Dodaj do ulubionych

sreptococcus pyogenes

27.06.12, 12:28
Witam,
Pani Doktor, drogie forumowiczki
U mojej 4.5 letniej córki wyhodowano z gardła streptococcus pyogenes (gr.A).
Wskazaniem do wymazu była przebyta dwukrotnie w ciągu 3 miesięcy szkarlatyna.
Pierwsza w marcu z gorączką, bólem gardła, leczona ospenem, druga w maju objawy dużo lżejsze bez gorączki. Po ponownym leczeniu ospenem w wymazie wyszła bakteria streptococcus pyogenes (gr.A). Jakie są sposoby postepowania w takim przypadku czy mała dostanie ponownie antybiotyk choć nie choruje? Skąd to wyhodowanie jeśli dziecko leczone było penicylina a wg antybiogramu bakteria jest na nią wrażliwa? Mamy wizytę dopiero za tydzień więc byłabym wdzięczna za wszelkie informację bo bardzo się denerwuje.
pozdrawiam
Joanna
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: sreptococcus pyogenes 27.06.12, 12:35
      Witam,
      jeżeli córeczka obecnie nie ma objawów choroby to nie powinna dostać antybiotyku. Jeżeli byłaby kolejna angina czy szkarlatyna to trzeba by było przeleczyć innym antybiotykiem. Czyy córka otrzymywała leczenie przez pełne 10 dni? Krótsze leczenie może nie wyeliminować bakterii i stąd nawroty.
      Pozdrawiam serdecznie
      • aska34 Re: streptococcus pyogenes 27.06.12, 13:24
        tak córka był dwukrotnie leczona ospenem przez pełne 10 dni. Jaki jest alternatywny antybiotyk w takim przypadku, przeczytałam coś o antybiotykach domięśniowym i jestem przerażona......

• magdziula_r Re: sreptococcus pyogenes 05.02.13, 19:47
      przede wszystkim trzeba zrobić antybiogram, to nieprawda, że każdym antybiotykiem zwalczysz paciorkowca, u mojego syna paciorkowiec był wrażliwy tylko na 3 antybiotyki (m.in penicylina, erytromycyna) i niestety podczas wcześniejszego leczenia angin itd nie był przepisany żaden z nich (zinnat, clacid), choroba zaleczona na chwilę, a po tygodniu wszystko
      zaczynało się od nowa
    • solaris31 Re: sreptococcus pyogenes 07.02.13, 10:39
      trochę to bez sensu - szkarlatyna wskazaniem do wymazu, skoro wiadomo, że wywołuje ją paciorkowiec ropotwórczy? ;) w ymazie mogła bakteri awyjśc, ale nie na tyle silna, żeby atakowac - co masz napisane - wzrost obfity? +++? popatrz na wynik, sprawdź.

leczenie było ok - szkarlatynę leczy się ospenem i to minimum u was też było zachowane - czyli 10 dni. trochę dziwne, że nie doleczono tego paciorkowca. albo doleczono, i masz do czynienia z nowymi infekcjami - co się też zdarza.

ja walczyłam z paciorkowcem u córki prawie 2 lata - niby nie było objawów, ale wciąż bardzo wysokie ASO, rosnące niemożliwie, no i bóle stawów, co niepokoiło bardzo lekarza. moim zdaniem powinnaś obserwować jak się ASO zachowuje, bo to ono świadczy o przebytej infekcji paciorkowcowej. u nas ASO rosło jak szalone dużo poza normę, co znaczyło, że paciorkowiec gdzieś działał / ASO reaguje dopiero po jakimś czasie/. dziad siedział w gardle i migdałach. antybiotyki nie pomagały, i jeden z laryngologów zalecił nam terapię niekonwencjonalną - płukanie gardła robionym lekiem, na bazie roztworu jodyny. to załatwiło sprawę.
      • ilonapr Re: sreptococcus pyogenes 04.11.13, 08:14
        Mam problem z paciorkowcem u synka od roku. lekarz ciagle podaje mu antybiotyk, nic to nie daje,, czy mozesz mi podac lekarza , który przpeisał ten lek na paciorkowca.. i jaki to był skład??
      • ilonapr Re: sreptococcus pyogenes 18.11.13, 07:51
        Pomóz.. syn ma od roku pasiorkowca w gardle , prawie nie chodzi do szkoły.. podaj skąłd leku i adres do lekarza który go pzrepisuje!!!
      • ilonapr Re: sreptococcus pyogenes 04.01.14, 13:48
        Prosze , czy mozesz podac przepis tego leku.. na paciorkowca.. juz ponad rok meczy synka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka