taraj 22.06.09, 07:46 Nic dobrego z tego nie wyjdzie, obawiam się, z powodu takich kobiecych cech jak zawiść, małostkowość, kurza perspektywa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sekwana2005 Wolne, czy solidarne? 22.06.09, 08:29 Zawiść i małostkowość codziennie widzę u facetów - od polityków, przez różne "kanapowce" po księży. W przeciwieństwie np. do piersi, nie są to wyróżniające cechy "anatomiczne" kobiet. Piszę to jako facet, przedstawiciel "gorszej" płci. Kongres na pewno był pożyteczny - pytanie jednak ile z przedstawionych na nim diagnoz i propozycji trafi do kilkudziesięciu milionów Polaków obojga płci... Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Dziękuję... 22.06.09, 09:19 ...za ten tekst. Byłam uczestniczką Kongresu i napisał Pan prawdę. Jako jeden z nielicznych w polskiej prasie, co też jest, swego rodzaju, symptomatyczne... Czy chodzi o walkę płci czy walkę o szacunek dla płci? Myślę, że to drugie. Jeden z nielicznych facetów na Kongresie napisał mi w smsie : "Faszystowska impra". Nic nie zrozumiał, kompletnie. Dobrze, że Pan zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde To o czym był ten kongres? 26.06.09, 00:16 Ponieważ nie było mnie na tym kongresie, a tekst Pacewicza też tego nie wyjaśnia, uprzejmie proszę o sprecyzowanie - czogo konkretnie chciały uczestniczki kongresu? Z tytułu wynika, że wolności, ale to nic mi nie mówi, bo definicja wolności wg uczestniczek kongresu może się zasadniczo różnić od wolności powszechnie rozumianej, czy też od wolności w moim pojęciu. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborga Wolną być 22.06.09, 09:48 Jako uczestniczka Kongresu podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisała mela_1. Dziękuję, że przyszedłeś, dziękuję, że patrzyłeś i słuchałeś, a nie szukałeś potwierdzenia z góry przygotowanych tez (jak niestety zrobiło wielu dziennikarzy, szczególnie telewizyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sanjose Wolną być 22.06.09, 10:38 Ja również Panu dziękuję. A czy byłby Pan jeszcze tak uprzejmy i przeprowadził w całej Polsce przez najbliższe 5 lat warsztaty dla mężczyzn, żeby rozumieli to, co Pan rozumie i widzieli, to co Pan widzi? Tak, wiem, to nierealne, rozmarzyłam się tak tylko... Łączę dużo pozdrowień, Odpowiedz Link Zgłoś
myzeszwagrem Re: Wolną być 22.06.09, 11:18 sanjose napisała: > A czy byłby Pan jeszcze tak uprzejmy i > przeprowadził w całej Polsce przez najbliższe 5 lat warsztaty dla > mężczyzn, żeby rozumieli to, co Pan rozumie i widzieli, to co Pan > widzi? Proszę uściślić: warsztaty dla NIEKTÓRYCH mężczyzn. My ze szwagrem też należymy do tej "podkategorii", jaką sa mężczyźni, ale myślimy podobnie jak pan Pacewicz i nie wymagamy "reedukacji". Wymagają jej natomiast NIEKTÓRE kobiety, będące rzeczywiście zawistnymi, małostkowymi i szowinistkami. Jak to w życiu, w każdej zbiorowości są bardzo różni ludzie i wszelkie generalizowanie jest ryzykowne. Co do pana Osiatyńskiego, o którym wspomniał w swoim tekścioe pan Pacewicz, to przeczytaliśmy ze szwagrem rozmowę z p. Osiatyńskim w piątkowym wydaniu GW i wydaje nam się, że ma ona trochę charakter ekspiacyjny. My aż takich przewin wobec bliskich nam kobiet nie mamy i nie musimy każdego dnia bić się w piersi oraz dostarczać dowodów swojej poprawy. Traktujemy je normalnie - nie jak modlitewne kapiliczki, a jak partnerów: w pracy (w gospodarstwie roboty huk), w tańcu i przy grzańcu (różańca nie odmawiamy). Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara12345 Re: Wolną być 25.06.09, 14:26 Oj panie J.! Ja tam byłam, widziałam, słyszałam. To co Tobie się wydaje nie miało w ogóle miejsca. Atmosfera Kongresu była wspaniała, radosna, życzliwa, rzeczywiście trochę kpiarska w stosunku do idei feminizmu (na wezwanie ze sceny, aby feministki wstały - podniosła się tylko ok. połowa zabranych kobiet). Chcemy tylko partnerskiego traktowania, połowy miejsc we władzy. 100 % płacy mężczyzny na takim samym stanowisku oraz powołania Rzecznika Praw Kobiet, a także realizacji idei "rodzić po ludzku". Żadnej krwiożerczości wobec mężczyzn, którzy są nam po prostu potrzebni. To żadna podkategoria ludzka. chyba że w żartach, ale i my nie jesteśmy tylko od rzeczy praktycznych, codziennych, nieważnych. Rzeczywiście generalizowanie jest ryzykowne, bo i wśród mężczyzn spotykamy małych zakompleksionych samców, których atutem jedynie jest inna zawartość spodni. Akurat Ty do nich nie należysz, co wiem z obserwacji. Cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
michu197706 Wolną być 22.06.09, 11:35 Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy cię nie zdradzi! Śmierć samcom! Naturalizacja dla samców! Samiec twój wróg! I tak dalej... Teksty z Seksmisji można cytować tu do oporu! Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Re: Wolną być 22.06.09, 17:53 michu197706 napisał: > Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy cię nie zdradzi! Śmierć samcom! > Naturalizacja dla samców! Samiec twój wróg! I tak dalej... Teksty z Seksmisji > można cytować tu do oporu! Żenada! Ależ prosze sie nie żenować :))) I cytować do oporu aż wreszcie sam pan w to uwierzy. Proszę się nie obawiać naturalizacji bowiem prawdziwych facetów jest jak na lekarstwo. Na receptę. A na pana recepty nie potrzeba:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara12345 Re: Wolną być 25.06.09, 14:30 Michu, a może mnichu: najpierw poznaj sprawę, rzecz, fakty, zdarzenie, a potem sobie ironizuj. Rzeczywiście Twój "występ" to prawdziwa żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Wolną być 26.06.09, 00:27 kurrara12345 napisała: > Michu, a może mnichu: najpierw poznaj sprawę, rzecz, fakty, zdarzenie, Bardzo chętnie. Problem w tym, że powyższy tekst nic naprawdę nie mówi, poza nic nie znaczącą propagandą - 'było fajnie', 'dużo energii' i tym podobne pierdoły. I myślę, że było to zamierzone. Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznepanie Wolną być 22.06.09, 12:59 Nie byłam na Kongresie, ale słyszałam relacje uczestniczek. Wielkie podziękowania za rzetelny tekst! Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara12345 Wolną być 25.06.09, 14:39 Byłam na Kongresie. To wszytko prawda co Pan napisał. Dziękuję za obiektywizm i życzliwość. To prawdziwe dziennikarstwo i niech się Pan nie przejmuje głupimi, niskimi i zawistnymi docinkami. Jeszcze raz przekonałam się,że słuchać Pana w telewizji i czytać w Gazecie to prawdziwa przyjemność intelektualna. Tyle zdrowego rozsądku, obiektywizmu i profesjonalizmu życzę chociaż połowie innych dziennikarzy. Połowa naprawdę wystarczy, aby dać sobie radę z ciemnogrodem i nieuctwem panoszącym się na łamach prasy brukowej i prawicowej, a także w popularnych stacjach telewizyjnych. Połowa wystarczy, aby móc swobodnie oddychać w tym, naszym, kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Wolną być 26.06.09, 00:38 Ach cóż za towarzystwo wzajemnej adoracji! Tekst jest oczywiście 'obiektywny', bo jest za, a nie przeciw, czyli 'życzliwy'... Z tego też względu jest to ' prawdziwe dziennikarstwo', w przeciwieństwie do 'dziennikarstwa fałszywego' i dlatego czytać Pacewicza to 'prawdziwa przyjemność intelektualna'. Zaiste tekst, z którego nic konkretnego nie da się dowiedzieć, to przejaw 'zdrowego rozsądku, obiektywizmu i profesjonalizmu', dzięki czemu można 'swobodnie oddychać w tym, naszym, kraju'. Bo gdyby tekst był choć trochę informacyjny to z tym swobodnym oddychaniem mogłoby być nieco trudniej... Odpowiedz Link Zgłoś
literka10 Wolną być 22.06.09, 13:08 Bardzo żałuję, że nie udało mi się być uczestniczką tego wspaniałego Kongresu. Byłam tam wszystkimi myślami i emocjami. Mam nadzieję, że po Kongresie wszyscy zobaczymy, przeczytamy w mediach interesujące, mądre refleksje. Byleby nie były to refleksje typu p. Gowina, (lub p. Jurka, p. Sobeckiej itp.) bo ten niby-poseł chyba siebie nie słyszy, albo nie rozumie co mówi. Może nie ma życiowej partnerki, która mądrze wytłumaczyłaby temu człowiekowi, że to wszystko co mówi to po prostu - nie tak. Serdecznie pozdrawiam wszystkie wspaniałe Panie! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Atmosfera jak z 1980 r. 22.06.09, 13:32 No tak. Na pocz. 1980 r. w tej samej sali odbywał się któryś tam zjazd PZPR. Pewnie o tę atmosferę chodziło panu Pacewiczowi. Ta sama jedność, te same owacje, ten sam rechot z tych, którzy ośmielają się myśleć inaczej, jak to słusznie zauważył Piotr Zaremba w swoim komentarzu do komentarza red. Pacewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara12345 Re: Atmosfera jak z 1980 r. 25.06.09, 14:41 Rzeczywiście do takiego stylu pasuje tylko waciak. Odpowiedz Link Zgłoś
nord7 Re: Wolną być 22.06.09, 17:21 Piotr Pacewicz z “Gazety Wyborczej” odkrył w weekend “atmosferę jak z 1980 r”. Gdzie? Na Kongresie Kobiet w Sali Kongresowej Pałacu Kultury i Nauki. Bo, jak napisał, były owacje, dużo ludzi, i słowo “jedność” odmieniane przez wszystkie przypadki. Faktycznie, przypomina to rok 1980. Na przykład taki VIII zjazd PZPR (11-15.1980). Wtedy też były owacje, dużo ludzi (1847 delegatów), a słowo “jedność” przez wszystkie przypadki odmieniali m.in. Gierek, Babiuch, Grudzień. Zdaje się, że w tej samej sali. hehehe, świetne podsumowanie tych marksistowskich postulatów. socjalistki a nie feministki każdy liberał powinien zwalczać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara12345 Re: Wolną być 25.06.09, 15:04 Czy do tych komunistek i feministek zaliczasz także obecne na Kongresie Panie: Panią Danutę Waęsową, p.prezydentową Marię Kaczyńską, b. minister Joannę Kluzik-Rostkowską, siostrę Małgorzatę Chmielewską, minister Jolantę Fedak, b.minister Izabelę Cywińską, bisnesmenkę Irenę Eris, tramwajarkę - ikonę "Solidarności" p. Henrykę Krzywonos-Strycharską ,p. Ludwikę Wujec, b.minister Małgorzatę Niezabitowską, rezydent Hannę Gronkiewicz-Waltz, aktorkę Krystynę Janadę, minister w kancelarii prezydenta Kaczyńskiego p. Ewę Junczyk-Ziomecką, euurodeputowaną Lenę Kolarską-Bobińską, b. wicemarszałem Sejmu Olgę Krzyżanowską, biznesmenkę Ewę Kulczyk, b.minister Barbarę Labudę. Olgę Lipińską, Janinę ochojską, Elżbietę Paderewską, b.posłanke Grazynę Staniszewską, Różę Thun i wiele, wiele innych znanych kobiet, które były obecne na sali i wchodzą w skład Rady Programowej Kongresu Kobiet Polskich. Czy wiesz,że 2 pierwsze tajne zjazdy kobiet polskich przy okazji kolejnych rocznic twórczości Elizy Orzeszkowej odbyły się jeszcze w czasie rozbiorów Polski? Czy wiesz, że prawa wyborcze kobiety w Polsce uzyskały jako jedne z pierwszych w Europie z inspiracji Marszałka Piłsudskiego ? Czy wiesz? Czy Ty w ogóle cokolwiek wiesz ... ? Nie wystarczy mędrkować. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara12345 Re: Wolną być 25.06.09, 15:17 Tak jest. Nic dobrego z tego nie wyszło z powodu takich męskich cech (dzięki bogu tylko niektórych mężczyzn)jak zawiść, małostkowość, szowinizm, kompleksy macho, schizofrenii poglądowej, skłonności do kłótni i wymądrzania się, strachu przed utratą utrwalonej przez wieki uprzywilejowanej pozycji,zmierzchu patriarchatu, itp. Odpowiedz Link Zgłoś