Dodaj do ulubionych

niskorośość

27.12.11, 18:54
Syn 4,5 roku wzrost 100 cm. waga 15 kg. Waga urodzeniowa 2600 wzrost 50 cm. Zawsze był na 3 centylu. Widzę że jest niższy od swoich rówieśników i zastanawiam się czy nie skonsultować go u specjalisty. Czy w tym wieku można przewidzieć jaki syn będzie miał wzrost jako dorosły mężczyzna. Jak to wszystko wygląda
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: niskorośość 27.12.11, 19:08
      Już dawno powinnaś była się udać chociażby do endokrynologa. Trzeci centyl wzrostowy to jest powód do diagnostyki. I dopiero gdy okaże się, że zdrowotnie jest ok, to można stwierdzić, że dziecko "tak ma"
      Ile będzie miał wzrostu w wieku dorosłym? Załóżmy, że będzie na 3 centylu, to 167 cm. Oczywiście to gdybanie, może być wyżej lub niżej.
      • ksfilipek Re: niskorośość 28.12.11, 09:44
        No włAŚNIE DO ENDOKRYNOLOGA TRZEBA, MÓJ SYNEK 3,5 ROKU 100CM TEZ JEST NIZSZY NIZ RÓWIEŚNICY A U NIEGO WYSZŁA NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY CO MOZE BYC PRZYCZYNĄ.
        • rulsanka Re: niskorośość 28.12.11, 12:10
          100 cm dla 3,5 latka to 50 centyl.... równo średni wzrost dla wieku...
    • dorek3 Re: niskorośość 28.12.11, 10:28
      Sprawdź dla własnego spokoju. Do endokrynologa zapisz się do placówki która prowadzi terapie hormonem wzrostu (nie po to aby leczyć syna, ale taka placówka ma szersze możliwości diagnostyczne). Na wizytę pewnie trochę poczekasz. Poproś pediatrę o badania hormonów tarczycy, ewentualnie rtg nadgarstka. Odpuść sobie prywatne wizyty, bo tu kluczowe są wyniki badań, których ot tak sobie nie zrobisz.
      • aura1508 Re: niskorośość 29.12.11, 12:13
        Powiem tak, przesadzacie i to bardzo. Szczególnie to skakanie do oczu autorce postu!!!
        Pyta o coś to grzecznie odpowiadajcie, to nie jest jej widzimiś tylko troska o dziecko.

Moje dziecko jest poniżej 3 centyla. Waga urodzeniowa 2660gr 37tc. Mała ma teraz 2,5 roku.
        Moim zdaniem warto skonsultować wagę i wzrost z endokrynologiem.
        Nie wiem skąd jesteś ale jeśli z Warszawy to polecam poradnię endokrynologiczną w szpitalu na litewskiej.
        Ale...pierwsze co polecam zrobić nawet prywatnie to badanie wieku kostnego.
        Moje dziecko jest poniżej siatki centylowej ale wiek kostny ma zgodny z wiekiem metrykalnym, więc endokrynolog kazała się od małej odczepić :-)
        Wiem, że się denerwujesz bo ja również po ścianach chodziłam bojąc się, że mała ma niskorosłość albo celiakię ale skonsultowałam się z endokrynologiem i gastrologiem i okazało się, że dziecko jest całkowicie zdrowe.Taki typ urody i tyle :-D
        • dorek3 Re: niskorośość 29.12.11, 12:26
          Aura, absolutnie nie podważam opinii lekarzy ale przy niskim wzroście zgodność wieku metrykalnego i kostnego działa w jakimś sensie na niekorzyść. Jeśli wiek kostny byłby opóźniony to wtedy jest największa szansa na odrobienie braków zakładając oczywiście że nie ma innych przyczyn takiego stanu.
          • aura1508 Re: niskorośość 29.12.11, 12:49
            Przy niskim wzroście wiek kostny zgodny z wiekiem metrykalnym nie działa na niekorzyść. Oznacza to, że jest w normie. Wiek kostny dla danego wieku metrykalnego jest brany ze statystyk danej populacji wiekowej, nie jednostki.

Zgodzę się w 100% z druga częścią wypowiedzi.
            "Jeśli wiek
            > kostny byłby opóźniony to wtedy jest największa szansa na odrobienie braków zak
            > ładając oczywiście że nie ma innych przyczyn takiego stanu. "
            • dorek3 Re: niskorośość 29.12.11, 12:59
              Co to znaczy Wiek kostny dla danego wieku metrykalnego jest brany ze statystyk danej populacji wiekowej ?
              To co piszę słyszałam z ust endokrynologów w tym prowadzącego syna w IMiD.
              • green-koala111 Re: niskorośość 30.12.11, 00:08
                Jezeli dziecko jest na 3 centylu i jest caly czas na nim nie ma powodu do niepokoju. Jezeli skacze po centylach w góre i w dól - to jest powód. Ale jak sie niepokoisz to tak jak przedmówczynie mowily - idz do endokrynologa , dla wlasnego spokoju
    • kasiaalbrecht Re: niskorośość 31.12.11, 09:59
      warto nanieść wszystkie pomiary na siatki jesli wzrostem jest poniżej 3 centyla lub nagle się załamał ze wzrastaniem warto wybrać się do endokrynologa celem ew diagnostyki, warto zobaczyc jak wygladaja pozostali członkowie rodziny
      • jbasko Re: niskorośość 02.01.12, 09:51
        mój syn od początku na 3 centylu we wzroście, w wadze w 10 centylu, pediatra nie zalecał endykronologa, teraz ma 3 lata i 4 m-ce i cały czas ten sam etap czyli 3 centyl. Ja mam 159 cm, mąż 175, wiec do najwyższych nie należymy.
    • pyzarogata Re: niskorośość 03.01.12, 09:57
      Mój synek 2 lata 9 miesięcy i ma 89cm - 3 centyl. Jesteśmy na obserwacji u endokrynologa i gastrologa, miał lekką niedoczynność tarczycy co wyrównaliśmy częstym podawaniem ryb i tranu. Zaczął trochę wracać na siatkę.
      Z tym że: 3 centyl nie jest powodem do wykonywania badań endokrynologicznych. Nam endo powiedziała, że mamy wrócić po 6 miesiącach i jesli spadnie poniżej, to dodatkowe badania, jeśli nadal będzie na 3 lub wyżej - dalsza obserwacja. I tak mówią wszystkim. 3-97 centyl to norma i w tym zakresie odnacza się wzrost jako niski-średni-wysoki.
      Oczywiście gorzej, jeśli dziecko było na wysokim centylu, ale regularnie spada coraz niżej.
      Ale widzę, że Twój syn już urodził się nieduży (mój też - 51cm) więc nie jest źle. Są historie, kiedy dziecko urodziło się np. 57cm, a na bilansie dwulatka miało 78cm.
      W razie pytań - pisz - ja zajmuję się tym tematem od roku. Polecam też forum: www.chceurosnac.pl --> skarbnica wiedzy!
      • wiola-mama Re: niskorośość 04.01.12, 17:20
        dziękuję za odpowiedzi. Syn od początku był albo na 10 albo na 3 centylu ja mam 160cm mąż 174 cm więc też nie jesteśmy wysocy. Poproszę pediatrę o skierowanie do endokrynologa skonsultuję się i zobaczę co powie specjalista.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka