Dodaj do ulubionych

Ksylitol, stewia.

11.03.12, 11:01
Witam, ostatnio dużą popularnością cieszą się naturalne substancje słodzące ksylitol i stewia. Czy mogą być one bez szkody dla zdrowia stosowane u 5- letniego dziecka. Moje dziecko pije jedynie słodzone napoje, również w nocy. Zastanawiam się czy nie zastąpić cukru wymienionymi substancjami.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Ksylitol, stewia. 11.03.12, 22:29
      słodziki stosowane są w przemysłowym tuczu zwierząt od lat 70. ub. wieku. Mam nadzieję, że da ci to do myślenia. Jeśli twoje dziecko pije w nocy wyłącznie słodkie napoje, to znaczy, że budzi się do picia z przyzwyczajenia. W nocy podawaj wodę, by zlikwidować nocne pobudki, w dzień możesz słodkie, ale goń dziecko do mycia zębów. Organizm na wieść o słodkim smaku spodziewa się kalorii, kiedy go oszukujesz słodkim bez kalorii, pojawi się zwiększony apetyt, a w krótkim czasie nadwaga. Stewia to wielkie świństwo. Jest tańsza niż cukier, dużo słodsza i niskokaloryczna, więc decydenci koncernów spożywczych zachwalają to g.wno ile wlezie. W końcu chodzi o KASĘ, nie łudź się, że chodzi o czyjekolwiek zdrowie.
      • alfa36 a ksylitol 12.03.12, 09:37
        Dużo dobrego o nim czytalam. Czy rzeczywiscie warto?
        • arwena23 Re: a ksylitol 12.03.12, 20:20
          podaję dzieciom po wieczornym myciu zębów ksylitol,oryginalny jest ten pochodzący z Finlandii i żaden inny...
          starszy syn ma prawie 6 lat, ani jednego ubytku, ma piękne zdrowe i białe zęby, nasza wizyta u dentysty to tylko przegląd czy aby na pewno tam gdzie ja nie widzę wszystko jest ok, oczywiście że to zasługa nie tylko ksylitolu - myje zęby praktycznie po każdym posiłku ( jeśli jest taka możliwość) pije głównie wodę itd ale słodycze też lubi...
          Młodszy dopiero zaczyna przygodę z ksylitolem ;)
        • alpepe Re: a ksylitol 13.03.12, 09:45
          każdy słodzik działa tak samo.
          • anna090481 Re: a ksylitol 19.03.12, 19:58
            Po pierwsze ksylitol nie jest słodzikiem tylko naturalnym cukrem z brzozy i jest bardzo zdrowy w porównianiu szczególnie z innymi cukrami i słodzikami.
            Moga go stosowac również małe dzieci. Ja używam często ksylitolu ponieważ mam tiki nerwowe które róznego rodzaju cukry i fermentowane rzeczy potęgują. Jak używam ksylitolu to są dużo mniejsze. :-)
            • mrs.t Re: a ksylitol 24.09.12, 14:37
              sprawa z ksylitolem nie jest tak jednoznaczna
              w wiekszych ilosciach moze miec wlasciwosci przecyszczajace, nie jest polecany dla dzieci ponizej 3 roku zycia
              warto tez zaznaczyc ze mowa o naturalnym ksylitolu a nie tym produkowanym sztucznie

forum.gazeta.pl/forum/w,150262,138970208,139136986,Re_ksylitol_wasze_doswiadczenia.html
    • kasiaalbrecht Re: Ksylitol, stewia. 14.03.12, 21:13
      mozna , oczywiści w umiarkowanej ilosci a najlepiej byłoby podawać wodę
      • eko.planeta Re: Ksylitol, stewia. 05.05.14, 21:42
        Mylą państwo pojęcia. Ksylitol i stewia to naturalne substancje słodzące, wręcz korzystne dla organizmu, nie psują zębów, mają znacznie mniej kalorii (stewia wcale), są wskazane dla cukrzyków.
        Opisanym świństwem słodzikowym jest rakotwórczy aspartam, najbardziej popularny i najtańszy słodzik.
        Picie prze dziecko zbyt dużej ilości słodkich napojów, a już szczególnie w nocy jest bardzo niezdrowe i nieodpowiedzialne, warto powoli zmieniać przyzyczajenia dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka