Dodaj do ulubionych

Rozpoczęła się trzecia wojna o internet

16.05.09, 10:30
lepiej by było gdyby spadły stawki na mobilny internet w normalnych taryfach telefonicznych. takie rozdzielanie usług to jakis przeżytek. teraz wszystko musi być w jednym. telefon, internet, multimedia. a ci ciągle rozdzielają skrupulatnie te usługi.
taki play fajny ale internet za drogi - 12 gr. za 100 kb. a z drugiej strony, simdata w plusie 3 gr. za 100 k. ale połączenie z kimkolwiek 1.20 zł! paranoja
Obserwuj wątek
    • kriswas Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 16.05.09, 13:41
      Ten artykuł wpisuje się w ogólnomedialną tendencję pisania o
      wszystkim i niczym w formie niewiarygodnej sensacji. Prowadzi to jak
      zwykle do ogłupienia małowyedukowanego, czytaj: stanowiącego
      podstawę egzystencji ekonomicznej, czytelnika. Czy ma to coś
      wspólnego z realną rzeczywistością? Pewnie niewiele, ale autor swoją
      gażę nie zapomniał pobrać... i to jest całe clue!
      • chateau Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 16.05.09, 15:15
        Zgadzam się. Na dokładkę prezentowane na obrazku "porównanie" o kant rzyci
        rozbić. Bo co to znaczy "większy niż 6 GB"? Ano np. Play 80 zł/10 GB i iPlus
        160zł/14 GB. Przy czym w przypadku internetu mobilnego IMHO głównym kryterium
        jest dostępność, a nie cena, bo co mi po tańszym internecie skoro "hula" w danej
        lokalizacji z prędkością 56kB/s :/
        • hassprediger Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 16.05.09, 17:38
          chateau napisał:

> Zgadzam się. Na dokładkę prezentowane na obrazku "porównanie" o kant rzyci
          > rozbić. Bo co to znaczy "większy niż 6 GB"? Ano np. Play 80 zł/10 GB i iPlus
          > 160zł/14 GB. Przy czym w przypadku internetu mobilnego IMHO głównym kryterium
          > jest dostępność, a nie cena, bo co mi po tańszym internecie skoro "hula" w dane
          > lokalizacji z prędkością 56kB/s :/

Play w większych miastach ma dość dobry zasięg i transfer 1mb jak się ma modem
          to można mieć umowę na rok za 45zł na i 10Gb transferu, można też sobie kupić
          startera za 19zł, i ma się 1Gb transferu doładowanie za 50zł, to 4Gb trans.

500 mb to starczy na parę dni przeglądania www jak ktoś częściej siedzi w necie.
          • hella_79 Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 20:10
            mnie zasieg mobilnego internetu w mieście nie interesuje, molbilny internet potrzebny mi jest po to, żeby sie dostać do sieci także poza większymi miastami.
            dopóki play nie nie bedzie miał zasięgu takiego, jak pozostali to jak dla mnie nie wchodzi w ogóle w rachubę. i każde porównanie transferów i cen można o kant d...y roztrzasnąć, bo po prostu play nie spełnia podstawowego warunku - nie ma go tam, gdzie byłby potrzebny ;P
            • adamschodowy i ściema z działającym łączem po wyczerpaniu limit 17.05.09, 21:18
              u w play. Fakty są takie że po wykorzystaniu limitu po prostu nie mogę się z
              netem w ogóle połączyć, więc aby zrobić przelew i odnowic limit na kolejne 2
              miesiące muszę łączyć się z netem via drogi orange.
              • cwiercgluwek_z_pultuska zawsze 10 -100 lat za murzynami, zalosne upusty 4 17.05.09, 22:48
                miesiace za pol ceny a poznie 2x drozej co to k. ma byc ?!
                Dobre dla POciemnoty
                • galba.galba Re: cwiercgluwek 21.05.09, 15:48

Niech zgadnę - sam wymyśliłeś sobie nicka ?... ;->
        • raf-ber Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 16.05.09, 22:52
          chateau napisał:

> Zgadzam się. Na dokładkę prezentowane na obrazku "porównanie" o kant rzyci
          > rozbić. Bo co to znaczy "większy niż 6 GB"? Ano np. Play 80 zł/10 GB i iPlus
          > 160zł/14 GB. Przy czym w przypadku internetu mobilnego IMHO głównym kryterium
          > jest dostępność, a nie cena, bo co mi po tańszym internecie skoro "hula" w dane
          > j
          > lokalizacji z prędkością 56kB/s :/

W takim zapomnianym przez (pomarańczowego) Boga Zakopanem maksymalna prędkość to
          EDGE i trzeba śmigać do kiosku po kartę play za 19 zeta :p, bo orangutan nie
          dość że tańszy inaczej to jeszcze hula inaczej...Wielka trójka to wielki kibel:
          albo modemy co nie chcą gadać z połową lapków albo wszechobecny GPRS/EDGE. Jeśli
          nawet zestawi się lepiej to i tak kapie jak z nosa i o 7,2 Mb to można co
          najwyżej na ulotce poczytać. Już wiem czemu orange nie miało prepaidów simdata -
          bo jak na ich infrastrukturze pociągnąć te kilka GB bez frustracji to nie wiem...
          • stoje_i_patrze Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 16.05.09, 23:16
            raf-ber napisał:

> chateau napisał:
            >
            >.Wielka trójka to wielki kibel:
            > albo modemy co nie chcą gadać z połową lapków albo wszechobecny GPRS/EDGE.
            >Jeśli nawet zestawi się lepiej to i tak kapie jak z nosa i o 7,2 Mb to można co
            najwyżej na ulotce poczytać. Już wiem czemu orange nie miało >prepaidów simdata
            > -
            > bo jak na ich infrastrukturze pociągnąć te kilka GB bez frustracji to nie wiem.

standardowa bzdura. wszyscy operatorzy komorkowi maja te same modemy: jak nie
            huawei to ZTE. oszczedz ten kit innym sprzedawco playa:)
            > ..

Standardow
          • chateau Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 11:18
            Wszystko zależy od lokalizacji, są miejsca, gdzie Play'a nie ma i zostaje zwykle
            jeden operator do wyboru :/
            Modemy są takie same, inna rzecz co sprzedawca raczy wcisnąć klientowi (np.
            modem bez gniazda anteny zewn. w lokalizacji, o której z góry wiadomo, że będą
            problemy z sygnałem wewnątrz budynku.)
          • nebunefezer Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 11:30
            Już wiem czemu orange nie miało prepaidów simdata -
            bo jak na ich infrastrukturze pociągnąć te kilka GB bez frustracji to nie wiem..

Poczytaj o Orange Free na Karte. Jak nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie pisz wcale
          • mayonnaise Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 11:58
            Wszechobecny GPRS/EDGE? Zorientuj się, zanim skrytykujesz; Orange ma największy
            zasięg G3 w skali kraju. (Oczywiście może go nie być tam gdzie mieszkasz, mówi
            się 'trudno'.)
          • whitenabuchodonozor Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 12:38
            > wszechobecny GPRS/EDGE.

pierdzielisz, ostatnio nawet w takim Dęblinie złapałem 3G wewnątrz budynku w Plusie

może twoje Zakopane traktują z buta, ale na reszcie terytorium kraju 3G jest
            powszechnie dostępne
            • megasceptyk Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 16:05
              Dupa a nie dostępne. Poza tym nie ma fizycznej możliwości
              na sensowne transfery danych droga radiową. Koniec.
    • mikkelo Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 09:35
      "Rok temu przedstawiciele Ery, Orange i Plusa o młodszym rywalu wyrażali się
      pogardliwie. "
      Ja pogardliwie mogę wypowiadać się jedynie o Erze - stary operator, a problemy
      z zasięgiem nawet we Wrocławiu. Jeśli chcielibyście skorzystać to odradzam. W
      Erze zawsze wam powiedzą że problemy to nie ich wina. Takie rzeczy to tylko w
      Erze. Omijać z daleka
      • portluis Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 09:45
        Dobrego, komercyjnego internetu na łączach radiowych po prostu nie ma. I nie będzie, bo fale radiowe jak sama nazwa wskazuje, są do najlepsze do radia.

• magacz Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 13:05
        W pełni podzielam złą opinię o Erze, przez pół roku nie otwierało się wiele
        stron, po tym czasie Era doszła do wniosku, że to wina modemu,
        następnie napisali, że modem był otwierany i z tego wynikło, że mam sobie kupić
        nowy modem, a usterka to nie ich wina. Tylko, że ja modemu nie otwierałem.
    • sted23 Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 09:59
      ludzie jaka wojna??? o co? o 256mb limitu?? no dobra, 500mb, 1gb, to
      jest smiech na sali, w Irlandii jest 7,2mb za 15e, czyli za ok65zl w
      UK podobnie i Holandii tez, 5 lat w unii i nadal taka
      amatorszczyzna...
      • sted23 Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 10:08
        z nerwow zapomnialem dopisac ze limit jest 10gb..ehhh
      • forum.srp.com.pl Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 18:44
        To prawda, nie wspominając już o Japonii czy Korei. Pod względem internetu jesteśmy zacofani
    • czuma_z_bazin A ERA znowu zaskoczona... 17.05.09, 10:56
      "W innym kierunku zamierza iść Era" Iść? Przecież Era stoi o ile nie leży -
      transfer na poziomie 1GB za 49 zł aktualnie budzi litość niż euforie,
      dodatkowo jakieś smętne opłaty aktywacyjne. A za 2 lata to na taki transfer to
      może nawet za złotówkę będzie ciężko znaleźć chętnych ;) PR-owcy PTC będą
      musieli się bardzo nagimnastykować, żeby wcisnąć mobilną ciemnotę ogłupionym
      klientom...
      • megasceptyk Re: A ERA znowu zaskoczona... 17.05.09, 16:07
        gdzie masz transfer 1G, chyba limit 1G.
    • ff6 w tabelce jest blad... 17.05.09, 11:23
      nalezy doliczyc 50zl do ceny internetu dla netii i neostrady

w koncu telefon jest obowiazkowy z internetem
      • cree-is-me Telefon nie jest obowiązkowy 17.05.09, 12:24
        I to co najmniej od roku. Oczywiście jest "haczyk" - jeśli
        rezygnujemy z telefonu chcąc jedynie płacić za internet, to
        dochodzi "opłata za utrzymanie łącza" - jakieś 30 PLN w TPSA.
        • ff6 Re: Telefon nie jest obowiązkowy 17.05.09, 13:53
          wiec o co ci chodzi?

utrzymanie lacza to nie 30zl ale 45zl
      • gandalf38 Re: w tabelce jest blad... 19.05.09, 14:35
        Niekoniecznie, możesz nie mieć telefonu i płacić po prostu za utrzymanie łącza
        (36,60 a nie 50).

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 11:43
      Powiedzmy, że wykupujesz sobie internet mobilny z kosmicznym transferem 100
      Mb/s. Ale ta szybkość będzie tylko do limitu ściągniętych danych 5GB czyli ok.
      20000 Mb. Zaczynasz ściągać pełną parą. Mija 200 sekund, czyli 3 minuty z
      kawałkiem - I PO TWOIM KOSMICZNYM TRANSFERZE.

Kto się daje na to nabrać, to ja nie wiem.

Nawet jeśli nie ściągasz ciurkiem grubych plików, to po co ci duży transfer? Ano
      do oglądania youtube i tym podobnego streamingu. 5GB starcza na 200 filmików na
      youtube (gdyby wchodzić tylko na youtube, z tym limitem byłaby to godzina
      oglądania dziennie). Ale doliczmy do tego współczesne strony z flashem, emaile z
      załącznikami, streaming radia. Ten limit wyczerpie się śmiesznie szybko.
      • chateau Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 12:55
        > Powiedzmy, że wykupujesz sobie internet mobilny z kosmicznym transferem 100
        > Mb/s.
        Faktycznie kosmiczny :-) Bo ani 100MB/s ani tym bardziej Mb/s nie występuje w
        przyrodzie (nie licząc lokalnych wifi, ale chyba nie o tym mowa.)

Co do limitów masz rację, dorzuć jeszcze VoIP albo zdalny dostęp i okaże się, że
        nie trzeba być leecherem, żeby wyrobić limit przed terminem. Na dodatek zdarza
        się, że na jednym łączu np. na UMTS stawia się routerek dla kilku użytkowników i
        wtedy jest już totalny klops, a nie znam prostego sposobu dokupienia transferu
        (tzn. można na kartę, ale wtedy wychodzi podle drogo, a jeśli na abonament to
        trzeba by dokupić drugi i w razie potrzeby wymieniać kartę w urządzeniu, które
        zwykle stoi trochę gdzie indziej niż użytkownik, wrr!)
        To wszystko taki zabieg marketingowy jak zachwalanie jakiegoś samochodu, że jest
        zajefajny, bo Vmax to np. 250 km/h :/
        • chateau Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 13:07
          Mb <-> MB
          Odwrotnie miało być, ech..
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 14:12
          > Faktycznie kosmiczny :-) Bo ani 100MB/s ani tym bardziej Mb/s nie występuje w
          > przyrodzie

O takim piszą w artykule, dlatego podaję jako przykład:
          "Ceny sięgające pojedynczych złotych i szybkości przekraczające 100 megabitów"
          • megasceptyk Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 16:12
            anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> > Faktycznie kosmiczny :-) Bo ani 100MB/s ani tym bardziej Mb/s nie występu
            > je w
            > > przyrodzie
            >
            > O takim piszą w artykule, dlatego podaję jako przykład:
            > "Ceny sięgające pojedynczych złotych i szybkości przekraczające 100 megabitów"

Nie jest znana ludzkości metoda przesłania danych
            z taką prędkością
            z wykorzystaniem dozwolonego komercyjnie pasma radiowego.
            No chyba że masz nielegalny sprzęt wielkości małej lodówki.

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 18:19
              > > O takim piszą w artykule, dlatego podaję jako przykład:
              > > "Ceny sięgające pojedynczych złotych i szybkości przekraczające 100 megab
              > itów"
              >
              > Nie jest znana ludzkości metoda przesłania danych
              > z taką prędkością
              > z wykorzystaniem dozwolonego komercyjnie pasma radiowego.
              > No chyba że masz nielegalny sprzęt wielkości małej lodówki.

No tak, pojawia sie wiec pytanie do autora artykulu: 100 Mb na co???

Z ciekawosci - jakie transfery sa obecnie realnie osiagalne przez komercyjne
              lacza radiowe?
              • chateau Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 18:41
                Zdefiniuj "komercyjne".
                Mogę Ci założyć "komercyjną" radiówkę do łącza UPC i będziesz mieć tyle ile UPC
                daje (czyli np. 30 Mb/s)
                A możesz skorzystać z oferty dowolnego operatora z wielkiej trójcy i mieć
                niegwarantowane 56kb/s (bo i tak połączenia głosowe mają priorytet, więc w
                okolicach świąt czy Sylwestra zapomnij o internecie.)
                • megasceptyk Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 21:41
                  komercyjna radiówka czyli standard wi-fi
                  (radiowy szerokopasmowy)
                  z praw fizyki: "o małym zasięgu".

Większy zasięg będzie wymagał większej mocy
                  a ta większego sprzętu
                  ale większa moc zacznie smażyć mózg i opalać na czarno.
                  Koniec pieśni o transmisji radiowej.

Druga sprawa to to, że im szersze pasmo (i transfer)
                  tym mniej urządzeń może pracować jednocześnie
                  ponieważ obsługiwane przez ludzkość pasmo
                  jest ograniczone.
                  Człowiek nie potrafi nadawać na większych częstotliwościach
                  ponieważ nie odkryto jeszcze takiej technologii.

Co do kompresji to istnieje matematyczna granica.

3G jest tylko na terenie większych miast.
                  Na pozostałym obszarze mozemy mieć 50-60 kbitów na sekundę
                  no chyba, że akurat nie będzie ruchu w sieci i dostaniemy dodatkowe kanały ale wtedy potrzebujemy specjalnego telefony lub modemu
                  żeby móc z tego korzystać.
                  • chateau Re: Kto się daje na to nabrać? 18.05.09, 00:04
                    Wybacz, ale bredzisz. 3G jest na terenie większych miast z powodów
                    ekonomicznych, a nie technologicznych. Tak samo problemem finansowym jest
                    zrobienie sensownej sieci szkieletowej (głównie kablowej, częściowo na łączach
                    radiowych) i podpięciu do tej sieci operatorów sprzedających dostęp odbiorcom
                    końcowym. Problemy techniczne w tej kwestii dawno zostały rozwiązane, ale nie ma
                    powodu oczekiwać, aby jakikolwiek operator wydawał miliony złotych, żeby pokryć
                    szybkim internetem obszar zamieszkały przez 1000 potencjalnych klientów.

Komercyjna może być radiówka na 2,4GHz, może być na 5GHz albo 3,5GHz albo na
                    450MHz (CDMA) albo 900/1800/1900/2100MHz (GSM/UMTS) itd. itp.
                    Stąd moja prośba o zdefiniowanie :-)
                    • megasceptyk Re: Kto się daje na to nabrać? 18.05.09, 12:07
                      chateau napisał:

> Wybacz, ale bredzisz. 3G jest na terenie większych miast z powodów
                      > ekonomicznych, a nie technologicznych.
                      (...)

Po pierwsze handlarzu sam bredzisz i nie rozumiesz o czym ja piszę.
                      Nigdy nie będzie 3G wszędzie, zarówno ze względów technicznych
                      jak i ekonomicznych (odpowiednia technologia również nie istnieje).

Oba czynniki są nierozerwalnie związane, im coś bardziej zaawansowane
                      tym droższe. Bardzo prosta i prawdziwa reguła.

> Komercyjna może być radiówka na 2,4GHz, może być na 5GHz albo 3,5GHz albo na
                      > 450MHz (CDMA) albo 900/1800/1900/2100MHz (GSM/UMTS) itd. itp.
                      > Stąd moja prośba o zdefiniowanie :-)

Matko bosko, drobinko,
                      co to jest pasmo a co to jest nośna ignorancie?

UMTS - 60 kbitów na sekundę. Koniec.
                      Acha , transfer w komunikacji radiowej zależy od pogody,
                      zapylenia powietrza, jego wilgotności,
                      od zakłóceń międzykanałowych i innych mikrofalówek i pierdół
                      a powyżej warstwy fizycznej protokołu
                      od obciążenia sieci.
                      Elektromagnetyczny chaos.

Fizyka nie pozwala na szybkie transmisje
                      tak samo jak fizyka nie pozwoli ci zjeść słońca
                      i tak samo człowiek nie widzi przez ściany.

Im szybsza transmisja tym większe tłumienie czyli krótszy zasięg:
                      koniec. To jest techniczna przeszkoda która sprawia,
                      że powstaje przeszkoda finansowa i dlatego 3G będzie tylko na małych obszarach wokół aglomeracji.

3G to komercyjny bajer.

Podsumowanie:
                      Nie istnieje znana ludzkości technika ,
                      która pozwoli dużej ilości ludzi na raz mieć megabity transferu
                      drogą radiową.

Można to sobie wyobrazić tak, że na terenie 20km2 można
                      wysłać tyle fal radiowych, że zapewnią np. całkowitą przepustowość 100Mbit/s (wykorzystamy cały obsługiwany przez ludzkość zakres radiowy).
                      No a teraz sprzedam np. 10 000 usług obiecując każdemu transfer do 100Mbit.
                      Każdy musiałby dostać do tego modem wielkości lodówki
                      i ogromną antenę
                      no i 9999 musiało by się wyłączyć żeby ten jeden miał całe pasmo.

Ale taką funkcję pełnią właśnie elementy szkieletu sieci.

• chateau Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 18:35
              Jesteś pewien?
              -->802.11n
          • chateau Re: Kto się daje na to nabrać? 17.05.09, 18:32
            Ale to tylko artykuł, wierzysz po PRL w słowo pisane? ;-)
            Podany cytat to dwa różne fakty: faktem jest, że ceny zaczynają się od kilku
            złotych (mobilnego internetu z Orange z paskudnym limitem), jak również faktem
            jest, że szybkości _mogą_ przekroczyć 100 Mb/s (zapowiedź oferty UPC, najpewniej
            dla dużych miast.)
            Tak jak są samochody z Vmax > 250 km/h i takie o ładowności 30 ton.
            :-)
      • bezzebnypirat Jak nauczysz sie przeliczac jednostki... 17.05.09, 21:14
        to zrozumiesz sens tych laczy;-)

Internet mobilny nie jest alternatywa dla netu kablowego. Internet mobilny jest
        po to, zeby miec kontakt ze swiatem w terenie. Do maila, www czy nawet
        ewentualnych rozrywek w stylu yt 5GB transferu miesiecznie to az za duzo.
        Oczywiscie wolny dzien, komp zostawiony na noc i moge przeslac spokojnie tyle w
        24 godziny. Ale jak juz mowilem na necie mobilnym nie sciaga sie stuffu czy nie
        spedza 7 godzin na youtube.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jak nauczysz sie przeliczac jednostki... 17.05.09, 21:58
          Wyjaśnij uprzejmie, o co ci chodzi z tymi jednostkami...
    • okemot Aster jest niestety droższy 17.05.09, 12:05
      Podana cena, to tylko promocja. Potem promocja się kończy, a klient
      wraca do szarej rzeczywistości. Standardowa cena za Twój Dom to 118
      PLN jesli sie ma ichnią telewizornię, a sam internet by kosztował
      jeszcze więcej. Proponuję podawac ceny cennikowe i nie łaczone z
      innymi pakietami. Wtedy troche trudniej będzie o optymizm.
    • naprawdetrzezwy 120 MB/s? Cholera... ;-((( 17.05.09, 12:28
      Będę musiał huby wymienić.
      Mam setki...
    • iova Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 12:47
      artykuł faktycznie strasznie tendencyjny
      ciekawe skąd są wzięte ceny usług

proszę spojrzeć na stronę ASTER

Pakiet TwójNet transfer do 256 kb/s - 97,00 zł.
      Pakiet TwójNetPlus do 768 kb/s - 107,01 zł.
      Pakiet TwójDom do 3 Mb/s - 141,01 zł.
      Pakiet TwójŚwiat do 10 Mb/s - 167,01 zł.

takie ceny to zwykłe złodziejstwo

mało tego w Warszawie są osiedla gdzie tylko dostępny jest ASTER bez żadnej
      rozsądnej alternatywy

dodatkowo ASTER ciągle zmienia kanały wchodzące w pakiet Basic telewizji
      kablowej przenosząc fajne programy do oferty cyfrowej za którą trzeba słono płacić

w mojej ocenie zdecydowanie tańsza w Warszawie jest oferta UPC
    • porshe Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 14:12
      niedługo pewnie w końcu zakupię sobie netbooka z modemem. O internecie
      bezprzewodowym myślałem - bo przecież warto mieć. i nie chodzi mi o najtańszą,
      najgorszą opcję. Plus - moja sieć GSM, do której nie mam zastrzeżeń wydaje się
      być dobrą opcją, ale tragedia rozpocznie się, gdy szukam czegoś z dobrym limitem
      (najlepiej bezlimitowe do 150-200zł miesięcznie). Kiedyś takie cudo było
      dostępne w ofercie orange biznes, a teraz niestety nigdzie nie widzę podobnej
      oferty dla indywidua...

Tak czy inaczej należy poczekać aż rzeczywiście coś operatorzy zrobią
      sensownego. Bo niestety ale teraz jest bryndza totalna. Mam nadzieję, że się
      niedługo to zmieni.
    • erroid momencik! 17.05.09, 16:09
      zdefiniujmy ten cały "internet". widziałbym to tak: "połączonko o stałej prędkości w tę i we w tę, bez limitów megabitów, bez blokady porcików, działający bez przerywanka 24h, a nie jak operator wolne łącza ma, oczywiście po kabelku lub bęze-przewodowo". interesuje mnie teraz kto takie cudeńko na naszym rynku oferuje? oczywiście po konkretnej cenie za miesiąc, z umową max 1 rok, bez telewizji, telefonu, laptopa, myszy, psa, kota, darmowego solarium, i zniżki w sanatorium! bez 4 miesięcy za darmo, 2 za pół ceny, 6 za 100 złotych i 2 z obniżonym transferem! PYTAM SIĘ KONKRETNIE I BARDZO KRÓTKO: >>>Ile Mbps i w jakiej cenie/m-c <<< możecie mi tego "INTERNETU" zoferować?... KONKRETNIE! i co? mamy w Polsce "internet"?
      • babaqba Re: momencik! 17.05.09, 17:31
        Sam szukałem dla siebie opcji dostępu do internetu, kiedy jestem "w
        terenie". Ale teren w Polsce charakteryzuje się tym, że dostęp do
        niego jest utrudniony. Dróg niewiele i dziurawe, wiadomości nie
        dochodzą, cywilizacja zatrzymała się na linii Odry, to co mówić o
        internecie? I nie szukałem opcji taniej. Byłem gotów zapłacić nawet
        sporo, ale NIKT niczego rozsądnego nie oferuje. A za dobry transfer w
        środku dużych miast dziękuję, tam niepotrzebny jest internet mobilny.
        • chateau Re: momencik! 17.05.09, 18:26
          Jak mobilny i co to znaczy "sporo"?

Górna półka - dostęp satelitarny z automatycznym pozycjonowaniem.
          Dolna półka - zestaw kart sim + modem z dopiętą anteną zewn.

I jeszcze jedno - dasz głowę, że np. w Niemczech mobilny internet masz wszędzie?
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: momencik! 17.05.09, 18:21
        > PYTAM SIĘ KONKRETNIE I BARDZO KRÓTKO: >>>Ile Mbps i
        > w jakiej cenie/m-c <<< możecie mi tego "INTERNETU" zoferować?...
        > KONKRETNIE! [b]i co? mamy w Polsce "internet"?

Na pocieszenie - jaki maja internet na Bialorusi:
        odkryjmybialorus.blox.pl/2009/03/Jak-to-jest-z-tym-internetem-na-Bialorusi.html#ListaKomentarzy
        :-)))
      • lech66 Re: momencik! 17.05.09, 18:21
        Erroid, świetnie ująłeś problem. Ja mam teraz i-Plusa i to jest bez sensu, można
        to tylko wykorzystywać do maili w obie strony i to z niezbyt dużymi
        załącznikami. Po co skusiłem się na tę mobilność ? Jak raz na rok wyjadę gdzieś
        na urlop poza swoje miasto ? Mieszkam w Warszawie i chciałbym coś mieć w
        sensownej cenie, z dobrą szybkością rzeczywistą (a nie wirtualną , praktycznie
        nieosiągalną jak te 7,2 w i-Plusie) i bez tak niskich limitów transferu. Chyba
        wrócę na łono UPC ….
        Jedna wielka beznadzieja ci nasi operatorzy. No ale może to kwestia relacji
        podaż/popyt.
      • marciniok Re: momencik! 17.05.09, 22:48
        > zdefiniujmy ten cały "internet". widziałbym to tak: [b]"połączonko
        o stałej prę
        > dkości w tę i we w tę, bez limitów megabitów, bez

sens?
    • 8neron Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 18:55
      Jaka wojna? Ciekawe jak na to zareaguje naj, naj, naj TP? Pewnie za
      dwa lata dalej będą się podniecali swoimi marniutkimi 2Mb przy
      opłatach jak za zboże. XXI wiek kochana firmo już dawno się zaczął,
      a wy żyjecie w głębokiej komunie. Europa wam ucieka. Obudźcie się.
    • www2000 GW podaje niesprawdzone informacje 17.05.09, 20:37
      około tydzień temu informowała o tym że będą kolejne wojny cenowe
      gsm pomiędzy Biedronką a Play co w rzeczywistosci stało się
      nieprawdą a teraz internet za 9 zł no zobaczymy.A ten internet
      bezpłatny to tak jak by go nie było bo nie działa.
    • 1a7 Jesli kogos nie lubisz - to poleć mu i-plusa 17.05.09, 21:54
      ...
      porażka!
    • dana515 Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 17.05.09, 22:30
      Błagam internauci, tylko nie w Orange! Nabijają w butelkę jak
      cholera. Oszukańcza firma, która interesuje się klientem, dopóki ten
      nie podpisze umowy. Jak to zrobi, to żegnaj Gienia... etc, etc.
      • kolorek55 Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 18.05.09, 12:08
        Panie, co Pan ;) Kolejny pokrzywdzony przez wilką pomarańczową sieć? W czym Ciebie oszukali? Czemu Ci jest tak źle? Nie doczytałes umowy? Regulaminu? Masz teraz pretensje do siebie i własnej nieudolności?
        • babaqba Re: Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 21.05.09, 10:02
          Fakt, jak ktoś nie wyczuł wszystkich pułapek zawartych małym drukiem,
          to jego wina. Podpisanie najprostszej umowy w Polsce powinno być
          poprzedzone konsultacjami z pięcioma prawnikami, bowiem nasze państwo
          nas nie chroni. Przeciwnie, jest po stronie biznesu, przeciwko własnym
          obywatelom. Czy to nie jest jednym z powodów, dla których przeróżne
          rynki są u nas tak płytkie? Obywatele powstrzymują się przed
          kontaktami z władzą i biznesem, temperują własne potrzeby, bo każdy
          taki kontakt jest niebezpieczny, każdy taki kontakt grozi oszustwem i
          stratami. A wszystko to jest zgodne z "prawem".
    • beatrix13 najgorszy syf to UPC 17.05.09, 22:34
      net drogi , częste przerwy w dostepie,a kablówka nie dość,że drożeje
      to wycinają z niej wartościowe kanały zastępując badziewiem
    • gandalf38 Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 18.05.09, 10:44
      Ten net z orange o którym piszą w artykule to do kilkugodzinnych sesji na YT
      się może i rzeczywiście nie nadaje, ale jak ktoś chce głównie korzystać z
      poczty i przeglądać sajty to chyba wystarczy. Cenowo wygląda to spoko.
    • cinsson Blueconet vel ERA. Chwila prawdy 18.05.09, 11:47
      Moj kolega ma Blueconecta. "Oczywiście szybki internet, szeroki dostep ble ble.." Jednak Tu w Pyskowicach44-120(tu tez został zakupiony) nie ma odpowiedniego zasięgu. Tylko jeden operator i w dodatku najtańszy ma zasieg 3G. Lecz jednak wiemy ze ze P4 weszlo z opoznieniem. Ja sie z kolegami normalnie z niego smieje ze dał sie zrobić w ERE :D jedna strona mu wchodzi 5 min i moze otwierac tylko jedna :D bo jak dwie to glupieje. Co najlepsze placi 120zł:D
      OPERATOR sie oczywiscie zabezpieczył klauzulą "DO 1Mb/s" a ma chyba 1kb/s. Ja mam neta z kabla To jeszcze TP-od ktorego chyba odejde bo za slabo sie rozwijają. Ale dobrze ze kolega ma mnie bo zawsze ktos dobrze doradzi :) Teraz bedzie mial net za 45zł i zasieg UMTS.
    • samogracz Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 18.05.09, 12:01
      A mi się bardzo podoba ta oferta orange tego ich najmniejszego internetu... Bo
      mam to i używam jako netu w komórce...
    • sorek123 Rozpoczęła się trzecia wojna o internet 18.05.09, 16:12
      mieszkam w Paryżu-20 GB internet-telefonia internetowa + 30
      programów TV za.....20 euro miesięcznie-nasz kraj to daleka Afryka i
      to głęboko w buszu-jakiekolwiek dyskusje o internecie nie mają sensu-
      żyjemy w kraju wśród ludzi bez ,,jaj,,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka