Dodaj do ulubionych

Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody

07.12.08, 11:35
By żyło się lepiej! Ile dostał Palikot i Pitera za dzielne zwalczanie PiS i
Prezydenta?
Obserwuj wątek
    • profanum_vulgus 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich. 07.12.08, 11:39
      Mają tanie państwo i liberalizm gospodarczy. He he he.
      • eszp Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 11:43
        profanum_vulgus napisał:

> Mają tanie państwo i liberalizm gospodarczy. He he he.
        I będzie nas więcej:))) Już się bój, moherku!!!
        • profanum_vulgus Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 11:46
          Więcej idiotów głosujących na PO?
          Jest się czego bać.
          • gamon0 Z expose Tuska:... 07.12.08, 11:50
            Z expose Tuska:
            "Tu, w tej Izbie przedstawiciele mojego rządu każdego miesiąca,
            powtarzam, każdego miesiąca będą informowali Wysoką Izbę i polską
            opinię publiczną o kolejnych decyzjach likwidujących przywileje
            władzy, przywileje prawne i materialne. Nie będzie takiego miesiąca,
            aby kolejna informacja o naszych kolejnych decyzjach nie docierała do
            opinii publicznej."
            • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: Z expose Kaczynskiego:... 07.12.08, 12:10
              "Rząd Jarosława Kaczyńskiego nie wybija się na tle wcześniejszych. Obecna Rada
              Ministrów przyjęła mniej ustaw i rozporządzeń. Wczoraj, w 99 dniu swojego
              urzędowania premier podsumował swoje dotychczasowe dokonania.

Kaczyński przekonywał, że dotrzymuje słowa i realizuje program Polski
              solidarnej. W zapomnienie odeszło jednak hasło taniego państwa."

"Rosną nie tylko szeregi urzędników, mnożą się także resorty.
              Częścią umowy koalicyjnej było zapewnienie stanowisk zastępom działaczy
              Samoobrony i LPR, dlatego specjalnie dla nich ministerstwo infrastruktury
              podzielono na trzy osobne resorty, powstały więc trzy nowe: budownictwa (dla
              Samoobrony), gospodarki morskiej (LPR), rozwoju regionalnego."

z expose Kaczynskiego : ""Tanie państwo dzięki tej ekipie stanie się faktem."
              • gamon0 Co to za tekst? Rozdzielnik PO dla forumowiczow? 07.12.08, 12:15
                :)

a konkretne liczby i porownanie?
                • barnaba444 gamon0-anwad.. SBckie scierwo ma dyżur... 07.12.08, 12:18
                • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: Co to za tekst? Rozdzielnik PO dla forumowicz 07.12.08, 12:18
                  nie korzystam z twoich metod. widocznie interesujesz sie polityką od roku,
                  wczesniej byles dzieckiem i niewygodnych rzeczy dla siebie nie pamietasz :)

prawy.blox.pl/2006/05/PIS-Glosi-tanie-panstwo-dlatego-rzad-jezdzi-BMW.html
                  www.ciekawostki.org/o-politykach/4-lata-taniego-panstwa-wg-pis/
                  www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070720/REPORTAZ/70720011
                  • gamon0 to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl... :) 07.12.08, 12:28
                    docinek chybiony... :)))

• rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl. 07.12.08, 12:30
                      dla ciebie kazdy jest chybiony poza twoim wlasnym :)

i ewentualnie radia maryja
                      • gamon0 Re: to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl. 07.12.08, 12:33
                        skoro imputujesz mi rzeczy niezgodne z prawda, to chybiony - nic
                        wiecej, nie bierz tego osobiscie :)

a z radiem znowu pudlo!... :)))
                        • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl. 07.12.08, 12:35
                          ciebie boli tylko jak PO dopuszcza sie nieprawidlowosci
                          nie potrafisz zrozumiec najprostszej rzeczy na swiecie

PiS kradł
                          SLD kradło
                          PO kradnie
                          • sympatyklewicy Re: to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl. 07.12.08, 13:09
                            rynsztokovy_blazen_niesiolek napisała:

> ciebie boli tylko jak PO dopuszcza sie nieprawidlowosci
                            > nie potrafisz zrozumiec najprostszej rzeczy na swiecie
                            >
                            > PiS kradł
                            > SLD kradło
                            > PO kradnie
                            towarzyszu jeżeli chcieliście w ten sposób obronić PełO to zła
                            droga ...
                            • wyksztalciuch.jeden Re: to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl. 07.12.08, 13:49
                              Ale taka jest prawda, różni się tylko skala. Osobiście mam nadzieję, że obecnie
                              są to jednostkowe przypadki, choć pewnie jestem naiwny. Ale przynajmniej nie
                              towarzyszy temu hipokryzja jak za czasów PiS (vide "tanie państwo").
                              • sympatyklewicy Re: to brzmi jak Pitery tropienie dorsza za 8 zl. 07.12.08, 14:00
                                wyksztalciuch.jeden napisał:

> Ale taka jest prawda, różni się tylko skala. Osobiście mam
                                nadzieję, że obecnie
                                > są to jednostkowe przypadki, choć pewnie jestem naiwny. Ale
                                przynajmniej nie
                                > towarzyszy temu hipokryzja jak za czasów PiS (vide "tanie
                                państwo").
                                "choć pewnie jestem naiwny" - jak sam mówisz, a o tanim państwie
                                obecny rozdawca nagród mówi przy każdej okazji ...
                          • gamon0 no widzisz rynsztokovy_blazen_niesiolek, podpadles 07.12.08, 13:14
                            :)))
            • frankyy Władza okrada państwo tzn. podatników !!! 07.12.08, 14:18
          • sympatyklewicy Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 13:01
            profanum_vulgus napisał:

> Więcej idiotów głosujących na PO?
            > Jest się czego bać.
            chyba nie każdy kto uwierzył tym krętaczom z PełO jest idiotą ...
          • nirelle Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 14:56
            profanum_vulgus napisał:

> Więcej idiotów głosujących na PO?
            > Jest się czego bać.
            To prawda.
      • epicki Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 11:45
        a jaki mielismy wybor? wybrac ponownie kaczynskich?
      • a.k.traper Raczej 6mln nie uwierzyło Kaczyńskiemu. 07.12.08, 12:50
        Zauwaz pewna prawidłowość, Polacy zrozumieli swój błąd z poprzednich
        wyborów, albo ich jeden facet oszukał albo jest zwyczajnym
        nieudacznikiem. Ja osobiscie nigdy bym na niego głosu nie oddał bo
        znam te osobę od bardzo dawna i wiem że nie ma pojęcia o
        zarządzaniu, podobnie jak jego klakierzy, nie ukrywam że
        obserwowałem z ciekawoscią i pewna nadzieją że zostanę pozytywnie
        zaskoczony, niestety, sam widziałes jak to wygladało, począwszy od
        zarządzania skończywszy na standardach moralnych. Gdybys chciał
        kiedys porównać procent wyborców danych partii prowadzących
        działalnośc na własny rachunek a tych pobierających pensję w
        urzedach państwowych to zauważyłbys pewna prawidłowość. Dzisiaj ok.
        50% nie przyznaje sie do głosowania na L.Kaczyńskiego i PiS mimo iz
        głosowali, wstydza się przyznac do własnej naiwnosci, nikt nie chce
        mieć szefa głupszego od siebie.Ja nie miałem złudzeń co do pewnych
        założeń Tuska, zwyczajny opór materii, ciekaw byłem właśnie jak sie
        zachowa PiS, nie zaskoczyli mnie,wiesz jakie ich hasło powinno
        brzmiec? Mamy jedna Polskę i wspólnie za nia odpowiadacie.
      • and192 Tu nie problem w Tusku ani Kaczyńskim! 07.12.08, 12:54
        Jeden Rokita chciał ograniczać ministerstwa i został wykopany z
        polityki. Ministerstwa, to kilkanaście tysięcy dobrze płatnych,
        nikomu do niczego nie potzebnych - oprócz samych beneficjentów -
        etatów! Te rojowiska nierobów są tak samo potrzebne każdej władzy,
        bo inaczej kto by chciał bawić się w politykę?
      • sympatyklewicy Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 12:58
        profanum_vulgus napisał:

> Mają tanie państwo i liberalizm gospodarczy. He he he.
        towarzysze z PełO gzie jesteście, trzeba pisać ile to więcej
        wydawały poprzednie rządy (nawet jeżeli jest to nieprawda) ...
        • makmag Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 13:22
          No widzisz, teraz to ty pudłujesz, bo sympatycy PO nie rzucają się na wszystkich
          niezależnie od tego czy racja jest po ich stronie czy nie. Ale rozumiem, że jest
          ci ciężko że nie masz komu się rzucić do gardła, nastawiłeś się na gryzienie a
          tu nie ma kogo :)))))
          • sympatyklewicy Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 13:28
            makmag napisała:

> sympatycy PO nie rzucają się na wszystkich
            > niezależnie od tego czy racja jest po ich stronie czy nie.
            oj rzucają się, rzucają, poczytaj ich wypowiedzi, tylko przy tym
            artykule jakoś ich mniej ...
            • makmag Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 13:29
              Skoro ich mniej to chyba jednak mijasz się z prawdą...
              • sympatyklewicy Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 13:41
                makmag napisała:

> Skoro ich mniej to chyba jednak mijasz się z prawdą...
                nie zrozumiałeś, przeczytaj jeszcze raz, jest ich mniej przy tym
                artykule, ja chyba nawet domyślam się dlaczego, i cieszę się, bo
                myślę że zostało u nich odrobinę miejsca na refleksję, ale ci
                najbardziej zacięci są, tylko argumenty jakby im troszkę stępiały.
                Jak zechcesz kiedyś czytać moje wypowiedzi to zuważysz że nikomu
                nie "rzucam się do gardła", nawet Palikotowi, mam słabość do
                ludzkiej zajadłości, ty chyba sądzisz po sobie ...
                • makmag Re: 6mln ciemniaków uwierzyło Tuskowi. Żal mi ich 07.12.08, 14:01
                  A jednak nadal upieram się, że mijasz się z prawdą.
                  Po pierwsze, to że zdarzają się pieniacze wśród zwolenników PO nie oznacza, że
                  jest to reguła.
                  Po drugie twoje zaczepki mówiące o niedosycie wrażeń najlepiej świadczą, że to
                  ty jesteś pieniaczem i szukasz awantur.
                  A po trzecie gdybyś ty poczytał moje komentarze to zauważyłbyś że poniosło mnie
                  tylko raz wobec ostatnich wypowiedzi Kaczora na temat Niesiołowskiego, ale to
                  już całkiem inna historia.
                  Zwolennikom PO jak widać nie brak refleksji, a tobie?
    • makmag Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 11:46
      No akurat Palikot nie jest pracownikiem żadnego ministerstwa, myślę zresztą że
      jest on na tyle bogaty, że raczej ufundowałby nagrodę prywatną dla tego, kto
      najdotkliwiej dokuczy prezydentowi:)))
      A poważnie - też uważam, że w czasach kryzysu nie stać państwa na nadmierne
      nagradzanie urzędników. Aczkolwiek jest jasne, że nagrody są normalną rzeczą i
      nie ma co do tego wątpliwości. Pytanie jeszcze ile osób dostało te nagrody, tzn
      na ile osób dzieli się ta suma. No i za co? I uważam, że rząd powinien się z
      nich zwierzać za pomocą BIP. To w końcu pieniądze z budżetu, czyli zrzucamy się
      na nie wszyscy i mamy prawo wiedzieć na co idą. Dotyczy to z resztą całego budżetu.
    • guru133 Kolejny bal na Titanicu trwa?:) 07.12.08, 11:46
      .
    • brzezie76 Tanie panstwo. 07.12.08, 11:49
      Jeszcze jeden cod legl w gruzach,mialo byc tanie panstwo,a lekka reka rozdaje
      sie pieniadze podatnikow. W mysl hasla:By zylo sie lepiej,ale rzadzacym.
      • dr.sharpee Re: Tanie panstwo. 07.12.08, 12:09
        Z tego, co pamiętam to "Tanie Państwo" miało być już za Sejmu V
        kadencji, nieprawdaż?

Ale wracając do tematu dyskusji...
        Systemu motywacyjnego doświadczam na własnej skórze każdego roku.
        Jest to jakieś 200 PLN miesięcznie (średnio) - jedni mają więcej,
        inni mniej. Przy podstawowej pensji netto 1660 PLN łącznie
        otrzymujemy wynik 1860 PLN. Proszę się zastanowić nad wysokością tej
        kwoty i uświadomić sobie, że każdego miesiąca urzędnik państwowy
        musi sobie jakoś z nią poradzić.
        Pozdrawiam!
      • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: Tanie panstwo. 07.12.08, 12:16
        Tanie panstwo Jarosława:

1. Doradcą ministra pracy Anny Kalaty z Samoobrony została 25-letnia Sylwia
        Kukiełka, od kilku lat partnerka i matka dziecka Krzysztofa Filipka, człowieka
        numer dwa w Samoobronie.

2. Annie Kalacie doradza też Marcin Martynowski, redaktor faszyzującego i
        chętnie cytującego Hitlera pisma "Odala”.

3. CBA ogłosiło przetarg na zakup 108 samochodów za około 8 mln zł, w kwietniu
        zaś został zorganizowany przetarg na nowe samochody dla urzędników rządowych,
        wojewódzkich i z agencji państwowych na zakup 456 aut za kwotę 33 mln zł), wozi
        się samolotami za darmo po całym świecie, dzwoni ze służbowych komórek ile chce,
        obsadza pączkujące etaty w administracji, powiększa siedziby dla urzędników (w
        maju resort gospodarki morskiej przeniósł się do nowej siedziby - czynsz wrósł z
        24 tys. do 100 tys. zł miesięcznie).

4. Minister pracy w barku chętnie widziałaby meble skrzyniowe dające komfort i
        poczucie prywatności, a także podłogę z drewna egzotycznego. Ściany mają być w
        odcieniach piaskowych. A domową atmosferę wnętrza ma podkreślać obniżający się
        sufit. Za przebudowę i remont wnętrza sali i zaplecza o łącznej powierzchni
        niecałych 31 metrów kwadratowych Anna Kalata jest gotowa zapłacić do 137 tys.
        euro (czyli nawet 520 tys. zł). Ale to kropla w morzu wydatków na państwo. A
        państwo jest państwowe, czyli nasze wspólne, więc można go używać.

• sympatyklewicy Re: Tanie panstwo. 07.12.08, 13:22
        brzezie76 napisał:

> mialo byc tanie panstwo,a lekka reka rozdaje
        > sie pieniadze podatnikow. W mysl hasla:By zylo sie lepiej,ale
        > rzadzacym.
        chyba niewielu miało złudzenia że premier jeszcze kogoś miał na
        myśli ...
    • ursynow33 Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 11:50
      CZEKAM NA RAPORT ILE WYDALA KANCELARIA PREZYDENTA NA NAGRODY DLA
      SWOICH PRACOWNIKOW?
      • nuta15 Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:15
        Łączny budżet Kancelarii Prezydenta za 2007r, to 160 mln. Jak to się
        ma do 200 mln wydanych przez rząd PO-PSL tylko na nagrody dla
        pracowników ministerstw. Inne portale podają to porównanie, GW
        zmilczała.
        • esmeralda_pl Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:37
          Nuta, a ile osób pracuje w Kancelarii, a ile łącznie we wszystkich
          ministerstwach??? Rusz główką i zobaczysz gdzie wydaje się więcej
          pieniędzy
          • nuta15 Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:43
            "Rusz główką" - to jest zestawienie rocznych wydatków kancelarii
            prezydenta i jednorazowych nagród w ministerstwach.
            • esmeralda_pl Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:48
              powtórzę pytanie: ile osob pracuje w kancelarii, a ile we wszystkich
              ministerstwach???
              • profanum_vulgus Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:51
                Rozumiem, że nagle urzędnicy zaczęli zwiększać wydajność
                swojej pracy o 300-400% skoro wydatki na nagrody w 2008
                są 3-4 razy wyższe niż rok wcześniej??
                • ardzuna Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:54
                  W niektórych urzędach, w których były głodowe pensje, zostały
                  zwiększone fundusze wynagrodzeń. Nadal jednak nie są to pensje
                  oszałamiające w porównaniu z rynkowymi.
                  W ub. roku w dziale szkolnictwo wyższe rotacja pracowników wyniosła
                  podobno 40% z powodu zbyt niskich wynagrodzeń - chciałbyś, żeby w
                  administracji państwowej co roku wymieniała się prawie połowa
                  personelu> Uważasz, ze w takich warunkach możliwe jest skuteczne i
                  sensowne rzadzenie państwem?
                  • profanum_vulgus Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 13:02
                    Sprawa dotyczy nagród dla urzędników nie ich wynagrodzeń.
                    Zatem jak ma się to co piszesz do tematu?
                    • ardzuna Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 13:07
                      Nagrody sa częścią funduszu płac, ale może o tym nie wiedziałeś.
                      Nagrody, tak jak i pozostała część wynagrodzenia, trafiają do
                      kieszeni pracownika - to też gwoli twojej informacji. Nie są
                      wypłacane w kosmos. Wreszcie w niektórych ministerstwach nie było
                      możliwe podwyższenie płacy zasadniczej, co starano się pracownikom
                      choć trochę skompensować nagrodami.
                    • gtomasso Czego nie rozumiesz? 07.12.08, 13:08
                      Jak przeciętne wynagrodzenie wynosi 800 zł na rękę na miesiąc, to się podnosi
                      ten ochłap np. poprzez właśnie nagrody... a jak ktoś zarabia 800 zł za normalną,
                      etatową pracę w urzędzie, to się potem ludzie nie dziwcie, że urzędy działają
                      tak jak działają... jaka płaca, taka praca, no nie?

W pewnej dyscyplinie naukowej pewien jej guru już dawno stwierdził, że
                      biurokracja, żeby dobrze i sprawnie działała, musi być dobrze opłacana - a tego
                      u nas nigdy nie było i jaką mamy biurokrację - każdy widzi.

I co do wydatków - uważam, że 200 mln na nagrody to przegięcie, lepiej po prostu
                      podnieść płace, byłoby uczciwiej... a kancelaria prezydenta to JEST Bizancjum -
                      ludzi tam pracujących jest znaaaacznie mniej, niż w adm rządowej ;)
                  • sympatyklewicy Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 14:06
                    ardzuna napisała:

> W niektórych urzędach, w których były głodowe pensje, zostały
                    > zwiększone fundusze wynagrodzeń. Nadal jednak nie są to pensje
                    > oszałamiające w porównaniu z rynkowymi.
                    poszukaj pracy na rynku biurokracji i tak jest za dużo ...
                    • ardzuna Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 14:09
                      Nie widzę, bym cię prosiła o poradę. Pisałam za to o opłakanych
                      skutkach takiego poszukiwania pracy - w wielu urzędach jest tak duża
                      rotacja, że utrudnia to ich funkcjonowanie. Chciałbyś, żeby dużymi
                      projektami infrastrukturalnymi zarządzała młodzież z dwumiesięcznym
                      doświadczeniem, bo ta z trzymiesięcznym już idzie do pracy poza
                      administracją, gdzie może zarobić na starcie 4 razy więcej?
                      Chciałbyś, zeby zarządzało nimi stado nieudolnych i niezaradnych
                      osób, których na otwartym rynku nikt nie chciał, bo byli za słabi? a
                      tak własnie teraz bywa.
              • sympatyklewicy Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 14:02
                esmeralda_pl napisała:

> powtórzę pytanie: ile osob pracuje w kancelarii, a ile we
                wszystkich
                > ministerstwach???
                czytaj niżej, odpowiedziałem ci ...
            • ardzuna Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 12:51
              No i co z tego? Skala zadań kancelarii prezydenta i tylko jednego
              dowolnie wybranego ministerstwa jest nieporównywalna, a co dopiero
              zadań kancelarii prezydenta i innych ministerstw. Rozważ sobie
              znaczenie słowa "kancelaria":

kancelaria
              1. «część instytucji lub oddzielna instytucja zajmująca się
              załatwianiem spraw organizacyjnych, przyjmowaniem interesantów,
              prowadzeniem dokumentacji i korespondencji urzędowej itp.»
              2. «biuro prawnika»
              • kancelaryjny • kancelaryjka
              sjp.pwn.pl/lista.php?co=kancelaria
          • sympatyklewicy Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 13:55
            esmeralda_pl napisała:

> Nuta, a ile osób pracuje w Kancelarii, a ile łącznie we wszystkich
            > ministerstwach??? Rusz główką i zobaczysz gdzie wydaje się więcej
            > pieniędzy
            we wszystkich ministerstwach jest zatrudnionych dużo ludzi, dużo za
            dużo, pieniędzy też wydają dużo za dużo, a czy wszyscy pracują ???
      • sympatyklewicy Re: Ile wydala kancelaria prezydenta? 07.12.08, 13:49
        ursynow33 napisał:

> CZEKAM NA RAPORT ILE WYDALA KANCELARIA PREZYDENTA NA NAGRODY DLA
        > SWOICH PRACOWNIKOW?
        i tak trzba towarzysze z PełO, atak jest najlepszą obroną, w tym
        miejscu powinna jeszcze paść wysoka suma, choćby nie prawdziwa ...
    • anwad Czy się stoi, czy się leży - się należy!... 07.12.08, 11:51
      Jakie to wszystko POpaprane...
      • barnaba444 anwad-gamon0..leży i daje d...SB... 07.12.08, 12:19
        • profanum-vulgus Re: anwad-gamon0..leży i daje d...SB... 07.12.08, 12:23
          jak jego mamusia...
          • gtomasso i twój ojciec? 07.12.08, 13:09
            Co to za język???
            Typowy dla zwolenników PiS - obelg i insynuacji...
          • makmag Re: anwad-gamon0..leży i daje d...SB... 07.12.08, 13:33
            Co to za poziom? To jakaś prowokacja?
    • anakonda22 !!!!!!!!!!! 07.12.08, 11:56
      ..CZY KTOŚ JEST W STANIE OKREŚLIĆ ILE KOSZTOWAŁA WYCIECZKA DO Japonii naczelnego
      burmuszona IV RP...
      • nirelle Re: !!!!!!!!!!! 07.12.08, 15:07
        Nie zachowuj się jak idiota.Chyba, że jestes zwolennikiem PO - to i
        tak tego nie zrozumiesz.
        Prezydent wg mojej oceny za mało spotyka się z przedstawicielami
        światowej polityki, rządami i organizacjami społecznymi na świecie.
        To jest jedna z jego ról przy budowaniu dobrych kontaktów i
        promowaniu kraju.
        Nie porównuj jego wyjazdów do wycieczki słońca Peru.
      • sympatyklewicy Re: !!!!!!!!!!! 07.12.08, 15:32
        anakonda22 napisał:

> ..CZY KTOŚ JEST W STANIE OKREŚLIĆ ILE KOSZTOWAŁA WYCIECZKA DO
        > Japonii naczelnego
        > burmuszona IV RP...
        i tak trzeba towarzysze, atakować, zapomnieć o Peru ...
    • profanum_vulgus GWniane pismaki, czemu piszecie bez tego sarkazmu 07.12.08, 11:56
      tak charakterystycznego dla waszych "dziennikarskich"
      wypocin o Kaczyńskich?
      • barnaba444 profanum_vulgus , podaj parę przkładów ,UBolu... 07.12.08, 12:20
    • jasar Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 11:57
      Pracuję jako nauczyciel i otrzymuje jako motywacyjne 50 zł. To tak
      dla porównania. Bynajmniej, nie narzekam. Wiem, że w wielu szkołach
      otrzymują np. 10 zł. :)))
      Pozdrawiam.
      • sympatyklewicy Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 15:41
        jasar napisał:

> Pracuję jako nauczyciel i otrzymuje jako motywacyjne 50 zł. To tak
        > dla porównania. Bynajmniej, nie narzekam. Wiem, że w wielu
        > szkołach otrzymują np. 10 zł. :)))
        > Pozdrawiam.
        premier wspominał o was w ekspoze, chyba jeszcze pamięta ...
    • gamon0 Władza kocha luksus - Limuzyny dla ministrow... 07.12.08, 11:59
      Władza kocha luksus - LIMUZYNY DLA MINISTRÓW

www.efakt.pl/politycy/artykul.asp?artykul=38070
      Fakt zrobił generalny przegląd samochodów polskich notabli. Jakie
      auto może wozić urzędnika na kierowniczym stanowisku? Odpowiedź
      prawidłowa: tylko luksusowe. I wyposażone we wszystkie możliwe
      nowinki techniczne.Limuzyny ministrów:
      1. Radosław Sikorski (45 l.), minister spraw zagranicznych – bmw 7 –
      ponad 170 KM, reflektory ksenonowe, czujniki parkowania, alufelgi,
      systemy kontroli trakcji
      2. Waldemar Pawlak (49 l.), minister rolnictwa – bmw 7
      3. Grzegorz Schetyna (45 l.), minister spraw wewnętrznych i
      administracji – bmw 7
      4. Aleksander Grad (46 l.), minister skarbu – bmw 7
      5. Cezary Grabarczyk (48 l.), minister infrastruktury – skoda superb
      – podgrzewane fotele, radio z MP3, nawigacja satelitarna,
      przyciemniane szyby, klimatyzacja
      6. Ewa Kopacz (52 l.), minister zdrowia – peugeot 607 – dwustrefowa
      klimatyzacja (można ustawiać inną temperaturę z przodu i z tyłu
      samochodu), pięć systemów kontroli jazdy i hamowania, ksenonowe
      reflektory
      7. Katarzyna Hall (59 l.), minister edukacji – vw passat b6 –
      alufelgi, skórzana kierownica, elektryczne lusterka i fotele, 10
      poduszek powietrznych, tempomat, halogeny, kontrola trakcji
      • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: Władza kocha luksus - Limuzyny dla ministrow 07.12.08, 12:05
        "Dyrektorzy i członkowie zarządu w TVP nie chcą się wstydzić za słabe auta
        służbowe, więc zarządzili wielkie kupowanie nowych samochodów. Skorzystają nie
        tylko redakcje, które dostaną nowe wozy transmisyjne. Kierownictwo też się
        cieszy. Bo 16 nowych służbowych limuzyn do dyspozycji to w czasach drożejącej
        benzyny szczególnie cenne dobra."

w telewizji PiS też szaleją

warto wspomniec ze nagrody w czasie rządu PIS chociazby w resorcie
        infrastruktury wyniosly zaledwie ok. 15 mln mniej niż w rządzie PO

jedni i drudzy kradną na potęgę, gamon0 jednak ma zbyt ciasny umysł by zrozumiec
        ze obie partie to jedno i to samo bagno.

zbyt ciasny berecik gamoniu odcina ci doplyw swiezej krwi do glowy :)
        • sympatyklewicy Re: Władza kocha luksus - Limuzyny dla ministrow 07.12.08, 15:47

> jedni i drudzy kradną na potęgę, gamon0 jednak ma zbyt ciasny
          > umysł by zrozumiec
          > ze obie partie to jedno i to samo bagno.
          chodzi tylko o to, że PełO obiecywało, że będzie inaczej ...
      • profanum-vulgus gamon0,świnio, a jak było gdy rzadził PIS ? 07.12.08, 12:23
        • gamon0 chlopie, lepiej strzel sobie jednego i idz spac... 07.12.08, 12:30
          :)

• rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: chlopie, lepiej strzel sobie jednego i idz sp 07.12.08, 12:30
            gamon0 napisał:

> :)
            >

no wlasnie, strzel sobie kielicha jak Kruk lub Karski :)
            • gamon0 Re: chlopie, lepiej strzel sobie jednego i idz sp 07.12.08, 12:35
              Pijany poseł na podłodze sejmowego hotelu.

Dramat byłego wiceministra zdrowia rządu PO rozegrał się w czwartek
              późnym wieczorem, gdy jeszcze trwały obrady - relacjonuje "Fakt".
              Forma Grzegorka słabła z minuty na minutę. W końcu poczuł się tak
              zmęczony, że ruszył w kierunku swojego pokoju w hotelu poselskim.
              Ale nie dał rady. Zmęczenie było tak wielkie, że padł na podłogę. I
              zasnął snem sprawiedliwego.

www.dziennik.pl/wydarzenia/article270198/Pijany_posel_na_podlodze_sejmowego_hotelu.html

• rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: chlopie, lepiej strzel sobie jednego i idz sp 07.12.08, 12:37
                retoryka kaczynskiego

tobie cos pokazac to odplacasz tym samym :)
                mogles chociaz przy okazji napisac ze w obu partiach sie chleje :)
                i to w pracy
                • 33qq Re: chlopie, lepiej strzel sobie jednego i idz sp 07.12.08, 13:05
                  A ten wniosek skąd?
                • sympatyklewicy Re: chlopie, lepiej strzel sobie jednego i idz sp 07.12.08, 15:55

> retoryka kaczynskiego
                  >
                  > tobie cos pokazac to odplacasz tym samym :)
                  > mogles chociaz przy okazji napisac ze w obu partiach sie chleje :)
                  > i to w pracy
                  za lat mojej młodości jak krytykowały coś u nas USA to
                  odpowiadaliśmy: Au was to biją murzynów ...
        • sympatyklewicy Re: gamon0,świnio, a jak było gdy rzadził PIS ? 07.12.08, 15:50
          gamon0,świnio, a jak było gdy rzadził PIS ?
          nie wyzywaj go, przecież to nie on, a ty nie pamiętasz, że PełO
          zapewniało, że będzie inaczej ...
      • makmag Re: Władza kocha luksus - Limuzyny dla ministrow 07.12.08, 13:35
        A kiedy zostały zakupione?
      • pysz.michal Re: Władza kocha luksus - Limuzyny dla ministrow 07.12.08, 14:36
        sugerujesz, że minister powinien jeździć np. fiatem punto ??

Przecież to są najistotniejsze osoby w państwie, więc powinny mieć zapewnione
        odpowiednie warunki.

A systemy elektroniczne czy poduszki powietrzne nie są żadnym luksusem tylko
        coraz częściej podstawowym wyposażeniem.
    • ewa9823 solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 12:16
      teraz wiemy na czym polega - dać najwięcej swoim a zabrać
      społeczeństwu
      • barnaba444 GW jak zwykle kłamie, prawda PIS-komuchy? 07.12.08, 12:17
      • nuta15 Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 12:22
        Skandal, wykorzystanie funduszy europejskich w ostatnim roku jest
        porażająco niskie w porównaniu z poprzednimi latami 0,01%, a
        minister rozwoju regionalnego rozdaje 70 mln na nagrody dla
        pracowników. Podobnie jest w innych ministerstwach. Ten rząd nie
        robi nic, poza nabijaniem sobie portfeli z naszych podatków.
        • esmeralda_pl Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 12:42
          mowisz o płatnościach czy alokacjach? Bo płatności są niskie z winy
          samych beneficjentów, którzy nie trzymają się harmonogramów
        • justysialek Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 13:27
          To nie Ministerstwo Rozwoju Regionalnego wykorzystuje fundusze
          unijne tylko beneficjenci, instytucje! MRR nadzoruje i koordynuje
          tylko sprawy związane z funduszami i odpowiada za to przed Unią.
          Natomiast ich nagrody są w dużej częsci pokrywane z pieniędzy
          unijnych, więc tobie nic do tego!
          • nuta15 Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 13:33
            Właśnie chodzi o to jak nadzoruje i koordunuje. Obchodzi mnie to tak
            samo jak każdego obywatela.
            • justysialek Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 14:36
              Instytucje i fundacje itd zgłaszają projekty. Jesli projekty są ok
              to dostają na nie fundusze unijne i je wykorzystują. MRR m.in. i we
              współpracy z innymi intytucjami sprawdza projekty, sprawdza czy
              pozycje w budżecie są kwalifikowalne, zgodne z prawem unijnym -
              jeśli tak i projektowi i jego budżetowi nic nie można zarzucić, to
              nie trzeba zwracać kasy do Unii - i wtedy te pieniądze zalicza się
              do wykorzystanych funduszy.
              MRR nie ma nic wspólnego z tym, że złożono za mało projektów, że
              projekty są złe, że beneficjenci nie wykazali wydatków z budżetu
              itd. MRR tylko nadzoruje i sprawdza czy wszystko jest zgodne z
              unijnymi dyrektywami - bo jeśli nie jest, to Unia się o pieniądze
              upomni!
              Pracowałam w MRR na zlecenie 2 razy przez kilka tyg i wierz mi oni
              się tam nie nudzą. Opowieści o urzędnikach czytających gazety czy
              siedzących na forach nie dotyczą MRR. Nie wiem, jak jest w innych
              min ale tam panują takie prawa jak w korporacjach - ludzie siedzą
              codziennie po godzinach i nie wyrabiają się z robotą, choć nie
              odchodzą od biurek. Wciąż zatrudniają na zlecenie do mniej
              odpowiedzialnej pracy, bo jest jej zbyt dużo w stosunku do liczby
              pracowników!
        • sympatyklewicy Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 16:00
          nuta15 napisała:

> Ten rząd nie robi nic, poza nabijaniem sobie portfeli z naszych
          > podatków.
          to jest główny cel dla którego partie chcą wygrać wybory ...
      • esmeralda_pl Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 12:41
        jestem urzędnikiem służby cywilnej - apolitycznym. Mianowanie
        otrzymałam za rządów PIS, teraz jest inna opcja polityczna, a ja mam
        obowiązek dobrze wykonywać swoje obowiązki bez względu na zmiany
        rządu... I co??? Jestem "swoja" dla PO, czy dla PiS??? A może dla
        SLD... oj, głupiutka jesteś
        • nuta15 Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 12:50
          Czy ja gdzieś napisałam o przynależności politycznej? Pracuj jak
          najlepiej, byleby to nie było przewracanie papierów, a konkretne
          efekty.
      • justysialek Re: solidaryzm społeczny władzy 07.12.08, 13:24
        ewa9823 napisała:

> teraz wiemy na czym polega - dać najwięcej swoim a zabrać
        > społeczeństwu

A szeregowy pracownik ministerstwa to niby kto? On nie jest częścią
        społeczeństwa, obywatelem? Swoi to rząd: ministrowie i
        wiceministrowie - urzędnicy w ministerstwach są ci sami niezależnie
        od władzy - nie pisz o czymś, na czego temat nie masz pojęcia!
    • profanum_vulgus Młode POwiaki jeszcze nie otrzymały instrukcji od 07.12.08, 12:26
      Schetyny.
    • xyz876 Już wiadomo gdzie idą pieniądze z podwyżek akcyzy 07.12.08, 12:26
      Rząd podnosi akcyzę na alkohol, samochody licząc bardzo optymistycznie że
      wpłynie z tego tytułu w 2009 roku do budżetu 170 milionów zł, a lekka ręka
      przyznaje sobie 200 milionów extra na premie i nagrody. K***a kiedy ktoś to
      rozpieprzy , bo mnie krew zalewa jak czytam takie newsy.
      • sympatyklewicy Re: Już wiadomo gdzie idą pieniądze z podwyżek ak 07.12.08, 16:03
        xyz876 napisał:

> Rząd podnosi akcyzę na alkohol, samochody licząc bardzo
        optymistycznie że
        > wpłynie z tego tytułu w 2009 roku do budżetu 170 milionów zł, a
        lekka ręka
        > przyznaje sobie 200 milionów extra na premie i nagrody. K***a
        kiedy ktoś to
        > rozpieprzy , bo mnie krew zalewa jak czytam takie newsy.
        wybraliśmy ich na 4-lata, a rządzą dopiero rok ...
    • pablool Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:27
      Czy ktoś wie ile wynosi wynagrodzenie w ministerstwach?
      Gdyby nie nagrody, bo premii w ministerstwach nie ma, to można by za te
      wynagrodzenie co najwyżej umrzeć z głodu?!!
      Nie mylcie też proszę kadry kierowniczej z szarym pracownikiem ministerstwa.
      • nuta15 Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:33
        Ty napewno wiesz, skoro uważasz,że można umrzeć z głodu. Nie
        ściemniaj, tylko podaj kwoty.
        • esmeralda_pl Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:45
          a proszę Cię bardzo: Starszy specjalista 3000 zł brutto... Ale to
          raczej młoda osoba, która zna kilka języków... Osoby z dluższym
          stażem, ale np. bez znajomości języków, kilku kierunków studiów
          podyplomowych zarabiają 2500 brutto
          • nuta15 Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:54
            Faktycznie, nic tylko umierać z głodu-)
            • ardzuna Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 13:05
              U mnie bylo to nawet poniżej 1800 brutto dla osoby po studiach
              wyższych, z kilkuletnim doświadczeniem. W Hajnówce może jest to i
              niezłe uposażenie, ale w Warszawie, gdzie z jednej strony mieszkania
              kosztuja o wiele więcej, a warzyw się nie pozyska ze swojego ogródka
              lub ogródka mamy, tylko trzeba je kupić, a z drugiej strony jest
              duże ssanie rynku pracy na dobrych pracowników, to są śmieszne
              pieniądze, także dla młodej osoby, która nie ma rodziny, ale może
              chciałaby ją założyć i należałoby jej to umożliwić.

Prawda jest taka, ze nie warto oszczędzać na administracji, ale musi
              ona pracować dobrze. Dlatego nie warto się zawistnie skupiać na
              nagrodach, ale rozliczać rzad ze sprawności działania.
              • nuta15 Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 13:18
                Właśnie na efekty pracy ministerstw, a właściwie ich brak, zwracają
                uwagę analitycy, ekonomiści w kontekście tych nagród. Przeczytaj
                cały artykuł.
      • olias Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:38
        nu! to ile zarabiają biedni pracownicy ministerstw/ zdradź Polsce tę
        tajemnicę. chętnie się dowiem. po za tym zwróć uwagę że wielu
        pracowników ministersw dysponuje wyłącznie rodzinnymi i kolesiowymi
        koneksjami. to trochę za mało by były to jedyne predyspozycje do
        pracy w urzędach centralnych w dzisiejszym świecie.
        • ardzuna Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 13:20
          Zamiast zadawać pytania, może zadaj sobie trochę trudu, żeby
          poszukać sam. Dane sa publicznie dostępne:
          www.dsc.kprm.gov.pl/userfiles/Zatrudnienie_i_wynagrodzenia_w_korpusie_sluzby_cywilnej_w_2007_roku.pdf
          Uwaga. "Przeciętne wynagrodznie" brutto to nie wynagrodzenie
          zasadnicze, ale wynagrodzenie brutto ze wszystkimi składnikami,
          takimi jak dodatek stażowy, nagrody, odprawy emerytalne czy nagrody
          jubileuszowe (obowiązkowe). Miłej lektury.
          • ardzuna Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 13:29
            ...i może zwrócę twoja uwage, że przecietne wynagrodzenie zasadnicze
            w ministerstwach, a tam jest najwyższe, wynosi 3200 brutto. W
            zeszłym roku było to 2100-2200 zł netto. Przecietne wynagrodzenie
            oznacza, że jeśli ktoś miał wynagrodzenie 2400 zł netto, to znaczy,
            że kto inny 1900 netto.
            W urzędach centralnych średnia wynosiła 1900-2000 zł.
            Kokosy? Nie widzę.
      • aa_6 Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 13:20
        Oczywiście zamiast pytać o źródła, skąd i dlaczego te
        nagrody, "Newsweek" woli w typowy dla siebie sposób manipulować i
        uprawiać nikczemną antyrządową propagandę! Pamiętam, jakie larum
        podnieśli kilka miesięcy temu, że w kancelarii premiera aż... dwie
        osoby jeszcze nie dopełniły formalności związanych z
        zatrudnieniem... Po błyskawicznym wyjaśnieniu przez T. Arabskiego
        sprawa natychmiast ucichła, choć bezmyślnie i bez próby
        zweryfikowania, o co chodzi, powtarzali ją różni dziennikarze
        telewizyjni, zupełnie tak jak teraz... I te "porażające" porównania
        przy tak wielkich sumach... G. Gęsicka przeznaczyła aż...
        sidemnaście milionów mniej... Kolejny propagandowy propisowski
        szmatławiec, a nie żaden niezależny bezstronny tygodnik, i tyle.
    • pawel.rog Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:28
      Pan Premier Donald Tusk spełnia swoje przedwyborcze obietnice tzn.
      " BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ " !!!!
    • 1stanczyk Glowny problem polega nie na tym ile wydaja tylko 07.12.08, 12:28
      dlaczego tak dobrze oplacani tak zle rzadza. I dotyczy to calej naszej "elity"
      politycznej niezleznie od ugrupowania politycznego sprawujacego wladze.
      Majatek i luksusy podobnie jak rynsztokowa nomenklaturowa pzpr-owska selekcja
      nie sa jak widac wlasciwym kryterium wyboru ludzi chcacych i mogacych poszczycic
      innymi osiagnieciami w sprawowaniu wladzy, niz te wlasne karierowiczowskie !

Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody
    • rynsztokovy_blazen_niesiolek Bilans taniego państwa PiS 07.12.08, 12:31
      Bilans taniego państwa na koniec 2006 r.

1. W autopoprawce do budżetu na 2006 r., jaką przygotował rząd Marcinkiewicza
      znalazł się między innymi zapis, że na stanowiskach urzędniczych ma w 2006 r.
      pracować 379 278 osób, a więc o 415 osób więcej, niż przewidywał poprzedni
      premier Marek Belka. Państwo ma też wydać na wynagrodzenia dla swoich urzędników
      i funkcjonariuszy o 66 mln zł więcej, niż poprzedni rząd (w sumie pensje
      pochłoną ok. 17,6 mld zł).
      2. Wydatki rządu na rozmowy telefoniczne, sprzęt biurowy, kserokopiarki,
      samochody, inwestycje oraz remonty wzrosły o 2 mld zł.
      3. Nie wywiązano się z obietnicy sprzedaży blisko setki ośrodków
      wypoczynkowo-szkoleniowych należących do administracji rządowej i prezydenta (to
      miało przynieść budżetowi 2 mld. zł. – nie przyniosło bo Bracia Mniejsi polubili
      wypoczynek). Dziennikarzom na pytanie o tę sprawę Kancelaria Premiera odpowiada:
      „Nie jest planowana sprzedaż rządowych ośrodków wypoczynkowych, gdyż stanowią
      własność Skarbu Państwa w trwałym zarządzie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów”.
      4. Zamiast zapowiadanych cięć w administracji i zwolnień 150 tys. urzędników,
      zatrudniono 3 tys. dodatkowych.
      5. Zamiast obiecywanego zmniejszenia liczby służbowych aut z 50 do 30 tys. od
      początku roku przybyło ponad sto nowych.
      6. Zamiast obiecanej redukcji liczby urzędów centralnych tworzy się nowe, np.
      Narodowy Instytut Wychowania, Centrum Badań Naukowych, nowe ministerstwa dla
      zwabienia koalicjantów itp.
      7. 17 lutego 2006 Sejm przyjął poprawki do budżetu przekazując 20 milionów zł
      na budowę Świątyni Opatrzności Bożej, oficjalnie przekazując pieniądze na
      muzeum, które ma się wewnątrz niej znajdować. W ten sposób ominięty został zakaz
      prawny finansowania budowy obiektów sakralnych z budżetu państwa.
      8. W tym samym czasie Sejm zmniejszył środki na zabezpieczenie terenu po
      zakładach chemicznych w Tarnowskich Górach. Z przewidzianych 10 milionów, w
      ustawie budżetowej znalazły się jedynie 4 miliony na budowę sarkofagu, bez
      którego wszystkie ujęcia wody na terenie zamieszkanym przez 300 000 ludzi
      zostaną skażone w ciągu 1 - 2 lat.
      9. 14.12.2006 – sejmowa komisja finansów zadecydowała, że w roku 2007 budżet
      Kancelarii Prezydenta będzie wyższy o kolejne 10 mln i wyniesie 160 mln zł.
      Wzrost ten wynika m.in. ze znacznego zwiększenia zatrudnienia w kancelarii w
      okresie rządów Małego Księcia – z 280 do ponad 330 etatów. Złe języki donoszą,
      że w tym celu zabrano żakom 6 mln złotych z funduszu stypendialnego. Jest to
      oczywiście podła insynuacja służb i osób związanych z Układem, ponieważ
      studentom wcale nie zabrano środków, ale jedynie je przesunięto w celu bardziej
      ekonomicznego wydatkowania na szczytne cele. Ponadto ruch ten był głęboko
      przemyślany i stanowił jeden z elementów niezbędnej dla uzdrowienia Wolski walki
      z wykształciuchami.
      10. W ciągu siedmiu miesięcy 2006 roku prezydencki samolot ponad 50 razy
      zawoził Lecha Kaczyńskiego do jego domu w Sopocie. Kosztowało to podatników
      raptem około 100.000 euro.
      11. Działalność CBA w 2006 r. pochłonęła niemal 25 mln zł, z czego prawie pół
      miliona zł wydano na nagrody dla pracowników. W tym czasie CBA zatrzymało aż
      trzy osoby.
      12. Jak wynika ze sprawozdania z wykonania ustawy budżetowej za 2006 r.,
      upublicznionego przez Ministerstwo Finansów na początku czerwca 2007 r., w
      ubiegłym roku zatrudnienie w szeroko pojętej administracji publicznej znalazło
      350 tys. osób, o 3 tys. więcej niż w 2005 r. Na wynagrodzenia dla nich
      przeznaczonych zostało 17,1 mld zł. Średnio na jedną osobą na państwowej
      posadzie wydatki z budżetu wzrosły o ok 4,2% w stosunku do roku 2005, choć
      ustawa budżetowa zakładała podwyżki nieprzekraczające 1,5%. Pomimo, że
      zatrudnienie w resortach centralnych spadło o około 100 osób, to fundusz
      wynagrodzeń w ministerstwach wzrósł aż o 14%.
      13. Według raportu kancelarii premiera, w kierowanym przez cenioną
      odnowicielkę Annę Kalatę Ministerstwie Pracy, w 2006 roku przyznano nagrody dla
      pracowników na łączną kwotę 8 mln zł. Jednym z nagrodzonych był pan dyrektor
      Ryszard Wijas, który po przepracowaniu jednego miesiąca otrzymał nagrodę w
      wysokości 23.000 zł.
      • rynsztokovy_blazen_niesiolek i rok 2007.... 07.12.08, 12:32
        Tanie państwo w 2007 r.

1. 05.01.2007 - senacka Komisja Gospodarki Narodowej pozytywnie zaopiniowała
        poprawkę do budżetu 2007, przewidującą przekazanie 40 mln zł na Świątynię
        Opatrzności Bożej. Środki na ten cel mają być przesunięte z Funduszu Ubezpieczeń
        Społecznych (FUS). W budżecie powstałaby nowa rezerwa celowa, dotycząca
        dofinansowania zadań związanych z dziedzictwem kultury narodowej, w tym
        projektów muzealnych i bibliotecznych w ramach budowy Świątyni. Tylko dzięki
        takiej manipulacji można kuchennymi schodami dofinansować Świątynię, gdyż prawo
        nie przewiduje możliwości dofinansowania jej bezpośrednio.
        2. Również z FUS komisja zabrała 32 miliony złotych na zwiększenie ogólnej
        rezerwy budżetowej, kolejne 4 miliony na Ministerstwo Transportu, 3 miliony mają
        zasilić prokuraturę, a następne 6 i pół miliona zostanie przeznaczone na ochronę
        zabytków w województwie śląskim.
        3. 08.01.2007 - 6,6 mln zł zaplanowano w tym roku na remont prezydenckiej
        siedziby, z tego 3,5 mln zł Kancelaria Prezydenta chce wydać na remont pałacowej
        fontanny, prawie drugie tyle na chodniki i lepszy system ochrony. Wydatki te są
        konieczne, bo "trzeba poprawić prestiż gmachu i jego wygląd". Raptem rok temu,
        przed zamieszkaniem Lecha Kaczyńskiego, pałac przeszedł generalny remont, który
        pochłonął 6,7 mln zł. Najwyraźniej w ciągu ostatniego roku gmach popadł w ruinę,
        skoro potrzebny jest kolejny lifting.
        4. 08.01.2007 - Lech Kaczyński uznał też, że inwestycji wymaga jego
        rezydencja w Lucieniu. Niezbędna okazała się nowoczesna sala konferencyjna,
        której koszty budowy oszacowano na milion złotych.
        5. 09.01.2007 - jak poinformowała wiceminister finansów Elżbieta
        Suchocka-Roguska, w tym roku zatrudnienie w administracji ma się zwiększyć o 6,5
        tys. osób i osiagnąć liczbę blisko 395.000 osób. Zatrudnienie wzrośnie głównie w
        służbach skarbowych, wymiarze sprawiedliwości oraz w różnego rodzaju
        inspekcjach, jak inspekcja weterynaryjna i nadzór budowlany.
        6. 11.01.2007 - Sejm uchwalił nowelizację ustawy o Państwowym Zasobie
        Kadrowym i wysokich stanowiskach państwowych, w ramach której kierownikom
        państwowych jednostek organizacyjnych podległych premierowi i ministrom
        przywrócone zostaną "trzynaste" pensje.
        7. 17.01.2007 - Kancelaria Prezydenta zakupiła 5 aparatów fotograficznych i 3
        obiektywy za ponad 64 tysiące zł. Dwa z nich to zwykłe, tanie urządzenia dla
        amatorów. Na uwagę zasługują trzy pozostałe, wszystkie renomowanej firmy Canon:
        jeden 1Ds Mark II (30 tys. zł.) i dwa EOS 5D. Aparaty te używane są w studiach
        fotograficznych, m.in. z uwagi na wielką rozdzielczość matryc. Urzędnicy
        kancelarii twierdzą, że sprzęt niezbędny jest "do obsługi fotograficznej spotkań
        i wizyt prezydenta RP, a także wydarzeń organizowanych przez Kancelarię
        Prezydenta", ale nikt nie był w stanie wyjaśnić do czego będą służyć studyjne
        aparaty, jeżeli w kancelarii studia fotograficznego nie ma.
        8. 25.01.2007 - Sejm przyjął poprawkę do budżetu 2007, przewidującą
        przekazanie 40 mln zł na Świątynię Opatrzności Bożej ze środków Funduszu
        Ubezpieczeń Społecznych (FUS).
        9. 25.01.2007 - przyjęty budżet zakłada wzrost wydatków na Kancelarie
        Prezydenta, Premiera, Sejmu i Senatu o około 50 mln. zł. w stosunku do roku 2006.
        10. 27.01.2007 - z budżetu resortu pracy, pani minister Anna Kalata wydaje co
        miesiąc kilkanaście tysięcy złotych na usługi wizażystki. "Wprost" dotarł do
        opiewającej na 11 tys. zł umowy z wizażystką, zawartej pod koniec 2006 roku oraz
        umowy o dzieło na 11 tys. zł., w ramach której w lutym 2007 r. wizażystka ma
        prowadzić dla Kalaty szkolenie dotyczące m.in. "łączenia sygnałów werbalnych i
        niewerbalnych, empatii, charyzmy, intuicji i stylizacji". Pracownicy
        ministerstwa mówią, że w rzeczywistości specjalistka robi pani minister makijaż,
        manicure, dobiera garderobę, zwłaszcza uwielbiane przez Kalatę apaszki.
        11. 01.02.2007 - prezydent podpisał nowelę ustawy o Państwowym Zasobie
        Kadrowym i wysokich stanowiskach państwowych, przywracającą "trzynaste" pensje
        dla kierowników państwowych jednostek organizacyjnych podległych premierowi i
        ministrom. "Trzynastki" obejmą około 1600 urzędników, a związane z tym
        obciążenie budżetu, to około 11 mln zł.
        12. 01.02.2007 - kancelaria Małego Księcia ogłosiła przetarg na remont
        dziedzińca pałacu prezydenckiego. W części dotyczącej wymiany ciągów pieszych,
        specyfikacja istotnych warunków zamówienia obejmuje między innymi "[...]
        demontaż istniejącej nawierzchni i krawężników wraz z podbudową, wykonanie
        nowych warstw podkładowych wraz z izolacją termiczną, wykonanie systemu
        grzejnego z zastosowaniem kabli samoregulujących w części centralnej (podcienie)
        oraz wykonanie nowej nawierzchni z płyt granitowych wraz z krawężnikami".
        Wartość zamówienia zostanie podana do publicznej wiadomości po otwarciu ofert.
        Przez czysty zbieg okoliczności, przetarg ogłoszono kilka dni po złamaniu ręki
        na dziedzińcu pałacu przez premiera.
        13. 07.02.2007 - wraz z dymisją Ludwika Dorna ze stanowiska ministra spraw
        wewnętrznych i administracji, premier zapowiedział powierzenie mu funkcji
        wicepremiera bez teki. Faktycznie więc w rządzie zatrudniony zostanie kolejny
        minister, a tym samym liczebność rady ministrów wzraśnie do 22 osób (razem z
        premierem), co będzie kolejnym wyśrubowanym rekordem wszech czasów! Szczerze
        gratulujemy koalicji tego niebywałego sukcesu w budowie odrodzonej IV RP!
        14. 14.02.2007 - Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska przyznał 12 mln zł
        fundacji Lux Veritatis, założonej i kierowanej przez Ojca Dyrektora Tadeusza
        Rydzyka. Dotacja przenaczona jest na wiercenia ziemi w Toruniu, dzięki którym
        gorąca woda ze źródeł termalnych ma ogrzać budynki Wyższej Szkoły Kultury
        Społecznej i Medialnej, założonej przez Rydzyka.
        15. 02.03.2007 - Centralne Biuro Antykorupcyjne ogłosiło przetarg na 108 aut z
        górnej półki (72 auta klasy C - sedan, hatchback i liftback oraz 36 aut klasy D
        - kombi i sedan), o niestandardowym i komfortowym wyposażeniu. Licząc wg
        najniższych cen dostępnych modeli, koszt zakupu wyniesie ponad 8 mln zł. W
        specyfikacji istotnych warunków zamówienia określono między innymi następujące
        wymagania:
        * alufelgi
        * lakier metalik
        * ABS
        * sześć poduszek powietrznych (dla kierowcy, trzech pasażerów i dwie
        kurtyny boczne)
        * klimatyzacja
        * zdalne automatyczne domykanie szyb po zamknięciu zamków drzwi
        * elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne
        * radio z odtwarzaczem CD
        16. 05.04.2007 - fragment wywiadu "Dziennika" z panią minister Zytą Gilowską,
        na temat ogłoszonej z wielką pompą 04.04.2007 "wielkiej reformy finansów
        publicznych" i związanej z nią likwidacji setek agend i funduszy celowych:
        * "Dziennik": "W ten sposób 100 tys. ludzi straci pracę. Co się z nimi
        stanie?"
        * Pani Zyta: "Formalnie rzecz biorąc rzeczywiście tak będzie, bo
        znikną instytucje ich zatrudniające. Ale nie zlikwidujemy zadań, którymi ci
        ludzie się zajmują. Dlatego trzeba powołać w to miejsce nowe struktury - albo
        rynkowe albo urzędowe."
        17. 27.04.2007 - rozpisany został przetarg na nowe samochody dla urzędników
        rządowych, wojewódzkich i z agencji państwowych (tych, które właśnie "likwiduje"
        pani Zyta). Planuje się zakup 456 aut za kwotę 33 mln zł (średnio ponad 72
        tysiące zł na jeden samochód), co dowodnie wskazuje, że będą to raczej wozy z
        wyższej półki. Oczywiste jest przecież, że odnowiciele nie moga jeździć byle czym.
        • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: i rok 2007 c.d. 07.12.08, 12:33
          # 23.05.2007 - w obliczu strajku i cynicznych żądań płacowych tak zwanych
          "lekarzy", sejmowa komisja finansów publicznych zadecydowała, że:

* Instytut Pamięci Narodowej dostanie dodatkowe 20 mln zł na zwiększenie
          wynagrodzeń
          * Biuro Ochrony Rządu dodatkowe 15,5 mln zł na zakup sprzętu
          * Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego dostanie 4,5 mln zł na dwie nowe
          jednostki operacyjne i zakup uzbrojenia

# 29.05.2007 - Ministerstwo Gospodarki Morskiej, kierowane przez znanego
          kibica-patriotę i wybitnego odnowiciela moralnego IV RP, Rafała Wiecheckiego,
          przeniosło się do nowej siedziby. Resort opuścił lokal podnajmowany od jednego z
          ministerstw i przeprowadził się do nowego apartamentowca na warszawskiej Woli.
          Wynajem 800 metrów kwadratowych kosztował dotychczas 24 tys. zł miesięcznie,
          obecnie resort zajmuje prawie 2000 metrów, płacąc czynsz w wysokości 100 tys. zł
          miesięcznie.
          # 06.06.2007 - będący w drodze do Brukseli opancerzony samochód dla prezydenta
          Lecha Kaczyńskiego zawrócono spod granicy polsko-niemieckiej. Samochód miał
          przewieźć prezydenta około 800 metrów - z brukselskiego lotniska do siedziby
          głównej NATO. W kancelarii Lecha Kaczyńskiego w ostatniej chwili zrozumiano
          absurd sytuacji i samochód został zawrócony, a prezydent ostatecznie przejechał
          tę drogę srebrną limuzyną pożyczoną od belgijskich dyplomatów. Sprawę załatwiano
          w takim pośpiechu, że (na szczęście) nie zdążono umieścić na masce auta
          biało-czerwonych (a ściślej czerwono-białych - patrz: flaga Wolski) proporczyków.
          # 08.06.2007 - urzędnicy z NFZ sobie kupują za 87 tys. zł., czarną, perłową
          Skodę Superb. Prędkość 216 kilometrów na godzinę, w środku automatyczna
          klimatyzacja, radio z odtwarzaczem płyt kompaktowych i plików mp3, lampki do
          czytania, podłokietniki, kilka poduszek powietrznych, najnowocześniejsze systemy
          bezpieczeństwa, alarm z funkcją monitorowania wnętrza, regulowana kierownica.
          Podgrzewane lusterka, czujnik parkowania, przyciemniane tylne szyby. Takim
          luksusowym, służbowym samochodem będą jeździli urzędnicy dolnośląskiego oddziału
          Narodowego Funduszu Zdrowia. Z auta ma korzystać głównie Violetta
          Plebanek-Sitko, dyrektor dolnośląskiego oddziału funduszu. Ale Joanna
          Mierzwińska z NFZ tłumaczy, że dostęp do samochodu będą mieli także inni
          pracownicy. Urzędnicy odpowiedzialni za dzielenie pieniędzy na służbę zdrowia
          kupili też drugie, skromniejsze auto – czerwony Citroen Berlingo z klimatyzacją
          kosztował 49.700 zł.[2]
          # 14.06.2007 - jak podaje "Życie Warszawy", w kampanii wyborczej Lech Kaczyński
          zapowiadał koniec bizancjum Kwaśniewskiego i likwidację prezydenckich
          rezydencji. Teraz Kaczyński nie tylko ich nie kasuje, ale jeszcze się w nich
          rozsmakował - co drugi weekend spędza na Helu. W 2007 r. wyczerpany trudami
          rządzenia prezydent spędził w rezydencji na Helu 11 weekendów, w tym święta
          wielkanocne. Oznacza to, że Lech Kaczyński latał rządowym samolotem do Juraty na
          co drugi weekend. [3]
          # Dalsze oszczędności - likwidacja przez informatyzację.

* "Likwidacja Wojskowej Agencji Mieszkaniowej nastąpi od 1 lipca 2007 r.,
          natomiast już od 1 stycznia 2007 r. zatrudnienie ulegnie zmniejszeniu o 20 proc.
          Zadania Agencji zostaną przekazane m.in. do samorządu gminnego" - zapis w
          dokumencie "Tanie i sprawne państwo. Urzędy przeznaczone do likwidacji",
          wystawionym na stronie Kancelarii Premiera [4]
          * "Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - usługi". [...] Warszawa:
          zintegrowany system informatyczny, służący do wspomagania procesów zarządzania
          Wojskową Agencją Mieszkaniową, cena: 7023000, wykonawca: Konsorcjum ComArch
          S.A., SoftHard S.A., Kraków, data udzielenia zamówienia: 25.04.2007." - Biuletyn
          Zamówień Publicznych Nr 111 z dnia 06.06.2007, pozycja 32630, na stronie Urzędu
          Zamówień Publicznych [5]

# 25.06.2007 - jak podaje "Fakt", wybitna ignorantka i odnowicielka Anna Kalata
          chce wydać pół miliona na remont małego bufeciku w resorcie. Minister pracy
          marzy się bar w stylu kawiarniano-klubowym z połowy lat 50. Przynajmniej tak
          wskazuje przygotowany już projekt. Minister pracy w barku chętnie widziałaby
          meble skrzyniowe dające komfort i poczucie prywatności, a także podłogę z drewna
          egzotycznego. Ściany mają być w odcieniach piaskowych. A domową atmosferę
          wnętrza ma podkreślać obniżający się sufit. Tak właśnie ma wyglądać bufet w
          Ministerstwie Pracy. Brakuje tylko widoku na morze - wylicza "Fakt". Za
          przebudowę i remont wnętrza sali i zaplecza o łącznej powierzchni niecałych 31
          metrów kwadratowych Anna Kalata jest gotowa zapłacić do 137 tys. euro (czyli
          nawet 520 tys. zł) - pisze gazeta.
          # 04.07.2007 - Marszałek Sejmu Ludwik Dorn przekonuje, że konieczne są podwyżki
          dla pracowników Kancelarii Sejmu: "Administracja Sejmu zacznie się rozchodzić i
          naczelna władza Rzeczypospolitej zostanie bez zaplecza administracyjnego. (...)
          Podwyżki tutaj są konieczne. Nie mogą to być podwyżki niezauważalne." [6]
          # 24.07.2007 ma być rozstrzygnięty przetarg na zakup przez Biuro Ochrony Rządu
          10 samochodów, w tym dwóch luksusowych limuzyn. W sumie do końca roku 2007 BOR
          planuje zakup około 30 samochodów za 15 mln zł. W specyfikacji istotnych
          warunków zamówienia dla limuzyn określono między innymi następujące wymagania:

* minimalna moc - 273 konie mechaniczne
          * minimalne wymiary: długość 5,1 m, szerokość 1,85 m i wysokość 1,55 m
          * wszystkie siedzenia kryte skórą, podgrzewane, wentylowane i sterowane
          elektrycznie
          * podłokietniki z przodu i z tyłu - w tym ostatnim ma być lodówka na napoje
          * podpórki dla nóg dla pasażerów jadących z tyłu (element szczególnie
          istotny, z uwagi na planowanych pasażerów)
          * kierownica skórzana wielofunkcyjna
          * czterostrefowa automatyczna klimatyzacja
          * system multimedialny z tyłu pojazdu
          * radioodtwarzacz ze zmieniarką na minimum sześć płyt i minimum osiem głośników
          * elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka z automatycznym ściemnianiem

# 31.07.2007 - Komody w kolorze antycznej czereśni ze stylową tapicerką chce
          kupić do pałacu i innych rezydencji Kancelaria Prezydenta. Oprócz kryształowych
          kredensów, bufetów i komód ze stylową tapicerką i mosiężnymi obiciami,
          Kancelaria Prezydenta zamówiła m.in. 10 tapczanów, 20 szafek nocnych i prawie 40
          biurek. Łącznie ponad 450 różnych części wyposażenia.

* To nie pierwsze przemeblowanie za kadencji Lecha Kaczyńskiego. Przy okazji
          czerwcowej wizyty w Polsce Nicolasa Sarkozy'ego odnowiono gabinet prezydenta.
          Jak zapewniano wtedy, dodatkowych zmian już nie planowano, ponieważ w magazynach
          znajduje się jeszcze dużo zabytkowych i stylowych mebli. Teraz urzędnicy
          zmienili zdanie.
          * Z uwagi na kilkunastoletni okres użytkowania większość obecnie używanych
          mebli trzeba wymienić [...] Zapasy z magazynu nie nadają się do użytku w
          pomieszczeniach, do których zostały zamówione meble. Są niedopasowane do wnętrz,
          zdekompletowane, bardzo często również uszkodzone - wyjaśnia Marcin Rosołowski,
          rzecznik Kancelarii. [7]

16.08.2007 - przełomowa metoda pracy z komputerem pozwala zaoszczędzić na monitorach

* Kolejny ciekawy przetarg w Ministerstwie Edukacji Narodowej (MEN). W końcu
          lipca resort rozstrzygnął postępowanie na sprzęt dla gmachu (czyli dla własnych
          urzędników). Przetarg podzielono na siedem części, przez co oddzielnie miały być
          kupione komputery, monitory, serwery, drukarki, notebooki i urządzenia
          peryferyjne. Przetarg, jak to zwykle w MEN, przebiegł pechowo - część dotycząca
          monitorów została unieważniona, bo nikt nie złożył oferty. W rezultacie resort
          kupi nowe komputery bez ekranów. W branży już żartują, że resort opracował tanią
          bezwzrokową metodę pracy z komputerem. [8]

• rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: i rok 2007 c.d. 07.12.08, 12:33
            # 05.09.2007 - Sejm zwróci się do Ministerstwa Finansów o uruchomienie rezerwy
            budżetowej w celu wypłacenia posłom odpraw po wcześniejszych wyborach. Na
            odprawę posłów będzie trzeba przeznaczyć około 9 milionów złotych. Po ostatnich
            wyborach [[Sejm|sejmowy] garnuszek straciło około 300 posłów, a że odprawa
            wynosi trzymiesięczne uposażenie po 10 tys. zł., stąd te 9 mln zł. Ta suma może
            być większa, bo Sejm pokrywa odprawy także wszystkich pracowników wszystkich
            biur poselskich.

* "Takich pieniędzy nie ma, bo po prostu nie jest to rok wyborczy i nikt nie
            założył w budżecie Sejmu samorozwiązania. Będziemy musieli zwrócić się o pomoc
            do ministerstwa finansów, bo takich pieniędzy nie mamy. Nie jest to rok
            wyborczy, a wybory prawdopodobnie będą i odprawa będzie musiała być posłom
            wypłacona" - przyznaje Zbigniew Igliński z Kancelarii Sejmu. [10]

# Bez cienia złośliwości można natomiast stwierdzić, że ambitne założenia
            taniego państwa są pomyślnie realizowane, co potwierdzili nawet eksperci UE.
            Wolska przoduje w oszczędnym gospodarowaniu funduszami unijnymi - do czerwca
            2007 wydano zaledwie 27 proc. z dostępnych 4,2 mld euro z unijnego Funduszu
            Spójności na lata 2004-2006, przeznaczonych na realizację wielkich inwestycji w
            infrastrukturze i ochronie środowiska.

* "Absorpcja Funduszu Spójności przez Polskę pozostaje na poziomie
            krytycznym w porównaniu z innymi krajami UE. W rzeczywistości, z absorpcją na
            poziomie 27,2 proc. gorzej od Polski wypada jedynie Malta, lepiej wypadają nawet
            Rumunia i Bułgaria, a średnia unijna wynosi 48 proc."[11]

# 26.09.2007 - Podczas wizyty w USA prezydent Lech Kaczyński wraz z 32-osobową
            polską delegacją nocowali w jednym z najdroższych hoteli na świecie, należącym
            do rodziny Hiltonów - Waldorf Astorii - w centrum nowojorskiego Manhattanu. Cena
            noclegu to 600 dolarów za dobę, a polska delegacja spędziła tam 3 dni. [12]

* Premier Kaczyński broni brata prezydenta stwierdzając, ze "...dziadostwo w
            polityce zagranicznej źle się kończy." [13]

# 28.09.2007 - Właścicielem koncesji na budowę i eksploatację autostrady A2 z
            Nowego Tomyśla do zachodniej granicy jest Autostrada Wielkopolska SA
            kontrolowana przez Jana Kulczyka. W 2004 r. rząd SLD ustalił z Kulczykiem cenę -
            6,1 mln euro za kilometr. Ale nic się nie działo, bo ciągle zmieniały się
            przepisy. Potem zaś zmienił się rząd i sprawa utknęła na dobre. Przez dwa lata
            rząd PiS groził Janowi Kulczykowi odebraniem koncesji na budowę autostrady do
            Świecka.

* Sprawa budowy autostrady odżyła, gdy Polska dostała prawo organizacji
            piłkarskich mistrzostw Europy. Autostrada do Niemiec stała się priorytetem. I
            niespodziewanie 28.09.2007 na stronie internetowej Ministerstwa Transportu
            pojawił się suchy komunikat, że dzień wcześniej "została ustalona cena budowy
            autostrady A2 na odcinku Nowy Tomyśl - Świecko". 104,5 km ma kosztować ok.
            miliarda euro, czyli ok. 9,6 mln euro za kilometr. To o ponad połowę więcej, niż
            zakładano w 2004 r. Dlaczego minister Jerzy Polaczek zgodził się na tak wysoką
            kwotę? "To jest cena akceptowalna" ucina Teresa Jakutowicz, rzeczniczka resortu.
            [14]
            * Nie zostało potwierdzone, czy Jan Kulczyk dziękował za otrzymanie
            kontraktu od rządu słowami "Mordy wy moje!"

# 01.10.2007 - rząd wprowadził poprawki w ustawie budżetowej na 2008 r.
            Przesunięcia dotyczą około 600 mln zł i obejmują między innymi zwiększenie
            wydatków na Kancelarię Premiera, UOKiK, Ministerstwa Pracy i Sportu. Obcięto za
            to środki na rezerwę celową, obsługę długu krajowego, budżety wojewodów oraz
            wydatki na kulturę.
            # 02.09.2007 - W okresie styczeń-kwiecień 2007 Kancelaria Prezydenta wydała na
            alkohol 83 tysiące złotych. W tym czasie w Pałacu Prezydenckim goszczonych było
            1930 osób, czyli wypada po 43 zł na głowę. [15] Zdrowie nasze w gardła wasze!
            # 03.10.2007 - Nawet do kilkuset procent rosną przyszłoroczne wydatki tzw.
            świętych krów. Są to instytucje, które same sobie ustalają plan wydatków, a rząd
            może co najwyżej wyrazić wątpliwość, czy dana propozycja nie jest przypadkiem za
            wysoka - informuje "Rzeczpospolita". Prezydent zażądał więcej pieniędzy na
            medale i bezpieczeństwo, więc w tym przypadku wydatki wzrosną w porównaniu z
            2007 rokiem o 29,3 proc. Funkcjonowanie Biura Bezpieczeństwa Narodowego będzie
            kosztowało o 13,3 proc. więcej. Według dziennika, Lech Kaczyński zadbał też o
            podwyżki dla swoich pracowników, uposażenia żołnierzy i funkcjonariuszy
            Kancelarii. Mogą oni liczyć na podwyżki sięgające 5,25 proc. [16]
            # 10.10.2007 - na jaw wyszła informacja, że blisko 300.000 zł kosztować będzie
            remont wejścia głównego do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (14.600 zł projekt +
            272.000 zł prace budowlane). Prace remontowe zlecono w trybie bezprzetargowym
            Zakładowi Obsługowo-Produkcyjnemu Gospodarstwa Pomocniczego Komendy Stołecznej
            Policji. Zasadniczym elementem remontu jest zainstalowanie podgrzewanych
            schodów, co - według deklaracji Patrycji Hryniewicz, rzeczniczki resortu - jest
            obecnie rozwiązaniem standardowym:

* "Na warstwie betonu wyrównawczego mają zostać ułożone kable grzejne. To
            obecnie standard w przypadku remontu schodów zewnętrznych obiektów użyteczności
            publicznej."
            * Jeżeli weźmie się pod uwagę fakt, że remontowane schody liczą sześć
            stopni, to oczywiste staje się, że faktycznie remont ten jest wyjątkowo tani -
            na jeden wyremontowany stopień wypada jedynie niespełna 47.800 zł, co stanowi
            kwotę, za którą nie da się kupić nawet średniej klasy samochodu.

# 29.10.2007 - "Wprost" poinformował, że tuż przed wyborami szef MSWiA Władysław
            Stasiak zafundował swoim pracownikom hojne premie. Co najmniej 3 tys. zł dla
            szeregowych urzędników i dwukrotnie więcej dla dyrektorów departamentów, w sumie
            resort, w którym zatrudnionych jest prawie tysiąc osób, przeznaczył na nagrody
            ponad 4 mln zł.

* Nagrody kwartalne zostały zaplanowane wcześniej, ale decyzją ministra
            zostały wypłacone miesiąc przed czasem i były o wiele wyższe niż kiedykolwiek w
            historii - dotychczas sięgały 1.200 zł. "Widać szefowi zależało, żeby pieniądze
            dotarły do nas przed wyborami" - mówi pracownik resortu.
            * Dla porównania, pracownicy innych ministerstw i urzędów otrzymują znacznie
            niższe kwoty. Kwartalna premia dla szeregowego pracownika ZUS wyniosła średnio
            200 zł. W Ministerstwie Sprawiedliwości - między 700 zł a 900 zł. Nieco bardziej
            wzbogacili się urzędnicy w resorcie infrastruktury, którzy otrzymali po 1.200
            zł. [17]

• rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: i rok 2007 c.d. 07.12.08, 12:35
              # 19.10.2007 Dla ratowania siusiaków urzędników prezydenckiej administracji oraz
              dla realizacji polityki przyrostu naturalnego, zamówiono Viagrę i testy ciążowe.
              Na oficjalnej stronie Biuletynu Informacji Publicznej, w zamówieniu nr 42/2007 o
              zakupie leków, materiałów medycznych i kosmetyków aptecznych dla Gospodarstwa
              Pomocniczego Kancelarii Prezydenta RP, w spisie leków, na które rozpisane jest
              zamówienie widnieje Viagra - w różnych dawkach - od 25 do 100 mg - razem 36
              opakowań. Dla porównania, testów na obecność bakterii wywołujących chorobę
              wrzodową zamówiono jedynie 6 opakowań. W zamówieniu ponadto znalazły się leki
              antypsychotyczne, w tym Xanax - dla (o ironio!) paranoików.
              # 13.11.2007 "Polska" dotarła do listy Ministerstwa Środowiska ze składem
              polskiej delegacji na międzynarodową konferencję o ochronie klimatu,
              organizowaną na indonezyjskiej wyspie Bali. Są na niej dokładne terminy pobytu
              oraz 51 nazwisk. Spośród zgłoszonych osób dziewięć to urzędnicy resortu ministra
              Jana Szyszki. Poza nim i jego zastępcą w konferencji chcieliby wziąć udział
              m.in. szef gabinetu politycznego ministra czy jego rzecznik Sławomir Mazurek.
              # 09.12.2007 na jaw wyszło, że od stycznia do listopada 2007 r. koszty z tytułu
              użytkowania służbowego telefonu wiceministra spraw wewnętrznych w rządzie
              Partii, Piotra Piętaka, wyniosły 78.571 zł. Pan minister stwierdził, że ""Błąd
              tkwił w administracji ministerstwa, która tak skandaliczną umowę podpisała z
              operatorem, bez limitu kosztów." W pisemnym wyjaśnieniu na tę okoliczność pan
              Piętak napisał, że w okresie użytkowania telefonu wykonał połączenia internetowe
              o charakterze niesłużbowym na 14.282 zł, którą to kwotę przelał w dniu
              22.11.2007 na konto resortu. Pozostałą część rachunku (ponad 60 tys. zł), szef
              pana Piętaka, minister Stasiak uregulował z budżetu resortu.
              # 12.12.2007 Jak podaje "Gazeta Wyborcza", dopiero po trzech latach od otwarcia
              Muzeum Powstania Warszawskiego urząd miasta kupił ponad 13 tys. m kw. ziemi z
              pięciopiętrowym budynkiem na ul. Przyokopowej 28. Oznacza to, że "największe
              osiągnięcie" Wielkiego Prezydenta Warszawy przez ponad trzy lata stało na
              gruncie, który do niego nie należał. Teren należał do Stołecznego
              Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej (SPEC), które jest co prawda spółką
              miejską, ale też podmiotem prawa handlowego. W zwiazku z planowaną przez PO
              częściową prywatyzacją spółek miejskich zaistniało niebezpieczeństwo, że Muzeum
              Powstania mogło być przejęte przez spółkę prywatną, nawet zagraniczną. Dla
              SPEC-u ta wspaniała transakcja geniuszów gospodarki komunalnej miała dodatkowo
              bardzo nieprzyjemne skutki uboczne, wartość SPEC-u zmniejszyła się z 750 mln na
              718 mln zł. [18]
              # 29.12.2007 - niezwykle oryginalną interpretację dotyczącą pieniędzy podatników
              zaserwował ostatnio wybitny myśliciel PiS-u, poseł Karol Karski, komentując
              odwołanie przez marszałka Sejmu Komorowskiego wizyty polskiej delegacji na
              wybory w Gruzji ze względów oszczędnościowych:

* "Gruzini naprawdę potrzebują teraz naszego wsparcia. A tłumaczenie się
              oszczędnościami jest absurdalne, bo Sejm i tak nie wykorzystuje nawet połowy
              pieniędzy, jakie ma na wyjazdy zagraniczne posłów." [19]

# 10.01.2008 - z raportu z kontroli wydatków reprezentacyjnych byłego
              kierownictwa resortu spraw wewnętrznych i administracji wynika, że w ciągu
              ostatnich dziesięciu miesięcy funkcjonowania byłej ekipy w MSWiA, sekretariaty
              dziesięciu najważniejszych osób w ministerstwie wydały na trunki, słodycze i
              napoje niemal 150 tysięcy złotych, w tym ponad 22 tysiące na sam alkohol.
              # 10.04.2008 - na jaw wyszło, że w okresie sprawowania rządów przez Partię
              wysocy urzędnicy resortu spraw wewnętrznych wykorzystywali policyjne śmigłowce
              jako prywatne taksówki. W latach 2006 i 2007 odbyli oni loty, które kosztowały
              budżet 830 tys. zł. Rekordzistą w tej dziedzinie był wicepremier i minister
              Ludwik Dorn, który latał helikopterami 15 razy, niejednokrotnie wożąc ze sobą
              członków rodziny. Pan minister poleciał na przykład do Jasła z Izą Śmieszek-Dorn
              (obecna małżonka), a dwa tygodnie później z poprzednią żoną Joanną Dorn -
              zgłoszoną w dokumentacji jako oficer BOR. Źródła niestety nie informują, czy pan
              Dorn zabierał również na wycieczki helikopterowe swoją pierwszą małżonkę.
              # 24.06.2008 - okazało się, jak tani, pod rządami Odnowicieli stał się Instytut
              Pamięci Narodowej: decyzję o przyznaniu nagród Kurtyce podjęło - zgodnie ze
              swymi uprawnieniami - Kolegium IPN kierując się "względami formalnymi i
              merytorycznymi". Nagrody przyznano dwukrotnie: w październiku i grudniu 2007 r.
              i za każdym razem wynosiły one 30 tys. zł., czyli trzykrotność miesięcznego
              uposażenia Kurtyki. Jak mówiła na konferencji prasowej Anita Błochowiak, na
              posiedzeniu Komisji Sprawiedliwości Kurtyka poinformował posłów, że w 2007 roku
              w IPN, w porównaniu z 2006 rokiem, przeciętne wynagrodzenie dla pracowników
              wzrosło o 21 proc., a prezesa - o 38 proc.
              • rynsztokovy_blazen_niesiolek i rok 2008 07.12.08, 12:36
                Tanie państwo w 2008 r.

1. 28.06.2008 - w Szczecinie odbyła się konferencja PiS dotycząca
                bezpieczeństwa energetycznego Polski i Unii Europejskiej. Stawiło się na niej
                ponad 30 posłów Partii. Choć była to impreza partyjna, skorzystali z poselskiego
                przywileju, jakim jest lot na koszt budżetu państwa - informuje "Dziennik".
                Podatnicy zapłacą także za ich nocleg w najlepszym szczecińskim hotelu -
                Radisson. Joachim Brudziński, poseł Partii i organizator imprezy, przyznaje, że
                klub PiS pokrył jedynie koszty samej konferencji i wyjaśnia, że sam hotel to
                podrzędna buda, a tak naprawdę, to potrzebna była tylko sala konferencyjna:
                * "Brali w niej udział przedstawiciele komisji sejmowych związanych z
                tematem bezpieczeństwa energetycznego. To była ich poselska, merytoryczna praca,
                dlatego mogli skorzystać ze swoich przywilejów" - w wypowiedzi dla "Dziennika"
                (30.06.2008)
                * "Oczywiście, mogliśmy to zrobić pod mostem trasy zamkowej. Sprawne
                państwo nie znaczy państwo dziadowskie. Czego my się mamy wstydzić?" - w
                rozmowie z Michałem Karnowskim w audycji "Salon Polityczny Trójki" (30.06.2008)
                * "Ale jaki dobry hotel? Panie redaktorze, myśmy przygotowali
                konferencję w znakomicie przygotowanej do tego sali, konferencję znakomicie
                przygotowaną merytorycznie i teraz jesteśmy za to atakowani" - ibidem
                * Takim szczerym i prostolinijnym rozwianiem przez posła Brudzińskiego
                wszelkich wątpliwości, polityczni przeciwnicy PiS są oczywiście oburzeni:
                o "Przyglądałem się tej konferencji i był to typowo partyjny
                wiec, którego głównym celem był atak na rząd. Nie dopatrzyłem się tam żadnej
                merytorycznej pracy. Dlatego koszty przejazdu i noclegu powinien pokryć klub PiS
                lub posłowie z własnej kieszeni" - w wypowiedzi dla "Dziennika" obłudnie
                przekonuje Jerzy Budnik z PO, przewodniczący sejmowej komisji regulaminowej i
                spraw poselskich (30.06.2008)
                2. W dniu 27.08.2008 Zarząd NBP zdecydował o zakupie 31 nowych aut, w tym
                samochodu BMW 7 o wartości blisko 350 tys. zł dla prezesa Banku, wybitnego
                ignoranta, Sławomira Skrzypka. Pojazdów takich używają prezydent, premier,
                marszałek Sejmu i marszałek Senatu
                * "Nie chcemy, by auto dla prezesa było droższe niż dla innych
                najważniejszych urzędników państwowych [...] Jeżdżenie tańszym samochodem byłoby
                populizmem" - komentuje dla "Rzeczpospolitej Józef Ruszar, szef Departamentu
                Komunikacji Społecznej NBP (29.08.2008)
                • gamon0 i tak nikt tego nie czyta... 07.12.08, 12:37
                  :)))
                  • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: i tak nikt tego nie czyta... 07.12.08, 12:37
                    bo kazdy juz to wie, dlatego na nic twoje starania na forum.
                  • profanum-vulgus gamon0 i reszta ..czytacie biuletyny UB-SB ??? 07.12.08, 12:40
                    • gamon0 Czyś ty zgłupiał?... Playboja czytam... oglądam :) 07.12.08, 13:01
                      EOT i na każdy inny temat z tobą, Vulgarusie...
      • profanum_vulgus Instrukcje od Schetyny już przyszły. 07.12.08, 12:34
        Nie zmienia to jednak faktu, że PO skompromitowało się
        i oskarżanie PiS na nic się zda, gdyż nawet GW zauważa,
        że wydatki te za czasów rządów PiS były kilkakrotnie niższe.
    • marek99az1 Przykra wiadomość 07.12.08, 12:31
      Popieram PO i rząd Tuska. Dlatego taka wiadomość jest dla mnie
      bardzo przykra. Powiem mocniej - jest dowodem głupoty tych, którzy
      decyzje o wysokich nagrodach podejmują. Jeżeli nawet dawano
      zwyczajowe nagrody (czyniły o wszystkie rządy) w ciągu trzech
      pierwszych kwartałów tego roku, w IV kwartale, gdy znane już są
      rozmiary światowego kryzysu, gdy konieczne są drastyczne
      oszczędności, powinno się z ich rozdawania zrezygnować. Wymaga tego
      zwykła przyzwoitość. Mam nadzieję, że premier Tusk coś z tym zrobi.
      • nuta15 Re: Przykra wiadomość 07.12.08, 12:39
        "Premier Tusk coś z tym zrobi" ? Da więcej, na spotkaniu ze
        związkowcami ostatecznym argumentem było stwierdzenie Tuska,że
        ministrowie skarżą się na niskie płace.
      • oserwatoreromano Re: Przykra wiadomość 07.12.08, 12:52
        marek99az1 napisał:

> Popieram PO i rząd Tuska. Dlatego taka wiadomość jest dla mnie
        > bardzo przykra. Powiem mocniej - jest dowodem głupoty tych, którzy
        > decyzje o wysokich nagrodach podejmują. Jeżeli nawet dawano
        > zwyczajowe nagrody (czyniły o wszystkie rządy) w ciągu trzech
        > pierwszych kwartałów tego roku, w IV kwartale, gdy znane już są
        > rozmiary światowego kryzysu, gdy konieczne są drastyczne
        > oszczędności, powinno się z ich rozdawania zrezygnować. Wymaga
        tego
        > zwykła przyzwoitość. Mam nadzieję, że premier Tusk coś z tym zrobi.

Każda władza demoralizuje, i to jest moje odkrycie, ani żadna
        rewelacja. Te dwieście milionów to budżet niejednej gminy
        borykającej się z problemem dowożenia do szkoły dzieci z odległych
        wsi; te dwieście milionów to dług czterech szpitali, które
        oddłużając sięgniemy po publiczne pieniądze.
        Dwieście milionów na nagrody, sto milionów na kancelarię prezydenta,
        sto milionów na kancelarię premiera, no i parę milionów na nagrody
        dla ministrów prezydenta. Nazbiera się tego całkiem sporo.
        A ile jeszcze pieniędzy marnotrawi się przy okazji działalności
        różnych komisji ?
        Można by tak długo…
        Tak jest na całym świecie. Problemów takich nie mieli Indianie i
        Pigmeje oraz Aborygeni. Władza demoralizuje !!!
      • billy.the.kid Re: Przykra wiadomość 07.12.08, 12:55
        bardzo jest śmieszne to słówko"PRZYZWOITOśC".
    • olewus1 I dali tyle kasy tyb skur...synom urzedasom 07.12.08, 12:42
      Zredukowac te cholote zeby zaczeli pracowac wreszcie matoly.
      • profanum-vulgus olewus1, a jak było za czasów PIS-komuny? 07.12.08, 12:51
        poczytaj powyzej,poniżej..itd
        • olewus1 Re: olewus1, a jak było za czasów PIS-komuny? 07.12.08, 14:12
          To PISiory powiekszyly ilosc urzdnikow ja wiem. Wkurza mnie fakt, ze daja im
          jeszcze premie. Wiem jak pracuja urzednicy. Mam w rodzinie jedna taka idiotke i
          jak prowadzilem dzialanosc to mialem nieprzyjemnosc poznac wielu tych idiotow.
          Nie znaja sie na tym co robia ale czuja wladze i sie wyzywaja. Ja osobiscie
          nienawidze tych szmaciarzy.
    • rynsztokovy_blazen_niesiolek Kancelaria Prezydenta chce zwiększenia budżetu 07.12.08, 12:46
      w imie taniego panstwa

Kancelaria Prezydenta chce zwiększenia budżetu, który przeznaczony zostanie na
      bieżące wydatki. Argumentacją za większym budżetem ma być większa aktywność
      prezydenta, polegająca choćby na rozdawaniu Orderów Orła Białego, strojenia żony
      w kimono i nauka malowania chińskich liter. Ma się to bezpośrednio przełożyć na
      pozycję Polski w świecie.
      • gamon0 kiepsko u ciebie z rozumieniem polityki... 07.12.08, 12:56
        a tak sie chwaliles :)))
        • rynsztokovy_blazen_niesiolek Re: kiepsko u ciebie z rozumieniem polityki... 07.12.08, 13:06
          ja wiem ze ty jestes alfą i omegą tego forum
          o tym będą piesni pisac

ja tylko czekam az wydobędziesz z siebie resztki obiektywizmu
          i napiszesz

ze PO i PiS tak samo kradną :)
          • gamon0 Re: kiepsko u ciebie z rozumieniem polityki... 07.12.08, 13:13
            PO i PiS to jest uogolnienie, moga sie zdarzac poszczegolne przypadki
            wsrod ich czlonkow, natomiast polityki prowadzone przez te obie partie
            (ich rzady) sa calkowicie odmiene - w tym sek... :)))
        • profanum-vulgus gamon0-anwad.."ekspert" SB-PIS... 07.12.08, 13:11
          wszystko wie,wszędzie był...Nawet w du... Belzebuba...
    • ewa9823 Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:47
      tak pojmują solidaryzm społeczny
      • profanum-vulgus J.Kaczynski ,dawał o wiele więcej.... 07.12.08, 12:50
        dodatkowo ,J.Kaczynski dawał d... Sb, za darmo !
        newsgroups.derkeiler.com/Archive/Soc/soc.culture.polish/2008-08/msg01844.html
        www.dziennik.pl/polityka/article276636/Czuma_Kaczynski_znowu_klamie.html
        • ewa9823 solidaryzm władzy 200 mln dla swoich 07.12.08, 12:52
          profanum-vulgus napisał:

> dodatkowo ,J.Kaczynski dawał d... Sb, za darmo !

to jest właśnie solidaryzm władzy
    • and192 Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:48
      Ministerstwa w Polsce są potrzebne tylko politykom do instalowania
      tam swoich kumpli i pociotków. A tę odrobinę zajęć, jaką jeszcze
      mają - z powodzeniem mogą przejąć samorządy. Dobrze by było, gdyby
      społeczeństwo sobie to wreszcie uświadomiło. Tak samo, jak redukcję
      sejmu o połowę.
      • ewa9823 Re: Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:50
        and192 napisał:

> Ministerstwa w Polsce są potrzebne tylko politykom do instalowania
        > tam swoich kumpli i pociotków. A tę odrobinę zajęć, jaką jeszcze
        > mają - z powodzeniem mogą przejąć samorządy. Dobrze by było, gdyby
        > społeczeństwo sobie to wreszcie uświadomiło. Tak samo, jak
        redukcję
        > sejmu o połowę.

bardzo dobry pomysł

• profanum-vulgus Ważne że nic nie dali Rydzykowi !!! 07.12.08, 12:52
          i innym złodziejom...
    • jedynymaria Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:55
      Panie Tusk-obludniku niech pan wytnie rencistow emerytow bedzie
      wiecej KASY dla WAS.Osiagnol pan dno.Tylko SEPUKU
    • j-agat Ministerstwa wydały 200 mln zł na nagrody 07.12.08, 12:57
      Fajnie !!! Tylko tak dale....!!!
      • profanum-vulgus Sarkozy wyjechał,prezydent PIS-u wrócił z ucieczki 07.12.08, 13:10
        powrócił jak kundel, z podwiniętym ogonem...
        • gtomasso hehe, Palikot mógłby to powiedzieć na wizji! ;P 07.12.08, 13:13
        • marcin1122331 Po tak pracowitym roku dal bym im jeszcze wiecej. 07.12.08, 13:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka