business3 29.07.09, 21:40 Proszę o firmy z rynku GB. Tyle w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gandalf38 Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z re... 29.07.09, 21:45 Postawa tp wydaje się sensowna. Wiadomo, że zawsze lepiej usiąść do stołu i rozmawiać, niż iść "na noże", może coś z tego wyjdzie pożytecznego dla całego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Pod jednym warunkiem: 30.07.09, 07:22 że wszystkie strony chcą się dogadać. Ale wygląda na to, że TP gra na zwłokę. Ja osobiście straciłem do TP cierpliwość i od 1.09 nic mnie z nimi nie będzie wiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.boczkowski Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z re... 29.07.09, 21:48 Wieloletnia obsesyjna walka pani Streżyńskiej z TPSA skończyła się tak jak się miała skończyć, na opóźnieniu inwestycji z powodu braku środków na nie. Coś z niczego potrafił zrobić tylko Adam Słodowy. Z blaszanych puszek i pudełek po zapałkach umiał wyczarować istne cuda. Obecnie jest popularne przysłowie "nie ma darmowego lunchu". A że nie ma darmowych łączy internetowych tego pani Streżyńska nie może zrozumieć. Nowoczesna technika jest droga. Aby ją zastosować firma musi mieć dochody. Administracyjne "domiary" dla TPSA w imię rozwoju konkurencji w Polsce to chyba jest kpina ze zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 22:35 W naszym kraju panuje zasada aby własne zniszczyć a wpuścić obce, które nie będzie płacić podatków. TPSA jaka by nie była, jest jedną z ostatnich polskich marek, która przetrwała "liberalne" rządy w naszym kraju... choć jak widać podskubywanie jest dalej w modzie. Wszystkie firmy, które chcą korzystać z łączy powinny także partycypować w rozbudowie infrastruktury ... tyle, że do tego to już chętnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ot_byt Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 22:59 Przykro mi lava ale mylisz się - operatorzy alternatywni partycypują w kosztach budowy infrastruktury. Nie jest to może partycypowanie bezpośrednie ale dokładają się pośrednio do tych kosztów - płacą tepsie za dostęp do jej infrastruktury i to bez względu na to czy będzie to dzierżawa łączy, BSA, WLR, LLU, dostęp do kanalizacji kablowej, itd., itp. Tak więc nikt nie dostaje niczego za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 23:05 Jeżeli Ci alternatywni operatorzy mają takie "problemy" to niech wybudują sobie od podstaw szkielet i będą niezależni. Nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 31.07.09, 16:23 Biznes telekomunikacyjny jest niesamowicie kapitałochłonny. Jeśli na rynku jest taka asymetria to o powstaniu realnej konkurencji możemy tylko pomarzyć. Wybudować tak sobie to można budkę z lodami. Odpowiedz Link Zgłoś
ot_byt Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 22:45 O czym Ty człowieku mówisz - głowa Cię nie boli ? A gdzie niby podział się zysk z poprzednich lat ? Wejdź sobie na bankiera albo najlepiej parkiet i zobacz jakie tepsa miała dochody netto w paru poprzednich latach. Potem zapytaj się co się stało z tymi pieniędzmi. BTW nie ma darmowych łączy internetowych - gdybyś tylko miał choć trochę pojęcia o temacie, w którym się wypowiadasz, to może nie pisałbyś takich głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 23:02 A nie zauważyłeś, że jak dzwonisz to nie odzywa się już pani i nie musisz czekać kilku godzin na połączenie z drugim końcem Polski? Myślisz, że XDSLa powiesiłbyś na wybierakowej centrali? Wiesz już w co idą pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 30.07.09, 07:39 Czy uważasz, że centrale automatyczne to w naszych czasach takie cudo? Może się zdziwisz, ale TP inwestuje głównie tam gdzie ma konkurencję (potwierdza to nawet ich prezes). I robi to wyłącznie z pobudek biznesowych a nie z dobrego serca (i słusznie, firmy są od tego by zarabiać). Tutaj chodziło o coś innego, o ograniczanie konkurencji. To że TP ma pozycję dominującą również nakłada na firmę pewne obowiązki. A oni zamiast współpracować grają na zwłokę. Myślę, że pomysł na rozbicie TP na część detaliczną i hurtową jest dobrą drogą (podobnie jak oddzielenie infrastruktury kolejowej od usług przewozu). Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Podzielic TPSA jak BT 30.07.09, 08:05 Brytyjczycy mieli swego czasu podobny problem. Uwczesny British Telecom zostal podzialony na dwie niezalezne firmy. BT, ktora swiadczy uslugi telekomunikacyjne wszystkim (firmom i klientom indywidualnym) oraz firme zarzadzjaca i budujaca infrastrukture (sprzedaja dostep i oferte hurtowo - tylko operatorom - a zatem jest im wszystko jedno kto kupi ich usluge - BT czy tzw. operator niezlazeny - teraz dla nich wszyscy sa niezalzeni). Efekt? W 2004 podstawowym laczem w UK bylo ) 0,5 mega za ok 20 funtow + ok. 20 funtow abo w BT i darmowe rozmowy w weekendy. W 2008 podtsawowe lacze oferowane przez operatorow (BT, Talk Talk, Tesco, itp...) do 8 mega (z reguly nie mniej niz 6) abonament np. w Talk Talk 21 funtow (BT sie nic nie placi bo nie oni sa wlascicielm lacza - to placi z naszego abo Talk Talk infrastrukturalnemu BT) a w nim: darmowe rozmowy lokalne i miedzynarodowe przez 24h i 7 dni w tyg. (cala Unia + USA, Nowa Zelandia, i jeszcze kilka krajow - na tel. stacjonarne) , calkowiecie darmowe lacze inetrnetowe - czyli co miesiac placimy 21 funtow i ani grosza wiecej. A opretorow na rynku jest duzo i oferta przebogata - np. SKY (telefon TV i internet w fajnym pakiecie z laczem 16 mega za niewiele wieksza kase). Podobnie jest na rynku GSM - 5 operatorow infrastrukturalnych, abonamenty od 10 - 50 funtow, w kazdym naprawde darmowe telefony, duzo minut - jednym slowem konkurencja i walka o klienta na kazdym kroku! Odpowiedz Link Zgłoś
ot_byt Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 30.07.09, 09:02 Zauważ tylko, że tu nie chodzi o centrale tylko o FTTH i FTTB - kwestią jest sieć swiatłowodowa i jej powszechność. Tepsa zarabia na świadczeniu usług hurtowych i na tym powinien się skupić pion tepsy odpowiedzialny za hurt, a nie na utrudnianiu dostępu innym przedsiębiorcom. Nie dostrzegasz obstrukcji tepsy w tym przypadku ? Skoro chcą inwestować w światłowody od początku 2010r., a wcześniej, mając znacznie większe dochody, nie inwestowali - to coś tu jest nie tak, prawda ? Skoro chcą inwestować ale tylko pod warunkiem braku podziału to znaczy, że jednak mają na to kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyn-live Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 30.07.09, 08:04 jacek.boczkowski napisał: Nowoczesna technika jest droga. Aby ją > zastosować firma musi mieć dochody. Administracyjne "domiary" dla TPSA w imię > rozwoju konkurencji w Polsce to chyba jest kpina ze zdrowego rozsądku. Niech mi ktoś łaskawie wytłumaczy,jaki interes mamy My,czyli Polacy i Skarb Państwa, który ma udziały w TPSA na poziomie 4-5 procent w tej firmie, gdzie ponad 90 % posiada FT, Kulczyk i podobne prywatne firmy.Czy mam tez dopłacać do Forda,Mercedesa i innych firm sprzedających na polskim rynku,dlatego tez nie mogę zrozumieć jaka to krzywdę robi Franc -Telecom, polski urzędnik jakim jest Pani Streżyńska.Trzymać za "mordę" i wymagać w interesie Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 31.07.09, 16:20 Ja nie wiem nic o dopłatach do TPSA. Korzyścią jaką "My Polacy" czerpiemy z TPSA jest dostęp do nowoczesnego systemu telekomunikacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
abzgbl Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 01.08.09, 10:09 macyk napisał: > Ja nie wiem nic o dopłatach do TPSA. Korzyścią jaką "My Polacy" czerpiemy z TPS > A > jest dostęp do nowoczesnego systemu telekomunikacyjnego. Tak, oczywiście. A żeby uzyskać dostęp do nowoczesnych kabli miedzianych na drewnianym słupie można czekać wiele miesięcy, a w końcu i tak nic nie zrobią z powodu "braku możliwości technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś