Dodaj do ulubionych

Brak IgA u dziecka

05.11.11, 16:08
Mam pytanie do Pana Doktora,ale i do Mam dzieci z obniżoną ilością IgA,czy takie dzieci chodzą normalnie do przedszkola,do szkoły?Pytam,bo u mojej Córki wykryto brak tej klasy p/ciał,czekaja nas kolejne badania,ale dopiero w grudniu.Ma 5 lat i chodzi do zerówki,za rok czeka Ją obowiązkowa szkoła."Chodzi" to dużo powiedziane,we wrześniu była 4 dni,w październiku z 6 dni,boję się,że nie będzie miała zaliczonego tego roku.Wytrzymuje 3 dni,raz zdażyło się 4,potem zawsze infekcja cięższa lub lżejsza.Czy to jest tak,że z wiekiem ta zapadalność na infekcje się zmniejsza.Strasznie się przejmuję,mam jeszcze Synka 14 miesięcy,który choruje razem z Nią,tylkoz kilkudniowym opóźnieniem.Już mam dość tych chorób,a tu się okazuje,że to już tak będzie zawsze?:(.Pocieszcie mnie,proszę....
Obserwuj wątek
    • kasia_750 Re: Brak IgA u dziecka 05.11.11, 18:05
      Moja 4-latka chodzi podobnie. Nie wiem jakie ma obecnie IgA, bo wyniki 2 lata temu były duuuużo poniżej normy. Na dniach mam zamiar powtórzyć jej badania.
      Na pocieszenie napiszę tylko, że w ubiegłym roku początek wyglądał podobnie, potem 3 miesiące przerwy (jej młodszy braciszek ciągle chorował i nie byłam w stanie wykonać żadnych szczepień). Na dobre wróciła do przedszkola kwiecień/maj i praktycznie była zdrowa do połowy czerwca. Potem przyplątało się przeziębienie, potem był wyjazd wakacyjny, potem przedszkole nieczynne. Wróciła do niego we wrześniu. We wrześniu była 7 dni, w październiku 5. 17-miesięczny synek w końcu zdrowy i od poniedziałku startujemy ze żłobkiem. Zobaczymy jak będzie. Od kilku dni zaczęłam podawać córce tran.
    • kropelkasnu Re: Brak IgA u dziecka 05.11.11, 23:06
      Pani Doktor,przepraszam,oczywiście pytanie jest do Pani Doktor.Jeżeli zna Pani takie dzieci,to prosze napisać jak potoczyły się ich losy.
    • w_miare_normalna Re: Brak IgA u dziecka 05.11.11, 23:10
      moja córa ma wynik 0.1 czyli bardzo niski. Chodzi do przedszkola, ale jest bardzo ciężko. Ciągle coś się przyplątuje. Od 10 wrzesnia cąły czas kaszle, między tym było zapalenie spojówek (wirusowe) i grypa żołądkowa:((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka