Dodaj do ulubionych

Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z re...

29.07.09, 21:40
Proszę o firmy z rynku GB. Tyle w temacie...
Obserwuj wątek
    • gandalf38 Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z re... 29.07.09, 21:45
      Postawa tp wydaje się sensowna. Wiadomo, że zawsze lepiej usiąść do stołu i
      rozmawiać, niż iść "na noże", może coś z tego wyjdzie pożytecznego dla całego
      rynku.
      • fletniapana Pod jednym warunkiem: 30.07.09, 07:22
        że wszystkie strony chcą się dogadać.

Ale wygląda na to, że TP gra na zwłokę. Ja osobiście straciłem do TP cierpliwość
        i od 1.09 nic mnie z nimi nie będzie wiązać.
    • jacek.boczkowski Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z re... 29.07.09, 21:48
      Wieloletnia obsesyjna walka pani Streżyńskiej z TPSA skończyła się tak jak się
      miała skończyć, na opóźnieniu inwestycji z powodu braku środków na nie. Coś z
      niczego potrafił zrobić tylko Adam Słodowy. Z blaszanych puszek i pudełek po
      zapałkach umiał wyczarować istne cuda. Obecnie jest popularne przysłowie "nie
      ma darmowego lunchu". A że nie ma darmowych łączy internetowych tego pani
      Streżyńska nie może zrozumieć. Nowoczesna technika jest droga. Aby ją
      zastosować firma musi mieć dochody. Administracyjne "domiary" dla TPSA w imię
      rozwoju konkurencji w Polsce to chyba jest kpina ze zdrowego rozsądku.
      • lava71 Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 22:35
        W naszym kraju panuje zasada aby własne zniszczyć a wpuścić obce, które nie
        będzie płacić podatków. TPSA jaka by nie była, jest jedną z ostatnich polskich
        marek, która przetrwała "liberalne" rządy w naszym kraju... choć jak widać
        podskubywanie jest dalej w modzie.
        Wszystkie firmy, które chcą korzystać z łączy powinny także partycypować w
        rozbudowie infrastruktury ... tyle, że do tego to już chętnych nie ma.
        • ot_byt Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 22:59
          Przykro mi lava ale mylisz się - operatorzy alternatywni partycypują w kosztach
          budowy infrastruktury. Nie jest to może partycypowanie bezpośrednie ale
          dokładają się pośrednio do tych kosztów - płacą tepsie za dostęp do jej
          infrastruktury i to bez względu na to czy będzie to dzierżawa łączy, BSA, WLR,
          LLU, dostęp do kanalizacji kablowej, itd., itp. Tak więc nikt nie dostaje
          niczego za darmo.
          • lava71 Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 23:05
            Jeżeli Ci alternatywni operatorzy mają takie "problemy" to niech wybudują sobie
            od podstaw szkielet i będą niezależni. Nie widzę problemu.
            • macyk Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 31.07.09, 16:23
              Biznes telekomunikacyjny jest niesamowicie kapitałochłonny. Jeśli na rynku jest
              taka asymetria to o powstaniu realnej konkurencji możemy tylko pomarzyć.
              Wybudować tak sobie to można budkę z lodami.
      • ot_byt Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 22:45
        O czym Ty człowieku mówisz - głowa Cię nie boli ?
        A gdzie niby podział się zysk z poprzednich lat ? Wejdź sobie na bankiera albo
        najlepiej parkiet i zobacz jakie tepsa miała dochody netto w paru poprzednich
        latach. Potem zapytaj się co się stało z tymi pieniędzmi. BTW nie ma darmowych
        łączy internetowych - gdybyś tylko miał choć trochę pojęcia o temacie, w którym
        się wypowiadasz, to może nie pisałbyś takich głupot.
        • lava71 Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 29.07.09, 23:02
          A nie zauważyłeś, że jak dzwonisz to nie odzywa się już pani i nie musisz czekać
          kilku godzin na połączenie z drugim końcem Polski? Myślisz, że XDSLa powiesiłbyś
          na wybierakowej centrali? Wiesz już w co idą pieniądze?
          • fletniapana Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 30.07.09, 07:39
            Czy uważasz, że centrale automatyczne to w naszych czasach takie cudo? Może się
            zdziwisz, ale TP inwestuje głównie tam gdzie ma konkurencję (potwierdza to nawet
            ich prezes). I robi to wyłącznie z pobudek biznesowych a nie z dobrego serca (i
            słusznie, firmy są od tego by zarabiać). Tutaj chodziło o coś innego, o
            ograniczanie konkurencji. To że TP ma pozycję dominującą również nakłada na
            firmę pewne obowiązki. A oni zamiast współpracować grają na zwłokę.
            Myślę, że pomysł na rozbicie TP na część detaliczną i hurtową jest dobrą drogą
            (podobnie jak oddzielenie infrastruktury kolejowej od usług przewozu).
            • galtom Podzielic TPSA jak BT 30.07.09, 08:05
              Brytyjczycy mieli swego czasu podobny problem.
              Uwczesny British Telecom zostal podzialony na dwie niezalezne firmy.
              BT, ktora swiadczy uslugi telekomunikacyjne wszystkim (firmom i
              klientom indywidualnym) oraz firme zarzadzjaca i budujaca
              infrastrukture (sprzedaja dostep i oferte hurtowo - tylko operatorom
              - a zatem jest im wszystko jedno kto kupi ich usluge - BT czy tzw.
              operator niezlazeny - teraz dla nich wszyscy sa niezalzeni).

Efekt?
              W 2004 podstawowym laczem w UK bylo ) 0,5 mega za ok 20 funtow + ok.
              20 funtow abo w BT i darmowe rozmowy w weekendy.

W 2008 podtsawowe lacze oferowane przez operatorow (BT, Talk Talk,
              Tesco, itp...) do 8 mega (z reguly nie mniej niz 6) abonament np. w
              Talk Talk 21 funtow (BT sie nic nie placi bo nie oni sa
              wlascicielm lacza - to placi z naszego abo Talk Talk
              infrastrukturalnemu BT) a w nim:
              darmowe rozmowy lokalne i miedzynarodowe przez 24h i 7 dni w
              tyg. (cala Unia + USA, Nowa Zelandia, i jeszcze kilka krajow - na
              tel. stacjonarne) , calkowiecie darmowe lacze inetrnetowe -
              czyli co miesiac placimy 21 funtow i ani grosza wiecej.

A opretorow na rynku jest duzo i oferta przebogata - np. SKY (telefon
              TV i internet w fajnym pakiecie z laczem 16 mega za niewiele wieksza
              kase).

Podobnie jest na rynku GSM - 5 operatorow infrastrukturalnych,
              abonamenty od 10 - 50 funtow, w kazdym naprawde darmowe telefony,
              duzo minut - jednym slowem konkurencja i walka o klienta na kazdym
              kroku!
          • ot_byt Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 30.07.09, 09:02
            Zauważ tylko, że tu nie chodzi o centrale tylko o FTTH i FTTB -
            kwestią jest sieć swiatłowodowa i jej powszechność. Tepsa zarabia na
            świadczeniu usług hurtowych i na tym powinien się skupić pion tepsy
            odpowiedzialny za hurt, a nie na utrudnianiu dostępu innym
            przedsiębiorcom. Nie dostrzegasz obstrukcji tepsy w tym przypadku ?
            Skoro chcą inwestować w światłowody od początku 2010r., a wcześniej,
            mając znacznie większe dochody, nie inwestowali - to coś tu jest nie
            tak, prawda ? Skoro chcą inwestować ale tylko pod warunkiem braku
            podziału to znaczy, że jednak mają na to kasę.
      • jerzyn-live Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 30.07.09, 08:04
        jacek.boczkowski napisał:

Nowoczesna technika jest droga. Aby ją
        > zastosować firma musi mieć dochody. Administracyjne "domiary" dla TPSA w imię
        > rozwoju konkurencji w Polsce to chyba jest kpina ze zdrowego rozsądku.

Niech mi ktoś łaskawie wytłumaczy,jaki interes mamy My,czyli Polacy i Skarb Państwa, który ma udziały w TPSA na poziomie 4-5 procent w tej firmie, gdzie ponad 90 % posiada FT, Kulczyk i podobne prywatne firmy.Czy mam tez dopłacać do Forda,Mercedesa i innych firm sprzedających na polskim rynku,dlatego tez nie mogę zrozumieć jaka to krzywdę robi Franc -Telecom, polski urzędnik jakim jest Pani Streżyńska.Trzymać za "mordę" i wymagać w interesie Polaków.
        • macyk Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 31.07.09, 16:20
          Ja nie wiem nic o dopłatach do TPSA. Korzyścią jaką "My Polacy" czerpiemy z TPSA
          jest dostęp do nowoczesnego systemu telekomunikacyjnego.
          • abzgbl Re: Telekomunikacja Polska: Musimy się dogadać z 01.08.09, 10:09
            macyk napisał:

> Ja nie wiem nic o dopłatach do TPSA. Korzyścią jaką "My Polacy" czerpiemy z TPS
            > A
            > jest dostęp do nowoczesnego systemu telekomunikacyjnego.

Tak, oczywiście. A żeby uzyskać dostęp do nowoczesnych kabli miedzianych na
            drewnianym słupie można czekać wiele miesięcy, a w końcu i tak nic nie zrobią z
            powodu "braku możliwości technicznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka