Dodaj do ulubionych

Urazy głowy!

20.08.11, 21:49
Dzisiaj synek(1,5 roku)potknął się o własne nogi i uderzył głową(środkowa częścią czoła) o drewniane oparcie łóżka,płakał krótko ale guz był ogromny,czoło nie jest rozcięte,krwiaka tez nie ma,synek potem bawił się,śmiał,nie widać jakichkolwiek zmian,guz do wieczora się zmniejszył .Synek ma chyba pecha bo zawsze jak się potknie,to upada,albo uderza środkowa częścią czoła,miał tam już mnóstwo małych guzów.Co mnie niepokoi najbardziej to to,że synek ma na środku czoła wypukłość ostatnio wydaję mi się jak by była bardziej widoczna,wygląda to jak walec,ciągnie się od końca noska między brwiami aż do nasady włosów.Jest to lekka wypukłość ale zauważalna,bardziej gdy dotyka się czoła,nie jest ono gładkie,gdy synek stanie bokiem widać tę wypukłość.Wiem że idzie szew przez środek czoła,który zarasta.Czy częste upadki dziecka i uderzenia czołem spowodowały tę zmianę,czy powinnam się udać do jakiegoś specjalisty?Dodam,że to nierówne czoło miał przed dzisiejszym uderzeniem.
Obserwuj wątek
    • a_lex Re: Urazy głowy! 20.08.11, 22:18
      dla świętego spokoju pokaż synka lekarzowi.
      moja córka upadła (miała 10 miesięcy) i też się nic nie działo, nawet guza nie było. u lekarza okazało się, że jest krwiak, a na rtg wyszło pęknięcie czaszki...
      to tak ku przestrodze, bo wcale nie musi być nic złego u was. jednak wydaje mi się, że każdy poważniejszy uraz głowy trzeba na wszelki wypadek skontrolować.

co do wypukłości na czole, moje dziecko też ją ma i też zwykle po jakichś urazach wydaje mi się, że jest ona bardziej widoczna. ale to chyba takie wrażenie.
    • kasiaalbrecht Re: Urazy głowy! 21.08.11, 12:44
      warto pokazać sie chirurgowi
    • maggy30 Re: Urazy głowy! 21.08.11, 15:37
      Moja córcia również ma tak zrośnięty szew czaszkowy. Byłam u chirurga, który powiedział, że taka jej uroda i że mam unikać urazów w tym miejscu, bo wypukłość się wtedy powiększa i potem może to być niemiłe ze względów estetycznych. Wtedy ewentualnie jak dziecko dorośnie a wypukłość jest bardzo widoczna robi się operację polegającą na zmniejszeniu, czy coś w tym stylu. Oczywiście na wniosek rodzica. Tak mi chirurg tłumaczył. Także idź do chirurga niech zobaczy, czy wszystko jest ok, zmierzy główkę i powie Ci to samo, co mi, czyli, żeby unikać uderzeń w to miejsce, ale w praktyce wiadomo, że jest to niemożliwe, bo byśmy musiały mieć oczy dookoła głowy.
      • sylwia23k Re: Urazy głowy! 21.08.11, 20:45
        Mój kochany synek może maszerować spacerkiem po prostej drodze, a on i tak potrafi potknąć się i upaść tak że uderza środkiem głowy,nigdy nie było bokiem czy tyłem zawsze przodem głowy.Takie są chłopaki,pójdę najpierw do pediatry po skierowanie do chirurga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka