Dodaj do ulubionych

L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bez...

25.09.08, 06:40
Przemówił i jak zwykle należy się za
naszegopanaprezydencikakochanego wstydzić.
Obserwuj wątek
    • tychik1 L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bez... 25.09.08, 06:40
      Cytat:
      "Aby sprostać zadaniom, jakie stoją dzisiaj przed światem,
      powinniśmy działać wspólnie i solidarnie - powiedział prezydent w
      konkluzji przemówienia."
      T:
      Chyba nie miał na myśli POpaprańców ?
      • rokets_w Re: L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady B 25.09.08, 07:35
        tychik1 napisał:

> Cytat:
        > "Aby sprostać zadaniom, jakie stoją dzisiaj przed światem,
        > powinniśmy działać wspólnie i solidarnie - powiedział prezydent w
        > konkluzji przemówienia."
        > T:
        > Chyba nie miał na myśli POpaprańców ?
        -----------------------------------------------------------------
        Tak masz rację nie miał na myśli POsrańców , bo POsrańce to faszyści potomkowie
        Hitlera i wermachtu
        • palestrina2005 Brawo Prezydent Kaczyński !!! 25.09.08, 07:57
          Jako jeden z niewielu polityków na forum ONZ nie bał się powiedzieć
          tego co wszyscy inny myślą, a boją się powiedzieć.
          • hrabia-monte-christo ------Prezydent Kaczynski mezem stanu------------- 25.09.08, 08:00
            • gamon0 Prezydent Kaczynski ma charakter i kręgosłup... 25.09.08, 08:18
              w przeciwieństwie do większości w PO o naturze uległch piesków...
              • mark6 Tylko rozumu mu brak!! 25.09.08, 09:09
                • maruda.r Ktoś zwrócił uwagę na bełkot kartofla? 25.09.08, 09:53

• blue911 Re: Ktoś zwrócił uwagę na bełkot kartofla? 25.09.08, 10:22
                    maruda.r napisał:

>
                    Maz stanu przemawiajacy do swiata....po polsku! hahahah!
                • canisparvus Re: Tylko rozumu mu brak!! 25.09.08, 10:09
                  • wrojoz Mały krętacz. 25.09.08, 10:15
                    • blue911 Re: Mały krętacz. 25.09.08, 10:23
                      Lwow jest polski. Dlaczego sie martwisz o prawa Gruzji,a nie Polski,
                      zdrajco narodu??
                • blue911 Re: Tylko rozumu mu brak!! 25.09.08, 10:21
                  Wygonic kolaborantow z naszego Palacu Prezydenckiego! Polske stac na
                  cos lepszego.
                • canisparvus Komu brak rozumu? 25.09.08, 10:40
                  Wydaje mi się, że Twoje rozumowanie przebiega następującym torem:

1) JA jestem strasznie mądry! Przecież doskonale to czuję.

2) Jeżeli JA jestem taki mądry, to znaczy, że MOJE poglądy są też
                  bardzo mądre, właściwie jedynie słuszne.

3) Jeżeli MOJE poglądy są takie strasznie mądre i właściwie jedynie
                  słuszne, wszyscy, którzy mają poglądy inne od moich, a więc nie
                  takie mądre i nie jedynie słuszne, muszą być głupi.

4) Im bardziej czyjeś poglądy odbiegają od moich, tym ten ktoś jest
                  głupszy.

5) Jeżeli JA jestem taki strasznie mądry i reprezentuję jedynie
                  słuszne poglądy, a ci, którzy mają inne, a więc głupsze poglądy, są
                  z definicji głupi, żadna dyskusja nie ma sensu, mogę innych śmiało
                  obrazić, bo na to zasługują, a w chwili dobrego humoru mogę ich co
                  najwyżej próbować oświecić, choć z góry wiem, że to dużo nie da, bo
                  z głupotą jeszcze nikt nie wygrał. Oświecam więc rzadko, częściej
                  obrażam.

6) Jeżeli prawdopodobieństwo oświecenia głupiego jest nieduże, nie
                  muszę uzasadniać moich jedynie słusznych poglądów właśnie dlatego,
                  że są jedynie słuszne, a możliwości percepcyjne głupiego są nieduże.
                  Gdyby było inaczej, już dawno miałby poglądy bardzo mądre, jedynie
                  słuszne, a więc identyczne jak MOJE.

Każdy z powyższych punktów można zakwestionować. Ale zastanów się
                  szczególnie nad punktem pierwszym. Może jednak źle odczuwasz?

A może inni mogą nie być aż tak mądrzy, jak TY, ale jednak mogą
                  niekiedy być mądrzejsi w jakiejś sprawie?

A może poglądy to nie tylko kwestia mądrości, ale i wychowania -
                  wpojonych przekonań, przesądów, doświadczenia środowiskowego
                  (przysłowiowy punkt siedzenia), cudzych wpływów, czort wie zresztą
                  czego jeszcze?

Jako że nie wierzę m.in. w prawdziwość punktu 5, mam nadzieję, że
                  dyskusja jest możliwa. Zastanów się, proszę.

Człowiek NAPRAWDĘ mądry wyraża się bardziej oględnie.

Co polecam pod rozwagę PT Dyskutantom - z obu stron barykady.

• maruda.r Re: Komu brak rozumu? 25.09.08, 13:50
                    canisparvus napisał:

> Wydaje mi się, że Twoje rozumowanie przebiega następującym torem:
                    >
                    > 1) JA jestem strasznie mądry! Przecież doskonale to czuję.

Pewnie zamierzałeś ośmieszyć przedmówcę, a ośmieszyłeś Kaczyńskiego, który tak
                    właśnie rozumuje.

• canisparvus Re: Komu brak rozumu? 25.09.08, 15:47
                      Nikogo nie chciałem ośmieszyć. Chciałem tylko sprowokować ludzi do
                      prawdziwej dyskusji o sprawach merytorycznych. Znaczna większość
                      postów pod tym artykułem wyczerpuje zestaw tych punktów - nie są to
                      dyskusje, tylko dumne ogłoszenie, że Kaczor jest głupi, denny itd.,
                      bez uzasadnienia, albo wzajemne obrzucanie się błotem. Nie wiem,
                      czemu ma służyć taka "dyskusja". Poprawieniu sobie samopoczucia? W
                      taki sposób!? By poczuć się członkiem stada? Czy bycie członkiem
                      stada jest powodem do satysfakcji? Tak wygląda, jakby u niektórych
                      ludzi było... Dla mnie - dziwne.

Jeżeli chodzi o Prezydenta, nie wiem, czy tak rozumuje. Wiem jednak,
                      że w swoich wypowiedziach stara się być wyważony i zdystansowany.
                      Dla równowagi powiem, że ostatnio widzę podobne starania także u
                      pana Tuska. Poprzednio różnie z tym bywało. A że poglądy mają
                      różne? - to rzecz normalna, co nie przesądza moim zdaniem kwestii,
                      czy jeden z nich jest mądry, a drugi głupi.
              • kuciapka1938 Re: Prezydent Kaczynski ma charakter i kręgosłup. 25.09.08, 13:57
                gamon0 napisał:

> w przeciwieństwie do większości w PO o naturze uległch piesków...

Ma też kłopoty z jelitem grubym i sraczką oraz cewnik w cewce
                moczowej
                • kroliklesny Re: Prezydent Kaczynski ma charakter i kręgosłup. 25.09.08, 13:59
                  Co ty, naprawde? O tym cewniku nie wiedzialem. No to juz nie
                  pytam "o te sprawy" bo widac, ze facio zajmuje sie tematami
                  zastepczymi. Dowalic ruskiemu- to go hajcuje!
                  Pozdro!
            • 1zorro [...] 25.09.08, 09:07
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • hecer > 25.09.08, 09:55
                ciekawe gdzie w drodze powrotnej prezydent nakaże lecieć pilotowi....

you never know... Ostatnio naraził na wypadek 4 natowskich
                prezydentów - gdyby coś im się stało a rejonie konfliktu i nato
                zdecydowało się na mobilizację, Rosja odpowiedziałaby tym samym i
                mielibyśmy kilka dni grozy oraz ogromne straty gospodarcze... ryzyko
                żałoby narodowej w Europie w cenie kilku procentów poparcia w
                sondażach... znakomita kalkulacja.

• tw_wielgus --Prezydent Kaczynski mezem stanu-zastanawiające? 25.09.08, 10:16
              I prezydent Kaczyński i min. Ziobro i premier Kaczyński -
              mężami stanu.... hmmmm, a macie tam jakieś żony? czy wolicie się bawić w męskim
              towarzystwie.
            • kuciapka1938 Re: ------Prezydent Kaczynski mezem stanu-------- 25.09.08, 13:54
              Ten zasrany pajac nie potrafi nie tylko zapanować nad zawartością
              pęcherza i jelita grubego, nie potrafi zapanować nad swoimi
              odruchami sikania ruskim do mleka. Byłam pewna że po pierwsze na sto
              % chlapnie ozorem coś na ruskich po drugie że razem z nim pojedzie
              Sikorski aby pilnować zasrańca i mięć w pogotowiu świeży pampers i
              cewnik do zmiany. Zasraniec kopie po kostkach i sika do mleka ruskim
              a jak ci tego kiedyś nie wytrzymią i zakręcą nam kurki z gazem i
              ropą to będzie głośno krzyczał że ruskie to ciule.
          • tw_wielgus Re: Brawo Prezydent Kaczyński !!! 25.09.08, 10:14
            Dyplomacja nie polega na mówieniu, na forum publicznym, tego co Ci ślina na
            język przyniesie. W ten sposób nie osiąga się celów gospodarczych i politycznych.
            Powiedz mi jaki mamy interes w zaostrzaniu stosunków z Moskwą?
          • wrojoz Co zrobić z durniem? 25.09.08, 10:14
            • blue911 Re: Co zrobić z durniem? 25.09.08, 10:25
              Ten duren skoczy w ogien jesli Busz rozkaze. I nas pociagnie za soba.
              • canisparvus Dyskusja nad meritum? 25.09.08, 12:28
                Odnoszę wrażenie, że nie ma tutaj dyskusji na temat wystąpienia
                prezydenta Kaczyńskiego. Jest tylko gołosłowne wyrażanie poglądów na
                temat miernoty pana Kaczyńskiego, ewentualnie - wzajemne obrzucanie
                się inwektywami ze strony jego przeciwników (głównie) i zwolenników.

A szkoda, bo dwa tematy, jakie poruszył Prezydent zasługują na
                zastanowienie.

Po pierwsze - Gruzja - kwestia jej integralności, a także - kwestia
                narzucania rozwiązań politycznych metodami siłowymi i reakcja świata
                na łamanie prawa międzynarodowego. Tutaj szczątki dyskusji polegają
                na tym, że zwolennicy Rosji, zapewne w większości rosyjscy agenci
                wpływu, przywołują precedens kosowski. Być może proklamowanie
                niepodległości Kosowa było błędem, ale być może - nie. Ważna jest
                kwestia, czy Abchazji i Osetii należy się niepodległość, czy nie, a
                także - czy sposób jej osiągnięcia jest do zaakceptowania.

Pozwolę sobie wyrazić swój własny pogląd: uważam, że tym wszystkim
                nacjom niepodległość się należy! Co więcej, uważam, że niepodległość
                należy się WSZYSTKIM narodom Kaukazu (i nie tylko). Na pewno należy
                się CAŁEJ OSETII, nie tylko południowej. Na pewno należy się
                czeczeńskiej Republice Iczkerii, tym bardziej, że wola narodu
                czeczeńskiego wydaje się oczywista. I wierzę, że kiedyś do tego
                dojdzie, mam nadzieję, że nie po trupie Rosji, ale z jej rozsądnym
                przyzwoleniem i przygotowaniem narodów kaukaskich do niepodległości,
                podobnym chociażby do ułomnego postępowania Brytyjczyków w ich
                koloniach, zwłaszcza afrykańskich.

Inna kwestia to styl dochodzenia do niepodległości. Nie ulega
                wątpliwości, że zwłaszcza w Abchazji doszło do gigantycznej czystki
                etnicznej. Lud, który stanowił ok. 15 % populacji kraju uzurpuje
                sobie prawo do całości. Otrzymuje poparcie Rosji, nie dlatego, że ta
                miłuje pokój i sprawiedliwość, ale dlatego, że w danym momencie
                Abchazom jest po drodze z wielkomocarstwowymi dążeniami Rosji. To
                dzięki poparciu Rosji w ciągu ostatnich kilkunastu lat - tylko do
                ostatniego zaostrzenia się konfliktu, Abchazję opuściło ponad 300
                tys., może 350 tys. ludzi (dużo ponad połowa ludności), zapewne
                rzadko dobrowolnie. Rosyjskie głosy, także i na forum Gazety
                Wyborczej, twierdzą, że było to tylko odzyskiwanie kraju przez
                Abchazów, którzy 100 lat temu stanowili tam większość. Ale jakoś nie
                traktują tą samą miarą ludności rosyjskiej, jaka napłynęła za czasów
                imperialnych - carskich czy radzieckich - np. na Litwę, a zwłaszcza
                na Łotwę i do Estonii (w tych dwóch krajach ludność rosyjska i
                ogólnie - rosyjskojęzyczna stanowi prawdziwy i gorący problem), na
                Krym i do południowej Ukrainy, do Naddniestrza, do Kazachstanu,
                zwłaszcza północnego i wielkich miast.

Trochę inaczej wygląda kwestia Osetii południowej, gdzie Osetyjczycy
                stanowili większość. Ale istniały też spore enklawy gruzińskie.
                Teraz czystka etniczna w obu krainach się nasiliła. Teren Osetii
                południowej jest zasiedlony bardzo rzadko i dochodzi klinem do
                centrum Gruzji. Stosunkowo tanie środki militarne zainstalowane na
                terenie Osetii (artyleria dalekiego zasięgu czy rakiety bliskiego
                zasięgu) mogą poważnie zagrozić komunikacji gruzińskiej i
                transportowi ropy azerskiej. Nie ulega wątpliwości, że celem Rosji
                było z jednej strony ukaranie niepokornej Gruzji, z drugiej -
                zagrożenie alternatywnych do rosyjskich dostaw ropy i gazu ziemnego
                do państw europejskich. Przy okazji okazało się, że żaden kraj nie
                jest bezpieczny, że sojusze są iluzoryczne i nikt nie ośmieli się
                przeciwstawić Rosji.

To próbuje bardzo nieśmiało robić prezydent Kaczyński. Przemowa
                polskiego prezydenta ma charakter raczej symboliczny, gdyż za nią
                nie stoi żadna realna siła. Ma jednak bardzo duży wymiar moralny i
                jest ważna. Bo Rosja, ośmielona brakiem reakcji Zachodu spróbuje
                niewątpliwie następnej agresji. Wygląda na to, że przygotowanie do
                ataku na Ukrainę już się zaczęło. Polega na wzmaganiu napięcia na
                Krymie i w Donbasie, na przyznawaniu obywatelstwa rosyjskiego
                wszystkim, którzy tego zapragną. Następnym krokiem będzie "obrona
                obywateli rosyjskich, gdziekolwiek się znajdują". Rosja wykorzysta
                zapewne jakiś krok rządu ukrainskiego w obronie integralności
                państwa, zapewne na Krymie, gdzie znajduje się główna baza
                rosyjskiej marynarki wojennej, której Rosja nie ma ochoty opuścić.

Powinniśmy się temu przeciwstawić chociaż tymi mizernymi środkami,
                jakimi dysponujemy, np. w wystąpieniach na forum ONZ. Dlatego tę
                część wystąpienia Prezydenta oceniam pozytywnie.

Drugim ważnym tematem wystąpienia była kwestia reformy ONZ.
                Niewątpliwie instytucja ta wymaga reformy. Czy należy przeprowadzić
                ją w sposób proponowany przez pana Kaczyńskiego, to już inna sprawa.
                Wydaje mi się, że powiększanie Rady Bezpieczeństwa nie ma większego
                sensu - spowoduje tylko dalszy rozrost biurokracji i zwiększenie
                nieruchawości Rady. Z drugiej strony 15 członków Rada ma od czasów,
                gdy państw członkowskich było 3 razy mniej niż obecnie. Pojawiły się
                też nowe mocarstwa, przede wszystkim Indie, a Niemcy i Japonia,
                które przegrały wojnę i były jakiś czas w ogóle odsunięte od ONZ też
                zasługują na jakieś uwzględnienie, potencjalnie dotyczy to też
                Brazylii i być może Indonezji i Nigerii. Jeszcze inna kwestia - to
                dyktat mocarstw sprawowany dzięki prawu veta. Pan Kaczyński ma
                rację, że nikt nie powinien być sędzią we własnej sprawie, ale jego
                propozycję w tej materii oceniam jako nierealistyczną - przecież
                prawo veta wprowadzono własnie po to, żeby wielkie mocarstwa mogły
                bronić swoich interesów, nawet najbardziej chamskich i bandyckich.
                Nie sadzę więc, czy w dającej się przewidzieć przyszłości
                pozbawienie prawa veta mocarstwa działającego "we własnej sprawie"
                ma jakąś szansę realizacji.

Ale jest to ważny głoś w dyskusji. W końcu ONZ stał się głównie
                klubem dyaskusyjnym - i niewiele ponad to.
                • gburiaifuria Re: Dyskusja nad meritum? 25.09.08, 23:26
                  co to jest? polski podobno prezydent jedzie do US i zamiast (jesli juz) zrobic
                  cos pozytecznego dla Polski, gledzi o Gruzji? To mozeby zmienil obywatelstwo i
                  nie zawracal nam glowy. Gruzini sie na pewno uciesza. Zreszta ich sprawy sa mu
                  znacznie blizsze od polskich, wiec bedziee nareszcie na swoim miejscu.
                  • canisparvus Re: Dyskusja nad meritum? 26.09.08, 09:24
                    Czyżbyś był (była?) miłośnikiem Thackeraya? To znaczy, że masz
                    pewien poziom intelektualny, żeby zrozumieć, że w jak najbardziej
                    oczywistym interesie Polski jest niedopuszczenie do tego, żeby Rosja
                    uznała, że może sobie pozwolić na napadanie na sąsiadów, gdy to
                    wydaje się korzystne jej kołom rządzącym.

Postawiłbym więc hipotezę, że jesteś rosyjskim agentem wpływu - bo
                    chyba nie tzw. pożytecznym idiotą?
      • 28plk7b Ta kreatura mlaskała ,jakała i bredziła 25.09.08, 11:29
        jak zwykle.
    • jola_z_dywit_2006a Zal d.. sciska jak sie widzi Kaczorka.Ale dalismy 25.09.08, 06:46

ciala wybierajac Michnikowego "Szeryfa"
    • marekpatriota Zdrajcy Polski 25.09.08, 06:50

"Kazdy prawdziwy Polak, którego nie uwiodla kabala pruska i
      królewska, jest przekonany, ze zbawienie ojczyzny moze przyjsc tylko
      ze strony Rosji, inaczej naród zostanie zniewolony"

Stanislaw Szczesny Potocki

Tarcza - wieksze bezpieczenstwo?

Przed 8/20 kto by mial powód atakowac Polske.
      Po 8/20 tych powodów jest wiele.

Sily obce w Polsce - Wieksze bezpieczenstwo?

Maksyma wojenna - Wez wojne do wroga i trzymaj z daleka od siebie.
      Czy to nie jest to co Amerykanie robia kosztem moim, twoim i calego
      Polskiego narodu?

Zdrajcy Rzeczpospolity:

1792 ( I Rzeczpospolita) - Stanislaw Szczesny Potocki, Franciszek
      Ksawery Branicki, Dyzma Boncza-Tomaszewski...

2008 (III Rzeczpospolita) - Lech Aleksander Kaczynski, Donald
      Franciszek Tusk, Radoslaw Tomasz Sikorski...

Radoslaw Tomasz Sikorski:

-Jego zona jest amerykanska dziennikarka i pisarka Anne Applebaum
      -Od 1986 do 2006 posiadal równiez obywatelstwo brytyjskie

Wstancie z kolan i zacznijcie myslec, macie na to sile!

Czytajcie, rozmawiajcie o tym, pytajcie, domagajcie sie prawdy,
      informujcie!

• 3krotek Re: Zdrajcy Polski 25.09.08, 07:27
        > Wstancie z kolan i zacznijcie myslec, macie na to sile!
        >
        >
        > Czytajcie, rozmawiajcie o tym, pytajcie, domagajcie sie prawdy,
        > informujcie!

Niestety, to wygląda na walkę z wiatrakami.
        Współczesne społeczeństwo a szczególnie młodzi ludzie, którzy PRL znają z
        opowiadań ojca-solidaruchy i czarno białych migawek ze stanu wojennego
        wyświetlanych w TV, jest tak zindoktrynowane, że nie ma siły by myśleć samodzielnie.
        Mają głowy nabite wrogością do tzw. komunistów, esbeków, etc. bo tak im nakazuje
        obecna władza. Najlepszym dowodem jest próba pozbawienia prezydenta Wojciecha
        Jaruzelskiego emerytury - nawet wbrew prawu.
        Nie mają za to pojęcia co znaczy słowo honor, suwerenność, poczucie dumy
        narodowej. Zgoda na obce bazy wojskowe na terenie Polski jest dla nich czymś
        naturalnym. Okupacja krajów, które nigdy w historii nam niczego nie zawiniły
        jest im również naturalna.
        Od kogo więc wymagasz myślenia, od bydła karmionego w Mc Donaldach?
        • zigzaur Re: Zdrajcy Polski 25.09.08, 09:02
          Odwrotnie.

Część współczesnego społeczeństwa jest karmiona bzdurami, jak to niby było
          dobrze za komuny, bo niby "była praca". Była ale za 20 USD na miesiąc. W dodatku
          wypłacane nie w pieniądzu ale w bezwartościowej makulaturze. Sklepy były puste,
          za kupno każdego atrakcyjnego towaru (samochodu, pralki, względnie ładnej
          odzieży czy papieru toaletowego) trzeba było dawać łapówkę. Nie było prawie
          telefonów (miała je nikła część ludności, około 10 %), nie było mowy o
          internecie. Żeby wyjechać za granicę, trzeba było napisać stos podań a być może
          i donosów.

McDonaldsów istotnie nie było. W ogóle ludność rzadko jadała mięso. Codziennym
          pokarmem były różne kaszany, pasztetówy i salcesony.

Oczywiście, obce bazy wojskowe były i nikomu do głowy nie przychodziło nawet o
          tym dyskutować.
          • wrojoz Panie Kaczyński, Pana czas już minął.! 25.09.08, 10:24
            • blue911 Re: Panie Kaczyński, Pana czas już minął.! 25.09.08, 10:28
              Jak na goscia z 20% poparcia to ma tupet!
          • 3krotek Re: Zdrajcy Polski 25.09.08, 15:45
            Za młody widać jesteś, dlatego bzdury piszesz.
            W PRL-u nikt głodny nie chodził, nikt ni9e zbierał puszek po śmietnikach, nikt
            nie został eksmitowany na ulicę.

Co z tego że teraz zarabiasz 500 dolarów/miesiąc, skoro wszystko idzie na
            podatki w różnych formach, ZUS, opłaty za leczenie, za szkoły i pozostaje Ci
            mniej niż 20 dolarów?
            Założę się, że wtedy ludzie jedli więcej mięsa (MIĘSA!) niż dziś, gdy kiełbasa
            zawiera 5-10 % mięsa a resztę stanowi soja modyfikowana genetycznie i pełno chemii.

Rzeczywiście, internetu nie było, telefonów komórkowych też nie...
            Oj, debilizm, debilizm dzisiejszej młodzieży :)
            • canisparvus Re: Zdrajcy Polski 25.09.08, 16:17
              Nie wiem, w jakim wieku jest zigzaur. Ja jestem równolatkiem PRL-u i
              dobrze go pamiętam. Pewnie, niektóre jego aspekty się demonizuje,
              ale ogólna charakterystyka wypada według mnie absolutnie ujemnie.

Mięso nie jest dla mnie wyróżnikiem jakości życia. W czasach Gomułki
              i Gierka jadłem go mało - trudno było nam wystać je u rzeźnika.
              Wtedy, gdy już nie było wyjścia - np. przed świętami, odczuwałem to
              jako przykrą szykanę reżimu. Szczególnie dobrze wryła mi się w
              pamięć Wielka Sobota roku 1977, gdy w zadymce czekałem 2 godziny na
              szynkę, a dostałem płat mięsa szynkopodobnego, który trzeba było
              jeszcze ugotowac. Paradoksalnie więcej mięsa jadłem za
              Jaruzelskiego - było na kartki, więc nie należało kartek marnować a
              tym bardziej darować komunie.

Nie wiem, czy eksmitowano kogoś na bruk, ale bezdomni też się
              zdarzali. Ja czekałem na swoje M2 22 lata, w końcu dostałem je w
              1996 roku dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności. Musiałem
              zresztą zapłacić za to oszczędnościami całego życia - dobrze, że
              oszczędzałem na książeczce mieszkaniowej dużo ponad obowiązek i
              mogłem ją w końcu zrealizować - mój szwagier ma ją do dzisiaj i nie
              wie, co z nią zrobić.

Jeśli chodzi o telefon, też dorobiłem się go dopiero po upadku
              komuny. Tylko dla Ciebie jest tajemnicą, że kolejka trwała
              kilkanaście - 20 lat.

Ale sprawy bytowe to tylko cząstka jakości życia. Dla mnie
              porażająca była beznadzieja, brak perspektyw na lepsze jutro, przy
              wrzaskliwej propagandzie, jak to u nas jest dobrze. Niemożność
              dotarcia do tych książek, do których chciałbym dotrzeć. Awanse ludzi
              miałkich, ale "sprawdzonych towarzyszy", którzy prywatnie też pluli
              na komunizm, ale oficjalnie go popierali i to władzy wystarczało. Ta
              atmosfera szarzyzny i zakłamania.

Jeżeli tego nie pamiętasz, to znaczy - albo byłeś za młody, albo
              należałeś do właścicieli lub pieszczoszków Polski Ludowej.
            • shithead Re: Zdrajcy Polski 25.09.08, 20:36
              Był syf aż dudniło więc nie pier..l.
              Żygać się chciało na ten wasz komuszy "dobrobyt".
              Teraz natomiast ciemnota popierająca wtedy komuchów pokochała rydzka i inne
              katolskie wszy. Jedyne co umieją to domagać się przywilejów i easy money. In
              real world - no fucking way. Think for yourself and question autorities!! Take
              your life and future in your own hands.
    • gozdziej12 L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bez.. 25.09.08, 06:59
      pojechał, postękał, odwiedził toaletę i może wracać... a świat miał ubaw po
      pachy... nawet sako nie był tak antyrosyjski w swoim wystąpieniu... może nasz
      prawie że napoleon powinien sobie przypomnieć jakiego kraju jest prezydętem...
      najśmieszniejsze jest że takie nic pragnie tu narzucać radzie bezpieczeństwa
      swoje rozwiązania... dr prawa tak jak jego brat... ale jedna zaleta tej wizyty -
      nie ma go w kraju... może niech już tam zostanie... będzie mógł odstawiać szopę
      co dzień... a my powiemy że wysłaliśmy go na terapię...
    • grajag L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bez.. 25.09.08, 07:03
      jola...,jedno dobre przemówienie w dodatku napisane przez specjalistów nie
      świadczy o zmianie w myśleniu i postępowaniu kaczorka.Jaki jest NA
      PRAWDĘ,widzieliśmy kiedy jego brachol rządził,a i teraz spory z rządem "mówią
      same za siebie".
      • pogromca_gamonia Mały Tłumok miał swoich 5 minut. Zapomnijmy to. 25.09.08, 07:30
    • jerzy.zywiecki L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bezp... 25.09.08, 07:29
      Dla prezydenta wyrwanie Kosowa - historycznego centrum Serbii było
      moralne i w zgodzie z Kartą NZ a usamodzielnienie się Osetii
      odwiecznych wrogów Gruzji już moralnym nie jest.Tyle wrzeszczy na
      Stalina i komunę a chce podrzzymywać decyzję batiuszki o deportacji
      Osetyńców za Ural i włączeniu Ostii do Gruzji.
    • sanek7 L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bezp... 25.09.08, 07:30
      No i pogadał sobie a i tak wszyscy na świecie jego i jego słowa mają w d...
    • malford Same bzdury 25.09.08, 07:31
      Inwazja Rosji na Gruzję była złamaniem prawa międzynarodowego i
      triumfem zasady "siła przed prawem". A czym, drogi panie, była
      inwazja na Irak? Żeby wygadywać takie brednie, trzeba być albo
      szaleńcem, albo skrajnym cynikiem. Całej tyrady nie chce mi się
      nawet czytać. Wolę Ahmadineżada.
      • zigzaur Re: Same bzdury 25.09.08, 08:57
        Skoro wolisz islamskiego fanatyka i ludobójcę, to dlaczego mieszkasz w Europie i
        korzystasz z Internetu?

Inwazja na Irak w 2003 była dokładnie tym samym, czym była inwazja na Normandię
        w 1944.
        • acs-13 [...] 25.09.08, 09:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • eva15 Re: Same bzdury 25.09.08, 10:21
          zigzaur napisał:

> Skoro wolisz islamskiego fanatyka i ludobójcę, to dlaczego
          >mieszkasz w Europie i korzystasz z Internetu?

Bush nie jest "islamski", reszta się zgadza, ale nie zrozumiałeś, on
          miał na myśli Ahmadinedżada.

> Inwazja na Irak w 2003 była dokładnie tym samym, czym była inwazja
          >na Normandię w 1944.

Acha, znaczy, że na koniec wojny USA znów Polskę Moskwie sprzedadzą.
          To b. możliwe. Przypadek Gruzji, której USA nie pomogły zdaje się to
          potwierdzać.
          • wrojoz PiS do lamusa. 25.09.08, 10:25
          • blue911 Re: Same bzdury 25.09.08, 10:31
            Ten dziobaty tak kreci,ze Polske znow wprowadzi pod but rosyjski.
            Widze to ,jak w koszmarnym snie. Trzeba byc slepym albo pijanym zeby
            tego nie widziec. Ktos pomyslal na czyje polecenie on to robi?
          • tatarskibat Mieszacie się w zeznaniach kremladzie 25.09.08, 14:56
            każdą swoją wypowiedzią potwierdzacie bandycki charakter interwencji rosyjskiej.
            Ech duraki duraki...
        • janma46 Re: Same bzdury-do zigzaura 25.09.08, 10:40
          Dla ciebie jest tylko jedna rada:weź się rozpędź i uderz mocno głową
          w kant muru,może wtedy coś w mózgu ci się przestawi i będziesz
          myśleć i rozumować samodzielnie a nie w oparciu o propagandę
          wielkiego brata zza oceanu i naszych tzw.lizodupów i mędrców
          politycznych.Czy ludzie twojego pokroju(hrabia-monte-
          hristo,palestrina itp.)muszą zawsze być pod czyimś kopytem i
          propagować ich racje a samemu dostawać po tyłku,nie będę rozwijał
          tego tematu podam tylko jeden przykład - sprawa wiz.
    • bereciara L. Kaczyński 25.09.08, 07:32
      Czemu tak już jest na tym świecie że im głupszy facet to z determinacją i po
      trupach pcha się na wysokie stanowiska w państwie.
      Tu jest problem i to konsylium lekarskie powinno zbadać.
      Nie tylko Lecha to dotyczy tego drugiego kawalera złotej gwiazdy też.
      Jestem Napoleonem jestem jeden z nich twierdzi.
      Na pytanie czy z nim wszystko w porządku odpowiada że tak w porządku ale gorzej
      z moją kobitą cały czas twierdzi że Marią Kaczyńską jest i tak się przedstawia.
    • rokets_w Re: L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady B 25.09.08, 07:34
      emerytka2004 napisała:

> Przemówił i jak zwykle należy się za
      > naszegopanaprezydencikakochanego wstydzić.
      --------------------------------------------------------------
      Ciekawa twoja opinia. A na jakiej podstawie to mówisz, bo ja twierdze ze jesteś
      POsrańcem
      • 5m00tny Re: L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady B 25.09.08, 07:39
        rokets_w napisał:

> Ciekawa twoja opinia. A na jakiej podstawie to mówisz, bo ja
        twierdze ze jesteś
        > POsrańcem

A ja wnoszę że ty jesteś PiSiorem skoro w każdym wyrazie
        zaczynającym się od literek "p" i "o" wstawiasz wielkie litery.
        Zastanawiam się czy to choroba czy po prostu wolska gramatyka?
    • neiden L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bezp... 25.09.08, 07:38
      patrze na ten cyrk i przypomina mi sie sprawa serbji.czy "nasz"
      prezydent juz zapomnial, ze popieral rozbior tego kraju? w
      przyszlosci bedziemy sie pytac - mr prezident do you remember kosowo?
      • yoonac Re: L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Be 25.09.08, 07:48
        Kaczyński, kończ Waść, wstydu oszczędź!!!
      • smok_sielski Re: L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Be 25.09.08, 08:13
        > przypomina mi sie sprawa serbji.czy "nasz"
        > prezydent juz zapomnial, ze popieral rozbior
        > tego kraju?

No, ale wtedy to byl rozbior przy poparciu naszego sojusznika USA. Inwazja na
        Irak i Afganistan tez byla "sluszna". Inni przywodcy europy tez sa dwulicowymi
        hipokrytami, ale przynajmniej siedza cicho i nie robia z siebie idiotow...
        smok
      • koneser10 masz kłopoty z pamiecia? 25.09.08, 10:15
        z poparciem dla Kosowa pospieszyl nie kto inny jak Radzio Sikorski,
        akurat prezydent tutaj Sikorskiego musial hamowac....
        Kaczynski nie byl entuzjasta uznania Kosowa...
        pretnesje w sprawie Kosowa kieruj do POkemonow
    • kaczkawrydzykach Kaczor przemówił po wolsku i nikt go nie słuchał 25.09.08, 07:55
      • hrabia-monte-christo ----seplenienia ludego Kaszuba nikit nie lozumie-- 25.09.08, 08:03
        • wrojoz Brawo PO. Brawo Tusk.!!! 25.09.08, 10:18
    • tenare L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bez.. 25.09.08, 07:56
      To co mówił Pan Prezydent w ONZ było zwykłym bełkotem bez sensu i treści. Utarte
      slogany antyrosyjskie w stylu pieniackim.
    • hrabia-monte-christo ------kiedy Gw napisze o sfalszowanym dokumencie-- 25.09.08, 07:57
      • hrabia-monte-christo Re: ------lodziarza Karnowskiego z PO ???--------- 25.09.08, 07:59
        no ale chyba jednakl za wiele wymagac oczerniania kolesi papy syncia
        Tusia z redakcji GW

GW jak Trybuna Ludu pisze o wladzy PO albo dobrze albo wcale buhahaha

Prokuratura ma dowody na to, że w sopockim magistracie spreparowano
        opinię miejskiego konserwatora zabytków – dowiedziała się "Rz".
        Dokument, będący wsparciem dla prezydenta Jacka Karnowskiego,
        powstał po wybuchu afery sopockiej i został antydatowany.

www.rp.pl/artykul/2,195330_Falszywka_dla_Karnowskiego.html
        • wrojoz Kaczyńscy muszą odejść.!! 25.09.08, 10:19
      • wrojoz Brawa dla Polski bez Kaczyńskich.! 25.09.08, 10:19
    • kolomyia Który kraj chciałby mieć takiego prezydenta? 25.09.08, 07:58
    • kaczkawrydzykach Kaczyński nawet w Wolsce ma znikome poparcie 25.09.08, 08:01
    • evident największa pomyłka wyborcza 25.09.08, 08:01
      tragedia, gęba pełna frazesów bez ładu i składu
    • hrabia-monte-christo ------a kiedy plemiel-len werzmie sie do pracy ?-- 25.09.08, 08:02
      nawet |GW juz ledwo udaje sie przykrywac lenistwo ludego nieloba
      • wrojoz Kaczyńscy to wybryk natury. 25.09.08, 10:20
    • kaczkawrydzykach Czy złodziejskie pisuary zwrócą po 300 zł do Sejmu 25.09.08, 08:02
      • hrabia-monte-christo ----kiedy Thusk odda 1,5 mln za wycieczke do Peru 25.09.08, 08:04
        • wrojoz Kaczyńscy psują Polskę. 25.09.08, 10:21
    • kacper31 Kiedy raport o stanie zdrowia prezydenta Kaczyński 25.09.08, 08:05
    • kacper31 Wstyd posł. PiS chcieli wyłudzić po 300 zł z Sejmu 25.09.08, 08:08
      • hrabia-monte-christo ----Tusk wyludzil 1,5 mln na wycieczke do Peru---- 25.09.08, 08:17
        • wrojoz Kaczyński już się spalił! 25.09.08, 10:21
    • eva15 Kaczyński powygrażał Rosji jak Ahmadinedżad USA 25.09.08, 08:33

Tyle, że Kaczyński bez zdania racji
    • kroliklesny L. Kaczyński w ONZ o Gruzji, reformie Rady Bezp... 25.09.08, 08:41
      Smieszne byloby to wystapienie, gdyby nie bylo zalosne. Czy pan K.
      wspomnial o agresji USA i Polski w Iraku? Glosow w III swiecie
      napewno nie zdobyl, obiecujac "zwyciestwo" w Afganistanie.
      Zwyciestwo czego/kogo? Kultury dolara nad miejscowa kultura rodowa?
      Czy wspomnial pan K. o nieposzanowaniu ONZ-u przez USA, do ktorego
      ochoczo przylaczyla sie Polska, lamiac postanowienia Rezolucji nr
      1244 Rady Bezpieczenstwa w sprawie suwerennosci Serbii nad Kosowem?
      Zroznicowanie zrodel energii? OK, ale takze zroznicowanie drog jej
      przesylania. Zeby jakis oszolom w Polsce nie mogl zakrecic kurka z
      Rosji do Niemiec!
    • euro.pa Kaczor protwestowal pzrecis sobie i Bushowi, 25.09.08, 08:50
      mowiac nie dla SILY PONAD PRAWEM?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka