Dodaj do ulubionych

Jak nie kupować funduszu w worku

12.07.09, 22:58
Hm, z tego co wiem, najwyższa lokata jaką mozna dostać to 8%, mówię o
bankowych... Ale cóż. To dziala jesli masz naprawde dużo kasy. Chciałam dać
parę tysi na lokatę, 8% na taką sumę nikt mi nie da... Fundusze lepsze, Arka,
Aviva, czyli dawne Commercial Union... Pan Pikuś, hehe. Prawdziwe zyski sa
niestety sprzeczne ze slowem "lokata"...
Obserwuj wątek
    • karw123 Re: Jak nie kupować funduszu w worku 12.07.09, 23:34
      Im większe ryzyko tym większe szanse, co nie znaczy, że realnie większe zyski.
      Nie chodzi o to, aby ludziom nie pozwalać ryzykować. Chodzi tylko o to, aby
      klient miał świadomość, że kupując jakiś instrument z jednej strony ma szanse
      zysku a z drugiej strony ryzyko.
      • wolnorynkowy nie powiedzą Ci też gdzie są tanie CHF 13.07.09, 10:26
        A tanie franki szwajcarskie są na www.financeek.pl , wymówiłem im umowę
        (bankowi)tzn. podpisałem aneks, za który skasowali mnie 212zł i płacę przez
        internet. Ale mi w banku opowiadali, że mnie okradną itp. tylko na razie to mój
        bank mnie skubał na ok 100zł na każdej racie jak sobie przeliczyłem różnice w
        kursie.
    • antydoradca Wreszcie nieufność wobec doradców? 12.07.09, 23:50
      Z radością witamy pierwsze oznaki wsparcia ze strony braci dziennikarskiej dla kampani Anty-Doradcy ;-) http://antydoradca.blox.pl
      • makova_panenka Re: Wreszcie nieufność wobec doradców? 13.07.09, 01:27
        Wystarczyłoby tylko przekonać zainteresowanych, że słowo "doradca" jest
        równoważne słowu "sprzedawca".
        Przytoczone tutaj 10 punków jest bardziej zrozumiałe gdy przyjmie się, że mamy
        do czynienia z handlarzem produktów finansowych.
        • hirokuni Re: Wreszcie nieufność wobec doradców? 13.07.09, 11:40
          ...dodałbym do tego jeszcze jedną kwestię. Sprzedawca, który próbuje
          wcisnąć ci chińskie badziewie, bez możliwości reklamowania,
          argumentując że to najlepszy produkt na świecie. Człowiek winien
          kierować się rozumem, a że do tego rozumu dokłada
          takich "pomocników" to porażka. Żal mi ludzi, którzy przez tych
          domokrążców potracili ciężko uciułane latami pieniądze. Ja takich
          nie miałem i nie mam, więc i teraz bólu nie mam.
        • antydoradca Re: Wreszcie nieufność wobec doradców? 13.07.09, 12:20
          No tak. Czyli: Doradca nie jest żadnym doradcą!
          antydoradca.blox.pl/2009/07/Doradca-finansowy-nie-istnieje.html---
          twitter.com/antydoradca
          antydoradca.blox.pl/
        • skora79 Dlaczego nie lubimy Agentów? 16.02.11, 13:24
          Z reguły do pośrednika podchodzimy z pewnym dystansem. Czasami jednak może niepotrzebnie sugerujemy się różnymi komentarzami i opieramy się na niewiarygodnych opiniach. Jednak zdania są dość mocno podzielone i może nie należy się nimi sugerować. Choć zawód pośrednika jest obecnie jednym z najmodniejszych i najbardziej popularnych zawodów to zastanawiam się czy darzymy go zaufaniem. Czy ludzie ufają pośrednikom i czy chętnie oddają swoje sprawy w ich ręce? Czasami mam wrażenie, że niektórzy jednak obawiają się ich usług. Po czasie jednak okazuje się, że takie reakcje są zupełnie niepotrzebne.
          Trudno powiedzieć dlaczego tak się dzieje, jednak może zawód pośrednika na rynku pracy funkcjonuje zbyt krótko i nie zdążył jeszcze zdobyć zaufania wśród ludzi. Bezpośredni kontakt z klientem to bardzo nowoczesna i zarazem popularna metoda pracy nie tylko na europejskim, ale i na światowym rynku pracy. I choć w Polsce ten system działa już od jakiegoś czasu to jednak wciąż się z nim oswajamy. Kontakt z klientem ma ułatwić i skrócić cały proces działania. Pośrednik ma być wiarygodny i ma w sposób zrozumiały i szybki dotrzeć do klienta.
          Zastanawiam się nad definicją agenta. Czy określenie agent oznacza to samo co pośrednik?

Kim jest pośrednik i jaka jest jego definicja?

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z artykułem pod adresem

www.grandblog.pl/posrednik,61,dlaczego_nie_lubimy_agentow,24.html
          www.grandblog.pl
    • spekulacje Re: Jak nie kupować funduszu w worku 13.07.09, 00:36
      Bardzo fajny artykuł, więcej takich!
      Trzeba nagłośnić panoszenie się nieuczciwych bankowców.
    • sears31 Ja kupuje internetowo, czy inwestycje czy oprocent 13.07.09, 05:12
      oprocentowania...sprawdzam i kupuje co ja chce i nikt mi nie bedzie
      doradzal...gdyby doradca inwestycyjny mial troche oleju w glowie to by nie byl
      doradca...inwestowac cudze pieniadze i za to brac prowizje to byle glupek potrafi.
      • rww0002 Dobry artykuł, ale... 13.07.09, 14:47
        Bezsprzecznie artykuł jest dobry i z wszechmiar potrzebny. Nigdy za
        mało uczulania klientów o potencjalnych ryzykach i kulisach
        instytucji finansowych.
        Jednakże odnoszę wrażenie, że Pan Redaktor, jak rozumiem w celu
        uwypuklenia problemów, w niektórych miejscach lekko dramatuzuje lub
        zawiera niedomówienia.

Dlatego też chciałabym teraz stanąć trochę jako “adwokat diabła”:
        takale.wordpress.com/2009/07/13/jak-nie-kupowac-funduszu-w-
        worku-maciej-samcik/
      • mewa223 Re: Ja kupuje internetowo, czy inwestycje czy opr 13.07.09, 21:34
        No to najwyższy czas żebyś został doradcą finansowym.Z takim rozumkiem czeka cię oszałamiająca kariera.
      • mewa223 Re: Ja kupuje internetowo, czy inwestycje czy opr 13.07.09, 22:01
        No to najwyższy czas żebyś doradcą.Z takim rozumkiem zrobisz oszałamiającą karierę.A nawiasem mówiąc egzamin na doradcę inwestycyjnego zdaje jeden na stu przystępujących do egzaminów.
        • pamparampa Re: Ja kupuje internetowo, czy inwestycje czy opr 14.07.09, 13:36
          Kim innym jest doradca inwestycyjny, kim innym jest doradca finansowy. Tym drugim może zostać osoba z ulicy i od razu zacząć pracę jako doradca finansowy, bo i od sprzedawcy w supermarkecie również nie wymaga się zdania egzaminu przed KNF.

Ale ludożerka i tak nie rozróżni jednego doradcy od drugiego, gdy obaj założą droższy garniturek. Który klient będzie się zagłębiać w różnice, gdy przychodzi do doradcy i z przekrwionymi oczami pragnie wielkich zysków w ciągu miesiąca? Ten finansowy sprzeda mu którykolwiek produkt przynoszący mu sporą prowizję. W czterech literach ma tak zwaną etykę zawodową. A że klient i tak może nic nie zyskać?! Jego sprawa... Chciwość to przecież grzech ciężki ;)
    • monster_truck Brawo! Takich artykułów nam trzeba! 13.07.09, 08:36
      Ludzie muszą wiedzieć jak są oszukiwani!
    • jehonadab Skandia,Axa,Novision-wprowadza w błąd i oskubią 13.07.09, 10:15
      Gromkie brawa (a moża i nawet Bravo, Fiat Brovo) dla AUTORA przez
      duże A. Novision i inne formy oferujące programy inwestycyjne SKANDI
      i AXA nigdy nie mówią o podwójnej opłacie za zarządzanie.Pracowałem
      dla Novisionu, byłem na licznych szkoleniach. Po analizie materiałów
      prawnych dot. funduszy i statutów, regulaminów, wyłapałem nie
      eksponowana informację, że korzystając z ofert tzw. integratorów
      funduszy inwestycyjnych płacisz podwójną opłatę za zarządzanie. Ta
      podwójna opłata kamuflowana jest poprzez stosowanie jednej nazwy dla
      dwóch róznych opłat (opłata za zarządzanie). Niezywkłe jest to, że
      to nieetyczne, naganne wprowadzanie w błąd (zwodzenie) uprawia
      SKANDIA; zawsze jednak może powiedzieć, że to nie ona, to sprzedawca
      jej usług, Novision. W końcu sama Skandia nie plami się
      pozyskiwaniem klientów, bo tam musiałaby pobrudzić sobie ręce. W ten
      sposób dba o markę.
      • specialk-pl Skandia,Axa,Novision-wprowadza w błąd i oskubią 13.07.09, 10:31
        To nie tylko AXA, Aegon czy Skandia, to praktycznie wszystkie firmy
        ubezpieczeniowe, które oferują tzw. UFK (Ubezpieczeniowe Fundusze
        Inwestycyjne) oparte na innych funduszach pobierają podwójną opłatę
        za zarządzanie. Oczywiście żadna z tych firm się specjalnie tym nie
        chwali. Niestety tak naprawdę to właśnie taka opłata najbardziej
        obciąża nasze zainwestowane pieniądze (zastanócie się jaka będzie
        ostateczna stopa zwrotu jeśli najpierw fundusz zabierze coś koło 2%
        a potem jeszcze firma ubezpieczeniowa następne 2.5% nawet jeśli
        giełda zarabia rzeczywiście 10% to dla nas zostaje coś na poziomie
        lokaty bankowej. Niestety wtedy kiedy giełda zarabia 0% to my już w
        tym przypadku dopłacamy do interesu (-4.5%). Wniosek - tzw. UFK są
        dobre tylko dla firm ubezpieczeniowych, a na pewno nie dla klientów
        tych firm.
        • hirokuni Re: Skandia,Axa,Novision-wprowadza w błąd i oskub 13.07.09, 11:46
          ... to nie nowina, że nasze pieniądze są najlepsze... dla innych.
          Dajemy się najpierw rolować przez tzw. Państwo, które łupi nas dając
          potem za darmo te pieniądze uprzywilejowanym ludzikom, potem siadją
          na nas okrakiem kolejne sępy i hieny, w końcu kiedy już myślimy że
          mamy upragnioną EMERYTURĘ (hehe) okazuje się że i zdrowia i czasu
          mało, ... a pieniędzy najmniej i czas się zwijać.....

• wroclawiak31_pl Re: Skandia,Axa,Novision-wprowadza w błąd i oskub 09.06.11, 14:39
        a co? niewyszło w Novisonie? heheh, ty marny prowokatorze i nieudaczniku na etacie
      • redaktor79 Novision Prestige 09.02.12, 11:13
        Novision PRESTIGE – Fundament Twojej przyszłości
        produkt dostępny wyłącznie poprzez sieć dystrybucji NOVISION

Korzystając z wieloletniego doświadczenia i obserwacji polskiego rynku usług finansowych powstał unikatowy produkt inwestycyjno-oszczędnościowy stworzony na bazie współpracy Skandii Życie TU S.A. oraz Novision Sp. z o.o. pod marką Novision Prestige.
        Novision Prestige to propozycja dla wymagających klientów, którzy mogą regularnie odkładać większe środki finansowe i chcieliby jednocześnie efektywnie pomnażać swój kapitał bez angażowania własnego czasu.

Jest to program inwestycyjny, który w zależności od Twoich potrzeb pomoże Ci:
        • Zadbać o Twoje bezpieczeństwo na emeryturze,
        • Sfinansować wykształcenie dziecka i zapewnić mu łatwiejszy start w dorosłe życie,
        • Zdobyć środki na realizacje Twoich marzeń, pasji i planów,
        • Zabezpieczyć przyszłość Twoich najbliższych,
        • Skutecznie pomnożyć Twoje nadwyżki finansowe.
        Podstawowe wyróżniki rozwiązania Novision Prestige to:
        • Gotowe strategie inwestowania,
        • Niskie opłaty,
        • Kontrola zainwestowanych środków poprzez serwis on-line,
        • Profesjonalne zarządzanie portfelem inwestycyjnym,
        • Korzyści prawno-podatkowe dzięki konstrukcji polisy inwestycyjnej,

Novision Exclusive
        W ramach rozwiązania Prestige powstał również wraz z firmą Skandia i Noble Fund TFI S.A. ekskluzywny portfel inwestycyjny ACTIVE PM6, zarządzany przez zespół specjalistów z Noble TFI S.A. pod kierownictwem dr Mariusza Staniszewskiego.
        Jest to gotowe rozwiązanie inwestycyjne z dostępem do wielu, ściśle wyselekcjonowanych funduszy o różnym stopniu ryzyka. Inwestując w Portfel Modelowy Active korzystasz z wiedzy i doświadczenia profesjonalnych zarządzających, którzy, za Ciebie dokonują analizy aktualnej sytuacji rynkowej i podejmują złożone decyzje inwestycyjne. Bez angażowania własnego czasu Twoje pieniądze są zarządzane przez najlepszych na rynku specjalistów.

„Przygotowany wspólnie przez Noble Funds TFI oraz Skandię produkt Novision Prestige jest świetnym długoterminowym rozwiązaniem inwestycyjnym, w którym mój zespół Doradztwa zdejmuje z Państwa obowiązek śledzenia nie tylko bieżących ale i przewidywania przyszłych tendencji w gospodarce światowej oraz na rynkach kapitałowych. W oparciu o te analizy będziemy odpowiednio konstruować skład Portfela i dołożymy wszelkich starań, aby przyniósł on w długim terminie jak najlepsze rezultaty. Jest to produkt, który mogę Państwu polecić”
        Dr Mariusz Staniszewski
        Prezes Noble Funds TFI S.A.
      • redaktor79 Novision Prestige 09.02.12, 11:16
        Novision PRESTIGE – Fundament Twojej przyszłości
        produkt dostępny wyłącznie poprzez sieć dystrybucji NOVISION

Korzystając z wieloletniego doświadczenia i obserwacji polskiego rynku usług finansowych powstał unikatowy produkt inwestycyjno-oszczędnościowy stworzony na bazie współpracy Skandii Życie TU S.A. oraz Novision Sp. z o.o. pod marką Novision Prestige.
        Novision Prestige to propozycja dla wymagających klientów, którzy mogą regularnie odkładać większe środki finansowe i chcieliby jednocześnie efektywnie pomnażać swój kapitał bez angażowania własnego czasu.

Jest to program inwestycyjny, który w zależności od Twoich potrzeb pomoże Ci:
        • Zadbać o Twoje bezpieczeństwo na emeryturze,
        • Sfinansować wykształcenie dziecka i zapewnić mu łatwiejszy start w dorosłe życie,
        • Zdobyć środki na realizacje Twoich marzeń, pasji i planów,
        • Zabezpieczyć przyszłość Twoich najbliższych,
        • Skutecznie pomnożyć Twoje nadwyżki finansowe.
        Podstawowe wyróżniki rozwiązania Novision Prestige to:
        • Gotowe strategie inwestowania,
        • Niskie opłaty,
        • Kontrola zainwestowanych środków poprzez serwis on-line,
        • Profesjonalne zarządzanie portfelem inwestycyjnym,
        • Korzyści prawno-podatkowe dzięki konstrukcji polisy inwestycyjnej,

Novision Exclusive

W ramach rozwiązania Prestige powstał również wraz z firmą Skandia i Noble Fund TFI S.A. ekskluzywny portfel inwestycyjny ACTIVE PM6, zarządzany przez zespół specjalistów z Noble TFI S.A. pod kierownictwem dr Mariusza Staniszewskiego.
        Jest to gotowe rozwiązanie inwestycyjne z dostępem do wielu, ściśle wyselekcjonowanych funduszy o różnym stopniu ryzyka. Inwestując w Portfel Modelowy Active korzystasz z wiedzy i doświadczenia profesjonalnych zarządzających, którzy, za Ciebie dokonują analizy aktualnej sytuacji rynkowej i podejmują złożone decyzje inwestycyjne. Bez angażowania własnego czasu Twoje pieniądze są zarządzane przez najlepszych na rynku specjalistów.

„Przygotowany wspólnie przez Noble Funds TFI oraz Skandię produkt Novision Prestige jest świetnym długoterminowym rozwiązaniem inwestycyjnym, w którym mój zespół Doradztwa zdejmuje z Państwa obowiązek śledzenia nie tylko bieżących ale i przewidywania przyszłych tendencji w gospodarce światowej oraz na rynkach kapitałowych. W oparciu o te analizy będziemy odpowiednio konstruować skład Portfela i dołożymy wszelkich starań, aby przyniósł on w długim terminie jak najlepsze rezultaty. Jest to produkt, który mogę Państwu polecić”

Dr Mariusz Staniszewski
        Prezes Noble Funds TFI S.A.
      • pracaczybiznes Złote czasy nadchodzą! 25.07.12, 14:40
        Zapraszam do nowego serwisu

pracaczybiznes.pl/czytaj/90_Z%C5%81OTE_CZASY_NADCHODZ%C4%84!
      • chester.77 "Bezpieczny Przedsiębiorca" 17.09.12, 11:06
        Novision zaprasza na cykl konferencji „BEZPIECZNY PRZEDSIĘBIORCA” - "Chroń siebie, bliskich i Twój majątek, bo tylko Ty możesz to zrobić najlepiej"!

Zapraszam

pracaczybiznes.pl/czytaj/100_Bezpieczny_Przedsi%C4%99biorca
        pracaczybiznes.pl/
      • pracaczybiznes Czym zajmuje się firma Novision? 28.11.12, 12:55
        Firma Novision to przede wszystkim lider w klasie edukacji biznesowej, na bazie której w minionych latach powstało wiele instytucji, dla których Novision był niewątpliwym pierwowzorem.

pracaczybiznes.pl/czytaj/97_Czym_zajmuje_si%C4%99_firma_Novision?

Czym zajmuje się firma Novision?

Firma Novision to przede wszystkim lider w klasie edukacji biznesowej, na bazie której w minionych latach powstało wiele instytucji, dla których Novision był niewątpliwym pierwowzorem. Nie należy zapominać, że wyżej wymieniona organizacja jest obecna na rynku finansowo- ubezpieczeniowym już od początku lat 90, a co za tym idzie, w ostatnich latach zdobyła sobie wielu Klientów i Partnerów Biznesowych, którzy znacznie przyczynili się do rozwoju firmy. Novision rozszerzyła swoją ofertę nie tylko o atrakcyjne produkty finansowo- ubezpieczeniowe, ale również o ciekawe programy i większe przedsięwzięcia, o których było już głośno w mediach ogólnopolskich w minionym roku.

Społeczeństwo nie do końca poinformowane o aktualnych ofertach firmy, najczęściej kojarzy Novision z pakietem szkoleń biznesowych zapominając, że Novision również pośredniczy w sprzedaży produktów finansowo- ubezpieczeniowych. Firma Novision to instytucja, która już od wielu lat promuje i pośredniczy w sprzedaży produktów znanych Towarzystw Ubezpieczeniowych i ma do zaoferowania wiele atrakcyjnych rozwiązań. Warto zwrócić uwagę na fakt, że Novision ostatnio rozszerzyła swoją ofertę o kolejny produkt, jakim jest IKZE- Indywidualne Konto Zabezpieczenia Emerytalnego.
        Każdy odpowiedzialny obywatel naszego kraju na poważnie powinien zastanowić się nad swoją przyszłością finansową i już od najwcześniejszych lat pamiętać o obowiązku oszczędzania i lokowania swoich oszczędności w bezpiecznych i przynoszących korzyści na przyszłość instytucjach. Z szerokim wachlarzem unikatowych rozwiązań w postaci atrakcyjnych programów oszczędnościowych i ubezpieczeniowych wychodzi do swojego Klienta instytucja Novision.

IKZE- Spokojna przystań
        Novision wspólnie z Legg Mason- wiodącym specjalistą w programach emerytalnych w Polsce i na świecie oddaje klientom nowy produkt, jakim jest Indywidualne Konto Zabezpieczenia Emerytalnego z funkcją ustawowego odliczenia podatku dochodowego!
        Już od dziś możesz jednym przelewem zapewnić części swoich oszczędności odliczenie podatkowe na teraz i na przyszłość, na to co dla Ciebie cenne.

Kolejny produkt Novision, również tym razem może okazać się bardzo atrakcyjnym rozwiązaniem dla swojego Klienta, który nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, że teraz może skorzystać ze swojej ulgi podatkowej właśnie za pośrednictwem Novision.
        Warto podkreślić, że Novision w swojej ofercie ma również inne produkty, z których już od lat korzystają nasi wierni Klienci.

SKANDIA - pomnażanie,
        -zabezpieczenie,
        -zachowanie wartości,
        -odkładanie na przyszłość

AXA - ubezpieczenia na życie,
        -zabezpieczenie siebie i rodziny,
        -pewność na czarną godzinę,
        -zabezpieczenie majątku
        IKZE -ulga podatkowa,
        - Dziś masz- jutro możesz potrzebować!
        - sprawdzony Partner Legg Mason

SIGNAL IDUNA- Potrzebujesz sprawnej obsługi medycznej?
        Nie masz wpływu na reformę służby zdrowia? Sam ją zreformuj!
      • pracaczybiznes Bezpieczny Przedsiębiorca 24.01.13, 11:01
        Wiele czynników może wpłynąć na zrujnowanie nawet najlepiej prosperującej firmy. Dlatego tak istotne jest to, aby przewidzieć i ewentualnie przygotować się i zabezpieczyć przed destrukcyjnymi siłami zewnętrznymi. W tym celu firma Novision wyruszyła z kolejnym cyklem konferencji- "Bezpieczny Przedsiębiorca"

pracaczybiznes.pl/czytaj/119_Takiej_wiedzy_%C5%BCadna_ksi%C4%99gowa_Ci_nie_sprzeda!
        Kolejne spotkanie z cyklu "Bezpieczny Przedsiębiorca" mamy za sobą. Novision już wkrótce zaprasza na następne spotkania, które odbędą się na terenie całego kraju.

Wiele czynników może wpłynąć na zrujnowanie nawet najlepiej prosperującej firmy. Dlatego tak istotne jest to, aby przewidzieć i ewentualnie przygotować się i zabezpieczyć przed destrukcyjnymi siłami zewnętrznymi. W dobie dzisiejszych czasów każdy przedsiębiorca powinien zadbać o zabezpieczenie finansowe swojej firmy jak i również otworzyć indywidualny parasol ochronny nad własnym portfelem. Z trafnymi wskazówkami- jak należy dyrygować własnym przedsiębiorstwem, aby nie wpaść w finansowe tarapaty, a także z instrukcją obsługi pieniądza wychodzi do przedsiębiorców za pośrednictwem konferencji firma Novision.
        Co dzieje się z majątkiem firmy po śmierci właściciela? Jak poradzić sobie z nieuczciwym kontrahentem? Na te i wiele innych pytań dotyczących działalności przedsiębiorstwa odpowiedzi udzielał Marek Waberski, specjalista w zabezpieczaniu majątku firmy, a także Dyrektor Generalny Organizacji Novision. Podstawowa zasada jest taka- oddzielić własne pieniądze od pieniędzy przedsiębiorstwa, które prowadzimy.

"W momencie kiedy dzieje się coś złego z firmą, automatycznie dzieje się też coś złego z ich majątkiem i to jest to czego uczymy. Uczymy oddzielać te pieniądze, zabezpieczać je prawnie i podatkowo. Zawsze powtarzamy, że firma podlega różnego rodzaju zagrożeniom, ale niekoniecznie to, że firma ma problemy musi być związane z tym, że i my prywatnie mamy problemy finansowe."

Utrata płynności finansowej to we współczesnych czasach ogromny problem właścicieli firm. Przyczyny można mnożyć, ale grunt to umieć się przed nimi zabezpieczyć. Dlatego według specjalistów warto tworzyć tak zwane rezerwy finansowe, które w razie problemów pozwolą utrzymać się na rynku.
      • pracaczybiznes Dlaczego szewc bez butów chodzi? 31.01.13, 10:00
        Kto z nas nie zna starego przysłowia „Szewc bez butów chodzi”? Znaczenia tej sentencji nie trzeba chyba nikomu wyjaśniać. Warto jednak podkreślić, że w dzisiejszych czasach coraz częściej mamy do czynienia z niekompetentnymi doradcami finansowymi.

Zapraszam do serwisu www.pracaczybiznes.pl/

www.pracaczybiznes.pl/czytaj/120_Dlaczego_szewc_bez_but%C3%B3w_chodzi?_
      • pracaczybiznes T. Harv Eker presents Exclusive Novision! 10.04.13, 11:08
        Obudź w sobie umysł MILIONERA!

www.prasa.novision.pl/zapowiedzi.html
        Firma Novision zaprasza na ekskluzywne seminarium z udziałem wyjątkowego gościa jakim będzie postać T. Harv Ekera. Znany amerykański biznesman pochodzący z Toronto już od wielu lat jest praktykiem biznesu, doradcą w sprawie zarządzania pieniędzmi, autorem jednego z największych bestsellerów- „Bogaty, albo biedny… po prostu różni mentalnie”, twórcą wysokiej klasy szkoleń i kursów na temat osiągania sukcesu, takich, jak Intensywny Kurs Umysł Milionera, Life Directions, Wizard Training oraz Train the Rainer, a przede wszystkim doskonałym trenerem sukcesu.

Jeśli chcesz wziąć udział w seminarium, które zmieniło światopogląd ludzi na całym świecie na temat finansów, to masz niepowtarzalną szansę wziąć w nim udział już 17 maja w Warszawie za pośrednictwem firmy Novision.
      • pracaczybiznes Etatowy Przedsiębiorca- Novision 12.04.13, 12:21
        Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym jak optymalnie zaplanować własną karierę zawodową tak, aby zawsze mieć pracę i pieniądze?

Czy wiesz jakie biznesy będą się najszybciej rozwijać i gdzie możesz zdobyć największe pieniądze?

www.pracaczybiznes.pl/czytaj/127_Etatowy_Przedsi%C4%99biorca
    • gregsmile moja znajoma jest doradcą finansowym w renomowanej 13.07.09, 10:37
      firmie w Polsce. osobiście złamanego grosza bym jej nie powierzył.
      ona nie ma pojęcia o ekonomii, finansach czy bankowości. jest po
      studiach humanistycznych :) o zgrozo, awansowała ostatnio. nawet
      dobrze MS Excela nie obsługuje.
      • fajny-doctor Bravo 13.07.09, 10:52
        Brawo dla autora za artykuł!Trzeba ukrócić te niecne praktyki doradców i
        banków!Sam bym nigdy doradcy złotówki nie powierzył.Myśleć umię sam.
        • rww0002 Re: Bravo 13.07.09, 13:04
          umię ;)
    • inny.obserwator Jak nie kupować funduszu w worku 13.07.09, 10:58
      11. Doradców finanosowych omijaj szerokim łukiem.
    • cornell Jak nie kupować funduszu w worku 13.07.09, 12:00
      Kto to jest doradca inwestycyjny?
      To osoba, która obraca Twoimi piniędzmi dopóki sienie skończą ;-)
      Pozdrav,
    • mewa223 Jak nie kupować funduszu w worku 13.07.09, 21:27
      Panie redaktorze.Żeby o czymś pisać należy się na tym znać.A przynajmniej zapoznać się z produktem ,o którym się krytycznie wypowiada.W przypadku produktu AXA walnął pan "ramonę" albowiem firma nie posiada produktu o takich cechach,a już w szczególności nie stosuje żadnych kar.
      • goodwater Re: Jak nie kupować funduszu w worku 17.07.09, 15:25
        Nie cierpię:
        1) Ludzi, którzy pracują w zawodach z cyklu "jak tu zarobić ale się
        nie narobić"
        2) Bankowej nowomowy - Jaki produkt bankowy? To jest usługa,
        produkty to ma fabryka.
    • aneczka_o1 Dokladnie jest tak jak w tym tekscie! 13.07.09, 22:47
      Świetne uwagi dla ludzi którzy wierzą że doradca "doradza" :)))
      Doradca sprzedaje takie oferty na których dobrze zarabia.
      Opis w tekscie jest naprawde dobry ostatnio bylam swiadkiem jak moj znajomy
      wkrecony telefonicznie milym glosem przez panie z banku z lwem
      zdecydowala sie na fundusze inwestycyjne i wieeelkie zyski:)
      Panie dzwonily takze jeszcze pare dni po spotkaniu, zeby przypadkiem moj
      kolega nie zapomnial ustawic sobie na koncie stalego zlecenia na wplaty
      comiesieczne na fundusze!
      Panie obiecywaly ze beda sie opiekowaly i monitorowaly sytuacje!!! na rynku,
      tak zeby ich klient nie stracil tylko zyskal:)
      No cóż prawa rynku... sprzedawca/doradca tutaj chyba nie ma roznicy!
    • alexon19 Re: Jak nie kupować funduszu w worku 16.07.09, 21:17
      konkurencyjne dla lokat stanowią polisy lokacyjne gdzie nie musisz
      płacić min. podatku od zysków kapitałowych:

investorsi.pl/forum/viewtopic.php?t=82
      • pele84 Re: Jak nie kupować funduszu w worku 17.07.09, 08:42
        "Tymczasem na rozwiniętych giełdach średnie roczne zyski nie przekraczają 7
        proc."

Polecam prześledzenie wyników amerykańskiej giełdy i sprawdzenia jaki średni
        zysk można na niej wykręcić. :]
    • ulanzalasem Jak nie kupować funduszu w worku 17.07.09, 15:04
      Gazeta pojechała od budownictwa do doradców..to doraźna strategia czy tak na
      dłużej? D:
    • fast-obserwator Jak nie kupować funduszu w worku 14.01.10, 14:55
      Tropem komentarzy…

W minionym czasie dość mocno skupiłam się na wypowiedziach
      internautów. Prześledziłam wiele stron. Dotarłam do wielu adresów.
      Lektura mnie wciągnęła na tyle, że w końcu sama postanowiłam
      rozpocząć dialog z forumowiczami. Prześledziłam ogólną atmosferę
      panującą na forach. Jak już wcześniej wspominałam komentarze są
      bardzo zróżnicowane. Przeważają wypowiedzi przedstawiające firmę w
      niekorzystnym świetle. Mam wrażenie, że autorami tych wypowiedzi
      najczęściej są osoby, które jednak nie zetknęły się bezpośrednio z
      firmą. Ta grupa bazuje na wypowiedziach innych. Najczęściej są to
      osoby, które szukają jakichkolwiek informacji o firmie tylko po to
      by podjąć decyzję o współpracy. Niektórzy w imię sztuki dla sztuki
      uprawiają niezdrową „paplaninę”, pytanie tylko w imię czego?
      Zbieranie informacji o firmie poprzez lekturę portali wydaje się
      zabiegiem co najmniej nierozsądnym. Kolejną grupę tworzą wypowiedzi,
      które wyraźnie nastawiają się na pokazanie firmy w ciemnych
      barwach. Przypuszczam, że to grupa niekoniecznie związana z firmą.
      Często są to osoby z konkurencyjnej branży, które wyraźnie działają
      na niekorzyść innych korporacji. Najczęściej są to wypowiedzi
      wykrzywione, a pewne informacje kompletnie mijają się z prawdą.
      Internauci dość mocno skupili się na samych szkoleniach. I choć w
      tym temacie jeszcze nie jestem doinformowana na tyle, żeby
      wypowiadać się wyczerpująco, to już dziś mogę sprostować pewne
      nieścisłości. Oburzeni forumowicze informują, że za seminarium
      biznesowe należy wnieść pewną stałą opłatę. Co to za firma, która
      zmusza ich do opłaty za szkolenia? Przecież nikt nikogo tu do
      niczego nie zmusza, a firma nikogo nie zatrudnia Spotkałam się ze
      stwierdzeniem sekty- firmy, która naciąga na szkolenia i werbuje
      ludzi. Nic bardziej błędnego. Przecież osoby, które zgłaszają chęć
      udziału w seminarium to przecież ich świadomy krok. W jakimś sensie
      to już musi być przemyślana decyzja. Nie można tu mówić o żadnych
      metodach werbowania. Właśnie w celu podjęcia decyzji co do
      nawiązania współpracy z firmą, organizowane są wcześniej
      konferencje. Spotkania otwarte organizowane są po to by wstępnie
      podjąć taką decyzję. Zatem nikt tu nikogo do niczego nie zmusza bo
      jest to wybór dobrowolny.
      Jeśli chodzi o sprawę samych opłat to muszę stwierdzić, że
      cena za szkolenie jest równoznaczna z ceną za pobyt w samym hotelu i
      musicie Państwo potwierdzić, że ceny tej jednak nie przekracza.
      Spotkałam się też z wypowiedziami brzmiącymi niczym przestroga-apel
      skierowany do tych, którzy wyraźnie wahają się i nie mogą podjąć
      decyzji co do współpracy z firmą.
      I choć forum internetowe służy przede wszystkim do wyrażania opinii,
      sugestii i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, to jednak należy się
      poważnie zastanowić nad sensem powstawania takich stron. Bo jeśli
      już mamy wolność słowa to czy możemy sobie pozwolić aż na taką
      swobodę?
      Możemy się zastanowić skąd tak naprawdę tyle niechęci w
      wypowiedziach. Dlaczego nasze społeczeństwo stało się tak bardzo
      nieufne w stosunku do różnych nowości pojawiających się na rynku?
      Możliwe, że ludzie już zbyt wiele razy w życiu poczuli się oszukani
      i już nie potrafią i nie chcą ufać. A dlaczego nie ufają firmie? Bo
      ich marzenia o zostaniu milionerami się nie spełniły? Bo zbyt szybko
      się poddali? Bo spodziewali się czegoś innego już na samym początku
      współpracy?
      Zaskoczyły mnie jednak komentarze, które w identycznej oprawie
      pojawiły się prawie na wszystkich forach pod podobnym tytułem.
      Najprawdopodobniej autorem tych wypowiedzi jest to ta sama osoba,
      która może i ma jakiś żal do firmy, a może zwyczajnie ukrywa się za
      kotarą nieuczciwej konkurencji i działa w określonym celu.
      Przytoczone inicjały jednego ze współpracowników danego regionu
      firmy sugerują, że forumowicz ma wyraźny żal do jednego z doradców.
      Bardzo możliwe, że apel skierowany do innych jest podszyty chęcią
      zemsty, oszkalowania firmy…Doradca powinien być wizytówką firmy
      jednak nie zawsze można przewidzieć wiarygodność działania
      pracowników. Trudno powiedzieć co kształtuje ogólne opinie o firmie
      i skąd bierze się tyle niechęci na forach dyskusyjnych?

• tracy2 Re: Jak nie kupować funduszu w worku 10.02.10, 09:30
        Brian Tracy

Już w kwietniu będziemy mieli zaszczyt i przyjemność gościć w
        Warszawie Briana Tracy, który przyjeżdża do naszego kraju na
        zaproszenie firmy Novision. To już trzecie z kolei spotkanie z
        jednym z czołowych specjalistów amerykańskich w dziedzinie
        zarządzania zasobami ludzkimi i ekspertem psychologii sprzedaży. Jak
        co roku na sympozjum pojawi się wiele osób z Novision, które pragną
        nie tylko wzbogacić swoją wiedzę, ale przede wszystkim chcą wziąć
        udział w niezwykłym wydarzeniu. To szansa zapoznania się i
        wgłębienia w tajniki procesu „Budowania pewności siebie”. Tak
        właśnie brzmi motto spotkania. Aby osiągnąć sukces należy być pewnym
        swoich racji i mieć wiarę we własne możliwości. Wysoka samoocena to
        jedna z podstawowych właściwości człowieka sukcesu..
        Brian Tracy pokaże nam jak skutecznie zarządzać czasem, jak poprawić
        swój wizerunek, jak opanować sztukę komunikacji z ludźmi, a przede
        wszystkim jak nabrać pewności siebie. Na te i podobne pytania z
        pewnością znajdą odpowiedź uczestnicy konferencji.
        Już dziś zapraszamy na prestiżowe spotkanie z Brianem Tracy. Aby
        osiągnąć cel należy wspiąć się na najwyższe szczyty drabiny sukcesu.
        Wysłuchanie wykładu Briana Tracy to jedna z dróg, która ma na celu
        ułatwienie i zrozumienie procesu dochodzenia do sukcesu, a zarazem
        swoiste vademecum biznesmana.
        Osoby zainteresowane kwietniową konferencją powinny skontaktować się
        z przedstawicielem Novision.
    • tracy2 Jak nie kupować funduszu w worku 10.02.10, 09:29
      Brian Tracy

Już w kwietniu będziemy mieli zaszczyt i przyjemność gościć w
      Warszawie Briana Tracy, który przyjeżdża do naszego kraju na
      zaproszenie firmy Novision. To już trzecie z kolei spotkanie z
      jednym z czołowych specjalistów amerykańskich w dziedzinie
      zarządzania zasobami ludzkimi i ekspertem psychologii sprzedaży. Jak
      co roku na sympozjum pojawi się wiele osób z Novision, które pragną
      nie tylko wzbogacić swoją wiedzę, ale przede wszystkim chcą wziąć
      udział w niezwykłym wydarzeniu. To szansa zapoznania się i
      wgłębienia w tajniki procesu „Budowania pewności siebie”. Tak
      właśnie brzmi motto spotkania. Aby osiągnąć sukces należy być pewnym
      swoich racji i mieć wiarę we własne możliwości. Wysoka samoocena to
      jedna z podstawowych właściwości człowieka sukcesu..
      Brian Tracy pokaże nam jak skutecznie zarządzać czasem, jak poprawić
      swój wizerunek, jak opanować sztukę komunikacji z ludźmi, a przede
      wszystkim jak nabrać pewności siebie. Na te i podobne pytania z
      pewnością znajdą odpowiedź uczestnicy konferencji.
      Już dziś zapraszamy na prestiżowe spotkanie z Brianem Tracy. Aby
      osiągnąć cel należy wspiąć się na najwyższe szczyty drabiny sukcesu.
      Wysłuchanie wykładu Briana Tracy to jedna z dróg, która ma na celu
      ułatwienie i zrozumienie procesu dochodzenia do sukcesu, a zarazem
      swoiste vademecum biznesmana.
      Osoby zainteresowane kwietniową konferencją powinny skontaktować się
      z przedstawicielem Novision.
      • koktail76 Blog finansowy 12.03.10, 10:58
        Zapraszam serdecznie

Blog finansowy

www.grandblog.pl
        • ozon13-0 Novision 29.03.10, 13:50
          Analfabetyzm (gr. αναλφαβετος - nie znający liter) - brak
          umiejętności pisania i czytania oraz wykonywania czterech
          podstawowych działań matematycznych u osób dorosłych, tj. wg
          kryteriów UNESCO.

We współczesnych społeczeństwach problem raczej marginalny, pojawia
          się natomiast pojęcie analfabetyzmu wtórnego, a ocena jego skali
          jest trudna.

Analfabetyzm wtórny, nazywany również funkcjonalnym (dot.
          niemożności zrozumienia i wykorzystania informacji oraz przedstawień
          graficznych tj. ikon, wykresów, diagramów), czyli praktycznego braku
          zdolności zrozumienia treści najprostszych instrukcji, braku
          umiejętności wypełnienia najprostszych formularzy. Podobnie jest z
          analfabetyzmem matematycznym, czyniącym ludzi niezdolnymi do
          sprawdzenia rachunku w kasie sklepowej, nie mówiąc o obliczeniu
          podatków. Badanie tych zagadnień daje szokujące wyniki. Odsetek ten
          nawet w bogatych krajach może sięgać 50 i więcej procent. Ocenia się
          np., że 77% Amerykanów, 47% Polaków i 28% Szwedów ma problemy ze
          zrozumieniem treści przekazywanych im informacji, a mianem sprawnych
          językowo można nazwać w tych trzech krajach odpowiednio tylko 2%,
          21% i 32% mieszkańców (wg International Adult Literacy Society).

Jakkolwiek zwalczanie analfabetyzmu pierwotnego udaje się metodami
          stosunkowo prostymi - przez zapewnienie ludności podstawowej
          edukacji, tak zjawisko pojawiania się analfabetyzmu wtórnego jest
          znacznie trudniejsze do opanowania i wielu ludzi nie zdaje sobie
          nawet sprawy z jego występowania, choć uważają siebie za ludzi
          inteligentnych.

• ozon13-0 Jak nie kupować funduszu w worku 29.03.10, 13:50
      Analfabetyzm (gr. αναλφαβετος - nie znający liter) - brak
      umiejętności pisania i czytania oraz wykonywania czterech
      podstawowych działań matematycznych u osób dorosłych, tj. wg
      kryteriów UNESCO.

We współczesnych społeczeństwach problem raczej marginalny, pojawia
      się natomiast pojęcie analfabetyzmu wtórnego, a ocena jego skali
      jest trudna.

Analfabetyzm wtórny, nazywany również funkcjonalnym (dot.
      niemożności zrozumienia i wykorzystania informacji oraz przedstawień
      graficznych tj. ikon, wykresów, diagramów), czyli praktycznego braku
      zdolności zrozumienia treści najprostszych instrukcji, braku
      umiejętności wypełnienia najprostszych formularzy. Podobnie jest z
      analfabetyzmem matematycznym, czyniącym ludzi niezdolnymi do
      sprawdzenia rachunku w kasie sklepowej, nie mówiąc o obliczeniu
      podatków. Badanie tych zagadnień daje szokujące wyniki. Odsetek ten
      nawet w bogatych krajach może sięgać 50 i więcej procent. Ocenia się
      np., że 77% Amerykanów, 47% Polaków i 28% Szwedów ma problemy ze
      zrozumieniem treści przekazywanych im informacji, a mianem sprawnych
      językowo można nazwać w tych trzech krajach odpowiednio tylko 2%,
      21% i 32% mieszkańców (wg International Adult Literacy Society).

Jakkolwiek zwalczanie analfabetyzmu pierwotnego udaje się metodami
      stosunkowo prostymi - przez zapewnienie ludności podstawowej
      edukacji, tak zjawisko pojawiania się analfabetyzmu wtórnego jest
      znacznie trudniejsze do opanowania i wielu ludzi nie zdaje sobie
      nawet sprawy z jego występowania, choć uważają siebie za ludzi
      inteligentnych.

• kacperw7 Jak nie kupować funduszu w worku 09.04.10, 11:07
      Fora internetowe…

Po długiej przerwie postanowiłam wrócić do zaskakującej
      lektury. Najczęściej czytamy książki i to właściwy kierunek. Kolejny
      etap to gazety- prasa codzienna, miesięczniki, kwartalniki,
      czasopisma naukowe, techniczne, psychologiczne i inne. To jaką
      wybieramy prasę uzależnione jest przecież od naszych zainteresowań.
      Często jesteśmy jednak zmuszeni do wtajemniczania się w lekturę,
      która niekoniecznie aż tak bardzo nas absorbuje. Dlaczego czytamy
      prasę codzienną? Właściwie jak to możliwe, że w dzisiejszych czasach
      jeszcze w ogóle znajdujemy czas na zagłębianie się w lekturze.
      Pewnie nieliczni z Was powiedzą, że to śmieszne co mówię, bo nie ma
      nawet mowy o wolnych chwilach na przysłowiowe „delektowanie się
      lekturą”. Jednak ja obserwuję zupełnie odwrotny proces. Czytamy i to
      bardzo wiele. Czytamy o każdej porze dnia i prawie w każdym miejscu.
      W dobie Internetu czytamy wybiórczo. Otwieramy strony, które nas
      interesują i jednym kliknięciem możemy zmienić stronę na kolejną i
      kolejną. To duży plus Internetu. Zawsze możemy przecież wrócić do
      artykułu, który nas zainteresował. Czytamy, oglądamy obrazki, naszą
      uwagę przykuwają skrótowce. Dlaczego czytamy? Czytamy, bo chcemy być
      na czasie, podzielić się opinią o panującej sytuacji politycznej,
      kulturalnej w naszym kraju, chcemy być doinformowani i mamy
      nieodpartą chęć poszerzania własnego światopoglądu. W końcu czytamy
      bo nie chcemy wyskoczyć poza tematy aktualne.
      W dzisiejszych czasach pojęcie czytania jednak dość mocno
      zmieniło znaczenie. Teraz nie ma mowy o biernym uczestniczeniu w
      lekturze. Autorzy wielokrotnie zapraszają nas do dialogu. Czasami
      wręcz nakłaniają do żywej dyskusji. Tak jak i ja zapraszam Was do
      dyskusji na moim „grandblog.pl”
      Z takim właśnie zjawiskiem spotykamy się na licznych forach
      internetowych. Tam czytamy często i gęsto. Spotykamy się z różnymi
      opiniami i komentarzami. I wszystko byłoby w zupełnym porządku gdyby
      nie pewne zaniedbania. Bo choć obowiązuje całkowita wolność słowa to
      jednak zapominamy o tym, że nie powinniśmy pozwalać sobie na zbyt
      swobodne wypowiedzi. Strażnik słowa powinien bacznie obserwować i
      czasami nie powinien dopuszczać do zabierania głosu. Na myśli mam
      internautów, którzy na forach biznesowych starają się wspiąć na
      panteon biznesu jednak niekoniecznie dając dobry przykład innym. A
      co z tymi, którzy próbują zasięgnąć informacji na temat
      funkcjonowania poszczególnych firm? Niestety grupa ta jest narażona
      z góry na porażkę. Dlaczego? Bo bazuje ona na wypowiedziach i
      komentarzach o niepozytywnym zabarwieniu. Tego typu zabiegi niestety
      nie wpływają zbyt dobrze na wizerunek firm biznesowych. Kto tak
      naprawdę ukrywa się za ekranem i komu tak bardzo zależy na
      odpychaniu innych od poszczególnych organizacji? Dlaczego w świecie
      Internetu tak wiele nieprzychylnych komentarzy i tak mało prawdy?
      Dlaczego bez sięgnięcia do źródła internauci próbują wypowiadać się
      na tematy funkcjonowania poszczególnych firm skoro nie znają
      właściwie mechanizmów ich działania? Tego typu zabiegi wprowadzają w
      błąd tych, którzy chcieliby zaczerpnąć opinii innych nie zdając
      sobie jednak sprawy z tego, że już na samym początku zbłądzili.
      Sugerowanie się opiniami odbitymi przez pryzmat krzywego zwierciadła
      jest działaniem dość mocno niedojrzałym.

www.grandblog.pl
    • kacperw7 Jak nie kupować funduszu w worku 27.04.10, 14:12
      Miałem okazję uczestniczyć w spotkaniu prowadzonym przez Novision.
      Ogólnie napiszę, że na początku trochę byłem zniesmaczony
      sztucznością atmosfery wielkiego wydarzenia, jaką kreowali
      organizatorzy, potem trochę męczący był początek spotkania i
      chciałem wyjść, ale siedząc w pierwszym rzędzie nie chciałem robić
      zamieszania.
      Później, kiedy się już rozkręciło było lepiej, ale informacje
      przekazywane były tak oczywiste, że zacząłem się zastanawiać co ja
      tutaj robię ?

Nareszcie przerwa, to wychodzę ! Ale przy drzwiach z sali toczyła
      się głośna dyskusja dwóch zaproszonych gości, w zasadzie sprzeczka
      na temat jednego wykresu prezentowanego podczas spotkania. Ta
      sprzeczka była dla mnie tak niedorzeczna, że się wtrąciłem, bo nie
      mogłem słuchać tych bzdur wygłaszanych przez nich i tak zastała mnie
      druga część spotkania, na której poruszony tematem z przerwy
      postanowiłem jednak pozostać.

Ogólnie dla mnie może na tym spotkaniu nie było nic nowego, jednak
      forma przekazu dostosowana do "prostych umysłów zwykłych zjadaczy
      chleba" zasługuje na uznanie, bo jak pokazała niby beznadziejna
      dyskusja na przerwie - porusza myślenie o bardzo ważnych sprawach
      osobistych - tym co robimy z naszymi pieniędzmi.
      To co mnie irytowało na początku na koniec wzbudziło mój podziw -
      oto grupka młodych ludzi robi coś co zasługuje na uznanie - zbiera
      się wieczorem, kiedy większość odpoczywa, poświęca czas i pieniądze
      na wynajęcie sali, jak potrafi najlepiej (choć widać braki
      doświadczenia) czuwa nad atmosferą spotkania, wreszcie mówi o
      rzeczach bardzo ważnych w sposób prosty, nie bez pomyłek i błędów
      ale przyznam, że mnie samemu wracając do domu było wstyd, że pomimo
      wiedzy którą zdobyłem w życiu, zaprzepaściłem wiele okazji i wielu
      rzeczy nie robiłem wiedząc o tym, że powinienem.
      Według mnie należy się SZACUNEK dla tych młodych ludzi !!!

• gotlandia.2 Wywiad- rozmowy z "Ludźmi sukcesu" 13.09.10, 12:58
      Zapraszam do zapoznania się z wywiadem z cyklu- rozmowy z "Ludźmi sukcesu". Jak osiągnać sukces i pelną niezależność finansową?- na te i podobne pytania znajdziecie odpowiedź w wywiadzie pod adresem

www.grandblog.pl/grand_mikrofon_ludzie_sukcesu-_wywiady,60,rentier_ludzie_sukcesu_wywiad_1,56.html
      Zapraszam do lektury i do dyskusji.

• gotlandia.2 Dlaczego nie lubimy agentów? 13.09.10, 13:00
      Z reguły do pośrednika podchodzimy z pewnym dystansem. Czasami jednak może niepotrzebnie sugerujemy się różnymi komentarzami i opieramy się na niewiarygodnych opiniach. Jednak zdania są dość mocno podzielone i może nie należy się nimi sugerować. Choć zawód pośrednika jest obecnie jednym z najmodniejszych i najbardziej popularnych zawodów to zastanawiam się czy darzymy go zaufaniem. Czy ludzie ufają pośrednikom i czy chętnie oddają swoje sprawy w ich ręce? Czasami mam wrażenie, że niektórzy jednak obawiają się ich usług. Po czasie jednak okazuje się, że takie reakcje są zupełnie niepotrzebne.
      Trudno powiedzieć dlaczego tak się dzieje, jednak może zawód pośrednika na rynku pracy funkcjonuje zbyt krótko i nie zdążył jeszcze zdobyć zaufania wśród ludzi. Bezpośredni kontakt z klientem to bardzo nowoczesna i zarazem popularna metoda pracy nie tylko na europejskim, ale i na światowym rynku pracy. I choć w Polsce ten system działa już od jakiegoś czasu to jednak wciąż się z nim oswajamy. Kontakt z klientem ma ułatwić i skrócić cały proces działania. Pośrednik ma być wiarygodny i ma w sposób zrozumiały i szybki dotrzeć do klienta.
      Zastanawiam się nad definicją agenta. Czy określenie agent oznacza to samo co pośrednik?

Kim jest pośrednik i jaka jest jego definicja?

Ciąg dalszy artykułu dostępny pod adresem

www.grandblog.pl/posrednik,61,dlaczego_nie_lubimy_agentow,24.html
      Zapraszam do lektury i do dyskusji.
    • gotlandia.2 "Chomik w kółku", czy rentier? 13.09.10, 13:23
      Praca powinna być połączeniem pasji z gwarancją bezpieczeństwa w postaci stabilizacji finansowej. W dzisiejszych czasach raczej trudno to pogodzić. Wiele osób twierdzi, że praca musi być połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Żeby nasza praca przynosiła odpowiednie efekty to powinniśmy dać wiele z siebie by była ona efektywna. Raczej nieczęsto się to zdarza, a jeśli już to w znikomym procencie. Najczęściej optymistami są młode osoby, które bezpośrednio po studiach są pełne pasji i chęci działania. Później jednak w konfrontacji z rzeczywistością okazuje się, że górnolotne teorie, plany i zamiary runęły na bruk, bo zwyczajnie dochodzimy do wniosku, że stajemy się ofiarami dziwnego mechanizmu. Podpisując umowę o pracę w tradycyjnym pojęciu nieświadomie decydują się one na zamknięcie w kołowrotku.
      Można tu przytoczyć przykład „chomika w kółku”, który doskonale obrazuje stałą pracę, a każdy kolejny obrót kołowrotka wykonywany przez chomika- to aluzja do mijającego pełnego miesiąca. I tak w kółko i obłędnie „chomik wartko przebiera łapkami” nie zdając sobie sprawy z tego, że tak naprawdę stoi w miejscu. To tylko złudzenie ciągłego ruchu każe mu wciąż dążyć przed siebie, pytanie tylko w jakim celu? Tak samo ludzie pracujący z miesiąca na miesiąc wciąż są w tym samym punkcie wyjścia i tak przez cały czas. To charakterystyczny obraz z jakim spotykamy się na co dzień. Tak właśnie wygląda życie przeciętnego Polaka, który pracując w tradycyjnym wymiarze czasu na stałej posadzie nieświadomie wpada w pułapkę kręcącego się kołowrotka- w nastroju ciągłej niepewności i strachu przed jutrem żyjąc w nadziei tylko po to, by zatoczyć kolejne koło i kolejne.
      Druga grupa społeczeństwa, to osoby, które niekoniecznie muszą pracować, bo mają na tyle duży kapitał, aby spokojnie funkcjonować z miesiąca na miesiąc. Osiągają oni ten sam efekt jednak zmierzając do tego celu zupełnie inną drogą- bez zataczania okręgów w „chomikowym kółku”.
      Ciąg dalszy artykułu dostępny pod adresem

www.grandblog.pl/rentier,56,_chomik_w_kolku_czy_rentier,34.html
      Zapraszam serdecznie do lektury i do dyskusji.
    • netmentor13 Czy pośrednicy finansowi przetrwali kryzys? 04.10.10, 13:07
      Choć agenci doradztwa finansowo- ubezpieczeniowego mogą już chyba spokojnie odetchnąć z ulgą to jednak skutki pokryzysowe na rynku finansowym są jeszcze zauważalne. Trudno powiedzieć jakie straty poniosły Towarzystwa Ubezpieczeniowe, a wraz z nimi firmy pośredniczące w branży finansowo- ubezpieczeniowej. Deficyt finansowy dopadł wiele firm, korporacji i przedsiębiorstw. Cały rynek poniósł straty, a wraz z nim branża finansowo- ubezpieczeniowa. Czy teraz możemy powiedzieć, że to najlepsza pora na „podnoszenie się” po kryzysie? Wszystko wskazuje na to, że powoli wychodzimy z niekorzystnej dla nas strefy. Właściwie można by się zastanowić, kto tak naprawdę poległ w ciemnym okresie, a kto wypłynął na powierzchnię ?

www.grandblog.pl/posrednik,61,czy_posrednicy_finansowi_przetrwali_kryzys,49.html
      Giełdowa bessa, która trwała przez cały okres 2008 roku oczywiście nie pozostała bez wpływu na wyniki największych towarzystw oferujących polisy ubezpieczeniowe. Skutki tego co wydarzyło się w 2008 roku miały silny wpływ na działalność pośredników finansowo-ubezpieczeniowych takich jak Open Finance, Novision, Expander, Provida, czy wielu innych mniejszych podmiotów. Choć kryzys uderzył w rynek doradztwa finansowego i był to okres żmudny, mozolny i martwy to jednak niektóre z firm mogą pochwalić się całkiem dużymi sukcesami.
      Wobec wielu przeszkód spowodowanych trudną sytuacją na rynku firmy musiały stoczyć ostrą walkę o klienta. W przypadku sprzedaży polis na życie typu Unit- Linked zaobserwowano znaczny spadek, a nawet odejście i rezygnację z tych polis. Żeby jednak choć w minimalnym stopniu przybliżyć obraz strat poniżej przedstawiamy kilka danych.

W ciągu omawianego okresu WIG spadł o 51,2 proc. Przypis składki towarzystw, które w ofercie mają głównie lub wyłącznie polisy unit-linked zmniejszył się średnio o 56,3 proc. Przychody Aegon TU na Życie były mniejsze o 67,2 proc. W Skandii Życie TU spadek był rzędu 58,7 proc., a jeśli chodzi o HDI-Gerling TUnŻ – o 43,5 proc.
      Mniejszy przypis składki brutto sprawił, że zakłady ubezpieczeniowe spadły w rankingu największych firm, co ma znaczenie marketingowe. Najbardziej ucierpiał Aegon, który na koniec 2008 r. był na pozycji 12., a jeszcze rok wcześniej stał na podium, zajmując trzecie miejsce. Skandia spadła z pozycji 8. na 16., a HDI-Gerling z 15. na 19.

To wszystko miało negatywny wpływ na rynek i na cały obraz po podnoszeniu się z wielkiego pokryzysowego gruzowiska. Przedstawiciele towarzystw zapewniają, że nie zauważają już masowej ucieczki klientów od polis unit-linked, a obraz nawet dość mocno się zmienia. Jak zatem sytuacja klaruje się na polskim rynku finansowym po okresie kryzysowym?
      Na te i podobne pytania zapewne odpowiemy sobie już wkrótce.
      Należy wziąć pod uwagę fakt, że nie wszystkie firmy poniosły straty. Niektóre Towarzystwa Ubezpieczeniowe i firmy pośredniczące, które trzymały się mocno obranego kierunku działalności podniosły swoją pozycję i sprzedaż. Wyraźnie obserwujemy wzrost ilości zawieranych przez nich nowych programów ubezpieczeniowo-inwestycyjnych oraz wysokie wpłaty do już istniejących. Pozycje zakładów ubezpieczeniowych na listach rankingowych zaczynają się podnosić wraz ze wzrostem nowych aktywów ich klientów.

Takie zjawisko dostrzegamy również w przypadku firm pośredniczących, jak choćby Novision, która znacznie wzmocniła swoją pozycję nawet w najgorszym okresie dla rynku finansowego. Należy zatem zapytać, czy „kryzys jest taki wielki jak go malują”?
    • netmentor13 Oszczędzać, czy nie oszczędzać? 04.10.10, 13:09
      Kto z nas nie pamięta dźwięku wpadających do skarbonki monet, które najczęściej przeznaczane były na różne przyjemności beztroskiego dzieciństwa. Niektórym zapewne przypomina się obrazek z dawnych lat- „kolorowa skarbonka”, do której wrzucaliśmy monety pochodzące z kieszonkowego od rodziców lub z okazji urodzin, imienin i świąt od dziadków, braci, czy też wujków. Również szkoły od samego już początku starały się wypracować w nas nawyk oszczędzania w postaci bankowych książeczek oszczędnościowych, na które dzieci regularnie wpłacały określoną przez siebie kwotę. Pewnie wspominacie tamte czasy z uśmiechem na twarzy. Tego typu zabiegi w tak młodym wieku to doskonałe doświadczenie, które pomogło nam zrozumieć mechanizm budowania kapitału. Bo najważniejsze jest właśnie to, by od jak najmłodszych lat wykształcić w sobie nawyk oszczędzania pieniędzy.

www.grandblog.pl/inne_artykuly,58,oszczedzac_czy_nie_oszczedzac,66.html
      W latach 80. rodzice wyposażali swoje pociechy w książeczki oszczędnościowe, czy też specjalne lokaty długoterminowe. W dzisiejszych czasach sytuacja znacznie się zmieniła. Często zdarza się tak, że młodzi ludzie na własny rachunek już wcześniej, w trakcie szkoły zaczynają zarabiać swoje pierwsze pieniądze, które lokują w bezpiecznych i sprawdzonych instytucjach. Sami dążą do tego, by w myśl złotej zasady- „od zera do milionera”, na ich kontach sumy powiększały się o kolejne zera. Od zawsze wpajano nam, że pieniądze trzeba oszczędzać i zawsze jakąś kwotę odkładać na „czarną godzinę”.
      Należy budować zaplecze finansowe już od najmłodszych lat po to, by po latach zebrać jeszcze więcej owoców. Jak do tego doprowadzić i w jakim najlepiej pójść kierunku by zapewnić sobie w przyszłości stabilizację finansową?
      Czasy znacznie się zmieniły. Coraz częściej obserwujemy zjawisko omijania banków, które również kuszą swoich klientów ciekawymi ofertami w postaci różnego rodzaju kredytów, kont, pożyczek, kart kredytowych, albo samych lokat krótko, czy też długoterminowych.
      Ludzie myśląc o przyszłości nie tylko swojej, ale przede wszystkim swoich dzieci, coraz chętniej jednak przystępują do różnego rodzaju Towarzystw Ubezpieczeniowych, które w swojej ofercie mają długoterminowe programy oszczędnościowo- ubezpieczeniowe i które są w stanie zaoferować osiągnięcie znacznego zysku w długim terminie. Dość ciekawy wachlarz ofert proponuje nam szwedzka firma Skandia działająca na naszym rynku już od 10 lat, której produkty możemy nabyć między innymi za pośrednictwem firmy Novision. Wykupienie polisy na życie to coraz popularniejsza forma zabezpieczenia na przyszłość. Tego typu forma zabezpieczenia finansowego przeznaczona jest dla osób, które z góry mogą pozwolić sobie na zamrożenie znacznej kwoty pieniędzy na wiele lat i dlatego musi to być decyzja bardzo dobrze przemyślana.. W życiu różnie bywa i nigdy przecież nie wiadomo kiedy i gdzie może nam się przydać suma, z której nie możemy skorzystać przez najbliższych 15, a nawet i 30 lat. Na rynku finansowym mamy wiele ciekawych rozwiązań i każdy z Was zapewne ma jakieś ciekawe propozycje. Jedno jednak jest pewne i wciąż nieustannie przez wiele lat nasuwa się ten sam wniosek- oszczędzajmy, bo zabezpieczenie finansowe jest równie ważne dla każdego z nas. Nieustannie należy myśleć o przyszłości i o tym co może się wydarzyć za rok, dwa lub za 15 lat.

Na czym właściwie polega proceder oszczędzania i jakiego rodzaju polisę na życie najlepiej nabyć w Towarzystwach Ubezpieczeniowych- na te i podobne pytania znajdziecie odpowiedź już niedługo. Przegląd firm wraz z najciekawszymi ofertami już wkrótce na stronach grandblog.pl

• skora79 Novision Prestige 30.12.10, 11:54
      W minionym tygodniu w chorzowskim Hotelu Arsenal Palace odbyła się konferencja ze znanym i uznanym finansistą- dr Mariuszem Staniszewskim. Spotkanie z człowiekiem tej rangi było ciekawym doświadczeniem i wydarzeniem godnym odnotowania. Prezes Zarządu Noble Funds, który specjalizuje się przede wszystkim w funduszach inwestycyjnych jest autorem nowego projektu wraz z Towarzystwem Ubezpieczeniowym Skandia.
      Produkt- Novision Prestige, bo o nim mowa, to nowe dziecko Novision, które zdążyło już pojawić się na rynku finansowym. Wszystko wskazuje na to, że nowy produkt już teraz cieszy się dużym zainteresowaniem.
      Na wykładzie Prezesa Zarządu Noble Funds- dr Mariusza Staniszewskiego pojawiła się imponującą liczba osób. Sala konferencyjna pomieściła ponad 500 osób. Wszyscy z zainteresowaniem słuchali wykładu o funduszach inwestycyjnych. Jak wygląda rynek finansowy i co ciekawego ma do zaoferowania nowy produkt przygotowany dla Novision? Dla kogo właściwie są przeznaczone nowe rozwiązania finansowe i kto będzie ich głównym odbiorcą? Kluczowe pytanie- co zrobić by otworzyć drzwi do zysków i zapewnić sobie bezpieczną przyszłość finansową? To główne pytania, na które otrzymaliśmy odpowiedzi podczas konferencji.

Zapraszam serdecznie na stronę

www.grandblog.pl/konferencja_szkolenie,57,konferencja-_dr_mariusz_staniszewski,73.html
      www.grandblog.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka