zegrz 19.06.09, 10:21 A ja przewiduję że będzie po 62,45$. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crame Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d... 21.06.09, 09:38 Genialna i precyzyjna analiza. Prorok niemalze! Ciekawe czy wie, jaka bedzie pogoda za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
marian_porucha Re: Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 21.06.09, 13:23 Gdybym mógł przewidzieć wzrost lub spadek cen ropy i to nie za dwa lata a za dwa dni i to nie o 100% ale choćby o 2-3% to byłbym już bogaty i nie musiałbym pracować jako analityk w jakimś śmiesznym portalu, tak jak pan Dębowski. Odpowiedz Link Zgłoś
expert_spod_mostu_kierbedzia nasi analitycy już przegonili w prognozowaniu 21.06.09, 15:00 analityków jakiegoś podrzędnego Financial Times'a czy jakiego innego The Economiśt'a ... Odpowiedz Link Zgłoś
lukpiwo Re: Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 21.06.09, 20:38 Ja stawiam na typy w okolicach 30-40 dolarów. Chyba też mi wolno. Poza tym, jestem przedsiębiorcą i zdaję sobie sprawę, że jeżeli cena ropy podskoczyłaby do poziomu z zeszłego roku, oczywiście przy obecnym kursie dolara, to nikt by nie wytrzyma tych cen. Już teraz bardzo wielu znajomych jedzie na minimalnym zysku, a co dopiero jak cena ropy poszybuje? Mimo, że tankuje samochody na stacjach Neste, i w porównaniu z innymi stacjami jest trochę taniej, to i tak już te wzrosty bardzo odczułem. Stacje benzynowe chyba też czują pismo nosem, bo już mnie Neste kusi na e-fakturę. Poczekamy, zobaczymy... i tylko się zastanawiam, kiedy rząd będzie interweniował w sprawie akcyzy... Odpowiedz Link Zgłoś
valana Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d.. 21.06.09, 09:47 I czego ci wszyscy uczeni mężowie chcą od biednych wróżek- to już przecież ich przepowiednie, wysnuwane z fusów po kawie czy szklanych kul cechują się większą precyzją. Żenujący artykuł - a ściślej mówiąc żenujący analityk. Jeżeli wszyscy są tacy, to ja się przestaję dziwić wiele zjawiskom z rynków finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 21.06.09, 13:27 bardzo niedobrze ze takich ludzi ktos naglasnia i robi im reklame Odpowiedz Link Zgłoś
ch3heg weź nie pie..... 21.06.09, 09:47 Trzeba jak najszybciej zaatakować Iran to może choć w części zamortyzuje wzrost ceny ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
bratprezydenta Spekułą rządzi 21.06.09, 10:04 Efekt obecnej bańki na ropie to zwykłą spekulacja, olbrzymia kasa trafiła do banków, a one robią to co daje najszybszy zysk w krótkim okresie, akcje są ryzykowne, wiec zaczynaja spekulować na ropie, to samo fundusze inwestycyjne. Jak bańka pęknie to okaże sie że wsparcie bln dolarów trzeba będzie powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Dębowski to ekspert??? 21.06.09, 10:03 Raczej wróżka techniczna. Eksperci wiedzą, że takie prognozy nie mają cienia sensu, bo cena będzie zależała nie od wyników analizy technicznej, a od co najmniej kilku czynników, których przewidzenie jest niemożliwe. Podpieranie się w tej sytuacji jakąś "filozofią" jest żałosne, podobnie jak cytowanie takich analiz. Odpowiedz Link Zgłoś
diabolo13 Re: Dębowski to ekspert??? 21.06.09, 10:13 Przecież on wskazuje tylko na prawdopodobieństwo a to zasadnicza różnica. Teorie fal często się sprawdzają. Ostatecznie w długim terminie ceny zawsze idą w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
maxgazeta.pl Re: Dębowski to ekspert??? 21.06.09, 10:17 Czemu "ekspert" Dębowski wyśmiewa "eskpertow" z Merill Lynch?Tegi glowy z ML w grudniu przewidywaly ze barylka bedzie kosztowac te 30 dol i to Debowski wysmiewa a sam twierdzi ze za 2 lat moze kosztowac 200dol.Wielki eskpert Debowski zapomina ze ten sam ML w styczniu ubieglego roku przewidywal ze w 2009 roku barylka bedzie kosztowac 200dol....Jak widac ML pomylil sie w obu przypadkac,tak samo pomyli sie pozal sie Boze ekspert Debowski.Wszelkiej masci analitycy sa zenujacy,bo tak samo kazdy z nas moze prognozowac wszystko i bedzie mial takie same szanse ze trafi Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Dębowski to ekspert??? 22.06.09, 19:48 Nie koniecznie. W dostatecznie długim czasie może zaistnieć jakiś radykalna zmiana technologi, która eliminuje większość potrzeb jakiś surowiec. diabolo13 napisał: > Przecież on wskazuje tylko na prawdopodobieństwo a to zasadnicza > różnica. Teorie fal często się sprawdzają. Ostatecznie w długim > terminie ceny zawsze idą w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
progics Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d.. 21.06.09, 10:54 ... a precz juz z tymi "analitykami", zagonic ich do pluga, albo do sprzatania w ubikacjach. Wtedy beda potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca_jeleni1 Ludzie kupujcie rope 21.06.09, 11:03 kto nie kupi ropy przegra zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
arek_k4 Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d.. 21.06.09, 11:03 Cena ropy za 3 lata może być dużo większa niż 200 dol. Ile dokładnie będzie kosztować - nie wiem - niech sobie to przewidzi pan główny analityk Dębowski i jego analiza techniczna. Ale pewne jest, że będzie baaardzo droga. Dlaczego ? Bo ropa na świecie się kończy. Jesteśmy już za wierzchołkiem wydobycia. Zostało mniej niż połowa... Professor of Physics, Albert Bartlett University of Colorado www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY Najpierw oglądamy, później myślimy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d... 21.06.09, 11:03 jesli wczesniej nie wprowadza widelek,jak bylo wczesniej-kolejny oszolom chcacy srubowac ceny barylek dla potrzeb rynku terminowego Odpowiedz Link Zgłoś
excel_it Jaka jest prawda o tym artykule? Prosta -> 21.06.09, 11:16 Największą fuszerkę zrobiła.. Gazeta.pl. CAŁY wywód znajduje się na www.analizatechniczna.blox.pl (gdzie powyższy artykuł kieruje), a sam artykuł jest bardzo kiepskiej jakości 'skrótem' analizy. To świadczy o nieudolności dziennikarza przede wszystkim. Zabrałem głos w tej sprawie ponieważ czytam analizy p.Sławka od wielu lat (jeszcze kiedy był analitykiem w Citi) i doskonale wiem, że jego analizy są skrupulatne i oparte na b.dobrej wiedzy i doświadczeniu z zakresu analizy technicznej. Można się spierać co do podstaw i logiki analizy technicznej, natomiast faktem jest, że sygnały otrzymywane dzięki POPRAWNEJ analizie wykazują się wysoką skutecznością. AT nie daje odpowidzi nt. FUNDAMENTALNYCH skutków danych zjawisk.. ale nie jest to jej zadaniem - od tego jest przeciez AF. Problem z AF polega na tym (robicie ja czasami? Chocby DCF valuation?), że ilość zmiennych b. często NIE pozwala na wiarygodne oszacowanie. Dlatego warto uzywac, badz chocby posilkowac sie AT. AT pokazuje scenariusze które mogą/powinny sie wydarzyc . Osobiscie moge jedynie dodac ze analizy p. Slawka (i nie tylko jego) uchronily mnie nie jeden raz od większej wtopy lub pomogly otworzyc oczy na nadchodzaca okazje. Pozdrawiam, excel_it Odpowiedz Link Zgłoś
gresiek za 2-3 lata 21.06 deszcz bedzie padal a moze i nie 21.06.09, 11:46 za 2-3 lata, 21 czerwca deszcz bedzie padal a moze i nie, tyle jest warta prognoza pana debowskiego i za to pewnie mu placa grube pieniadze, rzygac sie chce Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Za 2-3 lata ropa może kosztować 200$ albo 40$. 21.06.09, 11:51 Te wróżenie z fusów jest żałosne i głupie. Kto przewidział spadek z 200 do 50$ ? NIKT ! Futurolodzy to idioci ! Za wyjątkiem Lema oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d... 21.06.09, 12:08 no to analitycy widać rozgrzewają się do rozkręcenia kolejnej bańki, trzeba przecież na czymś złupić szaraczków, bogacze maja jeszcze za mało Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp czy poważny portal może takie brednie publikować ? 21.06.09, 12:09 okazuje się, że może, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
placek358 Re: czy poważny portal może takie brednie publiko 21.06.09, 20:35 No chyba że , niestety , nie do końca jest to poważny portal... Odpowiedz Link Zgłoś
robert888 co tam panie analytyku? Chińczyki trzymają się moc 21.06.09, 12:11 no? Te wszystkie medialne anale z niejakim Tadkiem Moczem na czele to ekonomiczna odmiana analytycznej celebrity. Ot takie popularne gamonie w szelkach he he:) Odpowiedz Link Zgłoś
grzybniazpatatajnia Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d.. 21.06.09, 12:25 a moja wróżka mówi że za 2-3 lata cena ropy to nie więcej niż 50 USD. czemu mam nie wierzyć, za usługę wzięła tylko 200 dolarów. ponadto miała szklaną kulę, nówka sztuka nieśmigana, i nie kłamie, nie pamiętam aby się kiedykolwiek pomyliła. i nie wnikam że nie ma takiego wykształcenia jak fachowcy z Globtrex.com. wszak rezultaty przepowiedni są podobne. jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go nima to pod koniec listopada pada albo nie pada. Odpowiedz Link Zgłoś
placek358 Oczywiście ! Może ! 21.06.09, 12:29 Za półtora roku może kosztować 205 dol. , a za 3 lata - 177,50 dol. Złoto za 4 lata może "przebić" nawet 1211 USD/OZ , no chyba , że spadnie do 659. (Honorarium za moją analizę proszę przekazać na biedne dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Oczywiście ! Może ! 21.06.09, 12:44 W połowie 2008 roku podobnego autoramentu (pożal się Boże) analytycy (błąd w pisowni zatosowany rozmyślnie) wieścili, że pod koniec roku ropa będzie po 200 $. Była poniżej 50 $. Tym panom już dziękujemy. Te ich wypociny to typowy wygłup na obstalunek tych, który sięmarzy znowu pospekulować. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Re: Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 21.06.09, 13:15 Jedyna prawidłowość jest taka, że paliwo drożeje na wakacje, gdzie ruch się nasila i tanieje w okol. pazdziernika a to świadczy o spekulowaniu produktem. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Re: Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 21.06.09, 14:54 To porównajcie ceny paliwa dziś i rok temu wraz z kursem dolara. No cóż budżet potrzebuje. Ropa będzie drożeć . Sk...ny tj. inwestorzy muszą jakoś odbić straty w tym kryzysie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Ciekawe na kim on wtedy zarobi? 21.06.09, 14:05 Jeśli ropa będzie droga, to jemu zależy na tym aby nikt nie miał ropy, tylko on. Jeśli będzie tania, to na odwrót. Zatem skoro namawia do kupowania, znaczy że wierzy iż ropa będzie tania. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Show me the money, "analityku" 21.06.09, 15:07 Krótkie pytanie: czy p. Dębowski zawarł już kontrakt na zakupy ropy w roku 2011, powiedzmy - po 150$ za baryłkę? Bo, skoro uważa, że "może osiągnąć poziom 200 dolarów", to znaczy że uważa, że nie jest to możliwość czysto teoretyczna, a dość prawdopodobna. Więc, zawarł ten kontrakt, czy chlapie ozorem po próżnicy, żeby się popisać przed publiką? Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d.. 21.06.09, 15:18 jestem ekspert mówię że ropa za 2-3 lata będzie po 10$ xD Najwyżej że JP się dowali to po 12,99 xD Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Za 2-3 lata $ może kosztować 1-2 zł lub nic 21.06.09, 15:48 taka moja analiza - za 3,500 USD - konto do przelewu honorarium podam potem... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A jaka będzie siła nabywcza $? 21.06.09, 17:07 A jakie wybuchną w wci?gu 2 lat konflikty w rejonie wydobycia złóż? A ile nowych złóż zostanie udokumentowanych? A jaki będzie poziom nowych inwestycji w wydobycie i przetwarzanie ropy? A jakie odkrycia zostaną dokonane przez naukowców w dziedzine energetyki? A co stworzą wynalazcy? Jakie nowe technologie się pojawią? ==== Można tak w nieskończonosć.... Odpowiedz Link Zgłoś
pozi Dębowski: Za 2-3 lata ropa może kosztować 200 d... 21.06.09, 17:43 może kosztować 50 a może 500, co to za wrózenie z fusów... Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Zapomniał tylko dodać, że a te 2-3 lata dolar może 21.06.09, 18:55 kosztować 0,75 zł. Albo i mniej. Jak pęknie bańka na dolarez to się dopiero będzie działo. Wszystkim nam się dostanie. Czy tego chcemy czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś