Dodaj do ulubionych

cmv do p. Doktor

22.11.12, 16:32
Witam!
Mam 5 tygodniowe dziecko. w ciąży robiłam badania na cmv igg wyszło b. wysokie w granicach 1000 igm ujemne. po porodzie w innym laboratorium zrobiono mi i dziecku badanie na cmv; moje igg 39, dziecka 41, igmy ujemne. usg głowy i brzuszka dziecka w normie , morfologia i próby wątrobowe w normie.poinformowano mnie ze dziecko zdrowe. mały miał przedłużającą się żółtaczkę w 10 dobie bilirubina 15 , pisałam na forum ze jest ospały właściwie 23 na dobe spi. powoli czas aktywności sie wydłuża ale niewiele 2-3 godziny aktywnosci. nie pisałam wcześniej o cmv bo nie pomyslalam ze to moze mieć związek i dalej nie wiem ? czytałam jednak na forum ze powinnam była zrobic dziecku zaraz po porodzie wydalanie wirusa z moczu i krwi, bo inaczej nie bede wiedziała czy dziecko jest chore czy nie. nikt mi tego nie sugerował.proszę więc o opinie p. Doktor. czy powinnam powtórzyć badania? czy robić te na wydalanie wirusa? I czy jeśli wyszło u dziecka po porodzie igg dodatnie to czy to chroni małego przed zachorowaniem i co ze szczepieniami. jak wykluczyć wrodzone cmv?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: cmv do p. Doktor 22.11.12, 17:15
      Witam,
      pamiętam Pani wątek, powtórzyłabym na pewno badania, żeby sprawdzić czy nie narasta miano przeciwciał u Pani maleństwa, oznaczenie wirusa cmv również by się przydało i konsultacja neurologa dziecięcego.
      Pozdrawiam serdecznie
      • eska81 Re: cmv do p. Doktor 03.12.12, 13:04
        Powtórzyłam badania z krwi dziecku, igm ujemne, igg spadło do 32 .proby wątrobowe w normie w tej sytuacji nie wiem czy robić badanie na wydalanie wirusa? czy spadek oznacza ze to jednak moje przeciwciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka