Dodaj do ulubionych

zapalenie krtani - sterydy

14.07.13, 21:23
Witam! Mój synek (2 lata i 2 m-ce) bardzo często choruje na zapalenie krtani (w tym roku już 3-4 razy). Za każdym razem dostaje Pulmicort albo Nebud. Przynoszą natychmiastowy efekt - leczenie trwa max. 3-5 dni. Martwi mnie to częste podawanie sterydów wziewnych. Czy to mu nie zaszkodzi? Jakie mogą być skutki tak częstego podawania tego typu leków? I czy ewentualnie są jakieś alternatywne sposoby leczenia zapalenia krtani?
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: zapalenie krtani - sterydy 15.07.13, 14:51
      Hej. Lepiej wypożyczyć lub kupić nebulizator i podawać nebulizacje z soli fizjologicznej na zmianę z inhalacjami z mucosolvanu. No i intensywnie obserwować malucha, bo jeśli się pogarsza, to trzeba leczyć bardziej zdecydowanie. Sterydy z taką częstotliwością i przez tyle dni raczej nie zaszkodzą, ale mogą pojawić się skutki uboczne, np. grzybice jamy ustnej, poza tym jeśli wypisuje je zwykły pediatra, to są diabelnie drogie - lepiej kasę na owoce dla choruszka wydać :-) Ja bym się na Twoim miejscu przeniosła gdzieś, albo na nocną opiekę z dzieckiem łaziła (żeby inny lekarz był), bo sterydy podaje się właściwie tylko po to, żeby ratować malucha przed groźbą szpitala, jeśli pojawiłyby się duszności. Jeśli masz w domu nebulizator, to zawsze jest czas je podać, gdy duszności już się pojawią i ja osobiście taki mam układ z naszą pediatrą - w efekcie mała miała pulmicort raz, przy wirusie bostońskim, ze trzy dawki wzięła. Tylko to trzeba lekarza z jajami... Osobiście ubłagałam przeniesienie dziecka do starej przychodni (przeprowadziliśmy się niestety), kosztem rezygnacji z wizyt domowych. Ale przynajmniej mam lekarkę, która antybiotyki przepisuje w ostateczności, a sterydy z zastrzeżeniem, że "na czarną godzinę". W nowej przychodni młoda dostała antybiotyk... na katar! "Żeby na oskrzela nie zeszło"...
      • czarny_dol Re: zapalenie krtani - sterydy 15.07.13, 15:47
        Dzięki za odpowiedź. Niestety mój dzieć jest alergikiem i strasznie ciężko się go leczy. Mukolityki (jak mucosolvan czy mucofluid) wywołują u niego natychmiastową nadreakcję - w ciągu doby jego stan bardzo się pogarsza, zaostrza się kaszel tak że młody kaszle non-stop (nie przesadzam - nawet pediatra na wizycie domowej była mocno zaskoczona). Tak się zawsze kończy podanie mu mukolityków. Inhalacje z soli to dla niego jak łykanie dropsów - żadnej poprawy. Jego infekcje zawsze przebiegają tak samo: najpierw katar taki wewnętrzny (spływa po gardle ale nos suchy), potem pojawia się katar, ale taki, że go ta flegma po prostu zalewa, kipi z niego - nie może spać, nie może jeść, co rusz wymiotuje flegmą, spada na wadze - nawet po 1-1,5 kg na infekcje. Po tygodniu leczenia objawowego (sól fizjologiczna, woda morska do nosa etc.) katar schodzi na oskrzela lub krtań. Jedyne co do tej pory odkryłam co na niego działa to właśnie steryd wziewny. Tylko po podaniu sterydu jego infekcja ma normalny przebieg czyli katar przez tydzień, kaszel przez max. 2. Nie mam już pomysłu jak go inaczej leczyć...
        • e-kasia27 Re: zapalenie krtani - sterydy 15.07.13, 20:42
          Po przeczytaniu pierwszego Twojego wpisu właśnie miałam zamiar napisać, żebyś poszła z nim do alergologa w celu wyeliminowania przyczyny tego chorowania na zapalenie krtani, ale w drugim poście sama napisałaś, że jest alergikiem, więc to, że jest alergikiem już wiesz.
          A wiesz na co jest uczulony?
          Wyeliminowałaś wszystkie alergeny pokarmowe z diety dziecka?
          To jedyna droga do tego, aby uzyskać trwałą poprawę stanu zdrowia.
          Ile dziecko ma lat?
          Robiłaś jakieś testy alergiczne, wyszło w nich coś?

• kleo881 Re: zapalenie krtani - sterydy 16.07.13, 14:25
      Z zapalenia krtani na szczescie dzieci z wiekiem 'wyrastaja' ... a jakto lekarz z CZD nam powiedzial, niektore maja do niego sklonnosc i tyle.
      Moj syn pierwszy raz dostal zapalenia krtani majac niecaly rok.
      U nas niestety zawsze towarzyszyla mu dusznosc, a moze nawet to dusznosc byla pierwszym objawem ze cos jest nie tak.
      Nie obylo sie bez 4 pobytow w szpitalu, z czego raz wiozla nas tam karetka bo syn praktycznie juz nie oddychal (a polozyl sie zdrowy spac).
      Teraz ma 4 latka i lapie zapalenia krtani ale lagodne i rzadziej ;-)
      Pulmicort zawsze mialam w pogotowiu i gdy byl miejszy dostawal go na kilka dni.
      Teraz nie uzywamy.
      Sluchaj lekarza i obserwuj reakcje.
      Ja wolalam podawac sterydy niz czekac az dziecko mi sie udusi.
      • maggieeee Re: zapalenie krtani - sterydy 16.07.13, 15:11
        a czy jest jakiś lek do zastosowania właśnie w takich nagłych przypadkach o jakich piszecie powyżej, że dziecko kładzie się zdrowe albo prawie zdrowe spać, a w nocy budzi się z dusznością...
        synek ma 1,5 roku i mamy już za sobą jedno zapalenie krtani własnie z pobytem w szpitalu.
        dostałam od pediatry, z racji tego iż to często wraca, pulmikort do zastosowania przez nebilizację gdyby nagle wystapiła taka dusznośc. no ale wyjeżdzamy na wakacje. samolotem. ograniczony bagaż. nie będe brała ze sobą takiego nebulizatora wielkiego. jest coś analogicznego? jakiś nny lek do zaaplikowania bez konieczności brania nebulizatora, do psiknięcia do gardła, czy nie zdaje to egzaminu przy tak małych dzeciach
    • ewa.misko-wasowska Re: zapalenie krtani - sterydy 17.07.13, 06:37
      Witam,
      podawanie leków steroidowych jest standardem postępowania w zapaleniach krtani i jeżeli nie pomaga zimne powietrze lepiej podać niż dopuścić do duszności. Działania niepożądane takich leków najbardziej uwidaczniają się po 2-3 miesięcznym stosowaniu bez przerwy i zwykle cofają się po odstawieniu leku. Ważne, żeby przy inhalacjach pamiętać o ochronie oczu - rodzice jednego z moich pacjentów wpadli na pomysł zakładania okularków do pływania :), ale wystarczy dbać o ścisłe przyleganie maseczki. Koniecznie też trzeba przepłukać/przemyć śluzówki jamy ustnej, żeby zmniejszyć ryzyko powstania pleśniawek.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka