Dodaj do ulubionych

Pytanie o główkę

21.06.12, 08:31
Synek ma 19 miesięcy, zauważyłam ostatnio, że na czubku głowy, na linii ciemiączka, główka lekko stała się wypukła, wydaje mi się, że wcześniej tego nie było. Czy to normalne, bo główka rośnie? Czy mogło to się wydarzyć z przedawkowania wit. D3? Ostatnio dawałam synkowi preparat wapniowy i tam jest wit.d, a oprócz tego po kapsułce normalnej wit.d, synek jest na diecie bezmlecznej, stąd podawałam mu dodatkowo witaminę. Proszę o radę, bo strasznie się denerwuję, czy to przypadkiem nie jest coś poważniejszego. Może zrobić synkowi jakieś badania z krwi na poziom wit. d3?
Obserwuj wątek
    • mama.fifka Re: Pytanie o główkę - do P. Doktor 22.06.12, 11:27
      P. Doktor, bardzo proszę o radę, bardzo się martwię, czy mogłam zaszkodzić synkowi, podając te dwa preparaty, czy to mogło spowodować szybsze zrastanie płatów na główce? Co mogę teraz zrobić, badania z krwi na poziom wapnia? Czy przedawkowanie tej witaminy jest bardzo groźne? Co pani doktor zaleca? Całkowicie odstawić teraz witaminę przy diecie bezmlecznej?
    • ewa.misko-wasowska Re: Pytanie o główkę 22.06.12, 13:57
      Witam,
      poziom wapnia i witaminy D można sprawdzić dla pewności, ale u zdrowego dziecka podanie podwójnej dawki wit. D nawet przez kilka miesięcy nie jest groźne (tym bardziej jak Pani pisze, że synek jest na diecie bezmlecznej). Niewielkie uwypuklenie może pojawić się po zarośnięciu ciemiączka i zwykle takie zmiany wyrównują się w ciągu kilkunastu miesięcy.
      Pozdrawiam serdecznie
      • mama.fifka Re: Pytanie o główkę 22.06.12, 14:01
        Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo mnie Pani doktor uspokoiła. Czy powinnam mu podawać preparat wapniowy bez wit. d, czy wrócić do standardowej dawki podawania witaminy i tylko tego się trzymać? Będę wdzięczna za sugestie. Ostatnio zaczęłam mu podawać pół kubeczka jogurtu, na razie nic się nie dzieje, dodam, ze karmie synka jeszcze piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka