krawat23 Wyrok ws. kopalni "Wujek": Sąd utrzymuje kary w.. 25.06.08, 06:37 Co by było, gdyby to nieszczęście, przez nikogo przecież nie chciane i przypadkowe, sie nie wydażyło? Co np. robiłby p. Romaszewsli? Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Zaostrzone kary dla ZOMO-wców z "Wujka" 25.06.08, 09:27 Swym politycznym uzasadniem wyroku Sad zachowal sie skandalicznie. To uzasadnienie jest wystarczajaca przeslanka w kierunku uznania , ze caly ten proces przebiegal nie w zamiarze dojscia do prawdy materialnej,lecz dla skazania oskarzonych.Ten wyrok , po wyczerpaniu drogi procesowej w Polsce ,nie utrzyma sie w Trybunale Praw Czlowieka w Strassbourgu.Zastanawia mnie tez czy obroncy oskarzonych siegneli po publikacje ksiazkowe opisujace wydarzenia w Kopalni "Wujek " .Poczesne miejsce zajmuje tu "Rozstrzelana kopalnia" autorstwa Jana Dziadula.Zawiera autoryzowane wywiady m.in. z czolowymi swiadkami w sprawie.Tamte relacje tych swiadkow ,jak wynika z migawek telewizyjnych i relacji prasowych , zasadniczo sie roznia w kwestiach zasadniczych dla oceny dramatu. W mojej ocenie sa blizsze prawdy (bo zostaly zlozone nie pod naciskiem presji srodowiska i opinii spolecznej).Jesli Sad tej publikacji nie wzial pod uwage to dopuscil sie razacej nierzetelnosci w dochodzeniu do prawdy.Byc moze trzeba by tez wrocic do publikacji Tadeusza Kucharskiego :Tragedia w Kopalni "Wujek" ,Wyd.Krajowej Agencji Wydawniczej ,Warszawa 1982 (nawet jesli ta publikacja sluzyla owczesnej propagandzie;ziarna prawdy mozna wyluskac nawet z plew).Niewatpliwie przed Europejskim Trybunalem Praw Czlowieka pojawi sie fundamentalny zarzut o skazaniu mimo niemoznosci dowiedzenia winy indywidualnym oskarzonym .Tego typu wyrok jest obraza dla ustrojowych zasad wymiaru sprawiedliwosci.Moje zastrzezenia do wyroku podyktowane sa jedynie dazeniem ,by sadownictwo raz na zawsze uwolnic od uwarunkowan politycznych i spolecznej presji.Jednoczesnie w pelni podzielam bol i rozpacz tych wszystkich,ktorzy utracili wowczas najblizszych.Owczesni milicjanci ,dzis skazani,tez sa ofiarami tamtych lat.Nie znalezli sie w tej kopalni dla wlasnego widzimiesie.Zapewne uzycie przez nich broni nie bylo calkowicie bezprzyczynowe.Nawet ,jesli uzyli tej broni bez rozkazu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Wyrok ws. kopalni "Wujek": Sąd utrzymuje kary w.. 25.06.08, 09:40 koniec Polski Kiszczakow i Michników www.dziennik.pl/wydarzenia/article197850/Zdrada_Maleszki_rozbila_moj_swiat.html Moja konwersja zaczęła się jeszcze przed sprawą Maleszki i była wynikiem pojawiania się coraz to nowych nazwisk tajnych współpracowników, których nieskazitelność wydawała się do tej pory niepodważalna, za których Adam Michnik czy Helena Łuczywo ręczyli słowem honoru, o których mówili, że wiedzą, z kim ramię w ramię walczyli o wolność, i esbecja nie będzie im dyktowała ich oceny. Ale pojawiały się przypadki niepodważalne i oczywiste - jeden, drugi... piąty zdekonspirowany TW. Razem z tym padały argumenty Michnika przeciwko lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
sara-5 Wyrok ws. kopalni "Wujek": Sąd utrzymuje kary w.. 25.06.08, 09:48 1/kompromitacją, a nawet hańbą wymiaru sprawiedliwości RP kartoflanej jest sądzenie "do skutku" 2/ kiedy będzie sądzona bezpieka Kaczyńskich, która doprowadziła do śmierci Barbary Blidy? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a ty chcesz czego, 25.06.08, 11:58 aby waffen-pzpr i inne organizacje przestepcze z czasów komuny uznane były z wzór dla dzisiejszej młodzieży??? Ten proces ciągnął sie tak długo, ponieważ musiano walczyc ze skomunizowanym aparatem sprawiedliwości socjoalistycznej oraz siłami nacisku. Tak w ministerstwie sprawiedliwosci socjalistecznej, jak i w ministerstwie socjalistycznych spraw wewnętrznych stopien upartyjnienia siegła 95%. Skoro tak, to czy można sie dziwic temu, że mataczono i ukrywano bandytów na całego?????? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 To wy jeszcze gadacie o tym wczorajszym kabarecie? 25.06.08, 12:27 O czym tu gadać - zasiadło trzech jajcarzy przeczytało rolę i nic więcej . Będzie z tego kasacja a potem Strassburg , chłopcy posiedzą ale im się to opłaci bo dostaną odszkodowania i to wysokie. Dowodów nie ma oni się nie przyznali i tyle. Aha i na koniec do gościa o loginie tenrok. Na Wujku nikt nie strzelał z AK47 który ma kaliber 7,62 mm tylko z broni o kalibrze 9 mm i to z dwóch rodzajów pocisków z Makarowa i z pocisku wybijającego otwór prawie 10 mm czyli z Parabellum, w opisie postrzałów jest podane ,że niektórzy zostali postrzeleni kalibrem zbliżonym do 10 a Zomowcy mieli wyłącznie Raki na Makarowa kal 9 Jak chcesz pyskować to się zapoznaj z problemem Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok obys zył długo, bardzo długo 25.06.08, 13:57 a kazdym dzien był dla ciebie coraz wiekszym przeklenstwem. I co z tego łachmyto, że strzelali z raków? Rak to też bron bojowa. To byli bandyci, a nie chłopcy. Krzyże im brzozowe nad łbami postawic - z napisem: "tu leży nedzny tchórz, co strzelał do bezbronnych cywili, podobnie jak szkopy w latach 1939-1945". Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 zapominasz palancie że ja nie mam sumienia 25.06.08, 14:11 Zgłupiałeś tenkroku - krzyże chcesz ateistom stawiać? poza tym nie wiadomo kto strzelał i nie do bezbronnych cywili tylko do uzbrojonych w białą broń bandytów idących do któregoś z rzędu ataku. Jeśli brać twoje życzenia na poważnie to powinienem ci życzyć żebyś wykorkował w trakcie czytania tego postu - nie męczyłbyś się wtedy OK! życzę ci tego - niech cię szlag trafi.... JUŻ . POdaj gdzie cię pochowają napiszę ci nad czerepem "tu leży idiota który uwierzył ,że żyje w wolnym kraju" Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a co ma tu sumienie do gadania!!! 25.06.08, 18:12 ja jestes rownież ateistą. Bandytami byli gnoje z waffen-pzpr. Chronili interesy sowietów w ich kolonii. Kraj zarządząny był przeze zdrajce, niejakiego yaruzelskovo. Bedziesz żył długo, bardzo długo. Każdy dzien bedzie dla ciebie przeklenstwem. Możesz byc ateistą, ale masz też mozg, masz też przezywanie. I dojdzie taki czas, kiedy pojmiesz jakim jestes człowiekiem i, że chronołes interesów obcego panstwa. Pojmujesz. Możesz do mnie mowic idiota, palant. To nie zmieni niczego, że byłes, jestes i zosdtaniesz zdrajca. Ze byłes członkiem organizacji szmaciarzy, którzy jak gestapo i nkwd gnebili Polaków. Pojmujesz młotku i sierpaku???? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 a kogo miałem ośle gnębić ! .. Ruskich 25.06.08, 21:43 Pod ręką byli Polacy to Polaków się gnębiło - poniał durak? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tadeusz542 25.06.08, 15:59 tadeusz542 napisal: > To wy jeszcze gadacie o tym wczorajszym kabarecie "tadeusz542" - czlonek zwiazku bylych ZONOwcow dal glos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 nie mów tenrok ,że posłuchałeś mnie i zdechłeś 25.06.08, 17:52 Bo jeśli tak to zaraz piszę do Płatka Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a pisz se, gdzie chcesz 25.06.08, 18:14 zyj długo i mecz sie i mysl o tym kazdego dnia, że przes..rałes swoje zycie, ponieważ byłes zdrajcą - polskim gestapowcem lub enkawudzistą. Byłes pieskiem gnojkiem sowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 wypowiedź jednego z WUJKA na Naszej Klasie 2 06 25.06.08, 21:41 » Szkoły i klasy Technikum Górnicze (Katowice) Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy KWK "wujek" (Katowice) szkola gornicza kopalnia wujek (Katowice) » Fora użytkownika użytkownik nie jest zapisany do żadnego forum dyskusyjnego » Komentarze do profilu Dodaj swój komentarz: Dodaj komentarz Czesław Gruszczyński 21.06.2008 12:22 Masz racje Julek Tomasz Herba! Do boju!!Na barykady!Napisz co robiłes 16 grudnia 1981r? Pozdro Stary komuch Tomasz Julian Herba 21.06.2008 00:42 Tak jak przewidywałem mordercy z WRON nie odpowiedzą za waszą śmierć Bracia Górnicy bo raport Rokity zaginął i posadzą ZOMO szkoda że jeszcze tych chłopców z czołgów co ogrodzenia taranowali i z dział walili do tłumu na postrach też nie posadzą a prawdziwi mordercy będą kulać na wolności to jest sprawiedliwość Masonerii i Liberałów.Naród zaczął otwierać zamglone oczy już dzisiaj w Warszawie pokazali swoje zadowolenie względem Rządzących i tak trzymać gonić darmozjadów do roboty.Jak Pisiory były u koryta to Platformersy gabinet cieni mieli i na wszystko radę i nadal nic nie zrobili tylko swoje konta podregulowali Do boju!!! Jolanta Madziar 04.06.2008 16:33 halo mam pytanie..dlaczego nie ma zadnych fotek? mam pare ale nie da sie dodac prosze o te mozliwosc! to wstyd ze nie ma ani jednej z naszej kopalenki!! pozdrawiam wszystkich pracujacych i tych ktorzy juz sobie odpoczywaja na szczesliwej emeryturce!;))) Tomasz Julian Herba 04.06.2008 14:46 Dobry tekst nawet taką jak ta Glista i szczur pobudził do aktywnego życia i myszkowania po necie.Wiem że dostałeś zadanie ażeby odwiedzającym tą stronę odwrócić uwagę od tekstu jaki napisałem po niżej ale nie bój się i do Ciebie dotrą wcześniej czy później i zamiast mleczarza załomocą do drzwi jak kiedyś ZOMO :-))))) Czesław Gruszczyński 04.06.2008 11:53 Tomasz Julek Herba to jakiś krewny,znajomy z kuracji Mariana Małka ? Tomasz Julian Herba 03.06.2008 23:10 Do byłych i obecnych Rządzących, Parlamentarzystów,Prokuratur,Sądów, Obrońców Praw i Godności Ludzkiej, Braczy w Białych kitlach!!! My Naród Polski dajemy wam ostatnią szanse poprawy życia naszego Narodu nie tylko waszego polepszenia bytu kosztem społeczeństwa nie po to myśmy nadstawiali się byście nas okradali i poniewierali.Zacznijcie dla narodu służbę bo w innym wypadku zrobimy to co powinniśmy zrobić dawno z takimi koniokradami.Dosyć już nacierpiał się ten Naród przez Bolków i Lolków. Mordercom,Złodziejom,Oszustom mówimy NIE!!! Rozliczyć za wszystko i zacząć budowę normalnego kraju może i Ja uwierzę że to jest moja Ojczyzna bo do tej pory to jestem Bez Państwowiec Tomasz Julian Herba 02.06.2008 16:49 To My z Bramy Piotrowej wołamy Józef Czekalski lat 48, Ryszard Gzik lat 35, Zbigniew Wilk lat 30, Joachim Gnida lat 28,Bogusław Kopczak lat 28, Krzysztof Giza lat 24, Zenon Zając lat 22, Jan Stawiński lat 21, Andrzej Pełka lat 19 do was pozostali i do swoich oprawców Wołamy O Sprawiedliwość Społeczną by w końcu SĄDY III RP zdjęły z oczu zakrwawione naszą krwią opaski i wydały wyrok na naszych oprawców którzy wyskoczyli z Zielonego Poloneza i oddali kilka serii w tłum bez bronnych górników i gdzie to nas dopadły te ich ukartowane zdradliwe kule-wołamy głośno byście usłyszeli złodzieje i mordercy III RP Nie po to myśmy Komunizm obalali byście wy nas okradali Chamy Podłe i Przebrzydłe. Tomasz Julian Herba 02.06.2008 14:54 Tragedia w KWK"Wujek"16.12.1981 Ile kroć razy przechodzę tuż obok Tyle to razy serce me się ściska I wierzę żeście zginęli za Wolność pokoleń i za Ojczyznę.Długo będziemy pamiętać was wszystkich Tych którzy życie oddali za sprawę - za sprawę godną ludzkiego pojęcia i sprawę która zwie się WOLNOŚĆ !!!!!!!!!!!!! Po stokroć NIE !!! Wołamy do tych którzy próbują narzucić nam reżim W walce o Dobro i za WOLNOŚĆ BRACI Jesteśmy gotowi życie swe poświęcić. 14.01.1982r.Tomasz Herba MD III. Dzisiaj po latach patrzą na nas nasi Bracia Górnicy z Piotrowej Bramy zamordowani przez WRON i zadają nam żywym i ocalałym z tamtych dni pytanie!!! Coście Uczynili By Pomścić Naszą Daremną i Splugawioną Przez Sądy RP Śmierć Wy pozostali przy życiu ?????? Grzegorz Pieńkowski 12.05.2008 21:27 A oni marnie uzbrojeni zatrzymali jednak Imperium Zła , a pamięć o tym nie zginie. NIGDY. Marian Makula Fan klub Ferajna Makuli (www.makula.pl) 07.04.2008 10:22 Piyknie dziynkuja za zapisanie sie do mojego fan klubu W nojbliższym czasie byda zamieszczoł moje stare i nowe utwory i skuli tego zaproszom wszystkich na byzuch pod tyn adres. Pozdrowiom M Makula Artur Karpiński 20.02.2008 22:45 Dodaj zdjęcie.Mile by było widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Mam wysoką emeryturę nic nie przesrałem 25.06.08, 21:46 Jestem już kilka lat emerytem , mam 4500 na konto , odpowiadam ci jak złapię kontakt bo sporo jeżdżę to czego mi potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Mam wysoką emeryturę nic nie przesrałem 26.06.08, 02:23 Przesrales swoje zycie, swoj honor, swoja osobowosc. Jestes najzwyklejszym smierdzacym gnojem! PS - Nie zapomnij podziekowac Bolkowi! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 To twój osąd ale każdy sądzi według siebie 26.06.08, 16:11 Każdy sądzi według siebie - Ofiaro losu Odpowiedz Link Zgłoś