29.07.10, 21:17
Kiedy można zdiagnozować ADHD u dziecka? Moja trzy letnia córka jest bardzo ruchliwa, ciągle biega, na zakupach nie idzie spokojnie tylko skacze, ciągle jest w ruchu. Nawet podczas usypiania rusza rękami, nogami (trwa to ok 10-15minut). Znajomi powiedzieli że to może ADHD? Weszłam na strone dotyczącą tej choroby i trochę się przeraziłam... Tylko tam jest napisane że od urodzenia można zaobserwować objawy takie jak: brak snu u niemowlaków, niedojadanie, a moja od początku bardzo lubiała spać i jeść. Dopiero od miesiąca zrezygnowała z drzemki w ciągu dnia ale i tak śpi dosyć długo bo od 19 do 7czasem 8. Dalej lubi jeść ale już bardziej jest wybredna ale podczas jedzenia tez ciągle muszę upominać że musi siedzieć a i często rusza nogami i rękami podczas tej czynnaści. Przeczytałam również że częściej niż zdrowe dzieci ulegają wypadkom (częściej ryzykują) Moja raczej nie ryzykuje ale jest szpotloczkiem (często nie widzi przeszkód na drodze i przez to sie przewraca i ma siniaki, stłuczenia). Denerwuje się jak coś jej nie wychodzi np. układanie puzzli ale udało nam się to załagodzić. Ale np podróż nad morze 10godz wysiedziała grzecznie bawiąc się jedną zabawką. Jak czuje zmęczenie to też kładzie się grzecznie i ogląda bajeczkę przez dłuższą chwilkę. W kinie tez już była i nie było problemu. To mam się czem martwić? Może lepiej iść do specjalisty???
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: ADHD? 30.07.10, 01:31
      zeby moc myslec o ADHD masz jeszze co najmniej 3-4 lata czasu. Jak
      na razie opis raczej dotyczy normalnego, zdrowego trzylatka i to
      raczej bezproblemowego, latwego w obsludze.
      • leluchow1 Re: ADHD? 30.07.10, 10:21
        Mój trzylatek i pięciolatek tez biega non stop, skacze, śmieje się i
        wygłupia - o ADHD bym ich nie posądzała. A gdyby mi wytrzymali 10 h
        w samochodzie z jedną zabawką - zaczełabym sie martwić że są
        chorzy :-)
        • manala Re: ADHD? 30.07.10, 21:39
          10 godzin w samochodzie z jedną zabawką i Ty o ADHD myślisz? Daj
          spokój kobieto ;)
          • monik_a_23 Re: ADHD? 30.07.10, 22:30
            Dzięki za odpowiedzi :) A co do zabawek to miała ich tam więcej ale jej wystarczyła ulubiona lala i jej wyobraźnia ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka