mmmucha Sprawa jest prosta! 14.06.08, 14:01 Moje zdanie jest takie, że księza maja rację. Religia kształtuje i formuje, w tym przypadku młodego człowieka, wiecej niz jedna moze spowodować sprzeczności. Protestantyzm, tutaj jego odłam, bardzo rózni się od Wiary rzymsko-katolickiej. Dlatego rodzice powinni wybrac, chociazby ze względu na dziecko, jego przyszłość. Dzisiaj jest fajne przedszkole, a co bedzie jutro? A fajne przedszkole to zbyt słaby atut jezeli serio traktują swoja wiarę i życie. Bo zycie to powazna sprawa Kochani! Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Może w takim razie zgodzą się na świadomy wybór? 14.06.08, 14:03 Czyli wszystkie sakramenty i określenie religii dopiero po osiągnięciu pełnoletności, co? Tak byłoby uczciwie - ale ile owieczek by stracili! Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 14:07 Ewangelicy reformowani są jeszcze gorsi niż katolicy. Wierzą dosłownie, że Bóg stworzył świat w 7 dni, postulują wyrzucenie nauczania o ewolucji z programu szkół, totalny fundamentalizm w złym znaczeniu tego słowa. Zobaczcie co się dzieje w USA - obejrzyjcie film Jesus Camp. (można znaleźć w internecie). Każda religia to syf. Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 14:10 mmmucha napisała: > Moje zdanie jest takie, że księza maja rację. Religia kształtuje i > formuje, w tym przypadku młodego człowieka, wiecej niz jedna moze > spowodować sprzeczności. A po co się uczyć w ogóle religi? nie można uformować się np na gruncie oświeceniowego humanizmu? Protestantyzm, tutaj jego odłam, bardzo > rózni się od Wiary rzymsko-katolickiej. No i co z tego? Dlatego rodzice powinni > wybrac, chociazby ze względu na dziecko, jego przyszłość. Mogą wybrać właśnie protestantyzm, prawda? Dzisiaj > jest fajne przedszkole, a co bedzie jutro? Jutro będzie jutro! A fajne przedszkole to > zbyt słaby atut jezeli serio traktują swoja wiarę i życie. Bo zycie > to powazna sprawa Kochani! No właśnie! Więc skończ te brednie i zacznij żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmucha Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 14:32 Kolego, nie bede cieie obrażać tylko dlatego, ze masz inne zdanie. Rodzice mogą wybrać protestantyzm, nikt im tego nie zabroni, ale niech beda konsekwentni do końca. Oczywiście masz rację, że można formować się na gruncie oświeceniowego humanizmu, jestes wolnym człowiekiem i masz do tego prawo. Teraz nalezy zadac pytanie czy oświecowny hymanizm jest odpowiedzią na twoje życie? tzn., czy w nim potrafisz znaleść odpowiedz kiedy stajesz i musisz podjąc decyzje? czy humanizn, oświecony oczywiście, wyciagnie ciebie z dołka psychicznego kiedy spotka ciebie trudna chwila w zyciu? itd itd. Jeżeli oswiecony humanizm jest twoją deską ratunku, czyms z czego czerpiesz aby zyć to możesz nazwac siebie szczęśliwym człowiekiem, który odnalazł sens zycia! Szczerze gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 14:55 Dziękuję za gratulacje i przepraszam za napastliwy ton. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 15:57 Tylko że rodzice nie chcą wybierać protestantyzmu, tylko dobrą szkołę. KK takiej szkoły prowadzić nie potrafi (krakowskie szkoły kościelne z katechetkami uczącymi "normalnych" przedmiotów mają poziom poniżej wszelkiej krytyki), więc zamiast podjąć walkę konkurencyjną stara się zniszczyć "przeciwnika" (we własnej chorej wyobraźni) metodami monopolisty. Coś mi to jakby przypomina - jak pójdziesz na pielgrzymkę, to nie dostaniesz się na studia. A tak nie dawno to było... Odpowiedz Link Zgłoś
mmmucha Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 17:23 Wiadomo, że każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej i gdybym to ja miała wysłac swoje dziecko do szkoły protestanckiej a jestem katoliczką byłoby to dla mnie sprzeczne. Wiadomo, ze w tej szkole, czy przedszkolu bedzie nauka religi. Nie moge potem dziecku prostowac tego co usłyszało lub uzupełniać wiedzę. Taki rodzic bedzie myslał, ze świetnie zrobił, wysyłajac dziecko do swietnej szkoły, ale dziecko bedzie miec wode z mózgu, zakładając, ze sakramenty bedzie chciało przyjąc w kościele katolickim. Ja osobiście nie wysłałabym swojego dziecka do żadnej innej szkoły religijnej innej niż katolicka - ide jedną drogą. Poza tym szkoły państwowe tez sa ok, ale nie o tym rozmawiamy. Ważna jest konsekwencja. I dajcie juz spokój tym księżą. Wyborcza puszcza artykuły i nasmiewa się z piszacych jak się wyzywają. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 19:35 Zaraz - sugerujesz że każda szkoła wychowuje w 100% w duchu określonej religii? I ktoś z innej religii nie powinien do niej chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawa jest prosta! 15.06.08, 08:53 Gwoli ścisłości, humanizm wywodzi się z Odrodzenia a nie Oświecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist prosta sprawa i to bardzo... 14.06.08, 15:29 Z artykulu wynika, ze duchownym katolickim nie chodzi o to, ze dzieci nie beda znaly nauki KK tylko o to, ze chodza do protestanckiej szkoly. Diecezja odmowila prowadzenia lekcji religji w tej szkole! Jesli nawet ksiadz albo i pobozny katecheta nie chce przekraczac progow tej diabelskiej instytucji edukacyjnej, to przeciez mozna zorganizowac lekcje religii w parafii albo przeegzaminowac dzieci z wymaganych wiadomosci predkomunijnych (katoliccy rodzice nie powinni miec problemow z nauczeniem dzieci katechizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.ayanami Re: Sprawa jest prosta! 14.06.08, 23:26 Zwróć uwagę na dane zawarte w tekście. W przedszkolu 80% kadry to katolicy, zwrócono się z wnioskiem o katechetę zupełnie zgodnie z przepisami. Tymczasem księża wyżywają się na dzieciach. Z jednej strony z góry odmawiają przeprowadzenia zajęć, z drugiej odmawiają komunii. Oni po prostu boją się jakiejkolwiek konkurencji i nie cofną się przed niczym, żeby ją zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Sprawa jest prosta! 15.06.08, 02:01 mmmucha napisała: > Moje zdanie jest takie, że księza maja rację. Religia kształtuje i > formuje, w tym przypadku młodego człowieka, wiecej niz jedna moze > spowodować sprzeczności. Protestantyzm, tutaj jego odłam, bardzo > rózni się od Wiary rzymsko-katolickiej. Dlatego rodzice powinni > wybrac, chociazby ze względu na dziecko, jego przyszłość. Dzisiaj > jest fajne przedszkole, a co bedzie jutro? A fajne przedszkole to > zbyt słaby atut jezeli serio traktują swoja wiarę i życie. Bo zycie > to powazna sprawa Kochani! A co kochanieńka z ekumenizmem za którym optował zapewne i twój autorytet JPII? Czyżby to były tylko słowa, słowa, słowa????? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawa jest prosta! 15.06.08, 08:54 Jeśli rodzice chcą wybierać zgodnie z dobrem i interesem dziecka, powinni wybrać protestantów. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:04 Ks. Grad twierdzi, że kościół, z którym związane są osoby tworzące szkołę, to mało znany nurt protestantyzmu, nastawiony na biznes. no nie sqrwiel?a bieganie z taca po kosciele i nie tylko to nie biznes?nie wspomne o innych formach w ktorych kk przeskoczyl wszystkich z chytrosci i cynizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekmw ja już dawno wybrałem ... 14.06.08, 14:15 ... ale ciągle się nie mogę nadziwić jak to jest że w Polsce tak wielu ludzi trzyma się kurczowo kościoła kat. Czy to jest warunek konieczny utrzymania swojej wiary ? Przecież są inne koscioły, które posiadają znacznie lepszy kontakt ze swoimi wiernymi i rzeczywistością (kto tu jest dla kogo)... Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
karex5 Re: Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:15 Niech księża robią tak dalej- za 10-15 lat kościoły będą tak puste jak w ,,arcykatolickiej" Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:17 Ta wygląda tolerancja w wykonaniu rzymskich katolików i funkcjonariuszy Watykanu! Żaden uczciwy chrześcijanin nie powinien przestąpić progu instytucji katolickiej! ŻADNEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr W tym kraju nie ma dnia bez katoterroryzmu 14.06.08, 14:22 Po prostu już mdli człowieka, jak się czyta co wyprawia w tym kraju agentura Watykanu i (jeszcze gorsi) jej poplecznicy w strukturach państwa. To jest patologia do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream banda w kieckach walczy o strefę wpływów. 14.06.08, 14:23 haniebne, że ofiarą tych praktyk mają być dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kochloeffel Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:30 Myślę, że ta sprawa "sama" by się rozwiązała, gdyby rodzice zakomunikowali ks. Gradowi, że wybrali szkołe, a teraz żądają przydzielenia katechety, zgodnie z przepisami. Jeśli kuria odmówi, to złamie prawo i da podstawę do zaskarżenia decyzji. Ale byłby to dla niej strzał we własne kolano, bo zrobiłby się jeszcze większy szum wokół tej sprawy i wyszłoby na to, że to właśnie kościół nie chce, by dzieci przystąpiły do komunii. Niech się ludzie wreszcie przestaną bać kościoła. Inkwizycja już za nami. Mam szczęście, że żyję w kraju, katolickim wprawdzie, gdzie nie trzeba było jednak JP2, a wystarczył zdrowy rozsądek, żeby od dziesięcioleci w ewangelickich szkołach nauczano różnych religii. Moje dzieci (ochrzczone i wychowane w obrządku katolickim) chodziły do ewangelickiej szkoły podstawowej, gdzie klasy są mieszane (tylko na lekcje religii dzielą się wg wyznania, co nikogo nie bulwersuje), w pobliskim kościele kat. przystąpiły do komunii i bierzmowania. Ksiądz z tego kościoła jest mile widzianym gościem na różnych szkolnych imprezach, rozmawia swobodnie z pastorem, na otwarcie i zakończenie roku uczniowie i rodzice wszystkich wyznań zgodnie spotykają się na mszy w kościele ewangelickim i nikt nie narzeka. A w Polsce tylko zawiść i nienawiść. Czyżby wartości chrześcijańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:59 Nie, wartości polskich katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
azazul Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:53 Znowu katabasom poszlo o kase? Boze,kiedy skonczy sie wreszcie ta ohydna pazernosc ,ignorancja i arogancja Twoich [jedynie slusznych] przedstawicieli na tym padole? Na pohybel kato-debilom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zero.pl Re: Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:56 ~konferencja szamanów skansenu My szamani centralnego skansenu Europy położonego nad Wisłą oświadczamy iż nie mieliśmy i nie mamy nic do czynienia z grą zespołów belzebuba,który to Swoje zespoły ubrał w barwy piekieł (pomarańczowy i żółty) (holendrzy,kroaci,rumuni) podczas gdy nasze zespoły takie jak francja,włochy,niemcy,oraz centralny zespół skansenu zostały pokonane poprzez siły nieczyste. W związku z powyższym pozywamy wzywającego imienia Belzebuba do sądu Skansenu Centralnego Ponadto informujemy że wszystkie dzieci chodzące do przedszkola i szkoły TOMASZEK według NASZEGO SZAMAŃSKIEGO PRAWA nie mogą uczestniczyć w święcie topienia Marzanny,oraz Święcie Zrównania dnia z Nocą Podpisano Konferencja Szamaństwa Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sara-5 Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:57 Albo będziecie płacić panom Watykanczykom, albo won z Kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 14:58 Wyraże się dość dosadnie. Pasibrzuchom zaczyna wyraźnie odpie..ć. Przypomina więc że mamy państwo LAICKIE a nie wyznaniowe. Kiedy to się wreszcie skończy??? Odpowiedz Link Zgłoś
munkela Brak tolerancji zabija ducha przyjazni 14.06.08, 15:01 wsrod dzieci.Uczy je podzialow na MY i ONI.Na tych ktorzy sa wazni i tych ktorymi mozna pogardzac bo sa inni a nie dlatego, ze sa mniej warci jako ludzie. Gdyby dzieci, ktorych rodzice naleza do kosciolow protestanckich na terenie Skandynawii, nie uczeszczaly do szkol prowadzonych przez zakony Kosciola Rzymsko-Katolickiego to te szkoly trzeba by zamknac! Tak malo katolikow jest na terenie Skandynawii. W szkolach katolickich obowiazuje USTALONY PRZEZ PANSTWO program nauczania, co m.in. znaczy, ze dzieci zapoznaja sie z teoria ewolucji oraz ze wszystkie dzieci uczestnicza w zajeciach religioznawstwa to zn. zapoznaja sie ze wszystkimi istniejacymi na swiecie religiami. Zajecia zwiazane z nauczaniem Kosciola Rzymsko-Katolickiego (katecheza, uczestnictwo w mszach sw. ) odbywaja sie PRZED lub PO zajeciach lekcyjnych. Dni wolne od zajec sa te same co w szkolach panstwowych i szkoly nie maja prawa organizowania np. pielgrzymek i odrywania dzieci od programu nauczania w tzw. dni szkolne. W szkolach tych dzieci protestanckie NIE SA INDOKTRYNOWANE PRZEZ KLER KRK BO GROZILOBY TO ZAMKNIECIEM SZKOLY!!! P.S. Rzad Polski powinien bardzo ostro reagowac na takie przypadki jak opisany zanim Kosciol Rzymsko-Katolicki podzieli spoleczenstwo polskie na katolikow i "podludzi"! Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Brak tolerancji zabija ducha przyjazni 14.06.08, 16:01 Żaden rząd w tym skatolizowanym kraju nie zareaguje na najgorsze prowokacje ze strony KK - bo to by kosztowało utratę paru milionów głosów moherów i innych półgłówków. Nawr kiedy premierem był ewangelik władze robiły wszystko, żeby ten fakt ukryć przed społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
jousselin Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:05 Rece opadaja...Pisalam juz gdzies w reakcji na wszechobecna, narodowa bzdure. Od poczatku wiec...Zastanawiam sie, skad tyle moralnego i - o zgrozo! - niegramatycznego niechlujstwa, braku wiedzy, zdolnosci i inteligentnej argumentacji i, wreszcie, elegancji. Czyzby internetowa anonimowosc usprawiedliwiala zwykle chamstwo wypowiedzi? Mam 50 lat, pamietam doskonale Kosciol mojego dziecinstwa i mojej mlodosci. Kosciol epoki komunizmu, jak chca niektorzy. Pamietam lekcje religii w salkach katechetycznych, procesje Bozego Ciala, plomienne, aczkolwiek zawsze teatralne, manifestacje wiary majace swoj sens w tamtym kontekscie. Dzisiaj Kosciol pogubil sie zupelnie. Zacietrzewienie religijo-ojczyzniane moich Rodakow przeraza mnie nie od dzis. Podobnie jak rodzaj i poziom pytan, jakie sobie stawiaja w dzisiejszym swiecie. Koscioly opustoszeja nie dlatego, ze szerzy sie zgnilizna moralna importowana z Europy, ale dlatego, zesmy wolni, ze mamy postep, demokracje i swobode wyboru. Inna rzecz, ze zupelnie nie wiemy co zrobic ani z postepem, ani z demokracja, ani z mozliwoscia wyboru...Niczym stado rozpaczliwych baranow jawia mi sie Polacy. Nasze postawy wobec religii(?!) przerazaja mnie zaciekloscia,nijak majaca sie do chrzescijanskiego milosierdzia, zacietrzewieniem, nedza argumentow i zachowan. Dajmy juz spokoj Papiezowi Polakowi, ktorego wprawdzie,choc bez zrozumienia, czasem sluchalismy, a ktorego nie czytalismy i z ktorego nic nie pojelismy!!! Poczawszy od politykow, podpierajacych sie "Bogiem, honorem i Ojczyzna", a skonczywszy na siermieznym, pozal sie Boze,"polskim narodzie". Wstyd i jeszcze wieksza szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:21 Znowu czarna trzoda walczy z rozumnymi ludźmi. Katabasy miłują tylko bezrozumną tłuszczę, która ma w rozmodleniu słuchać dyrdymałów wybełkotywanych w pijanym widzie z ambon, oraz dawać na tacę. Byle duzo. To jedyny sens krk. Dzięki IV rozbiorowi Polski zalegalizowanego podpisaniem przez Suchotnicką i klęczonów z AWS hańbiącego konkordatu czarna dżuma rozpanoszyła sie już na maksa Odpowiedz Link Zgłoś
turaj1 Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:23 sam Bóg przez nich przemawia, zbudujcie stos i spalcie heretyków razem z inwentarzem ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj I bardzo dobrze. KK sam wskazuje droge madrym 14.06.08, 15:32 ================================= katolikom. Bo wbrew szerzonej kruchtowej propagandzie, ewangelicy to tez katolicy. Tylko, ze jest im blizej wiary nakazanej Pismem Swietym, niz jakiemukolwiek papiscie, czyli poddanemu panstwa Watykan. Chyba KRK (Kosciol Rzymsko-Katolicki) tym razem "strzelil sobie w stope", i to bolesnie. Na skutki wcale nietrzeba bedzie dlugo czekac. Pozostaje pogratulowac praktykujacym ciemnogrodzianom, ze byc moze ten psychologiczny szantaz klechow z Tomaszowa otworzy im oczy na ich role w parafiach. A jaka ta rola jest, nikomu tlumaczyc nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Psy Ogrodnika ! 14.06.08, 15:35 Sami nic nie robią i innym też nie dają :/ Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel kiecuny wszystko chcą tylko dla siebie. 14.06.08, 15:44 popatrzyć tylko na opasłe brzuchacze z episkopatu jak się ślinią. obłudniki. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 DOWCIP1 :-) 14.06.08, 15:45 mogę coś przekręcić Trójca Św. zastanawia się gdzie pojechać na wakacje. Bóg Ojciec mówi że do Izraela... Dlaczego? Bo Mnie tam czczą od 5 tyś lat i najlepiej znają, lubię jeździć w znajome miejsca, Jezus Chrystus mówi, że do Izraela nie pojedzie? Dlaczego? Bo mnie tam ukrzyżowali.zastanawia się..w końcu Bóg Ojciec i Jezus Chrystus pytają się Ducha Świętego gdzie by chciał pojechać. On na to: Do Watykanu!...Zdziwenie: Gdzieee? Do Watykannnu???? Dlaczego? Bo mnie tam jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 DOWCIP2 :-) a propos działalności biznesowej KRK 14.06.08, 15:51 ze strony ekumenizm.pl (bardzo odpowiedni do tematu) W stanie Vermont lokalni kongeracjoniści postanowili wybudować nowy kościół i wybrano natychmiast komitet odpowiedzialny za zbieranie funduszy. Jeden z czlonkow udał się po wsparcie finansowe do miejscowego księdza katolickiego. Gdy ten usłyszał, z czym przychodzi petent, westchnął i powiedział: "Henry, wiesz, że jako katolicki ksiądz nie mogę dać pieniędzy na budowę protestanckiego kościoła. Ale dam wam $250 USD na zburzenie starego". Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: DOWCIP1 :-) 14.06.08, 15:58 p26 napisał: > mogę coś przekręcić > > Trójca Św. zastanawia się gdzie pojechać na wakacje. Bóg Ojciec mówi że do > Izraela... Dlaczego? Bo Mnie tam czczą od 5 tyś lat i najlepiej znają, lubię > jeździć w znajome miejsca, Jezus Chrystus mówi, że do Izraela nie pojedzie? > Dlaczego? Bo mnie tam ukrzyżowali.zastanawia się..w końcu Bóg Ojciec i Jezus > Chrystus pytają się Ducha Świętego gdzie by chciał pojechać. On na to: Do > Watykanu!...Zdziwenie: Gdzieee? Do Watykannnu???? Dlaczego? > Bo mnie tam jeszcze nie było. ================================== Po prostu: MIODZIO! Odpowiedz Link Zgłoś
polde_live Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:46 Nie rozumiem, dlaczego KK przyjmuje taką konfrontacyjną postawę. Skoro w przedszkolu nie ma nauczania religii, to niech kościół zorganizuje szkółkę niedzielną albo jakieś zajęcia popołudniowe dla tych dzieci, żeby jednak mogły przystąpić do tego sakramentu. Strasznie wykluczeniem daleko ich nie zaprowadzi – ludzie w końcu zaczną odchodzić od kościoła i będzie jak na zachodzi – pustki w świątyniach. A poza tym, gdzie tu duch ekumenizmu którego nauczał Wasz Papież? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 17:07 polde_live napisał: > Nie rozumiem, dlaczego KK przyjmuje taką konfrontacyjną postawę. Skoro w przeds > zkolu nie ma nauczania religii, to niech kościół zorganizuje szkółkę niedzielną > albo jakieś zajęcia popołudniowe dla tych dzieci, żeby jednak mogły przystąpić > do tego sakramentu. > Strasznie wykluczeniem daleko ich nie zaprowadzi – ludzie w końcu zaczną > odchodzić od kościoła i będzie jak na zachodzi – pustki w świątyniach. > A poza tym, gdzie tu duch ekumenizmu którego nauczał Wasz Papież? ==================================== A kto katabasom za to zaplaci? Lekcje religii w szkolach, to intratny biznes: klasy szkolne za darmo, Rzad placi katechetom (chociaz zaden z nich NIE MA MERYTORYCZNEGO przygotowania do pracy z dziecmi i mlodzieza) tak, jak nauczycielom. Jak znam polski ciemnogrod, parafianie beda woleli zabrac swoje dzieci z "nieslusznych" placowek, wcale nie dbajac o to, ze to przeciez przyszlosc Narodu. Taka jest prawda o polskiej ciemnocie. W tym biedny Kraju strach przed wymienieniem swojego nazwiska z ambony powoduje olbrzymia panike i stress, az do paralizu funkcji myslowych wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wymusić stosowanie prawa! 14.06.08, 15:47 Skoro są chętni, tzn. uczniowie i jest przepis, to należy go EGZEKWOWAĆ i tyle. Żaden burak, który udaje proboszcza nie będzie miał nic do gadania. Tak przy okazji: przepis można było interpretować, jako dający prawa kościołowi - ale jak widać daje on prawa WIERNYM, a hierarchii OBOWIĄZKI ;-))) I dobrze! Nota bene: na śląsku cieszyńskim, gdzie jest dużo protestantów zdarzało się, że z salki katechetycznej przy jednym kościele korzystały dzieci innego wyznania. Pastor i ksiądz POMAGALI SOBIE NAWZAJEM. Z drugiej strony zdarza się, że dwaj proboszczowie katoliccy toczą sąsiedzkie wojenki... Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar zdjecie z piłką albo lodzik rydzykowi 14.06.08, 15:47 skoro księża służą bogu a nie mamonie dlaczego nauka religi jest opłacana z moich podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:47 To bierzcie przykład z Izraela. Ile tam jest przedszkoli dla dzieci izraelskich prowadzonych przez siostry zakonne katoliczki? Zero!!! Wspólnoty religijne rządzą się własnymi prawami i mają do tego prawo. A wiecie co to jest "sztetele"? To w jidisz. Małe miasteczko, gdzie mieszkali sami żydzi i tworzyli swoją autonomię. To wcale nie jest takie głupie. A komunia pierwsza czy ostatnia TO NIE ZJEDZENIE WAFELKA, jak chcą niektórzy ateiści ale oznaka pewnej społecznej wspólnoty. A do wspólnoty trzeba się zapisać tak jak dawniej zapisywano się do PPR lub potem do PZPR. Jeszcze był taki stwór jak Stowarzyszenie Krzewienia Kultury świeckiej. Widzę, że jeszcze nie umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 16:08 Zanim zaczniesz kogoś pouczać, to najpierw sam się dokształć, a nie bełkocz. "Sztetele"! Tragedia. Słyszał, że dzwonią, ale nie wie, w którym kościele... Jeżeli już, to sztetle, a dokładnie sztetl, bo "sztetle" jest w liczbie mnogiej (chyba że dla ciebie "jest" łączy się z liczbą mnogą). Nie mówiąc już o tym, że istnieje wersja spolonizowana czyli sztetł. Ale zdaje się za dużo wymagam. Odpowiedz Link Zgłoś
nehtus Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 15:53 Ile jeszcze będzie nam dane użerać się w tym kraju z kościołem katolickim? Czesi już w XV wieku za sprawą husytyzmu rozwiązali problem ten organizacji i jej negatywnego wypływu na kraj. Polsce potrzeba swoistej reformacji! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Szkoła albo komunia - wybierajcie 14.06.08, 16:19 nehtus napisał: > Ile jeszcze będzie nam dane użerać się w tym kraju z kościołem katolickim? > Czesi już w XV wieku za sprawą husytyzmu rozwiązali problem ten organizacji i > jej negatywnego wypływu na kraj. Polsce potrzeba swoistej reformacji! =================================== Obawiam sie, ze od konca naszych dni, i jeszcze pare WIEKOW dluzej. Konkordat ma charakter wiecznego, wiernopoddanczego oddania losu Polski pod decyzje Watykanu. ZADNE polskie prawo nie moze byc w niezgodzie z okolokonkordatowymi uchwalami. Po polsku mowiac, kazde nowe prawo w Polsce MUSI byc zaakceptowane przez ...Watykan!!! Po dolozeniu do tego swiadomosci, ze polscy ksieza sa "de facto" urzednikami Stolicy Apostolskiej i chroni ich immunitet dyplomatyczny, to mamy piekny obraz ciemnogrodu, o jakim kazdy kolonialny zaborca z XVIII wieku moglby tylko pomarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś