Dodaj do ulubionych

Berodual na kaszel

01.01.13, 08:29
Dziecko rok i 7 miesięcy w drugi dzień świąt zagoraczkowalo do 40 st. Gorączka minęła po 3 dniach, ale dołączył się mokry kaszel i mega katar (dziecko ma dodatkowo przerośnięty trzeci migdał). Temperatura cały czas około 37, nie chce jesc. Wymiotował od kaszlu.
Wczoraj lekarz wezwany osłuchał dziecko i stwierdził ze płuca i oskrzela czyste, na ścianie gardła pęcherzyki pozostałe po infekcji. Na bardzo meczący kaszel dal berodual w inhalacjach.
Lek ten stosuje się w astmie i ma duzo działań nieporzadanych. Mam wątpliwości czy nie zrobi więcej szkody niż pożytku.
Czy wasze dzieci go brały?
Obserwuj wątek
    • saguaro70 Re: Berodual na kaszel 01.01.13, 20:50
      Po stokroć wolę podać Berodual, niz np. Diphergan. Moja córka brała zawsze ten lek z Pulmicortem. Jest astmatykiem. Cały grudzień chorowała. W nocy był kaszel. I byłem bardzo zdziwiony, jak lekarz kazał podać sam Berodual. 2 razy dziennie, dawka według wagi- i jak trzeba było w nocy. Nie zauważyłem skutków ubocznych.
      Musisz tylko pamiętać, żeby po każdej inhalacjii umyć dziecku zęby. Albo szczoteczka, albo chociaż wyjałowioną gazą namoczoną w wodzie. Najlepiej jest wypłukać jamę ustną po inhalacji, ale Twoje dziecko tego nie zrobi. Musisz to zrobić, ponieważ po inhalacjach w jamie ustnej gromadzą się bakterie, może tez dojśc do zakażenia grzybicznego. Jeśli to zrobisz- będzie ok.
    • b.bujak Re: Berodual na kaszel 01.01.13, 22:04
      aga.1975 napisała:

>
      > Wczoraj lekarz wezwany osłuchał dziecko i stwierdził ze płuca i oskrzela czyste
      > , na ścianie gardła pęcherzyki pozostałe po infekcji. Na bardzo meczący kaszel
      > dal berodual w inhalacjach.

to jakas nowa moda chyba jest; moje dzieci dostaja berodual tylko w przypadku skurczu oskrzeli - po ustapieniu skurczu odstawiam ten lek
    • aga.1975 Re: Berodual na kaszel 02.01.13, 08:47
      No właśnie moje dziecko nie ma astmy ani świstów , tylko katar podrażnione gardło i mokry kaszel
      A berodual dostał sam bez pulmikortu.
      • ewa.misko-wasowska Re: Berodual na kaszel 02.01.13, 14:37
        Witam,
        Berodual podaje się że wskazań, czyli przy wysluchiwanych zmianach nad oskrzelami (swisty, furczenia).
        Pozdrawiam serdecznie
        • aga.1975 Re: Berodual na kaszel 02.01.13, 16:24
          dziekuje bardzo podobno w oskrzelach czysto
          • jedynybasek5 Re: Berodual na kaszel 11.01.13, 22:28
            No właśnie, czytam , że powinny być wskazania. A mój alergolog ( lekka alergia pokarmowa) dał od razu, kiedy powiedziałam, że dziecku zaczyna się kaszel, czasem męczy małą w nocy , lekarka zapytała, czy mamy ten Berodual. Jak stw , że nie, to ostro zapytała jakim cudem, skoro dziecko tak często choruje ( z tym, że na zapalenie uszu, kaszel też, ale nigdy płuca ani oskrzela)nikt jeszcze jej tego nie przepisał?? Z tego wynika, że kazała podać dziecku lek, bez osłuchania ani nic. Pięknie. Dobrze, że nie było potrzeby i nie dałam...
            • mamkainvienna Re: Berodual na kaszel 14.01.13, 11:30
              Moje dzieci/4 i 15m-cy/ tez teraz mają BERODUAL DO INHALACJI. Syn 4 lata...kaszlal od 3 miesiecy chodzilam od lekarza do lekarza i jedno zdanie slyszalam..."czysty osluchowo...to minie..." az wkoncu poszlam do dobrego laryngologa i mowie jaka sprawa...a laryngolog skierowal syna na oddzial i zrobili mu wszystkie badania i okazalo sie ze ma paciorkowca w nosie i dlatego kaszle...teraz ma BACTRIM inhalacje berodual/micosolvan i sól fizjologiczna dwa razy dziennie...jest poprawa o 90% i corka też juz kaszle...doktor powiedzial ze bedzie miec to samo bo są razem przecież:( ABY LECZYC TRZEBA WYKONAC KOMLET BADAN A NIE LECZYC PO OMACKU....TERAZ CIEZKO ZNALESC DOBREGO LEKARZ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka