mracek Skrot myslowy 17.06.08, 13:17 Przeciez "polski oboz koncentracyjny" to tylko tzw. "skrot myslowy". Polscy politycy bardzo lubia uprawiac skroty myslowe, wiec czemu sie czepiac, jak podobny skrot myslowy zastosuje ktos poza granicami Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
anka2525 Re: Skrot myslowy 17.06.08, 13:50 Ty chyba mracek żartujesz? jaki to skrót myślowy??? polski obóz tzn urządzony przez polaków... rosyjskie gułagi to rosyjskie obozy a nie żadne skróty myślowe... uważam, że ten protest powinien być nagłośniony, a przeprosiny wydrukowane grubym drukiem... ignorancja jest najgorszą chorobą niedouczonych wykształciuchów... tego typu teksty obrażają moją dumę narodową zbyt wielu Polaków zginęło w drugiej wojnie światowej pomagając Żydom, żeby teraz stosować wobec nas takie "skróty myślowe" Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:38 Sama wypisujesz głupoty, w jaki sposób gułagi mogły być rosyjskie? Przecież, primo, nie było wtedy Rosji, tylko ZSRR (w latach 1917-1991), więc obozy mogą być co najwyżej radzieckie a nie rosyjskie. Secundo: obozów tych nie urządzali Rosjanie tylko np. takie osobistości jak Stalin (Gruzin), Dzierżyński (Polak), Jagoda (Żyd) czy Beria (Gruzin). Teraz więc sama widzisz, jak powstają takie skróty myślowe. Wydaje mi się, że powinno należy cię napiętnować, sprawę nagłośnić, postawić cię przed sądem i skazać. W imię obrazy dobrego imienia Rosjan, których setki tysięcy zginęły w gułagu. Zgodnie z tym, co sama wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gosky Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:44 po pierwsze primo: niektórzy zwali toto Rosją Radziecką, ale spoko, mogą być radzieckie/sowieckie po drugie - Stalin ani inni osobiście tych obozów nie urządzali, co najwyżej wydawali takie polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Skrot myslowy 17.06.08, 15:10 Primo: oficjalnie kraj, który tworzył obozy, nazywał się Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich (niewielką jego częścią była Rosyjska Socjalistyczna Federacyjna Republika Radziecka). Nazywanie tego kraju Rosją Radziecką jest mniej więcej tak trafne, jak nazywanie ZSRR państwem europejskim. Secundo: To chyba właśnie o to chodzi, kto wydawał polecenia, a nie kto je realizował. Obozów koncentracyjnych w Polsce też nie urządzali Niemcy, oni "tylko" zbierali grupę więźniów (najczęściej polskich...), wydawali polecania i czekali na efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: Skrot myslowy 17.06.08, 15:48 Ty chyba exellenz silisz się na orginalność. Primo: oficjalna nazwa kraju nie ma nic do rzeczy. Nikt nie mówi o hitlerowcach, że nie byli Niemcami bo nazwa kraju się zmieniła. Łagry były rosyjskie, bo narodowość ludzi i władz które zbrodnicze obozy zakładały nie zmienia się w zależności od nazwy kraju. Ciągłość państwowości czy jej brak na gruncie prawa międzynarodowego publicznego nie ma nic do rzeczy z narodowością zbrodniarzy. Secundo: Obozy w Polsce urządzali i realizowali Niemcy za pomocą niemieckich władz okupacyjnych i niemieckich formacji zbrojnych w kraju w który okupowali. Art. 132 kodeksu karnego umożliwia karanie osób pomawiających naród polski o udział, organizowanie i odpowiedzialność za zbrodnie komunistyczne i nazistowskie.Twoje herezje podpadają pod kodeks karny art 132., więc lepiej pomyśl zanim znowu zaczniesz pisać nonsensy. Odpowiedz Link Zgłoś
precursor Re: Skrot myslowy 17.06.08, 16:12 A czy nie było w czasie II wojny przypadków kolaboracji, denuncjacji i mordowania polskich Żydów przez Polaków?? Czy Jedwabne to wymysł Grossa?? I jak ma się do tego cytowany przez Ciebie art. 132 gloryfikujący wspaniały polski naród i nie pozwalający na rzetelne rozliczenie z przeszłością?? Odpowiedz Link Zgłoś
wlelkl_srul Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolinksa? 17.06.08, 17:05 Na przestrzeni wiekow Zydzi dorobili sie nawet specjalnego okreslenia - "kolaboracjonizm zydowski". Termin powstal przy okazji masowej kolaboracji Zydow z wladzami zaboru rosyjskiego podczas rzezi przeprowadzanych na Polakach przez w.w. w trakcie i po Powstaniu Styczniowym 1863 roku. Zydzi brali bardzo czynny udzial w rzeziach sprowokowanych przez wladze zaboru austriackiego - zwanymi powstaniami chlopskimi Jakuba Szeli. Zydzi wspolpracowali z Niemcami w latach 30. XXw w kwestii emigracji do Palestyny oraz tworzenia na terenach podbitych tzw JudeoPolonii i zanim wzajemna milosc rozwiala sie wraz z dymami obozowych kominow istnialy nawet zydowskie oddzialy Hitler Jugend. Po wojnie kolejna zmiana wladz, tym razem na sowieckie i znow Zydzi w pierwszym szeregu kolaborantow na tak masowa skale, ze stanowili do 80 % wladz UB odpowiedzialnego za smierc, torturowanie i zsylki setek tysiecy Polakow. Kiedy zostana osadzeni zydowscy zbrodniarze? Czy tez moze na decyzje "niezawislych sadow" wplyw ma przynaleznosc plemienna? Obawiam sie, ze tak...Do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolin 18.06.08, 11:56 Niewiem na co ma sie zdac takie wrzucanie wszystkich obywateli jakiejs spolecznosci do jednego worka. Chyba tylko do tego, zeby sobie uproscic sady i wizje. Zydzi to, Zydzi tamto... Zydzi to tez filozofia, ruch robotniczy, socjalizm, ruchy wolnosciowe, syjonizm i chasydyzm, kompletna asymilacja i jej brak, bogacze fabrykanci i biedni, wielcy tworcy kultury i sztuki i sutenerzy sprzedajacy swoje (zydowskie) dziewczyny do USA itd.itd. Twoj sposob przyszywania tej spolecznosci jakiegos jednego jedynego charakteru, czy mentalnosci jest kompletna klapa swiadczaca jedynie o indolencji intelektualnej autora takich pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Re: Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolin 18.06.08, 17:16 Nie wiem czemu maja sluzyc argumenty ad personam - sa chyba jedynie licha proba prowokacji swiadczaca o fascynacji autora erystyka ale mala wiedza z jej zakresu. To tyle o formie - teraz tresc. Nikt nikogo nie wrzuca do jednego worka. Nie jest tez niczyja wina fakt poteznej "nadreprezentacji" Zydow w UB, siegajacej 80% w kierownictwie tej organizacji odpowiedzialnej za smierc, torturu i wywozki dokonywane na setkach tysiacach niewinnych Polakow, ktorzy z reszta podczas wojny Zydom pomagali. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Kiedy sad nad Fajga Danielak vel Helene Wolin 18.06.08, 23:42 Mylisz sie, sadzac, ze nie chodzi mi o klotnie, ale post ktory komentowalem jest bardzo prowokujacy w swoim prostackim uogolnieniu. Swiadczy o mysleniu jego autora. Zbrodniarzy nalezy karac - bez watpienia, ale uogolnienie ktorego dopuszcza sie autor tego komentarza insynuuje, ze zbrodniarzami sa Zydzi jako tacy, ze wynika to z ich kultury, wiary, domniemanej mentalnosci. To niedopuszczalne w zadnym procesie sadowym, ani w dywagacjach nad historia. Takie przyszywanie latki. Demagogia. (skad wzieta jest liczba 80% ludzi pochodzenia zydowskiego w aparacie ucisku?) Prosze o podanie bibliografii, zrodel etc. Kto robil takie statystyki i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Skrot myslowy 17.06.08, 17:22 > Secundo: Obozy w Polsce urządzali i realizowali Niemcy za pomocą > niemieckich władz okupacyjnych i niemieckich formacji zbrojnych w > kraju w który okupowali. Art. 132 kodeksu karnego umożliwia karanie > osób pomawiających naród polski o udział, organizowanie i > odpowiedzialność za zbrodnie komunistyczne i nazistowskie.Twoje > herezje podpadają pod kodeks karny art 132., więc lepiej pomyśl > zanim znowu zaczniesz pisać nonsensy. A ktory artykul mowi o tzw. "klamstwie oswiecimskim"?!? To dopiero paranoja, zeby przez lata wszystkich probujacych rzetelnie badac temat liczby ofiar obozow koncentracyjnych traktowac jako... "pomawiajacych kogos tam" ________________________ www.auschwitz.org.pl/new/index.php?tryb=news_big&language=PL&id=874 Policzone ofiary obozu na Majdanku Zmiana w podręcznikach historii? W obozie koncentracyjnym na Majdanku hitlerowcy zamordowali 78 tys. osób - ustalił lubelski naukowiec Tomasz Kranz. To kilka razy mniej od szacunków, które funkcjonują do tej pory. Dotychczas podawano dwie liczby ofiar Majdanka - ok. 360 tys. lub ok. 235 tys. Według Tomasza Kranza, kierownika Działu Naukowego Państwowego Muzeum na Majdanku, w obozie zginęło jednak ok. 59 tys. Żydów oraz ok. 19 tys. obywateli innych narodowości, głównie Polaków i Białorusinów. Swoje ustalenia Kranz opublikował w najnowszych „Zeszytach Majdanka”. [...] W Auschwitz też zweryfikowano liczbę ofiar Przez wiele lat po wojnie przyjmowano, że w KL Auschwitz zginęło ok. 4 mln więĽniów. Ta liczba pochodziła z ustaleń sowieckiej komisji badania zbrodni hitlerowskich, która oparła ją na relacjach byłych więĽniów, szczątkowych dokumentach i oględzinach pozostałości po obozie. W 1983 r. francuski badacz z Centrum Dokumentacji Żydów w Paryżu Georges Wellers, były więzień KL Auschwitz, badając m.in. dokumenty dotyczące liczby deportowanych do obozu, uznał, że przywieziono do niego ok. 1,6 min osób, spośród których zginęło blisko 1,5 min. W 1992 dr Franciszek Piper, kierownik działu historyczno-badawczego Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau, opublikował książkę „Ilu ludzi zginęło w KL Auschwitz”, w której stwierdza, że do obozu przywieziono co najmniej 1,3 min ludzi, spośród których około 200 tys. przeniesiono do obozów koncentracyjnych w głębi Trzeciej Rzeszy, a pozostali w liczbie co najmniej 1,1 min zginęli na miejscu. Publikacja wywołała ogromne emocje. - Zarzucano mi - przede wszystkim niektórzy byli więĽniowie - że moje ustalenia nie znajdują potwierdzenia w dokumentach - mówi Franciszek Piper. - Natomiast podanych przeze mnie liczb nie zakwestionował żaden historyk prowadzący badania nad Holocaustem i historią KL Auschwitz. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Skrot myslowy 17.06.08, 18:41 Jeśli uważasz, że łamię prawo, złóż na mnie doniesienie do prokuratury. IP jest logowane, na portalu są moje dane, nie będzie problemu ze znalezieniem mnie. Jeśli nie łamię prawa, nie ośmieszaj się, bo jesteś już dość żenujący. Jeszcze raz napiszę: przy budowie obozów koncentracyjnych prace wykonywali Polacy (i inni więźniowie). Podczas eksterminacji więźniów w obozach koncentracyjnych brali udział więźniowie (w tym Polacy, tzw, Sonnderkommando). W obozach, jako np. KAPO kolaborowali z faszystami więźniowie, w tym Polacy. Są to ogólnie znane fakty, znane każdemu, kto posiada wiedzę historyczną na poziomie podstawówki. Możesz te fakty bliżej poznać, jeśli wybierzesz się na wycieczkę do KL Auschwitz, zamiast wypisywać głupoty na forum Gazety. Jeśli nie masz ochoty poznać prawdy na własne oczy, odwiedź choćby wikipedię i przeczytaj, kto wybudował obozy Auschwitz i Auschwitz-Birkenau. Niemcom było po prostu szkoda ich siły roboczej, do zbudowania i urządzenia praktycznie wszystkich obozów na terenie Polski użyli lokalnych "zasobów". Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Re: Skrot myslowy 17.06.08, 23:36 excellenz napisał: > Jeśli uważasz, że łamię prawo, złóż na mnie doniesienie do prokuratury. IP jest > logowane, na portalu są moje dane, nie będzie problemu ze znalezieniem mnie. > > Jeśli nie łamię prawa, nie ośmieszaj się, bo jesteś już dość żenujący. > > Jeszcze raz napiszę: przy budowie obozów koncentracyjnych prace wykonywali > Polacy (i inni więźniowie). Podczas eksterminacji więźniów w obozach > koncentracyjnych brali udział więźniowie (w tym Polacy, tzw, Sonnderkommando). > W > obozach, jako np. KAPO kolaborowali z faszystami więźniowie, w tym Polacy. Są t > o > ogólnie znane fakty, znane każdemu, kto posiada wiedzę historyczną na poziomie > podstawówki. Możesz te fakty bliżej poznać, jeśli wybierzesz się na wycieczkę d > o > KL Auschwitz, zamiast wypisywać głupoty na forum Gazety. Jeśli nie masz ochoty > poznać prawdy na własne oczy, odwiedź choćby wikipedię i przeczytaj, kto > wybudował obozy Auschwitz i Auschwitz-Birkenau. Niemcom było po prostu szkoda > ich siły roboczej, do zbudowania i urządzenia praktycznie wszystkich obozów na > terenie Polski użyli lokalnych "zasobów". KL Auschwitz rzeczywiście budowali polscy więźniowie ale pozostawał on jak i inne obozy na terenie Polski pod WYŁACZNĄ admnistracją niemiecką (niektórzy wolą hitlerowską) tak jak i część terytorium Polski która znajdowała się pod okupacją niemiecką. najwyższy czas aby rząd RP wynajął odpowiednią kancelarię prawniczą, która dobierze się do finansów tym, co o Polskich obozach i komorach gazowych wypisują bzdury. Czemu jeszcze tego nie zrobiono nie mogę zrozumieć a tym bardziej tak głęboko "patriotyczny" rząd jak Jarosława Kaczynskiego. Łatwiej pluć na Wałęsę i okrągły stół niż wygrać dla Polski choć jedną ważną sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: Skrót myślowy 18.06.08, 00:41 Exellenze, Czy Ty wiesz czego dotyczy wątek? Czy Ty wiesz czego dotyczył mój post? Czy Ty wiesz jakich argumentów używałeś w pierwszym, drugim i trzecim poście i że one są sprzeczne ze sobą? P.S. Misu złoty, dzięki za podpowiedzi o Twoich danych osobowych, ale co to jest to IP, co? Wiesz urodziłem się wczoraj, skończyłem tylko podstawówkę, logiki nie chwytam za grosz, kryteriami oceny "polskie/niepolskie" "rosyjskie/radzieckie" żągluję jak mi się żywnie podoba, (raz Ci co dawali polecenia są istotni, a raz wykonawcy, raz narodowość, drugi raz obywatelstwo, raz nazwa państwa drugi raz narodowość ofiar, raz jednostki innym kolektyw - pomieszanie z poplątaniem. Byle wyszło że obozy są polskie, są ignorantami historycznymi i mitomanami, popraw sobie więc samopoczucie i napisz mi o tym IP. A Ty misiu złoty swoje wypowiedzi dawałeś w bardzo konkretnym kontekście dyskusji o tym czy obozy są polskie czy nie, tylko nie za bardzo wiadomo co chciałeś nam swoimi wynurzeniami przekazać, ponad nadzwyczajną bystrością Twojego umysłu. Wiesz ja w ogóle głupi jestem i więc napisz mi co to jest IP. Odpowiedz Link Zgłoś
gosky Re: Skrot myslowy 17.06.08, 17:43 odwracasz kota ogonem tak, aby było ci wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Nie pisz głupot 18.06.08, 07:07 excellenz, odpuść sobie. Napisałeś głupoty, które teraz na siłę próbujesz wybronić. Ale ci to nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: Skrot myslowy 17.06.08, 16:10 Jednym ze sposobów zakończenia kwestii "polskich obozów koncentracyjnych" jest oficjalne domaganie się przez Polskę wprowadzenia penalizacji "kłamstwa oświęcimskiego" do angielskiego kodeksu karnego i oskarżeń formułowanych pod adresem narodów które były ofiarami zbrodniczych reżimów. Drugim, ze względu na powszechność "skrótów myślowych", jest wytaczanie przez RP przed angielskimi sądami procesów cywilnych o wysokie odszkodowania z tytułu pomawiania narodu o współudział w zbrodniach. Te pozwy musiałyby być przez stronę angielską uwzględnione a odszkodowania zasądzone. Innej drogi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
z_b2 Re: Skrot myslowy 17.06.08, 13:53 Jaki skrót myślowy?Idąc za twoim tokiem rozumowania należałoby stwierdzić, że w obozach nie ginęli Żydzi tylko Holendrzy, Węgrzy, Polacy itd. I dalej w Polsce nie ma mienia pożydowskiego - jest tylko Polskie i wara od niego jakiemuś Jewish Conference Claims. Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Re: Skrot myslowy 17.06.08, 14:14 Jaki skrot myslowy? Glupi przeciez. Tak samo jak sa glupie polskie skroty myslowe: 1) "większość szefów MSZ niepodległej Polski w przeszłości była agentami sowieckich służb specjalnych" 2) "byłem przeciwnikiem powołania pana Kazimierza Marcinkiewicza na premiera[...] wyrzucić go kazałem" 3) "Wczoraj wieczorem mówiłem zupełnie inaczej, chciałem zabić [...] dobrze wiecie kogo, jak każdy polski kibic". Wszystkie te skroty myslowe sa tak samo glupie jak "polskie obozy koncentracyjne". Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny-podejrzliwy Napisz protest 17.06.08, 14:23 Aby coś wskórać proponuję pisać na adres redaktorów Telegraph'u: telegrapheditorial@telegraph.co.uk Szkic tekstu: Dear Sir/Madam, in an article published at the Thelegraph entitled <<'Nazi war criminal' spotted at Euro 2008 match>> - see www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/2139631/Nazi-war-criminal-spotted-at-Euro-2008-match.html you use the word "Polish" to define the concentration camp in Majdanek. Concentration camps in Poland during the Second World War were GERMAN, not Polish, and this is of course also the case of the mentionned camp in Majdanek. Polish people would very much appreciate you being precise on this matter - now and in any future publication. Best regards, podpis Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Inna wersja z Rzeczypospolitej 17.06.08, 16:36 Dear "Daily Mail", I would like to protest against the use of the term "Poland's worst concentration camps" in the article about Avram Granta's visit in Auschitz from 5 mai 2008. As you must be well aware, the WW2 death camps located in Poland were created and operated by German. Your article could make readers believe that the camps were created by Poles themselves. As I believe "Daily Mail" is very concerned about journalistic integrity, I would expect a correction to be issued for this article. You should also consider improving your editing standards concerning this issue. Thank you. The following link www.rzeczpospolita.pl/przeciw/peleg_ang.html contains the opinion of the Israeli ambassador to Poland about the use of the term "Polish death camps". I heartily recommend you read it. Sincerely, Odpowiedz Link Zgłoś
giwia re Jewish Claims 17.06.08, 16:59 Proszę obejrzeć dokument nakręcony o tej instytucji przez młodych Zydów z Izraela. Ofiary Holocaustu nie ogladają grosza z tych pieniędzy.Kierownctwo JCC bawi sie w drogich hotelach. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Przekłamania 18.06.08, 07:12 Właśnie w taki sposób rodzą się przekłamania. Myślisz, że nowe pokolenia wnikają czy to właściwa nazwa, skrót myślowy, czy może metafora? Skoro ładuje im się takie hasła w kontekście historycznym, to z pewnością większość przyjmuje za fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
jamjumetley Re: Skrot myslowy 18.06.08, 16:01 Ludzie - dajcie już spokój!!! Nie ma czegoś takiego jak polskie obozy koncentracyjne. Wszystko (nieumiejętnie) sprowadzacie do języka polskiego. Są to obozy zlokalizowane w Polsce. Wystarczy coś takiego nagłośnić i wielkie oburzenie! Cholera jasna - wszystko przekręcacie... Może być Glasgow Rangers, ale już Glasgow Celtic zamieniacie na Celtic Glasgow ("bo co - chciałbyś żeby była Warszawa Legia, Kraków Wisła"). Normalnie Thank you from the mountain za wysłuchanie! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek3m Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 17.06.08, 14:12 Mracek,Ty chyba nie jestes swiadom tego co napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Ustasze - ulubieńcy JP2 17.06.08, 14:29 Wojtyła, biedaczek, nie zdążył go kanonizować. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.rocco Re: Ustasze - ulubieńcy JP2 17.06.08, 14:35 Taka sprawiedliwosc , ludobojcy zyja sobie spokojnie do poznej starosci , historie sie przeklamuje itp. Pewnie gosc zyje dostatniej od przecietnych ludzi , szkoda ze jeszcze ksiazki nie napisal , na ktorej by zarobil. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 17.06.08, 14:50 zbrodniarz przeciw ludzkosci? czyli taki ichniejszy Stefan Michnik www.polonica.net/komunistyczni_zbrodniarze.htm www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ukos "Polskie obozy" to rozmyślne prowokacje 17.06.08, 15:33 Za dużo tego, żeby wierzyć w przypadek. Autorzy dobrze wiedzą, że to nie Polacy urządzali te obozy. Szczególnym skandalem jest, kiedy o "polskich obozach" piszą Brytyjczycy, wynalazcy obozów koncentracyjnych - utworzyli pierwsze dla Burów. Odpowiedz Link Zgłoś
robwojcik Re: "Polskie obozy" to rozmyślne prowokacje 17.06.08, 18:08 Żydzi na całym świecie dostali polecenie szkalowania Polski, aby zapłacić im haracz podobny do zapłaconego przez Niemcy, Austrię i inne kraje. W tych gazetach pracują żydzi którzy to realizują i nie trzeba pisać, że brytyjczycy czy inne nacje ale że to żydzi (angielscy astriaccy czy inni) piszą celowo o polskich obozach koncentracyjnych a potem jeśli już to prostują na jakichś nazistów jakby nie można po prostu napisać że to niemieckie obozy na terenie okupowanej Polski Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: "Polskie obozy" to rozmyślne prowokacje 18.06.08, 06:04 Masz w 100% racje.Zydzi sa dyrygentami "opery" polskich obozow concentracyjnych jak rowniez antypolskiej propagandy.Jednym z dyrygentow jest wspomniany w artykule GW niejaki pan Zuroff, ktory uzyl tych okreslen na Simon Wiesenthal Center webside w artykule w czerwcu 2001.W jednym krotkim artykule uzyl okreslen "polskie obozy koncentracyjne i polskie obozy smierci". Mimo licznych natychmiastowych protestow niepoprawiony tekst byl na webside przez 10 dni.Setki tysiace czytelnikow odwiedzajacych strone "moglo dowiedziec sie o POLSKICH OBOZACH SMIERCI" z najbardziej prestizowego zrodla na temat Holokaustu. Po 10 dnich poprawiono ale nie przeproszono.Czytelnicy poprawki napewno nie czytali bo kto czyta poprawki? W ich pamieci na zawsze pozostana te okreslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
belzebub666666 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 17.06.08, 15:42 Już zaraz wyjdą kompleksy polaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 17.06.08, 16:54 belzebub666666 napisał: > Już zaraz wyjdą kompleksy polaczków. Pan zapewne Eskimos. prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Polacy nie mają kompleksów 17.06.08, 17:34 Doskonale zdajemy sobie sprawę, że osiągnięć Niemców i Rosjan, mistrzów w budowaniu obozów zagłady i generalnie w masowym mordowaniu milionów ludzi nie da się prześcignąć więc kompleksy nie mają sensu. My jedynie chcemy by oddac Niemcom sprawiedliwość i podkreślić, że ten obóz koncentracyjny ich dzieło. - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 17.06.08, 19:59 lepsze to, niz kompleksy zydkow Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Brytyjskie obozy koncentracyjne 17.06.08, 15:55 Brytyjczycy są wynalazcami obozów koncentracyjnych, w których w czasie wojen burskich więzili Burów narażając dziesiątki tysięcy z nich (zwłaszcza kobiety i dzieci) na śmierć w nieludzkich warunkach. To nie były obozy południowoafrykańskie, tylko BRYTYJSKIE! Odpowiedz Link Zgłoś
axenrolle Angole juz całkowicie zdurnieli 17.06.08, 19:39 WP W 1899 roku rozpoczęła się tzw. II wojna burska. Mimo początkowych sukcesów wojsk afrykanerskich, Brytyjczycy zajęli większość terytoriów Transwalu i Oranje. Pozostały za to silne oddziały partyzanckie nie zamierzające składać broni. Władze imperium podjęły wtedy decyzję o eksterminacji Burów jako społeczności. Spalić wszystkie gospodarstwa, ludność do obozów Anglicy rozpoczęli tworzyć sieć „obozów koncentracyjnych” i w niespełna rok istniało ich już 40. W pierwszym roku więziono tam 85 tysięcy kobiet, dzieci i starców. Oprócz Burów trafiali do nich kolorowi mieszkańcy tych ziem, oskarżani o sprzyjanie białym afrykanerom. Triumf odnosiła brytyjska polityka spalonej ziemi. Na przykład po zniszczeniu przez partyzantów linii kolejowej i sieci telegraficznej, lord Roberts wydał rozkaz sprzeczny z jakimikolwiek regułami wojny. Rozkazał w promieniu 50 mil spalić wszystkie gospodarstwa, a całą ludność wywieźć do „obozów koncentracyjnych”. Warunki w brytyjskich obozach były niewiele lepsze od „nazistowskich”. Za większość wykroczeń groziła kara śmierci. Panowały głód i epidemie. Każdego miesiąca zabijanych i zmarłych w wyniku wycieńczenia było ok. 3 tysiące osób. Większość z nich stanowiły dzieci poniżej 12. roku życia. Od lipca 1901 roku do stycznia 1902 zmarło, bądź zostało zabitych 12 744 dzieci poniżej 12. roku życia. Takiej średniej „nie powstydziłby” się żaden nazistowski komendant. Kolejnym angielskim „sukcesem” jest zamknięcie w obozach prawie 2/3 całej ludności afrykanerskiej. Pod koniec wojny uwięzionych było ok. 200 tysięcy Burów i 80 tysięcy kolorowych Afrykanów. Cały naród uwięziony Echa tych okrucieństw zaczęły powoli docierać do Europy. Najpierw wywołały burzę we Francji i w Niemczech. Gazety brytyjskie długo milczały na ten temat, jednak w końcu pojawiły się informacje o mrocznej stronie imperium. W społeczeństwie angielskim zapanowała zupełna konsternacja. Emily Hobhouse, założycielka Komitetu Pomocy dla Burów, publicznie stwierdziła, że od czasów Starego Testamentu nie widziano całego uwięzionego narodu. W Izbie Gmin Lloyd George powiedział: Mur martwych ciał dziecinnych wyrasta między narodem brytyjskim i Burami Zło nie rozliczone Ogółem w „obozach koncentracyjnych” zginęło 27 927 Burów i kilka tysięcy krajowców. Imperium brytyjskie osiągnęło cel. Partyzanci, którzy stanęli w obliczu zagłady narodu skapitulowali. Niespotykana dotąd w historii świata próba eksterminacji całej ludności pozostała nigdy nierozliczona. Nieznane są przypadki ukarania okrucieństwa strażników obozowych czy komendantów. Nie podejmowane były również próby szukania odpowiedzialnych za te zbrodnie. Tak rozpoczęła się gehenna milionów ludzi. Więźniów „obozów koncentracyjnych” późniejszych lat, ofiar hitleryzmu, komunizmu czy wizji państw czystych etnicznie jak w byłej Jugosławii. Jarosław Parjaszewski Odpowiedz Link Zgłoś
ekslibris Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 17.06.08, 16:41 A nie wiecie kto najbardziej ochraniał zbrodniarzy wojennych umożliwiając im tym samym uniknięcie odpowiedzialności? Odpowiedz Link Zgłoś
neiden polski oboz koncentracyjny? 17.06.08, 16:53 dlaczego tego typu prowokacje nie dzialaja na np; niemcow odpowiedz jest prosta - nie maja komleksow,nie boja sie prawdy i wiekszosc nie przejmuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk W odniesieniu do Niemcow to nie jest prowokacja 17.06.08, 17:17 to jest tylko przypomnienie barbarzynskiego, niemieckiego zezwierzecenia, ktore na conajmniej 4 lata opetalo Niemcow. Brak mozliwosci racjonalnego wyjasnienia tego nieznanego naszej cywilizacji barbarzynstwa narodu, ktory byl kolebka i przez wiele wiekow podpora chrzescijanstwa w Europie lezal u zarania budowania wspolnym wysilkiem UE, w obawie by podobne niezrozumiale dla nikogo zwierzece opetanie niekoniecznie Niemcow nie nastpilo w blizszej lub dalszej przyszlosci w Europie. Re: polski oboz koncentracyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Pani/e neiden, Pan/i bredzi. 17.06.08, 21:48 Wobec Niemców stwierdzenie "niemiecki obóz zagłady" czy "niemieckie komory gazowe (re tekst w The Sun)nie byłoby "prowokacją" tylko banalnym stwierdzeniem prawdy. Niesmaczna, ta powszechna na forach GW, pogarda dla własnego narodu. Chyba,ze Pan/i jest Niemcem, ale i wtedy wypada szanować Polaków...i wszystkie inne narody. Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: polski oboz koncentracyjny? 18.06.08, 20:11 neiden napisał: > dlaczego tego typu prowokacje nie dzialaja na np; niemcow odpowiedz > jest prosta - nie maja komleksow,nie boja sie prawdy i wiekszosc nie przejmuje sie. Ze niby Polacy boją się prawdy o 'polskich obozach zagłady'? Ciebie do końca pop....?! Odpowiedz Link Zgłoś
adamm84 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 17.06.08, 19:27 nie nazistowski tylko niemiecki, żeby wszyscy zrozumieli kto za co odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
zoneeurope Zydzi z "Wasentala?" to hipokryci! Sami nie wydają 17.06.08, 21:35 zbrodniarzy i ludobujców argumentując to słabym stanem zdrowia, podeszłym wiekiem czy niewystarczającymi dowodami choc jest to kłamstwem a sami chcą aby inni im wydawali ukrywających siezbrodniarzy. "Wasentala" kradną tez np. freski Schulca na ziemiach obecnej ukrainy. Europo ucz sie i popraw pamiec bo inaczej bedziesz USA bis gdzie najmniejszy artykuł krytyki jest szybko zdejmowany bo został nazwany antysemickim przez miedzy innymi takie organizacje jak "Wasentala" Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 17.06.08, 22:01 Skorom opinię publiczną na Zachodzie przez lata kształtowali ludzie pokroju Grossa, nie dziwne, że pisze się tam o "polskich obozach". Gazetka znów rżnie głupa. Co Michnik zrobił przeciw antypolskim ekscesom? Odpowiedz Link Zgłoś
mount.everest Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 17.06.08, 23:10 Już zmienili. Protest poskutkował www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/2139631/Nazi-war-criminal-spotted-at-Euro-2008-match.html Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 01:35 Wisac, ze bardzo zle dzieje sie w Niemczech i Austrii skoro takie hieny moga sobie swobodnie ogladac mistrzostwa Europy. Oczywiscie, brytyjski szmatlawiec powinien byc podany do sadu i zaskarzony na wielka sume zeby odechcialo im sie raz na zawsze pisac takie swinstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 18.06.08, 04:15 A oboz koncentracyjny zalozony za zgoda Pilsudskiego w przedwojennej Berezie Kartuskiej, gdzie maltretowano niewygodnych rzadowi Polakow, to kacet polski czy niemiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: alez-aleksander 18.06.08, 17:33 alex-alexander napisał: > A oboz koncentracyjny zalozony za zgoda Pilsudskiego w przedwojennej > Berezie Kartuskiej, gdzie maltretowano niewygodnych rzadowi Polakow, > to kacet polski czy niemiecki? Umyslowy kurduplu. Nie znosze Pilsudskiego. Jednak wiadomo wszystkim, oczywiscie za wyjatkiem takich jak ty zawsze gotowych do obrzucania blotem, ze oboz Berezie nie byl obozem koncentracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwy1 alex - ty .....t.u.m.a.n.i.e 19.06.08, 00:44 alex-alexander napisał: > A oboz koncentracyjny zalozony za zgoda Pilsudskiego w przedwojennej > Berezie Kartuskiej, gdzie maltretowano niewygodnych rzadowi Polakow, > to kacet polski czy niemiecki? jednym slowem "udowadniles" hehe, ze skoro polski to i obozy koncentracyjne w II WŚ tez byly polskie i stad gazeta brytyjska pisze prawde ? porazajaca logika ! masz tak od urodzenia, czy nabawiles sie tego pozniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
malmar2019 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 18.06.08, 09:16 w artykule na ten temat z 16/06/2008 napisano : the Nazi concentration camp at Majdanek w innym: in Majdanek death camp jeszcze innym: Majdanek, the concentration camp in Poland Czyzby redakcja poprawila ta niescislosc? Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 18.06.08, 09:49 Co sie dzieje,do cholery!?! -Przeciez wytypowanymi SWINIAMI byli ,tylko,Serbowie,a cala reszta byla cacy...-I co ja mam wnukom bajerowac?-Ze KL nie byly polskie , ze nazisci to byli nazisci,a Niemcow tam nie bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 10:45 I niech mi ktoś powie że to muzułmańscy Arabowie się obrażają za byle co! Odpowiedz Link Zgłoś
stefusiek Odpowiedz od redaktora z The Telegraph ... 18.06.08, 11:33 Dear Sir, Thank you for your recent email, which has been passed to me for attention. While we are confident Telegraph readers understand that the term “Polish concentration camps” refers to camps run by Germany’s former Nazi regime, we also appreciate that the term could be misconstrued. We are also acutely aware of the sensitivity of this issue to Polish people. Accordingly, we have amended the online version of the story in question so that it no longer refers to “Polish concentration camps”. I would also like to point out that our newspaper version of the story made no reference whatsoever to camps in Poland. Thank you for taking the time to raise your concerns with us. Yours sincerely, Consulting Editor, The Telegraph. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Odpowiedz od redaktora z The Telegraph ... 18.06.08, 11:51 Dobra;-niech mu bedzie...-wybaczam...-Pragne ,tylko,podkreslic niepoprawnosc semantyczna P.redaktora...-"...Germany's...nazi".-Cos tu nie gra.-W/g zachodnich nowohistorykow,tam ,w ogole nie bylo "Germanys" - tam byli "nazi"... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Odpowiedz od redaktora z The Telegraph ... 18.06.08, 17:45 rijselman12.0 napisał: > Dobra;-niech mu bedzie...-wybaczam...-Pragne ,tylko,podkreslic > niepoprawnosc semantyczna P.redaktora...-"...Germany's...nazi".- Cos > tu nie gra.-W/g zachodnich nowohistorykow,tam ,w ogole nie > bylo "Germanys" - tam byli "nazi"... Prawidlowa nazwa powinna brzmiec: "niemiecki oboz koncentracyjny" gdyz w czasie okupacji praktycznie nie nie bylo zadnej roznicy miedzy zwyklymi Niemcami a Niemcami - nazistami. W stosunku do polskiej populacji zachowywali sie tak samo za wyjatkiem patentu na mordowanie, ktory posiadali nazisci. Z bieda przyjac tez mozna nazwe "niemiecko-nazistowski oboz koncentracyjny". Odpowiedz Link Zgłoś
fat_cat Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200... 18.06.08, 13:55 Ciekawe, ze zawsze poprawiają z "Polish" na "Nazi", nigdy na "German". Ta reguła się sprawdza w 100% i trudno się oprzeć wrażeniu że unikanie za wszelką cenę jasnego sformułowania że obozy były niemieckie to fragment jakiejś wielkiej akcji wybielania naszych zachodnich sasiadow i rozmywania faktów w świadomości europejskiego odbiorcy. Szczególnie, że wyraznie kontrastuje to z faktem, że pisanie o "polskich obozach" przychodzi im z taka łatwością. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 14:19 Dokładnie. Sormułowanie "polski obóz zagłady" jest wręcz powszechne, natomiast "niemiecki obóz zagłady" wręcz niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 2 18.06.08, 14:39 ...poniewaz jest to "odgornie",demokratycznie ustalone.Pozwole sobie na podanie krotkiego leksykonu francuskiego... arab - mlody arab pelnoletni-mlody pelnoletni wspolwinni II WS - nazisci(nie Niemcy) rasista -bialy (tamci sa cacy) bialy rozrabia-kryminalista arab rozrabia(pali,gwalci,pladruje)-popelnia czyny"nieobywatelskie"(actes d'incivisme) Kl-polski oboz koncentracyjny zarezerwowany,wylacznie,dla Zydow Polskie sily zbrojne na Zachodzie...?-Byly takie? Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Jaki zbrodniarz? 18.06.08, 18:47 95-letni Milivoj Asner był szefem policji we wschodniej Chorwacji podczas II wojny światowej. Jest podejrzewany o udział w prześladowaniach Serbów, Żydów i Romów. Asner jest poszukiwany przez Inperpol. ------- Facet nie jest zbrodniarzem!!! Jest podejrzany i poszukiwany (???!!!) .To jest roznica. Tylko nieuk jak nasz, pozal sie Boze, prezydent nazywa zbrodniarzami ludzi ktorym nic nie udowodniono. I przy okazji, kompromituja sie organizacje ktory szuka by nie znalezc! Jest to propaganda Zydowska ktara dzieki takim "poszukiwaniom" utrzymuje temat przy zyciu. -------- Podejrzany jest w wieku w ktorym trudno jest odpowiadac za cokolwiek co sie stalo 60 kilka lat temu.Dzisiaj nie skazuje sie osob psychicznie chorych, malolatow oraz innych nie zdajacych sobie sprawy z dokonanego czynu.Nawet gdyby byly dobre dowody i swiadkowie ( pewnie w podobnym wieku i podobnej pamieci) to i tak facet nie ma szansy na uslyszenie wyroku przed skonczeniem 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 18.06.08, 19:34 Spoko. Juz niedlugo dziada w piekle karmic beda gufnem serbskie i bosniackie diably do spolki. Odpowiedz Link Zgłoś
mon.dan Brytyjska prasa: Zbrodniarz wojenny na Euro 200.. 18.06.08, 21:23 oczywiscie, ze okreslenia "polski obóz koncentracyjny" nie powinny padać. Po to by nieduczony angielski nastolatek nie skojarzyl, ze podczas II wojny swiatowej obozy koncentracyjne tworzyli Polacy. Klamsto powtarzane staje sie prawda, juz teraz powstaja tezy, ze obozow nie bylo, a co bedzie za 100 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo ja IPN 18.06.08, 22:32 jako pracownik IPN po wieloletnich studiach pamietnikow zbrodnarzy wojennych oraz dokumentow gestapo,nsdap oraz ss musze stwierdzic z duza doza prawdopodobienstwa ze obozy koncentracyjne byly budowane polskimi rekami na terenach okupowanej polski pod nadzorem jednostek wojskowych SS. Wszystkie zachowane dokumenty SS swiadcza jednoznacznie o wspolpracy polskiej tzw. granatowej policji. Z IPN zawsze wyjdzie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś