agent.orange 14.04.09, 23:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
test1410 Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 14.04.09, 23:34 "W hotelu mieszkało wiele rodzin z dziećmi. Były też osoby z problemem alkoholowym, z których powodu dochodziło do policyjnych interwencji. Miasto - jak powiedziała kierowniczka kamieńskiego Ośrodka Pomocy Społecznej - nie miało jednak możliwości, by rodziny z dziećmi umieszczać w lepszych lokalach zastępczych." A czy nie można było usunąć z mieszkań osób zagrażających innym? Bo wg straży pożarnej to nie pierwszy raz gdy wybuchł tam pożar - i coś mi się wydaje, że to właśnie jest podwójną przyczyną tej tragedii (pożar u meneli + obawa przed koniecznością pokrycia kosztów akcji = próba gaszenia pożaru samodzielnie -> zwłoka w wezwaniu odpowiednich służb). PS Czy media nie przesadzają z nagłaśnianiem tej tragedii (do polityków już się przyzwyczaiłem, "zdobywają elektorat") Odpowiedz Link Zgłoś
lewar121 ____Czy Tusk z kaczorem kogoś uratowali ???? ___ 15.04.09, 00:04 Ciekawy jestem czy po udanym dla Tuska wyścigu do Kamienia Pomorskiego, któryś z uczestników ego rajdu uratował przynajmniej jedną osobę swoimi występami przed kamerami? Oj zakłamanego mamy premiera :( Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk [...] 15.04.09, 00:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
4krzych1 strażacy łapali dzieci tylko nikt tego nie widział 15.04.09, 00:23 bo było tak ciemno, mimo że obok palił się ich "hotel"... tak zeznawał "generał strażacki"... Teraz czekamy, żeby okazało się, że zarządcą tego "hotelu" był "senator Misiak z PO", bo mina Tuskutasa bardzo na to to wskazywała... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Jeszcze o dzieciach i pożarach... 15.04.09, 00:57 Już pisałem, że moim zdaniem tej tragedii miałaby szansę zapobiec instalacja alarmu ppoż. Ale tak do przemyślenia dla dzieciatych - czy w przybytkach, do których prowadzacie swoje dzieci (przedszkola, szkoły) są zainstalowane takie instalacje? Jak wyglądają procedury ppoż w tych placówkach, czy KIEDYKOLWIEK robiono tam symulacje, nauczono dzieci i personel jak się ewakuować (poprzez przeprowadzenie praktycznych ćwiczeń, nie poprzez wywieszenie tablicy z informacją)? Jeżeli nie to dlaczego Państwo nie wpłyną na to aby takie instalacje zostały zainstalowane i procedury wdrożone w tych placówkach? To są podstawy bezpieczeństwa (zajmuję się tym, w innym nieco kontekście - ale podstawy są te same). Każdy nawet najlepiej zaprojektowany budynek jest podatny na pożar (i wszystkiego nie sposób przewidzieć), sama konstrukcja (aczkolwiek istotna) nie tworzy bezpieczeństwa - bezpieczeństwo tworzą stale udoskonalane procedury postępowania, testowanie ich, weryfikacja, edukacja w ich zakresie itd. Zapytajcie swoje dziecko czy wie co ma robić kiedy w jego szkole/przedszkolu wybuchnie pożar. Wie? A jego nauczyciel? Macie Państwo sprawną gaśnicę w domu? Do przemyślenia pozostawiam. No i dodam, że w cywilizowanych krajach takie symulacje są ćwiczone na sucho przy udziale odpowiednich służb (i to dotyczące różnych zagrożeń - pożaru, ale również aktów terroru czy np. trzęsienia ziemi - tam gdzie istnieją takie podatności). Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Jeszcze o dzieciach i pożarach... 15.04.09, 09:28 kosmosiki napisał: > Macie Państwo sprawną gaśnicę w domu? Raczysz żartować? Może jeszcze każdy ma kupić śmieszną 1kg gaśnicę (taką jak w samochodach)? Do sprawnej dużej gaśnicy potrzebna jest wiedza co do mechanizmów pożaru i jego zwalczania. Dużą część pożarów można ugasić samą wodą, ale gaszenie niektórych należy przeprowadzać tylko odpowiednimi gaśnicami. Zresztą pierwszą zasadą jest zabezpieczenie i ew. ewakuacja ludzi, dopiero wtedy możemy przystąpić do gaszenia (jeśli pożar jest na tyle mały, w przeciwnym wypadku pozostaje tylko oczekiwanie na straż pożarną). Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 Re: Jeszcze o dzieciach i pożarach... 15.04.09, 11:14 kosmosiki napisał: > Już pisałem, że moim zdaniem tej tragedii miałaby szansę zapobiec instalacja > alarmu ppoż. było napisane w którymś artykule ze wczesniej były tam zamontowane czujki(gdy był tam hotel robotniczy) lecz zostały zdemontowane bo kto by je kontrolował Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Tusk uratowal by wielu jak by kupil telewizor stra 15.04.09, 00:22 ...strazakom. lewar121 napisał: > ____Czy Tusk z kaczorem kogoś uratowali ???? M: Chodzi ci o kaczora Donalda ? > Ciekawy jestem czy po udanym dla Tuska wyścigu do Kamienia Pomorskiego, któryś z uczestników ego rajdu uratował przynajmniej jedną osobę swoimi występami przed kamerami? > Oj zakłamanego mamy premiera :( M: Hmmm! A ja myslalem, ze ratuje sie ludzi ogladajac telewizje. Bo wedlug Tuska mozna dowiedziec sie o pozarze i nie trzeba liczyc w wypadku katastrofy na agencje rzadu ! Pomysl, telewizor w remizie strazackiej uratowal by zycie wszystkich tych nieszczesnikow w Kamieniu. Strazacy widzieli by, ze sie pali i by pojechali gasic. Takie sa skutki obcinania budzetu na sily mundurowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ____Czy Tusk z kaczorem kogoś uratowali ???? 15.04.09, 10:28 lewar, pisz o obydwu do końca, a nie kiedy raz tak, raz tak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 14.04.09, 23:39 tałatajstwo? Co za zwyrodnienie!!! jak wyzytym tzreba byc z jakichkolwiek emocji aby tak napisac? G..o wiesz jacy byli i jak zyli - latwo osadzasz!!!! Dzieci w wieku od 3 do 16 lat - Jezu! Odpowiedz Link Zgłoś
martady Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 14.04.09, 23:47 a jak można menelstwo inaczej nazwać??? zapewne w święta zachlali, któryś peta nie zgasił i poszedł budynek z dymem. Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:00 > tałatajstwo? Co za zwyrodnienie!!! jak wyzytym tzreba byc z jakichkolwiek > emocji aby tak napisac? G..o wiesz jacy byli i jak zyli - latwo > osadzasz!!!! Nie bój się, jak się jeden menel z drugim napadnie i zgwałci to otrzeźwiejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy wiec co sugerujesz, agencie??? 15.04.09, 00:05 wystrzelac wszystkich meneli??? get real, agent orange... Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Re: wiec co sugerujesz, agencie??? 15.04.09, 00:09 > wystrzelac wszystkich meneli??? get real, agent orange... Masz rację, nic nie da się zrobić. Pozostaje jedynie mieć świadomość, że z mojej (naszej) pracy utrzymuje się setki tysięcy meneli i odpadów społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy przesadzasz z ta swiadomoscia... 15.04.09, 00:18 agent.orange napisała: > > > wystrzelac wszystkich meneli??? get real, agent orange... > > Masz rację, nic nie da się zrobić. Pozostaje jedynie mieć świadomość, że z moje > j > (naszej) pracy utrzymuje się setki tysięcy meneli i odpadów społecznych. jak myslisz, jaki procent twoich podatkow idzie na "setki tysiecy meneli i odpadow spolecznych", a jaki na szkolnictwo, sluzbe zdrowia, sily zbrojne i policyjne, etc, etc, etc... jak sie dowiesz, ze jest to <1%, moze sie troche rozweselisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Re: przesadzasz z ta swiadomoscia... 15.04.09, 00:25 > jak myslisz, jaki procent twoich podatkow idzie na "setki tysiecy > meneli i odpadow spolecznych", a jaki na szkolnictwo, sluzbe > zdrowia, sily zbrojne i policyjne, etc, etc, etc... jak sie dowiesz, > ze jest to <1%, moze sie troche rozweselisz??? Chcesz powiedzieć, że w tym państwie tylko mi się nie podoba ta sytuacja? Że pozostałe 30% pracujących z 39 milionów zgadza się z tą farsą i wesolutko płaci na menelstwo i element? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy tego nie powiedzialem, agencie... 15.04.09, 00:42 odsylam do mojej odpowiedzi na post kosmosiki... dodam, ze nie mieszkam w polsce ani w europie i w moim kraju istnieje dosc dobra opieka socjalna zarowno dla tych prawdziwie potrzebujacych jak i dla wszystkich pozostalych... oczywiscie problem alkoholizmu nie jest tak szeroki jak w polsce, ale byc moze nalezaloby zajac sie tym najpierw a byc moze liczebnosc "menelstwa" zmniejszylaby sie??? tylko jak to zrobic w kraju, gdzie jeden z prominentych poslow jest wlascicielem polmosu i twierdzi, ze koalicja sie dotrze przy wodce i kielbasie z dzika??? ps. w moim kraju nauczono mnie walczyc z przyczynami, a nie skutkami... bez usuniecia przyczyn (np. zostawania menelem) nie ma szans na poprawe... odebranie opieki menelom (walka ze skutkiem) doprowadzi do zwiekszonej ilosci rozbojow, wlaman, etc, etc... Odpowiedz Link Zgłoś
martady Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 14.04.09, 23:40 racja, tylko dzieci szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 14.04.09, 23:46 No to kto naprawdę mieszkał w tym budynku? I gdzie są dorośli mieszkańcy? Czyje to były dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
trup Tysiące slamsów po PGR-ach 14.04.09, 23:49 Po PGR-ach slumsy. Ziemie zagarneli Panicze. Biedota trafila do rezerwatow Odpowiedz Link Zgłoś
symulacrum Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:09 ludzie, co z Wami?! Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:18 > ludzie, co z Wami?! Jak to co? Ja już mam dość tego wszystkiego. Wypruwam sobie flaki pracują od rana do wieczora, państwa ściąga ze mnie haracz i łupi mnie na każdym krokiem. A jak ja potrzebuje czegoś, co mi się należy bo ciężko na to zapracowałem to nic nei dostaję (NFZ). Za to państwo premiuje menelstwo, złodziejstwo, różnej maści oprychów i złodziejachów. Już mam dosyć tej poprawności, uleganiu modom na głaskanie po główce wszelkich nieudaczników życiowych i innych śmieci. Mam odwagę przeciwstawić się całej tej sytuacji. Mam gdzieś normy i wartości katolickie bo to one są po części winne tej całej szopce. Mówię otwarcie, że nie podoba mi się rozdawnictwo moich pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:11 > Ponoć mieszkał tam tzw. margines społeczny i element, > prawda to? A jak nieprawda to co? To cały Twój wywód poniżej jest piramidą bzdur opartą na jednej bzdurze, której przecież nie jesteś pewny... Mnie to zastanawia jedna rzecz - ilu takim tragediom dałoby się zapobiec wprowadzając sensowne prawo obarczające *administratora* budynku obowiązkiem zainstalowania instalacji alarmu ppoż? Takie alarmy nie są drogie, koszt kilkudziesięciu złotych per czujnik (zwykły kawałek elektroniki, który *głośno* wyje), na pewno jest to środek dostępny nawet w zapuszczonych budynkach, baaa zwłaszcza w takich zapuszczonych, podatnych powinien być stosowany. Jedyny sposób aby coś takiego wymusić (bo inaczej to każdy oszczędza, w Katowicach jak zawaliła się hala to też drogi ewakuacyjne były pozamykane z oszczędności) to dobre prawo, które czyni właściwie osoby odpowiedzialne i wprowadza odpowiednie mechanizmy prewencyjnej kontroli (np. w przypadku w/w budynków obowiązkowe symulowane alarmy, kontrole instalacji). I w razie uchybień nakłada kary na osoby odpowiedzialne. No ale do tego byłoby potrzebne dobre prawo - a u nas tak naprawdę większość nieprawidłowości wynika z tego, że kolejne rządy są nieudolne i nie potrafią wprowadzić sensownych regulacji. Tak bo rolą rządu jest stworzenie sensownego prawa przez ustawy, a nie ręczne wypłacanie wybiórczo ofiarom tragedii (które to tragedie są przy okazji medialne, jak nie są to już nikt tam z oświadczeniami nie pędzi). Niestety ten kraj jest chory i niewiele się zmienia, kolejne rządy nie potrafią nic zrobić, kolejne tragedie powodują jedynie działania pod publiczkę (natomiast zero realnych wniosków - Polak mądry po szkodzie, teraz za inwentaryzację się biorą, to powinno być robione na bieżąco przez odpowiednie służby nadzoru), przepychanki polityczne na zgliszczach, w których kilka godzin wcześniej zginęło kilkanaście ludzi, czy wreszcie takie obrzydliwe komentarze jak ten powyżej... Rzygać się chce, a to Polska właśnie. Żal. Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:22 > A jak nieprawda to co? To cały Twój wywód poniżej jest piramidą bzdur opartą na > jednej bzdurze, której przecież nie jesteś pewny... Czyli czerwone nochale w TV, mieszkańcy tego domu, to przypadkowe osoby złapane przez kamerę na ulicy? A to, co pisze wybiórcza, o licznych interwencjach straży pożarnej to też kłamstwo? Kurde, gdzie nie spojrzeć w media to wszędzie kłamią! Odpowiedz Link Zgłoś
zegareek Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:26 Jest uniwersalne prawo w tzw. KATOLICKIM kraju - nazywa się Dziesięć przykazań i ogólnie powinno być u nas jak w niebie, sądząc po ilości Polaków, którzy deklarują przynależność do kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:40 > Jest uniwersalne prawo w tzw. KATOLICKIM kraju - nazywa > się Dziesięć przykazań i ogólnie powinno być u nas jak > w niebie, sądząc po ilości Polaków, którzy deklarują > przynależność do kościoła katolickiego. Jasne. ;) Ale powtarzam pytanie - czy obecność instalacji alarmu ppoż mogłaby zapobiec tej tragedii? Ile kosztuje taki alarm (podpowiem - niewiele, na tyle niewiele, że powinien być standardowym wyposażeniem każdego domostwa)? Czy przypadkiem *szczególnie* w budynkach budzących wątpliwości co do stanu zabezpieczeń ppoż nie powinien być instalowany obowiązkowo zanim się tam wpuści ludzi? To takie proste jest, ale u nas musi upłynąć wiele wody w Wiśle, zanim Polacy nauczą się prostych, praktycznych rozwiązań. Osobiście np. założyłem się z kolegą, kiedy w Polsce w końcu wpadną na to aby stawiać przystanki szybą ochronną skierowaną w kierunku jezdni... Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 11:23 kosmosiki napisał:> Ale powtarzam pytanie - czy obecność instalacji alarmu ppoż mogłaby zapobiec te > j > tragedii? Ile kosztuje taki alarm (podpowiem - niewiele, na tyle niewiele, że > powinien być standardowym wyposażeniem każdego domostwa)? Czy przypadkiem > *szczególnie* w budynkach budzących wątpliwości co do stanu zabezpieczeń ppoż > nie powinien być instalowany obowiązkowo zanim się tam wpuści ludzi? jesteś producentem takich urządzeń? myślisz ze w takich budynkach utrzymały by się długo takie urządzenia, lumpy zaraz by je zdemontowały by mieć na jabole Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 00:15 Jak możesz napisać że ktokolwiek na to zasłużył? Ludzie są różni, świat nie zawsze wygląda tak jak sobie życzysz! Ciężko mi uwierzyć w to co napisałeś:/ Mieszkali w strasznych warunkach ale ktoś im te warunki zapewnił. I podejrzewam że nie stało za tym "tałatajstwo", lecz pachnący panowie w garniturach. Ogarnij się! Tam zginęły również dzieci! Już kiedyś w Polsce palono ludzi. Tęsknisz za tym? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 00:17 udwikowiec napisał: > Już kiedyś w Polsce palono ludzi. Tęsknisz za tym? Masz na myśli palenie na stosach "niewiernych" przez katolickich zbrodniarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Re: Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 00:20 Nie, chodzi mi np. o Oświęcim. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 00:20 > Jak możesz napisać że ktokolwiek na to zasłużył? Poniekąd *ogólnie* ma rację, ale akurat nie w tym przypadku. Czym sobie te dzieci zasłużyły? No właśnie - niczym. I to ucina jego durną argumentację. A ma rację pod tym względem, że jeżeli DOROSŁA OSOBA woli wydawać pieniądze na wódkę i siedzieć na melinie, która nie spełnia żadnych standardów bezpieczeństwa ppoż, to niech się potem nie dziwi, że spłonął - sam sobie wyprosił, kwestia rachunku prawdopodobieństwa. I na to ja jestem obojętny. Natomiast pozostaje kwestia tych dzieci, bo one nie są dorosłe i są zależne od tych nieodpowiedzialnych ludzi. I tutaj należy przedsięwziąć środki, na które wyrażam zgodę - jestem skłonny płacić z podatków. Nawet jeżeli oznacza to, że ktoś "na dzieciaka" nadużywa pomocy społecznej - OK, tak działa system opieki społecznej (naciągacze nieodzowny jego element - zgadzam się na to, chociaż nie pochwalam) - ale niech przynajmniej zapewni temu dziecko bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Re: Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 00:26 Naciągaczy nie da się wyplenić. Kiedyś w GB bezrobotni jeździli za zasiłki mieszkać na hiszpańskiej riwierze, mogli tam po prostu żyć lepiej niż u siebie. Każde państwo ma z tym problem. Ale to nas odróżnia od zwierząt, że słabszych osobników nie dobijamy. Ps. Nie popieram pasożytnictwa, jednak ciężko zachować spokój gdy ktoś jest tak obojętny wobec śmierci ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 00:37 ludwikowiec napisał: > Naciągaczy nie da się wyplenić. Kiedyś w GB bezrobotni > jeździli za zasiłki mieszkać na hiszpańskiej > riwierze, mogli tam po prostu żyć lepiej niż u siebie. > Każde państwo ma z tym problem. No przecież dokładnie to napisałem. Naciągacze są wpisani w system pomocy społecznej - to po prostu koszt operacyjny, większość ludzi korzystająca z pomocy społecznej nie jest naciągaczami. No chyba, że w ogóle zanegujemy sens istnienia pomocy społecznej i urządzimy sobie dziki kapitalizm. Tylko wtedy proszę się nie dziwić, że powstaną getta i przestępczość znacznie wzrośnie, a ochroniarze, nie wychodzenie po zmroku itd. stanie się codziennością. Wiesz w przypadku tych DOROSŁYCH OSÓB to ja jestem za pomocą społeczną dla nich w takim zakresie, aby mieli gdzie mieszkać, mieli się czego napić i nie rozrabiali - na to jestem zdecydowany płacić podatki jako mniejsze zło po prostu. Nie chodzi mi o ich dobro - tylko o de facto moje, jak sobie wegetują na jakimś tam poziomie to nie rozrabiają, inaczej by musieli więcej kraść. Natomiast dla dzieci zależnych od tych dorosłych osób uważam, że POWINNO się zapewniać pomoc (i tych nie spisuję na straty) i starać się je wyrwać z tego środowiska czyli w gruncie rzeczy niwelować to środowisko. Mieszkałem trochę po świecie - bloki socjalne w Wiedniu (budowane w latach 80) są generalnie takie, że są w obecnym standardzie warszawskim (aczkolwiek np. w Warszawie nie masz obowiązkowo basenu na dachu czy supermarketu w tym samym bloku). Może to zbytek - tylko pytanie, takie dziecko z patologicznej rodziny ma większe szanse mieszkając w baraku/melinie, czy takim lepszym bloku? Chociażby przeżyć pożar? Śmieszne jest również kwiczenie osób, które "wypruwają sobie flaki, a cośtam cośtam" - no sorry dla mnie wypruwanie sobie flaków nie jest symbolem sukcesu (bycie profesjonalistą wymaga wyważenia pewnych spraw), również uważam, że osoba zarabiająca na poziomie np. 10 tys. miesięcznie niespecjalnie ma tutaj powody do narzekania, że jej ktoś zabiera na meneli. Że pieniądze publiczne są nieodpowiednio zarządzane (ZUS, NFZ itd.) to się zgadzam - ale to inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Ty jesteś Człowiekiem? 15.04.09, 07:03 Wiesz w przypadku tych DOROSŁYCH OSÓB to ja jestem za pomocą społeczną dla nich > w takim zakresie, aby mieli gdzie mieszkać, mieli się czego napić i nie > rozrabiali - na to jestem zdecydowany płacić podatki jako mniejsze zło po > prostu. Nie chodzi mi o ich dobro - tylko o de facto moje, jak sobie wegetują n > a > jakimś tam poziomie to nie rozrabiają, inaczej by musieli więcej kraść. to czemu nie oddajesz swojej wypłaty dresiarzom? gdyby tak wszyscy dawali dresiarzom po 20 złotych to by nie kradli. tylko wtedy liczba dresiarzy by szybko rosła bo sie opłaca nim być całe życie za darmo jak menel będzie kradł to wyląduje w wiezieniu tam gdize miejsce złodzieja jeszcze nigdy żeby dawać pieniądze za to żeby ktoś odstąpił od kradzieży to sie nazywa haracz. "Śmieszne jest również kwiczenie osób, które "wypruwają sobie flaki, a cośtam > cośtam" - no sorry dla mnie wypruwanie sobie flaków nie jest symbolem sukcesu > (bycie profesjonalistą wymaga wyważenia pewnych spraw)" większym sukcesem jest żerowanie na pracujących po co wypruwać sobie flaki? lepiej pokręcić sie przy zasiłkach dotacjach i innych to jest oznaka sukcesu nie robić a zarobić "również uważam, że osob > a > zarabiająca na poziomie np. 10 tys. miesięcznie niespecjalnie ma tutaj powody d > o > narzekania, że jej ktoś zabiera na meneli." zupełnie jak u bolszewików wszyscy mamy równe żołądki a płaci ten kto ma człowieku nic tak nie niszczy ambicji i pracowitości jak darmocha człowiek sie rozleniwia i nic nie robi tylko zeruje na innych do pracy nie pójdzie bo to sie nie opłaca bardziej sie opłaca być sepem jak chcesz na takie coś płacić to twoja sprawa ale nie zmuszaj do tego innych Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy it's horses for courses, kosmosiki... 15.04.09, 00:34 tobie odpowiada opieka nad dziecmi i pozostawienie "meneli" samym sobie, ale nie zapominaj, ze menel w dalszym ciagu musi zyc (i pic), wiec bedzie napadal np na ciebie, aby zdobyc srodki na zycie, ktore teraz w jakims stopniu gwarantuje mu panstwo... to moze nie odpowiadac wielu ludziom... wola robic mala kontrybucje na opieke socjalna "meneli" niz obawiac sie ich atakow... btw. jest oczywiste, ze ataki zdarzaja sie tez przy opiece socjalnej, ale ich skala jest nieporownywalnie mniejsza niz gdyby tej opieki nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: it's horses for courses, kosmosiki... 15.04.09, 00:44 (ciach) Przecież dokładnie to napisałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=94051606&a=94053248 Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy to dobrze... 15.04.09, 00:52 w innym poscie jednak pisales, ze los "meneli" jest ci obojetny... mnie nie jest, bo w wielu przypadkach "menel" zostaje "menelem" nie z wlasnej winy... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: to dobrze... 15.04.09, 01:03 rooboy napisał: > w innym poscie jednak pisales, ze los "meneli" jest ci > obojetny... Bo jest. Przeznaczam ich na straty - z nich już nic nie będzie. Moje podejście do nich jest takie - zapewnić minimalny poziom życia (koryto, łóżko, wódka) i tyle. Ja się nimi nie przejmuję tylko przejmuję się sobą. Zapewniając im podstawowe środki do życia mniejsze jest zagrożenie dla mnie czy moich bliskich. Bez tych środków ci menele będą bardziej zdeterminowani do przestępczości. Czyli naprawdę mi są oni obojętni bo nie da się nic z nimi zrobić. > mnie nie jest, bo w wielu przypadkach "menel" > zostaje "menelem" nie z wlasnej winy... Jasne. :) Jeszcze w ogóle napisz, że bycie menelem nobilituje. To są (w przeciwieństwie do ich dzieci) dorośli ludzie decydujący o swoim losie tak samo jak inni dorośli ludzie. Czyli w skrócie - menele niech wymrą, z ich dzieci jest szansa, że nie będą menele jak się im (i rykoszetem menelom od których są zależni) zapewni szansę. A menel szans już nie ma u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 boże dlaczego akurat dzieci ???? 15.04.09, 00:16 Czyżbyś był nienasycony i nieograniczony w swym zachłannym pragnieniu pożerania malućkich??? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: boże dlaczego akurat dzieci ???? 15.04.09, 00:20 Ty się zastanów jaką Polskę i dla kogo żeśmy zbudowali. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: boże dlaczego akurat dzieci ???? 15.04.09, 00:23 Ale przynajmniej już żaden klecha tych dzieci nie zgwałci. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:17 Esbecki wał do tego doprowadził. "Pierwszy milion należy ukraść" - nieprawdaż? Potem się powitamy nogą ze skocznym esbekiem. Którego gdyby rekin zjadł, to sr.łby samymi orderami - jak po ruskim generale. Rzygać się naprawdę chce! Odpowiedz Link Zgłoś
zegareek Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:21 no, kochani, w tym "hotelu" mieszkali ludzie, których my, cywilizowani bardzo nie lubimy - trudni, nieprzystający, z problemami - na codzień mówimy o nich "element", "menele" - ten pożar spowodował, że wszyscy tych nieszczęśników nagle POKOCHALI (!!!) - piszecie "dzieci" - a normalnie mówi się gó...arze, bachory, dziś eufemistycznie mówi się "mieszkała w hotelu z partnerem", a zazwyczaj powiedziano by dziwka z gachem, czy coś podobnego,teraz mówi się, ze ten budynek nie nadawał się do zamieszkania, a normalnie spróbujcie wykwaterować ludzi "z problemami" do porządnych budynków, to zaraz będzie krzyk, że darmozjadom nic się nie należy - co zresztą jest prawdą, tylko co z tego - potem w takiej sytuacji jak ta wszyscy są okropnie mili i współczujący - i będzie wkrótce jak było - tamci będą pić, mieć dzieci, które będą chodziły niedomyte i niedożywione i z tych dzieci, które wzbudzaja dziś takie sentymentalne uczucia wyrosną wkrótce kibole i bandyci, i wszyscy będą ich nienawidzić i tak do końca świata... Więc proponuję - więcej umiaru, mniej sztucznego współczucia, bo robi się niedobrze. Taki jest świat XXI i my w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:30 Ilu ludzi wykwaterował pod most Gierek? Ile było takich pożarów za jego czasu? Więcej, czy mniej? A jeżeli podobnie - to jaka różnica systemowa? Może znajdziesz gdzieś ideologię to uzasadniającą? Ja tylko wskażę, że palenie ludzi to jest ulubiona czynność katoli. Oni się tym wcalusieńko nie przejmowali. Nawet dzieci palili. W imię boże... I do tej pory czerpią z tego korzyści. Jak zwykli zbrodniarze. Wiele miliardów rocznie idzie na katabasów. Gdyby te miliardy poszły na domy dla ubogich, to nie mielibyśmy takiego pożaru i takiego chrześcijańskiego stosu! Odpowiedz Link Zgłoś
gumka7 strażacy 15.04.09, 00:32 Ze smutkiem wysłuchuję komentarzy o działaniu strażaków, ta służba ma doskonale ustalone i wypracowane procedury. Działania podejmuje się tym czym akurat się ma ale dodatkowo trzeba rozpoznać sytuację. Szkoda, że nasi dziennikarze są tak mało douczeni i niepotrzebnie grzeją nastroje bo z relacji wręcz wynika, że tragedii winna jest Straż Pożarna - przecież to zwykłe chamstwo i niedoctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Re: strażacy 15.04.09, 00:34 W ogóle mam wrażenie że media są wręcz "zadowolone" z tej tragedii, przecież dzięki temu można nadawać takie wspaniałe materiały! Więcej zdjęć, więcej wywiadów, więcej speców, więcej gdyby, więcej śmierci! Odpowiedz Link Zgłoś
gumka7 Nadzór Budowlany 15.04.09, 00:43 Teraz wychodzi cała prawda o tej "służbie" niby to "policja budowlana" ale działa tylko na donos i to jest smutne, bo zaczyna działać dopiero gdy są trupy a jest wyposażona we wszystkie narzędzia do sprawnego i samodzielnego działania , kwitki to mogą wypełniać wydziały budownictwa i architektury, oczywiście samorządowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gumka7 Re: Nadzór Budowlany 15.04.09, 01:01 a Telewizja Polska po tragedii pokaże nam uczesanego fiuta który oczywiście powie , że Nadzór działa zgodnie z prawem, i ciesz się Narodzie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
gumka7 Re: strażacy 15.04.09, 00:34 gumka7 napisał: > Ze smutkiem wysłuchuję komentarzy o działaniu strażaków, ta służba ma doskonal > e > ustalone i wypracowane procedury. Działania podejmuje się tym czym akurat się m > a > ale dodatkowo trzeba rozpoznać sytuację. Szkoda, że nasi dziennikarze są tak > mało douczeni i niepotrzebnie grzeją nastroje bo z relacji wręcz wynika, że > tragedii winna jest Straż Pożarna - przecież to zwykłe chamstwo i niedouctwo. Oczywiście chodziło mi o niedouctwo dziennikarzy wielokrotnie pokazywanych w telewizorni. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 00:36 To wszystko prawdopodobnie prawda, ale "nie daje sie malpie brzytwy", zagrozenia mozna przewidziec. Umieszczenie takiej klienteli w latwopalnym pudelku jest nadzwyczaj ryzykowne. Wybuch ognia w normalnym, kamiennym budownictwie daje szanse przezycia, w klatkach skonstruowanych z suchej podpalki nie dal. Kazdy czlowiek, nawet ten najgorszy "pener" ma prawo przezyc swoje lata i umrzec smiercia naturalna. Spoleczenstwo poprzez administracje, musi ten ciezar uniesc. Tutaj ten obowiazek wyraznie nie zostal dopelniony, najwieksza cene, jak zwykle, zaplacili najslabsi - dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Re: Ponad połowa ofiar pożaru to dzieci 15.04.09, 01:25 To wszystko niestety prawda co piszesz, daję sobie łeb obciąć i głowę też, że bez pomocy generałów ze straży i Schetyny, mogę stwierdzić, że przyczyną był alkochol, i konsekwencje jego spożywania, oczywiście nikt specjalnie nie podpalił, może sam zginął? Proszę Państwa, jestem ze Szczecina, i pracowałem w Pogotowiu Ratunkowym 30 lat, znam te getta, tam też mieszkają porządni ludzie, przecież dzieci nie piły, i ich matki też! Na pewno nie wszystkie, ale na Pana Boga, piszę całkiem poważnie, proszę zobaczyć jak wyglądają te nie spalone jeszcze potencjalnie w środku, znaczy wewnątrz, takie same odpowiedniki,Sajgon po nalocie to mały pikuś, a administracje i Policja oczywiście o tym wiedzą, ale co tam, ogłosi się kolejną żałobę jak do czegoś znowu dojdzie i ok., proszę zobaczyć tylko te podobne w Szczecinie, Sodoma i Gomora. A dzieci przecież nic nie winne! Zobaczcie komu lokale komunalne przydzielają w Szczecinie, w Zachodniopomorskim, nie, nie tym biednym Matkom z dziećmi, które muszą mieszkać z pijakami i degeneratami! NIE! takie mieszkania dostają od kolesi, Pan Prezydent, Pan Komendant, Pan Naczelnik, Pan Przewodniczący "Solidarności", Radni Wojewódzcy i Miejscy, lekarze, trenerzy, piosenakarze, urzędnicy i ich rodziny, nawet CBA śledztwo w tej sprawie prowadzi! Tak to u nas w Polsce jest, żeby im się żyło lepjej, a może gdyby Pani Pitera tej sprawy nie pozamiatała, sprawy którą zgłosił wtedu Poseł Jacek Piechota, to jacyś ludzie by ocaleli? Nie wiem, wiem tylko, że następny taki wypadek, w slumsach zwanych dumnie HOTELAMI SOCJALNYMI, to tylko kwestia czasu! W takim czymś Panowie włodarze z Zachodniopomorskiego zamieszkajcie, to może szybko jakąś radę i zabezpieczenia stosowne znajdziecie, a mieszkania niesłusznie pozyskane właśnie tym biednym ludziom, którzy nie piją oddajcie jak chcecie pomóc, a nie wasza pomoc polega teraz na wywieszeniu flagi z kirem, obłudnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 w Łodzi to nawet Pudzian 15.04.09, 11:27 starał się o mieszkanie komunalne Odpowiedz Link Zgłoś
aietes Dziennikarze żałują, że nie dorośli? Mają temat na 15.04.09, 00:41 newsy, utrzymują rodziny. jakie to ma znaczenie, wiek ofiar? Odpowiedz Link Zgłoś
onepiotrek pożar w Kam. Pom. 15.04.09, 15:29 a ja jestem bardzo ciekaw, ile w Kamieniu Pom. jest kościołów, oraz w jakiej/jakich to "plebanijkach" mieszkają panowie księża? Mam powody, żeby domniemywać, że willach-rezydencjach...oraz jakimi gablotami jeżdżą?... Poza tym - ci tzw. menele - to przecież często dzieci z patologicznych bądż rozbitych rodzin, lub z domów dziecka... Nie osądzajcie nikogo tak łatwo... Więcej odpowiedzialności za słowa... Odpowiedz Link Zgłoś