le-ne Abp Życiński: Rozwodnicy to poranione owce, któ... 09.08.09, 12:13 Sakrament małżeństwa dla innych staje się niewolą.Znam sytuację swojej kuzynki, która wyszła za mąż by uciec przed nadmierną opiekuńczością rodziców, którzy ograniczali jej swobodę nawet wówczas, kiedy w pewnym sensie była samodzielną, zarabiała na siebie lecz były to czasy komuny i brak możliwości samodzielnego mieszkania. Małżeństwo okazało się fiaskiem,tkwiła w nim dla dobra dziecka czekając chwili kiedy ono dorośnie i usamodzielni się. Gdy doszło do tego momentu postanowiła zrealizować swoje plany i już jako dojrzała kobieta złożyła pozew o rozwód. Chociaż jej małżeństwo było fikcją, ona nie była w nim szczęśliwa, jej mąż nie wyraził zgody na rozwód z "powodu wartości chrześcijańskich i nierozerwalności sakramentu małżeństwa". O ironio, sąd uznał że są szanse na podtrzymanie tego małżeństwa. Małżeństwo to fizycznie nie istnieje,ona jest nieszczęśliwa a on zadowolony bo wygrała "boska sprawiedliwość". Tak więc nie zgadzam się z Abp. Życińskim że ślub zawarty kościele gwarantuje szczęśliwe małżeństwo. Jeśli zawiera się związek małżeński w zbyt młodym wieku dochodzi w wielu przypadkach do popełnienia błędu i tacy ludzie powinni otrzymywać szansę na stworzenie sobie nowego życia, szczególnie gdy są już dojrzałe i nie muszą już martwić się o wychowywanie dzieci.Nie ma żadnej różnicy jaki ślub się zawiera: czy cywilny czy w kościele. Najważniejszym jest czy para się dobrała i kochają się miłością na całe życie. Niestety, u nas wciąż o tym decydują sądy ingerując w intymne sprawy pożycia związków, co doprowadza do agresji nienawiści wśród osób rozwodzących się. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Brak dziewczęcia Zycińskiemu każe 09.08.09, 12:24 troskac się szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ateus77 Biskupi to poranieni starzy kawalerowie 09.08.09, 12:55 Biskupi to poranieni starzy kawalerowie, którzy z braku seksu plotą androny i wykazują chorobliwe zainteresowanie seksem swoich poddanych. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Abp Życiński: Rozwodnicy to poranione owce, któ... 09.08.09, 13:47 Chory facet Odpowiedz Link Zgłoś
wzwod_poranny Abp Życiński: Rozwodnicy to poranione owce, któ... 09.08.09, 13:56 I jak tu traktowac powaznie ludzi, ktorzy na co dzien chodza w damskim ubiorze. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re:Poraniony to moze byc kon. 09.08.09, 14:32 Caly czas przypomina mi sie ballada " A pierwaja pula .....konia zranila mienia, a wtoraja pulia..... Tak na wszelki wypadek- Zycinski-Ty sie modl za siebie, ale nie za mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kadykianus Biskupie nic nie wiesz o małżeństwie 09.08.09, 15:03 Moja mama była taką "poranioną owcą" w małżeństwie. Odżyła po rozwodzie, który był najlepszą decyzją w jej życiu. Teraz jest szczęśliwa i ma nowe, lepsze życie. Nie mów mi człowieku w sutannie o rozwodach, albo o życiu rodzinnym. Równie dobrze mógłby się na ten temat wypowiadać mój 5-letni chrześniak. Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Abp Życiński: Rozwodnicy to poranione owce, któ... 09.08.09, 15:49 CZY ULUBIONY KIEDYS PRZEZE MNIE BP ZYCINSKI WIE,ZE TERAZ KATOLICY SA PORANIENI PRZEDE WSZYSTKIM K O S C I O L E M? RYDZYKIRM,MECHALIKIEM,GRUBYM GLODZIEM ZA PAZERNOSC KOSCIOLA I NICNIEROBIENIE Z TYM ZLODZIEJEM I OSZUSTEM R Y D Z Y K I E M. TYM SIE ZAJMIJCIE,BO WKROTCE BEDA PUSTE KOSCIOLY,BO JUZ NAS TRZESIE NA MYSL O NIM. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Abp Życiński: Rozwodnicy to poranione owce, k 09.08.09, 23:24 Jak zwykle większość wypowiadających sie tu to kretyni, dla których artykuł stanowi głównie okazję do plucia na Koścół i kler. Nt Kościoła i jego nauki nie wiedzą nic poza obiegowymi bzdetami. Zabawne, że nie kojarzą nawet, że Wyborcza od lat pracowicie forsuje tego przebierańca Życińskiego na "autortytet moralny" dla katolików. Organiczni antykatole, co to antykatolicyzm wyssali z mlekiem ojca. Jednym słowem - motłoch. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Abp Życiński propaguje Polki jako prostytutki?STOP 10.08.09, 01:12 Przeczytalem te teksty szanownego Pana Arcybiskupa z roznych zrodel. Za takie wypowiedzi przykladowo w Berlinie o niemieckich kobietach, Arcybiskup otrzymal by sprawe karna,proces i grzywne..... Sa nawet w internecie makabryczne tlumaczenia cytatow Pana Arcybiskupa,zachecajacych Panow z calego swiata,za aprobata polskiego kosciola(!!!),do Polski jako europejskiej Tajlandii.Na stronych nie tylko poszukujacych przyjaciol ale i na stronach dla...Panow. "young Polish women are becoming easy prey..... junge polnische Frauen sind immer eine leichte Beute.... молодые польские женщины становятся легкой добычей..... Nie ma lepszej reklamy dla tej dziedziny gospodarki jak pochwala pracownika i przedstawiciela Watykanu. Kochani to nie sa zarty.Bylem i jestem zaskoczony. Czyzby dalej mial miejsce w Polsce sabotaz przeciw Watykanowi?? Odpowiedz Link Zgłoś