Dodaj do ulubionych

Wyniki moczu

17.02.12, 11:00
Witam. Wczoraj zrobiłam córce badanie moczu, oto wyniki:
Kolor żółty
przezroczystosc mętny
ph 6,0
białko 15
urobilinogen 0,1
reszta nieobecna
osad moczu:
leukocyty 18-24 wpw
nabłonki okragłe 3-5
n. płaskie pojedyńcze
pojedyńcze pasma śluzu
W posiewie niestety coś rośnie.
Próbka pochodzi z umytego i wyparzonego nocnika, (pózniej przelany do jałowego pojemnika )niestety mocz był z pierwszego strumienia ponieważ córka popuściła tylko odrobine siku(reszte wstrzymała). Na nocniku siedziała ponad! godzine.
Czy jest mozliwe, że posiew jest niewiarygodny???
Jestem skłonna zrobić kolejny posiew, jednak dopiero w poniedziałek(nieczynne laboratorium).
Nie chce jej faszerować antybiotykiem bez potrzeby!
Dodam, że do badania skłonił mnie zapach moczu córki, nieco mocniejszy niż zwykle.
Dziękuję za ewentualną odpowiedz.

Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Wyniki moczu 17.02.12, 11:05
      W badaniu ogólnym masz białko i za dużo leukocytów- wskazuje to na stan zapalny dróg moczowych. Mocz na posiew pobrany nieprawidłowo, ale przy takich wynikach ogólnego to leciałabym szybko do lekarza. Może spróbuj zrobić posiew w szpitalnym labie?
    • ostrosia27 Re: Wyniki moczu 17.02.12, 11:47
      Dodam że mała czuje się dobrze, tzn. nie gorączkuje, dużo zjada, całkiem sporo pije. Ogólnie zachowuje się jak zwykle.
      Naczytałam się że przez ZUM może dostac Sepsy! Czy z badaniem ponownym mogę poczekać do poniedzialku?
      • melancho_lia Re: Wyniki moczu 17.02.12, 12:00
        Zgłoś się do lekarza. Nie musi mieć gorączki czy innych objawów. Wynik ogólnego nie jest prawidłowy. Ja na Twoim miejscu szukałabym labu gdzie zrobią posiew w sensownym terminie (a nie w tydzień). Nie lekceważ tego wyniku.
        • ostrosia27 Re: Wyniki moczu 17.02.12, 12:12
          Juz znalazłam czynne lab. Zrobie powtorke.
          • madziulec Re: Wyniki moczu 17.02.12, 14:11
            Powtorz badanie, bo pobieranie nawet z najbardziej wyparzonego nocnika jest o kant d.. potluc. Taka prawda.
            Cuda wychodza.
    • kasiaalbrecht Re: Wyniki moczu 20.02.12, 20:40
      radziłabym powtórzyc oba badania z moczu łapanego po dokładnym podmyciu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka