rydzyk_fizyk 23.06.08, 07:11 Zobaczymy czy esbek - gwiazdor filmu TW Bolek będzie chciał odegrać dalszy ciąg w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria-anna Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? 23.06.08, 07:47 Nie mają dowodów wprost,czyli poszlaki...czy to może być podstawą do wznowienia procesu? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Moje typy: 23.06.08, 08:31 Boni Michał, Frasyniuk Władysław, Geremek Bronisław, Jaruzelski Wojciech, Kiszczak Czesław, Kurski Jarosław, Kwaśniewski Aleksander, Michnik Adam, Napieralski Grzegorz, Olejniczak Wojciech, Pacewicz Piotr, Sawicka Beata, Stasiński Piotr, Urban Jerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
whiskeyjack Re: Moje typy: 23.06.08, 10:32 paru mi tu brakuje... Bendyk Edmund, Beylin Marek, Celinski Andrzej, Czech Miroslaw, Edelman, Marek, JAstrun Tomasz, Jurczyk Marian, Kloczowski Jerzy, Kozlowski Krzysztof, Lis Bogdan, Litynski Jan, Maleszka Leslaw, Modzelewski Karol, Niezabitowska Malgorzata, Paradowska JAnina, Pochrzest Agnieszka, Szostkiewicz Adam, Wolek Tomasz, Zakowski Jacek, Zycinski Jozef, uff... nie chce mi sie wymieniac dalej, choc pare osob znajdzie sie jeszcze w pomnijeszych gadzinowkach .... Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Ponowna lustracja? 23.06.08, 11:56 Nażarli się szaleju czy co? Lustrować i lustrować, a jak niewinny, to jeszcze raz lustrować, aż się okaże, że winny. Brak dowodów winy dowodzi, że dowody zostały zniszczone, jak mawia sławny mędrzec biegły w prawie (i sprawiedliwości) Zbynio Gwóźdź-Niszczarka. Puknijcie wy się wszyscy w te durne łby. Lustracja może być wtedy, gdy delikwent by się ubiegał o stanowisko państwowe. A o jakie stanowisko może ubiegać się BYŁY Prezydent? Tak że moi drodzy knujcy z PISU, pocałujta wójta... Odpowiedz Link Zgłoś
whiskeyjack Re: Ponowna lustracja? 23.06.08, 16:10 Tobie sie chyba cos pokiełbasiło. O jaka ci lustracje chodzi - Wałesy nikt nie lustruje, po prostu ujawniono kilka faktow z zycia byłego prezydenta, ktore on wolałby zachowac w tajemnicy. Swoja droga musisz byc bardzo ograniczony skoro ustawiasz wszystkich wg schematu: albo jestes z nami(GW?), albo z PISu... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ponowna lustracja? 23.06.08, 18:29 Po pierwsze nie ujawniono bo były od dawna znane, po drugie czy z życiorysu Wałęsy czy z pod piór SBeków to jest zasadnicze pytanie. Rozumiem że jesteś przeciwnikiem PiS i uważasz że Wałęsa był Bolkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? 23.06.08, 21:24 maria-anna napisała: > Nie mają dowodów wprost,czyli poszlaki...czy to może być podstawą > do wznowienia procesu? Procedury karne cywilizowanych systemow panstwowych znaja pojecie dowod poszlakowy albowiem jednym z grupy 17 dowodow jakie zna procedura jest logiczny proces myslowy wyksztalconego tez i w logice sedziego. Aczkolwiek ponowna lustracja Walesy nie ma zadnego znaczenia dla udreczonego troskami dnia codziennego Narodu. Brak dowodow nie oznacza , ze ktos jest niewinien a jedynie trudnosc lub niemoznosc udowodnienia winy zwazywszy, ze dowody mogly byc celowo , planowo i metodycznie zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Wznowić proces Wałęsy! Brawo! 23.06.08, 07:51 Świetny pomysł !!!!!!!!! 43% Polaków uważa że Wałesa był Bolkiem, 34% że nie był (sondaż Dziennika)... Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? Popieram! 23.06.08, 07:58 "Kiedy Lech Wałęsa czekał na przyznanie statusu pokrzywdzonego, Cenckiewicz napisał we „Wprost”, że informacje na temat „Bolka” można znaleźć w Archiwum Mitrochina. – Dostałem wtedy wiele mejli od kolegów. Wyrzucali mi, że piszę, nie czekając na werdykt Insytytutu. Zarzucali mi złą interpretację dokumentów. Ale kiedy te same archiwalia interpretowali w dowolny i skandaliczny sposób inni, w tym jeden z członków Kolegium IPN, to nikt nie protestował – broni się. Wszystko to działo się w kontekście zbliżających się obchodów 25- lecia „Solidarności”. Ówczesnemu kierownictwu IPN zależało na tym, by jak najszybciej zamknąć kwestię przyznania statusu pokrzywdzonego dla Lecha Wałęsy. Leon Kieres, ówczesny prezes IPN, mówił w „Gazecie Wyborczej”, że Lech Wałęsa jest bohaterem narodowym i chce mu przyznać status pokrzywdzonego przed swoim odejściem „bez względu na wszystko”. Niedawno Edmund Krasowski, były szef gdańskiego IPN, opowiadał „Dziennikowi Bałtyckiemu”, że o statusie zadecydowano w tajnym głosowaniu. Wynik był bardzo niejednoznaczny 4: 3. Cenckiewicz nie brał udziału w głosowaniu. Jak przyznał Krassowski, decyzję w tym trybie podjęto, mimo że kwerenda nie została zakończona i nie spłynęły jeszcze dokumenty z innych oddziałów Instytutu." Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? 23.06.08, 08:04 Przemysław Gosiewski (PiS) mówił wczoraj w Radiu ZET, że IPN powinien przejrzeć książkę Cenckiewicza i Gontarczyka pod kątem, czy jest "podstawa do wznowienia postępowania lustracyjnego". - Jeśli tak, to zgodnie z prawem trzeba wznowić to postępowanie - dodał Gosiewski. Po przeczytaniu "Bajki o Krasnoludkach i Sierotce Marysi" trzeba natychmiast wznowić badania naukowe czy krasnoludki istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? 23.06.08, 08:06 Krzysztof Wyszkowski: "III RP tworzyła prawo w taki sposób, żeby chroniło ono ludzi PRL i ich agentów. Tylko dzięki takiemu prawu i manipulacjom sądowym Wałęsa, a razem z nim Aleksander Kwaśniewski, nie zostali uznani za kłamców lustracyjnych i mogli startować w wyborach. Gdyby chodziło tylko o sytuację krajową, to Wałęsa nie miałby powodu występować z procesem przeciwko mnie - ostatecznie tolerował publiczne oskarżenia już od ćwierć wieku. Sam Wałęsa przyznawał podczas procesu, że musiał złożyć pozew na żądanie firm organizujących mu spotkania, za które otrzymuje olbrzymią zapłatę, jak twierdził, nawet po 100 tys. dolarów. Firmy te dowiadywały się o formułowanych w Polsce zarzutach i poprosiły Wałęsę o ich wyjaśnienie. Tą drogą, walcząc o pieniądze i w przekonaniu, że wyrok Sądu Lustracyjnego gwarantuje mu łatwą wygraną, Wałęsa pozwał mnie do sądu, czym niespodziewanie sam wprowadził się w sytuację bez wyjścia." Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Nie nalezy zapraszać tych pseldo historykow 23.06.08, 10:30 "Nie możemy pozwolić, żeby grupa politykierów, nieodpowiedzialnych rewizjonistów, huliganów, w państwowej instytucji doprowadzała do szargania mitu Wałęsy! Musimy ich zdecydowanie potępić!" - parafrazując wypowiedzi 'ludu pracującego' w marcu 1968r. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? 23.06.08, 10:35 Twierdzę, iż należałoby ! Ale czy kolejna sprawa przyniesie coś nowe go, konkretnego ? Uważam, że nie ! Kolejny Sąd nie ujawni sprawy do końca. Bo to cios w naszą rzeczywistość. Kto się odważy ? Jak otworzy się tę beczkę nieczystości, powieje fetorem. To " Okrągły stół " i ob raz tego co się dzieje w elitach. Którym zupełnie się powiodło. Oboję- tnie jakiej by nie byli barwy i maści. Do swojego dopięli, mają się do brze, walczą tylko o stołki. Tylko naród na tym dobrze nie wyszedł. Ale kto by się tam przejmował narodem. Naród jest potrzebny tylko do wyborów i składania nierzetelnych obietnic. Czy młodzi będą na tyle dociekliwi by poznać prawdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
black-andrzej24 Lustracja Lecha Wałęsy na nowo? 23.06.08, 11:31 Mam 24 lata. Nawet nie przepuszczacie jak cieszę się, że nie dano mi żyć w tamtych paskudnych czasach a przyszło mi żyć w czasach demokratycznej Polski. Teraz przestało już mieć znaczenie kto walczył z komunistycznym reżimem a kto mu sprzyjał, zatarła się granica ludzkiej przyzwoitości i prawdy. Prawdą staje się esbecki punkt widzenia, nie poddany żadnej krytycznej analizie a przyjęty jako prawda – esbecka prawda. Taki punkt widzenia jest tragiczny dla młodego pokolenia, nie skażonego komunistyczną ideologią, przekonanych że Lech Wałęsa nie współpracował lecz walczył z dyktaturą. Zatrzetrzewienie ideologiczne i agresja wobec Lecha Wałęsy, bierze górę nad zdrowym rozsądkiem, chęć zniszczenia jego osoby jest konsekwencją szeroko rozumianej szkody wyrządzonej Polsce i społeczeństwu. W tej chwili powstały dwa zwalczające się obozy; pierwszy obóz wspierający Lecha Wałęsę a drugi, próbujący wmówić agenturalność Wałęsy. Dla niektórych wybór jest jednoznaczny i dość jasno określony „winny” – choć mocnych dowodów poza donosami agenta o pseudonimie „Bolek’, nie ma. Opinie na temat agenturalności Wałęsy zaczerpnięte wyłącznie z esbeckich akt, może mieć duży wpływ na patologiczne tendencje tkwiące w społeczeństwie, nie zawsze uświadomione. Owa książka może stać się polityczno – patologiczno - esbeckim punktem widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dartwin Lustracja Wojtyły? 23.06.08, 17:50 Pomylili teczkę, tu chodzi o Jasia Pawła... Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 poprzednia była farsą i kpiną z faktów 23.06.08, 18:25 PO jednak szybciej podpali gmach IPN-u niz pozwoli by osadzac szumowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: poprzednia była farsą i kpiną z faktów 23.06.08, 18:30 > PO jednak szybciej podpali gmach IPN-u niz pozwoli by osadzac > szumowiny. Dla tego były minister sprawiedliwości Z. do tej pory pozostaje bezkarny. Odpowiedz Link Zgłoś