Dodaj do ulubionych

ukąszenia owadów

20.07.11, 13:01
mam pytanie odnośnie ukąszeń owadów - na ciele mojego 16sto miesięcznego synka przez wiele dni po ukąszeniu widnieją bąble-plamy które słabo się goją... w rezultacie nawet 10 dni po ukąszeniu wyglądają tak samo jak pierwszego dnia - są spore, mocno zaczerwienione i bardzo widoczna. Czy to może oznaczać jakąś alergię? Czy powinnam z tym coś robić? Czymś smarować? Obawiam się, że na bardziej zjadliwy jad np osy synek moze zareagować silniej. Proszę o odpowiedź, gdyż wyjeżdżamy na wakacje w miejsce gdzie owady murowane...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: ukąszenia owadów 20.07.11, 13:42
      to alergiczne, smaruj te wszystkie buły po komarach plastrem cebuli. Komary odstraszają np. olejek waniliowy, miętowy, citronella, goździki, ol. rozmarynowy. Są preparaty odstraszające do wsmarowywania, dobrze działa też przyjmowanie wit. b complex, ale tu bym się skonsultowała z lekarzem, bo to chyba obecnie jest na receptę. Podziel się wątpliwościami z lekarzem, może przydałoby się mieć jakieś sterydy pod ręką.
      • aniaurszula Re: ukąszenia owadów 20.07.11, 15:29
        z ta cebula lepiej uwazac bo znam przypadek co prawda doroslej osoby ze zamiast pomoc powaznie zaszkodzila
    • nglka Re: ukąszenia owadów 20.07.11, 14:46
      Mam Zyrtec w kroplach i podaję po ukąszeniu w twarz i okolicę twarzy. U nas podobnie ze śladami, nawet do tygodnia są duże czerwone bąble, swędzące.
      Lek jest na receptę, więc warto pomyśleć o tym już teraz.
      Smaruję Fenistilem (prócz efektu chłodząco-kojącego działa też przeciwhistaminowo).
      • alpepe Re: ukąszenia owadów 20.07.11, 20:19
        fenistil to chyba alergikowi pomaga jak placebo. Jako osoba uczulona na jad owadów stwierdzam, że fenistilem nawet tyłka sobie porządnie nie podetrzesz
        • nglka Re: ukąszenia owadów 20.07.11, 21:05
          alpepe napisała:

> fenistil to chyba alergikowi pomaga jak placebo. Jako osoba uczulona na jad owa
          > dów stwierdzam, że fenistilem nawet tyłka sobie porządnie nie podetrzesz

Mnie nie pomaga Allertec ale Amertil już tak. Czy to znaczy, że wszyscy na których Allertec działa - poddają się działaniu placebo?
          Fenistil pomaga jak najbardziej. Ty natomiast jesteś wyjątkiem,nie regułą.

"Fenistil zawiera substancję czynną maleinian dimetindenu, który jest pochodną fenindenu i antagonistą receptorów histaminowych H1"

To nic innego jak słabe działanie przeciwalergiczne. Przy silnych reakcjach stosuje się preparaty doustne czy podane dożylnie / domięśniowo. W przypadku gwałtownej reakcji (co raczej nie ma miejsca w przypadku dziecka autorki wątku) nawet steryd w maści nic nie da, bo reakcja zwykle przechodzi głębiej, nierzadko prowadząc do reakcji anafilaktycznej.

Na opisany przez autorkę SŁABY objaw alergiczny, Fenistil spokojnie może wystarczyć.
          Steryd w zapasie "na wszelki".
    • aniaurszula Re: ukąszenia owadów 20.07.11, 15:28
      ja stosuje fenistyl na ukaszenia owadow a jesli bable mocno dokuczaja podaje wapno
    • kropkaaga Re: ukąszenia owadów 21.07.11, 23:16
      Ja też Fenistil(ze średnim skutkiem) oraz wapno.
    • maltry Re: ukąszenia owadów 21.07.11, 23:42
      Obawiam się, że na bardziej zj
      > adliwy jad np osy synek moze zareagować silniej

Na komary identycznie jak Twój syn reaguję i ja i moja córka, jednak nie jesteśmy uczulone na osy (niestety sprawdzone :/) - co więcej, po użądleniu przez osę i posmarowaniu Fenistilem córka nie miała praktycznie śladu krótko po zdarzeniu, natomiast bąble po komarach utrzymują się bardzo długo. Tak więc nie ma reguły
    • teresska Re: ukąszenia owadów 22.07.11, 10:34
      Moja prawie 5 latka po ugryzieniu głupiego komara ma bąble na pół rączki a w miejscu ugryzienia zazwyczaj robi się pęcherzyk z płynem. Fenistil nie działa w ogóle. Bąble smarujemy Hydrocortizonem a jeśli się nie chce goić to smaruje tanno hermal albo gencjaną, a doustnie dostaje albo Zyrtec albo Clemastinum.
    • kasiaalbrecht Re: ukąszenia owadów 22.07.11, 14:41
      niektórzy reagują bardziej na ukąszenia inni mniej, warto stosować na ugryzienia fenistil, ew dodatkowo lek przeciwhistaminowy, ew czasem smaruje się miejsce ugryzienia sterydem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka