Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyniku morfologii dwulatka

19.02.14, 15:36
Bardzo proszę o interpretację wyników morfologii mojego dwuletniego synka.
Pierwszy raz morfologię z rozmazem robiliśmy w sierpniu ubiegłego roku, ponieważ zauważyłam fioletowo-siną plamkę na jego ciele. Potem pojawiły się jeszcze 2-3 inne, ale każda w innym czasie.
Rozmaz krwi wykazał nieprawidłowości, które w tamtym czasie wiązaliśmy raczej z ząbkowaniem (dwa dni przed pobraniem synek miał podwyższoną temperaturę). Teraz powtórzyliśmy badania i choć zmiany idą w dobrym kierunku, to są jednak niewielkie. Plamki o których wspomniałam zniknęły bardzo szybko i dotąd nie pojawiła się żadna nowa.
Morfologia CBC
Leukocyty 12,9 tys/ul (6,0-17,5)
Erytrocyty 5,02 mln/ul (3,9 -5,0) H
Hemoglobina 13,3 g/dl (11,0-13,8)
Hematokryt 40% (32-40)
MCV 80 fl (72-87)
MCH 27 pg (26-30)
MCHC 33 g/dl (32-36)
Płytki krwi 322 tys/ul (210-490)
RDW-CV 14,2 % (11,6-14,8)
RDW-SD 40 fl (35-44)
PDW 12 fl (9-17)
MPV 10 fl (9-13)
P-LCR 26 % (13-43)
PCT 0,3 % (0,2-0,4)

Rozmaz met. Schillinga
Pałeczkowate 2 % (3-6) L
Segmentowane 13 % (25-60) L
Kwasochłonne 1 % (1-5)
Limfocyty 78 % (25-50) H
Monocyty 6 % (1-6)

W sierpniu zeszłego roku nieprawidłowości w morfologii i rozmazie przedstawiały się następująco:

RDW-CV 16,2 % (11,6-14,8) H

Rozmaz met. Schillinga
Pałeczkowate 1 % (3-6) L
Segmentowane 12 % (25-60) L
Kwasochłonne 1 % (1-5)
Limfocyty 81 % (25-50) H
Monocyty 5 % (1-6

Pozostałe wartości były w normie. Dodatkowo sprawdzaliśmy wówczas następujące parametry:

Wskaźnik protrombiny 107 % (70-120)
INR 1,00 (0,90-1,20)
APTT 29 sek (22-37)
Żelazo 68 ug/dl (61-157)
CRP <1 mg/l (0,00-5,00)
TSH 3,56 Uiu/ml (0,70-5,97)

Czy powinnam się martwić wynikami? Czy odchylenie od norm może być spowodowane tym, że dziecko urodziło się przedwcześnie z cechami hipotrofii i zamartwicą średniego stopnia? Po porodzie przez 5 dni brało Augmentin i Luminal a ja w tym samym czasie karmiąc go piersią - Amotax. Dodatkowo będąc jeszcze w ciąży brałam Euthyrox (od początku), Dopegyt i przez jakiś czas Hydrochlorothiazidum (od ok. 5 miesiąca ciąży). Obecnie synek jest dzieckiem pełnym energii i od urodzenia nie choruje.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Proszę o interpretację wyniku morfologii dwul 19.02.14, 18:40
      Witam,
      wyniki są w normie dla wieku, taka przewaga limfocytów w tym wieku jest dopuszczalna. Erytrocyty też ok.
      Pozdrawiam serdecznie
      • mama.i.ja Re: Proszę o interpretację wyniku morfologii dwul 19.02.14, 22:14
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, która skutecznie mnie uspokoiła. Pediatra mojego dziecka zaleciła wizytę u hematologa, gdyż sama nie umiała zinterpretować wyników. Za pierwszym razem wspomniała, że jeśli wyniki się nie poprawią to synek będzie musiał mieć pobrany szpik do badania a jak widać poprawa jest minimalna, stąd moje obawy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
        • mamasiasiulki JAKI SZPIK????????????? 20.02.14, 13:15
          JAKI SZPIK????????????? Zmieńcie pediatrę na Boga...
          • mama.i.ja Re: JAKI SZPIK????????????? 20.02.14, 21:16
            Niestety, nie jestem lekarzem, więc mam prawo nie znać norm wyników dla poszczególnych kategorii wiekowych. Kiedy usłyszałam z ust lekarza, że wyniki mojego dziecka świadczą o jakimś przesunięciu w lewo i że powinien je zobaczyć hematolog, to proszę mi wierzyć, że zamarłam ze strachu, zwłaszcza, że przy pierwszym pobraniu dr wspomniała właśnie o konieczności zbadania szpiku, jeśli wyniki się nie poprawią. A praktycznie się nie poprawiły.
            • mamasiasiulki Re: JAKI SZPIK????????????? 21.02.14, 12:50
              Ale ja rozumiem, że Pani norm znać nie musi. Wiem też, że pediatrzy trafiają się czasami z kosmosu. Ufoludki normalnie. I....ti.... Dlatego napisałam, że od Waszego wiałabym gdzie pieprz rośnie. Jeszcze rozumiem konsultowanie dziecka, można mu to wziąć in plus, ale straszenie badaniami szpiku to normalnie opad cy...ów...
    • ruda110 Re: Proszę o interpretację wyniku morfologii dwul 20.02.14, 15:17
      Kobieto czy Ty żartujesz?! Nie potrafisz porównać wyniku z normą umieszczoną obok?
      • mama.i.ja Re: Proszę o interpretację wyniku morfologii dwul 20.02.14, 21:05
        tak, w przeciwieństwie do Pani potrafię i właśnie dzięki temu widzę, że wynik niektórych parametrów nie mieści się w normie (patrz: limfocyty, granulocyty). Pani dr Miśko-Wąsowska już mi napisała odpowiedź, więc niepotrzebnie wylewa Pani swoje złości na tym forum.
        • ruda110 Re: Proszę o interpretację wyniku morfologii dwul 21.02.14, 09:32
          Przepraszam, w żadnym razie nie chciałam Pani urazić. Rzeczywiście nie każdy musi znać normy adekwatne do wieku i umieć interpretować poszczególne parametry w odniesieniu do pozostałych wyników. Szkoda tylko, że lekarz okazał taką niekompetencję i naraził Panią na stres. Życzę dużo zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka