dddupa 29.06.09, 07:16 nie, że wyznawca innej wiary jest nieuczciwy, polak-katolik to w 90% przypadków złodziej... i pijak, każdy pijak to złodziej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soyokaze Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 07:30 Muszę zainwestować w dobry dyktafon.:> Odpowiedz Link Zgłoś
bratprezydenta Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 11:49 Najlepiej zatrudnić ich przy produkcji kaszanki, na 100% nie będą podjadać:) Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 07:35 Się kobieta zdziwi jak już tych świadków zatrudni :D Choć życzę jej by trafiła na uczciwych, bo ci bywają wśród różnych grup społecznych. Ale czy to aby nie jest dyskryminacja ze względu na wiarę, która jest moja osobistą sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 Uczciwy jak świadek Jehowy i każdy protestant, 29.06.09, 22:50 ewangielik!! Już dawno stosuję metodę zatrudniania takich właśnie ludzi i pracuje się z nimi znakomicie: rzetelni, lojalni (o ile się jest wobec nich lojalny). Oczywiście polecają jeden drugiego i to też działa. W życiu bym nie wziął jakiegoś nawiedzonego katola. Odpowiedz Link Zgłoś
pszenny Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 07:52 To jest dyskryminacja. Jeśli sąd się za to weźmie, to ostro bekną. Bo akurat w prawie pracy są zapisy dotyczące zakazu dyskryminacji. Wprawdzie można się spierać, czy obejmują okres przed podjęciem pracy, czyli rekrutację, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 08:00 a ja im się nie dziwię, coś jest w tym, co twierdzą. niestety, sami są niezbyt rozgarnięci - zamiast stworzyć neutralne ogłoszenie i rozesłać je, bo ja wiem, po jakichś zborach, przekazać komuś "ze środowiska", to urzadzają jawną dyskryminację. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Macie własne firmy, działalności?? 29.06.09, 08:02 to zatrudniajcie kogo chcecie - i takie jest prawo właściciela !!! potrzebuję szczupłych zatrudniam szczupłych (dyskryminacja??) potrzebuję niepalących -zatrudniam niepalących (dyskryminacja??) itd ludzie powariowali na punkcie swojego EGO i nie mogą znieść porażki lub co gorsza konkurencji na rynku pracy!! Polska to ponoć kraj w 95% katolicki skąd zatem te kradzieże, rozboje, morderstwa, gwałty, oszustwa?? I na tym tle (ciemny jak kiecki kleru) Świadkowie Jehowy są nie do pokonania!!!! bo przestrzegają zasad nadanych prze Jehowę. Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Macie własne firmy, działalności?? 29.06.09, 08:17 Bracie mniej piany na ustach to naprawde pomaga w rozmowie :) Podoba mi sie ten cytat: "Świadkowie Jehowy są nie do pokonania!!!! bo przestrzegają zasad nadanych przez Jehowę" Usmialem sie Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk po prostu potrafią dobrze wciskac kit 29.06.09, 08:48 i tyle, trzeba było napisać "poeszukujemy doświadczonych domokrążców" do wciskania durniom ciemnoty :) Co to za sklep jest tak zdesperowany??? Już wiem żeby tam nie kupowac nic. Sekta diabła tam będzie sprzedawać tandetę ciemnemu ludowi :). Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Stary kawał sprzed wojny: 29.06.09, 09:21 Rozenfeld został skazany za kradzież. Idzie do więzienia. Naczelnik więzienia go pyta: - Co chcesz robić? Szyć worki? Kleić pudełka? Skręcać żelazka? Rozenfeld odpowiada: - Najlepiej nadawałbym się na akwizytora. Jeździć po kraju i przyjmować zamówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Macie własne firmy, działalności?? 01.07.09, 19:16 > to zatrudniajcie kogo chcecie - i takie jest prawo właściciela !!! Nie. Bo jest coś takiego jak prawo pracy. Dzień dobry! To nie dziki zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
zbawiony Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:14 uważam że Świadkowie Jehowy głoszą w większości fałszywe nauki, niemniej przeciętny Świadek Jehowy jest uczciwszy niż przeciętny Polak. A co do dyskryminacji, to smutne jest to że pracodawca nie może zatrudnić kogo chcę, bo zaraz jacyś neo- komuniści zarzucają mu dyskryminacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Zasady w cenie? 29.06.09, 11:05 Mnie zastanawia nie to dlaczego firma chce zatrudniać Światków Jehowy, lecz to dlaczego nie chce zatrudniać innych ludzi? Czyżby polsko-katolickie wychowanie nie było aż tak etyczne, jakim się przedstawia? Czyżby członkowie "sekty" (jak nazywają Świadków niektórzy) byli bardziej prawi niż wierni absolutnie dobrego Kościoła Powszechnego? Odpowiedz Link Zgłoś
sadok_13 Re: Zasady w cenie? 29.06.09, 18:15 Wypowiedzi złośliwe i zazdrosne można porównać z reakcją Kaina: „zapałał wielkim gniewem i twarz mu sposępniała” Niektóre wypowiedzi na forum skłaniają mnie do przypomnienia zagadnienia o dwóch braciach Bracia składają ofiary Po jakimś czasie Kain i Abel złożyli Bogu dary ofiarne. Kain przyniósł płody ziemi, natomiast Abel ofiarował coś z pierworodnych swej trzody (Rodzaju 4:3, 4). Mężczyźni ci mogli mieć wtedy około 100 lat, ponieważ w wieku 130 lat Adam został ojcem Seta (Rodzaju 4:25; 5:3). Ofiary Kaina i Abla wskazywały, że byli świadomi swego grzesznego stanu i pragnęli zyskać uznanie Boże. Musieli choć trochę zastanawiać się nad obietnicą Jehowy dotyczącą węża i Potomka niewiasty. Nie wiadomo, ile czasu i wysiłku poświęcili na nawiązanie dobrych stosunków z Jehową. Ale reakcja Boga na złożone ofiary daje nam wgląd w najskrytsze myśli każdego z braci. Niektórzy bibliści sugerują, że za „potomstwo”, które zniszczy węża, Ewa uważała Kaina, ponieważ przy jego narodzinach powiedziała: „Wydałam mężczyznę z pomocą Jehowy” (Rodzaju 4:1). Jeżeli Kain podzielał jej pogląd, to był w wielkim błędzie. Z drugiej strony Abel złożył swą ofiarę, powodowany wiarą. Tak więc „dzięki wierze Abel złożył Bogu wartościowszą ofiarę niż Kain” (Hebrajczyków 11:4). Okoliczność, że Abel przejawiał duchowe zrozumienie, a Kainowi go brakowało, nie była jedyną różnicą między tymi braćmi. Mieli też odmienne nastawienie. Dlatego „chociaż Jehowa spoglądał przychylnie na Abla i jego dar ofiarny, nie spojrzał przychylnie na Kaina ani na jego dar ofiarny”. Prawdopodobnie Kain nie zastanowił się zbyt głęboko nad znaczeniem swego daru i ofiarował go mechanicznie. Ale oddawanie czci Bogu w sposób czysto formalny nie cieszy się Jego uznaniem. Kain rozwinął w sobie niegodziwe serce, a Jehowa dostrzegł te złe pobudki. Reakcja Kaina na odrzucenie jego ofiary odzwierciedlała jego prawdziwe nastawienie. Zamiast starać się je zmienić, „zapałał wielkim gniewem i twarz mu sposępniała” (Rodzaju 4:5). Swym zachowaniem zdradził niecne zamiary. sadok13 Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Zasady w cenie? 30.06.09, 05:18 Błędy w tłumaczeniu. Wystarczy przez analogię wprowadzić "okropkowanie" masoreckie, żeby wyczytać, że w analogicznych fonetycznie zbitkach sylabicznych wychodzi Jah'we. Nie wierzysz, wrzuć korpus ST do programów analizujących języki. Samo wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sandremag Re: Zasady w cenie? 30.06.09, 08:35 Wiele imion (Jahwe, Jehowah, Allah) a wiadomo, o kogo chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 08:10 Jako Swiadek Jehowy powiem wam jedno. Opinia o SJ jako o ludziach wyjatkowo uczciwych jest wielkim mitem. Swiadkow Jehowy chwala najczesciej.... Swiadkowie Jehowy. Zapytajcie SJ ktorych znacie ile razy byli oszukani przez swoich "braci" ilu z nich zatrudnia wspolwyznawcow na "czarno" Swiadkowie Jehowy sa tak uczciwi jak reszta polskiego spoleczenstwa. Niepotrzebnie tylko sami portretuja sie jako krysztalowo odmienni od reszty. Czy ktokowliek normalny oddajac znaleziony portfel mowi ze zrobil to bo jest katolikiem? Natomiast SJ beda o tym trabic az wszystkim zbrzydnie sluchanie o tym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 08:23 Ty jesteś świadkiem Jehowy?? Raczej jesteś księdzem, który nie mając argumentów merytorycznych oszczerstwami stara się pognębić inne wyznanie. To księża wymyślili Mieszanie krwi" u ŚJ i mace z krwią niemowląt u Żydów. Czarnokieckowi mistrzowie kłamstwa i obłudy bardzo chętnie sięgają po kłamstwa. I jeszcze jedno: ŚJ, który kłamie, oszukuje innych lub państwo, kradnie lub popełnia inne grzechy zostaje wykluczony ze wspólnoty. Tyle ksiądz powinien wiedzieć nim gębe otworzy Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 09:22 Wiele antyżydowskich oszczerstw, np. słynne "Protokoły mędrców Syjonu" to robota carskiej ochrany. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 09:29 carska ochrana w walce z żydami była silnie wspierana przez kler kościoła prawosławnego Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 09:43 I na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
j-a2 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 09:56 I tu się mylisz!Znam SJ który kłamał przed sądem,miał dobrego adwokata.Tym samym pozbawił swoją byłą żonę i dziecko dorobku całego życia.Nie został wykluczony do dziś jest SJ,bo jak mówią SJ "Nie nam oceniać,to JEHOWA widzi nasze serca"!! Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 10:09 Pytałem ich to mówili, że faktycznie nie dopuszczają transfuzji. Jeszcze taka ciekawostka: nigdy nie wypowiadali się wprost źle o katolikach, mimo, że ci odnoszą się do nich zwykle z pogardą. Odpowiedz Link Zgłoś
realestate1 płacze nad grobem na warszawskiej wólce węglowej.. 29.06.09, 13:50 ...a ja podam przykład odmienny. Chrzescijanie sa uczciwi. Wczoraj wypadł mi portfel w kosciele. Kapnołem sie w domu. Teraz ponownie mam go w kieszeni. Czekał na mnie grzecznie w kosciele. Co do SJ to należy się im szcunek jak każdej religii.. oprócz jednego przypaku, którego doswiadczyłem. 20 lat temy straciłem rodziców.. ledwie pełnoledni gó...arz (ja) płacze nad grobem na warszawskiej wólce węglowej... i nagle pojawia się nobliwa para i odpala mi gadkę "czy chcę porozmawiać o Biblii?" i w takim duchu... "ewangeliazację" uskutecznia... Myślę, że ta para, którą do dziś mam "w pamięci" powinna znależć zatrudnienie w Tesco! Odpowiedz Link Zgłoś
sahen77 No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 08:53 augustus germanikus ma w zupelnosci racje natomiast ty polsz jak nie wierzysz to wejdz w to srodowisko to sie przekonasz jacy to UCZCIWI.ludzie o wielu brudach jakie sie dzieja w zborach nie wiezda bo SJ a wlasciwie starszyzna zabrania o tym mowic tlumaczac sie ze dbaja o jednosc zboru i w ten sposob zamiata sie niejedno pod dywanik.prawda jest taka ze gdyby policja zaczela nachodzic domy i mieszkania SJ w celu kontroli np.posiadania nielegalnego oprogramowania komputerowego i opublikowala by te dane to by sie ludzie przekonali jaka to UCZCIWA jest spolecznosc SJ Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Swietna puenta 29.06.09, 09:02 Dokladnie o tym mowie. SJ sa uczciwi w sprawach gdzie obecna sa swiatla kamer, gdzie sa naiwni dziennikarze. W zaciszu wlasnych domow i interesow sa na rowni z reszta spoleczenstwa a biorac pod uwage glosne gadanie o wlasnej odmiennosci to sa gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Swietna puenta 29.06.09, 09:14 SJ? Czyli Societatis Iesu? Masz całkowitą rację, jezuici są rzeczywiście gorsi od reszty społeczeństwa. No, może oprócz reszty kleru - tu większej różnicy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 11:28 sahen77 napisał: > augustus germanikus ma w zupelnosci racje natomiast ty polsz jak nie > wierzysz to wejdz w to srodowisko to sie przekonasz jacy to > UCZCIWI.ludzie o wielu brudach jakie sie dzieja w zborach nie wiezda > bo SJ a wlasciwie starszyzna zabrania o tym mowic tlumaczac sie ze > dbaja o jednosc zboru i w ten sposob zamiata sie niejedno pod > dywanik.prawda jest taka ze gdyby policja zaczela nachodzic domy i > mieszkania SJ w celu kontroli np.posiadania nielegalnego > oprogramowania komputerowego Uczciwość a przestrzeganie prawa to są dwie całkowicie niepowiązane rzeczy. A co robią w zborach mnie jako potencjalnego pracodawcy nie obchodzi. Niech sie kłócą między sobą jeśli lubią. Z punktu widzenia pracodawcy interesuje mnie tylko praktyka, a ta pokazuje że statystyczny SJ nie kradnie i nie przynosi strat przez oszustwa. Jeśli nie przestrzega jakichś innych zasad to już nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 12:49 Przeciętny świadek Jehowy kłamie i kradnie tak samo, jak i przeciętny katolik itp. Różnica tkwi w czym innym - jeśli zostanie przyłapany, to jest usuwany ze zboru, więc wtedy już świadkiem Jehowy nie jest. Ot i cała statystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
totalit Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 08:56 nie jesteś Świadkiem Jehowy! Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Faktow nie zmienisz 29.06.09, 09:07 SJ czesto probuja to zrobic ale w moim wypadku mylisz sie. Jestem SJ. Nie mowie tego z duma. Raczej ze smutkiem. Ze nadal MUSZE byc SJ ze wzgeldu na rodzine Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 09:27 musisz? A co ma to wspólnego z rodziną? Przecież ŚJ nie uznają rozwodów. Ne jesteś ŚJ więc zaprzestań swoich kłamstw Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 09:33 SJ stosuja technike wykluczania. Namawiani sa przez Straznice by zaprzestac kontaktow nawet z najblizsza rodzina ktora odstepuje od wyznania. Rodzi to wiele nieszczesc i klopotow. Ja chce tego uniknac Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 09:41 Wiem, na czym polega wykluczenie. Skoro to taka zła religia to czemu nie jej nie rzucisz wraz z rodziną? Namawiani są przez Strażnicę?? Przez Towarzystwo Biblijne Strażnica czy przez gazetkę Strażnica? A tak ogólnie to wykluczenia dokonują starsi zboru a nie mityczna "strażnica" Ty nie jesteś ŚJ Odpowiedz Link Zgłoś
dancze Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 10:15 Bzdury piszesz, ja mam pół rodziny w świadkach jehowy, w tym rodziców i nikt mnie nie wyklucza, sam jestem praktykującym katolikiem i wolałbym mieć za sąsiadów świadków jehowy niż tych katolików których mam. Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 10:31 Tu sie myslisz. Mowie o sytuacji gdy jestes SJ i nim przestajesz byc. Wtedy zaczyna byc paskudnie Odpowiedz Link Zgłoś
dancze Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 11:16 To następnym razem napisz wyraźnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
talessin Re: Faktow nie zmienisz 29.06.09, 11:34 augustusgermanicus napisał: > SJ stosuja technike wykluczania. Namawiani sa przez Straznice by > zaprzestac kontaktow nawet z najblizsza rodzina ktora odstepuje od > wyznania. Rodzi to wiele nieszczesc i klopotow. Ja chce tego uniknac Biedny zwistny fanatyku o płytkiej wiedzy :) Tak sie sklada ze moja matka jest ŚW, a ja sobie odpuscilem tą wiare jak bylem jeszcze dzieckiem. Z matka mam swietne stosunki i naprawde nie wiem skad sobie wyssales informacje o zrywaniu kontaktow. W mazenstwie to samo jest, jesli jedna osoba odstepuje od wiary to nikt jej nie kaze sie rozwodzic czy porzucać drugiej osoby... No ale wiesz lepiej, wymysliles sobie historyjke ze jestes jednym z nich i siejesz ferment z zawiscie. Aha, ja osobiscie jestem ateistą i z zadna wiara sie nie identyfikuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 10:07 Ci świadkowie Jehowy z którymi rozmawiałem byli uprzejmi, stonowani, nie pili i nie palili i byli elegancko ubrani. To prawda, że czasem są trochę nachalni, ale bywają gorsze wady, a poza tym oni mocno wierzą w swoja misję uczenia innych o tym co jest napisane w Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 13:00 > Czy ktokowliek normalny oddajac znaleziony portfel mowi ze zrobil > to bo jest katolikiem? Niektorzy tak mowia, ale to nie ma nic wspolnego z uczciwoscia, tylko z promowaniem swojej fantycznej religii. A ze wszystkie religie sa jednakowe, nie ma znaczenia jehovy, katolik, lewoslawny czy prawoslawny... > Zapytajcie SJ ktorych znacie ile razy byli oszukani przez > swoich "braci" ilu z nich zatrudnia wspolwyznawcow na "czarno" Prawda. Znam takie przypadki osobiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
india70 Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 29.06.09, 21:45 ja nie wierze,ze jesteś Swiatkiem Jehowy chyba ze takim pełnym żołci po wykluczeniu za jakies"grzeszki" nie godne światka. Ś.J. znam bardzo dobrze miałam takich sąsiadów i koleżanki i powiem wam jedno ,ze każdemu obcemu Świadkowi Jehowy,ktorego zobaczylabym pierwszy raz w życiu dalabym klucze do mieszkania i mam 100% pewnosc ze nic mi niezginie,zostawiłabym dziecko pod opieką.Mam do nich wiele szacunku i zaufania.Podziwiam ich wiarę i to ze nie dopasowują sobie religii do własnych potrzeb tylko sami potrafia sie podporządkować.Nigdy tego nie powiem o katolikach choc sama zostałam w religii katolickiej wychowana Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 30.06.09, 07:48 Ciesze sie ze masz taka opinie. Kilka slow wjasnienia; - Jestem Swiadkiem Jehowy - SJ sa wykluczani nie tylko za "grzeszki" ale tez za to ze nie zgadza sie z pewnymi naukami i teoriami. - Ja wiary moich braci nie podziwiam bo czesto jest to zwykla latwowiernosc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robertfx Re: No to czeka ich niemile zaskoczenie :) 30.07.09, 13:14 prosze cie ODpowiedz mi na pare pytan - jak długo jestes SJ ??? - i ile masz lat ?? - chodzisz i głosisz??? - kto cie zmusił - do bycia SJ ?? - i jezeli naprawde nim jestes - to dlaczego nie odejdziesz???- tylko jak wynika z twoich słów - SAM ZYJESZ Z ZAKŁAMANIU . - SJ- nie zostaje sie z dnia na dzien - pierw sie poznaje mierniki Boze -zapisane w bibli -a jak wiedza kogos pobudzi do czynu- to robi kolejne kroki az zaczyna zmieniac - pod WPŁYWEM BIBLIJNUCH NAUK swoje serce i dostosowuje swoje zycie do mierników Bozych - pozucajac złe nawyki i praktyki - [nieraz ciezko je całkiem wykozenic] -I SAM POBUDZANY -UGRUNTOWANĄ WIEDZĄ - WIARĄ - CHCE ZOstac Swiadkiem Jehowy przez nikogo nie zmuszany !!!!!!!!! chcac zostac SJ- musi dobrze poznac prawo Boze i je stosowac - oraz nauki biblijne - -KTOS KTO NIE ZGADZA SIE Z FUNDAMENTALNYMI WIERZENIAMI BIBLIJNYMI - NIE ZOSTANIE NIGDY SJ !!!!!!!!!!! WIEC KIM JESTES???????? LUB BYŁES?????? - A WYDALA SIE ZE ZBORU osoby - nie tyle za popełniony czyn - co za brak pokory i chec napraienia go - lecz zawsze taka osoba moze wrucic i cieszą sie wszyscy z tego - nie stety - nie jestesmy doskonali - i jak wszyscy popełniamy błedy , mniejsze , wieksze- -ale staramy sie nad nimi pracowac A CI CO CHCA - BYC NIE UCZCIWI - POD PRZYKRYWKĄ SJ - PREDZEJ CZY PUZNIEJ ZOSTANA USUNIECI ZE SPOŁECZNOSCI SWIADKÓW JECHOWY Odpowiedz Link Zgłoś
gutek102 w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:10 Biblia mówi: pracujcie tak jak dla Jehowy, czyli Boga. ? NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO ! chyba ze sami napisaliswoją bibliję a na to mi wygląda! pozatym takie hasło to nic więcej jak żerowanie na naiwniakach! pracujcie a ngroda waza w niebiesiech jest wielka ! hahahahah a narazie niech jakis cwany su...syn skubie na was kasę ! głupich nie sieją sami sie rodzą ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:20 W cytatach w publikacjach Swiadkow Jehowy znajdziesz wiecej takich "perelek". Ktos moglby napisac prawdziwa rozprawe naukowa na temat przekrecania wersetow i cytatow z dziel naukowych przez Swiadkow Jehowy. Wiem o tym dobrze bo sam jestem SJ i rece zalamuje czytajac niektore dziela "Straznicy" Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:23 teraz ksiądz tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Usmiecham sie tylko 29.06.09, 08:31 Jestem, na szczescie potrafie tez czytac i zadawac pytania. Zastanowiles sie kiedys w jak wielu dziedzinach Towarzystwo Straznica mydli Ci oczy? Mieszanie krwi to glupoty dla idiotow, naomiast to co martwi kazdego zdrowo-myslacego czlowieka to poglad SJ na transfuzje krwi. Powiedz mi czy wiesz jakie frakcje sa dopuszczalne i od kiedy? Dlaczego mozesz przyjmowac frakcje krwi a nie mozesz byc honorowym dawca krwi? To jeden z wielu tematow nad ktorymi moglbys sie zastanowic ale jak znam SJ a znam ich doskonale to zamienisz te formum w bezsensowna pyskowke a nie wymiane argumentiow. PS: Jeszcze jedno pytanie. Skoro SJ sa tak uczciwi to dlaczego falszuja wlasne wydanictwa? W orginalnych egzemplarzach Straznicy znajdziesz wzmianke o tym ze dzielo gloszenia mialo zostac zakonczone w XX wieku. W wydaniu na plycie CD zamieniono to na "w naszych czasach" Znowu jeden z wielu przykladow ktore mozna mnorzyc bez konca Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Usmiecham sie tylko 29.06.09, 08:36 nie możesz przyjmować żadnych frakcji. MOżna przyjmować tylko sztuczną krew. Tyle powinien ksiądz wiedzieć. I nie, nie jestem ŚJ, jestem religioznawcą. I w przeciwieństwie do księdza nie udaje osoby innego wyznania celem zdyskredytowania go. A co do końca świata to KK zapowiadał go już kilkadziesiąt razy a swoich wiernych okłamuje co dnia. Przykład: inne X przykazań w katechizmie a inne w biblii, którą można kupić w przykościelnym sklepiku. Można by dużo wymieniać Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Religioznawca 29.06.09, 08:41 No to gratuluje religioznawstwa, SJ Jehowy dziela krew na frakcje ktore odrzucaja i na te ktore akceptuja. Moga korzystac z frakcji oddanych przez innych ludzi natomiast sami krwi jako honorowi dawcy nie oddaja. A co do drugiej kwestii to nie ma czegos takiego jak sztuczna krew. Kiedy KK zapowiadal koniec swiata? Tak z ciekawosci pytam. SJ zapowiadali koniec "tego systemu rzeczy" conajmniej na te daty: 1914, 1918, 1925, 1975 Mozna to zweryfikowac na podstawie ich publikacji. Pewnie kilka dat pominalem. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Religioznawca 29.06.09, 09:00 jeden z pierwszych końców świata przewidziano na rok tysięczny. Zarównio wcześniej jak i później po każdej większej klęsce żywiołowej czy zarazie kościół ogłaszał, że to koniec świata. a co do daty 1975 wskazanej przez Ciebie: "Mówi ona jednak także i o tym, że pewna grupa ludzi miała obwieszczać sprawiedliwe rządy Boże, nadto mówi o wojnie, którą Bóg ma poprowadzić przeciwko wszelkiemu złu (... ) Wszystko to według Biblii ma się urzeczywistnić w XX wieku". ("Przebudźcie się!" nr 11, lata 1960-69, s. 12, wyd. pol.) "W 16 rozdziale Objawienia, wierszach 14 i 16 (Kow) określono go jako wielki dzień Boga Wszechmogącego 'zwany po hebrajsku Armagedon'. Wojna ta zostanie stoczona w XX wieku. Proroctwo o niej spełni się tak dokładnie jak się spełniły proroctwa o wojnach światowych, głodach, trzęsieniach ziemi itd." ("Przebudźcie się!" nr 11, lata 1960-69, s. 13, wyd. pol.) "Niektórzy przedstawiciele tego 'pokolenia' mogą dożyć nawet do końca bieżącego stulecia. Jednakże dużo przemawia za tym, że 'koniec' jest o wiele bliżej!" ("Strażnica" 1984, nr 17, s. 15, wyd. pol.) "Wyobrażam sobie świat w roku 2000 jako zachwycający raj! (...) Żyjemy w ostatnich dniach obecnego systemu rzeczy". ("Przebudźcie się!" 1987, nr 8, s. 6, wyd. pol.) "Apostoł Paweł odegrał dominującą rolę w chrześcijańskiej działalności misjonarskiej. Położył też podwaliny pod dzieło, które miało być zakończone teraz, w XX wieku". ("Strażnica" 1989, nr 4, s.12, wyd. pol.) "Już wkrótce, jeszcze w naszym XX wieku, rozgorzeje 'walka w dzień Jahwe' przeciw współczesnemu odpowiednikowi Jeruzalem, to znaczy przeciw chrześcijaństwu". ( "Narody mają poznać, że Ja jestem Jehowa - Jak?" 1974, s.143, wyd. pol.) Gdzie ją widzisz? Bo ja nigdzie. A co sztucznej krwi to ona istnieje. To substancja powstała na bazie cząsteczek hemoglobiny nie pochodzącej od człowieka. Naprawdę warto poczytać. A może tak się ksiądz odniesie do zarzytu okłamywania przez KK swoich wiernych.Czekam na wyjaśnienie czemu inne przykazania są w Biblii a inne w katechizmie Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Religioznawca 29.06.09, 09:06 Zatem wiek XX juz minal. Teraz mamy XXI. Swiadkowie sa niczym innym jak falszywymi prorokami. Co do krwi nie pochodzacej od czlowieka to mowisz o BOVINE czyli krwi wolowej przetworzonej chemicznie. Substancji w fazie badan ktora niedawno zostala odrzucona przez Amerykanska Agencje Lekow. Twoje Oswiadczenie mowi o Zadnej Krwi. Jak sie ma to zatem do uzywania krwi wolowej? Brak wyksztalcenia wychodzi na zewnatrz moj Panie Religioznawco Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Religioznawca 29.06.09, 09:16 Tak jakby KK nie zmieniał wielokrotnie swoich twierdzeń. Nie mówiąc już o rozmaitych "dodatkach", do Biblii, które dla KK zdają się być ważniejsze od samej Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Religioznawca 29.06.09, 09:18 rok tysięczny też minął „Środki zastępcze krwi są to płyny, które przetoczone dożylnie uzupełniają utraconą objętość krwi i utrzymują przez kilka godzin skuteczne warunki hemodynamiczne. Przez rozcieńczenie krwi i zmniejszenie jej lepkości zwiększa się ponadto przepływ tkankowy” (Współczesna Transfuzjologia, pod red. prof. dr hab. med. Witold Rudowski, prof. dr hab. med. Sławomir Pawelski, Warszawa 1985, str. 147). „Środki krwiozastępcze dzielą się na środki zastępcze osocza, których działanie opiera się na zdolności zwiększania objętości krwi(np. Dekstran, Haes), oraz na tzw. prawdziwe środki zastępcze krwi, które dodatkowo mają zdolność przenoszenia tlenu do tkanek” I wciąż ani słowa o przykazaniach Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Po co zmieniać temat? 29.06.09, 09:14 polsz napisał: > A co sztucznej krwi to ona istnieje. To substancja powstała na > bazie cząsteczek hemoglobiny nie pochodzącej od człowieka. Jest zapewne tak dobra, jak sztuczna pochwa z lateksu. A Ty, polsz, dobrze byś dla siebvie zrobił, gdybyś porozmawiał ze specjalistą. > Naprawdę warto poczytać. > A może tak się ksiądz odniesie do zarzytu okłamywania przez KK > swoich wiernych. Po co zmieniać temat? Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus :) 29.06.09, 09:41 Dziekuje za te cytaty. Osoba nie majaca problemu z czytaniem ze zrozumieniem zauwazy o co mi chodzi. "...w XX wieku..." "....Wojna ta zostanie stoczona w XX wieku..." "... koniec blizej niz koniec stulecia..." "... rok 2000, zachwycajacy raj..." Skoro tego nie widzisz dlatego wlasnie jestes idealnym Swiadkiem Jehowy Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: :) 29.06.09, 11:42 pytałem, gdzie w tych cytatach jest data 1975? Pomylili się mniej lub bardziej celowo, może niechcący. A KK celowo okłamuje swoich wyznawców od 2 tysięcy lat. Ale Ty tego nie dostrzegasz. Dla Ciebie ważniejsza jest mylna data końca świata niż zniekształcony kanon wiary czyli 10 przykazan Odpowiedz Link Zgłoś
ezri Re: Religioznawca 29.06.09, 09:08 augustusgermanicus napisał: > No to gratuluje religioznawstwa, > > SJ Jehowy dziela krew na frakcje ktore odrzucaja i na te ktore > akceptuja. Moga korzystac z frakcji oddanych przez innych ludzi > natomiast sami krwi jako honorowi dawcy nie oddaja. > > A co do drugiej kwestii to nie ma czegos takiego jak sztuczna krew. > Kiedy KK zapowiadal koniec swiata? Tak z ciekawosci pytam. > > SJ zapowiadali koniec "tego systemu rzeczy" conajmniej na te daty: > > 1914, 1918, 1925, 1975 > > Mozna to zweryfikowac na podstawie ich publikacji. Pewnie kilka dat > pominalem. G... prawda. Nie przyjmują żadnych preparatów krwiopochodnych, mądralo Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Religioznawca 29.06.09, 09:12 Klejny niedouczony. Bracie sprawdz wkladke do Sluzby Krolestwa z podzialem krwi na frakcje dopuszzczalne a te niedopuszczalne. Swiadkowie Jehowy ktorzy sa tak "uczciwi" mogliby przynajmniej nie klamac publicznie w tej prostej do sprawdzenia sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: pomyliłem się tylko ku chwale Pana 29.06.09, 13:24 Germanizmy germanizmami - ale {Augustus_germanicus} pisząc: "... na szczeście potrafię też czytać ..." czy wie, że nie umie pisać ortograficznie i diakrytycznie? I jak tu z nim klawiaturować o meritum, jeśli widzimy mnozace się i dość oryginalne: [... orginalnych , mnorzyć ...]? Mam nadzieję, że w cytatach w publikacjach Świadkow Jehowy nie znajdziesz więcej takich "perełek", {Augustusie_germanicusie}. Ktoś mógłby napisać wtedy prawdziwą rozprawę naukową na temat przekręcania słowników ortograficznych ku chwale Pana... Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Przepraszam za bledy 29.06.09, 13:38 Przyznaje mam problemy z odmiana pewnych slow i poprawna ortografia. Mea culpa! Na usprawiedliwienie powiem ze czesciej mowie po angielsku niz po polsku. Nie zmienia to jednak tego ze pisze o faktach. Kto mi udowodni ze jest innaczej temu postawie piffo :P Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Z polska dodam: 'oukej' 30.06.09, 09:25 Zgoda, vel "oukej" - odpuszczenie ode mnie Szanowny {A_G} ma. Choć, orydżinal, w tym "orginalnym" jest typowo polski. Albiończycy to słówko klasycznie wymawiają, choć tutaj łaciny nie kalają. Za brak polo-diakrytyków to może i {Augustusowi_G} bym odpuścił, alem za dużo się starał, by np. klawiaturę niemieckich umlautów znaleźć; mam na obudowie ekranu nawet wypisane do nich skróty z altem... O słowiańskich już nie wspomnę, czeskie 'Ř'[alt 0216], cyrylickie 'Ж' można z pomocą nawet zdalnych internetowych słowników wpisać [z biblioteki <U 0416>]. W systemowej, u mnie łydołsowej, bibliotece znaków takie np. polskie 'a' z ogonkiem to <alt 0185>, jeśli już {Germanikusowi}, a nawet {Augustusowi}, jednym kliknięciem w klawiaturę nie chce się przejść na klawiaturę ze starej ojczyzny... d61 Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Wyjek Dobra Rada 30.06.09, 09:47 Cokolwiek bierzesz bierz polowe. Zielona tabletke zmien na niebieska. Pal mniej ziola. Rozpuszczaj to w coli. Po jakims czasie powinno zadzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: kola koka z jadem 30.06.09, 12:52 Lubię rolę w pewnym hamerykańskopodobnym filmie czechosłowackim. "Lemoniadowy Joe", jak się nie mjylę. Wręcz realizuję w praktyce ideały preferowane tam przez głównego bohatera. Mam nadzieję, że ideały miłości bliźniego są Germanikusowi (nie wiem, czy tak "zaugustusowiałemu") bliskie - jak na Świadka przystało. Inaczej, jeśli będzie nadal porady diakrytyczno - krytyczne z taką nonszalancją odrzucać, doradźcy zarzucając rozwiązłość - niechybnie jak Tytus Germanikus skończy. Czego nie życząc kreśli się Dar61 Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:56 augustusgermanicus napisał: > W cytatach w publikacjach Swiadkow Jehowy znajdziesz wiecej > takich "perelek". Ktos moglby napisac prawdziwa rozprawe naukowa na > temat przekrecania wersetow i cytatow z dziel naukowych przez > Swiadkow Jehowy. To samo dotyczy sekty katolickiej i ich przekrętów w tekstach mitologicznych. Jeszcze żeście sobie dopisali prawa administracyjne czyli przykazania kościelne i wynosicie je ponad prawa boskie. Sami sobie wymyśliliście w głosowaniu, że od dziś Jezus jest święty, matka boska niepokalana że bóg jest potrójny , potem celibat i inne herezje. Wszystko wymysł tłustych oszustów i manipulantów. Renkarnację żeście uznali za herezję bo jedna nałożnica głowę suszyła królowi, że jak to może być że ona taka dama mogła być robakiem. Ech, katoszmaciaki. Sekta antychrysta. Odpowiedz Link Zgłoś
blond_inka Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:21 Art. 18 ze zn. 3b KP par. 4: Różnicowanie pracowników ze względu na religię lub wyznanie nie stanowi naruszenia zasady równego traktowania w zatrudnieniu, jeżeli w związku z rodzajem i charakterem działalności prowadzonej w ramach kościołów i innych związków wyznaniowych, a także organizacji, których cel lub działania pozostaje w bezpośrednim związku z religią lub wyznaniem, religia lub wyznanie pracownika stanowi istotne, uzasadnione i usprawiedliwione wymaganie zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:30 blond_inka napisała: > Art. 18 ze zn. 3b KP par. 4: Różnicowanie pracowników ze względu na > religię lub wyznanie nie stanowi naruszenia zasady równego > traktowania w zatrudnieniu, W porządku, ale przy zatrudnianiu firmy usługowej, np do malowania, mając do wyboru katolika czy świadka jehowy albo innego zielonoświątkowca zawsze trzeba wybrać świadka jehowy albo zielonoświątkowca. Powodem jest różnica w jakości wykonania pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
piorun51 pracodawca ma prawodo zatrudnienia kogo chce 29.06.09, 08:44 witam znam to środowisko można by rzec dość dobrze moje siostry {dwie} są świadkami Jehowy a mąż jednej z nich jest Starszym Zboru {czyli taki ichny biskup} i nie jest do końca prawda ze są oni tak kryształowo uczciwi ja nazywam ich "czarodzieje " bo tak czarować to tylko oni potrafią a co do zatrudnienia to karzy ma prawo zatrudniać kogo chce ja wolał bym czarnego pracownika bo mam taki kaprys czy inni by byli dyskryminowani miałbym to gdzieś jak mawiają moje małpy mój cyrk Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: pracodawca ma prawodo zatrudnienia kogo chce 29.06.09, 08:59 to jest sekta, tak samo jak inne, ukrywająca pedofili. U nich dziecko nie ma prawa głosu więc moga sobie gwałcić bo dziecko nie posiada prawa głosu a rację ma zawsze dorosły. W USA ścigają ich ale zawsze wspólnoty ich ukrywają. Zupełnie jak w totalitarnej sekcie fundamentalistycznej Watykan Corporation. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: pracodawca ma prawodo zatrudnienia kogo chce 29.06.09, 11:40 ksiądz ci powiedział, że ŚJ gwałcą dzieci? Kiedyś księża KK wymyślili mieszanie krwi ale było mało. Teraz wymyślili powszechną pedofilie ŚJ. Zawsze jakiś debil uwierzy Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: pracodawca ma prawodo zatrudnienia kogo chce 29.06.09, 12:25 Nie ksiądz bo to dla mnie nie autorytet. Takie są prawa wewnątrz tej sekty, jawnie i otwarcie przyznają, że dziecko nie ma głosu i nie uznaje się zeznań dziecka za prawdziwe dopóki nie poświadczą tego dwie dorosłe osoby. Wystarczy poczytać ich prawa. Ksiądz mi nie musi tłumaczyć bo ksiądz robi w swojej sekcie dokładnie to samo. A informację mam z raportów amerykańskich i europejskich organów ścigania. Wszyscy widzimy u kogo z nas dwóch argumentem jest: "ty debilu" oraz "ja mam rację a ty nie bo jedna jest tylko racja i moja jest tylko racja bo moja racja jest najmojsza" Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: pracodawca ma prawodo zatrudnienia kogo chce 03.07.09, 15:50 prawa sekty? Tak się składa, że ŚJ uznawani są za związek wyznaniowy więc nie wyskauj z sektą. Oczywiście codziennie czytasz raporty różnyhch organów ścigania a one z chęcią Ci je udostępniają. Nie rób z nas debili. Jakoś coraz częściej ujawniane skandale seksualne dotyczą głównie kleru katolickiego, zarówno w USA jak i w Europie. Pojawiają się również rabinowie i mułłowie, czyli przedstawiciele duchowieństwa zinstytucjonalizowanego. Czasem błyśnie jakaś sekta o charakterze zamkniętym. Ale o ŚJ nigdy nie slyszałem w tym kontekście. A skoro uważasz, że masz rację podaj źródło swoich rewelacji, nie jakieś mityczne raporty a dokładnie, np Raport nr ....Komisji Senackiej Stanów Zjednoczonych z dnia .... w sprawie..... Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:28 "Kol 3:23-24 Bw „Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie jako dla Pana, a nie dla ludzi,(24) wiedząc, że od Pana otrzymacie jako zapłatę dziedzictwo, gdyż Chrystusowi i Panu służycie." ŚJ w miejscu słowa Pan wpisują słowo Jehowa. Starczy znać biblie i nie być księdzem jak jeden taki co tutaj podaje się za ŚJ Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 08:37 Swiadkowie Jehowy sa znani z dodawania do Biblii slow ktorych tam nie ma. Naprzyklad moj szanowny przedmowca opowie mam chetnie na podstawie czego SJ wywnioskowali w latach 60 ze w roku 1975 nastapi koniec "tego systemu rzeczy" Nasza Slozba Krolestwa pisala o "miesiacach jakie pozostaly do czasu az Jehowa usunie ten zepsuty system rzeczy" Pozniej wszystkiego sie wypierano. Natomiast SJ sprzedawali domy i likwidowali polisy ubezpieczeniowe bo przeciez "ten system wkrotce sie skonczy" Dzis nie maja odwagi i UCZCIWOSCI by sie przyznac do tych bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 09:03 wyżej podałem kilka cytatów z Przebudźcie się. Jakoś nie ma tam daty 1975. I czemu ksiądz o Służbie Królestwa mówi "nasza"? Czyżby kler zinfiltrował ŚJ? I czekam kiedy kościół katolicki przyzna się do swoich błędów Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Zachecam 29.06.09, 09:35 Zajrzyj do ksiazki "Swiadkowie Jehowy - glosiciele krolestwa bozego" Z tylu znajdziesz skorowidz znajdz dwa hasla: Beth Sarim a drugie to: 1975 Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 09:05 augustusgermanicus napisał: > Swiadkowie Jehowy sa znani z dodawania do Biblii slow ktorych tam > nie ma. Kościół Katolicki tak samo swoją wersję pisał. Powiem więcej, sam sobie religię stworzył poprzez głosowanie pomysłów tłustych biskupów. Żeście sobie wybrali i dodali co było w waszym tłustym interesie i w interesie cesarza rzymskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 11:18 No to mamy inne doświadczenia... Przy mnie zawsze wyciągali biblię i znajdowali dokładnie to o czym mówili. Udowadniali nawet, że ich Biblia nie ma żadnych przeróbek. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 10:12 Św. Jehowy nie biorą od nikogo kasy, jedynie rozdają różne książki i broszurki. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 12:28 Nie no z kasą to chyba nie wiesz jakie wałki kręcą, tylko że bardzo cichutko bo pod okiem znacznie większej i bardzo zazdrosnej i zachłannej sekty trzeba być bardzo ostrożnym. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 11:37 gutek102 napisała: > Biblia mówi: pracujcie tak jak dla Jehowy, czyli Boga. ? NIE MA CZEGOŚ > TAKIEGO ! chyba ze sami napisali swoją bibliję a na to mi wygląda! Zdziwiony? Przecież oni mają inne tłumaczenie. Nie wiem jakiego jesteś wyznania ale twoja biblia też jest "przekręcona", tylko w innych miejscach. Zauważ że większość tłumaczeń powstało pośrednio, nie bezpośrednio z oryginału. Na dodatek tłumaczenia robili ludzie dysponujący dużo mniejszą wiedzą niż społeczność która pisma tworzyła. Pewnych słów po prostu nie rozumieli bo byli zbyt zacofani. To oczywiście dotyczy starego testamentu. CO do nowego, to o ile nie ma problemu z tłumaczeniami to za to jest problem z doborem tekstów źródłowych. Całość jest zbiorem strasznie poszatkowanych i potraktowanych bardzo wybiórczo tekstów. No i oczywiście każda religia bazująca na tym przyjęła nieco inne fragmenty. Do tego dochodzą znów różnice w tłumaczeniu (mniejsze niż w przypadku starego testamentu ale jednak są) i możesz z tego samego aramejskiego tekstu uzyskać dwa całkowicie odmienne polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 29.06.09, 16:20 > Do tego dochodzą znów różnice w > tłumaczeniu (mniejsze niż w przypadku starego testamentu ale jednak są) i możes > z > z tego samego aramejskiego tekstu uzyskać dwa całkowicie odmienne polskie. Dla mnie rewelacja. Jakie to teksty aramejskie NT? Podziel się z biednym, ignoranckim światem, który zna tylko teksty greckie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: w którym miejscu biblii jest mowa .... 07.07.09, 09:46 paszczakowna1 napisała: > > Do tego dochodzą znów różnice w > > tłumaczeniu (mniejsze niż w przypadku starego testamentu ale jednak są) i możesz > > z tego samego aramejskiego tekstu uzyskać dwa całkowicie odmienne polskie. > > Dla mnie rewelacja. Jakie to teksty aramejskie NT? Podziel się z biednym, ignoranckim światem, który zna tylko teksty greckie. Ewangelia Mateusza. Pozostałe istotnie były zredagowane po grecku. Tylko co to za różnica? Moja poprzednia wypowiedź zachowuje sens niezależnie od tego jaki język tam wstawisz. Różnice w poszczególnych wersjach są faktem którego jakoś nikt nie neguje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: to jest absolutnie niedopuszczalne 29.06.09, 08:33 Kodeks pracy sztywno wyklucza dyskryminację religijną chyba że chodzi o zwiążki wyznaniowe i o pracę ściśle związaną z działalnością religijną. Czyli np. księgowym w kurii może być ateista (choć zapewne najczęściej jest to osoba głęboko religijna). Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: to jest absolutnie niedopuszczalne 29.06.09, 09:25 A czy księdzem może być bezbożnik? A czy redemptorystą może być Belzebub? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: to jest absolutnie niedopuszczalne 29.06.09, 11:42 everettdasherbreed napisał: > A czy księdzem może być bezbożnik? > > A czy redemptorystą może być Belzebub? Aleś dał nietrafione przykłady. Oczywiście że mogą. Mamy przecież kilka znanych przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
chuck.norris A co na to Episkopat ? 29.06.09, 08:34 To przecież potwarz dla katolictwa Odpowiedz Link Zgłoś
adam_wolny Czy skazywanie własnych dzieci na śmierć 29.06.09, 08:41 to uczciwość? Ktoś tam zrozumiał opacznie Biblię i ŚJ zabraniają przetaczania krwi! Nie zgadzaja się nawet gdy śmiertelnie chore jest dziecko... Maja na to swoją gadkę, że "krew można zastapić innymi lekami" (chodzi im o produkty krwiozastępcze, które w większości przypadków nie zastąpią ludzkiej krwi). Banda bez uczuć... Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Bedac SJ nigdy sie z tym nie zgadzalem i dzis. 29.06.09, 08:44 ... sam bede ratowal zycie swoich dzieci wszelkimi dostepnymi srodkami. SJ nie chca zmienic tej morderczej praktyki tylko ze wszgledu na upor i obawe przed pozwami o grube odszkodowania. Bo gdy nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o kase Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Bedac SJ nigdy sie z tym nie zgadzalem i dzis 29.06.09, 09:07 > Bo gdy nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o kase tak prosze księdza, wam zawsze chodzi o kase. Nie udawaj kieckarzu kogoś innego niż jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Gdy brakuje argumentow przychodzi czas na inwektyw 29.06.09, 09:10 Gdy brakuje argumentow przychodzi czas na inwektywy. Dlatego zawsze mnie oburzalo gdy SJ mowili na innych pogardliwie "Swiatusy" W niczym nie roznicie sie od faryzeusza ktory glosno dziekowal Bogu w modlitwie za to ze nie jest jak celnik. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Gdy brakuje argumentow przychodzi czas na inw 29.06.09, 09:20 a gdzie tu inwektywa? Nie chodzi ksiądz w kiecce? Odpowiedz Link Zgłoś
rdabr Pracodawcy nie kierują się tym jak kto rozumie Bib 29.06.09, 12:11 Pracodawcy nie kierują się tym jak kto rozumie Biblię. Gdyby tym się kierowali to rzeczywiście można by mówić o dyskryminacji. Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 08:53 Dlatego wlasnie tak wielu SJ pracuje w sprzedazy sieciowej. Amway, Zepter, Avon sa pelne SJ. Maja swietny kontakt z klientem, niewielkie skrupuly i umiejetnosc manipulacji niedoswiadczonym rozmowca. Odpowiedz Link Zgłoś
sahen77 Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:16 z twoich wypowiedzi wnioskuje ze dalej jestes SJ dlaczego?jezeli dostrzegasz przekrety w publikacjach,nieuczciwosc swoich wspolbraci to dlaczego dalej tkwisz w tym?czyzbys sie bal tego argumentu ktory tak czesto slyszlem "do kogo pojdziemy"? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:25 nie jest Świadkiem Jehowy. Jest osobą, która podszywając się pod jednego ze ŚJ stara się zdyskredytować inne wyznanie Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:06 kolejny ksiądz? Skoro przeciętni katolicy i ewangelicy są 100 razy lepsi od ŚJ to czemu zapełniają więzienia? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:18 > kolejny ksiądz? Jaki ty jesteś nudny z tym "księdzem". Jaki nudny! I sorry, ale gdzie tu ktokolwiek napisał, że "przeciętni katolicy i ewangelicy są 100 razy lepsi od ŚJ"? Odpowiedz Link Zgłoś
anteuszb Re: Uczciwy jak świadek Jehowy hahahahahah 29.06.09, 10:16 Daleki krewny, który jest ŚJ właśnie siedział za przestępstwa gospodarcze. Ano taka prawda, jakie społeczeństwo tacy i świadkowie jehowy. A polsz, który jest zajadłym jehowita sam sobie i swoim współwyznawcom świadectwo wydaje, tymi opluwającymi tekstami, potwierdzając, zresztą teksty pisane przez ...germanicusa. Nic dodać, nic wyciąć. Jedna sitwa. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Uczciwy jak świadek Jehowy hahahahahah 29.06.09, 11:46 opluwającymi kogo? Czy gdzieś skłamałem? KK nie przekręca Biblii? No ale wyznawców wiary rzymskiej obraża każdy, kto wytknie błędy świętemu kościołowi Odpowiedz Link Zgłoś
tommydi Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:20 usmialem sie do lez czytajac takie posty. czlowieku nawet nie rozumiesz znaczenia slowo dyskryminacja i jego uwarunkowan sadowym. zal Odpowiedz Link Zgłoś
totalit Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 08:52 Uważam, że pomysł dobry. Gdyby pracodawca napisał że szuka niepijących, niepalących i uczciwych to palący mieliby się czuć dyskryminowani? A jeżeli ze średnim wykształceniem to Ci z zawodowym pokrzywdzeni? Napisał ogólnie i każdy wie o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zenkujin Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 20:08 Moja droga totalit... mylisz się i to bardzo. Dyskryminacja ze względu na wyznanie, a to ma tu miejsce, jest łamaniem klauzul antydyskryminacyjnych zawartych w ratyfikowanych przez RP paktach ONZ oraz konwencji europejskiej o ochronie praw człowieka i obywatela. Za to płaci się pieniądze. A jeśli napisałby 'zatrudnię czarnego' i tłumaczył że 'bo wzrośnie sprzedaż przez zaciekawienie klientów' to też dobrze? Ba! kij z konwencjami międzynarodowymi, weź do ręki konstytucję, tam też masz katalog dość jasno określający i rozwiewający twoje rozterki Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 do gutek 29.06.09, 08:54 poszukaj Biblii Tysiąclecia dwa pierwsze wydania! i zobacz ile razy jest wymienione imię Boga - Jehowa! To Biblia którą KK również się posługuje!! i przez nich została wydana. Nie kpij więc czyjegoś imienia tym bardzie z osoby/istoty dzięki której żyjesz i mozesz swoje brednie wypisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
staefun do brylant1 29.06.09, 10:39 brylant1 napisał: "Nie kpij więc czyjegoś imienia tym bardzie z osoby/istoty dzięki której żyjesz i mozesz swoje brednie wypisywać." Nie wiem jak gutek, ale ja żyję dzięki osobie/istocie, którą nazywam moją MATKĄ. Twoja matka brylant ma natomiast naprawdę bardzo dziwne imię: Jehowa... A tak na serio: trudno doprawdy znaleźć większe brednie niż religijne bajędy. W dodatku brane na serio przez tak wielu ludzi. Ad meritum: Świadkowie jehowy dają gwarancję uczciwości, bo są o wiele skuteczniej zindoktrynowani religijnie niż np. przeciętny katolik. Wynika to z charakteru ich wyznania, które obecnie jest w fazie sekty - obiektywnie nielicznej w skali kraju i świata. Indoktrynacja katolicka, chociaż prowadzona sytemowo w szkołach i przedszkolach, z racji m.in. swojej masowości i powszechności jest w gruncie rzeczy bylejaka i płytka, zwłaszcza w sferze etycznej. U Świadków Jehowy natomiast postawy i idące za nimi zachowania jednostki są bardzo skutecznie kontrolowane przez grupę współwyznawców. Stąd można mieć pewność, czy prawie pewność, że Świadek Jehowy nie oszuka właściciela butiku na utargu, albo nie gwizdnie czegoś z towaru jak nadarzy się okazja. Z drugiej jednak strony pamiętajmy, że taka wysoce "moralna" osoba bez wątpienia pozwoli umrzeć np. swojemu dziecku po wypadku odmówiwszy skutecznie ratującego życia zabiegu przetoczenia krwi. "Gwarantowana" uczciwość Świadków Jehowy jest bowiem po prostu oparta na religijnym fanatyźmie. Ot i cała jej tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Bardzo dziekuje Ci za ten post 29.06.09, 10:43 Wlasnie w tym tkwi meritum sprawy. Co jest wazniejsze: - kasowanie biletu lub niepodkradanie z kasy? - a moze zapewnienie swemu dziecku ochrony zycia na jaka zasluguje? SJ przez indoktrynacje religijnym belkotem Strasznicy pozbawiaja sie sami podstawowych uczuc ludzkich Odpowiedz Link Zgłoś
bezkatolenia Re: do brylant1 29.06.09, 13:49 A jeszcze zapomniałeś dodać, że świadkowie Jehowy nie chrzczą niemowląt, a każdy z nich świadomie wybiera Prawdę. Rodzice nie skazują swoich dzieci na indoktrynacje, której rodzice katoliccy zostali poddani ogniem i mieczem od czasów Mieszka I. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: do brylant1 29.06.09, 15:15 staefun napisał: > Świadkowie jehowy dają gwarancję uczciwości, bo są o wiele > skuteczniej zindoktrynowani religijnie niż np. przeciętny katolik. > Wynika to z charakteru ich wyznania, które obecnie jest w fazie > sekty - obiektywnie nielicznej w skali kraju i świata. Indoktrynacja > katolicka, chociaż prowadzona sytemowo w szkołach i przedszkolach, z > racji m.in. swojej masowości i powszechności jest w gruncie rzeczy > bylejaka i płytka, zwłaszcza w sferze etycznej. ***************************** Wyczerpałeś temat. Odpowiedz Link Zgłoś
rilley Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 08:56 Pracowałem kiedyś w takiej firmie, gdzie faktycznie Świadek Jehowy miał rewelacyjne wyniki sprzedaży, najlepsze ze wszystkich pracowników. Szefostwo go kochało. Odszedłem gdzie indziej, więc nie wiem jak się potroczyły jego dalsze losy, ale coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Wolność?, liberalizm?, tolerancja? - zamordyzm 29.06.09, 09:02 W wolnym kraju państwo decyduje za właściciela firmy, kogo zatrudnia? Już tak było, że państwo decydowało, kto w moim mieszkaniu mieszka, a było to ponoć państwo totalitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
tommydi Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:07 Prawda boli katoli. A tu SJ uczciwi i w dodatku w czasach kryzysu dostaja prace kiedy tylko i gdzie tylko chca. Pijactwo i kradzieze to glowna domena wiadomo kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
cora2 Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 12:18 A ja bylam zatrudniona w firmie (agencja reklamowa, zatrudniała ok kilkunastu osób), gdzie właściciel i osoby zarządzające firmą to właśnie byli SJ, o czym dowiedziałam się miesiąc po rozpoczeciu tam pracy. Z moich obserwacji i doświadczeń, stwierdzam, że gó... ma więcej wspólnego z uczciwością niż Ci jehowi. Krętacze i cwaniaczki. Przepracowałam tam ok 3 miesięcy i uciekłam do innej pracy. Jedyna cecha, która ich wyróżniała to wyjątkowy brak charakteru i honoru. Nie jestem katoliczką, jestem niepraktykująca, ale obserwująca. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Ciekawe jakby publika zareagowała gdyby.... 29.06.09, 09:16 .... restauratorzy szukając kandydatów na kelnerów zaznaczali, że homoseksualna orientacja jest wymagana. Wiadomo, że geje z natury są uprzejmiejsi. W każdym cywilizowanym kraju takie wymaganie musiałoby być poparte twardymi argumentami (np na modelki nadają się tylko kobiety) inaczej sprawa już byłaby w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Ciekawe jakby publika zareagowała gdyby.... 29.06.09, 09:26 Jeszcze niedawno istniał (stacjonujący w Holandii) batalion żołnierzy homoseksualistów, pochodzących głównie z Niemiec i Holandii. Zapewne coś w rodzaju Specnazu, przeszkoleni byli w atakowaniu od tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed A teraz na poważne: 29.06.09, 09:29 W którymś ze stanów USA istniały pewne wymogi zatrudnienia jako klawisz w więzieniu: wzrost powyżej ... cm, waga powyżej ... kg. Te wymogi nie były nie do przeskoczenia dla niektórych kobiet, bo dziewczyna o wzroście powyżej 180 cm nie jest rzadkością. Rzecz jednak w tym, że pewna kandydatka na klawiszkę zaskarżyła ten przepis w Sądzie Najwyższym. Argumentowała, że procentowo mniejsza liczba kobiet niż mężczyzn spełnia te wymogi, zatem kobiecie jest trudniej zostać klawiszką. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Ciekawe jakby publika zareagowała gdyby.... 29.06.09, 11:45 grogreg napisał: > .... restauratorzy szukając kandydatów na kelnerów zaznaczali, że > homoseksualna orientacja jest wymagana. Wiadomo, że geje z natury są > uprzejmiejsi. Widziałem takie ogłoszenie :) Jakoś wcale mnie nie zdziwiło. No i przy okazji wiedziałem żeby przypadkiem do tej knajpy nie pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
baxa Re: Ciekawe jakby publika zareagowała gdyby.... 29.06.09, 22:08 asmok6 napisał: > grogreg napisał: > > > .... restauratorzy szukając kandydatów na kelnerów zaznaczali, że > > homoseksualna orientacja jest wymagana. Wiadomo, że geje z natury są > > uprzejmiejsi. ale dlaczego?j jak usłyszałam.że dentysta jest homosex to właśnie do niego chciałam.Oni są delikatniejsi nawet przy ząbkach. A kryształy sa tylko na półce. > > Widziałem takie ogłoszenie :) Jakoś wcale mnie nie zdziwiło. No i przy okazji > wiedziałem żeby przypadkiem do tej knajpy nie pójść. > Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Ha!, dobre sobie. 29.06.09, 09:47 Ciekawe czy tak so byś pisał gdyby jakiś pracodawca zażyczył sobie, by kandydaci przedstawili dowody o swoim aryjskim pochodzenia. Najlepiej trzy pokolenia wstecz. Jakakolwiek dyskryminacja ze względu na płeć, orientację seksualną, religię itd winna być zwalczana z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
7777777m Ha!, dobre sobie. 29.06.09, 13:07 Zastanawiam komu to przeszkadza,gdy zatrudnia sie ludzi którzy swoim życiem zapracowali sobie na miano uczciwych. Kogo więc nagradzać jak nie tych którzy dobrze i uczciwie pracują. Bardzo dobry pomysł daliście mi,bo teraz zacznę szukać Świadka Jehowy do pracy,i będę mogła wreście wyjechać na urlop nie martwiąc sie,że mnie ktoś okradnie. Zaraz dam ogłoszenie. Pozdrawiam. Miland. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Dziecinko... 29.06.09, 18:47 ...pracodawca ma pełne prawo decydować o tym, komu powierzy swoje mienie i dobre imię firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
baxa Re: Mają prawo zatrudnić, kogo chcą. 29.06.09, 22:19 pamejudd napisał: > GW nic do tego. To jest dyskryminacja a na temat ich uczciwości to nie będę się wypowiadać bo trochę ich poznałam i kryształów nie ma no chyba że na półce!!!Kombinował ile wlazło aż przestał pracować a namawiał mnie na zmianę wiary do obrzydzenia ale ja nie zmieniam wiary przekonań i charakteru. > > Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Świadek Jehowy uczciwy? 29.06.09, 09:30 Właśnie chodzą po Poznaniu od drzwi do drzwi i namawiają do uczestnictwa w swoim zlocie, podczas którego - jak zapewniają - udzielą porad, jak przetrwać koniec świata. Czy to ma coś wspólnego z uczciwością? Raczej z praniem mózgu i robieniem z ludzi idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
rdabr Re: Świadek Jehowy uczciwy? 29.06.09, 12:17 Wygląda na to że miałeś z nimi do czynienia tylko w tej jednej sytuacji. Są inni, bywają upierdliwi, ale mają też swoje zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
baxa Re: Świadek Jehowy uczciwy? 29.06.09, 22:14 l.george.l napisał: > Właśnie chodzą po Poznaniu od drzwi do drzwi i namawiają do uczestnictwa w swoi > m > zlocie, podczas którego - jak zapewniają - udzielą porad, jak przetrwać koniec > świata. Czy to ma coś wspólnego z uczciwością? Raczej z praniem mózgu i > robieniem z ludzi idiotów. Tak mnie ostatnio nachodzą i nie chcę być niegrzeczna to po prostu nie otwieram jak ktoś się nie zapowie telefonicznie ,a ostatnio to wcześniej wypytawszy mnie czy jestem w związku odpowiedziałam zgodnie z prawda ze nie,to pojawiła się ta pani co zawsze no i pan. Ale już za bardzo grzeczna nie byłam .Ciekawe czy jeszcze przyjdą?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekcsw Świadek Jehowy uczciwy? 11.07.09, 00:35 guzik prawdaz uczciwością. Pensja obiecana i otzrzymywana to u mnie 100% roznicy. Dowalić Jehowymm za całokształt spraw Odpowiedz Link Zgłoś
anteuszb Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 09:35 Przekonania religijne to nie cecha świadcząca o przydatności do pracy, no chyba że duszpasterza któregokolwiek wyznania!!! Odmowa zatrudnienia w momencie rekrutacji wyłącznie z powodów religijnych jest dyskryminująca zarówno w świetle przepisów konstytucyjnych, jak i m.in. zawartych w kodeksie pracy. Nikt z powodow religijnych nie może być w RP (szerzej rownież w UE) w jakikolwiek sposob dyskryminowany. Dotyczy to każdej dziedziny życia. Kostytucja art 32, kodeks pracy art 11.3 oraz 18.3.a. Dyrektywa UE 2000/78/WE z 27 listopada 2000. Art 257 kodeksu karnego - naruszenie godności i wartości wynikające z przynależności do okreslonej grupy n.p religijnej. Wszelkie te przepisy są łamane ogłoszeniami właśnie takimi, jak te, które zamieszcza Occasion. Ta zasada działa w dwie strony, gdyby dopuścić takie rożnicowanie jak wprowadza swoimi ogłoszeniami Occasion, to mogłoby to prowadzić i w drugą strone, np. do wykluczania mniejszości religijnych z rożnych dziedzin życia oraz prowadzić do takich działań, jakie forował hitleryzm, apartheid, a także im podobne systemy polityczno- światopoglądowe, a tego chyba także Świadkowie Jehowi by nie chcieli. Bo mogłoby się okazać, iż trudno byłoby im znaleźć tak pracę, jak i miejsce zamieszkania poza jakimś gettem. Dlatego takie działania winny być piętnowane, niezależnie od tego, czy są same w sobie słuszne czy też nie. Bowiem przede wszystkim są obraźliwe dla pozostałych. A ta rekrutacja jest obraźliwa dla wszystkich o innym wyznaniu, czy też jego braku. Analizą jego chyba powinna zająć się właściwa miejscowo Prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 11:50 mylisz się, przekonania religijne mogą być przeciwwskazaniem do zatrudnienia. Przekonało się o tym ostatnio Tesco w GB. Jeden z pracowników, wyznawca islamu pozwał ich bo musiał przenosić paczki z nieczystym mięsem - wieprzowiną. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta publikacje jehowitów 29.06.09, 09:43 Największym wrogiem Świadków Jehowy są ich własne publikacje od tego, co znalazł w nich autor tej stronki nie można się oderwać www.piotrandryszczak.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 09:51 Równie dobrze można napisać, że największym wrogiem księży rzymskokatolickich są oni sami. Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Ale nie mowimy tu o KK 29.06.09, 09:55 Mowimy tu o SJ ktorzy sami uwazaja sie za "...najuczciwszych sposrod ludzi..." Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Ale nie mowimy tu o KK 29.06.09, 10:14 I w tym kontekście nie wierzę w obiektywizm księży rzymskokatolickich wypowiadających się na temat Badaczy Pisma Świętego (taka jest właściwa nazwa Świadków Jehowy). Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Ale nie mowimy tu o KK 29.06.09, 10:33 Nie wiem jak ksieza. Ja jestem SJ. Od srodka wiem jak to wyglada. Co do nazwy to sie mylisz. Badacze Pisma Swietego to nie Swiadkowie Jehowy. Te grupy byly kiedys znane pod wspolna nazwa Miedzynarodowi badacze Pisma Swietego. Teraz SJ to Swiadkowie Jehowy Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta etam księża 29.06.09, 10:33 jehowickie pisemka dają o nich świadectwo Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Czy tu mozna bez obelg rozmawiac? 29.06.09, 10:35 Nich mowia za siebie fakty i .... "Strasznica" :) Odpowiedz Link Zgłoś
rdabr Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 12:59 ŚJ mają coś wspólnego z instytucją KK. Mianowicie to że nakręcają młodych ludzi (w KK - kleryków) ideałami. Co się dzieje potem z tymi ludźmi, to proszę sobie przeanalizować. Przykro patrzeć jak katolicy zużywają swoje siły na obsmarowywanie innych, a nie zastanowią się co ci ludzie robią wśród tej sekty. Bo najczęściej takie zaangażowanie w ŚJ wynika z rozczarowania KK. ksiadz_gazeta napisał: > Największym wrogiem Świadków Jehowy są ich własne publikacje > > od tego, co znalazł w nich autor tej stronki nie można się oderwać > www.piotrandryszczak.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 13:34 ja jestem już rozczarowany katolami i jehowitami, gdzie zatem szukać jakiejś idei, grupy ludzi, którzy nie będą mnie "nakręcali"??????? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 13:38 Obawiam się, że żaden system religijny nie zagwarantuje Ci wolności od "prania mózgu". Ex Swiadek Jehowy (odeszłam sama - nie zostałam wykluczona) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 14:25 O<, ale samemu żyć "pozasystemowo" też nie jest łatwo... znam takich, którzy w takiej sytuacji sami siebie uczynili bogami... Odpowiedz Link Zgłoś
rdabr Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 14:35 W Niebie. ksiadz_gazeta napisał: > ja jestem już rozczarowany katolami i jehowitami, gdzie zatem szukać jakiejś > idei, grupy ludzi, którzy nie będą mnie "nakręcali"??????? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 21:52 niebie... katolickim? jehowickim? żydowskim? muzułmańskim? Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 17:30 w dzisiejszych czasach dotyczy to kazdej religii. Zobacz na dzisiejsze chrzescijanstwo. Czy ono ma cos wspolnego z Nowym Testamentem? Juz bardziej przypomina kult olimpijski. Islam i Koran. Czy mozna byc ufny wierze ktorej dogmat mowi wprost: "zabijaj niewiernego, pojdziesz do nieba". Odpowiedz Link Zgłoś
benda1309 Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 18:40 Dobrze sobie poczytaj czasopisma Swiadkow Jehowy.Glownie naucz sie poprawnej wymowy.Otoz zadni Jehowici ale Swiadkowie Jehowy.Nawet ksieza z ambon cytuja urywki ze straznic wyrwane oczywiscie z kontekstow.Otoz dla tego ze sami z Bibli maja znikome wiadomosci.A historia katolicyzmu to historia krwi wojen przemocy morderstw gwaltow.Przykladna religia.Dobrze ze dzisiaj nie jest ciemnogrod.Ludzie to wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 21:51 rzeczywiście, tylko historia ateizmu - zwłaszcza tego zza wschodniej granicy - wolna jest od ofiar śmiertelnych :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baxa Re: publikacje jehowitów 29.06.09, 22:33 DURAKI!TO ŻE KTOŚ JEST UCZCIWY TO NIE ZALEŻY OD WIARY!!!! TO TRZEBA WYCHOWYWAĆ SIĘ W DOMU PEŁNYM ZASAD I "MORAŁÓW" U MNIE W DOMU BYŁA BIEDA JA DO 20 ROKU ŻYCIA NIE ZNAŁM SMAKU KOTLETA SCHABOWEGO,SZYNKI,PORZĄDNEJ KIEŁBASY.JESTEM TAK WYCHOWANA ,ZE SWOJEGO NIE POZWOLĘ RUSZYĆ I CUDZEGO NIE POZWOLĘ ROZGRABIAĆ. Z OSTATNIEJ FIRMY ZA UCZCIWĄ PRACĘ,/PRACOWAŁAM CZĘSTO PO 12 A BYWAŁO I PO 16 GODZIN Z SOB.I NIEDZIELAMI/ZA 800 ZŁ.I WSZYSCY MNIE PALCAMI WYTYKALI ,MIAŁM WSZYSTKO W RĘKU I NIE MOGŁAM ZACHACHMĘCIĆ BO TO NIE W MOIM CHARAKTERZE KOGOŚ OKRADAĆ.JAK SIĘ ROZCHOROWAŁAM TO DOSTAŁAM COŚ BARDZO CENNEGO,CZEGO SIĘ NIE SPODZIEWAŁAM,POZA TYM PODANO MI RĘKĘ JAK SIĘ ROZWODZIŁAM I NIE MIAŁAM GDZIE MIESZKAĆ.TERAZ KIEDY JUŻ NIE PRACUJE BO CIĘŻKO ZACHOROWAŁAM,TEŻ MAM POMOC BARDZO ZNACZNĄ.bEZ NIEJ NIE MIAŁABYM NA LEKI.ZASTANÓWCIE SIĘ KOMBINATORZY CZY WARTO KRAŚĆ I TRZĄŚĆ SIĘ JAK BARANI OGON CZY SPAĆ SPOKOJNIE ZA TYLE CO MAMY NA PAPIERZE.WIARA NIE MA TU ŻADNEGO ZNACZENIA.A!TEN JEHOWY TO LATAŁ DO KOŚCIOŁA I ZAWSZE NAM MÓWIŁ ILE PREZES DAŁ NA TACĘ.NO CZY TO JAEST UCZCIWE BYĆ TAKIM JEHOWYM,WŁAŚCIWIE TO KIM ON BYŁ???? Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: publikacje jehowitów 30.06.09, 07:50 Co Ty dzis paliles? Co brales? "A!TEN JEHOWY TO LATAŁ DO KOŚCIOŁA I ZAWSZE NAM MÓWIŁ ILE PREZES DAŁ NA TACĘ.NO CZY TO JAEST UCZCIWE BYĆ TAKIM JEHOWYM,WŁAŚCIWIE TO KIM ON BYŁ????" Usmialem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
awarcho Re: publikacje jehowitów 30.06.09, 07:55 Czytaj tę stronkę gościu, zapytaj wielebnego Andryszczaka ile wynosi kurs srebrnika... oraz gdzie jest jego przyjaciel satanista niejaki D?. Nienawiść do ŚJ nie jest miłością do Boga ani do Chrystusa. Wskaż Andy'emu zbrodnie Papiestwa aby zobaczył kontrast między głoszeniem \Chrystusa AMBICJAMI I PRAKTYKĄ WATYKAŃSKIEGO KONCERNU RELIGIJNO- FINANSOWEGO gnębiącego ludzkość! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadztezczlowiek Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:03 Uczciwi sa w roznych wyznaniach. Ale trzeba przyznac, ze tam gdzie sa swiadkowie Jehowy jest porzadek, sa zasady, jest wiecej dobroci. Kosciol katolicki powinien brac z nich przyklad, bo oni sa autentyczni. W przeciwienstwie do wielu ksiezy i katolikow. A jesli chodzi o dyskryminacje, to uwazam, ze swiadkowie Jehowy sa czesto dyskryminowani przy przyjmowaniu do pracy bo sa swiadkami Jehowy. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:06 dyskryminacja! gdybym zobaczyl to ogloszenie, to na dzien dobry poszedl bym do sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaciakacia Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:36 Wywiązała się tutaj dyskusja niemalże religijna. Owszem, wspomniane ogłoszenie jest dyskryminujące, ale... Pracowałam przez wiele lat, w kilku firmach, ze Świadkami Jehowy. Gdybym dziś mogła wybierać sobie współpracowników, też chętniej widziałabym właśnie ich. Nie kradli, nie oszukiwali, nie knuli, nie podkopywali - zajmowali się uczciwą, solidną pracą, byli uprzejmi i NIGDY nie spotkałam się z jakąkolwiek próbą agitacji przez nich (jestem ateistką) w firmie. Ani w stosunku do klientów, ani współpracowników. Jeśli zobowiązali się do wykonania danej pracy, załatwienia czegoś, to nie trzeba było po nich sprawdzać, czy zostało to wykonane - po prostu robota była solidnie zrobiona. Dlatego doskonale rozumiem kierownictwo tego sklepu. Z pozdrowieniami dla wszystkich miłych i uczciwych forumowiczów (bez względu na wyznanie czy też jego brak :) ). Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:39 Czy spotkalas uczciwych katolikow, muzulmanow, protestantow? Bo ja tak i nigdy nie krzyczeli oni glosno gdy zdarzylo im sie kogos nie oszukac. SJ sprowadzaja uczciwosc do cechy religijnej a ona tym nie jest. To tak jak gdyby chwalili sie higiena osobista. Bycie czystym i uczciwym to powinna byc rzecz oczywista. PS: Spotkalem brzydko pachnacych SJ :) Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 12:02 augustusgermanicus jesteś najbardziej kłamliwym człowiekiem na tym forum. Niby jesteś ŚJ a opluwasz swoją religię i jej wyznawców. Ludzi, którzy tak postępują staram się omijać szerokim łukiem. A co do uczciwości jako cechy religijnej: wlaśnie z religii ona się wywodzi. W sumie wszystkie nakazy i zakazy mają pochodzenie religijne, nie zabijaj dotyczyło tylko współwyznawców ale istniało w każdej religii co jednak nie przeszkadzało składać ofiar z ludzi. Etyka, uczciwość i moralność to pojęcia bardzo względne kształtowane przez otoczenia, społeczeństwo i religię właśnie. Niektórzy uważają, że monogamia jest uczciwa a inni, że poligamia. Zabraniamy zabijać a równocześnie szkolimy do zabijania np żołnierzy. ŚJ nie krzyczą o swojej uczciwości, oni po prostu postępują zgodnie z religijnymi nakazami. To ludzie z zewnątrz dostrzegają ich uczciwość i pracowitość. Ale są i tacy co śmierdzą a swój odór starają się przypisać innym Odpowiedz Link Zgłoś
aniklaus Re: Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:18 Masz niską samoocenę, czy czytałeś wyniki konkretnych badań? Może podasz ich źródło... Odpowiedz Link Zgłoś
arqsx Uczciwy jak świadek Jehowy 29.06.09, 10:32 Pracowałem kiedyś ze ŚJ - wyjątkowy leser to był. Inni musieli wykonywać jego część pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Zbojeckie prawo pracodawcy 29.06.09, 10:44 No i dobrze. Skoro Firma poszukuje pracownikow o okreslonych preferencjach to niech sobie ich zatrudnia. Zawsze moga sie zawiesc na pracowniku o takich preferencjach jakie sobie wybrali. Rownie dobrze mogli by napisac ze poszukuja kogos do 165cm wzrostu bo taki im pasuje to wizerunku firmy i co wtedy? PIP stwierdzi ze ludzie powyzej tego wzrostu sa dyskryminowani? Odpowiedz Link Zgłoś