Dodaj do ulubionych

Telewizyjny D-Day nad Ameryką

12.06.09, 22:15
Na co zwracać uwagę przy zakupie telewizora? Czy na przykład reklamowany Sony
Bravia jest przystosowany? Jeśli nie - to które LCD są? Na sprzedawców nie ma
co liczyć, bo oni przy każdym twierdzą, że LCD - jakiegokolwiek by nie wskazać
- jest przystosowany.
Obserwuj wątek
    • 8neron Telewizyjny D-Day nad Ameryką 12.06.09, 22:17
      Czemu w Polsce tak późno? I czy jest szansa żeby termin został
      dotrzymany? Czy spokojnie można się szykować na 2050 rok?
      • manhu Re: Telewizyjny D-Day nad Ameryką 13.06.09, 14:32
        W Polsce jak zwykle bałagan, ale Polska podlega też innym krajom :) więc do (któregoś miesiąca) 2015 będzie napewno wyłączenie analogu bez względu na gotowość (to dotyczy też Białorusi, Rosji itd. ale one już wyprzedzają Polskę:)
    • adomas Re: Telewizyjny D-Day nad Ameryką 12.06.09, 22:48
      Telewizor musi być wyposażony w dekoder dvb-t2 (którego podzbiorem
      jest mpeg-4 (h.264)).
      • berloo Re: Telewizyjny D-Day nad Ameryką 13.06.09, 12:10
        A skąd informacja o DVB-T2? W Polsce wprowadzamy DVB-T. Faktem jest za to, że obraz będzie w mpeg-4 (h.264) a dźwięk w mpeg-2. Trzeba więc zwracać uwagę na to, żeby telewizor miał dekoder DVB-T i obsługiwał mpeg-4 (uwaga na sprzęt kupiony na zachodzie bo tam czasem używają mpeg-2)

Rozporządzenie ministra w tej sprawie będzie podpisane na dniach: bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_telekomunikacja/proj_rozp_naziem_tv
    • zoomca Telewizyjny D-Day nad Ameryką 12.06.09, 23:35
      "Inne czekaly do polnocy" LOL, nawet na Wschodnim Wybrzezu jest dopiero
      godzina 17:30!!!!!
    • adamschodowy dobra wiadomośc dla radioamatorów! a raczej tele- 13.06.09, 02:56
      w stanach odpalenie własnego nadajnika TV na nieużywanym paśmie jest proste i
      tanie. gdybym wiedział że w mojej okolicy nagle pojawia się 100 rodzin dla
      których mogę stworzyć jedyną stację - lutownica w ruch i łatam lukę - z
      obywatelskiego obowiązku niejako.
      • nessie-jp Re: dobra wiadomośc dla radioamatorów! a raczej t 13.06.09, 16:32
        adamschodowy napisał:

> w stanach odpalenie własnego nadajnika TV na nieużywanym paśmie jest proste i

Adaś, Adaś. A ty myślisz, że DLACZEGO telewizja jest przestawiana z analogu na
        cyfrę? Właśnie dlatego, że brakuje nieużywanych pasm częstotliwości. Na te
        zwolnione przez telewizję koncesje pewnie pójdą na pniu.

Tak więc nie wyrywaj się tak z tą twoją przydomową stacją telewizyjną.
    • pensioner63 Nalepiej kupić tani telewizor 13.06.09, 05:05
      chee.tah napisała:
      > Na co zwracać uwagę przy zakupie telewizora?

Na cenę. Telewizor powinien być tani. Ceny telewizorów spadają co roku może ze
      30%. Za cztery lata albo kupisz sobie nowy telewizor przystosowany do telewizji,
      którą będziesz oglądać. Może zapomnisz o telewizji z powietrza i będziesz tylko
      oglądać satelitarną lub kablową. Jeśli bedziesz chciała oglądać telewizję z
      powietrza, a Two telewizor będzie analogowy to kupisz sobie przystawkę
      zamieniającą sugnał cyfrowy na analogowy. Kosztuje ona około $50 czyli mniej niż
      200 zł.
    • staruch110 Telewizyjny D-Day nad Ameryką 13.06.09, 06:36
      Ale każdy myślący mieszkaniec USA mógł dostać od rządu bon na 40 dolarów, by
      sobie kupić konwerter - można nawet znaleźć na rynku takie konwertery za 40-50
      dolców.
    • flatron999 Wiedza powszechna o DVB-T 13.06.09, 09:50
      W środę słyszałem w Trójce taką rozmowę dwóch redaktorów:

Korespondent z USA: W piątek w Stanach wyłączana jest telewizja analogowa.
      Wszyscy, którzy nie mają nowych telewizorów, będą musieli zaopatrzyć się w
      konwertery.

Redaktor w studiu: ..tak, wystarczy popatrzeć po dachach ile ludzi w Polsce ma
      jeszcze stare anteny, a ile przestawiło się na telewizję cyfrową, kupując anteny
      satelitarne z konwerterami.
    • traktorzysta Ale jaki to wpływ będzie miało na użytkownika? 13.06.09, 10:09
      Nie będzie im się psuł wzrok i słuch ,czy będą bardziej podatni na
      reklamy ? Czy to wygoda dla nadawców ? Bo dla mnie największą
      rewolucją radiowo-telewizyjno-informacyjną jest INTERNET ,w którym
      prawie wszystko już jest i nadal się rozwija jakość przekazu . TV
      jest już przestarzałą formą medialną ! Rewolucją w tv będzie dla
      mnie możliwość oglądania tego czego chcę i kiedy chcę ,bez
      konieczności nagrywania tego np. o 14 ,a oglądania o wolnej dla mnie
      porze . Ale zaraz ,zaraz ja mam to już w internecie . Oglądam co
      chce i kiedy chce .
      • wersy2 Re: Ale jaki to wpływ będzie miało na użytkownika 13.06.09, 13:37
        Ale przecież tu chodzi właśnie o to, żeby uwolnić pasma. Analogowa telewizja
        zajmuje nieproporcjonalnie dużo miejsca, co ogranicza m.in rozwój mobilnego
        internetu.
        • cinekk1 Re: Ale jaki to wpływ będzie miało na użytkownika 13.06.09, 15:41
          Obawiam się okropnej kompresji, tak jak ma to miejsce w transmisjach
          satelitarnych. Może być gorzej, niż lepiej. Radio cyfrowe DAB miało być super, a
          kompresja spowodowała, że brzmi słabiej, niż radio z internetu. Ale u nas tego
          radia podobno nie będzie. Na szczęście. A co do telewizji, to przejście na cyfrę
          będzie, ale myślę, że trudne, bolesne i z problemami. I nie będzie tanio.
    • mentice Cyfrowa zastapi analogową i sateliterną. 13.06.09, 15:52
      "Telewizja cyfrowa zastapi zarówno analogową, jak i sateliterną".
      Czy w Gazecie Wyborczej sa sami debile ?
      Daja artykul, a nie rozumieja o czym pisza.
      Panowie z GW, nie osmieszajcie sie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka