Dodaj do ulubionych

Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200...

17.06.08, 12:53

Obserwuj wątek
    • mracek Skrot myslowy 17.06.08, 13:17
      Przeciez "polski oboz koncentracyjny" to tylko tzw. "skrot myslowy". Polscy
      politycy bardzo lubia uprawiac skroty myslowe, wiec czemu sie czepiac, jak
      podobny skrot myslowy zastosuje ktos poza granicami Polski?
      • anka2525 Re: Skrot myslowy 17.06.08, 13:50
        Ty chyba mracek żartujesz?
        jaki to skrót myślowy???
        polski obóz tzn urządzony przez polaków...
        rosyjskie gułagi to rosyjskie obozy a nie żadne skróty myślowe...
        uważam, że ten protest powinien być nagłośniony, a przeprosiny wydrukowane
        grubym drukiem...
        ignorancja jest najgorszą chorobą niedouczonych wykształciuchów...
        tego typu teksty obrażają moją dumę narodową
        zbyt wielu Polaków zginęło w drugiej wojnie światowej pomagając Żydom, żeby
        teraz stosować wobec nas takie "skróty myślowe"
        • excellenz Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:38
          Sama wypisujesz głupoty, w jaki sposób gułagi mogły być rosyjskie?

Przecież, primo, nie było wtedy Rosji, tylko ZSRR (w latach 1917-1991), więc
          obozy mogą być co najwyżej radzieckie a nie rosyjskie. Secundo: obozów tych nie
          urządzali Rosjanie tylko np. takie osobistości jak Stalin (Gruzin), Dzierżyński
          (Polak), Jagoda (Żyd) czy Beria (Gruzin).

Teraz więc sama widzisz, jak powstają takie skróty myślowe. Wydaje mi się, że
          powinno należy cię napiętnować, sprawę nagłośnić, postawić cię przed sądem i
          skazać. W imię obrazy dobrego imienia Rosjan, których setki tysięcy zginęły w
          gułagu. Zgodnie z tym, co sama wypisujesz.
          • gosky Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:44
            po pierwsze primo: niektórzy zwali toto Rosją Radziecką, ale spoko,
            mogą być radzieckie/sowieckie
            po drugie - Stalin ani inni osobiście tych obozów nie urządzali, co
            najwyżej wydawali takie polecenia
            • excellenz Re: Skrot myslowy 17.06.08, 15:10
              Primo: oficjalnie kraj, który tworzył obozy, nazywał się Związek
              Socjalistycznych Republik Radzieckich (niewielką jego częścią była Rosyjska
              Socjalistyczna Federacyjna Republika Radziecka). Nazywanie tego kraju Rosją
              Radziecką jest mniej więcej tak trafne, jak nazywanie ZSRR państwem europejskim.

Secundo: To chyba właśnie o to chodzi, kto wydawał polecenia, a nie kto je
              realizował. Obozów koncentracyjnych w Polsce też nie urządzali Niemcy, oni
              "tylko" zbierali grupę więźniów (najczęściej polskich...), wydawali polecania i
              czekali na efekty...
              • vice_versa Re: Skrot myslowy 17.06.08, 15:48
                Ty chyba exellenz silisz się na orginalność.

Primo: oficjalna nazwa kraju nie ma nic do rzeczy. Nikt nie mówi o
                hitlerowcach, że nie byli Niemcami bo nazwa kraju się zmieniła.
                Łagry były rosyjskie, bo narodowość ludzi i władz które zbrodnicze
                obozy zakładały nie zmienia się w zależności od nazwy kraju.
                Ciągłość państwowości czy jej brak na gruncie prawa międzynarodowego
                publicznego nie ma nic do rzeczy z narodowością zbrodniarzy.

Secundo: Obozy w Polsce urządzali i realizowali Niemcy za pomocą
                niemieckich władz okupacyjnych i niemieckich formacji zbrojnych w
                kraju w który okupowali. Art. 132 kodeksu karnego umożliwia karanie
                osób pomawiających naród polski o udział, organizowanie i
                odpowiedzialność za zbrodnie komunistyczne i nazistowskie.Twoje
                herezje podpadają pod kodeks karny art 132., więc lepiej pomyśl
                zanim znowu zaczniesz pisać nonsensy.
                • precursor Re: Skrot myslowy 17.06.08, 16:12
                  A czy nie było w czasie II wojny przypadków kolaboracji, denuncjacji i mordowania polskich Żydów przez Polaków?? Czy Jedwabne to wymysł Grossa?? I jak ma się do tego cytowany przez Ciebie art. 132 gloryfikujący wspaniały polski naród i nie pozwalający na rzetelne rozliczenie z przeszłością??
                  • wlelkl_srul Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolinksa? 17.06.08, 17:05
                    Na przestrzeni wiekow Zydzi dorobili sie nawet specjalnego
                    okreslenia - "kolaboracjonizm zydowski". Termin powstal przy okazji
                    masowej kolaboracji Zydow z wladzami zaboru rosyjskiego podczas
                    rzezi przeprowadzanych na Polakach przez w.w. w trakcie i po
                    Powstaniu Styczniowym 1863 roku. Zydzi brali bardzo czynny udzial w
                    rzeziach sprowokowanych przez wladze zaboru austriackiego - zwanymi
                    powstaniami chlopskimi Jakuba Szeli. Zydzi wspolpracowali z
                    Niemcami w latach 30. XXw w kwestii emigracji do Palestyny oraz
                    tworzenia na terenach podbitych tzw JudeoPolonii i zanim wzajemna
                    milosc rozwiala sie wraz z dymami obozowych kominow istnialy nawet
                    zydowskie oddzialy Hitler Jugend. Po wojnie kolejna zmiana wladz,
                    tym razem na sowieckie i znow Zydzi w pierwszym szeregu kolaborantow
                    na tak masowa skale, ze stanowili do 80 % wladz UB odpowiedzialnego
                    za smierc, torturowanie i zsylki setek tysiecy Polakow. Kiedy
                    zostana osadzeni zydowscy zbrodniarze? Czy tez moze na decyzje
                    "niezawislych sadow" wplyw ma przynaleznosc plemienna? Obawiam sie,
                    ze tak...Do czasu.
                    • feurig59 Re: Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolin 18.06.08, 11:56
                      Niewiem na co ma sie zdac takie wrzucanie wszystkich obywateli
                      jakiejs spolecznosci do jednego worka. Chyba tylko do tego, zeby
                      sobie uproscic sady i wizje. Zydzi to, Zydzi tamto... Zydzi to tez
                      filozofia, ruch robotniczy, socjalizm, ruchy wolnosciowe, syjonizm i
                      chasydyzm, kompletna asymilacja i jej brak, bogacze fabrykanci i
                      biedni, wielcy tworcy kultury i sztuki i sutenerzy sprzedajacy swoje
                      (zydowskie) dziewczyny do USA itd.itd.
                      Twoj sposob przyszywania tej spolecznosci jakiegos jednego jedynego
                      charakteru, czy mentalnosci jest kompletna klapa swiadczaca jedynie
                      o indolencji intelektualnej autora takich pomyslow.
                      • rabl_sruiek Re: Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolin 18.06.08, 17:16
                        Nie wiem czemu maja sluzyc argumenty ad personam - sa chyba jedynie
                        licha proba prowokacji swiadczaca o fascynacji autora erystyka ale
                        mala wiedza z jej zakresu. To tyle o formie - teraz tresc. Nikt nikogo
                        nie wrzuca do jednego worka. Nie jest tez niczyja wina fakt poteznej
                        "nadreprezentacji" Zydow w UB, siegajacej 80% w kierownictwie tej
                        organizacji odpowiedzialnej za smierc, torturu i wywozki dokonywane na
                        setkach tysiacach niewinnych Polakow, ktorzy z reszta podczas wojny
                        Zydom pomagali. To tyle.
                        • feurig59 Re: Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolin 18.06.08, 23:42
                          Mylisz sie, sadzac, ze nie chodzi mi o klotnie, ale post ktory
                          komentowalem jest bardzo prowokujacy w swoim prostackim uogolnieniu.
                          Swiadczy o mysleniu jego autora.
                          Zbrodniarzy nalezy karac - bez watpienia, ale uogolnienie ktorego
                          dopuszcza sie autor tego komentarza insynuuje, ze zbrodniarzami sa
                          Zydzi jako tacy, ze wynika to z ich kultury, wiary, domniemanej
                          mentalnosci. To niedopuszczalne w zadnym procesie sadowym, ani w
                          dywagacjach nad historia. Takie przyszywanie latki.
                          Demagogia.
                          (skad wzieta jest liczba 80% ludzi pochodzenia zydowskiego w
                          aparacie ucisku?) Prosze o podanie bibliografii, zrodel etc.
                          Kto robil takie statystyki i po co?
                  • tektek Re: Skrot myslowy 17.06.08, 20:04
                    Owszem byly
                • kijwoko Re: Skrot myslowy 17.06.08, 17:22
                  > Secundo: Obozy w Polsce urządzali i realizowali Niemcy za pomocą
                  > niemieckich władz okupacyjnych i niemieckich formacji zbrojnych w
                  > kraju w który okupowali. Art. 132 kodeksu karnego umożliwia karanie
                  > osób pomawiających naród polski o udział, organizowanie i
                  > odpowiedzialność za zbrodnie komunistyczne i nazistowskie.Twoje
                  > herezje podpadają pod kodeks karny art 132., więc lepiej pomyśl
                  > zanim znowu zaczniesz pisać nonsensy.

A ktory artykul mowi o tzw. "klamstwie oswiecimskim"?!? To dopiero paranoja,
                  zeby przez lata wszystkich probujacych rzetelnie badac temat liczby ofiar obozow
                  koncentracyjnych traktowac jako... "pomawiajacych kogos tam"

www.auschwitz.org.pl/new/index.php?tryb=news_big&language=PL&id=874

Policzone ofiary obozu na Majdanku

Zmiana w podręcznikach historii? W obozie koncentracyjnym na Majdanku
                  hitlerowcy zamordowali 78 tys. osób - ustalił lubelski naukowiec Tomasz Kranz.
                  To kilka razy mniej od szacunków, które funkcjonują do tej pory.

Dotychczas podawano dwie liczby ofiar Majdanka - ok. 360 tys. lub ok. 235 tys.
                  Według Tomasza Kranza, kierownika Działu Naukowego Państwowego Muzeum na
                  Majdanku, w obozie zginęło jednak ok. 59 tys. Żydów oraz ok. 19 tys. obywateli
                  innych narodowości, głównie Polaków i Białorusinów. Swoje ustalenia Kranz
                  opublikował w najnowszych „Zeszytach Majdanka”.

[...]

W Auschwitz też zweryfikowano liczbę ofiar

Przez wiele lat po wojnie przyjmowano, że w KL Auschwitz zginęło ok. 4 mln
                  więĽniów. Ta liczba pochodziła z ustaleń sowieckiej komisji badania zbrodni
                  hitlerowskich, która oparła ją na relacjach byłych więĽniów, szczątkowych
                  dokumentach i oględzinach pozostałości po obozie. W 1983 r. francuski badacz z
                  Centrum Dokumentacji Żydów w Paryżu Georges Wellers, były więzień KL Auschwitz,
                  badając m.in. dokumenty dotyczące liczby deportowanych do obozu, uznał, że
                  przywieziono do niego ok. 1,6 min osób, spośród których zginęło blisko 1,5 min.

W 1992 dr Franciszek Piper, kierownik działu historyczno-badawczego
                  Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau, opublikował książkę „Ilu ludzi zginęło w
                  KL Auschwitz”, w której stwierdza, że do obozu przywieziono co najmniej 1,3 min
                  ludzi, spośród których około 200 tys. przeniesiono do obozów koncentracyjnych w
                  głębi Trzeciej Rzeszy, a pozostali w liczbie co najmniej 1,1 min zginęli na miejscu.

Publikacja wywołała ogromne emocje. - Zarzucano mi - przede wszystkim
                  niektórzy byli więĽniowie - że moje ustalenia nie znajdują potwierdzenia w
                  dokumentach - mówi Franciszek Piper. - Natomiast podanych przeze mnie liczb nie
                  zakwestionował żaden historyk prowadzący badania nad Holocaustem i historią KL
                  Auschwitz.
                • excellenz Re: Skrot myslowy 17.06.08, 18:41
                  Jeśli uważasz, że łamię prawo, złóż na mnie doniesienie do prokuratury. IP jest
                  logowane, na portalu są moje dane, nie będzie problemu ze znalezieniem mnie.

Jeśli nie łamię prawa, nie ośmieszaj się, bo jesteś już dość żenujący.

Jeszcze raz napiszę: przy budowie obozów koncentracyjnych prace wykonywali
                  Polacy (i inni więźniowie). Podczas eksterminacji więźniów w obozach
                  koncentracyjnych brali udział więźniowie (w tym Polacy, tzw, Sonnderkommando). W
                  obozach, jako np. KAPO kolaborowali z faszystami więźniowie, w tym Polacy. Są to
                  ogólnie znane fakty, znane każdemu, kto posiada wiedzę historyczną na poziomie
                  podstawówki. Możesz te fakty bliżej poznać, jeśli wybierzesz się na wycieczkę do
                  KL Auschwitz, zamiast wypisywać głupoty na forum Gazety. Jeśli nie masz ochoty
                  poznać prawdy na własne oczy, odwiedź choćby wikipedię i przeczytaj, kto
                  wybudował obozy Auschwitz i Auschwitz-Birkenau. Niemcom było po prostu szkoda
                  ich siły roboczej, do zbudowania i urządzenia praktycznie wszystkich obozów na
                  terenie Polski użyli lokalnych "zasobów".
                  • stefan-50 Re: Skrot myslowy 17.06.08, 23:36
                    excellenz napisał:

> Jeśli uważasz, że łamię prawo, złóż na mnie doniesienie do
                    prokuratury. IP jest
                    > logowane, na portalu są moje dane, nie będzie problemu ze
                    znalezieniem mnie.
                    >
                    > Jeśli nie łamię prawa, nie ośmieszaj się, bo jesteś już dość
                    żenujący.
                    >
                    > Jeszcze raz napiszę: przy budowie obozów koncentracyjnych prace
                    wykonywali
                    > Polacy (i inni więźniowie). Podczas eksterminacji więźniów w
                    obozach
                    > koncentracyjnych brali udział więźniowie (w tym Polacy, tzw,
                    Sonnderkommando).
                    > W
                    > obozach, jako np. KAPO kolaborowali z faszystami więźniowie, w tym
                    Polacy. Są t
                    > o
                    > ogólnie znane fakty, znane każdemu, kto posiada wiedzę historyczną
                    na poziomie
                    > podstawówki. Możesz te fakty bliżej poznać, jeśli wybierzesz się
                    na wycieczkę d
                    > o
                    > KL Auschwitz, zamiast wypisywać głupoty na forum Gazety. Jeśli nie
                    masz ochoty
                    > poznać prawdy na własne oczy, odwiedź choćby wikipedię i
                    przeczytaj, kto
                    > wybudował obozy Auschwitz i Auschwitz-Birkenau. Niemcom było po
                    prostu szkoda
                    > ich siły roboczej, do zbudowania i urządzenia praktycznie
                    wszystkich obozów na
                    > terenie Polski użyli lokalnych "zasobów".

KL Auschwitz rzeczywiście budowali polscy więźniowie ale pozostawał
                    on jak i inne obozy na terenie Polski pod WYŁACZNĄ admnistracją
                    niemiecką (niektórzy wolą hitlerowską) tak jak i część terytorium
                    Polski która znajdowała się pod okupacją niemiecką. najwyższy czas
                    aby rząd RP wynajął odpowiednią kancelarię prawniczą, która dobierze
                    się do finansów tym, co o Polskich obozach i komorach gazowych
                    wypisują bzdury. Czemu jeszcze tego nie zrobiono nie mogę zrozumieć
                    a tym bardziej tak głęboko "patriotyczny" rząd jak Jarosława
                    Kaczynskiego. Łatwiej pluć na Wałęsę i okrągły stół niż wygrać dla
                    Polski choć jedną ważną sprawę.
                  • vice_versa Re: Skrót myślowy 18.06.08, 00:41
                    Exellenze,
                    Czy Ty wiesz czego dotyczy wątek?
                    Czy Ty wiesz czego dotyczył mój post?
                    Czy Ty wiesz jakich argumentów używałeś w pierwszym, drugim i
                    trzecim poście i że one są sprzeczne ze sobą?

P.S.
                    Misu złoty, dzięki za podpowiedzi o Twoich danych osobowych, ale co
                    to jest to IP, co? Wiesz urodziłem się wczoraj, skończyłem tylko
                    podstawówkę, logiki nie chwytam za grosz, kryteriami
                    oceny "polskie/niepolskie" "rosyjskie/radzieckie" żągluję jak mi się
                    żywnie podoba, (raz Ci co dawali polecenia są istotni, a raz
                    wykonawcy, raz narodowość, drugi raz obywatelstwo, raz nazwa
                    państwa drugi raz narodowość ofiar, raz jednostki innym kolektyw -
                    pomieszanie z poplątaniem. Byle wyszło że obozy są polskie, są
                    ignorantami historycznymi i mitomanami, popraw sobie więc
                    samopoczucie i napisz mi o tym IP. A Ty misiu złoty swoje wypowiedzi
                    dawałeś w bardzo konkretnym kontekście dyskusji o tym czy obozy są
                    polskie czy nie, tylko nie za bardzo wiadomo co chciałeś nam swoimi
                    wynurzeniami przekazać, ponad nadzwyczajną bystrością Twojego umysłu.
                    Wiesz ja w ogóle głupi jestem i więc napisz mi co to jest IP.
              • gosky Re: Skrot myslowy 17.06.08, 17:43
                odwracasz kota ogonem tak, aby było ci wygodnie
              • czwarty.wymiar Nie pisz głupot 18.06.08, 07:07
                excellenz, odpuść sobie. Napisałeś głupoty, które teraz na siłę
                próbujesz wybronić. Ale ci to nie idzie.
        • vice_versa Re: Skrot myslowy 17.06.08, 16:10
          Jednym ze sposobów zakończenia kwestii "polskich obozów
          koncentracyjnych" jest oficjalne domaganie się przez Polskę
          wprowadzenia penalizacji "kłamstwa oświęcimskiego" do angielskiego
          kodeksu karnego i oskarżeń formułowanych pod adresem narodów które
          były ofiarami zbrodniczych reżimów.

Drugim, ze względu na powszechność "skrótów myślowych", jest
          wytaczanie przez RP przed angielskimi sądami procesów cywilnych o
          wysokie odszkodowania z tytułu pomawiania narodu o współudział w
          zbrodniach. Te pozwy musiałyby być przez stronę angielską
          uwzględnione a odszkodowania zasądzone. Innej drogi nie ma.
          • krzych.korab Do głupich angoli może dotrze gdy zapłacą. 17.06.08, 17:20
      • z_b2 Re: Skrot myslowy 17.06.08, 13:53
        Jaki skrót myślowy?Idąc za twoim tokiem rozumowania należałoby stwierdzić, że w obozach nie ginęli Żydzi tylko Holendrzy, Węgrzy, Polacy itd.
        I dalej w Polsce nie ma mienia pożydowskiego - jest tylko Polskie i wara od niego jakiemuś Jewish Conference Claims.
        • mracek Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:14
          Jaki skrot myslowy? Glupi przeciez. Tak samo jak sa glupie polskie skroty myslowe:
          1) "większość szefów MSZ niepodległej Polski w przeszłości była agentami sowieckich służb specjalnych"
          2) "byłem przeciwnikiem powołania pana Kazimierza Marcinkiewicza na premiera[...] wyrzucić go kazałem"
          3) "Wczoraj wieczorem mówiłem zupełnie inaczej, chciałem zabić [...] dobrze wiecie kogo, jak każdy polski kibic".
          Wszystkie te skroty myslowe sa tak samo glupie jak "polskie obozy koncentracyjne".
          • gosky Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:40
            znaj proporcją mocium panie
        • jedyny-podejrzliwy Napisz protest 17.06.08, 14:23
          Aby coś wskórać proponuję pisać na adres redaktorów Telegraph'u: telegrapheditorial@telegraph.co.uk

Szkic tekstu:

Dear Sir/Madam,

in an article published at the Thelegraph entitled <<'Nazi war criminal' spotted at Euro 2008 match>> - see www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/2139631/Nazi-war-criminal-spotted-at-Euro-2008-match.html you use the word "Polish" to define the concentration camp in Majdanek. Concentration camps in Poland during the Second World War were GERMAN, not Polish, and this is of course also the case of the mentionned camp in Majdanek. Polish people would very much appreciate you being precise on this matter - now and in any future publication.

Best regards,

podpis

• 1europejczyk Inna wersja z Rzeczypospolitej 17.06.08, 16:36
            Dear "Daily Mail",

I would like to protest against the use of the term
            "Poland's worst concentration camps" in the
            article about Avram Granta's visit in Auschitz from 5 mai 2008.

As you must be well aware, the WW2 death camps located in Poland were created
            and operated by German. Your article could make readers believe that the
            camps were created by Poles themselves.

As I believe "Daily Mail" is very concerned about journalistic integrity, I
            would expect a correction to be issued for this article. You should also
            consider improving your editing standards concerning this issue. Thank you.

The following link www.rzeczpospolita.pl/przeciw/peleg_ang.html
            contains
            the opinion of the Israeli ambassador to Poland about the use of the term
            "Polish death camps". I heartily recommend you read it.

Sincerely,
        • giwia re Jewish Claims 17.06.08, 16:59
          Proszę obejrzeć dokument nakręcony o tej instytucji przez młodych
          Zydów z Izraela. Ofiary Holocaustu nie ogladają grosza z tych
          pieniędzy.Kierownctwo JCC bawi sie w drogich hotelach.
      • czwarty.wymiar Przekłamania 18.06.08, 07:12
        Właśnie w taki sposób rodzą się przekłamania. Myślisz, że nowe
        pokolenia wnikają czy to właściwa nazwa, skrót myślowy, czy może
        metafora? Skoro ładuje im się takie hasła w kontekście historycznym,
        to z pewnością większość przyjmuje za fakty.
      • jamjumetley Re: Skrot myslowy 18.06.08, 16:01
        Ludzie - dajcie już spokój!!!

Nie ma czegoś takiego jak polskie obozy koncentracyjne. Wszystko (nieumiejętnie) sprowadzacie do języka polskiego. Są to obozy zlokalizowane w Polsce. Wystarczy coś takiego nagłośnić i wielkie oburzenie!

Cholera jasna - wszystko przekręcacie... Może być Glasgow Rangers, ale już Glasgow Celtic zamieniacie na Celtic Glasgow ("bo co - chciałbyś żeby była Warszawa Legia, Kraków Wisła").

Normalnie Thank you from the mountain za wysłuchanie!
    • tomek3m Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 17.06.08, 14:12
      Mracek,Ty chyba nie jestes swiadom tego co napisales.
      • zwingli Ustasze - ulubieńcy JP2 17.06.08, 14:29
        Wojtyła, biedaczek, nie zdążył go kanonizować.
        • dr.rocco Re: Ustasze - ulubieńcy JP2 17.06.08, 14:35
          Taka sprawiedliwosc , ludobojcy zyja sobie spokojnie do poznej
          starosci , historie sie przeklamuje itp. Pewnie gosc zyje dostatniej
          od przecietnych ludzi , szkoda ze jeszcze ksiazki nie napisal , na
          ktorej by zarobil.
    • tom1003 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 17.06.08, 14:50
      zbrodniarz przeciw ludzkosci?
      czyli taki ichniejszy Stefan Michnik

www.polonica.net/komunistyczni_zbrodniarze.htm
      www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm
    • ukos "Polskie obozy" to rozmyślne prowokacje 17.06.08, 15:33
      Za dużo tego, żeby wierzyć w przypadek. Autorzy dobrze wiedzą, że to
      nie Polacy urządzali te obozy.

Szczególnym skandalem jest, kiedy o "polskich obozach" piszą
      Brytyjczycy, wynalazcy obozów koncentracyjnych - utworzyli pierwsze
      dla Burów.
      • robwojcik Re: "Polskie obozy" to rozmyślne prowokacje 17.06.08, 18:08
        Żydzi na całym świecie dostali polecenie szkalowania Polski, aby
        zapłacić im haracz podobny do zapłaconego przez Niemcy, Austrię i
        inne kraje. W tych gazetach pracują żydzi którzy to realizują i nie
        trzeba pisać, że brytyjczycy czy inne nacje ale że to żydzi
        (angielscy astriaccy czy inni) piszą celowo o polskich obozach
        koncentracyjnych a potem jeśli już to prostują na jakichś nazistów
        jakby nie można po prostu napisać że to niemieckie obozy na terenie
        okupowanej Polski
        • marysia57 Re: "Polskie obozy" to rozmyślne prowokacje 18.06.08, 06:04
          Masz w 100% racje.Zydzi sa dyrygentami "opery" polskich obozow
          concentracyjnych jak rowniez antypolskiej propagandy.Jednym z
          dyrygentow jest wspomniany w artykule GW niejaki pan Zuroff, ktory
          uzyl tych okreslen na Simon Wiesenthal Center webside w artykule w
          czerwcu 2001.W jednym krotkim artykule uzyl okreslen "polskie obozy
          koncentracyjne i polskie obozy smierci". Mimo licznych
          natychmiastowych protestow niepoprawiony tekst byl na webside przez
          10 dni.Setki tysiace czytelnikow odwiedzajacych strone "moglo
          dowiedziec sie o POLSKICH OBOZACH SMIERCI" z najbardziej
          prestizowego zrodla na temat Holokaustu. Po 10 dnich poprawiono ale
          nie przeproszono.Czytelnicy poprawki napewno nie czytali bo kto
          czyta poprawki? W ich pamieci na zawsze pozostana te okreslenia.
    • belzebub666666 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 17.06.08, 15:42
      Już zaraz wyjdą kompleksy polaczków.
      • giwia Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 17.06.08, 16:54
        belzebub666666 napisał:

> Już zaraz wyjdą kompleksy polaczków.

Pan zapewne Eskimos. prawda?
        • fawad Polacy nie mają kompleksów 17.06.08, 17:34
          Doskonale zdajemy sobie sprawę, że osiągnięć Niemców i Rosjan, mistrzów w
          budowaniu obozów zagłady i generalnie w masowym mordowaniu milionów ludzi nie da
          się prześcignąć więc kompleksy nie mają sensu. My jedynie chcemy by oddac
          Niemcom sprawiedliwość i podkreślić, że ten obóz koncentracyjny ich dzieło.

- TomiK
      • mokradlo5 Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 17.06.08, 19:59
        lepsze to, niz kompleksy zydkow
    • ukos Brytyjskie obozy koncentracyjne 17.06.08, 15:55
      Brytyjczycy są wynalazcami obozów koncentracyjnych, w których w
      czasie wojen burskich więzili Burów narażając dziesiątki tysięcy z
      nich (zwłaszcza kobiety i dzieci) na śmierć w nieludzkich warunkach.

To nie były obozy południowoafrykańskie, tylko BRYTYJSKIE!
      • axenrolle Angole juz całkowicie zdurnieli 17.06.08, 19:39
        WP

W 1899 roku rozpoczęła się tzw. II wojna burska. Mimo początkowych
        sukcesów wojsk afrykanerskich, Brytyjczycy zajęli większość
        terytoriów Transwalu i Oranje. Pozostały za to silne oddziały
        partyzanckie nie zamierzające składać broni. Władze imperium podjęły
        wtedy decyzję o eksterminacji Burów jako społeczności.

Spalić wszystkie gospodarstwa, ludność do obozów

Anglicy rozpoczęli tworzyć sieć „obozów koncentracyjnych” i w
        niespełna rok istniało ich już 40. W pierwszym roku więziono tam 85
        tysięcy kobiet, dzieci i starców. Oprócz Burów trafiali do nich
        kolorowi mieszkańcy tych ziem, oskarżani o sprzyjanie białym
        afrykanerom.

Triumf odnosiła brytyjska polityka spalonej ziemi. Na przykład po
        zniszczeniu przez partyzantów linii kolejowej i sieci
        telegraficznej, lord Roberts wydał rozkaz sprzeczny z jakimikolwiek
        regułami wojny. Rozkazał w promieniu 50 mil spalić wszystkie
        gospodarstwa, a całą ludność wywieźć do „obozów koncentracyjnych”.

Warunki w brytyjskich obozach były niewiele lepsze
        od „nazistowskich”. Za większość wykroczeń groziła kara śmierci.
        Panowały głód i epidemie. Każdego miesiąca zabijanych i zmarłych w
        wyniku wycieńczenia było ok. 3 tysiące osób. Większość z nich
        stanowiły dzieci poniżej 12. roku życia.

Od lipca 1901 roku do stycznia 1902 zmarło, bądź zostało zabitych 12
        744 dzieci poniżej 12. roku życia. Takiej średniej „nie
        powstydziłby” się żaden nazistowski komendant. Kolejnym
        angielskim „sukcesem” jest zamknięcie w obozach prawie 2/3 całej
        ludności afrykanerskiej. Pod koniec wojny uwięzionych było ok. 200
        tysięcy Burów i 80 tysięcy kolorowych Afrykanów.

Cały naród uwięziony

Echa tych okrucieństw zaczęły powoli docierać do Europy. Najpierw
        wywołały burzę we Francji i w Niemczech. Gazety brytyjskie długo
        milczały na ten temat, jednak w końcu pojawiły się informacje o
        mrocznej stronie imperium. W społeczeństwie angielskim zapanowała
        zupełna konsternacja.

Emily Hobhouse, założycielka Komitetu Pomocy dla Burów, publicznie
        stwierdziła, że od czasów Starego Testamentu nie widziano całego
        uwięzionego narodu. W Izbie Gmin Lloyd George powiedział: Mur
        martwych ciał dziecinnych wyrasta między narodem brytyjskim i Burami

Zło nie rozliczone

Ogółem w „obozach koncentracyjnych” zginęło 27 927 Burów i kilka
        tysięcy krajowców. Imperium brytyjskie osiągnęło cel. Partyzanci,
        którzy stanęli w obliczu zagłady narodu skapitulowali. Niespotykana
        dotąd w historii świata próba eksterminacji całej ludności pozostała
        nigdy nierozliczona. Nieznane są przypadki ukarania okrucieństwa
        strażników obozowych czy komendantów. Nie podejmowane były również
        próby szukania odpowiedzialnych za te zbrodnie. Tak rozpoczęła się
        gehenna milionów ludzi. Więźniów „obozów koncentracyjnych”
        późniejszych lat, ofiar hitleryzmu, komunizmu czy wizji państw
        czystych etnicznie jak w byłej Jugosławii.

Jarosław Parjaszewski
    • ekslibris Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 17.06.08, 16:41
      A nie wiecie kto najbardziej ochraniał zbrodniarzy wojennych umożliwiając im
      tym samym uniknięcie odpowiedzialności?
    • neiden polski oboz koncentracyjny? 17.06.08, 16:53
      dlaczego tego typu prowokacje nie dzialaja na np; niemcow odpowiedz
      jest prosta - nie maja komleksow,nie boja sie prawdy i wiekszosc nie
      przejmuje sie.
      • 1europejczyk W odniesieniu do Niemcow to nie jest prowokacja 17.06.08, 17:17
        to jest tylko przypomnienie barbarzynskiego, niemieckiego zezwierzecenia, ktore
        na conajmniej 4 lata opetalo Niemcow.
        Brak mozliwosci racjonalnego wyjasnienia tego nieznanego naszej cywilizacji
        barbarzynstwa narodu, ktory byl kolebka i przez wiele wiekow podpora
        chrzescijanstwa w Europie lezal u zarania budowania wspolnym wysilkiem UE, w
        obawie by podobne niezrozumiale dla nikogo zwierzece opetanie niekoniecznie
        Niemcow nie nastpilo w blizszej lub dalszej przyszlosci w Europie.

Re: polski oboz koncentracyjny?
      • giwia Pani/e neiden, Pan/i bredzi. 17.06.08, 21:48
        Wobec Niemców stwierdzenie "niemiecki obóz zagłady" czy "niemieckie
        komory gazowe (re tekst w The Sun)nie byłoby "prowokacją" tylko
        banalnym stwierdzeniem prawdy.
        Niesmaczna, ta powszechna na forach GW, pogarda dla własnego narodu.
        Chyba,ze Pan/i jest Niemcem, ale i wtedy wypada szanować Polaków...i
        wszystkie inne narody.
      • gdotb Re: polski oboz koncentracyjny? 18.06.08, 20:11
        neiden napisał:

> dlaczego tego typu prowokacje nie dzialaja na np; niemcow odpowiedz
        > jest prosta - nie maja komleksow,nie boja sie prawdy i wiekszosc nie przejmuje
        sie.

Ze niby Polacy boją się prawdy o 'polskich obozach zagłady'?
        Ciebie do końca pop....?!
    • adamm84 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 17.06.08, 19:27
      nie nazistowski tylko niemiecki, żeby wszyscy zrozumieli kto za co odpowiada
    • zoneeurope Zydzi z "Wasentala?" to hipokryci! Sami nie wydają 17.06.08, 21:35
      zbrodniarzy i ludobujców argumentując to słabym stanem zdrowia,
      podeszłym wiekiem czy niewystarczającymi dowodami choc jest to
      kłamstwem a sami chcą aby inni im wydawali ukrywających
      siezbrodniarzy. "Wasentala" kradną tez np. freski Schulca na
      ziemiach obecnej ukrainy.
      Europo ucz sie i popraw pamiec bo inaczej bedziesz USA bis gdzie
      najmniejszy artykuł krytyki jest szybko zdejmowany bo został nazwany
      antysemickim przez miedzy innymi takie organizacje jak "Wasentala"
    • tom1003 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 17.06.08, 22:01
      Skorom opinię publiczną na Zachodzie przez lata kształtowali ludzie pokroju
      Grossa, nie dziwne, że pisze się tam o "polskich obozach".

Gazetka znów rżnie głupa. Co Michnik zrobił przeciw antypolskim ekscesom?
    • mount.everest Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 17.06.08, 23:10
      Już zmienili. Protest poskutkował
      www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/2139631/Nazi-war-criminal-spotted-at-Euro-2008-match.html
      • wet3 Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 01:35
        Wisac, ze bardzo zle dzieje sie w Niemczech i Austrii skoro takie
        hieny moga sobie swobodnie ogladac mistrzostwa Europy. Oczywiscie,
        brytyjski szmatlawiec powinien byc podany do sadu i zaskarzony na
        wielka sume zeby odechcialo im sie raz na zawsze pisac takie
        swinstwa!
    • alex-alexander Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 18.06.08, 04:15
      A oboz koncentracyjny zalozony za zgoda Pilsudskiego w przedwojennej
      Berezie Kartuskiej, gdzie maltretowano niewygodnych rzadowi Polakow,
      to kacet polski czy niemiecki?
      • wet3 Re: alez-aleksander 18.06.08, 17:33
        alex-alexander napisał:

> A oboz koncentracyjny zalozony za zgoda Pilsudskiego w
        przedwojennej
        > Berezie Kartuskiej, gdzie maltretowano niewygodnych rzadowi
        Polakow,
        > to kacet polski czy niemiecki?

Umyslowy kurduplu. Nie znosze Pilsudskiego. Jednak wiadomo
        wszystkim, oczywiscie za wyjatkiem takich jak ty zawsze gotowych do
        obrzucania blotem, ze oboz Berezie nie byl obozem koncentracyjnym.
      • zgryzliwy1 alex - ty .....t.u.m.a.n.i.e 19.06.08, 00:44
        alex-alexander napisał:

> A oboz koncentracyjny zalozony za zgoda Pilsudskiego w przedwojennej
        > Berezie Kartuskiej, gdzie maltretowano niewygodnych rzadowi Polakow,
        > to kacet polski czy niemiecki?

jednym slowem "udowadniles" hehe, ze skoro polski to i obozy koncentracyjne w II
        WŚ tez byly polskie i stad gazeta brytyjska pisze prawde ?

porazajaca logika !
        masz tak od urodzenia, czy nabawiles sie tego pozniej ?
    • malmar2019 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 18.06.08, 09:16
      w artykule na ten temat z 16/06/2008 napisano :
      the Nazi concentration camp at Majdanek

w innym:
      in Majdanek death camp

jeszcze innym:
      Majdanek, the concentration camp in Poland

Czyzby redakcja poprawila ta niescislosc?
    • rijselman12.0 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 18.06.08, 09:49
      Co sie dzieje,do cholery!?! -Przeciez wytypowanymi SWINIAMI
      byli ,tylko,Serbowie,a cala reszta byla cacy...-I co ja mam wnukom
      bajerowac?-Ze KL nie byly polskie , ze nazisci to byli nazisci,a
      Niemcow tam nie bylo?
    • czyngis_chan Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 10:45
      I niech mi ktoś powie że to muzułmańscy Arabowie się obrażają za
      byle co!
    • stefusiek Odpowiedz od redaktora z The Telegraph ... 18.06.08, 11:33
      Dear Sir,

Thank you for your recent email, which has been passed to me for
      attention. While we are confident Telegraph readers understand that
      the term “Polish concentration camps” refers to camps run by
      Germany’s former Nazi regime, we also appreciate that the term could
      be misconstrued. We are also acutely aware of the sensitivity of
      this issue to Polish people. Accordingly, we have amended the
      online version of the story in question so that it no longer refers
      to “Polish concentration camps”. I would also like to point out
      that our newspaper version of the story made no reference whatsoever
      to camps in Poland. Thank you for taking the time to raise your
      concerns with us.

Yours sincerely, Consulting Editor, The Telegraph.
      • rijselman12.0 Re: Odpowiedz od redaktora z The Telegraph ... 18.06.08, 11:51
        Dobra;-niech mu bedzie...-wybaczam...-Pragne ,tylko,podkreslic
        niepoprawnosc semantyczna P.redaktora...-"...Germany's...nazi".-Cos
        tu nie gra.-W/g zachodnich nowohistorykow,tam ,w ogole nie
        bylo "Germanys" - tam byli "nazi"...
        • wet3 Re: Odpowiedz od redaktora z The Telegraph ... 18.06.08, 17:45
          rijselman12.0 napisał:

> Dobra;-niech mu bedzie...-wybaczam...-Pragne ,tylko,podkreslic
          > niepoprawnosc semantyczna P.redaktora...-"...Germany's...nazi".-
          Cos
          > tu nie gra.-W/g zachodnich nowohistorykow,tam ,w ogole nie
          > bylo "Germanys" - tam byli "nazi"...

Prawidlowa nazwa powinna brzmiec: "niemiecki oboz koncentracyjny"
          gdyz w czasie okupacji praktycznie nie nie bylo zadnej roznicy
          miedzy zwyklymi Niemcami a Niemcami - nazistami. W stosunku do
          polskiej populacji zachowywali sie tak samo za wyjatkiem patentu na
          mordowanie, ktory posiadali nazisci. Z bieda przyjac tez mozna
          nazwe "niemiecko-nazistowski oboz koncentracyjny".
    • fat_cat Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 18.06.08, 13:55
      Ciekawe, ze zawsze poprawiają z "Polish" na "Nazi", nigdy na "German". Ta
      reguła się sprawdza w 100% i trudno się oprzeć wrażeniu że unikanie za wszelką
      cenę jasnego sformułowania że obozy były niemieckie to fragment jakiejś
      wielkiej akcji wybielania naszych zachodnich sasiadow i rozmywania faktów w
      świadomości europejskiego odbiorcy. Szczególnie, że wyraznie kontrastuje to z
      faktem, że pisanie o "polskich obozach" przychodzi im z taka łatwością.
      • czwarty.wymiar Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 14:19
        Dokładnie.
        Sormułowanie "polski obóz zagłady" jest wręcz powszechne,
        natomiast "niemiecki obóz zagłady" wręcz niedopuszczalne.
        • rijselman12.0 Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 14:39
          ...poniewaz jest to "odgornie",demokratycznie ustalone.Pozwole sobie
          na podanie krotkiego leksykonu francuskiego...
          arab - mlody
          arab pelnoletni-mlody pelnoletni
          wspolwinni II WS - nazisci(nie Niemcy)
          rasista -bialy (tamci sa cacy)
          bialy rozrabia-kryminalista
          arab rozrabia(pali,gwalci,pladruje)-popelnia
          czyny"nieobywatelskie"(actes d'incivisme)
          Kl-polski oboz koncentracyjny zarezerwowany,wylacznie,dla Zydow
          Polskie sily zbrojne na Zachodzie...?-Byly takie?
    • 2560a Jaki zbrodniarz? 18.06.08, 18:47
      95-letni Milivoj Asner był szefem policji we wschodniej Chorwacji
      podczas II wojny światowej. Jest podejrzewany o udział w
      prześladowaniach Serbów, Żydów i Romów. Asner jest poszukiwany przez
      Inperpol.
      -------
      Facet nie jest zbrodniarzem!!! Jest podejrzany i poszukiwany
      (???!!!) .To jest roznica. Tylko nieuk jak nasz, pozal sie Boze,
      prezydent nazywa zbrodniarzami ludzi ktorym nic nie udowodniono.
      I przy okazji, kompromituja sie organizacje ktory szuka by nie
      znalezc! Jest to propaganda Zydowska ktara dzieki
      takim "poszukiwaniom" utrzymuje temat przy zyciu.
      --------
      Podejrzany jest w wieku w ktorym trudno jest odpowiadac za cokolwiek
      co sie stalo 60 kilka lat temu.Dzisiaj nie skazuje sie osob
      psychicznie chorych, malolatow oraz innych nie zdajacych sobie
      sprawy z dokonanego czynu.Nawet gdyby byly dobre dowody i swiadkowie
      ( pewnie w podobnym wieku i podobnej pamieci) to i tak facet nie ma
      szansy na uslyszenie wyroku przed skonczeniem 100 lat.
    • kroliklesny Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 18.06.08, 19:34
      Spoko. Juz niedlugo dziada w piekle karmic beda gufnem serbskie i
      bosniackie diably do spolki.
    • mon.dan Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 18.06.08, 21:23
      oczywiscie, ze okreslenia "polski obóz koncentracyjny" nie powinny
      padać. Po to by nieduczony angielski nastolatek nie skojarzyl, ze
      podczas II wojny swiatowej obozy koncentracyjne tworzyli Polacy.
      Klamsto powtarzane staje sie prawda, juz teraz powstaja tezy, ze
      obozow nie bylo, a co bedzie za 100 lat?
    • hanklo ja IPN 18.06.08, 22:32
      jako pracownik IPN po wieloletnich studiach pamietnikow zbrodnarzy
      wojennych oraz dokumentow gestapo,nsdap oraz ss musze stwierdzic z
      duza doza prawdopodobienstwa ze obozy koncentracyjne byly budowane
      polskimi rekami na terenach okupowanej polski pod nadzorem jednostek
      wojskowych SS. Wszystkie zachowane dokumenty SS swiadcza
      jednoznacznie o wspolpracy polskiej tzw. granatowej policji. Z IPN
      zawsze wyjdzie prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka