koneser10 17.03.09, 12:02 Moze dla rownowagi na lamach GW na ten sam temat wypowiedzialby sie jakis Polak - a nie jakis zakamuflowany Ukrainiec z GW? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojteksniec Tylko ludobójstwo 17.03.09, 16:10 Autentyczne zbliżenie obu społeczeńst trzeba budowac w oparciu o prawdę historyczną i fakty. Fakty trzeba nazywac po imieniu a nie relatywizować. Ten arykuł Pana Marcina Wojciechowskiego nic nie wnosi do zbliżenia obu społeczeństw. To pusta retoryka, zresztą też bardzo tendencyjnie napisana i oddalająca sie od istoty sprawy, czyli ludobójstwa dokonanego przez nacjonalistów ukraińskich (OUN, UPA - spod znaku Bandery), na Polakach i Ukraińcach na Kresach wschodnich w czasie II wojny światowej (głównie w latach 1943-1944) Pozdrawiam Wojtek Śnieciński Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Tylko ludobójstwo 17.03.09, 16:21 wojteksniec napisał: > Autentyczne zbliżenie obu społeczeńst trzeba budowac w oparciu o > prawdę historyczną i fakty. Fakty trzeba nazywac po imieniu a nie > relatywizować. Powiedz szczerze, to ty jesteś gotowy zbliżyć się do Ukraińca tylko wtedy, jeśli podchodzi do ciebie na kolanach i z daleka krzycząc, że twoja prawda jest lepsza od jego prawdy, a fakty których ty nie pamiętasz lub nie chcesz pamiętać nie są faktami. Dla zbliżenia się dwojga młodych ludzi twoje wyznania prawdy nie są potrzebne, choć oczywiście mogą mu przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko ludobójstwo 17.03.09, 21:14 ja mogę się zblizyc do każdego Ukraińca pod warunkiem,że nie będzie opowiadał o dzielnych,bohaterskich Upowcach pełnych miłosierdzia i miłości do bliźnich polskiego pochodzenia.mordercy z UPA w bestialski sposób wymordowali około 100 tysięcy Polaków.i to było LUDOBÓJSTWO.fala dzikiego nacjonalizmu ukraińskiego narasta wśród Ukraińców mieszkających w Polsce.coraz bardziej powszechne staje się mitologizowanie bandytów upowskich,nielegalne stawianie pomników itp. Niemcy potrafili rozliczyć się ze swojej przeszłości,Ukraińcy w niej tkwią i w dalszym ciagu są z niej dumni.i to ich dyskwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Tylko ludobójstwo 17.03.09, 23:51 venus99 napisał: > ja mogę się zblizyc do każdego Ukraińca pod warunkiem,że nie będzie > opowiadał o dzielnych,bohaterskich Upowcach pełnych miłosierdzia i > miłości do bliźnich polskiego pochodzenia. Ja się zbliżyłem nie do "każdych", ale do konkretnych Ukraińców i oni nie opowiadali oni nic o UPA, a ja o polskiej misji cywilizacyjnej na Wschodzie. Zbrodnię trzeba nazywać zbrodnią i to wystarczy, nie trzeba kazać się za nią kajać ludziom, którzy jej nie popełnili, czy to Polakom, czy Niemcom, czy Ukraińcom. A co do rozliczenia się z przeszłością, to nie rozumiem, czy ja mam dla przykładu zacząć rozliczać się z przeszłości mego ojca? Może dziadka? Może pradziadka? Kiedy mam przestać? Aż ty zobaczysz jakie to głupie? Przecież skoro teraz tego nie widzisz, to trudno mi się spodziewać, że kiedykolwiek zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
batoh52 Re: Tylko ludobójstwo 18.03.09, 12:10 A co jeśli ten dziadek, ojciec stawia pomniki bandytom? Kajać się muszą tylko Ci co mordowali - upowcy, nie Ukraińcy. Dlatego powinno się potępić UPA nie Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
wojteksniec Re: Tylko ludobójstwo 18.03.09, 17:40 Dokładnie tak, zgadzam się z tym w 100%. Nie wolno przenosić odpowiedzialności za ludobójstwo na wszystkich Ukraińców. Należy pamiętać, że banderowcy dokonywali również mordów na Ukraińcach za pomoc Polakom lub za to, że nie podporządkowali się banderowcom. Natomiast inną kwestią jest to, że na Ukrainie do dzisiaj nie tylko nie potępiono banderowców spod znaku OUN i UPA ale nawet stawia się im pomniki i gloryfikuje. To jest bardzo groźne. Temu, że doszło do ludobójstwa dokonanego przez banderowców spod znaku OUN i UPA żaden poważny historyk (czy też ogólnie żaden poważny człowiek) już dzisiaj nie zaprzecza. Kwestia tylko nazwania faktów po imieniu, napisaniu jaka była ideologia rzezi (czyli integralny nacjonalizm oparty na ideologii Dmytro Doncowa) odcięcia się Ukraińców od tej ideologii i potępienia wykonawców ludobójstwa czyli banderowców OUN i UPA. Zamiatanie faktów pod dywan, relatywizowanie historii, czy tez zwykłe kłamstwa do niczego dobrego nie prowadzą. Jeżeli zapomnimy o ofiarach ludobójstwa, to zachęcamy sprawców do powtórki z historii. Jeżeli ktoś uważa się za porządnego człowieka (nieważne jakiej narodowości) i jednocześnie nie zauważa problemu ludobójstwo na Kresach to: 1. jest niedoinformowany/niedouczony i nie wie jaka była skala rzezi (czyli wchodzi w grę tu zwykły brak wiedzy) 2. jeżeli wie o skali rzezi i nadal to ignoruje, to jest to już przejaw w najlepszym wypadku głupoty, a w gorszym wypadku bardzo, bardzo złej woli (w takim przypadku nie jest to już porządny i prawy człowiek) I na koniec cytat ze strony internetowej Księdza Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego www.isakowicz.pl „Ofiarom - pamięć i cześć, Polsce i Ukrainie - przyjaźń i zgoda, OUN, UPA i SS "Galizien" - hańba i potępienie.” Pozdrawiam Wojtek Śnieciński Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko ludobójstwo 19.03.09, 13:40 i na tym właśnie polega cała prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko ludobójstwo 19.03.09, 13:39 nikt nie oczekuje kajania się.to sprawa kultury,wrażliwości. natomiast stanowczy protest wzbudza rozgrzeszanie UPA z bandyckiej działalności i zaprzeczanie faktom.jeżeli masz problemy z rozliczaniem się z przeszłości swojego narodu to porozmawiaj z Niemcami.oni potrafili to zrobić.ja uważam,że w Polsce nie ma miejsca na ukraiński nacjonalizm i uwielbianie Bandery.jak się wymordowało w bestialski sposób 100 tysięcy bezbronnych ludzi to przyzwoitość nakazuje chociaż zachować milczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota51 Re: Tylko ludobójstwo 18.03.09, 04:40 rs_gazeta_forum napisał: > wojteksniec napisał: > > Autentyczne zbliżenie obu społeczeńst trzeba budowac w oparciu o > > prawdę historyczną i fakty. Fakty trzeba nazywac po imieniu a nie > > relatywizować. > > Powiedz szczerze, to ty jesteś gotowy zbliżyć się do Ukraińca tylko wtedy, jeśl > i > podchodzi do ciebie na kolanach i z daleka krzycząc, że twoja prawda jest lepsz > a > od jego prawdy, a fakty których ty nie pamiętasz lub nie chcesz pamiętać nie są > faktami. > Dla zbliżenia się dwojga młodych ludzi twoje wyznania prawdy nie są potrzebne, > choć oczywiście mogą mu przeszkadzać. idioto, nie ma roznych prawd, sa tylko rozne klamstwa Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Rzeczpospolita i Nasz Dziennik pisaly o ludobojstw 17.03.09, 19:21 Rzeczpospolita i Nasz Dziennik pisaly prawde o ludobojstwwie Polakow na Wolyniu i w Galicji Wsch., najstraszniejszej zbrodni XX w. www.rp.pl/artykul/161085.html www.rp.pl/artykul/162226.html Dossier tematyczne: www.rp.pl/temat/160815.html Odpowiedz Link Zgłoś
czysty_jogurt Re: Rzeczpospolita i Nasz Dziennik pisaly o ludob 18.03.09, 02:02 "panie" (hmmm) "junkier". Od kiedy to Nasz Dziennik jest zrodlem naukowym? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Tylko ludobójstwo 17.03.09, 16:13 koneser10 napisała: > Moze dla rownowagi na lamach GW na ten sam temat wypowiedzialby sie > jakis Polak - a nie jakis zakamuflowany Ukrainiec z GW? Ja jestem Polakiem i nie jestem "zakamuflowanym Ukraińcem z GW". Chcesz usłyszeć coś innego? Rozczaruję cię, mam podobną opinię co p. Wojciechowski, którego obrzucasz błotem, w jakim sama żyjesz i z którego nie chce ci się wyleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko ludobójstwo 17.03.09, 21:16 Polacy bywają różni więc nie musisz się tym chwalić.kto tkwi w błocie głupoty,podłości i zakłamania to możemy dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota51 Re: Tylko ludobójstwo 18.03.09, 04:42 rs_gazeta_forum napisał: > koneser10 napisała: > > Moze dla rownowagi na lamach GW na ten sam temat wypowiedzialby sie > > jakis Polak - a nie jakis zakamuflowany Ukrainiec z GW? > > Ja jestem Polakiem i nie jestem "zakamuflowanym Ukraińcem z GW". Chcesz usłysze > ć > coś innego? Rozczaruję cię, mam podobną opinię co p. Wojciechowski, którego > obrzucasz błotem, w jakim sama żyjesz i z którego nie chce ci się wyleźć. nie jestes zadnym "Polakiem", jestes Zydem i to tlumaczy twoja pokretna nature Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko ludobójstwo 19.03.09, 13:43 taki sposób prowadzenia dyskusji jest chamstwem i odbiera prawo moralne do stawiania innym zarzutów. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk57 Tylko ludobójstwo 17.03.09, 19:16 Panie Redaktorze poczytaj Pan na" Naszej Klasie" wpisy na ukraińskich profilach to może trochę rozumu Panu przybędzie. To już nie jest ukrywanie swoich nacjonalistycznych poglądów ,to jest jawne propagowanie nacjonalizmu ukraińskiego z pod znaku UPA. Wystarczy wpisać nazwisko Jarosław Oleksiuk,Wilna Ukraina,i pokrewne Po nitce do kłębka dojdzie Pan do bardzo smutnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
uspd Polemika 17.03.09, 20:44 Z bloga B. Machalicy lewica.pl/blog/machalica/18934/ "Redaktor „Gazety Wyborczej” stawia znak równości między tekstem Domańskiego a publikacjami z „Naszym Dzienniku”, gdzie polsko-ukraińskie rany rozdrapuje się z zupełnie innych przyczyn. Podobieństwo polega na tym, że zarówno na łamach „Przeglądu” jak „Naszego Dziennika” domaga się nazwania zbrodni ukraińskich nacjonalistów mianem „ludobójstwa”. Ja natomiast chciałbym znak równości postawić w innym miejscu. Chodzi o symetrię w traktowaniu pamięci ofiar różnych zbrodni popełnionych na wschodnich terenach II RP. Wojciechowski piszę, że żądanie nazwania zbrodni ukraińskich nacjonalistów mianem ludobójstwa zamroziłoby pojednania polsko-ukraińskie. Być może. Dlaczego jednak sprawą rangi państwowej jest walka o uznanie zbrodni katyńskiej za ludobójstwo? Czy w tym wypadku efekty nie są analogiczne, co w przypadku relacji polsko-ukraińskich. Ofiary zbrodni popełnionych w okresie II wojny światowej nie mogą stawać się po raz drugi ofiarami polskiej polityki wschodniej. Jeśli chcemy domagać się uznania zbrodni na Polakach za ludobójstwo to bądźmy w tym konsekwentni. Jeśli uznajemy, że żądanie to podkopie pojednanie między narodami – zrezygnujmy z tego żądania. Ale bądźmy konsekwentni. Wówczas dużo łatwiej będzie o pojednanie, zarówno z narodem ukraińskim jak i rosyjskim". Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek 'Wypedzenie' to tez termin prawny 17.03.09, 21:59 nazywa sie to w jezyku prawnym czystka etniczna. Niemcy stosuja ten termin w odniesieniu do losu Niemcow w Polsce. A unas w Polsce historia zajmuja sie moralne kanalie z GWna. Chca nam dyktowac z politycznego puktu widzenia co sie stalo na kresach. Otorz tam MORDOWANO Z SADYZMEM. To bylo ludobojstwo. Niech sie politycy odchrzania. Koniec wybiorczego traktowania historii w ktorym Polak to kat. Wyborczaki z GWna jestescie za malo subtelni z wasza propaganda. Wasza gadka jest taka: 'Jedwabne. tak, tak, zbrodnia polska'ale juz jak co uczyniono Polakom to nabieracie wody w usta. Nie chcemy takim moralnych padalcow jak wy. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremma Do ludzi z GW: 18.03.09, 01:37 Mozecie sobie pisac o Holocauscie ile chcecie, nikt wam nie broni. Ale zabierajcie wasze ryje z tragedii Polakow. Jestescie zwyklymi rasistami. Dbacie tylko o swoje. Wasze pomniejszanie zbrodni dokonanych na Polakach powinno byc scigane z urzedu tak jak sie sciga ludzi, ktorzy zaprzeczaja Holocaust. Wsyd mi za takich Zydow jak wy. Kibicuje takim szlachetnym Zydom w Polsce jak Wildstein, a nie takim obludnikom jak wy. Jak tu zostalo zauwazone na tym portalu, jestescie klamcami i banda zydowskich nacjonalistow. A udajecie takich tolerancyjnych. Ten wasz kolektyw obludnikow przyprawa mnie o rzygowiny Odpowiedz Link Zgłoś
patriota51 Tylko ludobójstwo 18.03.09, 04:39 ten zydowski szmatlawiec, ma czelnosc Nam Polakom sugerowac,ze najlepsze w stosunkach z Ukraincami sa klamstwa, badz przemilczenia, kiedy to potworne plemie wyniesie sie do Izraela, na zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrzr Brawo Panie Redamktorze 18.03.09, 08:47 W pełni się zgadzam z treścią owego felietonu red. Wojciechowskiego. To kolejny mądry głos przeciwstawiający się irracjonalnej postawie publicystów i z lewa i ze skrajnej prawicy. piotrzr Podkarpacka u-Kraina Odpowiedz Link Zgłoś
patriota51 Re: Brawo Panie Redamktorze 18.03.09, 15:20 piotrzr napisał: > W pełni się zgadzam z treścią owego felietonu red. Wojciechowskiego. To kolejny > mądry głos przeciwstawiający się irracjonalnej postawie publicystów i z lewa i > ze skrajnej prawicy. > > piotrzr > Podkarpacka u-Kraina boisz sie prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
batoh52 Tylko ludobójstwo 18.03.09, 11:16 Podaj rękę Wojciechowski zbrodniarzom z UPA, tylko uważaj, żebyś się krwią nie pobrudził. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Tylko ludobójstwo 18.03.09, 20:04 "Gołym okiem widać, że Domańskiego boli to samo co Kruczka, " to jest chyba "cyngiel" bez lunetki Odpowiedz Link Zgłoś