, którą wspierałem i na którą głosowałem. Jak to przejdzie to mój głos tracicie. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia34 Mnie też tracisz, Platformo! 21.04.08, 13:31 Róbcie tak dalej, głębiej brnijcie w autorytaryzm, bardziej lustrujcie ludziom ich gatki i brzuchy, to stracicie jeszcze więcej osób! Adieu! Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Co to za pojeb??? 21.04.08, 12:40 To może wprowadźmy jeszcze licencje na seks, tylko dla małżeństw? W końcu gumka może pęknąć i można spłodzić dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniarz Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:45 Nie no, skandal. Nie spodziewałem się tego po PO. Pierwszy poważny zgrzyt. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:53 Gowin to ultrakatolicki beton. Jak taki ultras może głosić swoje kretyńskie poglądy w kraju należącym do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
maxnowak Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 12:54 Konserwatywny bałwan. Takie pitolenie skutecznie odstrasza ludzi inteligentnych od PO. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Ma racje. 21.04.08, 12:57 Malzenstwo daje minimum pewnosci iz ludzie, ktorzy chca miec dziecko wiedza co robia. Jest tez duze prawdopodobienstwo ze beda ze soba przynajmniej do momentu usamodzielnienia sie dziecka. Ja wiem, ze zdazaja sie pary zyjace bez slubu i 50 lat. Jednak chodzi tu tylko i wylacznie o zbiorowosc ... wiec statystyka rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
m_234 Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:05 Chciałbym wiedzieć, Panie Gowin, czy metoda zapładniania, o której mówi artykuł Wyborczej, ma być rzeczywiście tylko dla _zalegalizowanych_ związków? Jeżeli rzeczywiście jest takie Pańskie zdanie, to niech Pan wyemigruje stąd jak najszybciej. Gdziekolwiek. Najlepiej do Torunia. Poczuje się Pan tam, jak ryba w wodzie. Sposób myślenia(?), mówienia i wygląd. Zamiast golfika założy Pan koloratkę i wszystko będzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Oburzające! 21.04.08, 13:05 No cóż, będą zatem zawierane fikcyjne małżeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
m15 najpierw panienka się skrobie,potem ma problemy 21.04.08, 13:12 więc państwo ma refundować jej koszt zapłodnienia in vitro?chyba pogłupiały te sufrażystki kompletnie Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: brawo panie pośle-precz z pedalstwem 21.04.08, 13:56 ty chyba w ogole nie zrozumiales, o czym jest ten artykul... Odpowiedz Link Zgłoś
sensimeelah Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:21 Chcialabym zauwazyc, ze najwiekszy odsetek pedofilii jest wsrod mezczyzn (ponad 90%). Czy w zwiazku z tym prawa mezczyzn tez powinny zostac ograniczone? No bo skoro argumentem na rzecz ograniczenia praw zwiazkow nieformalnych (mowie o damsko-meskich, a nie jednoplciowych, bo to dwie rozne sprawy) jest fakt czestszych przypadkow pedofilii w takich zwiazkach... Wyciagnie wnioskow sie klania. Odpowiedz Link Zgłoś
jarro69 Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:23 panie gowin, sam pan jesteś pedofilem Odpowiedz Link Zgłoś
m15 panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 13:27 i postępuj zgodnie z katolicką moralnością Odpowiedz Link Zgłoś
dramborleg Re: panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 13:53 na szczęście już niedługo - dzięki takim właśnie "katolickim moralistom" jak pan "moja uczelnia nie płaci czynszu i co mi zrobicie" Gowin PO traci poparcie (jak PiS wcześniej) i trafi tam gdzie jej miejsce - na śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 14:05 Jezeli wartosci, ktore reprezentuje Gowin maja pojsc na smietnik, to marnie widze przyszlosc Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
maxnowak Re: panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 14:18 viornisko, jakie to niby wartości reprezentuje Gowin? Że nie lubi gejów, lesbijek i związków nieformalnych? Jaka to jest wartość, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 14:51 Moze nie wyrazilem sie jasno, wartoscia sama w sobie jest zdrowa rodzina, jako podstawowa jednostka spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maxnowak Re: panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 15:07 viornisko napisał: > Moze nie wyrazilem sie jasno, wartoscia sama w sobie jest zdrowa rodzina, jako > podstawowa jednostka spoleczenstwa. Ok, zdrowa rodzina jest wartością. Ale kto powiedział, że zdrowa rodzina to tylko dzieci + mama i tata po ślubie? Bo tak twierdzi Gowin. A to jest kompletny idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
dramborleg Re: panie gowin-nie przejmuj się czerwonymi 21.04.08, 14:18 i znowu zabrakło "wg mnie" Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:25 Panie Pośle Gowin ! Oznajmiam Panu że jest Pan głupi ! Czy rozumie Pan co to jest demokracja i równe prawa dla obywateli ? Czy Pan zdaje sobie sprawę ile podłości jest ukrywanych w tzw. związkach formalnych, pokro pionych ? Że formalny tatuś i formalna mamusia bywa nie zaś tak rzadko despotą, dewiantem i przestępcą. Że Pańskie osobiste opinie to naród ma w dupie. Że to się ma nijak do związków nieformalnych, których wcale nie bronię, ale z ich istnieniem musimy się liczyć, choćby z tytułu hu manizacji życia społecznego. Jak się to stało że jest Pan Posłem PO. Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:25 Jeśli kościół katolicki jest takim entuzjastą nieograniczonej prokreacji, to dlaczego zabrania udziału w niej swoich księży? To jest przecież hipokryzja i obłuda. Potem mają tych swoich własnych zboczeńców, bo im hormony zalewją mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
pissglowki z całym szacunkiem, mało Pan wie o życiu, 21.04.08, 13:27 Panie Gowin, albo wciąż jest Pan naiwny. "Dodał, że przytłaczająca większość patologii, łącznie z pedofilią, zdarza się w związkach nieformalnych - Sprawcami nadużyć seksualnych na ogół są konkubenci" to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko W końcu PO mówi z sensem 21.04.08, 13:30 Cóż, trzeba było czekac kilka miesięcy, aby zgodzic sie z opinia PO, lepiej pozno niez pozniej... Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:31 Odezwał się, platformiany tytan inteligencji i intelektualizmu :) - baran zwykły,ot co. Przeciętny żul z ławki załatwiłby go jednym tekstem. Polscy wyborcy,to mają instynkt samozachowawczy po zbóju - 80 % chce głosować na prawicę, czy to zacietrzewionych zbolszewizowanych oszołomów z siedzibą w Toruniu, czy tępo uśmiechniętych, podpędzanych piarem,nieudolnych do bólu rzęs bożych osiołków z rezydencją w jakimś klasztorku. Wy ,ludzie jesteście zdrowo urobieni przez media, żeby takich przygłupów wybierać - wystarczy wam pokazać dwa-trzy sondaże robione wśród krewnych i znajomych królika,żebyście się przestali zastanawiać i wiedzieli na kogo głosowac,żeby wam lepiej zrobił. To wam robią. 3 rok zastoju, tyle że sracz jest wystrojony naklejką z usmiechniętym ryjem,a nie wykrzywioną mordą. 3 rok sporów o nic, byle istnieć w mediach, które robiąc za użytecznego idiotę zawsze będą produkować maszynowo kolumny o tym jak to Radek z Leszkiem się spotkali pier#dolili o niczym,jak Kurski i Niesoł coś chlapnęli i jakże to doniosłe wydarzenie jest i jaki wpływ na losy Polski będzie miało to,że Kaczyński to wg Tuska cookie monster.I będą się tym zachłystywać i wmawiać ciemnemu ludowi,że na tym polega rozwiązywanie problemów obywateli. Bedą pomstować na poziom politycznego dyskursu jednocześnie go kreując i z wypiekami na dopie relacjonując. O kant dopy se możecie te swoje prawicowe popisy rozbić. Głupie polskie media + polska prawica = zawsze i wszędzie D. U. P. A Odpowiedz Link Zgłoś
m15 komuno wróć-wołają dzieci twoje:)))) 21.04.08, 13:39 grek.grek napisał: > Odezwał się, platformiany tytan inteligencji i intelektualizmu :) - > baran zwykły,ot co. Przeciętny żul z ławki załatwiłby go jednym > tekstem. > > Polscy wyborcy,to mają instynkt samozachowawczy po zbóju - > 80 % chce głosować na prawicę, czy to zacietrzewionych zbolszewizowanych > oszołomów z siedzibą w Toruniu, czy tępo uśmiechniętych, podpędzanych piarem,ni > eudolnych do bólu rzęs bożych osiołków z rezydencją w jakimś klasztorku. >> Głupie polskie media + polska prawica = zawsze i wszędzie D. U. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: komuno wróć-wołają dzieci twoje:)))) 21.04.08, 14:03 Ta,baju baju, takie ze mnie "dziecko komuny", jak z Ciebie Marylin Monroe. A że SLD by rządziło lepiej, to jestem przekonany. Nie rządzi, i pewnie jeszcze długo nie porządzi, bo mu zrobiono gębę taką,że lepszej nie trzeba. Patrząc na wszystkie rządy po 89, tylko rządy lewicowe naprawdę pchały ten kraj do przodu,zwykle zresztą połowę kadencji poświęcając na sprzątanie po swoich prawicowych poprzednikach. Prawica zawsze dostawała kraj w dobrym stanie - a już Kaczyński z Tuskiem dostali go w formie znakomite, w porównaniu do tego,co dostawał taki Miller,a dostawał AWSowski burdel - tak,a Tusk,Kaczor,Niesioł i reszta zgraji zdemolowali co mogli,zmienili szyldy,ubrali się w szaty Mesjaszy i rżną bohaterów.Lewicy się nie wybacza,przypomina i wypomina Rywina,Starachowice,PZPR itd. śmieszne rzeczy,ale POPiSowi wybacza się i zapomina wszystko : czemu panie i panów z PO nie czołga się do dzisiaj za Jarucką,za AWSUW,kiedy z tego kraju zrobili III świat ? Miller podejmował w cholere trudne decyzje,przy takim rozpi#ździelu zrobił co mógł,pewne rzeczy zostały nierozwiązane,ale to prawica dostała kasę,żeby kontynuować zmiany - Religa,Kopacz mieli zbawić lecznictwo,mieli fantastyczne plany, dziś wiadomo,że mieli głównie fanastmagorie,a Religa na razie jest w kręgu jakiegoś szwindla w ówczesnym ministerstwie zdrowia.Tacy zbawiciele. Kopacz sięga dziś po pomysły Balickiego, które z pianą na pysku oprotestowywała,kiedy były zgłaszane - tyle o tej pani. Prawica nie umie rządzić.Nie umiała i nie będzie umieć. Amen. Piarem może sobie załatwić rządzenie,ale już rozumu,wiedzy i umiejętności nie da się załatwić przez zaprzyjaźnionych dziennikarzy,gazety, telewizje,sondażownie i inne takie. Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: komuno wróć-wołają dzieci twoje:)))) 21.04.08, 14:49 15 to twój wiek czy długość rozumu? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gowin: In vitro tylko dla małżeństw 21.04.08, 13:45 grek, ryj moze i usmiechniety, ale ryzy!!! co do meritum, to zgadzam sie w rozciaglosci... Odpowiedz Link Zgłoś