Dodaj do ulubionych

Dawka summamed Forte dla 13 kg

06.12.12, 19:06
Witam!
Zapisano córce Summamed Forte jako kolejny antybiotyk na wycofujące się zapalenie płuc (jeszcze do jutra bierze Zinnat), Mała waży 13 kg, a orztymała dawkę 4 ml. Mam wątpliwości, czy to nie za dużo? Wg moich wyliczeń powinna otrzymać 3,25. Czy na pewno to bezpieczna dawka? Wiem, że czasem w ulotkach nie jest to jasne, lekarze mają doświa
dczenie. Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • m.1.p Re: Dawka summamed Forte dla 13 kg 06.12.12, 21:46
      córka prawie 5 lat ok 16 -17 kg-dostawała ten lek przez 5 dni po 3,5 ml.Właśnie skończyła go brać
      Pozdrawiam
      • ja243 Re: Dawka summamed Forte dla 13 kg 06.12.12, 22:49
        dziękuję,ale to tylko pogłębia moje wątpliwości. Wygląda na to, że jednak za dużo jej zapisano.
    • kasia_750 Re: Dawka summamed Forte dla 13 kg 07.12.12, 09:54
      Mój synek brał teraz ten lek w dawce 3,5 ml przez 5 dni. Waży prawie 13 kg, więc z moich wyliczeń też wynikało, że powinien dostawać 3,25 ml :) Ale ponieważ zawsze gdzieś tam coś z buzi wypłynęło, to myślę, że więcej niż 3,25 jednorazowo nie dostał :D
      Nie napisałaś przez ile dni dziecko ma brać ten lek. Może dawka trochę zwiększona, ale będziesz podawać tylko przez 3 dni? Wyrzuciłam już ulotkę, ale o ile dobrze pamiętam w przypadku innej choroby (rumień wędrujący ???) dawka jest podwójna, więc myślę że 4 ml też są bezpieczne.
      A masz możliwość, żeby zadzwonić do pediatry z przychodni? Tutaj lekarz nie odpowiada codziennie.
    • agulek_1988 Re: Dawka summamed Forte dla 13 kg 11.12.12, 13:34
      Synek ma 20 miesięcy waży ok 15kg i brał Summamed przez 3 dni raz na dobę po 5ml. Tak kazała Pani doktor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka