grunwald11 08.07.09, 12:36 Decyzja podjeta bez zadnych naciskow i zbednych emocji. W ten sposow dojdziemy do logicznego zakonczenia konfliktu. Tak trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sharn1 Re: "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w spra 08.07.09, 12:46 grunwald11 napisał: > Decyzja podjeta bez zadnych naciskow i zbednych emocji. W ten sposow > dojdziemy do logicznego zakonczenia konfliktu. Tak trzymac. I bez "zbędnych" Palestyńczyków. Tak dojdziemy do eskalacji konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Izrael buduje jakieś osiedla w USA ? 08.07.09, 12:52 Albo czy USA budują w Izraelu jakieś osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynksi To żydowskie bzdury.Obama nie skompromituje się w 08.07.09, 13:09 taki sposób. Żydzi generalnie co i raz pokazują swoje wishfull thinking. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanczyk42 "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w sprawi... 08.07.09, 12:52 W Naszej historii, też ktoś komuś ofiarował Niderlandy. Czy USA nie zapatrzyły się na Onufrego Zagłobę? Bo jakie prawo mają Amerykanie, by decydować tym co należy do Arabów? Odpowiedz Link Zgłoś
rasta.man Wilk z lisem porozumiały się w sprawie zjedzenia 08.07.09, 13:00 zająca. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Nowy pakt Ribbentrop-Mołotow, z tym że dzieli się 08.07.09, 13:16 nie Europę Śodkowo-Wschodnią a Palestynę. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumiano sie 08.07.09, 13:16 w sprawie kalendarza dazacego do calkowitego wycofania sie z tego pozalowania godnego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 13:43 pozalowania godnego dla kogo????? i wycofania sie za co? Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 13:52 > pozalowania godnego dla kogo????? pozalowania godne w ogole. > i wycofania sie za co? Jesli chodzi o administracje na Zachodnim Brzegu, to wlasciwie za kontynuacje tego, co robi: duszenia lokalnego terroryzmu, oraz za wyrzucenie z wlasnych podrecznikow szkolnych ideologii nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 13:58 dla israela to za malo.... ideologia nienawisci w podrecznikach szkolnych nie zabija... co sie stalo po wycofaniu sie z gazy, to juz widzielismy... zeby israel wycofal sie z west bank potrzeba duzo wiecej. tymczasem abbas nic nie proponuje... i nawet jak zaproponuje, to najpierw to musi przejsc probe.... bo gadac to mozna duzo... jak dotychczas nic nie zrobili... a duszenie lokalnego terroryzmu, to nie robi abbas, tylko my.... on nam po prostu nie przeszkadza... a my dajemy mu mozliwosc twierzenia, ze to on.... w ramach tzw. wzmacniania jego pozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 14:06 "za malo" to nie dla Izraela, tylko dla izraelskiej prawicy. Nieprawda, ze Abbas nie dusi terroryzmu. Gdyby nie dusil, nie zgodzilibyscie sie na wprowadzenie palestynskiej policji w 4-5 miastach, a nastepnie na zdjecie kilkudziesieciu checkpointow i poszerzenie przepustowosci w innych. Uzasadnienie tych ustepstw bylo dokladnie takie: sukcesy Autonomii Palestynskiej w likwidowaniu lokalnego terroryzmu. Fatah wywdziecza wam nieoceniona przysluge, likwidujac komorki Hamasu. Niech powoli dochodzi do kontrolowanego zdejmowania checkpointow, rownolegle z zatrzymaniem terroru, aby w koncu moglo dojsc do negocjacji pokojowych, w ramach ktorych osadnicy albo wroca do Izraela, albo ... zgodza sie przyjac palestynski dowod osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 14:36 mylisz sie.... lewica w israelu dzisiaj jest wiecej niz slaba.... wybory pokazaly dokladnie, jaka kleske poniosla lewacka polityka israela w ostatnich latach... oprocz tego nie pisz mi "nieprawda", bo jednak ja blizej talerza i wiem wiecj, niz donosi prasa. ilu naszych zolnierzy tam dziala w jednostkach nieumundurowanych to ty nie wiesz, a ja mam pojecie przynajmniej... ty widzisz tylko to, co israel chce zeby swiat widzial. my widzimy wiecej. fatah przede wszystkim wywdziecza sobie nieoceniona przysluge likwidujac hamas w west bank, kpix... gdyby nie to, ze chce utrzymac wladze w west bank i wrocic do wladzy w gazie, nigdy w zyciu nie wspolpracowalby z israelem. twoje zdanie "Niech powoli dochodzi do kontrolowanego zdejmowania checkpointow, rownolegle z zatrzymaniem terroru" (podkreslenie moje), swiadczy o tym, ze mimo ze duzo wiesz, to zupelnie, ale to zupelnie nie rozumiesz sytuacji tutaj. po pierwsze jakim prawem mowisz "niech" ????? po drugie co znaczy rownolegle? nie ma rownolegle wiecej... kiedys bylo... bylo nawet tez jednostronne... w zamian bylo zwiekszenie terroru.... teraz ich kolej... i nie zapominaj o najwazniejszym: tak abbas jak i haniye nie uznaja i podobno, jak powiedzieli, nigdy nie uznaja israela jako panstwa zydowskiego. tak ze najpierw moze zazadaj od nich uznania mojego panstwa i prawa do istnienia, a potem moze, moze bedziesz mogl napisac "niech". Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 14:52 Po pierwsze oboz pronegocjacyjny nie sklada sie wylacznie z lewicy. Po drugie, od kiedy "slabosc" kogos w sondazach jest jakimkolwiek argumentem? Fatah - ich chec utrzymania wladzy na Zachodnim Brzegu jest jednym, a ich dosc rozsadne zachowanie w sprawie negocjacji - drugim. Jezeli Izrael nie pomoze im, kontynuujac zmniejszanie checkpointow tam, gdzie zmniejszono terror, nie tylko dojdzie do wladzy Hamas, ale i "moral standing" waszego kraju bedzie jeszcze bardziej krytykowana. Juz jest krytykowany za postepowanie osadnikow - i slusznie. > jakim prawem mowisz "niech" ????? Chocby takim prawem Dana, ze pozalowania godne postepowanie obozu p.t. "osadnictwo" maja miejsce wobec innego narodu i na ziemi nie nalezacej do was. Z tego powodu nie jest to wewnetrzna wasza sprawa. > bylo nawet tez jednostronne... Tu masz pelna racje. Wasze wycofanie z Pld Libanu i Gazy nalezy pochwalic i w pelni rozumiem frustracje zwiazana z eskalacja przemocy stamtad. Ale na Zachodnim Brzegu macie do czynienia z zupelnie innym partnerem, niz Hamas i Hezbollah. > tak abbas jak i haniye nie uznaja i podobno, jak powiedzieli, > nigdy nie uznaja israela jako panstwa zydowskiego. Bo boja sie, ze w sytuacji 20% mniejszosci arabskiej w Izraelu taka formula moze skasowac ich prawa. Formul moze byc wiele. Np. "panstwo o zydowskim profilu", a nie scisle "panstwo zydowskie". Natomiast prawo do istnienia panstwa izraelskiego Fatah powtarza juz od dawna. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 15:35 oj kpix, kpix...... nie o sondazach mowie, tylko o wyborach... caly oboz lewicy israelskiej, wlacznie z labor i meretz poniesli straszna kleske... meretz wogole nie moze sie pozbierac, a labor nie duzo lepiej... ciesze sie, ze masz takie zaufanie do fatah.... israel go nie ma... juz ci napisalam wyzej, tylko nie chcesz przyjac tego do wiadomsci: fatah robi wszystko, ale to wszystko, zeby odzyskac wladze w gazie... to ich "rozsadne" zachowanie to zachwanie for the time being.... jesli jutro dojda do wladzy w gazie tez, to wspomnisz moje slowa, bo wtedy zobaczysz ten ich rozsadek.... zrozum, ze ja tu mieszkam od ponad 30 lat i ja juz wszystko widzialam... i to na zywo i pod oknami, jak to sie mowi... to wg ciebie i reszty swiata te ziemie nie naleza do nas... zostaly zdobyte przez israel w wojnie nam narzuconej... bedziesz mial prawo mowic w ten sposob, jesli oddasz slask, gdansk i jeszcze troche... to sa tereny zdobyte i pod israelska administracja tak dlugo, jak dlugo nie dojdzie do jakiegos porozumienia. i tak dlugo israel ma prawo tam budowac.... dlaczego ani ty, ani nikt nie protestuje przeciwko sadzeniu tam lasow przez israel przez te 40 lat? o budowaniu drog, doprowadzeniu wody i elektrycznosci? dlaczego nikt nie protestuje i ty tez nie, przeciwko stworzeniu tam swietnej infrastruktury, nie gorszej niz w granicach israela sprzed 67 roku.. i jakie by nie bylo koncowe porozumienie, to to wszystko przejdzie do nich... tutaj juz nie ma protestow? tylko domow nie mamy prawa budowac? ale zalesiac i nawadniac to juz mozemy???? hipokryzja nie??? znow sie mylisz, a raczej dokladniej ludzisz sie... na zachodnim brzegu i w gazie partner dokladnie takie sam... sukienka inna troche, ale ta sama modelka.... slucham??????? "... boja sie, ze w sytuacji 20% mniejszosci arabskiej w Izraelu taka formula moze skasowac ich prawa." tymczasem od 61 lat maja prawie takie same prawa jak kazdy inny israelczyk... brednie piszesz, kpic, pardon, ale po prostu brednie.. ja nie moge wjechac do ramalli, ale z ramalli wjezdzaja do nas... wdowa po terroryscie, ktory zamordowal 8 osob i ranil 15 dostaje rente wdowia od israela.... boja sie o swoje prawa???? israelczyk ma dzisiaj jakiekolwiek, najmniejsze prawo w tej czesci west bank, ktora jest pod kontrola fatahu??? przeciez zywa stamtad nie wyjde... i znow wymagasz od israela.... formula ma byc inna? a dlaczego? bo sie arabom nie podoba? bo sie lewicy swiatowej nie podoba? dlaczego my mamy zmieniac nasza deklaracja niepodleglosci, kpix??? rzeczywiscie? masz link do tego, ze fatah uznaje nasze prawo do istnienia? bo ja mam inne: Abbas won't recognize Israel as a Jewish state www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3707501,00.html malo tego..... hamas oswiadczyl oficjalnie, ze nie uznaje prezydentury abbasa... ty mozesz sobie pozwolic na zycie w zludzeniach, kpix.... ty nie masz prawa, najmniejszego, nikt nie ma prawa najmniejszego, dyktowac israelowi co ma robic... to nie wasze zycie, nie wasza przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 16:00 ja nie mam "takiego" zaufania do fatah, tylko rozsadnym jest kontrolowane budowanie zaufania przez obie strony krok po kroku. Ja nie przecze, ze chca odzyskac wladze w Gazie, tylko twierdze ze ich chec odzyskania wladzy to jedno, a rozsadne zachowanie w negocjacjach z Izraelem to drugie. > to wg ciebie i reszty swiata te ziemie nie naleza do nas. Nie naleza i nie sa czescia Waszego panstwa, o czym na pewno wiesz. Poniewaz kraje arabskie napadly, macie prawo ziemie okupowac czasowo. Ale nie mozecie ich kolonizowac wlasna populacja. > bedziesz mial prawo mowic w ten sposob, jesli oddasz slask, gdansk i jeszcze > troche... Jednak nie jest tak. W wojnie z Polska Niemcy byly niesprowokowanym i bezwzglednym najezdzca. W przypadku konfliktu z Arabami, ich wina jest znacznie mniejsza, gdyz w 1948 roku wobec Was nie mieli zadnych zobowiazan. Dodatkowo, granice z Niemcami zostaly podsteplowane traktatem. W waszym przypadku - odpowiednikiem traktatu jest rezolucja RB ONZ 242, ktora nakazuje obu stronom wycofanie sie wzamian za pokoj. > to sa tereny zdobyte i pod israelska administracja tak dlugo, jak dlugo nie > dojdzie do jakiegos porozumienia. Tak. Ale nikomu nie wolno torpedowac drogi doscia do niego. Zwolennicy osadnictwa dokladnie to robia. > dlaczego ani ty, ani nikt nie protestuje przeciwko sadzeniu tam lasow przez > israel przez te 40 lat? o budowaniu drog, doprowadzeniu wody i elektrycznosci? Bo wszelka infrastruktura dochodzaca do osadnikow nieporownanie przebija te dochodzaca do Palestynczykow. > i jakie by nie bylo koncowe porozumienie, to to wszystko przejdzie do nich... Raczej nie wszystko, bo infrastruktura osadnikow z Gazy zostala przez tych osadnikow w wiekszosci zniszczona. Oczywiscie szklarnie zniszczyli chuligani palestynscy, ale to jedynie szklarnie. > tymczasem od 61 lat maja prawie takie same prawa jak kazdy inny israelczyk... Na papierze. W realu sa zazwyczaj niedoinwestowani. > ja nie moge wjechac do ramalli, ale z ramalli wjezdzaja do nas... Jak dostana karte zezwalajaca na przekroczenie checkpointu na barierze. > israelczyk ma dzisiaj jakiekolwiek, najmniejsze prawo w tej czesci west bank Jest tam gosciem. Tymczasem izraelscy Arabowie sa wlascicielami na swojej ziemi. > i znow wymagasz od israela.... Nie. Ja wymagam od jastrzebi z kazdej strony, zeby dostrzegly problem. >rzeczywiscie? masz link do tego, ze fatah uznaje nasze prawo do istnienia? Dobrze ze to wkleilas. Autonomia nie chce uznac Izraela jako kraju scisle-zydowskiego, bo mniejszosc arabska jest liczna. Natomiast uznaje istnienie "panstwa Izrael" bez wyszczegolnienia, ze jest ono scisle-zydowskie. Nalezy szukac formuly kompromisowej, i dla mnie dobra jest wlasnie "panstwo o profilu zydowskim". > malo tego..... hamas oswiadczyl oficjalnie, ze nie uznaje prezydentury abbasa... Hamas to Hamas. Z nim sie nie rozmawia. > to nie wasze zycie, nie wasza przyszlosc... Ale zycie Palestynczykow na Zachodnim Brzegu to z kolei nie twoje zycie Dana. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jesli chodzi o mnie, wolalbym zeby porozumian 08.07.09, 19:20 wiesz.... z takim lortea to ja nawet nie gadam, bo po prostu nie ma z kim... ale ciebie znam nie od dzisiaj i czasem to mi rece po prostu opadaja.... mamy prawo okupowac czasowo mowisz... nu, czasowo to bardzo wzgledne pojecie.... a tym czasowym okresie to wg ciebie co powinnismy byli zrobic? zalesic, nawodnic, zbudowac drogi i infrastrukture w nagrode za to, ze na nas napadli, nie? a kto wg ciebie mial to budowac, zalesiac, nawadniac i utrzymywac przez te 40 lat? swiety mikolaj? aaaaa, my???? tylko ze byloby wg ciebie napewno duzo lepiej, zebysmy mieszkali w tel avivie i dojezdzali do pracy na zachodni brzeg, zeby ladnie wszystko utrzymac dla arabow tymczasowo, az w koncu uznaja nas, zaprzestana terroru i zgodza sie laskawie zyc z nami w pokoju? niezle to wymyslone... niemcy byli niesprowokowani mowisz.... zgadza sie... mysmy w 48 sprowokowali arabow? chyba nawet atrament podpisow na deklaracji niepodleglosci nie wysechl, jak juz na nas napadli po raz pierwszy.... to gdzie mielismy czas, zeby ich sprowokowac? ich wina jest mniejsza????? a dlaczego? granice israela zostaly podstemplowane rezolucja onz, kpix.... miedzynarodowa decyzja... co ty mi tu wpychasz rezolucje 242 z 1967 roku? mowisz ze mieli w stosunku do nas zadnych zobowiazan w 48, kiedy rozpoczeli pierwsza wojne... a nawet jak omijasz to, co bylo w 48, to w 67 mysmy wywolali wojne? mysmy sprowokowali arabow do tej wojny? granice byly uznane w 67, prawda? zobowiazanie bylo, prawda? jasne, ze nakazuje, no i co z tego? chcieli pokoj? byli gotowi podpisac? pierwszy uklad pokojowy israel zawarl z egiptem dopiero w 1979 roku, i do dzisiaj, oprocz egiptu i jordanii nikt nie uznaje israela z panstw arabskich.... pokojowo? ty to mowisz do israelczyka? osadnicy zrobia dokladnie to, co zadecyduje israelski rzad. z gazy musieli sie wyniesc po 40 latach, co bylo tragedia ich zycia, ale mimo to musieli. nauke z tego wyciagnelismy, kpix... drugiej gazy w west bank nie bedzie.... i ty mi nie mow, kto torpeduje dojscie do porozumienia, bo nie wiesz dokladnie, ile zamachow miesiecznie nasze sily bezpieczenstwa udaremniaja do dnia dzisiejszego... nieprawda, ze infrastruktura w gazie zostala zniszczona przez osadnikow... zostaly zniszczone tylko i wylacznie domy mieszkalne i nie przez osadnikow, ale przez israelskie wladze, jako ze tzw. rzad autonomii palestynskiej zazadal tego... w poczatkowych rozmowach bylo powiedziane, ze domy pozostana i autonomia je zuzyje na ich osiedla, ale w koncowych rozmowach zazadali zniszczenia... pozostaly synagogi, bo tych zaden zyd nie zniszczy, pozostaly cieplarnie i inne urzadzenia, pozostala fabryczka odsalania wody, drogi... wszystko oprocz domow. rozkradli, zburzyli i spalili wszystko w ciagu chyba 3 dni po opuszczeniu gazy... ja widzialam to wszystko, kpix, tak ze nie opowiadaj historii, ze to osadnicy zniszczyli... wierzyli do ostatniego momentu, ze pozostana, nawet zolnierze pakowali im ich mienie, bo wszystko bylo intakt i wszystko bylo uzywane, obrabiane do ostatniej chwili... jakies zdjecia masz, ze to osadnicy zniszczyli? bo ja mam zdjecia, jak ich zolnierze sila z domow wyciagali... znow nie wiesz, co piszesz.... bylam w arielu pare tygodni temu... przejezdzalam przez te zdobyte tereny... szosy swietne wszedzie... wioski arabskie po bokach szos czyste, zadbane, zazielenione... nic inaczej, niz w okolicach arielu i w samym miescie... nawet checkpointow nie bylo po drodze, tylko jeden jedyny przy wjezdzie do arielu, az sie dziwilam sama, bo przejezdzalam przez bardzo niebezpieczne skrzyzowanie, na ktorym bylo mase zamachow i widzialam, jak latwo wystrzelic w israelski samochod z pobliskiego domu arabskiego i jak latwo zostac zabitym, jesli akurat musiales zatrzymac sie na czerwonym swietle... juz ci pisalam.... ja tu zyje, ja to wszystko widze na wlasne oczy, nie potrzebuje jednostronnych i czesciowych sprawozdan z prasy.... slucham???? israelczyk tymczasem jest tam takim samym obywatelem, jak arab, a nie gosciem... dobrze sie tam napracowal i wlozyl miliony w ta ziemie, zeby gosciem nie byc... zaraz mi przychodzi do glowy to gadanie, ze po prawie 1000 latach w polsce zyd polski byl tam zawsze gosciem przygarnietym i goszczonym... arab israelski jest wlascicielem na tych zdobytych terenach????? nuuuuuuuu.... arab israelski jest mieszkancem israela... ma obywatelstwo.... arabowie mieszkajacy w west bank w wiekszosci obywatelstwa israelskiego nie posiadaja... i jak juz tak chcesz byc dokladnym, to wlascicielem tych ziem jest jordania, nie jakas autonomia palestynska.... jak juz sie tak chcesz trzymac rezolucji onz'u.... west bank byla zdobyta przez israel od jordanii, a nie od autonomii.... czy sie myle????? w realu maja takie same prawa jak kazdy israelczyk, oprocz powolania do wojska... sa niedoinwestowani mowisz? mozliwe.... zapytaj sie ich, czy wola to niedoinwestowanie, czy moze swietna doinwestowanie w gazie.... mamy duzo kibucow niedoinwestowanych, wiedziales o tym? autonomia ma problem. w deklaracji niepodleglosci jest wyraznie napisane "panstwo zydowskie".... punkt 3 chyba w rezolucji onz 181 o podziale palestyny mowi wyraznie: "Independent Arab and Jewish States".... jest panstwo zydowskie i panstwo arabskie.... o palestynskim mowy nie ma.... twoje "nalezy" i "dla mnie jest dobre" jest troche takie zarozumiale.... nie dla ciebie ma byc dobre, tylko dla israela i jego mieszkancow. ja ci nie pisze, co dla mnie jest dobre i co nalezy zrobic w polsce, nie? owszem, zycie "palestynczykow" na zachodnim brzegu to rowniez i moje zycie... jesli powstanie tam hamastan lub fatahland, to moje zycie jest zagrozone... twoje nie. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_benhauer to jeszcze z Palestyną 08.07.09, 13:28 niech się dogadają. jasiu, dogadaj sie z krzysiem, to maciusiowi łopatki zakosicie Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Palestyna nie chce sie dogadac 08.07.09, 14:01 dawno bylby spokoj ale tym faszystom chodzi tylko o zniszczenie Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
va-sq Re: Palestyna nie chce sie dogadac 08.07.09, 14:20 calcinus napisał: > dawno bylby spokoj ale tym faszystom chodzi tylko o zniszczenie Izraela. Tak gdy wytępi się wszystkich Palestyńczyków to będzie spokój metodami jakie zastosowano ostatnio w Strefie Gazy, niedługo pewnie będzie okazja do zabicia okolo 1500 cywilów w obronie własnej. I kto jest tutaj faszystą, zbrodniarzem i terrorysą. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w sprawi.. 08.07.09, 13:29 A mnie sie przypomnialo (nie wiedziec czemu) jak to hitlerowcy chcieli wybudowac jakas ekskluzywna dzielnice willowa w Warszawie w miejscu... po wyburzonym getcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix ciekawe, czy tacy ludzie jak lortea 08.07.09, 13:49 wygeneruja z siebie kiedykolwiek pojedynczy post krytyczny wobec Arabow w tym konflikcie. W opinii takich osob, wyrzucenie Zydow przez Arabow nie istnialo, terroryzm palestynski jest w pelni usprawiedliwiony, a grupy terrorystyczne zrownane sa do AK. Hamas i Hezbollah maja pelne prawo strzelac rakietami pomimo wycofania sie Izraela z Gazy i Pld Libanu, dzihadyzm nawolujacy do anihilacji Zydow nie istnieje. Nie istnialy rowniez zadne negocjacje pokojowe, a jesli juz, to wina za ich fiasko obarczony jest zawsze i wylacznie Izrael. Ludzie tego pokroju nie prowadza do rozwiazania problemu. Sa czescia problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Przeciez to nazista 08.07.09, 14:02 poprze bezwarunkowo kazdego kto chce zniszczenia Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Potęp rzeź Gazy przez izraelskich terrorystów, 08.07.09, 14:08 a ja natychmiast potępię hamasowkie zamachy samobójcze w autobusach i kawiarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: 08.07.09, 14:22 Takie osoby, jak Lortea uwazaja, ze nawet pojedyncze slowo krytyczne wobec strony arabskiej moga wypowiedziec nie z wlasnej woli, ale w nastepstwie negocjacji z kims-tam na forum. To nie sa zadne negocjacje. Jesli chodzi o mnie, mozesz sobie zreszta dowolnie - kazdy z ludzi oceni twoja postawe samodzielnie. Potepiam kilka przypadkow atakowania karetek pogotowia przez IDF, tak samo jak przypadki atakowania karetek pogotowia przez Hamas. Potepiam atakowanie szpitali, ale nie wowczas, gdy w tych szpitalach ukrywa sie sztab Hamasu. Jednoczesnie potepiam wywolanie wojny przez Hamas i uwazam ze Izrael mial oczywiste prawo sie bronic. Potepiam tez strategie Hamasu odrzucania kapitulacji, gdy jeszcze nie doszlo do ofensywy ladowej, i strategie zapraszania armii przeciwnika do gesto zaludnionych centr miejskich, wyrazona w publicznych oswiadczeniach. Glupiemu Saakaszwilemu wystarczaly 2 dni wojny, by zrozumiec, ze jak nadchodza tanki rosyjskie, to trzeba kapitulowac, by powstrzymac rozlew krwi wlasnego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
va-sq Re: 08.07.09, 14:30 kpix napisał: > Takie osoby, jak Lortea uwazaja, ze nawet pojedyncze slowo > krytyczne wobec strony arabskiej moga wypowiedziec nie z > wlasnej woli, ale w nastepstwie negocjacji z kims-tam na > forum. To nie sa zadne negocjacje. Jesli chodzi o mnie, > mozesz sobie zreszta dowolnie - kazdy z ludzi oceni twoja > postawe samodzielnie. > > Potepiam kilka przypadkow atakowania karetek pogotowia przez > IDF, tak samo jak przypadki atakowania karetek pogotowia > przez Hamas. Potepiam atakowanie szpitali, ale nie wowczas, > gdy w tych szpitalach ukrywa sie sztab Hamasu. > > Jednoczesnie potepiam wywolanie wojny przez Hamas i uwazam > ze Izrael mial oczywiste prawo sie bronic. Potepiam tez > strategie Hamasu odrzucania kapitulacji, gdy jeszcze nie > doszlo do ofensywy ladowej, i strategie zapraszania armii > przeciwnika do gesto zaludnionych centr miejskich, wyrazona > w publicznych oswiadczeniach. Glupiemu Saakaszwilemu wystarczaly > 2 dni wojny, by zrozumiec, ze jak nadchodza tanki rosyjskie, > to trzeba kapitulowac, by powstrzymac rozlew krwi wlasnego > narodu. No coz a ja, z dwojga złego, popieram w takim wypadku Hamas, no cóż stosuja te same metody co Izrael na terror odpowiada terrorem, w dodatku jest stroną słabszą. Nawiasem mówiąc do Żydów nic nie mam. Po prostu nie popieram zbrodniczej polityki Izraela. Zęy mi nikt nie zarzucił że jestem faszystą, no chyba że ktyterium jest poparcie takiej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: 08.07.09, 14:38 > No coz a ja, z dwojga złego, popieram w takim wypadku Hamas, Nawet po wycofaniu sie Izraela z Gazy w 2005 roku? Chyba nie zdales sobie jeszcze sprawy z tego, ze to Hamas wywolal wojne. I bylo to nie tylko cyniczne z tego powodu, ze nie licza sie z krwia wlasnego narodu, ale dodatkowo z tego, ze 1-2 miesiace wczesniej negocjacje Autonomii Palestynskiej z Izraelem doprowadzily do propozycji niemal calkowitego wycofania sie tego drugiego z Zachodniego Brzegu. Torpedowac szanse na pokoj i powstanie wlasnego panstwa w takiej chwili - to jest szczyt oszolomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
va-sq Re: 08.07.09, 15:00 kpix napisał: > > No coz a ja, z dwojga złego, popieram w takim wypadku Hamas, > Nawet po wycofaniu sie Izraela z Gazy w 2005 roku? > > Chyba nie zdales sobie jeszcze sprawy z tego, ze to Hamas > wywolal wojne. I bylo to nie tylko cyniczne z tego powodu, > ze nie licza sie z krwia wlasnego narodu, ale dodatkowo z > tego, ze 1-2 miesiace wczesniej negocjacje Autonomii > Palestynskiej z Izraelem doprowadzily do propozycji niemal > calkowitego wycofania sie tego drugiego z Zachodniego Brzegu. > Torpedowac szanse na pokoj i powstanie wlasnego panstwa > w takiej chwili - to jest szczyt oszolomstwa. Nie wycofał się z Zachodniego Brzegu tylko jak powiedziałeś niemal całkowicie się wycofał, jedno słowo a robi różnicę. Trzeba pamiętać skąd sie Izrael wycofał. Z tego co się orientuje kontroluje wszytkie źródła wody na Zachodnim Brzegu, podlewając wodą gaje pomarańczowe w Izraelu, poza tym nie wycofał się z Jerozolimy Wschodniej oraz najlepszych ziem Zachodniego Brzegu zostawiając Paletyńczykom pustynię. Nie proponuje sie rozwiązania problemu uchodzców palestyńskich z terytorium dzisiejszego Izraela, pozostawiając ten problem nie wiadomo komu. Jak widać hamas walczy o przetrwanie swojego narodu wszystkimi dostępnymi środkami, przeciwko bardzo silnemu przeciwnikowi, gdyby nie walczył do juz dawno by problemu palstyńskiego nie było część by wybito, a część zginęłaby na pustyni bez wody z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: 08.07.09, 15:14 > Nie wycofał się z Zachodniego Brzegu tylko jak powiedziałeś > niemal całkowicie się wycofał, jedno słowo a robi różnicę. Nie powiedzialem. Powiedzialem, ze wycofal sie z Gazy i wojna dotyczy Gazy. Nie ma czegos takiego, ze Izrael ma sie wycofac ze wszystkiego bezwarunkowo: to sa terytoria zajete w wyniku napasci panstw arabskich w 1967 r. i w/g rezolucji RB ONZ 242 z 1967 roku, wycofanie ma isc rownolegle z uznaniem Izraela i gwarancjami pokoju. > Z tego co się orientuje kontroluje wszytkie > źródła wody na Zachodnim Brzegu Kwestia kontroli wody zostala wspolnie wynegocjowana i zaakceptowana przez obie strony w Oslo i zatwierdzona przez Knesset. Moge Ci pokazac ustawe. Izrael wypelnia ja w 100%. Jesli by jej nie wypelnial, Palestynczycy maja prawo do zlozenia pozwu w izraelskim sadzie, ktory zreszta czesto ich broni. Nigdy nie slyszalem o takim pozwie. > zostawiając Paletyńczykom pustynię. yyy? Na Zachodnim Brzegu pustynia jest przy granicy z Jordania. Wlasnie tam niemal nie ma palestynskiego osadnictwa. > Nie proponuje sie rozwiązania problemu uchodzców > palestyńskich z terytorium dzisiejszego Izraela W tym samym momencie nikt nie proponuje rozwiazania problemu uchodzcow zydowskich z krajow arabskich. Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem byloby zaplacenie obu stronom odszkodowan. > Jak widać hamas walczy o przetrwanie > swojego narodu wszystkimi dostępnymi środkami Mylisz sie. Hamas jest dzihadystowska organizacja, ktora poprzez swoja idiotyczna ideologie, przynosi tylko zniszczenie swojemu narodowi. Przeczytaj jeszcze raz, co pisalem: wywolali wojne nawet wowczas, gdy Izrael proponowal calkowite wycofanie z Zachodniego Brzegu i oddanie Wschodniej Jerozolimy. 20 lat dzialalnosci Hamasu to 20 lat torpedowania negocjacji pokojowych. Hamas ma to otwarcie napisane w swoim statusie: zadnych negocjacji, zadnego uznania sasiada. Dziwi mnie, ze ktos jeszcze moze dawac lyka arabskiej propagandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: 08.07.09, 15:38 tu sie z toba zgadzam w 100% kpix..... jesli tzw. palestynczycy chca odszkodowan, to israel powinien zaplacic pod warunkiem, ze jednoczesnie panstwa arabskie wyplaca odszkodowania zydom.... Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: 09.07.09, 05:21 A tus mi ;) Za co ze ich mossad wykurzyl ??? ,... ================================================================== tu sie z toba zgadzam w 100% kpix..... jesli tzw. palestynczycy chca odszkodowan, to israel powinien zaplacic pod warunkiem, ze jednoczesnie panstwa arabskie wyplaca odszkodowania zydom.... THE JEWS OF IRAQ ============= by Naeim Giladi I write this article for the same reason I wrote my book: to tell the American people, and especially American Jews, that Jews from Islamic lands did not emigrate willingly to Israel; that, to force them to leave, Jews killed Jews; and that, to buy time to confiscate ever more Arab lands, Jews on numerous occasions rejected genuine peace initiatives from their Arab neighbors. I write about what the first prime minister of Israel called "cruel Zionism." I write about it because I was part of it ,... www.inminds.co.uk/jews-of-iraq.html Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: 09.07.09, 05:56 Czy moze tym z Egiptu ??? Tak bylo wszedzie , ciucius , od polnocnej Afryki i Bliskim Wschodzie po Kielce ,... ================================================================== Za co ze ich mossad wykurzyl ??? ,... The Lavon Affair ============== ,... But the real victims were the great mass of Egyptian Jewry. Episodes like the Lavon Affair tended to identify them, in the mind of ordinary Egyptians, with the Zionist movement. When, in 1956, Israeli invaded and occupied Sinai, feeling ran high against them. The government, playing into the Zionist hands, began ordering Jews to leave the country. Belatedly, reluctantly, 21,000 left in the following year; more were expelled later, and others, their livelihood gone, had nothing to stay for. But precious few went to Israel ,... www.serendipity.li/zionism/lavon_affair.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 a ty splitowski co ganiasz za mna? 09.07.09, 17:46 nie ma mnie na aqua, to chcesz tutaj rozwalac forum teraz? zyc bez zyda nie mozesz? nu, tam cie mialam dosyc, to i tutaj to moj pierwszy i ostatni post do ciebie..... maniak jestes..... idz sie leczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: a ty splitowski co ganiasz za mna? 09.07.09, 23:41 Prawda uwiera I know , see ya around , ciucius - Przypomniec jak was wasi zachecono do emigracji z Maroka , Syrii czy kilku innych grajdolkow diaspory ??? ,... ================================================================== nu, tam cie mialam dosyc, to i tutaj to moj pierwszy i ostatni post do ciebie..... maniak jestes..... idz sie leczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: a ty splitowski co ganiasz za mna? 10.07.09, 15:59 Aha , mam alergie do zio-zadymy - See ya ;) ,... =================================================================== maniak jestes..... idz sie leczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Powtarzam. Potęp mordowanie cywilów palestyńskich 08.07.09, 16:37 a ja potępię mordowanie cywilów izraelskich. W poprzedim poście takiego potępienie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Oczekujesz od wszystkich innych,tylko nie od siebe 08.07.09, 16:51 Potepiam te przypadki, ktore byly intencjonalnym zabijaniem, a nie wszystkie przypadki. Tymczasem ty wielokrotnie klamliwie propagowales, jakoby wszystkich 1400 ofiar to byli cywile i, co wiecej, jakoby wszystkich tych cywili zabito intencjonalnie. Szerzenie takich klamstw ja potepiam. Ceterum censeo Hamas napadl na Izrael i przez 20 dni odmawial kapitulacji. Jesli sila militarna odpowiedzialna za populacje przegrywa wlasna napasc i zamiast kapitulowac, tylko zaprasza armie przeciwnika do wchodzenia we wlasne miasta, to ponosi duza czesc odpowiedzialnosci rowniez za ofiary. Armia przeciwnika, chcac doprowadzic armie Hamasu do kapitulacji, musi w te miasta wejsc, musi strzelac i beda ginac cywile. To jest oczywiste i stare jak historia swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Potępiasz mnie za coś co sam konsekwentnie 08.07.09, 16:55 stosujesz. Oczekujesz ode mnie potepienia terroryzmu hamasowkiego, ale terrryzm IDF, szeroko opisany przez ONZ, AI, Czerwony Krzyż i Półksięzyc jest już dla ciebie OK. Powtarzam, potęp izraelski terroryzm wobec Palestyńczyków, a ja potępię hamasowki terroryzm wobec cywilów izraelskich. Dopóki tego nie zrobisz, przykro mi, niczym sie nie różnisz ode mnie, poza nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Potępiasz mnie za coś co sam konsekwentnie 08.07.09, 17:22 > terrryzm IDF, (..) jest już dla ciebie OK. Bzdura. Po prostu ty zakladasz, ze kazde dzialanie IDF jest terroryzmem i oczekujesz ode mnie potepienia wszystkiego. A ja uwazam, ze jest to falsz. IDF jest armia jak kazda inna i broniac swojego kraju przed napascia, ma prawo strzelac. Dopiero tam, gdzie zolnierze IDFu dokonuja zbrodni, nalezy sie potepienie. I to potepiam. Tymczasem Hamas w swoim zalozeniu uwaza ze izraelscy cywile sa godni zabicia, i bez roznicy: w czasie pokoju czy wojny. To jest roznica miedzy Hamasem a IDF. > szeroko opisany przez ONZ, AI, Czerwony Krzyż i Półksięzyc Tylko pytanie za sto punktow: dlaczego w opisach tych organizacji brak terroryzmu organizacji palestynskich, badz pojawia sie on na ostatnich miejscach rezolucji/raportow, a prawie nigdy nie stanowi odrebnego tematu prac? > niczym sie nie różnisz ode mnie Sadze ze brak pojedynczego postu podpisanego przez Lortea, w ktorym skrytykowalbys sam z siebie dowolna zbrodnie palestynska czy wine arabska, pokazuje kazdemu czlowiekowi, czy faktycznie Lortea niczym sie nie rozni od kpixa. To, ze Lortea przez tysiace wpisow wkleja link do kilku chuliganow-osadnikow bijacych Palestynczykow, a nigdy nie ma linku np. do muftich nawolujacych do anihilacji calej populacji Izraela, powinno tez myslacym ludziom cos powiedziec, czy ktos tu czasem nie ma fiksacji. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Zastanawiam się nad tym zdaniem. 08.07.09, 17:26 kpix napisał: Dopiero tam, gdzie zolnierze IDFu dokonuja > zbrodni, nalezy sie potepienie. I to potepiam. Jest bardzo dalekie od potępienia terrorystów z IDF, ale zawsze to jakiś krok naprzód. Zatem odpowiadam. Tam gdzie hamasowcy mordują izraelskich cywilów, potępiam takie zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Zastanawiam się nad tym zdaniem. 08.07.09, 17:41 > Tam gdzie hamasowcy mordują izraelskich cywilów, potępiam > takie zachowanie. Tylko ze Hamas w swojej ideologii i wypowiedziach przywodcow nie czyni zadnej roznicy miedzy cywilami a zolnierzami, jak rowniez zrownuje czas wojny i pokoju. Malo tego, Hamas jest winien (a conajmniej wspolwinien) smierci populacji wlasnego narodu w Gazie z powodu tego, ze eskaluje konflikt. Do takiego stopnia wlasna ludnosc traktuja jak pionki, ze odmawiali propozycji otwarcia granicy z Egiptem - bo uzalezniali ja od otwarcia granicy z Izraelem. Zostali zlapani na wykradaniu zywnosci z magazynow UNRWA. Wg palestynskiej agencji Maan, w czasie blokady dochodzilo nawet do podcinania kabli z pradem w dzielnicach Gaza City, zeby blokada wygladala gorzej. Jezeli sie doda do tego, ze eskalowali konflikt w tym momencie, gdy na Zachodnim Brzegu negocjatorzy palestynscy otrzymali propozycje praktycznie Zielonej Linii, to swiadczy to o ogromie slepoty badz cynizmu. To nie jest sposob na uzyskanie niepodleglosci, Lortea. To jest sposob na przyniesienie wszystkim zniszczenia w imie fanatycznej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw.studnicki Bla, bla, bla. Wredne "polnische banditen". 08.07.09, 17:54 kpix napisał: > Malo tego, Hamas jest winien (a > conajmniej wspolwinien) smierci populacji wlasnego narodu w Gazie > z powodu tego, ze eskaluje konflikt. Tak, tak panie doktorze. Hamas winien wszystkiemu, włącznie z wycinką lasów deszczowych i nadprodukcją parasoli w Paragwaju. Hamas nie jest organizacją ludzi idealnych, honorowych i czytających codziennie konwencje haskie. Czemu? Bo naprzeciw siebie ma wroga, który konwencji haskich też nigdy nie stosował, nigdy nie oszczędzał cywilów i nie szanował praw wojny. Hamas to dziecko izraelskiego terroryzmu i nic więcej. Najpierw było totalne okradzenie Palestyńczyków z ziemii, zamknięcie ich w obozach, odmawianie im wszelkich praw ludzkich, a dopiero potem Fatah, Hamas i zamachy samobójcze. Znaj kolejność rzeczy, a zrozumiesz sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Bla, bla, bla. Wredne "polnische banditen". 08.07.09, 18:15 Bajdurzysz jak zwykle panie kolego. Hamas jest dzieckiem Bractwa Muzulmanskiego i jego ideologii, a najmniej Izraela. Wrog, naprzeciw ktorego ma Hamas, proponowal juz kilkukrotnie wycofanie sie i uznanie. Hamas jest do tego stopnia zafiksowany na odmowie negocjacji, ze storpedowal nawet arabska propozycje pokojowa z 2002 roku, dokonujac w czasie szczytu Ligi Arabskiej zamachu w Nahariji. Dostawszy za darmo Gaze, zamiast zaproponowac rozmowy, zaczal stamtad strzelac rakietami. Takie sa fakty o Hamasie, kolego lortea. Palestynczycy nie byli okradani z ziemi przez 20 lat okupacji od 1967 roku. OWP zamiast uznac istnienie sasiada i negocjowac z nim, do czego nawoluje RB ONZ 242, eskalowalo terroryzm. Gdy OWP zasiadlo do stolu w Oslo, z kolei Hamas torpedowal negocjacje zamachami. Bajdurzysz rowniez, jakoby mialo miejsce "odmawianie wszelkich praw ludzkich". Maja autonomie, maja wybory, wladze, uzbrojona policje, wlasne szkolnictwo gdzie ucza czego chca, telewizje, siec komorkowa, budzet, a nawet wiezienia. Maja rowniez gazety i TV, ktora nikt inny, jak oni sami sobie cenzoruja. Osadnictwu nalezy sie potepienie, ale pisac ze "odmawia sie wszystkich praw ludzkich" jest klamstwem. A w Gazie juz w szczegolnosci za gwalcenie praw ludzkich Hamas jest glownym odpowiedzialnym. Fanatykom bardzo zalezy na wykolejeniu szansy na pokoj. A ty bierzesz tychze fanatykow za "bojownikow o niepodleglosc". Guzik. Bojownik o niepodleglosc zasiada do stolu, gdy mozna te niepodleglosc wynegocjowac, a nie wywraca stol. Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw.studnicki Terroryzm palestyński to dziecko terroru izraelski 08.07.09, 18:28 ego, zwiazanych z nim krzywd, zabójstw, rzezi i upokorzeń. Bractwo Muzułmańskie miało tu tyle do powiedzenia co filateliści z Laosu. kpix napisał: > Bajdurzysz jak zwykle panie kolego. > Wrog, naprzeciw ktorego ma Hamas, proponowal juz kilkukrotnie > wycofanie sie i uznanie. Znam te propozycje, wszystko dla Izraela - ziemia, osiedla, woda, kontrola granic i powietrza, kontrole celne. Dla Palestyńczyków konieczność wyrzeczenia się armii, policji, kontroli granic, brak jakichkolwiek perespektyw dla uchodźców, konieczność tłoczenia się na skrawku jeszcze nieukradzionej ziemii, pociętej posterunkami kontrolnymi i murami "bepieczeństwa". > > Dostawszy za darmo Gaze, zamiast zaproponowac rozmowy, zaczal > stamtad strzelac rakietami. Zapominasz, że jednocześnie, Gazę zamknięto ze wszystkich stron, odcinając ją od jedzenia, paliwa, medykamentów, możlliwości podróżowania. > Palestynczycy nie byli okradani z ziemi przez 20 lat okupacji od > 1967 roku. Zostali okradzeni w 1947, w 1956, w 1967. Po tej dacie konsekwentni9e kradnie im się ziemię poprzez budowę osiedli i murów "bezpieczeństwa", co jest potwierdzone danymi ONZ i organizacji humanitarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Terroryzm palestyński to dziecko terroru izra 08.07.09, 19:02 >Terroryzm palestyński to dziecko terroru izraelskiego Alez nieprawda. Pierwsze pogromy mialy miejsce w latach 1921, 29, i 36-39, gdy nie bylo zadnego izraelskiego terroru. Ale niezaleznie: mozna albo terroryzm eskalowac, albo dac szanse pokojowi. Hamas terroryzm eskaluje. > Znam te propozycje, wszystko dla Izraela - ziemia, osiedla, woda, > kontrola granic i powietrza, kontrole celne. Bujasz Lortea. W efekcie rozmow z 2000-2001 wszystkie osiedla mialy zostac opuszczone, za wyjatkiem wymiany kilku % niemal 1:1 - tak samo, jak negocjacje w 2008 r. W czasie rozmow w Tabie opuszczono zadanie kontroli powietrznej. Nad granica palestynska z Jordania nie mialo byc zadnych kontroli celnych. I doswiadczenie to pokazuje: czy po wycofaniu sie z Gazy, Izraelczycy dokonywali jakichkolwiek kontroli celnych na granicy Gazy z Egiptem? > brak jakichkolwiek perespektyw dla uchodźców W efekcie wygonienia Zydow z krajow arabskich i kradziezy ich ziem, doszlo do obopolnego transferu ludnosci. Dzis perspektywa dla uchodzcow sa odszkodowania, a nie zaludnienie Izraela tak, ze stanie sie kolejna Palestyna. > pociętej posterunkami kontrolnymi i murami "bepieczeństwa". Zmyslasz z oblokow. Zarowno w Tabie, w ostatnich rokowaniach w 2008 r., jak i w propozycji Olmerta z 2006 r., nie ma zadnych posterunkow i murow. Czy w wyniku wycofania z Gazy, Synaju i Pld Libanu pozostal tam jeden posterunek badz metr muru? > Zapominasz, że jednocześnie, Gazę zamknięto ze wszystkich stron, > odcinając ją od jedzenia, paliwa, medykamentów, możlliwości > podróżowania. Nieprawda. Gazy nie zamknieto od strony Egiptu. Granica w Rafah byla otwarta i monitorowana przez obserwatorow UE do lipca 2007, gdy Hamasowcy wykurzyli ich stamtad i zagrozili, ze wszelcy obserwatorzy beda traktowani jak wrogowie. W efekcie Egipt zamknal granice od swojej strony, a Hamas jako realny rzad nie kiwnal palcem, zeby dogadac sie z Egiptem w tej sprawie. Gdyby sie dogadal, mogliby utoprzyc tyle przejsc, ile chca. Ponadto, Hamas doszedlszy do wladzy w styczniu 2006, anulowal wszelkie dotychczasowe umowy z Oslo i zaczal strzelac rakietami. Tyle ze na podstawie Oslo powstala cala Autonomia Palestynska. Dlatego nie dziwie sie absolutnie Izraelowi, ze zablokowal swoja wlasna granice z wrogiem, zezwalajac tylko na transporty humanitarne. Pytanie za 100 pkt: dlaczego nigdy nie bylo transportow humanitarnych przez Egipt? > Zostali okradzeni w 1947, w 1956, w 1967. W 1956 r. nie zostali okradzeni. Granica sie nie zmienila. W 1948 r. zostali okradzeni, ale jednoczesnie okradzeni zostali Zydzi z krajow arabskich. Ponadto, okradzenie zostalo dokonane w kontekscie doprowadzenia do wojny przez strone arabska. (Mysmy tak samo okradli miliony cywilow niemieckich, Lortea. Nie mysl, ze jestesmy w czyms lepsi.) Jesli chodzi o 1967 r., to byla to agresja krajow arabskich. Przegrali i oberwali po terytorium. W mysl RB ONZ 242, ma miec miejsce rownoczesnie: wycofanie Izraela oraz uznanie go przez strone arabska. Tak bylo z Egiptem i Jordania. Tak nie bylo Syria, a z Palestynczykami tak sie powoli zaczelo dziac po 20 latach i idzie jak po grudzie dzieki takim specjalistom od pokoju, jak Hamas. > murów "bezpieczeństwa", Mur "bezpieczenstwa" powstal w wyniku 2. intifady, ktora wywolal Arafat pomimo trwania bardzo dobrych negocjacji w Camp David. 2. intifada zabrala zycie 1000 izraelczykow i absolutnie sie nie dziwie, ze zdecydowano sie na mur. Co mam do zarzucenia, to jego przebieg, ale w bardzo malej jego czesci. Zmykam juz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zielinski80 "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w sprawi.. 08.07.09, 13:51 Nic z tego artykulu nie rozumiem: -Dlaczego USA decyduje czy wolno Izraelowi wybudowac domy czy nie? -Jak to mozliwe, ze budowa 2500 mieszkan (wychodzi jakies 10000 osob) gdzie podpisane sa kontrakty lub budynki juz stoja moze byc nielegalna? -Dlaczego rozmowy na temat budowy domow prowadzi minister obrony? -Dlaczego rozmowy amerykansko-izraelskie o budowie na ziemiach palestynskich specjalista od Bliskiego Wschodu prowadzi w Londynie? Dalej sie nie dalo? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax USA wreszcie zmadrzaly. 08.07.09, 13:53 Izrael to jedyne niemuzumanskie panstwo na Bliskim Wschodzie. Nalezy je chronic. Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Izrael i USA porozumiały się 08.07.09, 13:53 A moze tak te nowe domy oddac za bezcen Palestynczykom poszkodowanym przez kilka ostatnich wojen w ramach rekompensaty za zniszczenia wojenne. Napewno poprawiloby to izraelski "imidz" i PR w oczach swiata (antysemickiego i nie tylko). Oy vey! No way when comes to money. ..."Ja chyba glupi, ja rozum trace ja darmo daje pretzle i mace. - Nie taki glupi - to sie oplaci, zeby zyskac trzeba najpierw stracic". Jezeli Zydzi rzadaja rekompensaty za mienie powojenne w Polsce niech dadza dobry przyklad. W koncu Zachodni Brzeg byl i jest palestynski. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Izrael i USA porozumiały się 08.07.09, 15:40 slucham????? a kto zaczynal te wojny? najpozniej po drugiej powinni byli wiedziec lepiej, ze nie ma co zaczynac... wywolali wojny, to i poniesli straty... co z rekompensata za to, co zniszczyli w israelu w ciagu 8 lat ostrzeliwania? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: grunwald11 08.07.09, 14:06 grunwald11 napisał: > Decyzja podjeta bez zadnych naciskow i zbednych emocji. W ten sposow dojdziemy do logicznego zakonczenia konfliktu. Tak trzymac. Bajki dla grzecznych dzieci pleciesz. Logiczne zakonczenie konfliktu to likwidacja bezprawnych osiedli zydowskich na Zachodnim Brzegu Jordanu i powrot do granic z 1967 roku. Innej mozliwosci nie ma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: grunwald11 08.07.09, 14:54 Tylko że te granice z 1967 nie podobały się arabskim sąsiadom Izraela i sąsiedzi zapragnęli (po raz któryś z rzędu) "zepchnąć Izrael do morza". Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: zigzaur 08.07.09, 16:44 zigzaur napisał: > Tylko że te granice z 1967 nie podobały się arabskim sąsiadom Izraela i sąsiedzi zapragnęli (po raz któryś z rzędu) "zepchnąć Izrael do morza". Nie opowiadaj nam bajek i nie pisz nowej historii. Wojne w 1967 oraz wszystkie pozostale wojny z Arabami rozpoczeli Zydzi. Oryginalny podzial Palestyny dawal Zydom 49% - co oczywiscie bylo im nie w smak. Oblicz sobie jaki procent mieli Zydzi w 1967 r. i tez bylo im za malo! Oni po prostu chca calej Palestyny! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zigzaur 08.07.09, 23:29 Powtarzasz komunistyczną argumentację. W 1967 Izraelczycy zaatakowali skoncentrowane do ataku wojska trzech państw arabskich. Dlatego uderzenie było tak druzgocące. A po co komu Palestyna? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: zigzaur 09.07.09, 00:35 zamkniecie zatoki tiranskiej i zgromadzenie wojsk arabskich na wszystkich granicach israela, uznane jest do dnia dzisiejszego przez swiat za wypowiedzenie wojny.... israel uderzyl po prostu pare godzin wczesniej, niz mieli to zaplanowane arabowie i niezle wykorzystal zaskoczenie arabow, ktorzy juz na miesiace wczesniej krzyczeli, ze wrzuca zydow do morza.... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: zigzaur 09.07.09, 13:53 zigzaur napisał: > Powtarzasz komunistyczną argumentację. > W 1967 Izraelczycy zaatakowali skoncentrowane do ataku wojska trzech państw ara > bskich. Dlatego uderzenie było tak druzgocące. > > A po co komu Palestyna? Nie powtarzam niczyjej argumentacji. Powtorze Ci jeszcze raz: Kazda wojne izraelsko-arabska sprowokowali i rozpoczeli Zydzi! Cel dzialan Izraela jest jasny - jak na dloni. Jest nim opanowanie calej Palestyny i, byc moze, Jordanii oraz (czesciowo, lub calkowicie) Syrii i Libanu. PS - Palestyna przez 2000 lat byla ziemia Palestynczykow. Byla takowa tez przed podbojem zydowskim po wyjsciu Zydow z Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: grunwald11 08.07.09, 16:11 wet3 napisał: > Bajki dla grzecznych dzieci pleciesz. Logiczne zakonczenie konfliktu > to likwidacja bezprawnych osiedli zydowskich na Zachodnim Brzegu > Jordanu i powrot do granic z 1967 roku. Innej mozliwosci nie ma!!! Drogi wesz3! Nasi ukochani bracia i wielcy przyjaciele Mahmoud Ahmadinejad i Khaled Meshal uwazaja ze pleciesz bajki dla grzecznych dzieci. I ze pitolisz. I ze wykazujesz brak logiki. Sa oni zdania, ze jedynym rozwiazaniem konfliktu jest morze. kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kongreszydowski 08.07.09, 16:45 kongreszydowski napisał: > wet3 napisał: > > Bajki dla grzecznych dzieci pleciesz. Logiczne zakonczenie konfliktu > > to likwidacja bezprawnych osiedli zydowskich na Zachodnim Brzegu > > Jordanu i powrot do granic z 1967 roku. Innej mozliwosci nie ma!!! > > Drogi wesz3! Nasi ukochani bracia i wielcy przyjaciele Mahmoud > Ahmadinejad i Khaled Meshal uwazaja ze pleciesz bajki dla grzecznych > dzieci. I ze pitolisz. I ze wykazujesz brak logiki. Sa oni zdania, ze > jedynym rozwiazaniem konfliktu jest morze. > > kongreszydowski Pitol, pitol, a ja poslucham!!! Odpowiedz Link Zgłoś
axenrolle "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w sprawi.. 08.07.09, 14:34 Nie wierze w to by prezydent Obama zezwolił na kontynuowanie a nawet rozwijanie przez Izrael złodziejskiego procederu jakim jest obecność nielegalnych osiedli izraelskich kolonistów na Zachodnim Brzegu. Te wszystkie osiedla co do jegnego winne być zwalczane wszystkimi dostępnymi środkami.Pokojowymi i militarnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w spra 08.07.09, 14:42 kup czolg..... mozna dostac tanio z zasobow idf... i pojedz do west bank... 5 minutes of fame masz zagwarantowane... Odpowiedz Link Zgłoś
axenrolle Re: "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w spra 08.07.09, 14:51 Ten izraelski szmelc? PPK Kornet i przeszkolona obsługa wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w spra 08.07.09, 14:54 :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w spra 08.07.09, 14:55 Axenrolle, nawołujesz do ludobójstwa. "Zwalczanie osiedli cywilnych środkami militarnymi" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Haha! Na pewno nie w sprawie osiedli. 08.07.09, 14:51 USA miałyby się zajmować jakimiś osiedlami mieszkaniowymi w Izraelu? Z pewnością nastąpiły jakieś konsultacje i uzgodnienia między USA a Izraelem. Ale raczej w sprawie znacznie ważniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Tez popieram atak na Iran. 08.07.09, 15:00 Im szybciej wyeliminuje sie iranskie instalacje nuklearne, tym lepiej. Przy okazji mozna uwalic Ahmadinejada i Chemeneiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 niezly cytat..... :) 08.07.09, 15:42 "On a more serious front, I sincerely hope that when the president goes in for his annual check-up, the doctors at Bethesda will do a brain scan. Surely something must be terribly wrong with a man who seems to be far more concerned with a Jew building a house in Israel than with Muslims building a nuclear bomb in Iran." columnist Burt Prelutsky Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: niezly cytat..... :) 08.07.09, 16:20 Co ty z tym murem ,pojebało cię.Można to gó... wysadzić w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekiera Re: niezly cytat..... :) 08.07.09, 16:59 sprobujta prpagacja,sprobujta... propagacja napisał: > Co ty z tym murem ,pojebało cię.Można to gó... wysadzić w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w sprawi... 08.07.09, 17:43 Mieszkania został zbudowane nielegalnie i powinny być przy pomocy błękitnych hełmów przekazane Palestyńczykom. Przecież stoją na terenach palestyńskich, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Maariw": Izrael i USA porozumiały się w spra 08.07.09, 19:33 tak naprawde, to stoja na terenach jordanii... jakie palestynskie? bylo kiedys takie panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
kangur_01 twoj mozg jest jak mur 09.07.09, 01:37 dana33 napisała: > tak naprawde, to stoja na terenach jordanii... > > jakie palestynskie? bylo kiedys takie panstwo? ======================================================= jakie panstwo izrael?bylo kiedys takie panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
a.anonym Wiecie dlaczego Zydzi nie jedza swin? 08.07.09, 19:46 Bo nie chca byc kanibalami! Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Wiecie dlaczego Zydzi nie jedza swin? 08.07.09, 22:28 a.anonym napisał: > Wiecie dlaczego Zydzi nie jedza swin? Bo nie chca byc kanibalami! Drogi anonikt! Mylisz sie. Zydzi nie uwazaja, ze w sensie biologicznym Polacy sa swiniami. Ani odwrotnie. kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Izrael i USA porozumiały się 08.07.09, 23:15 Z dedykacja: for all yentas, shabas-goys and kuglarzszmatlawski www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE56728Z20090708 Odpowiedz Link Zgłoś
rothschild A co z tym? 08.07.09, 23:24 www.polskapartianarodowa.org/index.php?option=com_content&task=view&id=387&Itemid=46 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kangur_01 porywaja statki,buduja nielegalne osiedla.... 09.07.09, 01:39 a swiat milczy Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 porywaja statki,buduja nielegalne osiedla.... 09.07.09, 11:49 I przyrzadzaja bardzo smaczne gesie pipki. Odpowiedz Link Zgłoś