Dodaj do ulubionych

Zapalenie płuc

31.01.12, 14:48
U mojej 1,5 rocznej córki po prześwietleniu płuc wyszło śródmiąższowe zapalenie płuc. mała od około miesiąca była leczona, tzn z kilkudniową przerwą. Przeziębiła się około świąt, kasłała, kichała, nie gorączkowała. Za radą pani doktor z poradni postawiliśmy jej bańki, dawaliśmy syropki i przeszło. Została jeszcze ok tygodnia w domu - wszystko minęło więc posłaliśmy ją do żłobka (po raz pierwszy). pochodziła 3 dni i dostała gorączki, kaszel, katar. Kolejne syropy, bańki. I było dobrze (tak myśleliśmy) brak gorączki, dobry humor, apetyt, zero kataru i czasami - 2-3 razy dziennie odkaszlała mokrym kaszlem. na wizycie kontrolnej P.doktor nic nie wysłuchała, dała skierowanie do pulmonologa, bo może mała ma po mnie astmę oskrzelową tak jak i skazę białkową. Ale traf chciał, ze córa odkaszlnęła i na wszelki wypadek dostała skierowanie na rtg płuc, które właśnie wykazało zapalenie płuc. Mamy przepisany antybiotyk augumentin es na 7 dni. Chciałam się dowiedzieć skąd bierze się taki stan czy śródmiąższowe zapalenie płuc wywołał wirus czy bakteria, ile trwa leczenie, czy antybiotykoterapia jest skuteczna i wystarczająca, jak postępować po zakończeniu podawania antybiotyków i czy może to mieć wpływ na dalszy stan zdrowia w przyszłości?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Zapalenie płuc 31.01.12, 18:02
      śródmiąższowe zapalenie płuc może być wywołane przez bakterie atypowe ale i wirusy, po leczeniu warto zatrzymać w domu 1-2 tygodnie, na przyszłość nie daje konsekwencji:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka