Dodaj do ulubionych

Wybite ząbki

20.11.11, 18:39
Witam.

Synek upadł na buzię, w wyniku czego dwie górne jedynki się ruszają i bolą go, pojawiła się krew pod dziąsłami. Czy w takim przypadku konieczna jest natychmiastowa wizyta u stomatologa?
Synek ma 5 lat.
Obserwuj wątek
    • gosia_73 Re: Wybite ząbki 20.11.11, 19:32
      Nie musisz iść do dentysty.
      Moja córka (4,5) miała podobny "wypadek" w wakacje - przewróciła się na schodach obłożonych glazurą i metalowym kątownikiem (!!!) Rąbnęła buzią prosto w schody (!!!) Górną jedynkę miała aż skrzywioną (stała normalnie sztorcem) :( Nastawiłam jej ją sama, choć robiło mi się słabo, zadzwoniłam natomiast do naszej dentystki, która kazała pookładać buziaka i ząbek przez jakiś czas lodem zeskrobanym z lodówki, a potem przez kilka dni pilnować, by młoda jadła półpłynne rzeczy lub przynajmniej krojone na drobne kawałki (po to, by nie nadwyrężać tego ząbka)
      Mamy listopad :) ząbek lekko zmienił kolor na taki szarawy (nie wyróżnia się specjalnie) ale trzyma się i jest już znowu stabilny :)
      Dacie radę! :)
      Pozdrawiam
      Gosia
      • 19rosa Re: Wybite ząbki 20.11.11, 21:41
        ząbek lekko zmienił kolor na taki szarawy to z dużym prawdopodobieństwem może świadczyć o tym, że ząb obumarł.

Ja bym pojechał do dentysty, a przynajmniej zrobiłabym rtg tych zębów bo przy silnym uderzeniu mogą zostać zniszczone zawiązki zębów stałych :(
        • scarlet_s Re: Wybite ząbki 21.11.11, 11:53
          Dziękuję za rady. Krwiaka na dziąśle prawie już nie widać. Ząbki go bolą, nie da się dotknąć, ale wyglądają normalnie. Wybiore się do dentysty jak przestanie go boleć. Dotnkęłam ząbka i nie poruszył się, ale go boli :(
    • czarna_12 Re: Wybite ząbki 21.11.11, 08:41
      ja nie byłam stomatolog telefonicznie poinformowała mnie że tyle co może zrobić to ją wyrwać a wolałaby nie ingerować, 1 w skutek uderzenia przesunęla się do tylu z czasem się umocniła w dziąśle,tyle że szybciej wyleciała o rok niz powinna.
      • gosia_73 Re: Wybite ząbki 21.11.11, 18:56
        Rób, jak chcesz :) ja tylko powiedziałam, co ja zrobiłam :)
        U nas dentystka obejrzała ten ząbek po powrocie z wakacji i stwierdziła, że i tak nic więcej nie mogłaby zrobić :)

To, że zrobił się szarawy - być może obumarł... ale co dentysta może zrobić??? przybić go na nowo???
        • scarlet_s Re: Wybite ząbki 21.11.11, 20:01
          Jednak się ruszają i pojawiła się znowu krew. Mały gmera językiem po zębach.
          • gosia_73 Re: Wybite ząbki 21.11.11, 20:31
            Spokojnie... mówię Ci... będzie dobrze - daj im trochę czasu. Tak jak pisałam wcześniej - dawaj mu półpłynne lub pokrojone na drobne kawałki jedzenie i przeczekaj - one się na nowo umocują, zobaczysz.
            U nas trwało to kilka dni.
            • scarlet_s Re: Wybite ząbki 21.11.11, 20:39
              Mały je właśnie umył i twierdzi, że już mu się nie ruszają, ale bolą.
            • mruwa9 Re: Wybite ząbki 21.11.11, 23:21
              gosia, schowaj sobie swoje rady do buta i nie wprowadzaj innych w blad.
              Oczywiscie, ze trzeba bylo pojechac do dentysty, zeby dziecko zostalo zbadane, wykonane zdjecia rtg, zeby mozna bylo postawic wlasciwa diagnoze , a na jej podstawie wdrozyc wlasciwe leczenie. Tak naprawde nie wiesz, czy zeby zostaly zwichniete, czy moze zlamane korzenie, a moze zlamana kosc szczeki, czy sa przemieszczenia, a jesli tak, to w jakim kierunku i czy zagrazaja one zawiazkom zebow stalych.
              Wiele pytan, na ktore gosia nie odpowie.
    • bruni76 Re: Wybite ząbki 22.11.11, 12:44
      Bez urazy, ale dziwi mnie pytanie założycielki wątku: "Czy w takim przypadku konieczna jest natychmiastowa wizyta u stomatologa?"
      Zęby ruszały się, więc już samo to jest wskaźnikiem do jak najszybszej wizyty u stomatologa.
      I sorry, ale nie jest istotne to, że już się nie ruszają (bo tak twierdzi syn).
      Tak jak ktoś już tu wyżej wspomniał: mogły naruszyć się zawiązki zębów stałych (czego oczywiście nie życzę) i trzeba to jak najszybciej skontrolować.
      Zęby to nie włosy - nie będą rosły po 1 cm każdego miesiąca :P
      P.S. gosia, bez urazy, ale jak masz dawać TAKIE rady, to lepiej już nic nie pisz :P

• gosia_73 Re: Wybite ząbki 22.11.11, 19:02
        Ja napisałam, jak to wyglądało u mnie a Wy bruni76 i poprzedniczka bez urazy ale chrzańcie się!
        • bruni76 Re: Wybite ząbki 23.11.11, 15:00
          gosia_73 napisała:

a Wy bruni76 i poprzedniczka bez urazy ale chrzańcie się!

Nie ma co: intelYgencją moja droga to Ty nie grzeszysz :P
          Jak widać na załączonym obrazku: jaka osoba - takie rady...
          Nic dodać nic ująć :P
          • gajmal Re: Wybite ząbki 23.11.11, 21:23
            Nasza stomatolog w takiej sytuacji zawsze zaleca wizytę u stomatologa.Nie wiadomo co się stało z zaczątkami stałych zębów
        • iskierka-1 Re: Wybite ząbki 17.01.12, 07:03
          gosia_73 proszę skontaktuj się ze mną na maila
          chciałam napisać do ciebie ale nie masz aktywowanej skrzynki a mam pytanie w zw. z twoimi wcześniejszymi postami
          iskierka-1@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka