Dodaj do ulubionych

paciorkowiec w gardle

02.02.14, 12:30
witam
moje dziecko 5 lat miało gorączkę 39,6 i ból brzucha i czerwone gardło trwało to 3 dni(srod ,czw,piąt) ,ponieważ byliśmy na urlopie po powrocie w poniedziałek poszłam z dzieckiem kontrolnie pokazać dziecko. Lekarka stwierdził że gardło jest brzydkie i zleciła badania krwi moczu i wymaz z gardła. Badania zrobiłam następnego dni ale wynik z wymazu był dopiero w piątek
+++streptococcus pyogenes b-hemolityczny z gr A
candina spp 2 kol
OB 34
CRP 7,1
do piątku czyli tydzień od gorączki dzieck dobrze się czuje nie miało gorączki ani nie uskarża się na bół gardła.
Mam pytanie czy potrzebny jest antybiotyk ? wiadomo że gdyby była w trakcie choroby nie wahałam by się dać dziecku antybiotyk,ale dziecko jest zdrowe i gdyby nie kontrolne badania nawet bym nie wiedziała że miała angine.
Czy jest możliwość przejść anginę bez antybiotyku? Czy konieczne trzeba przeleczyć dziecko antybiotykiem ?
Bardzo proszę o odpowiedź.
pozdrawiam i dziękuję

Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: paciorkowiec w gardle 02.02.14, 22:18
      ja uważam, że każa anginę paciorkowcową trzeba przeleczyć antybiotykiem, choćby ze względu na powikłania, które daje źle leczona angina - np ze strony nerek czy stawów, że o sercu nie wspomnę.

pytanie zasadnicze - czy dziecko miało anginę czy też nie - jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby lekarz nie dostrzegł anginy w gardle i opieral się wyłącznie na wymazie. OB jest wysokie, ale CRP niskie jak na ostrą infekcję bakteryjną, jaką niewątpliwie jest angina. nie wiem, co o tym myśleć.

ale jeśli dziecko miało anginę paciorkowcową, ja bym się bała nie podać antybiotyku.
    • ewa.misko-wasowska Re: paciorkowiec w gardle 06.02.14, 18:06
      Witam,
      przy stwierdzonej anginie paciorkowcowej należy włączyć antybiotyk w ciągu 7-10 dni od początku objawów, późniejsze zastosowanie nie zmniejsza ryzyka powikłań. Można przechorować anginę bez antybiotyku - organizm sam sobie radzi z bakteriami, ale wówczas jesteśmy bardziej narażeni na powikłania.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka