e-skin 23.03.09, 16:26 Alik w akcji... zemsta kaczorów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-skin [...] 23.03.09, 16:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Rodzina pumowate? 23.03.09, 16:37 A cóż to u diaska jest takiego, ta rodzina "pumowate"? Słyszałam o kotowatych, psowatych, ba, łasicowatych nawet, ale pumowate? Systematyka ssaków na tak podstawowym poziomie nie powinna być problemem dla opiniotwórczego (we własnej opinii) medium? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Rodzina pumowate? 23.03.09, 17:08 e.day napisała: > A cóż to u diaska jest takiego, ta rodzina "pumowate"? ****************************** Skoro pan dyrektor twierdzi, że są pumowate, to są pumowate. Kolejną ofiarą kota będzie autorytet i poczytalność władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Rodzina pumowate? 23.03.09, 17:09 Każde medium w tym kraju jest opiniotwórcze, dlatego mamy tylu idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Rodzina pumowate? 23.03.09, 20:07 > - to grupa siostrzana lwowatych nie zapomnijmy o rodzinach lampartowatych, panterowatych ;-) irbisowatych, żbikowatych, rysiowatych, manulowatych, chausowatych i gepardowatych. O tygrysowatych, serwalowatych i jaguarowatych przez grzeczność nie wspominam... droga Gazeto, nie ośmieszaj się proszę Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Rodzina pumowate? 24.03.09, 00:12 Rodzina pumowate to zemsta Amerykanów za Plutona. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_dziadzio Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 19:35 "- Panie doktorze, strasznie mi się ręce trzęsą. - A dużo pan pije? - Nie dużo, bo większość mi się rozlewa." Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 19:59 Biedny kicius , pewnie mu zimno w łapki ... ps. a pan operator faktycznie chyba w trakcie jakiegoś derlium :) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 20:08 W ten oto sposób na naszych oczach rodzi sie nowa systematyka ssaków. Wzięli się za nią nie zoolodzy, ale sztaby zarządzania kryzysowego. Czekamy na następne nowinki z dziedziny systematyki zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 20:10 wari napisał: > W ten oto sposób na naszych oczach rodzi sie nowa systematyka > ssaków. Wzięli się za nią nie zoolodzy, ale sztaby zarządzania > kryzysowego. Czekamy na następne nowinki z dziedziny systematyki > zwierząt. To piszą człowieki z grupy ludziowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Kot morderca! 23.03.09, 20:16 Lokalni grzybiarze przerażeni. Nie mogą zbierać runa w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
europa130 Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 20:35 paulina.galli napisała: > Biedny kicius , pewnie mu zimno w łapki ... > > > ps. a pan operator faktycznie chyba w trakcie jakiegoś derlium :) > <operator krecil i walil ptaka . Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 22:46 spróbujcie utrzymać w bezruchu obiektyw na 12x zoomie to sami zobaczycie jaka "delirka" was złapie... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 23.03.09, 23:23 paulina.galli napisała: > Biedny kicius , pewnie mu zimno w łapki ... > > teraz juz mu pewnie cieplo, z krolika zrobi sobie mufke i jazda :) Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Fajny film widziałem. Piotrek! Nie pij tyle! 24.03.09, 12:13 wiesz, czasem ludziom trzęsą się rece z powodu różnych chorób. A jeśli ktoś zakłada, że to może być tylko z powodu delirium to pewnie mówi z własnego doświadczenia starego alkoholika Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna kotek nie spełnia unijnych standardów, już po nim 23.03.09, 20:16 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Ciekawe jaki zidiociały facet z fuzją... 23.03.09, 20:21 ...pierwszy strzeli do tego biedaka... Odpowiedz Link Zgłoś
niveau52000 Re: Ciekawe jaki zidiociały facet z fuzją... 23.03.09, 20:51 nowak11 napisał: > ...pierwszy strzeli do tego biedaka... i zginie kolejny weterynarz?... Odpowiedz Link Zgłoś
rytir Dziki kot znów atakuje. Jest zakaz wstępu do lasu 23.03.09, 20:58 prymitywizm urzędasów znowu daje znac o sobie. Jak nie wiedzą co zrobić, to wprowadzają jakiś debilny zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 O rety, przecież to jest ciapek, kot sąsiadów. 23.03.09, 20:59 Jaka puma, ktoś oszalał. To jest ciapek - kot sąsiadów. Znowu zwiał z domu. Już kilka razy wiał do lasu na wiosnę i jesienią. Potem zawsze wraca zdziczały ale zadowolony. Wyrośnięty od małego - sąsiedzi karmili go mięsem, ba - napychali. Waży chyba ze 30 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: O rety, przecież to jest ciapek, kot sąsiadów 23.03.09, 21:15 To prawie jak mój Ziutek . 15 kg żywej wagi ps. a juz bez zartów - mam nadzieje ze jakiś nawiedzony lokalny dupek nie odstrzeli tego sierściucha ... Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Szkoda kotka 23.03.09, 21:17 a tak na marginesie, ginace gatunki mozna ratowac introdukcjami w nowe regiony a nawet kontynenty Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Szkoda kotka 24.03.09, 00:09 Były dwa pomysły utworzernia refugiów dla zagrożonych gatunków afrykańskich. Jeden w Australii. Drugi w Stanach (ale tutaj wprowadzenie lwa afrykańskiego byłoby reintrodukcją, co potwierdzają sami amerykańscy pomysłodawcy, lew afrykański już kiedyś opuścił Afrykę i w krótkim czasie zasiedlił Azję i obie Ameryki - do Europy nie wpuścił go większy, największy chyba jaki istniał, krewniak lew jaskiniowy - w tego wszystkiego zastały tylko lwy w Indiach). Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Dziki kot znów atakuje. Jest zakaz wstępu do lasu 23.03.09, 21:30 > Czesi już rozpoczęli obserwację terenu po swojej stronie Po drugiej stronie TEZ JEST SLASK ! Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Pantera hitlera! 23.03.09, 21:32 Nie zajedzie w opolskie moher na byle wioske. Na balkonie zdechła kawka. Chyba zwierza to jest sprawka. Ślady łap, kondom zużyty. Denaturat niedopity. Pełno jakiegoś marasu. Balkon taki, że strach do lasu. Co krzak stara muszla leży. Szkło, płytki, coś z odzieży. Doszedł jeszcze zwierzak dziki. Puma, jeż czy lew z Afryki. A to tylko „Tygrys” błądzi. Bo niemiecka mniejszość rządzi. Tygrys na polnische świnie. Dopóki kryzys nie minie. Dopóty Niemiec dopłaca. Do moherowego pajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
glizda.1 Re: Pantera hitlera! 23.03.09, 21:55 Slow kilka wrobla Cwirka.....Niezly poemat..:) Ktos kto tego kota sfilmowal albo byl solidnie nawalony, albo mu z nerwow reka drzala..... Odpowiedz Link Zgłoś
kormiii Dziki kot znów atakuje. Jest zakaz wstępu do lasu 23.03.09, 22:27 Pewnie jak wprowadzili zakaz to poszło tam pełno ludzi. Nie ma lepszej reklamy jak jakiś urzędowy zakaz:) wykopgier.pl/gry-online/300/world-wars/ Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Kot nie da się złapać 23.03.09, 22:27 Nie ma po prostu takiej możliwości. Jeśli to puma, to może spoko funkcjonować w naszym klimacie. Wyżywi się, nawet na ludziach - choć to mało prawdopodobne. Były jednak liczne przypadki atakowania ludzi przez pumę w Ameryce. Szans się wtedy raczej nie ma. Kot w ogólności jest maszyną do zabijania. Wilk jest wobec niego tylko nędzną namiastką. Kot robi to sam, a wilk wymaga działania stadnego. To dlatego kotowate są znacznie groźniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
estees Kolejna ofiara dzikiego kota, zakaz wstępu do l.. 23.03.09, 22:28 Co tam kotek,na mazurach pojawi sie wiosną aligator :) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz no cóż... skoro mamy globalne ocieplenie to 23.03.09, 22:44 będziemy mogli też i swoje safarii urządzać. Jak to w Afryce... Odpowiedz Link Zgłoś
blackboy21 Dziki kot znów atakuje. Jest zakaz wstępu do lasu 23.03.09, 22:31 Ja stawiam na Irbisa, a i życzę Panom myśliwym szczęścia, tego kociaka ciężko jest zobaczyć w naturze a co dopiero złapać... Pewnie kocur pójdzie w góry, przecież w naturze żyje w Himalajach. Szkoda żeby go jakiś czubek odstrzelił... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Dziki kot znów atakuje. Jest zakaz wstępu do 23.03.09, 22:36 To może być irbis. Jest szczeg ólnie dobrze przystosowany do działania w górach, w ciężkim klimacie. Problem tylko w tym, że obszar opolszczyzny należy do najcieplejszych w Polsce. Dlatego uważam, że największym prawdopodobieństwem jest to, że jest to puma. Znacznie łatwiej takiego kociaka kupić, aniżeli irbisa. Bo to musi być kot z domowego chowu. Duży kot. Najpewniej puma. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatki 23.03.09, 22:41 strasznie rozsmieszył mnie ten film - normalnie archiwum x poza tym szkoda zwierzaka Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatk 23.03.09, 22:47 No pewnie że szkoda. Tym bardziej, że z naszymi kotami domowymi rozmnażał się nie będzie. Nie stanowi zatem zagrożenia ekologicznego. No chyba, że będzie jak w GB. Tam takich kotów grasuje multum. I w żaden sposób nie można sobie z nimi poradzić. Łatwiej odstrzelić wilki, aniżeli bodaj jednego dużego kota. Tego kota raczej nie złapią, bo kota złapać się nie da. Można go tylko zastrzelić. A to nie będzie łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatk 23.03.09, 23:26 j-50 napisał: > Tego kota raczej nie złapią, bo kota złapać się nie da. Można go > tylko zastrzelić. masz absolutna racje. ten tygrys, ktorego widziales w zoo, przyszedl tam z ogloszenia o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
misieniek Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatki 23.03.09, 22:44 Wygląda mi to na irbisa, a to piękne zwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
beetle_88 Re: Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatk 23.03.09, 22:48 Liczebność populacji irbisów zamyka się w góra 8 tysiącach osobników, więc jakim cudem jeden z nich trafił akurat do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Koty funkcjonują samotnie 23.03.09, 23:01 W naszym środowisku dużych kotów już nie ma od tysięcy lat. Mogę jednak powiedzieć, że np. lew jaskiniowy funkcjonowa ł dłużej niż niedźwiedź jaskiniowy. Był bardziej skuteczny, choć niedźwiedź prawdopodobnie żywił się głównie roślinnością (do końca tego nie wiemy, ale prawdopodobnie tak było). Innym drapieżnikiem (bardzo skutecznym) był wilk, a wcześniej hiena (u nas!). Hieny nie ma już dawno, a z wilkami nauczyliśmy się tak, że zupełnie wyginęły. Koty jednak nie! Kot jest najsprawniejszą maszyną do zabijania. Robi to pojedynczo, a tylko w szczególnych okolicznościach robi to stadnie. Gdy kotów jest mało, to zabijają samotnie. I ten kot dokładnie tak funkcjonuje. Tego nie zrobi wilk - ale zrobi kot. Odpowiedz Link Zgłoś
hrobry82 Re: Koty funkcjonują samotnie 23.03.09, 23:52 j-50 skoncz ty juz bredzic ok, cos tam wiesz niby o kotach ale to na zasadzie ze wiem ze dzwonia w kosciele tylko nie dosc ze nie wiem, w ktorym, to jeszcze nie wiem, w ktorym miescie. po pierwsze to pumy przez ostatnie 200 lat w usa zabily moze 2 osoby, wiecej na sumieniu w tym okresie mialy pudle!!!a ty siejesz niepotrzebna panike po drugie wiadomo ze koty sa zwinne a zwlaszcza pumy, zadnej ameryki tu nie odkrywasz po trzecie polowania na pumy sa jednymi z latwiejszych jesli chodzi o duze koty, zwlaszcza na takim latwym terenie, po prostu puszcza sie psy goncze na trop, puma nie jest dlugodystansowcem w bieganiu i po pewnym czasie ucieka jak to kot na drzewo, zeby odpoczac przed przesladowca, a wtedy zastrzyk i po sprawie proponuje chocby czasem wikipedie poc zytac zanim sie napisze jakies "mądrosci" Odpowiedz Link Zgłoś
bejrutek Re: Koty funkcjonują samotnie 24.03.09, 00:17 od 1890 w kanadzie i usa było 65 napadów pumy na cżłowieka, w tym 10 smiertelnych, wyjątkowo rzadko puma atakuje cżłowieka... choc trzeba sobie jasno powiedzieć n takim terenie jak polska przy względnie dużej gestości zaludnienia, prawdopodobieństwo rośnie przypadkowego spotkania... www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/swiat/zwierzeta/ssaki/puma.php Odpowiedz Link Zgłoś
hrobry82 Re: Koty funkcjonują samotnie 24.03.09, 00:47 jak juz tak cytujesz to trzeba bylo nie pomijac "prawdopodobnie", a dodac ile osob ginie od ukaszen pszczol, nie zmienia to jednak faktu ze ilosc atakow pum ma ludzi jest sladowa. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
overshoe Re: Koty funkcjonują samotnie 24.03.09, 06:44 Ale jak już ucieknie na drzewo to może się odszczekiwać swoim prześladowcą. Odpowiedz Link Zgłoś
bejrutek Decyzja odłowu tej zwierzyny 23.03.09, 23:40 tak mi się wydaje, może byc uzasadniona, że tym kotem jest Irbis... piekne i na tyle rzadki grozi mu całkowite wyginięcie... zresztą jaki kolwiek nie byłby to kot, ale Irbis szczególnie...pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
bejrutek Re: Decyzja odłowu tej zwierzyny 23.03.09, 23:42 jakikolwiek z większych kotów;) Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Haha 24.03.09, 00:14 "W Głubczycach zebrał się sztab antykryzysowy..." Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ta nazwa "sztab antykryzysowy" i jego powołanie z powodu grasowania jakiejś pumy mnie rozbroiło :DD Odpowiedz Link Zgłoś
modlitwa Dziwne smaczne zwierzę 24.03.09, 00:18 Do jutra go nie będzie. Miły, smaczny i zdrowy zwierzak. Pozdrawiam Pawełek Odpowiedz Link Zgłoś
jedynyjezuitaitamta Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatki 24.03.09, 01:02 Do diabła. A właśnie miałem iść na grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Kolejna ofiara dzikiego kota, zakaz wstępu do l.. 24.03.09, 01:13 To mi najbardziej wyglada na rysia, mogl sie dostac az z Balkanow, moze Ukraina tez ma jakies, czasami wedruja spory kawalek. Radza sobie nawet z sarna, owca, mniejszym dzikiem. Przy przypadkowym spotkaniu moze obraonnie zaatakowac czlowieka, dziecko. Latwo otropic i uspic celnym strzalem, pulapka nie dziala, wnyki zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
hrobry82 Re: Kolejna ofiara dzikiego kota, zakaz wstępu do 24.03.09, 07:57 jak juz tyle wiesz o rysiach hehe to powinienes wiedziec ze w Polsce mamy nawet calkiem spora populacje, a ty o jakis balkanach czy Ukrainie..:))) co jeden to znawca a pewnie nawet nie wie jak taki rys wyglada:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Kolejna ofiara dzikiego kota, zakaz wstępu do 25.03.09, 02:10 anders76 napisał: > To mi najbardziej wyglada na rysia tiaaa andersie, tylko dla niepoznaki długi ogon zapuścił, dziecko zanim cos napiszesz pomyśl... A na poważnie są 3 możliwości: irbis, północna rasa lamparta tzw. lampart amurski albo puma (ale też przedstawiciel północnej populacji), nawet na tym filmiku widac że ma całkiem sporawe futerko a i pokrój ciała bardziej na irbisa wskazuje niż na pumę... Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Nieuchwytny drapieżnik pożarł zwierzę z klatki 24.03.09, 09:09 A po co go łapać, niech sobie żyje na wolności. Odpowiedz Link Zgłoś