Dodaj do ulubionych

upadek na główkę 5,5 m-ca

16.03.11, 22:13
wiem że temat upadków małych dzieci pojawia się często ale też postanowilam zadać pytanie w tej sprawie do p.ekspert
synek ma 5,5 m-ca, tydzien temu spadł z kanapy na główkę. brak żadnych niepokojących objawów, był tylko maly guz i siniak ktory bardzo szybko znikł.
nadal jednak sie nieco niepokoję czy nie zrobil sobie krzywdy..

pytanie - czy warto robić rtg ? czy lepiej się wstrzymac z promieniowaniem takiego maluszka?
czy jest możliwy uraz np mózgu czy wnętrza brzuszka bez jakichkolwiek objawów?

Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: upadek na główkę 5,5 m-ca 18.03.11, 12:32
      myslę,że jesli nie ma niepokojacych objawów nie ma wskazań do diagnostyki radiologicznej
    • dunia34 Re: upadek na główkę 5,5 m-ca 20.03.11, 00:39
      nie ma potrzeby robić prześwietlenia, jakby coś było nie tak to na pewno zauważyłabyś to w ciągu pierwszych 24 godzin (wymioty, nieprawidłowe źrenice, nadmierna senność itp). Chyba większość dzieci zalicza upadek z kanapy i z doświadczenia ci powiem jako matka dwóch chłopaków, że pewnie jeszcze nie jednego guza przeżyjesz i musisz na spokojnie oceniać sytuację i nie zamartwiać się przez tydzień, każdym upadkiem (choć wiem że to nie łatwe), bo jeszcze wszystko przed tobą.
    • gonia_23 Re: upadek na główkę 5,5 m-ca 20.03.11, 11:51
      mnie też bobas w podobnym wieku spadł z kanapy, niby nic się nie stało, dziecko niby spokojne, profilaktycznie pojechałam do masażystki i okazało się że coś w bioderku było nie tak i jeździłam kilka razy na masaże. Teraz wszystko jest ok ma już 4 i pół roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka