funny5 30.07.09, 16:42 Poczekajmy na wynik sledztwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qin Re: Jesteśmy grubi 30.07.09, 16:54 Problem polega na tym że przepis stanowi że noże wsiąść x osób przepis ma YY lat 10 lat temu przeciętny polak wyglądał inaczej teraz co drugi chłop jest w ciąży i ma potworną nadwagę kobiety wyglądają lepiej ale też wiele ma co dzwigać BIEDNY KOŃ Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Uczciwy góral? 30.07.09, 18:02 "Musimy się bronić przed nieprawdą, szkalowaniem i przedstawianiem bardzo subiektywnie krzywdzącej dla nas nieprawdy - dodał." **************************** To trzeba było sprzedawać trzydzieści lat temu swetry z wełny, a nie z waty. Na złą opinię górale pracują od lat. Więc mało kto im teraz uwierzy, choćby nie wiem jak się zaklinali. Odpowiedz Link Zgłoś
uzdek98 Uczciwy góral brzmi tak samo jak wysoki kaczor... 30.07.09, 18:17 od wiekow to wiecznie pijane bydlo zylo z okradania innych... swoje 5 minut mieli na poczatku XX wieku, kiedy kilku artychow dobrze popilo i pobzykalo w zakopanym ... stad ta legenda... warto pamietac, ze piewcy zakopanego odwolali swoje swoje kilka lat pozniej, kiedy poznali na czym polega goralska katolicka goscinnosc.... Odpowiedz Link Zgłoś
www.openmind.desk.pl koń się nie poskarży tylko zdechnie 30.07.09, 19:05 natychmiast zakazać pracy koniom na drodze do morskiego oka ! to parszywe barbarzyństwo Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: koń się nie poskarży tylko zdechnie 30.07.09, 19:11 www.openmind.desk.pl napisał: > natychmiast zakazać pracy koniom na drodze do morskiego oka ! > to parszywe barbarzyństwo Spokojnie....od lat wozily i jakos bylo OK. Moze lepszym rozwiazaniem bylyby wozy elektrycze,ciche,bezpieczne. Mozna je zaprojektowac by wygladaly jak te ktore teraz ciagna konie. Nikt w gminie na to jeszcze nie wpadl??? Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: koń się nie poskarży tylko zdechnie 30.07.09, 21:50 Ja mam inny pomysł. PIESZO ŁAZIĆ, LENIE! Odpowiedz Link Zgłoś
ole1234 zakazac bryczek w drodze do Morskiego Oka 30.07.09, 21:04 stop z tym precederem, a to warcholstwo, ktore zneca sie nad zwierzetami nie sie wezmie do uczciwej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
martagawryluk Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 16:58 "Sami górale podkreślają, że zwierzęta gospodarskie są u nich dobrze traktowane, a konie traktowane jak członkowie rodziny." . Już współczuję pozostałym , ludzkim członkom rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Gorale, wypada przeprosic Polakow za tego konia. 30.07.09, 18:34 Film jest drastyczny. 12 letnia corka moich sasiadow jak go obejrzala w internecie to zalala sie rzewnymi lzami nie mogac pojac jak tak mozna zamordowac ciezka praca konia. Zamiast plesc jakies oredzia w obronie wypada przeprosic Polakow za to morderstwo zwierzecia na oczach calej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ole1234 turysci ktorzy byli na miejscu 14 lipca 30.07.09, 21:07 goral ktory zafundowal turystom taki haniebnym spektakl powininen placic za traume psychologiczna jakiej mogly doznac dzieci po takiej historii Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Górale oburzeni... 30.07.09, 16:58 Rozpętana histeria? Przeciw wartościom regionalnym, narodowym i religijnym? Wystarczy przecież wyjaśnić, iż ten koń to była teściowa albo "homoś" - co się upił od chuchu rzeźwego górala. A przecież wiadomo, że Polacy,w szczególności zaś Górale i gorole, Kaszuby, Ślązoki, Mazury a Mazowszanie itd. itp. nie pijom, dzieci do beczek z kiszonom kapustom nie wrzucajom. Chiba że komuś cza przy...ć... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Górale oburzeni... 30.07.09, 17:03 Dajcie spokoj Goralom. Jakos dotytchczas ich konie nie padaly. Nie robcie z igly widel! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 ale o co chodzi 30.07.09, 17:08 padł góral, czy koń?! I dlaczego górale nie bronią konia, tylko siebie? Poje....na nacja!!!! A bo zapomniałem, że przeca konie codziennie padają od słońca :))) Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Górale oburzeni... 30.07.09, 20:42 wet3 napisał: > Dajcie spokoj Goralom. Jakos dotytchczas ich konie nie padaly. Nie > robcie z igly widel! Wiec przyszedl czas na konie. Byl czas na swetry welniane robione z waty, jest czas na konie. Wszystko w imie chrzescijanskiej milosci do blizniego ( czyt. do dutków). Wsak górol jest fest pobozny. Cza jakąsik uchwale w tym temacie walnac, zeby ciemne depry wiedzioly. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: adamo64 31.07.09, 22:32 adamo64 napisał: > wet3 napisał: > > > Dajcie spokoj Goralom. Jakos dotytchczas ich konie nie padaly. Nie > > robcie z igly widel! > > Wiec przyszedl czas na konie. Byl czas na swetry welniane robione z > waty, jest czas na konie. Wszystko w imie chrzescijanskiej milosci > do blizniego ( czyt. do dutków). Wsak górol jest fest pobozny. Cza > jakąsik uchwale w tym temacie walnac, zeby ciemne depry wiedzioly. Jak cytom cibie to jesce uwierze ze to co gorole mowiom o ceprach to prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 No i dobrze, że oburzeni! 30.07.09, 17:08 Może ta "histeria" da im do myślenia i zmienią sposób traktowania koni i... turystów. I niech przestaną sobie robić jaja z tymi serami; wszędzie pełno "scypków";))) Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Najbardziej ze zwierząt górale lubią ptaki 30.07.09, 17:11 A ściślej Dutki Odpowiedz Link Zgłoś
ptr_lund Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 17:13 Gorale nie tylko dobrze traktuja konie ,ale i te biedne Owczarki Podhalanskie ktore sprzedaja pod Gubalowka. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 17:15 te to z metką, że z importu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
plafar Goral dla dotkow 30.07.09, 17:20 jest gotowy na wszystko, obrzydliwa chciwosc.. to jest aktualnie goral... nie wiem skad ta legenda o "dumie" bo w zakopanym jakos jej w zyciu nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
harbour5 Górale ? 30.07.09, 17:20 Nie wiem czemu się oburzają. Przecież sami zapracowali na swoją opinię. Żdziercy, chytrzy na pieniądze za które nie dostaję niczego ponad ciasną klitkę ze szczątkowym wyposażaniem. Zarejestrowali oscypki, których nie ma, bo są jakieś scypki, pipki i inne badziewie za duże pieniądze. Może dzięki temu (koń padł) nareszcie zaczną traktować turystów jak ludzi a nie jak dojną krowę. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Górale ? 30.07.09, 17:31 harbour5 napisał: > Nie wiem czemu się oburzają. Przecież sami zapracowali na swoją > opinię. Żdziercy, chytrzy na pieniądze za które nie dostaję niczego > ponad ciasną klitkę ze szczątkowym wyposażaniem. Zarejestrowali > oscypki, których nie ma, bo są jakieś scypki, pipki i inne badziewie > za duże pieniądze. Może dzięki temu (koń padł) nareszcie zaczną > traktować turystów jak ludzi a nie jak dojną krowę. Zawsze mozna jechac na Mazury,w sezonie tez sie z turystami nie patyczkuja. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Górale ? 30.07.09, 20:45 snellville napisał: > Zawsze mozna jechac na Mazury,w sezonie tez sie z turystami nie patyczkuja. Rozumiem, ze to jest twoja rada dla kogos kto mieszka 150km od Zakopanego i jedzie na sobote i niedziele. Chyba, ze w twoim mniemaniu wszyscy ktorzy przyjezdzaja do Zakopca ot od razu na dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 17:24 Jakie sledztwo???..kon juz dawno zakopany,po..alo was wszystkich??? Zdechl kon i tyle,sam bylem swiadkiem w dziecinstwie takiego przypadku,woznica plakal jak maly dzieciak,przechodnie zalowali woznicy a nie konia. Kto tu jest poszkodowany???...chyba ten goral,trzeba kupic konia i jesze go przyuczyc..... Konik nie wygladal na zachudzona szkape,dajcie sobie siana "obroncy zwierzat",schabowy jakos przelknac potraficie. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 21:52 Nie zakopany, a zmielony. Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Najbardziej nieprawdopodobne jest to... 30.07.09, 17:37 ... że będzie ŚLEDZWO. W sprawie KONIA. Co za idiotyzm. A czy w sprawie cielątka, z którego gulasz wczoraj jadłem też będzie śledztwo? Zamordowano je przecież z zimną krwią, zanim zdążyło dorosnąć i nacieszyć się życiem. Domagam się natychmiastowej interwencji prokuratury! Dlaczego konie są preferowane, a losem cieląt nikt się nie interesuje? To skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
yanoosh111 Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 17:38 Powszechnie wiadomo o chciwości górali, więc czemu się dziwić, że koń ogłuchł i nie reagował na polecenia woźnicy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
baboch_z_nosa Gorale, po co istnieja ? 30.07.09, 17:40 Niedouczeni, skapi do granic nieopisanych, zalosnie zazarci na kase. Niby-patrioci, ale nikt tak nie gdzal do hameryki jak oni i to nie tylko jak bylo zle. Za kase dali by sie posiekac. Cholera jasna z goralami ! Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 17:45 Kilka lat temu po latach nieobecności w Zakopanem dałem się namówić na wakacje w tej miejscowości i do tej pory żałuję. W mieście jest wyjątkowo brudno, rozpadające się, połamane chodniki, dziury w jezdniach, obskurne domy, latami nie odnawiane, brud na każdym roku, syf malaria jak mówi młodzież. Na każdym wolnym skwerku okropne budy i namioty z potworną tandetą, gdybyż jeszcze miejscową, ale to dziadostwo z dalekiego wschodu. Zakopane jest zalane handlarzami wszelkich maści i narodowości, jeden wielki jarmark i odpust w najgorszym wydaniu. Na Gubałówce jakieś horrory w postaci pseudo toru do zjeżdżania na wózkach z kółkami, wszędzie koszmarne "atrakcje" w najgorszym stylu. No i wszechobecne chamstwo miejscowych prymitywów, którzy zdzierają z turystów koszmarne pieniadze za byle co i jeszcze stroją fochy, bo uważają że się ich powinno po rękach całować, bo robią niesamowitą łaskę. Drożyzna potworna, w knajpach syf i brud jak na ulicach, potrawy często wprost wstrętne, robione pewnie z jakichś odpadów albo co najmniej przeterminowanej żywności. Nigdy więcej moja noga i moich znajomych, którzy ze mną byli, tam nie postanie. Odpowiedz Link Zgłoś
j_nowak81 Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 17:50 Bardzo często konie w polu pracują o wiele ciężej przez cały dzień, również na upale. Tak było od dawien dawna i nic im się nie działo. To, że ten padł nie musi wynikać z jakiegoś nieludzkiego traktowania. Podejrzewam, że te koniki, które pracują przy dorożkach mają o wiele lepiej niż wiele innych. Ale o tym się nie mówi, tylko robi aferę najprawdopodobniej z niczego... Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 18:40 "konie w polu pracują o wiele ciężej przez cały dzień" Ta na pewno koń ciągnący pług ma ciężej od konia wiozącego pod górę wóz w którym jest kilkunastu turystów ważących razem nawet około tony. Chłopa nie stać na nowego konia bo przez rok zarabia pewnie tyle co taki góral w tydzień sezonu... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Jacy Kaczyńscy z tych Górali. 30.07.09, 18:00 Normalny człowiek, organizacja, społeczność, którą za coś się krytykuje próbuje poprawić w oczach społeczeństwa opinię o sobie. Próbuje się przedstawić sytuację jako nieprawdziwą, jak się ma na to dowody, jednostkową lub udowadnia się, że podjęte zostały czynności naprawcze by do niej już nigdy nie doszło. Wręcz rozpoczyna się kampanie "jacy to my jesteśmy fajni". Pamiętacie afery z sklepami Biedronka z wykorzystywaniem pracowników? Może początkowo reagowali tak samo ale potem plakaciki, akcje uśmiechy i w ogóle cud-miód. Za to obrona na "Kaczyńskich"? Od razu wrzask, że to spisek, zemsta, układ i za tym stoją "wraże siły". Zero zastanowienia czy się czegoś jednak nie spieprzyło. Zero czynności naprawczych. Jedynie czego możemy się spodziewać to atak na tych co śmieli krytykować. Jak to naprawdę z tym koniem było nie wiem. Badania, śledztwo, proces rozstrzygnie. Jednak w interesie Górali powinno być by nie powstał choćby cień podejrzeń, że coś chachmęcą. Jeżeli wiedzą, że akurat ten człowiek był winny (nawet jak i inni tak samo robili) powinni go dać na pożarcie gawiedzi zwalając winę tylko na niego i pilnując by pozostali (przynajmniej póki publika nie zapomni) pilnie przestrzegali "praw pracowniczych koni". Zrobić jakieś szkolenia dla powożących (przy okazji można obrabować na to UE w trybie awaryjnym), wydać ulotkę "gmina przyjazna dla zwierząt". Może i to cyniczne - ale przynajmniej logiczne. Wolałbym by naprawdę zopiekowali się zwierzakami, a sadystów napiętnowali no ale trzeba być realistą. Walka z dziennikarzami i internautami da im taką popularność jak Wielkim Braciom. Zapominają jednak że to nie Prawdziwi Patrioci jeżdżą do nich wydawać dutki, a Wykształciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Re: Jacy Kaczyńscy z tych Górali. 30.07.09, 18:45 maaac, Jesteś cyniczny do bólu, ale masz w 100% rację. Szacunek! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Jacy Kaczyńscy z tych Górali. 30.07.09, 19:15 Nie chciałbym być cyniczny. Wolałbym by jednak było to zrobione uczciwie i naprawdę wzięli się za porządek. Szkoda tych koni. W przeciwieństwie do wielu wypowiadających się rozumiem, że dla niektórych osób to jest jedyna możliwość przebycia tego kawałka drogi albo/i kontaktu z żywymi końmi - przejażdżki wozami. To cenna możliwość i nie warto z niej rezygnować. Warto by ją utrzymać i robić to porządnie (nawet kosztem wzrostu ceny, chyba że są "licencje"? wtedy to gmina powinna cenę regulować tak by Góral był syty, a Cepra kieszeń cała). Ale to marzenia, trochę lat mam i wiem jak to jest. Jednak nawet cyniczne podejście jest dla mnie znacznie bardziej racjonalne/ logiczne/ zrozumiałe niż to co oni robią. Obrażanie się na cały świat i zapewne zorganizowanie niedługo jakiejś "Ligii do Spraw Walki z Niegodziwimy Internautami i Dziennikarzami Kalającymi Czyste i Niewinne Imię Świętego Narodu Górali". Odpowiedz Link Zgłoś
tony.c Po pierwsze, prokuratura niczego nie wyjaśni 30.07.09, 18:05 Po drugie, widzę że nikt z piszących nie był nad Morskim Okiem ponieważ napisalibyście, że każdy wóz jeździ przeładowany. Po trzecie, ciekawy jestem gdzie było do tej pory towrzystwo opieki nad zwierzętami. Po czwarte górale lubią pieniądze tak jak reszta kraju. pewnie piszący nie byli też nad morzem nie mówiąc o knajpach warzawskich. Po piąte, jak się komuś Zakopane nie podoba nie musi tam jechać.jeszcze na tyle wolnosci jest w tym kraju, Po szuste i najważniejsze, internauci daja się manipulować przez portale jak dzieci, co jest logiczna konsekwencją tego, że w 80% sa małolatami a pozostałe 20%.... pewnie jakiś mądrala zrobił sobie z was eksperyment jak można pokierować nienawiścia młodych i gniewnych. dzisiaj do górali i kaczyńskich jutro... Dalej mi się nie chce pisać ale jak mi nie wierzycie to zliczcie procenty w licznych sondażach i konia z rzędem temu kto doliczy się w nich 100%. myslenie nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec niech górale napiszą do prezydenta 30.07.09, 18:31 może on przypnie im medla za ofiarność i odwagę w opiece nad końmi? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Po pierwsze, prokuratura niczego nie wyjaśni 30.07.09, 18:33 Po pierwsze dlaczego? Może byś to wyjaśnił. Po drugie kto to jest "napisaliście"? Kto niby to napisał? Po trzecie za winy Górali nie obciążaj TOZu. Po czwarte każdy lubi pieniądze ale nie każdy zrobi dla nich wszystko. Po piąte oczywiście nie musi. Tyle że i Górale z Zakopanego muszą się z tym liczyć jak zamiast się poprawiać obrażą się na wszystkich. Po szóste ..... oooo układ i spisek. Wiadomo oni "nie winni" tylko wstrętne manipulacje mediów. No i koniec końców o Kaczyńskich tak samo jak i w moim poście padło. Tyle że u mnie jako przykłąd negatywny głupoty krytykowanego, a tu jako kolejna ofiara "spisku". :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wyspaskarbow1 Re: Po pierwsze, prokuratura niczego nie wyjaśni 30.07.09, 18:39 tony.c napisał: > Po drugie, widzę że nikt z piszących nie był nad Morskim Okiem Tony, ja byłam i to tego dnia. Mam zdjęcia tego leżącego konia. Widziałam te konie podchodzące z trudem do Polany Włosienica, gdzie mają koniec swojej trasy. Pot lał się z nich wiadrami, słaniały się na nogach. Konie pracujące przy pługu nie mają tak ciężko. Aż dziwne, że tylko jeden zasłabł. Ten koń (i wszystkie inne) pracował już cały dzień. Bo "wypadek" zdarzył się po południu. W takim strasznym upale, że powinni ograniczyć limity na wozach (a na jednym doliczyłam18 osób). Jak uważasz, co myśli moja 11-letnia córka, która to wszystko widziała. Która krzyczała do górali, że oni te konie zamęczą (to było jeszcze rano przed wypadkiem). Która usłyszała jak góral, któremu mój mąż zwrócił uwagę, że za dużo ludzi ma na wozie, wyzwał go od ceprów. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Po pierwsze, prokuratura niczego nie wyjaśni 30.07.09, 18:45 Potrafisz je zamieścić w galerii zdjęć gazety.pl w fotoforum? Tak jak ja mam moje w sygnaturce? Odpowiedz Link Zgłoś
mari-ka50 Re: Po pierwsze, prokuratura niczego nie wyjaśni 30.07.09, 20:38 tony.c napisał: > Po drugie, widzę że nikt z piszących nie był nad Morskim Okiem > ponieważ napisalibyście, że każdy wóz jeździ przeładowany. > Po trzecie, ciekawy jestem gdzie było do tej pory towrzystwo opieki > nad zwierzętami. > Nie masz racji;widziałam parokrotnie przeładowane wozy i w protescie szłam na pieszo cały odcinek..Zgadzam sie z Tobą co do braku kontroli Towarzystwa Opieki nad Zwierzetami.Górale,nie szanują zwierzat,które pomagaja im "robić dudki"..Są sadystyczni.Dzisiaj konie,jutro psy..a potem..zdziwia się,że będą BOJKOTOWANI !! Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 18:08 I to się dopiero nazywa cynizm. Nie ma już bardziej chciwego, fałszywego i wredniejszego Polaka jak góral!!! I tak jak mam jechać w góry to wolę na Słowację i taniej i ludzie normalniejsi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hradok Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 18:16 Jedź i nigdy nie wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
wyspaskarbow1 Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 18:42 Górale są różni. Spotkałam sympatycznych. Gdy po całej sytuacji z koniem pod MO, rozmawiałam z jednym z nich, był wściekły na furmanów. Odpowiedz Link Zgłoś
tutuna Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 19:56 Po bardzo niefajnych doświadczeniach z kwaterami w Zakopanem i okolicach i (nie bójmy się tego słowa) oszustwach miejscowej ludności przy różnorakich opłatach, od lat już traktuję Zakopane jedynie jako ewentualne (bo nie zawsze) miejsce przystankowe w drodze na Słowację. I nie żałuję. I taniej, i ludzie milsi. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec górale szczególnie lubią barany 30.07.09, 18:16 widać to wyraźnie ogromnym popoparciu jakie ma Pis na Podhalu Odpowiedz Link Zgłoś
tony.c a ty lubisz konie, tylko dlaczego je molestujesz? 30.07.09, 18:19 Nieładnie wszyscy czytali. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec co wszyscy czytali nieładnie? 30.07.09, 18:29 muszę cie zmartwić z koni to ja tylko mechaniczne toleruję Odpowiedz Link Zgłoś
jacekgoleniow Winni nie tylko górale. 30.07.09, 18:24 Na filmie widać było "troskę" górala wyraźnie. To, bez komentarza. Jednak sytuacji na tej znanej już drodze winni są nie tylko górale. Od lat mówi się o cierpieniu koni, które zmuszane są do morederczej pracy przy transporcie turystów nad Morskie Oko. Wsiadając do bryczki bierzemy w całym procederze świadomy udział. Ja po górach chodzę pieszo. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
wyspaskarbow1 Re: Winni nie tylko górale. 30.07.09, 18:47 Nie wiem, może się mylę, ale nie mogę sobie przypomnieć żadnej tablicy uświadamiającej turystów ilu ich maksymalnie może być na wozie. Wg. mnie powinna być. Bo jakby nie patrzeć człowiek "miastowy" nie koniecznie musi zdawać sobie sprawę ile da radę pociągnąć koń. Odpowiedz Link Zgłoś
lopez3172 Re: Winni nie tylko górale. 30.07.09, 18:49 Ja też chodzę pieszo............nie pozwolę chamom,bo to nie górale,męczyć zwierzaków.Nigdy nie pojadę "bryczką" po górach...!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bartekz77 Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 18:24 "W mojej rodzinie koń był zawsze szanowany. Nie wyobrażam sobie, aby którykolwiek z górali znęcał się nad zwierzętami" - a ten co się znęcał i pokazała go telewizja to kto? Nie góral? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws 30.07.09, 18:48 bartekz77 napisał: > "W mojej rodzinie koń był zawsze szanowany. Nie wyobrażam sobie, aby > którykolwiek z górali znęcał się nad zwierzętami" - a ten co się > znęcał i pokazała go telewizja to kto? Nie góral? W jaki sposob sie znecal????...nie rozumiesz koles co on robil trzeba od tego zaczac. Gdyby byl w stanie jakos zmusic tego konia do powstania na nogi ,kon by pewnie przezyl. Problem w tym ze nie jest to piesek czy kotek. Lezacy kon sie dusi,zdrowy i wypoczety kon w lezacej pozycji podobno moze zdechnac.....gdzies tam kiedys czytalem,moze sie myle????... Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff To co? Gorale chca cenzury internetu? A moze PRL-u 30.07.09, 18:27 Nie lzyjcie Gorale gdyz przekaz filmu anonimowego turysty jest jednoznaczny. Kon wybral honorowa smierc zamiast dalszej tyrki ponad konskie sily gdyz byl tak bezwzglednie exploatowany , jak polski robotnik przez kapitaliste swego. Film nie klamie jest obiektywny. Kon zostal zameczony nadmiernie ciezka praca. Modlcie sie za tego Gorala ,zeby Pan Bog mu odpuscil te przelana krew niewinnego knia, ktory jest tez stworzeniem bozym i ma prawo do zycia i ludzkiego traktowania. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: To co? Gorale chca cenzury internetu? A moze 30.07.09, 18:54 vinogradoff napisał: > Nie lzyjcie Gorale gdyz przekaz filmu anonimowego turysty jest > jednoznaczny. Kon wybral honorowa smierc zamiast dalszej tyrki > ponad konskie sily gdyz byl tak bezwzglednie exploatowany , jak > polski robotnik przez kapitaliste swego. Film nie klamie jest > obiektywny. Kon zostal zameczony nadmiernie ciezka praca. Modlcie > sie za tego Gorala ,zeby Pan Bog mu odpuscil te przelana krew > niewinnego knia, ktory jest tez stworzeniem bozym i ma prawo do > zycia i ludzkiego traktowania. Tak ...tak,nad schabowym tez sie modlisz.???? Powiedz mi tylko czy modlisz sie za dusze swini,czy za dar bozy ktorym cie obdarowal??? Propunuje ci wycieczke na ubojnie jednych z zakladow miesnych,wtedy pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 18:29 zamiast się oburzać, warto się zastanowić, dlaczego wszyscy mają podobnie złą opinię o góralach - zapracowali sobie na nią przez ostatnie lata ... Odpowiedz Link Zgłoś
hamster101 A ja jadę w tym roku na Słowację i Górale mogą... 30.07.09, 18:29 A ja jadę w tym roku na Słowację i Górale mogą mnie cmoknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnygrom333 Re: A ja jadę w tym roku na Słowację i Górale mog 30.07.09, 18:43 Bylem w Zakopanem nic nie jadlem nic nie pilem tylko dupe w stoku moczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca-live Górale oburzeni wypowiedziami w internecie ws. ... 30.07.09, 18:48 "Górale oburzeni wypowiedziami w internecie" Oczywiście ! Prawda w oczy kole! "Zwierzęta na Podhalu były zawsze zadbane i pielęgnowane przez gospodarzy. " O tak!Jeszcze do niedawna przywiązywanie owczarka podhalańskiego do palika na hali po zakończonym wypasie owiec , aby zdechł z głodu było normalką.Wystarczy też przejechać się po okolicach Zakopca , aby dostrzec tę "dbałosc" w postaci rozwalających się bud psów ,uwiązanych na krotkich łańcuchach.Są oczywiście tez przypadki pozytywne , ale jest ich zdecydowanie mniej. "Podobnie wypowiadali się inni radni." Oczywiście , każda pliszka swój ogonek chwali. To jeszcze niech ci radni powiedzą , jak dbają na swoim terenie o przestrzeganie Ustawy o ochronie zwierząt.Ile rocznie przeznaczają pieniędzy na walkę z bezdomnością zwierząt?Bo jakoś ilekroć tam jestem , zawsze natykam się na bezpańskie psy.Sami miejscowi zresztą mówią; Ja to dbam o zwierzątka , ale inni to są Panie sk...syny.No i komu tu wierzyć Panie i Panowie Radni? Odpowiedz Link Zgłoś