Dodaj do ulubionych

mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani doktor

13.03.11, 21:11
witam wszystkich!
czym karmicie swoje dzieci? ja wyeliminowalam mleko, jogurty, rozne mleczne deserki, ale kupa dalej taka niefajna, brzuszek wzdety:-( katarek i kaszel sie zmniejszyl, byl okropny kilka miesiecy. lekarz ogolny powiedzial, ze to normalne bo starsza corka w przedszkolu i maly lapie wszystko od niej. poszlam w koncu do dzieciecego, ktory stwierdzil, ze to astma. pozniej wyprosilam testy i wyszlo, ze jest alergia na mleko:-( stwierdzil, ze to nic takiego i ze czasem maly mleko moze dostac . powiedzial, ze mleko na pewno na uklad oddechowy nie wplyneloby. lekarzem nie jestem, ale widze jednak, ze ten okropny kaszel musial byc zwiazany z mlekiem, widze niesamowita poprawe o prawie 3,5 tyg od kiedy maly mleka nie dostaje. zostal jeszcze problem z kupami, ktore dalej troche zasluzowane i papratki, i ze wzdetym brzuszkiem(czasem, az pepuszek wychodzi)
Drogie Mamy, co podajecie swoim dzieciom, a czego nie podajecie?
Pani doktor, czy lekarz moze miec racje i alergia na mleko nie ma nic wspolnego z przewleklym kaszlem? Pozdrawiam Marta.
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 13.03.11, 22:43
      Na twoim miejscu szukałabym kolejnego alergenu.
      Poza tym mleko często zawarte jest w wędlinach, pieczywie.
    • waran.pl Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 14.03.11, 14:46
      A w jakim wieku jest mały? Jakie testy miał wykonywane?
    • milenka-4 Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 15.03.11, 07:59
      Można spróbować odstawić wszystko od krowy łącznie z cielęciną i obserwować a nie prawdą jest że mleko nie ma związku z kaszlem, gdyz produkty mleczne ogólnie zaśluzowuja organizm a tym bardziej że dziecko ma na nabiał alergię i kaszel z katarem może się cześciej pojawiać,oczywiście z wiekiem ta alergia może minąć.
      • sprucexl testy z krwi 15.03.11, 12:00
        synek ma 20 miesiecy a testy byly wykonane na podstawie badania krwi.
    • 1matka-polka Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 15.03.11, 12:29
      Ja mam właśnie taki typ alergii, że jak zjem coś, na co jestem uczulona, to kaszlę. Jest to minimalne i nie zwracam na to uwagi ale w dzieciństwie było nasilone i alergolodzy twierdzili, że może się to przerodzić w astmę.
      Dzisiaj jeszcze trochę kaszlę po alkoholu (nie rezygnuję z niego bynajmniej ;) i jak mi się za dużo histaminy wydzieli, czasem mi takie bąble białe wyskakują na skórze, jak od pokrzyw. Ale nie ma to wpływu na moje życie.
      Tak więc alergia może mieć bardzo dużo wspólnego z kaszlem.
    • hariett Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 15.03.11, 21:29
      sprucexl na Twoim miejscu odstawilabym cąłkowicie nabiał na co najmniej rok. Jesli wyszło z testów ze dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego , to jedyna rada ostawic wszystkie produkty, które je zawieraja. Czyli mleko, masło, margaryny ( zawierajace białko ml. krow.), pieczywo typu bułki maslane , rogale, bułki i ciasta drozdzowe ( czesto sa na mleku) itp, jogurty, smietane, czekolade, cukierki i ciastka, biszkopty zawierajace białko mleka krow, pasztety... Od tej pory musisz czytac wszystkie opisy składów wszystkich produktów, które chcesz dac dziecku.
      Mam w domu 12 letniego alergika na białko mleka krowiego. Alergia stwierdzona w 9 mies zycia. Niestety musimy bardzo uwazać, bo ma bardzo silna reakcje alergiczną: dostaje pokrzywki i puchnie itd... Od momentu stwierdzenia alergi kilka razy probowałam podac mała dawke nabiału, niestety z marnym skutkiem.
      Nie musisz sie martwic , ze dzecko nie jedząc nabiału, bedzie źle odzywiane. Pamietaj tylko , ze powinno jesc duzo miesa i warzyw. Wtedy bedzie sie prawidłowo rozwijało.

Jesli jest bardzo mocna alergia na mleko, to jak najbardziej moze miec wplyw na oskrzela , a tym samym na kaszel.. Proponuje wybrac sie do dobrego alergologa.
    • kasiaalbrecht Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 18.03.11, 12:25
      alergia na mleko mogła mieć wpływ na zmiany w układzie oddechowym, warto nadal utrzymać dietę bezmleczną dobrze czytając skład produktów, w zamian preparat mlekozastępczy ew Sinlac. Wygląd stolca może ulec poprawie nawet do 6-8 tygodni wprowadzenia diety, mozna podać probiotyk
      • sprucexl Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 23.03.11, 21:22
        dziekuje wam. czytam skladniki. mam nadzieje, ze bedzie lepiej. kaszel i katar ustapily. kupki dalej luzne i brzuszek wzdety, ale widze poprawe bo pepek juz tak nie wychodzi.
        mleko krowie zastapilam sojowym i ryzowym. z sezamowego tez skorzystam.
    • momago Re: mamy dzieci z alergia na mleko krowie, pani d 23.03.11, 12:46
      Mleko nie jest pokarmem niezbędnym dla organizmu człowieka. Jest wygodne bo wystarczy zalać płatki mlekiem albo otworzyć serek aby śniadanie było gotowe. Wyeliminowanie mleka jest dobrym pretekstem do wprowadzenia produktów bogatych w wapń, których "mleczne" dzieci zwykle nie jadają (m.in. fasola, brokuły, kapusta, sezam, migdały, nasiona słonecznika, suszone figi, owies). Moje dzieci bardzo lubią mleko migdałowe, które sama robię. Można je użyć także do budyniu i ciast. Z sezamu i słonecznika można robić posypki na kanapki, z fasoli i słonecznika - pastę na chleb. Jest nieskończenie wiele sposobów na zastąpienie mleka w diecie. Poczekaj, jak sugeruje Pani doktor, co najmniej 6 tygodni a zobaczysz jak zmieni się Wasze życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka