a.mania 21.06.09, 12:58 Co za marny artykuł, niczym wypowiedź fana zespołu feel na temat muzyki Steve'a Reich'a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urthon Re: Supeł wenecki 21.06.09, 13:24 A ja się z nim zgadzam, ostatnio zbyt często mam wrażenie, ze tzw. artyści wymyślają byle co a później nadają temu interpretacje, która jest bardzo grubymi nicmi szyta. Zero pomysłów ale w końcu tworzyć coś trzeba. Dłonie są super ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ludzie_sa_zli_swiat_jest_zly Supeł wenecki 21.06.09, 15:51 kule połączone przewodami + zainteresowanie astronomią = teoria strun ale po h... to tworzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Supeł wenecki-bezsensowna błazenada! 21.06.09, 16:05 I to ma być Sztuka ? To ja mogę wziąć ludzką głowę ( taką wypreparowaną stosownie) a w rozdziawione usta wetknąć kiść pięknych tulipanów. Wszystko położę na perskim dywanie. Jakie dziwy ? Jaka sztuka?!! Istny Salvadore Dali. Żałośni idioci a nie artyści!!! ! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Supeł wenecki 21.06.09, 16:37 Trudno się nie zgodzić z autorem artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
joannaska888 Re: Supeł wenecki 21.06.09, 18:11 Zgadzam się i nie jestem w tym odosobniona. Polecam :www.wiadomosci24.pl/artykul/gdanska_wystawa_nowi_dawni_mistrzo wie_jeszcze_tylko_do_15_18822.html Odpowiedz Link Zgłoś
joannaska888 Re: Supeł wenecki 21.06.09, 18:13 www.wiadomosci24.pl/artykul/gdanska_wystawa_nowi_dawni_mistrzowie_jeszcze_tylko_do_15_18822.html Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Supeł wenecki 22.06.09, 11:57 > Trudno się nie zgodzić z autorem artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Supeł wenecki 21.06.09, 18:18 To nie jest sztuka, tylko zygowiny chorych umyslow. Jak widac niektorych zachwycaja czyjes wymioty. Moze swoimi sie juz znudzili...? Odpowiedz Link Zgłoś
najglupszy-nick Re: Supeł wenecki 21.06.09, 21:15 Byłem na biennale i to co pisze pan recenzent jest oczywiście jego poglądem i ma prawo go głosić ale według mnie to bzdury.Nie chciało mu się czytać i zrozumieć. Na przykład praca w niemieckim pawilonie , która nie bardzo mi się podobała, jednak była dość czytelna. Wystarczyło przeczytać tekst jej towarzyszący i było jasne co robi tam wypchany kot i szafki kuchenne. Jedzie sobie taki pan z legitymacją prasową , wchodzi i je za darmo a śpi na koszt redakcji i nie chce mu się nawet próbować zrozumieć o co chodzi.A już jego zachwyty nad wystawami historycznymi pokazują, że czas na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Supeł wenecki 21.06.09, 21:44 > Na przykład praca w niemieckim pawilonie , która nie bardzo mi się > podobała, jednak była dość czytelna. Wystarczyło przeczytać tekst jej > towarzyszący A od kiedy to artysta musi załączać do swojego "dzieła" instrukcję obsługi? Sednem sztuk plastycznych jest przede wszystkim ich zdolność do niesienia przekazu niewerbalnego. Może artysta po prostu nie potrafi się odnaleźć w przekazie niewerbalnym i powinien zająć się pisaniem nowelek i poradników? Odpowiedz Link Zgłoś
john.malkowicz Re: Supeł wenecki 22.06.09, 12:48 to prawda co piszesz. Mam pytanie, czy my (Polska) musimy zawsze wystawiać "filmy"? Jakoś tylko o tym czytam w przypadku Wenecji. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Dzieło sztuki łatwe w odbiorze jest prostackie. 21.06.09, 22:50 Teraz trzeba tak namotać, nakombinować, żeby hołota głowiła się "co artysta miał na myśli". A że często nie miał nic... Tak samo jak ze słynnym fiutkiem na krzyżu. Nie chodzę do kościoła, nie lubię kleru, ale to mnie po prostu obrzydziło. I podejrzewam że obrzydziłoby nawet wyznawców religii niechrześcijańskich. Tylko że w naszym pięknym kraju panowie znawcy profesorowie bronili tego czegoś nie tyle z powodu że miało to jakąś wartość, ale dlatego że bali się potępienia ze strony kolegów! Przecież nie można być takim staroświeckim, co nie? Ja obecnej sztuki nie rozumiem. Jest kwiatek, domek, ok. Ale czarny kwadrat na białym tle? To jest sztuka? W nosie mam opinie tych którzy powiedzą że się nie znam. A pewnie że się nie znam. Nie muszę i nie chcę. Palcie mniej zielska. Odpowiedz Link Zgłoś
annagbbb Supeł wenecki 22.06.09, 00:51 zgadzam się, że autor obnażył przede wszystkim swoją niewiedzę. nie trzeba być wielkim znawcą sztuki współczesnej, żeby zauważyć, że pan przede wszystkim narzeka, że nie rozumie, a nie wypowiada się na temat sposobu ujęcia tematu, kontekstu, nurtów w sztuce (narzeka jedynie na 'skażenie konceptualizmem';) proponuję do pierwszego lepszego guardiana czy timesa zajrzeć po poradę, jak pisać przystępnie o sztuce. do davos wysłanoby ekonomistę - komu przyszło do głowy, że pan sarzyński będzie umiał opowiedzieć o tym, co się dzieje w sztuce współczesnej? 'polityka' zdaje się mieć ambicje poszerzania horyzontów - takim kwiatkiem tylko je ograniczy niestety, grając pod publiczkę na klasycznych reakcjach społeczeństwa na to, co niezrozumiałe. a zdawałoby się, że narzekanie na niezrozumiałość sztuki jest już kompletnie passe.. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Właśnie. Passe. 22.06.09, 01:02 Teraz każdy ma się każdym g**em zachwycać - taka moda, co nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rina02 Re: Właśnie. Passe. 22.06.09, 10:04 Nie taka moda, tylko takie wymagania... Jeżeli współczesny artysta namalowałby "Damę z łasiczką" czy "Impresję...", nikt by na to nie zwrócił uwagi. Potraktowalibyśmy takie obrazy, jak te wiszące w malutkich, miejskich księgarenkach współpracujących z malującymi to, co widzą dla zabicia czasu. Dobrze, że artyści opisują swoje prace, to zaprasza do dialogu. Nikt nie karze Ci się zgadzać z takim opisem, to Ty wartościujesz czy dana praca pretenduje do miana "dzieła". Ale nazywanie instalacji pokazywanych na "Biennale" "głównem", to nietakt i ignorancja... Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiora.34 Re: Właśnie. Passe. 22.06.09, 12:16 rina02 napisała: "Ale nazywanie instalacji pokazywanych na "Biennale" "głównem", to nietakt i ignorancja..." nietakt, to w ogole nazywanie to sztuką Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Właśnie. Passe. 22.06.09, 18:40 > Nikt nie karze Ci się zgadzać z takim > opisem Karą jest już samo poczucie zażenowania na widok rzekomej sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
peha2 Re: Supeł wenecki 27.06.09, 21:38 a.mania napisał: > Co za marny artykuł, niczym wypowiedź fana zespołu feel na temat muzyki Steve'a > Reich'a gratuluje znajomosci steva reicha. a teraz moze jakies argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś