Dodaj do ulubionych

Otwarta buzia

IP: *.25.50.117.net.kth.pl 08.12.10, 18:51
Witam!. Mam pytanie jestem logopedą i mamą ponad 2,5 leniej dziewczynki. Córka rozwija sie prawidłowo. Pięknie mówi jak na swój wiek. Buduje zdania złożone, wmawia już głoski s, z, c,dz( choć mnie to bardzo dziwi bo to przecież jeszcze nie czas).Martwi mnie jednak jej otwarta buzia. ogląda telewizje z otwartą buzią. przypominam jej o zamknięciu ale zamyka tylko na chwilę. W nocy jest różnie przeważnie ma zamkniętą. Nie wydaje mi się żeby miala powiększony 3 migdał bo nie jest chorowitym dzieckiem , nie chrapie i nic nie wskazuje na 3 migdał. Myślałam o silikonowej płytce przedsionkowej(czy taką płytke musi dopasowac ortodonta) ale czy to nie za wcześnie. Z czego może wynikać ta otwarta buzia. Dodam że córka wszystko wkłada do buzi i gryzie. Proszę poradzić co mam robić.
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: Otwarta buzia 10.12.10, 19:04
      Witam,
      proponuję zacząć od konsultacji z laryngologiem i oceny fizykalnej aparatu oralnego - może córka ma lekko skrzywioną przegrodę nosową lub inny drobny problem, który wymusza kompensację oddechową przez usta. Druga hipoteza - to dyskretnie obniżone napięcie posturalne - do kontroli u neurologa dziecięcego lub fizjoterapeuty. Wydaje się, że w tym momencie wprowadzenie płytki jest działaniem nieco na wyrost.
      Aleksandra Łada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka