socca 26.01.09, 11:19 to do jakiej formacji w czasie WW II należał Benedykt 16, bo już zapomniałem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Re: Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 11:20 A co miałeś pamiętać? Do żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 HJ - na zasadzie dobrowolnego przymusu 26.01.09, 11:45 Wtedy musieli do HJ należeć wszyscy chłopcy, jak wszystkie dziewczyny do BDM (Bund Deutscher Matrazen - Związek Materaców Niemieckich, jak prześmiewczo sobie Niemcy wykładali nazwę Związku Dziewcząt Niemieckich - BDMädel). A co do kwestii: "Czyż to nie byłby dobry znak?" - zapytał Gennari. Wyraził przekonanie, że biskup przecząc prawdzie dopuścił się "bluźnierstwa przeciwko Duchowi Świętemu". - oznaczałoby to, że papież nie zostanie zbawiony. Tylko nie wiem, czy Gennari wie, co napisał i jaki jest dalszy ciąg wypowiedzi Jezusa: "Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym" (Ew. Mateusza 12,31- 32) Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Zgadzam się z Tobą, ale bądźmy konsekwentni 26.01.09, 12:09 skoro dziadek Tuska według niektórych był faszystą, to B16, na takich samych zasadach, też nim był :) Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Nie mas zpojecia o czym piszesz 26.01.09, 12:39 Idiota a nie teolog! Grzechem przeciw Duchowi Sw jest uporczywe odrzucenie laski bozej i milosierdziua Bozego dokonujacego sie przez smier i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Biedni Jehowici.... Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Niewiara w komory gazowe nie jest grzechem ciężkim 26.01.09, 12:52 Natomiast grzechem ciężkim jest niewara w nieomylność biskupa Rzymu, albo niewiara w któryś z dogmatów KRK, nawet tych, które nie mają uzasadnienia biblijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Komunikat Przełożonego Generalnego Bractwa Św. Piu 26.01.09, 15:48 Komunikat prasowy Przełożonego Generalnego Bractwa Św. Piusa X Ekskomuniki biskupów konsekrowanych przez JE abpa Marcelego Lefebvre’a 30 czerwca 1988 r., zadeklarowane przez Kongregację Biskupów 1 lipca tego samego roku — ekskomuniki, których ważność zawsze kwestionowaliśmy — zostały wycofane dekretem wydanym na polecenie papieża Benedykta XVI i ogłoszonym przez tę samą kongregację 21 stycznia 2009 r. Wyrażamy naszą synowską wdzięczność Ojcu Świętemu za ten gest, z którego korzyść odniesie nie tylko samo Bractwo Św. Piusa X, ale i cały Kościół. Pragniemy coraz skuteczniej pomagać papieżowi w przezwyciężaniu bezprecedensowego kryzysu wstrząsającego katolickim światem, kryzysu, który Jan Paweł II określił jako stan „milczącej apostazji”. Wyrażając wdzięczność Ojcu Świętemu oraz tym wszystkim, którzy dopomogli mu w wykonaniu tego odważnego gestu, z zadowoleniem przyjmujemy również fakt, iż dekret z 21 stycznia br. mówi o konieczności „rozmów” ze Stolicą Apostolską — rozmów, które umożliwią Bractwu Św. Piusa X wyjaśnienie fundamentalnych kwestii doktrynalnych, które uważa ono za przyczynę obecnych problemów Kościoła. Mamy niezłomną nadzieję, że w tej nowej atmosferze będziemy wkrótce świadkami uznania praw katolickiej Tradycji. Menzingen, 24 stycznia 2009 + Bernard Fellay www.piusx.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 mam pojęcie, tylko cytowałem 26.01.09, 12:53 "Idiota a nie teolog! Grzechem przeciw Duchowi Sw jest uporczywe odrzucenie laski bozej i milosierdziua Bozego dokonujacego sie przez smier i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Biedni Jehowici...." - to mam właśnie na myśli: "Grzechem przeciw Duchowi Sw jest uporczywe odrzucenie laski bozej i milosierdziua Bozego dokonujacego sie przez smier i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa" - zgadzam się z tym! Wskazałem tylko na wypowiedź dziennikarza, która się z tą definicją nie pokrywa. Jeśli zaś dobry katolik tak się wyraża o innych: "Idiota a nie teolog!" to niezbyt dobrze to o nim świadczy. A jehowitą nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Jest conajmniej 5 rodzajów grzewchu przeciwko DŚ 26.01.09, 13:39 Tutaj jest link do artykułu na temat grzechów przeciwko Duchowi Świętemu: www.bsm.org.pl/index.php?D=83 Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Grzech bluźnierstwa przeciwko Duchowi Świętemu 26.01.09, 13:54 "Gianni Gennari z La Stampy wyraził przekonanie, że biskup przecząc prawdzie dopuścił się "bluźnierstwa przeciwko Duchowi Świętemu". Teolog wyznał, że jest "zasmucony" decyzją Benedykta XVI". Zaprzeczenie istnienia komór gazowych nie jest grzechem bluźnierstwa przeciwko Duchowi Świętemu. Grzech bluźnierstwa polegał na odwodzeniu ludzi, którzy poznali że Jezus jest Zbawicielem, od pójścia za nim. Tym, który przekonuje ludzi że Jezus jest Zbawicielem, jest Duch Święty. Faryzeusze i uczeni w Piśmie, aby odwieść ludzi od Jezusa, nazwali jego dzieła działaniem mocy szatańskich. To by lo bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu. To samo czynią ci, którzy nazywają sekciarzami i heretykami tych, którzy głoszą, że Jezus jest jedynym pośrednikiem do Ojca w niebie, a za pośredników ogłaszają Marię i rozmaitych świętych. Innymi słowy, głoszą, że nauka o jedenym pośrednictwie Jezusa jest fałszywa (pochodząca nie od Boga), a za prawdziwą (czyli pochodząca od Boga) ogłaszają naukę, że do Boga można przyjść przez innych pośredników niz Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Dlaczego Polacy nie znają Pisma Świętego? 26.01.09, 14:09 Znają je z czytania w kościele. Tylko tyle. Sami nie czytają gdyż nie jest to lekka lektura. Z kolei w kościele nie ma nauczania na podstawie tekstów biblijnych które byłoby na poziomie. Ja takie nauczania słyszałem w kościele protestanckim i wiele mi to dało. W KK nigdy nie słyszałem takich nauczań. Znam jednak młodego księdza który bardzo fajnie naucza. Niestety Msza Święta jest tak skonstruowana ze homilia jest krótka, nie ma czasu na dobre rozwiniecie tematu. Resztę zapełniają rytuały które powinny być zminimalizowane. Szkoda, bardzo szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Re: Dlaczego Polacy nie znają Pisma Świętego? 26.01.09, 15:49 Czytanie krótkich fragmentów podczas mszy nie da ludziom poznania całości Pisma Świetego. Fragmenty są czytane w sposób wybiórczy, tylko te, które popierają katolicką teologię, choć wiele miejsc w Biblii zostało celowo błędnie przetłumaczonych przez katolickich tłumaczy, aby przemycic do tekstu Biblii katolickie preferencje interpretacyjne. Jeśli idzie o czytanie Biblii, to bardzo niewielu katolików przeczytało cały Nowy Testament, albo choćbny jedną ewangelię, które są na tyle proste, że nawet dziecko potrafi je zrozumieć. Ile seminariów trzeba ukończyć, ile tytułów przed nazwiskiem trzeba posiadać, aby z prostego tekstu: "Ja jestem droga, prawda i zywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie" (Jan 14:6), wywnioskować, że do Boga można jeszcze przychodzić przez Marię i świętych? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 "Przestańcie się zamartwiać i cieszcie się życiem" 26.01.09, 15:45 Kiedy patrzę, w krąg jakich chorych klimatów wprowadza ludzi wierzących to słowo "Bóg" ("bluźnierstwo", "grzech", "obraza Boga", etc.), to naprawdę trudno mi odmówić racji prostemu hasłu brytyjskich ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta negacja Boga jest eskapizmem psychicznym 26.01.09, 15:51 Nick, negacja Boga jest eskapizmem psychicznym ludzi, którzy albo mają fałszywe wyobrażenia o Bogu, albo nie chcą się upamietać, albo jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Chrześcijaństwo jest psychofaszyzmem. 26.01.09, 16:02 Religia, która wszelką polemikę definiuję jako zbrodnię, spełnia typowe cechy totalitaryzmu (definiowanie opozycji jako zbrodni). Nie ma praktycznie możliwości, by po dojściu do władzy politycznej, nie prześladowała "grzeszników przeciwko Duchowi Świetemu". Dlatego uważam, że "Bóg to zło". To właśnie chrześcijańscy użytkownicy nowotestamentowego terroru psychicznego, powinni zdać sobie sprawę, że nie służą wcale dobrej sprawie. Otwarcie odwodzę was od tej "Dobrej" Nowiny, która co gołym okiem widać zasiewa w swoich wyznawcach uczucia pietnujące i z trudem maskowany lęk. Przejrzyj na oczy (wiem, że strach:) Ta religia to nie żadna Dobra Nowina. To Dom Niewoli! Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Religia to zło. Nie Bóg. 26.01.09, 16:08 Religia może być indoktrynacją i zniewoleniem. Boga odczuwasz sercem, skąd wiesz jaki jest Bóg skoro kosciół przedstawia swoją wizję? Miłość, prawda, niekrzywdzenie, pokój. To głosił Jezus. Nic więcej nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 "Bóg" jest pojęciem religijnym. 26.01.09, 16:20 > Miłość, prawda, niekrzywdzenie, pokój. To głosił Jezus. W swoich lepszych kawałkach. Bądźmy jednak szczerzy - w swoich gorszych kawałkach głosił zwykły terror piekła oraz godne toksycznego lidera sekty złorzeczenia i żądania całkowitego posłuszeństwa "Kto jest z Prawdy słucha mego głosu", "Kto nie jest z nami, jest przeciwko nam" (a owszem, husyto, Polacy nie czytają Biblii!:) Można argumentować, że ewangelie nie przedstawiają wiarygodnej relacji o działalnosci i wypowiedziach Jezusa. (Bo nie przedstawiają - to akurat dość dobrze udowodnione przez historyków.) I optymistycznie zakładać, że te wypowiedzi świadczące o wielkości moralnej są autentyczne, a te świadczące o autorytaryzmie i zastraszaniu słuchaczy stanowią wypełniacz zgodny z mentalnością narratora mający przydać bohaterowi ewangelii powagi biblijnego "męża Bożego". Czy to założenie daje się wybronić - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski E. Nie straszył piekłem :) 26.01.09, 16:26 To kościół katolicki straszy. Ewangelii było więcej i one oddają lepiej osobę Jezusa. Ja uważam ze nie trzeba być wierzącym aby żyć w ten sposób > Miłość, prawda, niekrzywdzenie, pokój. To wartości uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: Chrześcijaństwo jest wolnością 26.01.09, 16:10 Kolejny samozwańczy apostoł "lepszej nowiny", czyli ateizmu. Pamiętam Cię sprzed roku z dyskusji o swingersach. Co, wyzwolenie człowieka i brak zamartwiania się zapewni nam seks grupowy, nadal tak sądisz? "Religia, która wszelką polemikę definiuję jako zbrodnię, spełnia typowe cechy totalitaryzmu (definiowanie opozycji jako zbrodni)." - chrześcijaństwo dopuszcza polemikę jak najbardziej, tylko zło nazywa złem a dobro-dobrem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 A komunizm - świetlaną przyszłością;) 26.01.09, 16:40 Sloganów mój drogi to nam nie brakuje:) (Nota bene Ewangelia jest chyba pierwszym w historii udokumentowanym źródłem propagandowego sloganu: "Droga, Prawda, Życie", "Wczoraj, Dziś, Ten sam na wieki", etc.) Nie wątpię też, że mieszkaniec totalitarnego Domu Niewoli ma obowiązek wierzyć (i to głeboko wierzyć:), że jest "wolny" (bo jak nie to łagier metafizyczny). Czy to wolność? Po owocach... Czy jestem "samozwańczym apostołem" czegokolwiek? Nie. To wy (husyta i ty) jesteście samozwańczymi apostołami (bo mówicie nie w swoim imieniu). Ja skromnie mówię tylko w swoim imieniu (nie straszę nikogo żadnym Duchem Świętym:) Po prostu każdy musi ocenic, czy moje argumenty są coś warte czy nie. Nota bene, to jest właśnie sposób przekonywania szanujący cudzą wolność. > chrześcijaństwo dopuszcza polemikę jak najbardziej Nie dopuszcza - patrz post husyty parę zaledwie linijek wyżej ("odwodzenie chrześcijan od wiary" to "grzech przeciwko Duchowi Świętemu" według nauk tej religii). > Pamiętam Cię sprzed roku z dyskusji o swingersach. Cieszę się, że ktoś mnie pamięta:) Ale w donosiciela się nie baw, bo to zbytnie upraszczanie dyskusji;) Broniłem wtedy pewnych rodzajów swobody seksualnej (płynacej ze zgody wszystkich zainteresowanych stron) przed chrześcijańskim napiętnowaniem moralnym. Nie prezentowałem żadnej mechanicznej recepty na wyzwolenie człowieka, o ile siebie pamiętam... > chrześcijaństwo [...] tylko zło nazywa > złem a dobro-dobrem. Chrześcijaństwo bez wątpienia coś nazywa dobrem, a coś nazywa złem. Ale czy akurat dobro dobrem, a zło - złem? Tu właśnie polemizowałem. Sadzę, że mocnymi argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Nie czytałeś uważnie o tych grzechach. 26.01.09, 23:11 Grzech bluźnierstwa przeciwko Duchowi Świetemu był popełniony przez tych uczonych w Pismie i Faryzeuszy, którzy przekonanie, że Jezus jest Zbawicielem, nazwali działaniem Belzebuba. Ty Nicku trwasz w grzechu sprzeciwu i zatwardzania karku wobec Ducha Świętego. Ponadto, nie chcesz przyjąć do wiadomości, że katolicyzm ma tyle wspólnego z chrześcijaństwem, co wilk z owcami. Odrzuciłeś katolicyzm, a tutaj ktos ci mówi, że chrześcijaństwo na czym innmy polega. Tego już nie chcesz sprawdzić, bo wiesz, że musiałbyś się nawrócić. To nic nie boli! Zyskujesz przebaczenie grzechów i życie wieczne! Może będziesz musiał zostawic jakies grzechy, ale pomyśl, co zyskasz! Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Co słychać u czcicieli Kata?;) 27.01.09, 00:32 Nie ma wątpliwości, że według nauki chrześcijańskiej jestem potworem moralnym, zasługującym nawet w oczach Samego Miłosierdzia tylko na Wieczny Obóz Koncentracyjny. Życzę ci wiele szczęścia płynącego z wyznawania tej zbawiennej wiary:) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Chrześcijaństwo jest psychofaszyzmem. 26.01.09, 18:57 To nie chrzescijaństwo, ale Ty jesteś psycho... nick3 napisał: > > Religia, która wszelką polemikę definiuję jako zbrodnię, spełnia > typowe cechy totalitaryzmu (definiowanie opozycji jako zbrodni). Bredzisz... > > Nie ma praktycznie możliwości, by po dojściu do władzy politycznej, > nie prześladowała "grzeszników przeciwko Duchowi Świetemu". > > > Dlatego uważam, że "Bóg to zło". Piszesz jak paranoik. Coraz gorzej z Tobą... Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Psychofaszyzm i faszyzm - dwa bratanki! 26.01.09, 19:25 A może coś więcej ponad to, że można mi ubliżać do woli? Ja potrafię dokumentować swoje tezy. "Chrześcijaństwo i nazizm łączy pewne głębokie pokrewieństwo duchowe, choć oczywiście oba realizują swoje cele na zupełnie innych polach." Tak pisał w latach 30-tych znaczący katolicki teolog moralny. I nie był to głos wyjatkowy, raczej typowy. (Dla wiadomości husyty, podobne rzeczy pisali w tamtym czasie także teologowie protestanccy. Także ci najbardziej "biblijni" (z Południa USA jakiś kościół fundamentalistyczny zdążył nawet złożyć wyrazy uznania fuhrerowi). Wielu ludzi się gorszy przedwojennym flirtem kościołów z nazizmem i dziwują się, nie będąc w stanie tego "skandalu" pojąć. Ja zaś uważam, że katolicki teolog miał po prostu rację. Autorytaryzmowi religii monoteistycznej najbliższy duchowo ze wszystkich ustrojów Europy XX wieku był po prostu faszyzm. A najdalsza - demokracja (wcale nie komunizm!:))) Powiedział to jasno kard. Wyszyński w rozmowie z ubekiem Światło ("naszym prawdziwym wrogiem jest nie komunizm, lecz anglosaski ustrój masoński" - i zaproponował włodarzom PRL-u taktyczną współpracę). Przyczyna jest dość oczywista: Kult Boga jest autorytarną wizją życia o etyce opartej na Podległości i wyobrażeniu, że podstawową zasadą porządkującą świat jest Władza. "Gott ist mein Fuhrer." "Mein Fuhrer ist Gott" to wprawdzie herezja, ale w pewnym sensie kłótnia w rodzinie o kompetencje!:) Ten sam psychiczny typ człowieka, który wierzy w jedno, potrafi uwierzyć w drugie! To nie żadna "bluźniercza insynuacja", tylko bardzo dobrze udokumentowana teza psychologiczna (np. Erich Fromm: "Ucieczka od wolności", klasyczna książka psychoanalityczna o chrześcijańskich korzeniach psychicznych nazizmu). Przypadek Benedykta też się tu nienajgorzej wpisuje. "Nie może być szczerym demokratą, kto wierzy, że rzeczywistość jest Monarchią." Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Nigdy nie poznałeś, czym jest chrześcijaństwo 26.01.09, 23:14 A z faszyzmem utożsamiasz jakąś formę chrześcijaństwa, która jest rezulktatem twojej chorej wyobraxni Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 "Chrześcijaństwo tak, wypaczenia - nie"?:) 27.01.09, 00:27 Cóż innego możesz powiedzieć?:) Oczywiście może jeszcze dodać, że Bóg-jest-Miłością oraz że Jezus- dla-mnie-Cierpiał, a więc że nic-nie-rozumiem-z-Prawdziwego- Chrześcijaństwa. Ja jednak uważam, że prawdziwego sensu tych wszystkich chrześcijańskich wątków teologicznych można dociec tylko "w praniu" czyli w powiązaniu z tym, jak one działają w rzeczywistym historycznym chrześcijaństwie. Prawdziwym chrześcijaństwem jest chrześcijaństwo realne. A nie żaden abstrakcyjny ideał. Rzeczywistą wymowę chrześcijańskich nauk (o Krzyżu, Wykupie, Usprawiedliwieniu przez wiarę, etc.) można zrozumieć tylko poprzez prześledzenie, jak te nauki realnie zmieniały realnych ludzi. Historia rzeczywistego chrześcijaństwa nie jest do końca budująca;) (I nie chcę tu mówić o przestępstwach wynikających z działań duchownych lekceważących chrześcijaństwo, lecz przeciwnie: tylko i wyłacznie o złu, które wynikło z działań ludzi traktujących swoją wiarę bardzo poważnie) Chciałbym cię powiadomić, że innego chrześcijaństwa niż chrześcijaństwo rzeczywiste - nie ma. A kto twierdzi inaczej (i np. każe oceniać wartość chrześcijaństwa po jakiejś jego idealnej, nigdy nie zaistniałej postaci) jest mistyfikatorem. To ważne, byś to zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: "Chrześcijaństwo tak, wypaczenia - nie"?:) 27.01.09, 08:52 Ja, żebyśmy się zrozumieli nie jestem obrońca chrześcijaństwa. Uważam ze jest religia sztuczną i złą, a odprowadzili do tego tzw. ojcowie kościoła i potem dalej rozwój kościoła katolickiego. A podstawa programowa była dobra. Ja opieram się na tym co mówił Jezus; nie mówił nic nowego, przed nim podobne rzeczy mówił Budda. Uważam ze wiara to coś osobistego i nie jest związana z żadną instytucją typu KK. Dlatego zgadzam się z Twoimi niektórymi wypowiedziami, religia to niestety system zniewolenia człowieka i może powadzić do strasznych rzeczy. Wiara, nadzieja itp. to co innego i nie należy tego podpinać pod system zwany religią. W poście na drugiej stronie stronie broniłem JP2. Tak bronię go bo jego działania miały w sobie pewną moc, on dążył do dialogu miedzy religiami, do ekumenizmu. B16 skutecznie ten proces odwraca. Nie twierdzę ze JP2 był idealny, ale wybił się pozytywnie ponad przeciętną. Nie jestem związany z kościołem ale podobał mi się kierunek w którym on szedł, teraz Watykan zaczyna się cofać. Po prostu nie podoba i się to i tyle. Pozdrowieni, to tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: "Chrześcijaństwo tak, wypaczenia - nie" 27.01.09, 08:56 Tak jak przed rokiem w dyskusji o swingersach piszesz, byle pisać i nie popierasz swoich tez dowodami. Jesteś jak Józef Oleksy - ktoś rzekł o nim "żywy węgorz nasmarowany masłem". Ale do rzeczy: "Oczywiście może jeszcze dodać, że Bóg-jest-Miłością oraz że Jezus- dla-mnie-Cierpiał, a więc że nic-nie-rozumiem-z-Prawdziwego- Chrześcijaństwa." - no i tak jest w istocie. "Prawdziwym chrześcijaństwem jest chrześcijaństwo realne." - jak najbardziej "Historia rzeczywistego chrześcijaństwa nie jest do końca budująca;) (I nie chcę tu mówić o przestępstwach wynikających z działań duchownych lekceważących chrześcijaństwo, lecz przeciwnie: tylko i wyłacznie o złu, które wynikło z działań ludzi traktujących swoją wiarę bardzo poważnie)" - czyli konkretnie o kim? Resztę wykasowałem, bo się powtarzałeś. Papier i serwery przyjmą wszystko, ale w Twoim wydaniu jest to jedynie pustosłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: "Chrześcijaństwo tak, wypaczenia - nie" 27.01.09, 10:46 Naprawdę myślisz, że w całości postów, które napisałem na tym wątku, nie ma żadnych argumentów, które by zobowiązywały do ich rozpatrzenia? Skoro tak, to lepiej rozstańmy się w pokoju. > no i tak jest w istocie. Jeśli pewność w tej kwestii mam opierać na twoim autorytecie, to wybacz, ale to dla mnie jest za mało:) Ja oczywiście wiem, że przytoczone przeze mnie hasła są to podstawowe formuły chrześcijańskiego "świadectwa", tylko że chyba widać z pozostałych moich postów, na jakiej podstawie uważam je za zupełnie nieprzekonujące w roli uzasadnień ostatecznych chrześcijańskiego roszczenia. "Tak jest w istocie" nic tu nie zmieni. To tylko tupanie nogą zniecierpliwionego pana inkwizytora. Czy nie rozumiesz o co mi chodzi: Że w kontekście innych elementów nauki nowotestamentalnej zapewnienia o Miłości oraz o Dowodzie z Ofiary brzmią nieprzekonująco i nawet zarysowuje się (dla spostrzegawczych;) rodzaj manipulacji (szantażu moralnego), który jest przy ich użyciu dokonywany na słuchaczu chrześcijańskiego "świadectwa". nick3: > chcę tu mówić [...] tylko i > wyłacznie o złu, które wynikło z działań ludzi traktujących swoją > wiarę bardzo poważnie)" zuq1: > czyli konkretnie o kim? Odpowiem publicystycznie (bo nie mam chwilowo ochoty na "szkalowanie Ustroju"): A choćby o twoim! To bardzo dobrze, że opatrujesz swoje posty fragmentem z listu do Galatów, który stanowi dla nich dobrą puentę. Podobnie, cytat ten stanowi też dobrą miarę dla oceny twórczości, którą pozostawili po sobie liczni propagatorzy chrześcijaństwa w swoich inwektywach przeciwko inaczej myślącym. Owoce religii, w której "nie chodzi o tolerancję" (tylko o "Miłooość") są dobrze osądzone przez porównanie własnie z tym wzorcem, który przytaczasz, a który przecież sama sobie postawiła. (Poczynając od samego Pawła, który, jak widać z jego listów, nie był ani specjalnie 'radosny', ani 'uprzejmy', ani 'łagodny', ani zbyt 'opanowany') Oczywiście, w odpowiedzi na twoje pytanie nawet słowem nie wspomniałem o bezmiarze cierpienia, które przez wieki w chrześcijaństwie zadawano ludziom na drodze wychowania religijnego. Po prostu uważam, że zainteresowani czytelnicy bez trudu wiedzą, o czym mówię. Nie mam dziś czasu na szermierki w postaci "przygważdżających linków" (a pewnym ich zasobem rutynowo dysponuję;) > Papiery i serwery przyjmą wszystko Wolałbyś, by przyjmowały tylko Prawdę Jedyną?:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Dlaczego obrażasz Boga? 26.01.09, 13:28 nazywając go idiotą, obrażasz swojego Boga, który go stworzył na swoje podobieństwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Dlaczego obrażasz Boga? 26.01.09, 19:01 pawman napisał: > nazywając go idiotą, obrażasz swojego Boga, który go stworzył na swoje > podobieństwo :) Popisujesz się sekciarską ignorancją :) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: HJ - na zasadzie dobrowolnego przymusu 26.01.09, 13:18 No i co z tego, ze przynaleznosc byla obowiazkowa. Jako dobry chrzescijanin, przyszly papiez mial obowiazek oddac zycie za prawde i Boga. Jako oportunista nie ma prawa pouczac innych, jak maja zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Ja wohl! (nie wiem czy dobrze napisałem) 26.01.09, 13:44 Coś temu Nieomylnemu pozostało z młodzieńczych romantycznych lat. Moich sąsiadów w Wielkopolsce Żółtki (nosili żółte mundurki) prawie zatłukli na śmierć bo zabili świniaka na własne potzrby a nie odali go dla dzielnie walczących z hasłem na ustach (może pasie) "gott mit uns" (nie wiem czy dobrze napisałem, widziałem taki pas w dzieciństwie). Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: HJ - na zasadzie dobrowolnego przymusu 26.01.09, 15:00 Męska młodzież szkolna pełniła służbę w obronie cywilnej (gaszenie pożarów, odgruzowywanie) oraz jako tzw. Flakhelfer czyli pomocnicza obsługa artylerii przeciwlotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z powrotu 26.01.09, 11:49 Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z powrotu Lefebrystów, ktorzy są wierni Chrystosowi i żadnej apostazji się nie dopuścili, niż ze słuchania rad rzekomych "watykanistów", połowa z nich to filosemici, masoni albo ordynarni lewacy. Uchroń Panie Kościół przed takimi "przyjaciółmi" bo z wrogami sam sobie poradzi. A co do H-jugend prosze nie klamac, obecnosc tam byla obowiazkowa. Mniejsza ujme przynosi papiezowi przymusowa obecnosc w tej organizacji niz takiemu Kuroniowi swiadoma dzialalnosc w czerwonym harcerstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 wyrazy współczucia dla rodziny junkra;) 26.01.09, 11:58 nic wiecej dla niego nie da się już zrobić... nieważne, co ci kolesie zrobili, ważne, że nie są "filosemitami"... oj junkier, tobie nie da się już pomoc... POlak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z powrotu 26.01.09, 12:06 To co sadza o sprawach Kosciola "ateisci" czy inny element ma takie samo znaczenie jak np. szum wiatru. Guzik to kogokolwiek obchodzi. Kosciol istnieje 2 tys. lat, bedzie istnial nadal chociazby ateistyczne blazny zapluly sei ze zlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z po 26.01.09, 12:41 Jawohl !! Odpowiedz Link Zgłoś
janko.b Re: Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z po 26.01.09, 14:04 Tak junkier, to samo napewno mówili kapłani Jowisz, Wszechwida itp, itd. A co do spraw koscioła, puki nie próbują mi sprzedawać swojej ideologii i wciskać ciemnoty, to one w równym stopniu mnie obchodzą jak wspomniany pzez ciebie szum wiatru. Ale próba sprzedawania mi jako autorytetu tego typu indywiduów to juz jest wtrącanie się w moje sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z po 26.01.09, 14:47 To, ze kosciol bedzie sobie istnial, to pewne, pytanie tylko, w jakiej formie. Jako kolko zainteresowan, tak, jak garncarstwo, wyklady o hinduizmie, czy karate, czy w muzeum, mozg ostaniego papieza bedziemy mogli sobie poogladac w sloiku z formalina. Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z po 26.01.09, 12:03 junkier napisał: > Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z powrotu Lefebrystów, > ktorzy są wierni Chrystosowi i żadnej apostazji się nie dopuścili, > niż ze słuchania rad rzekomych "watykanistów", połowa z nich to > filosemici, masoni albo ordynarni lewacy. > > Uchroń Panie Kościół przed takimi "przyjaciółmi" bo z wrogami sam > sobie poradzi. > > > A co do H-jugend prosze nie klamac, obecnosc tam byla obowiazkowa. > > Mniejsza ujme przynosi papiezowi przymusowa obecnosc w tej > organizacji niz takiemu Kuroniowi swiadoma dzialalnosc w czerwonym > harcerstwie. > to bzdura i nonsens Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z po 26.01.09, 12:08 Bynajmniej. To szczera prawda. Wszyscy w Kosciele ciesza sei z powrotu Bractwa sw. Piusa bo to wierni Chrystusowi i Ewangelii bracia, ktorzy nie odstapili od wiary ani jej nie utracili. Po prostu sa wierni rytowi trydenckiemu i nie ma przeszkod, zeby praktykowania tego rytu im zabraniac. Im i innym katolikom. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l to ty junkier przeciw JP2 bluźnisz!!!!! 26.01.09, 13:09 a to równoznaczne z opluwaniem ojca narodu rydzyka kastrowanie, ćwiartowanie, palenie cię czeka. ale najpierw będziesz egzorcyzmowany odtylcowo przez wrogów płodów z probówki Odpowiedz Link Zgłoś
pio.no Re: Znakomita decyzja Papieża, lepsza radość z po 26.01.09, 13:21 Bynajmniej. To szczera prawda. Wszyscy w Kosciele ciesza sei z > powrotu Bractwa sw. Piusa bo to wierni Chrystusowi i Ewangelii > bracia, ktorzy nie odstapili od wiary ani jej nie utracili. Po > prostu sa wierni rytowi trydenckiemu i nie ma przeszkod, zeby > praktykowania tego rytu im zabraniac. Im i innym katolikom. > Nie wiem czy Junkierku dostrzegasz, że ustawiasz się w trudnej pozie względem nieomylności (nb z urzędu) JPII. Nie dość że w tym kraju, to jeszcze ty! Hecne Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l junkier zawsze z wiatrem wieje 26.01.09, 14:00 kiedyś był z mieciem co by go nie zmietli, gonił syjonistów, potem gorliwie tępił wrogów socjalizmu i ucinał rękę co sie na waadzę ludową wyciąga. Gdyby był ciut wcześniej urodzony to schmeisserem by czystośc rasową wprowadzał lub kontrę słuzbowym naganem likwidował. Pewne typy szmalec i folkslitę w genach mają.... Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: junkier zawsze z wiatrem wieje 26.01.09, 14:02 A tam. Junkier po prostu jest chory. Szkoda, że nie można mu za bardzo pomóc. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Msze w rycie trydenckim to nic zlego, przeciwnie, 26.01.09, 14:04 Klamco podly, od zawsze bylem przeciwnikiem represji wzgledem Bractwa sw. Piusa. Msze w rycie trydenckim to nic zlego, przeciwnie, to znakomita okazja do poglebienia religijnosci i przyswojenia bogactwa liturgicznego Kosciola wiekow minionych. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: Msze w rycie trydenckim to nic zlego, przeciw 26.01.09, 14:39 > Klamco podly, od zawsze bylem przeciwnikiem represji wzgledem > Bractwa sw. Piusa. od zawsze to znaczy od wczoraj? > Msze w rycie trydenckim to nic zlego, przeciwnie, to znakomita > okazja do poglebienia religijnosci i przyswojenia bogactwa > liturgicznego Kosciola wiekow minionych. taaak zwłaszcza to bogactwo i róznorodnośc liturgiczną ortodoksja watykańska głaskała miłosiernie ogniem i żelazem przez kilkanascie wieków. JP2 namieszał nieotrzebnie w wielu sprawach i przykrył medialnościa całe zepsucie watykańskie, teraz Krk wraca na swoje własciwe miejsce, dzięki temu zejdzie do rangi sekty ściganej w cywilizowanym świecie za zboczenia , defraudacje i inne przyziemne grzeszki czynione w imię dogmatów a wbrew ewangelii. Tu idzie o zasadę: jeden papa nieomylny, kolejny nieomylny tylko Bogu sie pomyliło... to jak niegdys że papieże z ojca na syna żyli w celibacie ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Msze w rycie trydenckim to nic zlego, przeciw 26.01.09, 14:47 Udlaw sie to swoja antychrzescijanska nienawiscia parchu. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l zabrakło argumentów? 26.01.09, 14:59 > Udlaw sie to swoja antychrzescijanska nienawiscia parchu. > wiem że po katolicku byś mnie pobłogosławił i oddał cywilnemu katu na męki. To typowe dla wyznawców rydzyka i jego sowieckich mocodawców a w przeszłości dla zakłamanych purpurowych którym zawdzięczamy ponad 1000 lat zastoju cywilizacyjnego i kulturowego w Europie, nieodwracalne zniszczenie dorobku Starego Świata, setki wojen, szykany i marnotrawienie opału na stosy Ciekawe kiedy B16 odwoła to za co JP2 przepraszał oraz kiedy ogłosi że ziemia jest płaska Odpowiedz Link Zgłoś
martaedinburgh Re: Msze w rycie trydenckim to nic zlego, przeciw 26.01.09, 23:50 z przyjemnoscia czytam Pana wypowiedzi na ten temat - wlasciwie oddaja cala sytuacje , gratuluje rowniez stylu w jakim Pan pisze , z taka lekkoscia piora warto sie postarac o posade na pierwszych stronach , gdzie niestety niskie loty dziennikarstwa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniko Junkier - potomkiem Hitlerowca z Mazur jest? 26.01.09, 14:30 Prawdziwy, wielbiocy bliźnich, katolik się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Sowieci zajęli Mazury co nie zarżnęli to zerżneli 26.01.09, 14:43 i mamy Junkra ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinxxx_3 A gdzie ci beda klekac? 26.01.09, 11:56 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6201934,Rabini_do_zolnierzy_w_Gazie__badzcie_bez_litosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek a co? jakaś "formacja"?? 26.01.09, 12:01 To była przymusowa organizacja pionierska w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 11:21 Do żadnej. Za młody był. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.zuravik Wehrmacht wysyła swoich emerytów do Watykanu 26.01.09, 11:24 Widać Jego Świątobliwość B-16 robi, co tylko może, aby jego dawni towarzysze broni z nazistowskiej armii byli zapamiętani nieco lepiej niż do tej pory. Czekam jeszcze na zdjęcie Benka zamawiającego "pięć piw" i może jeszcze przypominającego z uznaniem, że Hitler był do końca życia katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Re: Wehrmacht wysyła swoich emerytów do Watykanu 26.01.09, 12:05 to nie była nazistowska armia lecz niemiecka armia Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 gdyby gmupota na forummiala skrzydla GW by odlecia 26.01.09, 12:45 To ze Gazeta Wyborcza takie rzeczy pisze to mnie nie dziwi, ale ze powoluje sie na opinie jakichs domoroslych "teologow", a to juz brak profesjonalizmu. A pisarze na forum sa na poziomie piaskownicy. 1. Ekskomuniki nie nalozyl Jan Pawel II bo byla automatyczna i dotyczyla niesubordynacji przy sakrze biskupiej 2. Ekskomunika jako srodek leczniczy moze i powinna byc zdjeta gdy pojawi sie szansa na dialog, a od dialogu droga do jednosci jeszcze daleka. 3. Zdjecie ekskomuniki nie oznacza jednosci z Kosciolem (por. zdjecie ekskomuniki miedzy Patriarcha onstantynopola Atenagorasem a Pawlem VI) 4. Papiez nie jest od obrony prawdy historycznej a religijnej, a negacjonizm moze byc uwazany jak grzech a nie powod do ekskomuniki. Zreszta negacjaonizm wiekszej jeszcze liczby ofiar komunizmu nie tylko nie jest karany nigdzie ale nalezy do "political correct", wiec bez przesady. 5. Czy tzw. "teolodzy" juz zapomnieli o historii powrotu syna marnotrawnego, gdzie Jezus krytykuje najbadziej drugiego syna ktory milosierdzi ojca sie sprzeciwia? Jak widac to krytycy Benedykta XVI daleko juz odeszli od ducha Ewangelii. 6. Ciekawe ze jakos Kosciol nie reaguje na glupie zaczepki wielu waznych rabinow i nie mowi o zerwaniu dialogu... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: gdyby gmupota na forummiala skrzydla GW by od 26.01.09, 13:29 > marnotrawnego, gdzie Jezus krytykuje najbadziej drugiego syna ktory > milosierdzi ojca sie sprzeciwia? Ale syn marnotrawny nie trwał w grzechu, tylko powrócił do domu ojca. A w tym przypadku mamy akurat sytuację odwrotną Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: gdyby gmupota na forummiala skrzydla GW by od 26.01.09, 15:06 Papiez powinien byc przywodca, a nie ksiegowa, ktorej musza zgadzac sie numery wersetow w psalmach. Przywodca jest od tego, zeby prowadzic, inspirowac, zmieniac reguly albo odwrocic kosciol do gory nogami, jesli potrzeba, a nie po to, zeby mechanicznie realizowac plan, do ktorego zostal programowany. Obecny papierz to mierny przywodca. Odpowiedz Link Zgłoś
antek-5 [...] 26.01.09, 11:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bonsoir Re: Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 11:25 W SS-Totenkopf w Oświęcimiu przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Oceny cudzej religii 26.01.09, 11:26 Po ocenach państw i wystawiania im plakietek "demokratyczne", "niedemokratyczne", "terroyrstyczne", "nieterrorystyczne", po zaleceniach dawanych Rosji, jak ma wyglądać, by się sąsiadomm podobać, pora na oceny niektórych religii, zasad wewnętrznych ich funcjonowania i na polecnia zmian podobających się otoczeniu. Całe szczęście, że ta tendencja nie wszystkie religie obejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Dlaczego cudzej? 26.01.09, 11:37 Przecież o swoim kościele wypowiadają się sami katolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dlaczego cudzej? 26.01.09, 12:02 A niby dlaczego komuś "obcemu" nie wolno oceniać? Czy chodzi to o jakąkolwiek religię czy jakiekolwiek państwo? Jedynym kryterium powinna być prawda - jeżeli ocenia się na podstawie fałszywych przesłanek to mozna protestować ale negowanie samego prawa do oceny? Tyle że czasem taka ocena moze być na zasadzie ślepoty na źdźbło, albo akurat dana osoba może mieć dość kiepskie prawo moralne do oceny. To jednak też są wyjątki, a nie reguła. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 raczej nie ... 26.01.09, 12:48 Naz tym forum jest wielu Jehowitow i to swietnie zorganizowanych w sonder komando! To ze Gazeta Wyborcza takie rzeczy pisze to mnie nie dziwi, ale ze powoluje sie na opinie jakichs domoroslych "teologow", a to juz brak profesjonalizmu. A pisarze na forum sa na poziomie piaskownicy. 1. Ekskomuniki nie nalozyl Jan Pawel II bo byla automatyczna i dotyczyla niesubordynacji przy sakrze biskupiej 2. Ekskomunika jako srodek leczniczy moze i powinna byc zdjeta gdy pojawi sie szansa na dialog, a od dialogu droga do jednosci jeszcze daleka. 3. Zdjecie ekskomuniki nie oznacza jednosci z Kosciolem (por. zdjecie ekskomuniki miedzy Patriarcha onstantynopola Atenagorasem a Pawlem VI) 4. Papiez nie jest od obrony prawdy historycznej a religijnej, a negacjonizm moze byc uwazany jak grzech a nie powod do ekskomuniki. Zreszta negacjaonizm wiekszej jeszcze liczby ofiar komunizmu nie tylko nie jest karany nigdzie ale nalezy do "political correct", wiec bez przesady. 5. Czy tzw. "teolodzy" juz zapomnieli o historii powrotu syna marnotrawnego, gdzie Jezus krytykuje najbadziej drugiego syna ktory milosierdzi ojca sie sprzeciwia? Jak widac to krytycy Benedykta XVI daleko juz odeszli od ducha Ewangelii. 6. Ciekawe ze jakos Kosciol nie reaguje na glupie zaczepki wielu waznych rabinow i nie mowi o zerwaniu dialogu... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Głupio napisane 26.01.09, 14:56 Głupio napisane. Chociażby zaczynając od tego, że to jest notatka agencyjna PAPu nie GW. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Ja chce mszy po łacinie. 26.01.09, 12:05 Wprowadzenie mszy w językach narodowych spowodowało, że każdy kościół krajowy organizuje sobie msze de facto dowolnie. Skutek tego jest taki ze jadac za granice gdy wchodzi sie do kosciola a nie zna jezyka miejscowego mozna od razu wyjsc. I tak nie wiadomo o co chodzi. Gdyby msza byla po lacinie byloby pewne ze w kazdym kosciele rzymsko katolickim bedzie odprawiana tak samo i w ten sposob wierny poczuje lacznosc z kosciolem niezaleznie gdzie jest. Sila islamu bierze sie w znacznej mierze z tego, ze Koran nalezy recytowac po arabsku niezalenie od tego czy ten jezyk sie zna czy nie. Muzułmanie sa zatem kompatybilni, katolicy juz nie i to powoduje ze msze w Polsce bardzo czesto zamieniaja sie w jarmarczno feudalny cyrk z rzadka przetykany wtrąceniami z mszału. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski No trzeba wprowadzić łacinę na religii :) 26.01.09, 12:10 ... czas ucieka, trzeba już wprowadzać Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ja chce mszy po łacinie. 26.01.09, 12:48 cloclo80 napisał: Gdyby msza byla po lacinie byloby pewne ze w k > azdym kosciele rzymsko katolickim bedzie odprawiana tak samo i w ten sposob wie > rny poczuje lacznosc z kosciolem niezaleznie gdzie jest. ****************************** I wtedy nikt nigdzie nie wie, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: Ja chce mszy po łacinie. 26.01.09, 15:10 Jestem jak najbardziej za, po kilkudziesieciu latach w slowniku bedzie definicja: katolicyzm = archaiczna religia w belkotliwym jezyku, ktorego nikt nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Ja chce mszy po łacinie. 26.01.09, 15:16 Z tego punktu widzenia wyszla ci wypisz wymaluj definicja Islamu. Archaiczna religia w bełkotliwym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: Oceny cudzej religii 26.01.09, 15:35 Czy jesli pijany dozorca wpusci na klatke psa, ktory zrobi sasiadowi kupe na wycieraczce, to tez przejdziesz obok tego obojetnie. Kosciol wpycha swoje macki wszedzie, gdize tylko moze, wiec martwi nas kiedy dozorca kosciola wpuszcza taki element. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek42 Re: Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 11:29 B XVI należał do elity młodzieży wielkiego wodza Hitlerjugend. Kolejnym etapem awansu w Hitlerjugend były jednostki Waffen SS. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek9192 Przeciez ekskomunika nie dotyczyla holokaustu 26.01.09, 11:31 To co wyrabia GW to juz nawet trudno nazwac manipulacja. To zwykle oglupianie. Ekskomuika lefebrystow nie miala ZADNEGO zwiazku z kwestia stosunku do narodu zydowskiego!!!!!!!!! Ale GW zachowuje sie jak ten kles z kawalu co mu lekarz malowal kolko, postokat itd a ten na wszystko "gola baba". "Panie! Pan jestes opetany seksem!!"."JA? A kto takie swinstwa rysuje???". Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Tu prawda o Zydach i ich stosunku do Polakow na kr 26.01.09, 11:51 Tu prawda o Zydach i ich stosunku do Polakow na kresach Wschodnich: www.rp.pl/artykul/61991,252943_Opor_przed_rzeczywistoscia_.html Heca jaka robi GW jest zapewne proba, naiwna proba, odciagniecia spolecznej uwagi od kolejnej hucpy, jaka jest wybielanie zydowskich zbrodniarzy wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Mazal tov, chłopaki 26.01.09, 12:14 zostawcie już tych Żydów w spokoju, tyle ciekawych tematów na świecie a tu w kółko o tym samym Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Tu prawda o Zydach i ich stosunku do Polakow 26.01.09, 14:10 Ten artykuł to podobny propagandziak jak "dzieło" P Wielgosza w tejże gazecie.Wystarczy przytoczyć taką perełkę" od Jasiewicza "Ich bezmyślne akcje narażały też miejscową ludność...." A akcje AK czy BCH to nikogo nie narażały wogóle każda to heroiczne dzieło na wiek wieków.Dowodów na to bezmyślnośc autor żadnych nie przytacza.Tak trudno zacytować historyków wojskowości? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Tu prawda o Zydach i ich stosunku do Polakow 26.01.09, 14:12 Errata: ma być-dowodów na tą bezmyślność... Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Tu prawda o Zydach i ich stosunku do Polakow 26.01.09, 15:47 Co, boli ze ktos zerwal otwarcie i jawnie z grossowymi klamstwami? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Przeciez ekskomunika nie dotyczyla holokaustu 26.01.09, 14:03 A więc może zostać cofnięta jeśli Benedykt uznał wyświęcenie lefebrystów za ważne.Powinien jednak pozbawić owego Williamsona biskupstwa skoro jest on negacjonistą. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba Ekskomunika nie była za poglądy o holocauscie, 26.01.09, 11:31 ale za jawną niesubordynację Biskupowi Rzymu. Więc poglądy biskupa w kwestii Szoah nie mają tu żadnego znaczenia (choć świadczą o głupocie). I jeśli obecny Biskup Rzymu uważa, że może zdjąć ekskomunikę, to jest to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ca Re: Ekskomunika nie była za poglądy o holocauscie 26.01.09, 12:46 Bardzo mądra i racjonalna wypowiedź.Podzielam Twoją opinię,uważam,że papież Benedykt XVI jest papieżem,który zarządza instytucją Kościelną w dość trudnych czasach i niekiedy w dość trudnych momentach dla Kościoła.Nie mam wątpliwości,że jest on wybrany z mocy Boga,dla mnie to jest światły i święty człowiek.Bardzo Go szanuję za to. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ekskomunika nie była za poglądy o holocauscie 26.01.09, 12:58 zwyklaosoba napisał: > ale za jawną niesubordynację Biskupowi Rzymu. Więc poglądy biskupa w > kwestii Szoah nie mają tu żadnego znaczenia (choć świadczą o > głupocie). I jeśli obecny Biskup Rzymu uważa, że może zdjąć > ekskomunikę, to jest to jego sprawa. ***************************** Też uważam, że poglądy Williamsona są tu bez znaczenia. Za skandaliczną uważam całą politykę wstecznictwa, którą Ratzinger funduje światu - polegającą na coraz bardziej jawnym negowaniu postanowień Soboru Watykańskiego II i dokonań czterech poprzednich papieży. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Ekskomunika nie była za poglądy o holocauscie 26.01.09, 13:17 Nic, co robi papiez, nie jest jego prywatna sprawa. Skad zreszta popyt na kremowki papieskie? Przeciez to, co je papiez, jest jego prywatna sprawa - a moze nie? Czemu pisze sie o papieskim menu w gazetach, a o istotnych decyzjach nie wolno? Papiez zdjal klatwe z kolesia, ktory zaprzecza holocaustowi. Benedykt XVI cofa sie, zdaje sie, do starych dobrych czasow, kiedy byl oficjalnie hitlerowcem i mogl zabijac bezkarnie Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Ekskomunika nie była za poglądy o holocauscie 26.01.09, 13:23 Nawet jak na zenujaco niski poziom gazeta.pl jestes wyjatkowa kanalia. Odpowiedz Link Zgłoś
bibina Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 11:34 Jak to 'nie podoba sie nikomu'. A mnie sie podoba decyzja BXVI. A bp Williamson nie zostal ekskomunikowany za 'klamstwo oswiecimskie'. Na litosc, nie mozna laczyc tych dwoch spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 13:04 bibina napisała: > Jak to 'nie podoba sie nikomu'. A mnie sie podoba decyzja BXVI. A bp > Williamson nie zostal ekskomunikowany za 'klamstwo oswiecimskie'. Na > litosc, nie mozna laczyc tych dwoch spraw. **************************** Owszem, nie można. Ale wypadałoby wziąć je pod rozwagę jako dodatkowy argument przed i tak już bezsensownym zdjęciem ekskomuniki. Odpowiedz Link Zgłoś
craftwork Dość życia przeszłością, wybieramy przyszłość! 26.01.09, 11:41 Czy to czasem nie Wasze GWniane hasło? A może stosuje się je wybiórczo? I jeszcze to: "Jedna rzecz musi być jasna: negowanie tego, że zbrodnia miała miejsce oznacza jej ponowne popełnienie" Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Dość życia przeszłością, wybieramy przyszłość 26.01.09, 12:03 Tak i kup śliniaczek, by przy całowaniu szkopów w d....ę nie pobrudzić krawata. Motto: "niedaleko pada jabłko od jabłoni", pan papież też otrzymał gruntowne niemieckie wychowanie - w domu, hitlerjugen i wermachcie. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier123 Trudno się dziwić, 26.01.09, 11:42 Trudno się dziwić, przecież Ratzinger był członkiem Hitlerjugend. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Hitlerjugend ... 26.01.09, 12:08 Ja uważam ze to nie ma nic do rzeczy. To nie jest merytoryczny argument w tej dyskusji. Przecież nie wynosi Adolfa na ołtarze :) Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 lada moment Wybiorcza rozpocznie impeachment Benka 26.01.09, 11:42 moze wreszcie zastapi go Michnik... albo przynajmniej Pacewicz Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.zuravik Re: lada moment Wybiorcza rozpocznie impeachment 26.01.09, 11:45 "Gazeta Wyborcza = Maleszka" Benedykt 16 = Inkwizycja Odpowiedz Link Zgłoś
maaac A może wreszcie nauczysz się czytać? 26.01.09, 12:28 PAP - Polska Agencja Prasowa. To nie artykuł własny Gazety tylko notatka agencyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 juz sie tak nie krygujcie 26.01.09, 16:17 GW tez chciala, ale ktos po prostu byl szybszy Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: juz sie tak nie krygujcie 28.01.09, 07:44 Prorok z Ciebie czy jasnowidz? A może zwykły pacan? Odpowiedz Link Zgłoś
bonsoir Re: lada moment Wybiorcza rozpocznie impeachment 26.01.09, 12:28 Myślę, że Lizut by się nadał. Młody, zdolny, chwilowo bez zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
somatico Re: lada moment Wybiorcza rozpocznie impeachment 26.01.09, 13:48 GW ma projekt aby każdy nowy papież nosił obowiązkowo pejsy i jarmułkę Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: lada moment Wybiorcza rozpocznie impeachment 26.01.09, 13:53 :) Piuska wyglada identycznie jak jarmułka. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Co ma piernik do wiatraka? 26.01.09, 11:43 Cytuje Gazeta W. jakis lewackich felietonistow nadajac im miano teologow.Teologow czego, przepraszam? Benedykt zdjal ekskomunike z lefebrystow, a nie z jakiegos biskupa.Ekskomunika nie byla nalozona za poglady tego biskupa na Holokaust, ale za poglady teologiczne lefebrystow.Ja bym zyczyl Gazecie W. zeby na swiecie wiecej bylo ludzi uczciwych takich jak w szeregach lefebrystow, a mniej uczciwych inaczej jak w szeregach publicystow Gazety W. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Co ma ...Ale gawiedzi to wystarcza 26.01.09, 12:48 Masz racje grisza, GW jedzie na ignoracji i niewiedzy ludzkiej manipulujac ile wlezie a niedouczona gawiedz klaszcze. Cóz...dzien bez oplucia Ksicoła dniem straconym. Który to juz artykul o KK w dzisiejszej stronie GW? Trzeci? czwarty? Odpowiedz Link Zgłoś
madmalina Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 11:50 Coż wszyscy jesteśmy tylko ludzmi i mamy prawo do błędów. Należy się tylko do tego umieć przyznać. A jak ktoś nie umie, albo nie widzi sensu - wtedy jest tylko jedno wyjście ...poddać się forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=87236&w=90186631&a=90186631 Odpowiedz Link Zgłoś
xavier123 Zdjecie 26.01.09, 11:53 Wtedy wszyscy coś musieli, dla tego doszło do Holokaustu. Ratzinger był w HJ i walczył w Luftwaffe. www.truthout.org/imgs.art_01/3.ratzinger.youth.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
m_dubel Rabini do żołnierzy w Gazie: bądźcie bez litości 26.01.09, 11:55 TEGO NIE MOŻNA KOMENTOWAĆ W WYBIÓRCZEJ CZYŻBY CENZURA PREWENCYJNA ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski B16 psuje to co zrobił JP2 26.01.09, 12:01 Człowiek nie nadaje się na papieża w 21 wieku, marzy mu się powrót do średniowiecza. Cóż, każdy ma jakieś hobby. W sumie to nie za bardzo mnie obchodzi co tam chłopcy w Watykanie robią, naprawdę ich sprawa. Jednak decyzje Watykanu odbijają się na Polsce zawsze jakąś czkawką ponieważ mamy polityków romansujących z KRK. Jeden z tych biskupów twierdzi ze holokaustu nie było, a to nie jest zdrowa na umyśle jednostka. Kościół stacza się po równi pochyłej, prosto do piekła które sam wymyślił :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: B16 psuje to co zrobił JP2 26.01.09, 18:09 mikewodzowski napisał: > Jeden z tych biskupów twierdzi ze holokaustu nie było, a to nie jest zdrowa na > umyśle jednostka. Na razie to ty jesteś chory na umyśle... Biskup nie negował holokaustu. Jesteś bardziej gorliwy od Maleszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 B16 psuje otwarcie to, coJP2 psuł dyskretnie!:) 26.01.09, 18:27 Mike, czy nie za łatwo jest przeciwstawiać "dobry JPII"/"zły BXVI"? W końcu to nie kto inny jak JPII wprowadził do Kościoła linię, której strażnikiem i gwarantem jest dziś BXVI. To linia "kontrreformacji", Wielkiego Odwrotu od ducha i postaw, które stały za Soborem Watykańskim II. JPII dokonywał tego odwrotu dyskretnie, na poziomie głębokich struktur teologii, zachowując "soborową" fasadę. BXVI nie troszczy się już o ten sztafaż. Może nie umie? A może po opanowaniu przez kontrsoborowców "struktur nośnych" gmachu katolicyzmu przyszedł czas na jawny odwrót również od "soborowej" fasady? Nie wiem. Ale wiem, że BXVI nie pojawił się znikąd. To może mniej zdolny, ale na pewno wierny epigon linii JPII. U bardziej otwarcie usposobionych chrześcijan, jak mikewodzowski, do których zasadniczo czuję sympatię, niepokoi mnie łatwość, z jaką zamykają oczy na ciemniejszą stronę autorytetów, pod którymi się podpisują. Jezus według nich był "meak and mild" (jak w wiktoriańskiej modlitwie dziecięcej), a JPII to po prostu Biały Ojciec Dobroci. Wielu dobrotliwych i bardzo sympatycznych ludzi wychowało się na takiej wierze. Ale czy jest ona uczciwa? Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Zdjęcie ekskomuniki uderzyło w papieża 26.01.09, 12:03 jak to jest, że inne narody mogą publicznie, w środkach masowego przekazu krytykować papieża, który jest ich rodakiem, my zaś nie możemy? Odpowiedz Link Zgłoś
socca __Santo Subito dla Adolfa, czy to możliwe?__ 26.01.09, 12:03 mam nadzieję, że nie. Kościół niewątpliwie przeżywa głęboki kryzys. Wszyscy chrześcijanie i żydzi powinni pomóc B16 w odnowie oblicza tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: __Santo Subito dla Adolfa, czy to możliwe?__ 26.01.09, 12:10 Kpisz, choć wide motto. Motto: "niedaleko pada jabłko od jabłoni" czyli co się spodziewać po wychowaniu w niemieckim domu, hitlerjugen, wermachcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Boże , strzeż mnie od "przyjaciół"... 26.01.09, 18:12 ("teologów" i rabinów) socca napisał: > Wszyscy chrześcijanie i żydzi powinni pomóc B16 w odnowie oblicza > tej ziemi. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6201934,Rabini_do_zolnierzy_w_Gazie__badzcie_bez_litosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
k1985 Izraelski rabinat polowy podczas inwazji na Strefę 26.01.09, 12:05 Izraelski rabinat polowy podczas inwazji na Strefę Gazy wzywał izraelskich żołnierzy, by byli "bezwzględni i nie mieli litości wobec wroga" Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Izraelski rabinat polowy podczas inwazji na S 26.01.09, 12:57 Jahwe zawsze byl bezwzgledny dopiero Jego syn troche Go złagodził;) Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Nie teologowie a idioci!!!! 26.01.09, 12:09 Ze GP takie rzeczy pisze to mnie nie dziwi, ale ze powoluje sie na opinie jakichs domoroslych "teologow" to juz brak profesjonalizmu. 1. Ekskomuniki nie nalozyl JPII bo byla automatyczna i dotyczyla niesubordynacji przy sakrze biskupiej 2. Ekskomunika jako srodek leczniczy moze i powinna byc zdjeta gdy pojawi sie szansa na dialog 3. Zdjecie ekskomuniki nie oznacza jeszcze jednosci z Kosciolem (por. zdjecie ekskomuniki miedzy Patriarcha onstantynopola Atenagorasem a Pawlem VI) 4. Papiez nie jest od obrony prawdy historycznej a religijne, a negacjonizm moze byc uwazany jak grzech a nie powod do ekskomuniki. Zreszta negacjaonizm wiekszej jeszcze liczby ofiar komunizmu nie tylko nie jest karany nigdzie ale nalezy do "political correct", wiec bez przesady. 5. Czy "tolodzy" juz zapomnieli o historii powrotu syna marnotrawnego, gdzie Jezus krytykuje najbadziej drugiego syna ktory milosierdzi ojca sie sprzeciwia? Jka widac to krytycy B16 odeszli od ducha Ewangelii. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba Brawo !!! Rzeczowa argumentacja. Ale po co ? 26.01.09, 12:44 Ich (tych z nazwy "teologów") to nie obchodzi. Tak jak krytykantów a priori. Jest temat na news jak to Kościół toleruje antysemityzm. Przy tych założeniach można sobie wyobrazić sytuację, że (nie daj Boże) jakiś ksiądz powoduje śmiertelny wypadek drogowy, w którym ginie człowiek narodowści żydowskiej (czyli Żyd) i wielkie nagłówki : "Księża katoliccy zabijają Żydów !!!" (dla krytyków - ten hipotetyczny ksiądz byłby trzeźwy, jechałby zgodnie z przepisami, a hipotetyczny poszkodowany wtargnąłby na jezdnię w miejscu niedozwolonym o ograniczonej widoczności). Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Żenada, wracamy do średniowiecza 26.01.09, 12:10 Ten kacyk ma mantalność Wielkiego Inkwizytora i całe szczęście, że mamy inne czasy.. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Żenada komentarzy 26.01.09, 12:43 To ze Gazeta Wyborcza takie rzeczy pisze to mnie nie dziwi, ale ze powoluje sie na opinie jakichs domoroslych "teologow", a to juz brak profesjonalizmu. A pisarze na forum sa na poziomie piaskownicy. 1. Ekskomuniki nie nalozyl Jan Pawel II bo byla automatyczna i dotyczyla niesubordynacji przy sakrze biskupiej 2. Ekskomunika jako srodek leczniczy moze i powinna byc zdjeta gdy pojawi sie szansa na dialog, a od dialogu droga do jednosci jeszcze daleka. 3. Zdjecie ekskomuniki nie oznacza jednosci z Kosciolem (por. zdjecie ekskomuniki miedzy Patriarcha onstantynopola Atenagorasem a Pawlem VI) 4. Papiez nie jest od obrony prawdy historycznej a religijnej, a negacjonizm moze byc uwazany jak grzech a nie powod do ekskomuniki. Zreszta negacjaonizm wiekszej jeszcze liczby ofiar komunizmu nie tylko nie jest karany nigdzie ale nalezy do "political correct", wiec bez przesady. 5. Czy tzw. "teolodzy" juz zapomnieli o historii powrotu syna marnotrawnego, gdzie Jezus krytykuje najbadziej drugiego syna ktory milosierdzi ojca sie sprzeciwia? Jak widac to krytycy Benedykta XVI daleko juz odeszli od ducha Ewangelii. 6. Ciekawe ze jakos Kosciol nie reaguje na glupie zaczepki wielu waznych rabinow i nie mowi o zerwaniu dialogu... Odpowiedz Link Zgłoś
mutantur Re: Żenada, wracamy do średniowiecza 26.01.09, 19:39 on nie tylko ma mentalnosc-byl prefektem Kongregacji Nauki Wiary (czyli nowe ladnie imie dla Swietej Inkwizycjii-to juz wszystko wyjasnia) Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 a teraz w myśl katolicko-toruńskiej "logiki" 26.01.09, 12:11 można wysnuć wniosek - "Skoro tak atakują Benedykta, to na pewno robi on dobrze!". I koniec myślenia, nie trzeba nie potrzebnie główkować, dochodzić do własnych wniosków... O ile życie jest dzięki temu łatwiejsze, a i wroga (wyimaginowanego) mozna mieć pod ręką żeby na niego psioczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 pomysl troche 26.01.09, 12:49 To ze Gazeta Wyborcza takie rzeczy pisze to mnie nie dziwi, ale ze powoluje sie na opinie jakichs domoroslych "teologow", a to juz brak profesjonalizmu. A pisarze na forum sa na poziomie piaskownicy. 1. Ekskomuniki nie nalozyl Jan Pawel II bo byla automatyczna i dotyczyla niesubordynacji przy sakrze biskupiej 2. Ekskomunika jako srodek leczniczy moze i powinna byc zdjeta gdy pojawi sie szansa na dialog, a od dialogu droga do jednosci jeszcze daleka. 3. Zdjecie ekskomuniki nie oznacza jednosci z Kosciolem (por. zdjecie ekskomuniki miedzy Patriarcha onstantynopola Atenagorasem a Pawlem VI) 4. Papiez nie jest od obrony prawdy historycznej a religijnej, a negacjonizm moze byc uwazany jak grzech a nie powod do ekskomuniki. Zreszta negacjaonizm wiekszej jeszcze liczby ofiar komunizmu nie tylko nie jest karany nigdzie ale nalezy do "political correct", wiec bez przesady. 5. Czy tzw. "teolodzy" juz zapomnieli o historii powrotu syna marnotrawnego, gdzie Jezus krytykuje najbadziej drugiego syna ktory milosierdzi ojca sie sprzeciwia? Jak widac to krytycy Benedykta XVI daleko juz odeszli od ducha Ewangelii. 6. Ciekawe ze jakos Kosciol nie reaguje na glupie zaczepki wielu waznych rabinow i nie mowi o zerwaniu dialogu... Odpowiedz Link Zgłoś