Dodaj do ulubionych

brak apetytu

23.08.12, 09:47
Moja córka ma rok i 3 tyg. Od jakiegoś czasu ma słaby apetyt a od kilku dni w ogóle mało co je poza piersią. Widać, że jest głodna ale czego bym jej nie proponowała zje 1 łyzkę i więcej nie chce. Ostatnio wyszła jej lekka anemia i podawałam jej Ferrum lek ale źle go tolerowała i podaję jej Actiferol zjadała go z poranną kaszą. Jednak teraz nie chce jeść nawet tej kaszy. Nie wiem już jak ją zachęcić do jedzenia martwię się jej brakiem apetytu. Ostatnio jest też trochę marudna być może to zęby ma w tej chwili 4 jedynki i 4 dwójki. Czy mozna podać coś dziecku na poprawę apetytu? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: brak apetytu 23.08.12, 11:02
      To mogą być zęby.
      Nie mieszaj preparatów żelaza z nabiałem, ogranicza przyswajanie tego pierwiastka.

Jeżeli dziecko jest wesołe, energiczne, to spokojnie zaczekaj z miesiąc, suplementuj żelazo, nie ograniczaj piersi.
      Niektóre dzieci w okresie początków chodzenia robią sobie "dietę odchudzającą" i nie mają wtedy apetytu.
      Poza tym zastanów się nad zestawem proponowanych córce produktów. Może ma ochotę na coś innego? Mój syn w tym wieku jadł: brokuły, groszek zielony, pomarańcze, owoce jagodowe, płatki kukurydziane na sucho, gruszkę, pomidory, chlebek styropian i czasem kawałek francuskiego tosta (chleb maczany w jajku i usmażony). Z reguły dzieci chętnie jedzą ogórki surowe i kiszone.
      • asikm77 Re: brak apetytu 29.08.12, 08:52
        podbijam
        • asikm77 Re: brak apetytu 09.09.12, 20:31
          dla mnie pytanie jest b. istotne proszę Panią dr o odpowiedź
          z góry dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka