Dodaj do ulubionych

ropa w oczach

21.11.10, 15:25
Mój synek od urodzenia miał ropkę w oczach. W szpitalu powiedzieli mi, że to normalne po porodzie, że po kilku dniach samo przejdzie. Po wyjściu ze szpitala, gdy odwiedziła mnie położna środowiskowa zaleciła mi przemywać oczka naparem z rumianku. To niestety nie przyniosło efektu. Poszłam do pediatry-przepisał krople Chibroxin. Po nich była poprawa na 2 tygodnie. Potem ropka wróciła, ale już tylko do jednego oczka. Przemywanie naparem z rumianku ani solą fizjologiczna nie pomogło.Skończyło się na wizycie u okulisty-który powiedział że krople które używał to wszystko co mógł wziąć, że trzeba zrobić wymaz, ale jest na to jeszcze za mały [wtedy miał 2 miesiące]. Obecnie mój synek ma 3 miesiące i problem z ropką nadal istnieje. Szczególnie nasila się po spacerku na świeżym powietrzu. Co robić? Czy orientuje się ktoś kiedy mój synek będzie na tyle duży że będzie można zrobić wymaz?
Obserwuj wątek
    • angela10086 Re: ropa w oczach 21.11.10, 18:12
      moze byc zatkany kanalik łzowy, trzeba go odblokowac
      • zosiaf2010 Re: ropa w oczach 21.11.10, 20:04
        Miałam to samo z moją córką, byłam u okulist i też przepisała tylko kropelki. Pediatra polecił mi, żeby masować końcówki oczka bo wten sposób można odblokować kanały i pomogło. Zosia ma teraz 6 miesięcy i czasem wraca jej ropka do oczka (przeważnie po nocy) ale to ponoć już tak będzie, że trzeba tylko przemywać.
    • maderta Re: ropa w oczach 22.11.10, 12:04
      Nie wiem, kiedy będzie na tyle duży, by zrobić wymaz. Nasza córka miała robiony tydzień temu, bo oczko ropieje. Dostaje antybiotyki, jest poprawa, a po kilku dniach znów ropa wraca. Wynik wyszedł dobry, tzn nie wykryto żanych bakterii. No ale myślę, że trochę bez sensu było to, bo Mała brała akurat krople do oczka, no i ten wynik mógł wyjść zaburzony, co zresztą przyznała sama okulistka. Nie wiem, po co wogóle go zleciła w takiej sytuacji, ale już mniejsza z tym.
      A czy tobie wspomniano coś, że Mały może mieć zatkane kanaliki łzowe?
      • fraga0011 Re: ropa w oczach 22.11.10, 21:48
        Bardzo dobre efekty daje przemywanie oczu mlekiem z piersi, ponieważ mleko jest antygrzybiczne, antybakteryjne, dobre również na zakraplanie zakatarzonego noska. Można je również dodawać do kąpieli jeżeli są problemy skórne, niedoceniamy niestety tego co mamy pod ręką a dała nam natura.
    • kutryna Re: ropa w oczach 22.11.10, 23:24
      mój synek też tak miał i w naszym przypadku to były zatkane kanaliki łzowe w obu oczach. Niestety masaże nie pomogły i jak synek miał 7 miesięcy, to poszliśmy do szpitala na zabieg udrożnienia kanalików. Po zabiegu ropienie oczu przeszło od razu.
      Niedrożność musi zdiagnozować okulista, a zabiegu nie można zrobić wcześniej niż w okolicach 6 mies. (choć z tym wiekiem to nie mam pewności). Do tego czasu pozostają kropelki, przemywanie oczu i duża dbałość o higienę okolic oczu, żeby nie dochodziło do nadkażeń.
      Może w Waszym przypadku to nie jest niedrożność, ale wykluczyć to może też tylko lekarz.
    • kasiaalbrecht Re: ropa w oczach 23.11.10, 21:59
      jesli trzeba to wymaz robi sie już u noworodka, byc może przyczyną jest zatkanie kanalików łzowych, radziłabym ponownie do okulisty
      • sabisabisabi Re: ropa w oczach 29.11.10, 15:28
        tak lekarka mówiła mi że powodem mogą być zatkane kanaliki łzowe. jednak masaże nic nie pomagają. co do wymazu powiedziała mi ze dziecku w wieku 2 miesięcy nikt nie podejmie się go robić. hmm ciekawa propozycja z mlekiem... spróbuję :)
        • solaris31 Re: ropa w oczach 29.11.10, 19:21
          mleko do dobry pomysł ;)

a co do masaży - miałam taki sam problem z młodszą córką, nawet krople dostaliśmy te same ;) ale o wymazie nie było nawet mowy. jedna okulistka wysłała nas na zabieg, a druga kazała masowac. znajdź w necie instruktaż - nawet tu, na forum jest duzo dobrych opisów - masuj cierpliwie, i niestety - trzeba to robić mocno. jeśli kanaliki są przytkane, jest nadzieja, że się odblokują, a jeśli zarośnięte - no to trzeba robić zabieg.

i cierpliwości - kanaliki córki odetkały się dopiero w 11 miesiącu. dziecko było co miesiąc pokazywane okulistce, która kazała cierpliwie czekać - i masować, nawet kilkanaście razy dziennie. i się udało ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka