Dodaj do ulubionych

problemy ze zrobieniem kupki :(

18.03.12, 17:31
Witam serdecznie,
Piszę, bo już wykorzystałam wszystkie znane mi sposoby wraz z lekarskimi, czyli leki przeczyszczające i nic nie skutkuje na dłuższą mete.
Ale od poczatku, córka ma 3 lata i od około 5 miesięcy ma problemy z wypróznieniem, a dokładnie ściska pupę, wpychając kupę do środka i nie pozwalając jej wyjść, ostatnio nawet popłakuję przy tym mocno ... na codzień przeciskają jej się małe fragmenty do majteczek, bo reszcie zwyczajnie nie pozwala wyjść, dopiero laktuloza pomaga i po kilku dawkach udaje jej się wypróżnić całkowicie, jest wiwat rodziny, duma i oklaski, a potem wszstko wraca i tak w kółko.
Dodam, że Młoda jest alergikiem, bez kury i krowy i problemy rozpoczęły się oczywiście od zatwardzeń związanych ze zmianą diety, na to lekarz dał laktulozę, po niej popuszczała, więc zaczęła zaciskać i tak zostało. dziecko jest skuteczne w tym co robi i nie robi kupy ...
POMOCY Pani Doktor proszę, gdy pytam czdlaczego nie chce robić kupki odpowiada, ze nie wie i że nic ją nie boli, niczego się nie boi ...
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: problemy ze zrobieniem kupki :( 18.03.12, 20:45
      to są już zaparcia nawykowe,po prostu kiedys bolało i w glowie zostało zapamiętane tak sie nauczyła i na pewno jej to nie przejdzie tu już psychika działa, włacz leczenie na długo lactulosą nawet pół roku nie przerywaj wczesniej tylko troszke zmniejszaj dawki,probiotyki i dicoman(błonnik) tak żeby codziennie był normalny stolec, jeżeli ten zestaw nie zadziała w co wątpię:)Włącza się forlax 0,5saszetki na czczo(do wieku twojej małej).Wiem dokładnie jak to wygląda przez ładnych kilka lat leczyłam dziecko z zaparć i wstrzymywania właśnie tak, że dawałam miesiąc było oki przerywałam leki i problem wracał ze zdwojona siła dopiero kilkumiesięczne leczenie (nawet jak było ok nie przerywałam,) przyniosło efekt czasem jak się zdarzy wstrzymanie to od razu jednorazowo działam tak żeby szybko się wypróżniła i nic sobie w głowie nie zakodowała.
      • kamelia78 Re: problemy ze zrobieniem kupki :( 19.03.12, 22:16
        Zgadzam sie z poprzedniczką. Laktuloze trzeba podawać minimum kilka miesięcy. Przekonałam sie o tym sama,bo z moją 3 letnia córeczka zmierzamy się z tym problemem tez juz od kilku miesięcy. I było podobnie,miała nietolerancje laktozy i ciągłe problemy w drugą stronę , z luźnymi kupkami, aż tu nagle jej przeszło i pojawił się strach przed tym,że będzie bolało i wstrzymywanie na siłe. Nie pomagaja surowe ani suszone jabłka ,suszne sliwiki i morele w słoiczkach,bo takich suszonych nie chce,ryz wyłączyłam,banany rzadko,herbatki rumiankowa,koperkowa ,probiotyki -nic nie pomaga. Kupiłam jej też Bebilon Comfort-bo na zaparcia,ale chyba jest juz za duża i nie działa,tylko laktuloza. Ale jak tylko po jakims czasie próbuje powolutku zmniejszać jej dawke od razu jest stop,przestaje sie załatwiać,syrop w wiekszej dawce zaczyna działać dopiero po kilu dniach,a czasem i nie i muszę dawac jej czopka. Postanowiłam ,więc,że będę teraz dłuzej podawać jej ten syrop bez zmniejszania dawki,boje sie tylko,że w końcu trzeba bedzie go odstawić,tym bardziej,że od września pójdzie do przedszkola.
        Mam pytanie do p.doktor-czy takie kilkumiesięczne podawanie laktulozy nie ma jakis skutków ubocznych dla takiego malego dziecka i czy są jeszcze jakieś inne sposoby na zaparcia nawykowe?
        Błonik odpada,bo w życiu nie wypiłaby 2 szklanek płynu naraz,a tyle podobno trzeba.
        • czarna_12 Re: kamelia78 21.03.12, 09:18
          Nie potrzeba wypić 2 szklanek !!! tylko 200ml:) dotyczy również forlaxu,można rozrobić w małej ilości wody i popic 200ml herbaty wyjdzie to samo:)lub błonnik wsypać do jogurtu i popić.
          • kamelia78 Re: kamelia78 22.03.12, 11:29
            Nie wiem jaki błonnik wystarczy tylko wsypac do jogurtu,może masz na myśli zwykłe otręby. Dicoman Junior ,który tu na forum polecała kiedyś p.dotor trzeba rozpuścicć w szklance płynu i popic drugą szklanka płynu.
            www.doz.pl/apteka/p19758-Dicoman_Junior_proszek_dla_dzieci_powyzej_3_roku_zycia_10_sasz
            • jowitarom Re: kamelia78 22.03.12, 13:51
              a mu mamy Dicoman Junior w kapsułkach, które trzeba otworzyć i dodać np. do jogurtu
              • kamelia78 Re: kamelia78 22.03.12, 21:08
                A czy ten Dicoman pomaga? Bo z tego co pisałaś wcześniej to chyba niebardzo...
                • jowitarom Re: kamelia78 23.03.12, 08:19
                  błonnik nie jest chyba lekiem na całe zło w tej sytuacji,tak naprawdę myślę że tylko kompleks, czyli laktuloza + błonnik + probiotyki zalecane czasami, może zadziałać i to przyjmowany regularnie i przez dłuższy okres, no i oczywiście podejście rodziców, ich stosunek do dziecka, do jego zachowań związanych z zatrzymywaniem kupki i regularność, tak ważna dla każdego małego człowieka ... lekarz polecił mi metodę wysadzania dziecka na nocnik czy sedes, codziennie o tej samej porze,nawet tak dużych dzieciaków moje ...
      • violin77 Re: problemy ze zrobieniem kupki :( 11.04.12, 11:18
        Witam,
        Mam pytanie do mam które już zwalczyły zaparcia. Moj synek ma 4 lata zaparcia od jakis 2 lat wczesniej to bywało ze nie robił kupki 2 - 3 dni ale od pół roku potrafi i tydzień nierobic.
        Jak problemy byłu 2 i 3 dniowe starałam sie to wszystko zwalczyc dieta duzo warzyw owoców(naszczescie syn lubi)mieso gotowane kasze itd. niestety nic nie pomagało mało tego ja meczyłam sie 3 miesiace z dieta a jak pojechał na wakacje do rodziców to mimo ze babcia dawała słodycze to potrafil zrobic kupe codziennie i usłyszałam ze prowadze zła diete.
        Byłam u paru lekarzy ale niestety 0 pomocy jeden mówił ze taka jego natura,drugi ze leki nie pomoga bo to sie bierze z głowy,inny kazał dawac przez 2 tygodnie laktulose (po 2 tygodniach przerwałam bo poprawy nie było). Trafiłam na ten wątek i tak jak napisała czarna_12 zaczełam podawac od jakis 2 tygodni te wszystkie leki. Efekt taki pierwsza kupka po 7 dniach(sobota)pózniej niedziela poniedziałek znowu i przerwa do soboty,w sobote kupka i we wtorek. odrazu powiem ze konsystencja o NIEBO lepsza nie ma juz zbitych balasków tylko w koncu normalna kupka. Ale wczoraj niuniek rano wymiotował mi 4 razy:( a wieczorem powiedział ze nie chce juz tych leków bo znowu bedzie rzygac. Stad moje pytanie czy to mozliwe zeby laktulosa+priobiotyk+dicoman mogły wywołac wymioty? No i drugie pytanie kiedy podowac forlax? Czy jest jakis czas niewiem 2 czy 3 dni ze dziecko sie nie załatwia,kiedy podowac? mam nadzieje ze któras z Was drogie mamy mi pomoże a i na Panią ekspert również licze,

Pozdrawiam
    • kasiaalbrecht Re: problemy ze zrobieniem kupki :( 20.03.12, 21:03
      radziłabym powrót do regularnego, długotrwałego podawania laktulozy od 1-3 ml/kg/dobę nawet 6-12 miesięcy
      • andziotka Re: problemy ze zrobieniem kupki :( 24.03.12, 23:21
        popieram, jesli kupka będzie przewlekle miękka i łatwa w zrobieniu to może strach zniknie i nie będzie już zaciskania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka