madziek1983 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce.. 26.08.08, 09:24 Najgorszy dworzec jest w Warszawie - pełno wszystkiego, lacznie z menelami i złodziejami, rozne podejrzane typy sie ciagle kreca mimo "ochrony". Ciesze sie, ze nasz białostocki tak nie wyglada! Odpowiedz Link Zgłoś
jakaranda Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 09:31 MIeszkam w Łodzi i faktycznie mam dużo zastrzeżeń co do naszych dwóch dowrców, ale reporteży gazety się nie popisali przy ocenie Kaliskiego, nie jest za piękny to fakt, i dwa lata po budowie zaczęły odpadać kafelki, ale bzdurą jest informacja że nie nie blisko przystanków autobusowych. z jednej strony 3 linie tramwajowe i 4 autobusowe. Z drugiej strony bodajze4 inne, poza tym, postój taksówek tuż przy wyjściu.Dworzec co prawda nie jest w centrum, ale to wynika z tego że prze łodz idą dwie nitki kolejowe i dlatego fabryczny jest w centrum, a z Kaliskiego trzeba dojechacok 10 minut autobusem, albo i krócej.Wkurzjące jest jednak to że gdy sięzepsuły drzwi rozsuwające się to zamaist naprawić wstawili zwykłe, co nie jes pomocne gdy się idzie z bagażami Odpowiedz Link Zgłoś
marca1 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce.. 26.08.08, 09:39 Ludzie , co wy wiecie o dworcach, stacjach. Trzeba zobaczyć stację SIEMKOWICE - CHORZYNA! Smród, brud i świata nie widać, a można dojechac wprost na Hel! Wielkie dworce polskich miast to uczta dla oczu po tym, co widziałam na tej stacyjce. PKP do wymiany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adrian14 a dworzec klasy a (2mln pasazerow) w Tczewie? 26.08.08, 10:01 Dlaczegow rankingu ujeto jakis malo wazny radom (co z tego ze miasto duze), jezeli dworzec nie ma zadnego znaczenia bo znajduje sie na koncu klasy B. Dlaczego nie ujeta dworca w miejscowosci Tczew, ktory jest 8 co do wielkosci dworcem w Polsce, starogard szczecinscy, 10 dworzec w Polsce... to jakas kpina i paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
adrian14 A gdzie inne większe dworce, o wiekszym znaczeniu 26.08.08, 10:03 Gdzie sa dworce, ktore sa rownie duże ALBO I WIEKSZE, dlaczego daje sie tylko te dworce ktore interesuja wiecej ludzi bo wieksze miasta... tak naprawde radom nie ma zadnego znaczenia w przewozie pasazerow, jest rownie wazny jak wloszczowa polnoc, nie odprawia nawe 1mln pasazerow, natomiast Tczew, Stargoard i inne pominiete dworce tak pl.wikipedia.org/wiki/Kategorie_dworc%C3%B3w_kolejowych_w_Polsce Polecam ten artykul o dworcach na wiki, 15 dworcow z kategorii A powinno zostac tu przedstawionych i jakie bylo moje zdziwinie gdy nie przedstawiono najwazniejszych ?! Odpowiedz Link Zgłoś
adrian14 Dlaczego ujeto tak malo wazne dworce 26.08.08, 10:06 Ranking beznadziejny... Odpowiedz Link Zgłoś
igrekoski Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 10:10 Można powiedzieć, że dużo jeżdżę po Polsce pociągami. Znam 3/4 tych dworców z rankingu. Ale wiem też jedno. Dworcem PKP nie zawiaduje miasto lecz sama kolej. Fakt, w Kołobrzegu dopiero po interwencji miasta kolej unowocześniło dworzec ale np we Wrocławiu kolej już na remont nie ma pieniędzy. I teraz kwestia skąd kolej ma brać pieniądze na remont dworców. Bo z przewozu pasażerów kolej nie wyżyje długo. Więc moim zdaniem należało by rozwinąć transport towarowy. Większość tego, co jeździ tirami należało by umieścić w wagonach. Wtedy dopiero znalazły by się pieniądze na jakiekolwiek remonty. Odpowiedz Link Zgłoś
adrian14 Jak juz daliscie takie dworce to gdize wloszczowa 26.08.08, 10:19 wloszczowa ma takie samo znaczenie ;] jak radom czy wschodnia ;] wg klasyfikacji pkp Odpowiedz Link Zgłoś
michael_bb Nieścisłości 26.08.08, 10:20 1. To wcale nie są dworce w największych miastach, lecz w tych, gdzie są lokalne redakcje GW. Są większe miasta, których nie uwzględniono. Budynek dworca Bielsko-Biała Gł. jest b. ładny. 2. Trudno uznać dworzec w Częstochowie za mniejszy. Sam dworzec jest duży, a pasażerów sporo (pielgrzymi, kat. A wg PKP). Odpowiedz Link Zgłoś
kicek77 Re: Nieścisłości 26.08.08, 12:55 michael_bb napisał: > 1. To wcale nie są dworce w największych miastach, lecz w tych, gdzie są lokaln > e > redakcje GW. Są większe miasta, których nie uwzględniono. > Budynek dworca Bielsko-Biała Gł. jest b. ładny. > > 2. Trudno uznać dworzec w Częstochowie za mniejszy. Sam dworzec jest duży, a > pasażerów sporo (pielgrzymi, kat. A wg PKP). W Bielsku Bialej jest lokalna redakcja Wyborczej, wiec nie wiem o co chodzi naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
michael_bb Re: Nieścisłości 27.08.08, 14:45 W Bielsku Bialej jest lokalna redakcja Wyborczej, wiec nie wiem o co chodzi > naprawde. Niestety, B-B ma tylko wkladkę w wydaniu katowickim. Samego bielskiego wydania nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron.blumstein A fantastyczny dworzec Bielsko-Biała? 26.08.08, 10:20 Perełka architektury autro-węgierskiej, po pełnym remoncie i renowacji, fantastycznie odnowiony i utrzymany, ze wspaniałymi freskami z XIX w., prawdziwa wizytówka miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.no Gdzie fantastyczny dworzec Bielsko-Biała Główna?! 01.09.08, 15:14 Bielsko-Biała Główna to jeden z najpiękniejszych dworców, jakie widziałem. A tak w ogóle t ponoć oceniane były 23 największe dworce w Polsce, co jest wierutną bzdurą! Jakie pociągi jeżdzą np. przez Gorzów Wielkopolski? Krzyż, Kostrzyn, Zbąszynek, Międzyrzecz i jeden Zamość... Więcej pociągów jedzie z... Pszczyny. A dla porównania Bielsko-Biała Gł.? Białystok Bydgoszcz Chrzanów Czechowice-Dziedzice Częstochowa Czeski Cieszyn Ełk Giżycko Gdańsk Iława Katowice Kędzierzyn-Koźle Kielce Kołobrzeg Kraków Kutno Leszno Lublin Łódź Olsztyn Opole Ostrów Wielkopolski Piła Piotrków Trybunalski Poznań Racibórz Radom Rybnik Skierniewice Sosnowiec Suwałki Szczecin Świnoujście Toruń Warszawa Wisła Włocławek Wrocław Zakopane Zielona Góra Żylina Żywiec No i ta piękna XIX-wieczna architektura... Zresztą całe Bielsko- Biała to wielkie miasto, które mimo wszystko nie straciło swego uroku, jak np. Kraków, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
atp89 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce.. 26.08.08, 10:54 W rankingu brakuje mi Kutna. Jest tam jeden z najbrzydszych dworców jakie widziałam. Kto nie był w Kutnie ten życia nie zna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
demarco66 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 11:07 gratuluję dziennikarzom spostrzegawczości. Jesli jednym z głównych zarzutów do dworca w Kielcach jest brak zegara , to nich przyjadą z okularami i zobaczą duży zegar na froncie dworca, który jest tam prawie od zawsze. Ciekawe czy wszystkie dworce oglądali równie spostrzegawczo ? Odpowiedz Link Zgłoś
gilmurzyca Re: Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud 26.08.08, 12:03 Najgorszy dworzec PKP jest w Pasłęku. Brud i jak, ktoś pisał wcześneij toaleta czyli. dziura w podłodze. W Europie: potwierdzam opinię jednego z forumowiczów: Dworzec w Brukseli brudny i śmierdzący, pełno menelstwa i ekshibicjonistów. Dodałabym jeszcze dworzec Budapeszt "Keleti" (nie pamiętam jak się to pisze). Bylam tam co prawda 11 lat temu, ale poisłek podhcodził mi do gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
klg777 Re: Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud 26.08.08, 12:01 No akurat Premier Pawlak jeździ codziennie pociągiem. Wiem bo z nim jeżdżę. On wsiada w Żyrardowie (albo Skierniewicach). Fakt że jeździ tym nowym, pięknym pociągiem z Łodzi. A wysiada na Centralnym. Jeździ sam, bez ochrony. Także nie każdy poseł się limuzynami rozbija. Odpowiedz Link Zgłoś
london13 wszyscy wiedza ze warszawie smierdzi 26.08.08, 12:04 ale dworzec sam sie nie oberal, widac warszawiaki lubia srac pod siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
chvj Re: wszyscy wiedza ze warszawie smierdzi 26.08.08, 15:43 Tak, jakby tylko Warszawiacy korzystali z Centralnego. Po drugie, jako jedyny w Polsce ma perony w kubaturze budowli, a nie na - nomen omen - swiezym powietrzu, zas po naszym kraju kursuja zabytkowe sklady z widokiem na tor w ubikacji. Wic dlatego smierdzi, sfrustrowany prowincjuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Koleje są niedoinwestowane 26.08.08, 12:12 Polski styl,to drogie bilety i mało pasażerów.Z tego nie można wiele opłacić,szczególnie dworców w mniejszych miejscowościach.Nie zapomnijmy,że w pierwszej kolejności liczy się punktualność pociągów,miejsca siedzące itp.Małe dworce,na przykład Kraków Bieżanów nigdy nie były "cudem".Przy pracach i przebudowach warto zwrócić uwagę na ekonomię i prostotę utrzymania.Dworzec niski,nie za duży,powierzchnie gładkie,*bez zakamarków*,takie rzeczy mają ogromne znaczenie w utrzymaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kicek77 Bielsko-Biala to nie-miasto!? warszawka jak zwykle 26.08.08, 12:24 ... nas pominela piszac o Radomiu i Gorzowie. Mamy najladniejszy dworzec kolejowy w Polsce, dworzec im. Franza Josefa . Tam tez najlepiej sie naszemu miastu powodzilo, w ck monarchii nas doceniano. Powinnismy sie odlaczyc od tego dziadowskiego kraju, ktorego centrum stanowi powiatowe miastko bedace kiedys stolica ruskiej guberni. Odpowiedz Link Zgłoś
chvj Re: Bielsko-Biala to nie-miasto!? warszawka jak z 26.08.08, 15:49 (...)"Dziennikarze - Małgorzata Goślińska z Katowic i Tomasz Haładyj z Częstochowy - odwiedzili kilkadziesiąt dworców w całym kraju."(...) Dawniej tropiono cyklistow i takich tam. Teraz tropi sie "Warszawke", nawet wsrod dziennikarzy z innych miast. Zauwaz tez, sfrustrowany prowincjuszu, ze za Franza Jozefa miasto Bielsko-Biala nie istnialo. Odpowiedz Link Zgłoś
michael_bb Re: Bielsko-Biala to nie-miasto!? warszawka jak z 27.08.08, 20:55 > Zauwaz tez, sfrustrowany prowincjuszu, ze za Franza Jozefa miasto Bielsko-Biala > nie istnialo. Aly byly Bielsko i Biala. Tamten post należalo traktować z przymrużeniem oka. Warszawa też stolicą świata nie jest (a propos prowincji). Odpowiedz Link Zgłoś
malutka909 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 12:25 Jak zwykle banały i przekręty o czasach PRL: we Wrocławiu był kiedyś (w latach 70tych) dość czysty dworzec, odnowiony, nie było tych straganów, na perony wchodziło się z peronówką. Bezdomni nie nocowali na dworcu. Te ostatnie lata to lata III Rzeczpospolitej - żebractwo, spanie na ławkach i smród aż zatyka. Najdroższe chyba WC a śmierdzi. Obsługa chyba robi jakieś zdjecia wpuszczając przedtem pary do jednej kabiny. Czy znowu PRL winien? Odpowiedz Link Zgłoś
kw_dj Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 12:58 Dworca w Katowicach nie można zburzyć i wybudować w jego miejscu nowego, jest to bowiem zabytek architektury stylu zwanego brutalizmem. Można go co najwyżej zmodernizować. A co do mnie... pochodzę z Sosnowca i musze przyznać, że jestem dumny z dworca, jakim dysponuje moje miasto. Odrestaurowany XIX-wieczny gmach główny, nowoczesny pasaż, ładnie wszystko oświetlone, zadbane to wszystko i czyste (toalety również). Śmiem twierdzić, że nigdzie indziej w Polsce nie ma takiego dworca! No może tylko troszkę żal, że również perony nie zostały odrestaurowane/przebudowane :( Odpowiedz Link Zgłoś
goethek Re: Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud 26.08.08, 13:15 U mnie juz dawno temu przebudowano peron :) ale w podziemiach jest jak w większości dworców w Polsce- śmierdzi uryną wymieszaną z bliżej nieokreślonym fetorem. Szkoda,że nie pastwili sie nad Warszawą Wschodnią i Zachodnią ... choć tutaj o tyle lepiej niż na Centralnym , że na świeżym powietrzu a ewentual;ny przykry zapach można "zabić" odpalając papierosa (oczywiście tak by nie przeszkadzać niepalącym) Odpowiedz Link Zgłoś
zmechacony Skierniewice mają piekny i zadbany dworzec 26.08.08, 13:25 Odnowiany był chyba z 20 lat, ale w końcu pare lat temu sie udało. Jest naprawdę ładny i prosze to dopisac do rankingu! Odpowiedz Link Zgłoś
mkraskow Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 13:29 A ja wam mówię, że ta śmierdząca, nieporadna polska kolej ma swój urok, właśnie dzięki temu, że jest jaka jest. Lubię fotografować dworce w wioskach, ten umierający świat gdzie czas się zatrzymał. Czarno-białe zegary, które głośnym stukiem kwitują płynące minuty, dumne napisy "Information" w najgorszych nawet dziurach. No i dźwięk pociągu EN57: tyku-tyku-tyku-ty....ku... beeeee! psssss.... Fajnie się jedzie takimi TGV, ale czegoś im brak. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel112233 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce.. 26.08.08, 15:44 Troszkę pociągami jeździłem, szczególnie po śląsku, więc znam kilka tamtejszych dworców. Większość to istna ruina, są jednak miłe wyjątki. Dworzec w Bielsku Białej i Sosnowiec Główny są jakby oderwane od tego. Polecam reporterom ich odwiedzenie. Dla mnie Sosnowiec mógł by liczyć na ok. 80pkt. w tej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
komrade99 Prawda jest taka... 26.08.08, 15:47 kazda Polaka o swoje dbac...ale obok jego pieknego domu moze byc wielka kupa zlomu i to go juz nie interesuje. Polska to piekna krai - byc moze kiedys ktos zrozumie co ma gdy to sie straci... Odpowiedz Link Zgłoś
hajduczek2006 Ranking dworców polskich. Smród Główny, brud Ce... 26.08.08, 16:36 Najgorszy dworzec w Warszawie to Dworzec Zachodni!!! Zero jakiejkolwiek informacji dla podróżnych - brak tablic na przejściu podziemnym, kasy daleko i trudno tam trafić (nie ma żadnej wskazówki i jak ktoś tam jest pierwszy raz to zero szans na znalezienie), i na końcu ten brud ... Nie wspomnę, że nie ma żadnych udogodnień dla matek podróżujących z dziećmi i niepełnosprawnych bo to luksus na każdym polskim dworcu. Nie wspomnę również, że nie ma jakiejs informacji dla podróznych wysiadającyh na tym dworcu gdzie mają się kierować jesli chcą jechać komunikacja miejską lub trafić na Dworzec autobusowy. Horror!!! Odpowiedz Link Zgłoś