Dodaj do ulubionych

Pytanie o 3 migdal...

04.01.11, 16:55
oje dziecko ciagle choruje, jest pod opieka alergologa (ostatnie testy sa negatywne, ale jak byl maly to wyszla mu alergia na roztocza)
Ciagle ma katar, potem kaszel, czesto zap oskrzeli. Byl badany dwa razy przez laryngologa, dokladnie z powodu tych infekcji i ma dwa razy wynik :laryngologicznie poprawny, migdaly w luku..mial nawet przeprowadzone badanie lusterkiem, co rzadko udaje sie zrobic tak malemu dziecku (ma 3 latka). Czyli zadnych wskazan dotyczacych usuniecia czegokolwiek i teraz mam pytanie, jak to jest z tym 3 migdalem, ponoc wszystkie dzieci go maja i czasami sie go usuwa..czy podczas tego typu wizyty lekarz powinien byl zasugerowac wyciecie 3 migdala, czy musi on miec jakis konkretny powod (oprocz tych infekcji?)
dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • milenka-4 Re: Pytanie o 3 migdal... 04.01.11, 19:47
      kwalifikuje sie do wycięcia tylko jak jest powiększony,bo wtedy przeszkadza i jest powodem infekcji.Twoje dziecko jest w takim wieku że częste infekcje sa niestety normą,ważne żeby lekarz dobrze prowadził bo większośc infekcji to wirusy na które niepotrzebny antybiotyk.
    • mama0507 Re: Pytanie o 3 migdal... 05.01.11, 11:18
      Niestety powodów musi być wiele. Mamy zdiagnozowany 3 migdała u 3,5 latka z powodu ciągłych infekcji, niedosłuchu, wady wymowy, chrapania i jeszcze wielu innych powodów. Do tego dochodzą bezdechy. U mojego synka migdał jest bardzo duży (potwierdzone przez kilku laryngologów) i zakłóca normalne funkcjonowanie dziecka również w życiu codziennym. Zabieg mamy za 13 dni. Zobaczymy jak będzie dalej. Najważniejszy w tej chwili słuch, który mam nadzieję, że wróci do normy.
    • kasiaalbrecht Re: Pytanie o 3 migdal... 06.01.11, 07:39
      wszyscy maja 3 migdał, muszą być specjalne wskazania do jego wycięcia ( przerost, nawracajace zapalenia uszu, chrapanie w nocy, niedosłuch...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka