failte
26.07.12, 08:48
Witam!
Jestem mamą małego alergika ( 2lata 3mce), który nie jada przetworów mlecznych, glutenu, soi, cytrusów i kilku(nastu) innych rzeczy oraz odmawia picia hydrolizatów (dodawane do np. chleba etc spożywa w zbyt ograniczonej ilości, by nazwać to spożyciem normatywnym). Dieta urozmaicona, wyniki na razie ok. Będę go w ciągu 3 kolejnych miesięcy odstawiała od piersi i pytałam lekarza czy dawać jakiś preparat z wapniem. Lekarz uznał, że na razie nie ma zupełnie potrzeby, ale jak będę odstawiała, to profilaktycznie można coś podać. Problem jest u Synka ze składem, bo preparat nie może mieć składników opartych na laktozie, żadnych aromatów cytrusowych (np.pomarańczowego, cytrynowego), żadnej maltodekstryny ani syropu glukozowo-fruktozowego, powinien być bez aspartamu. Znalazłam syrop WAMAG. Ma w składzie
Calcium gluconolactobionicum: 29,40g
Calcium lactobionicum: 6,40g
Magnesium lacticum: 5,00g
Czy to coś ma związek z laktozą? To będzie jakiś chyba "mleczan"... Słabo u mnie z łaciną...z farmacją jeszcze gorzej.
Bardzo proszę o odpowiedź czy to substancja na bazie laktozy. Jeśli tak, to czy jest jakiś inny syrop? Dziękuję!
pozdrawiam!
failte