misiowamama-2
04.05.13, 09:48
Proszę o opinie na temat mleka sojowego. Otóż słyszałam kilka opinii, że mleko krowie może być odpowiedzialne za przewlekłe katary, a tym samym kaszle u dzieci. Zdarza się, że po zminimalizowaniu mleka w diecie objawy znikają. Moja znajoma na zalecenie lekarza pediatry odstawiła swoim dzieciom produkty na mleku krowim zastępując sojowym.
Moi chłopcy od połowy stycznia maja przewlekłe katary, ciągle kaszlą. Żadne badania nie wykazały przyczyny dolegliwości. Nadmieniam, że testy nie wykazały alergii( ani skórne, ani z krwi), nigdy nie mieli skazy białkowej. Dlatego zastanawiam się czy nie zrobić podobnie, i nie zminimalizować produktów na mleku krowim, i zastąpić sojowym. Jednak słyszałam, czytałam również o niepokojących, negatywnych skutków spożywania soi, zwłaszcza u chłopców. Zastanawia mnie jak może wpłynąć podawanie takich produktów na stan zdrowia dzieci. Czy podawanie np. co drugi dzień płatków z mlekiem sojowym na śniadanie, dzienny niewielki deserek sojowy z równoczesnym wyeliminowaniem produktów z białkiem krowim może mieć aż taki wpływ na organizm ?
Bardzo proszę o opinie wszystkie mamy. Proszę również o wyrażenie zdania na temat takiej diety Panią Doktor? Jak Pani uważa, czy rzeczywiście białko krowie może być odpowiedzialne za objawy, o których piszę? Czy zastąpienie go mlekiem sojowym będzie korzystne dla dzieci i nie przyniesie negatywnych skutków w przyszłości? A może mleko kozie, ryżowe?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.